Menu

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Έρευνα για το σχολικό κλίμα για τα LGBTQ άτομα

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού, η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ανακοινώνει την έναρξη της διαδικτυακής «Έρευνας για το Σχολικό Κλίμα», που θα διαρκέσει έως και το καλοκαίρι του 2017.
Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή δεδομένων σχετικά με το πώς βιώνουν το σχολικό κλίμα τα ΛΟΑΤΚ άτομα(Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά Transgender και Qeer άτομα) που βρίσκονται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
«Πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην Ελλάδα που φέρνει στο επίκεντρο τις σχολικές εμπειρίες των ΛΟΑΤΚ παιδιών. Τα αποτελέσματά της φιλοδοξούμε να φέρουν στην επιφάνεια πτυχές της καθημερινότητάς τους που συχνά αγνοούμε» δηλώνει στον Αθήνα 9.84 η υπεύθυνη της έρευνας Χρυσούλα Ηλιοπούλου σημειώνοντας ότι« η εικόνα και η αίσθηση που έχουμε είναι ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολύ μεγάλος στα παιδιά που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «straight», ωστόσο δεν έχουμε στοιχεία, γι΄αυτό κάνουμε και την έρευνα αυτή»
«Στόχος μας είναι» συνεχίζει η κ. Ηλιοπούλου «να ασκήσουμε στοχευμένη πίεση στην πολιτεία για αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ότι αφορά τα ΛΟΑΤΚ άτομα και να αναδείξουμε ζητήματα μειονοτικών ταυτοτήτων μέσα στα σχολεία καθώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα τείνει να μη τις αναγνωρίζει , είτε πρόκειται για ταυτότητες σεξουαλικού προσδιορισμού είτε εθνοτικές ταυτότητες είτε αναπηρίας»
Η έρευνα υλοποιείται από την Colour Υouth με την επιστημονική συνεργασία των παρακάτω φορέων:
Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN): Οργανισμός με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες που ασχολείται με τα ΛΟΑΤΚ ζητήματα στην εκπαίδευση από το 1999. Υλοποιεί κάθε δύο χρόνια την έρευνα για το σχολικό κλίμα.
Κέντρο Ερευνών σε Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ): Δημόσιο ερευνητικό κέντρο που ιδρύθηκε το 1994 και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πολύχρωμο Σχολείο (Rainbow School): Εθελοντική μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων, κυρίως εκπαιδευτικών, που ασχολείται με θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο σχολείο. Δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2009.
Επίσης η ομάδα διδακτορικών φοιτητών του καθηγητή Παναγιώτη Κορδούτη, Προέδρου του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών βοήθησε στη μετάφραση και την προσαρμογή του ερωτηματολογίου της GLSEN στα ελληνικά,ενώ προσφέρει ακαδημαϊκή συμβουλευτική σε όλα τα στάδια της έρευνας.
Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή και συμπληρώνεται διαδικτυακά. Μπορεί κανείς να το βρει στον παρακάτω σύνδεσμο: goo.gl/wuQ1fM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου