Η ξενοφοβία και η ρατσιστική βία στην Ελλάδα, αλλά και πως αυτά τα φαινόμενα συναντώνται με τον δεξιό εξτρεμισμό τον καιρό της κρίσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργανώνουν αύριο, Σάββατο, στις 6.45 το απόγευμα στο Νεώριο Μόρο ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ελ.Ε.Δ.Α.).
Στη συζήτηση που έχει ως θέμα: ““Η ξενοφοβία στην Ελλάδα και οι βίαιες εκδηλώσεις της τον καιρό της κρίσης” συμμετέχουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασιλική Γεωργιάδου, η συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Τίνα Σταυρινάκη και ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δ/ντης των “Χ.ν.”, δημοσιογράφος Παρασκευάς Περάκης.
Όπως επεσήμανε το μέλος της Ελ.Ε.Δ.Α. και συντονίστρια της ομάδας Κρήτης Δανάη Μπιτσάκη μιλώντας στα “Χ.ν.”, η κ. Γεωργιάδου, υπήρξε επικεφαλής ομάδας επιστημόνων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου που, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο “Αθηνά”, διεξήγαν εκτεταμένη έρευνα και σε βάθος χρόνου για το φαινόμενο της ξενοφοβίας στην Ελλάδα, τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο των πρώτων μεταναστευτικών ρευμάτων της δεκαετίας του 1990, τις βαθύτερες ρίζες του φαινομένου και τους μύθους που κατασκευάσαμε στη διάρκεια των παρελθόντων ετών. Επίσης, θα αναφερθεί στην όξυνση και την ποιοτική αλλαγή του φαινομένου με την εμφάνιση της ρατσιστικής βίας και πως αυτή συναντάται με τον δεξιό εξτρεμισμό στα χρόνια της κρίσης.
Η κ. Σταυρινάκη είναι συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας του φορέα που ιδρύθηκε από την Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με σκοπό τη συντονισμένη καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων μέσω των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:
«Το Δίκτυο αυτή τη στιγμή συντονίζει 35 οργανώσεις. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω τη Διεθνή Αμνηστία, τους Γιατρούς του Κόσμου, την ΕλΕΔΑ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τον Ερυθρό Σταυρό, την Άρσις, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών κ.α. Κάθε χρόνο δημοσιεύει τις εκθέσεις του και τα ευρήματα του είναι πολύτιμα εργαλεία για την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας κι επιβεβαιώνονται από τις αποφάσεις των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων», σημείωσε η κα Μπιτσάκη.
Για τον τρίτο ομιλητή τόνισε: «Ο κ. Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος με εμπειρία στα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο κάτι που μέχρι σήμερα τα δικαστήρια δεν αναγνώριζαν ενώ και η αστυνομία παραλείπει πάντοτε να διερευνήσει και θα μας παρουσιάσει τις υποχρεώσεις των κρατικών αρχών κατά τη διερεύνηση των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και τις συνέπειες που έχει αυτή η αναγνώριση σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο».
«Προσκαλούμε τους Χανιώτες στη συζήτηση μας ελπίζοντας ότι όσα θα ακουστούν είναι ενδιαφέροντα και πιστεύοντας ότι ο μισαλλόδοξος ξενοφοβικός λόγος υπόσχεται τις εύκολες απαντήσεις αλλά στην πραγματικότητα ούτε λύσεις προσφέρει ούτε μας αξίζει», υπογράμμισε καταλήγοντας η κα Μπιτσάκη.
Το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Κώστας Γκαζής αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΔΣΧ. «Η Επιτροπή λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας 1990, στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του ΔΣΧ. Ενεργοποιήθηκε ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με αφορμή την έλευση στα Χανιά υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία της, οργανώθηκε το 2006 επιτροπή διαχείρισης του ζητήματος της παράνομης εισόδου και κράτησης προσφύγων και μεταναστών, με τη συμμετοχή τόσο θεσμοθετημένων φορέων, όσο και αντιπροσώπων ομάδων και οργανώσεων, γεγονός που συνέβαλε στην διευκόλυνση της πρόσβασης στους χώρους κρατουμένων, στην διαπίστωση των συνθηκών κράτησης τους, στην ενημέρωση για τα δικαιώματα τους και γενικότερα στην παροχή νομικής συνδρομής», τόνισε ο κ. Γκαζής.
Επεσήμανε ακόμα ότι η Επιτροπή παρεμβαίνει σε πλείστες περιπτώσεις με ενημέρωση όσων χρήζουν προστασίας, με παράσταση ενώπιον αστυνομικών, διοικητικών και δικαστικών αρχών, με διασύνδεση για ανθρωπιστική και νομική συνδρομή, με υποβολή προτάσεων σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου