Το Κοινοβούλιο της Φινλανδία ενέκρινε το 2014, τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου και από την 1η Μαρτίου του 2017 πρόκειται να γίνει και επίσημα νόμιμος, φέρνοντας τα ομόφυλα ζευγάρια ένα βήμα πιο κοντά στο δικαίωμα του γάμου.
Αν και η συζήτηση για τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια έχει ανοίξει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτή την στιγμή μόνο 28 από τις 50 χώρες της Ευρώπης αναγνωρίζουν κάποιου είδους νόμιμο δεσμό ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια. Από τον Ιούνιο του 2016, 13 χώρες έχουν αναγνωρίσει νομικά τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, ενώ 21 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει κάποιου είδους αστική ένωση, όπως για παράδειγμα το σύμφωνο συμβίωσης.
Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ένωση, αλλά όχι γάμο, ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια ήταν η Δανία το 1989, και ακολούθησαν η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισλανδία και η Γαλλία.
Η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν η Ολλανδία, δίνοντας το δικαίωμα στα ζευγάρια να παντρεύονται, να παίρνουν διαζύγιο, αλλά και να μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά.
Από την άλλη, υπάρχουν και χώρες, όπως είναι η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία που δεν αναγνωρίσουν καμία ένωση ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια και ο γάμος αφορά την ένωση ενός άντρα και μίας γυναίκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου