Menu

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η Ελλάδα ενώπιον των Διεθνών Οργάνων προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Την έναρξη των εργασιών ημερίδας με θέμα «Η Ελλάδα ενώπιον των Διεθνών Οργάνων Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης με ομιλία του στην Αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία συνδιοργάνωσε την εκδήλωση από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι στην σημερινή ιστορική συγκυρία το διεθνές κεκτημένο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει να βάλλεται με γεωμετρική πρόοδο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου μιας «σαφούς υποχώρησης στο πεδίο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου», και υπογραμμίζοντας ότι «αν (το) επιτρέψουμε να συντελεστεί θα ισοδυναμεί με βαριά ήττα.» 
Ο κ. Βούτσης διαπίστωσε αμήχανη στάση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, «όπως τα εργατικά δικαιώματα, τα δικαιώματα στο κοινωνικό κράτος, στη δημόσια υγεία, παιδεία και δημόσια ασφάλιση με όχημα -και πρόσχημα- την οικονομική κρίση, μεταμφιεσμένη σε «μεταρρυθμίσεις» της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.» Ταυτόχρονα διαπίστωσε την δημιουργία «με διαστάσεις «θεσμικού χαρακτήρα» μιας μόνιμης «κατάστασης εξαίρεσης» που νομιμοποιεί και δικαιολογεί τη μερική αναστολή της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, που μπαίνουν πλέον σε δεύτερη μοίρα. 
«Με το πρόσχημα της ασφάλειας, είτε πρόκειται για την απειλή της τρομοκρατίας είτε για την προσφυγική κρίση, δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το δυσάρεστο συμπέρασμα. Η ιδέα της «Ευρώπης-Φρουρίου», με κλειστά σύνορα και ανέγερση φραχτών, μοιάζει πλέον να γίνεται επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής. Έκανε λόγο για ορατά πλέον φαινόμενα υπερίσχυσης των φονταμενταλιστικών θρησκευτικών -και όχι μόνο- διλημμάτων, των τάσεων αναζήτησης «καθαρότητας» σε αντίστιξη με «τον πολυπολιτισμό και την κατοχύρωση του διαφορετικού ως ίσου» και της αμφισβήτησης «της βασικής ιδέας των μαζικών κινημάτων ενάντια στην φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που άνθισαν στην ήπειρό μας στις αρχές του αιώνα που διανύουμε και που είχαν αναφορά σε διεθνή φόρα σε άλλες ηπείρους.» Ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στα πρώτα δείγματα γραφής του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ είπε ότι «ρίχνουν ακόμη περισσότερο σκοτάδι στον χώρο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο «ακραίων, ακόμη και φασιστικών πολιτικών ρευμάτων που, σε πολλές των περιπτώσεων, διεκδικούν ακόμη και μερίδιο στην εξουσία διαφόρων χωρών». «Τα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασιστικών συμπεριφορών, ακόμη και εγκωμιασμού της ναζιστικής ιδεολογίας διεκδικούν να βγουν από την ιστορική αφάνεια και βιβλιογραφία και να αρδεύσουν πολιτικές διχασμού, βίας και απάνθρωπης, οργουελιανής νοοτροπίας. 
Η χώρα μας είχε τέτοιες εμπειρίες μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και έχει και τώρα να αναμετρηθεί με τις επιβιώσεις και τα κατάλοιπά τους. Μόλις σήμερα είδαμε στον τύπο ανατριχιαστικά ντοκουμέντα εκδηλώσεων πίστης και προσήλωσης στα ναζιστικά σύμβολα και τις ιδέες που εκπροσωπούσαν. Με πολιτικές παρουσίες στελεχών που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν τύχει και μιας μειοψηφικής μεν, αλλά λαϊκής συγκατάθεσης και έχουν οδηγήσει το πολιτικό τους αυτό μόρφωμα στα έδρανα της Βουλής» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι, σε ένα γενικότερο περιβάλλον, όπου ακούγονται όλο και πιο δυνατά οι φωνές του απομονωτισμού, η Ελλάδα καλείται να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και στην ενίσχυση της παρουσίας της ενώπιον των Διεθνών Οργάνων Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ πρέπει να επιδιώξει την ένταξη στην ευρωπαϊκή ατζέντα μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης και αναβάθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι δημοκρατικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου και, κυρίως, οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις οφείλουν να ανταποκριθούν στον διαχρονικό ιστορικό τους ρόλο, που ανέκαθεν κατευθύνεται στην προστασία των αδυνάμων, στη μάχη κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Επομένως, κάθε πρόταση ή επισήμανση ή παρέμβαση που θα βοηθούσε την Κυβέρνηση, αλλά και τη Βουλή των Ελλήνων στην ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Υπό την έννοια αυτή, δεν μπορεί κανείς παρά να χαιρετίσει πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, με τη συμμετοχή νομικών και άλλων επιστημόνων και στελεχών υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης, από την οποία προσδοκούμε να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα» κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου