ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
Τη συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση των τρανσέξουαλ ατόμων άνοιξε χθες η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα επανέλθει μετά από τρεις μήνες καθώς θα αναμένει από το Υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει τις προθέσεις του για το εάν θα προχωρήσει με την ετοιμασία νομοσχεδίου ή αν μπορεί να ρυθμίσει το θέμα διαφορετικά.
Τη βάση για τη συζήτηση αποτέλεσε τοποθέτηση της επιτρόπου Διοικήσεως ως Αρχής κατά των Διακρίσεων, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει παντελής έλλειψη νομοθετικού πλαισίου αλλά και παντελής έλλειψη κάποιας ξεκάθαρης διαδικασίας που να επιτρέπει στα τρανσέξουαλ ή τα διεμφυλικά άτομα να αλλάξουν το πιστοποιητικό γέννησής τους και κατ’ επέκταση την πολιτική τους ταυτότητα. Όπως ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ο πρόεδρος της οργάνωσης Accept/ΛΟΑΤ Κώστας Γαβριηλίδης, στην Κύπρο ο αριθμός των τρανσέξουαλ ατόμων υπολογίζεται περίπου στις 8,5 χιλιάδες.
Σύμφωνα με την επίτροπο Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, τα τελευταία πέντε χρόνια, είκοσι περίπου τρανς άτομα αποτάθηκαν στο γραφείο της ζητώντας την αλλαγή των επίσημων εγγράφων τους ώστε αυτά να αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα του φύλου τους, θέτοντας ενώπιόν της τα πολλαπλά εμπόδια και δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν σε διοικητικό επίπεδο. Τα άτομα αυτά, αναφέρει, αξιώνουν το αυτονόητο, δηλαδή «να μπει ένα τέλος στη βασανιστική και εξευτελιστική αναντιστοιχία της εικόνας τους».
Προσθέτει ότι επειδή στην Κύπρο απουσιάζει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση ως προς την αλλαγή των επίσημων εγγράφων τους, χρειάζεται πρωτίστως θεσμοθέτηση για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Όπως εξηγεί, αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα είναι προσβάσιμη, διαφανής και απαλλαγμένη από ιατρικές ή άλλες καταχρηστικές προϋποθέσεις, μέσω της οποίας τα τρανσέξουαλ και τα διεμφυλικά άτομα θα μπορούν να αλλάζουν τα δηλωτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα.
«Σε κάθε περίπτωση η ανυπαρξία οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου ανατροφοδοτεί διακρίσεις και εμπεριέχει κινδύνους συνέχισης κακοποιητικών νοοτροπιών και πρακτικών», υπέδειξε ενώπιον της επιτροπής η κ. Σαββίδου, σημειώνοντας και το εξής:
Ότι πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης των διακρίσεων με τρόπο ώστε: α) η ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου να αποτελούν απαγορευμένο λόγο διάκρισης και β) να ρυθμιστεί το τρανσφοβικό αδίκημα ως ξεχωριστό έγκλημα μίσους με τις ανάλογες ποινές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου