Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα διάφυλα παιδιά, ή αυτά που γεννιούνται με χαρακτηριστικά και των δυο φύλων, δε θα έπρεπε να υποβάλλονται σε διορθωτικό χειρουργείο χωρίς τη συναίνεσή τους.
Ο αρμόδιος οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επίσης, τάσσεται υπέρ της διακοπής της ταξινόμησης των ατόμων ως άρρενα ή θήλεα.
Πολύ συχνά τα διάφυλα παιδιά υποβάλλονται σε μη απαραίτητες χειρουργικές παρεμβάσεις και ιατρικές θεραπείες, χωρίς να έχουν δώσει τη συναίνεσή τους.
Σαν αποτέλεσμα αυτών των χειρουργικών ή άλλων παρεμβάσεων με σκοπό τη μετάβαση σε ένα από τα δύο φύλα, τα διάφυλα άτομα δεν μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμα τους να διατηρήσουν τη φυσική τους ακεραιότητα, καθώς και το δικαίωμα τους να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα φύλου, από τη στιγμή που η επιλογή έχει ήδη γίνει γι αυτά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμερικανών ερευνητών περίπου το 1.7% των παιδιών γεννιέται με χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γεννιούνται με ωοθήκες και όρχεις, ενώ σε άλλες μπορεί το ορμονικό τους status να μην επιτρέπει τη σαφή ταξινόμησή τους σε ένα από τα δυο φύλα.
Οι γονείς πολύ συχνά δεν ενημερώνονται επαρκώς από τους ειδικούς και δεχόμενοι την πίεση του κρατικού μηχανισμού επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο του νεογέννητου παιδιού τους και πολύ συχνά προχωρούν στη διεξαγωγή ενός μη αναστρέψιμου χειρουργείου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ένας οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα που περιλαμβάνει 47 κράτη μέλη, εκ των οποίων τα 28 είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατήρησε τι τα διάφυλα άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αποπειρών αυτοκτονίας όταν δεν είχε προηγηθεί η ολοκληρωμένη ενημέρωση τους και δεν είχαν συναινέσει σε αυτό. Είναι σημαντικό λοιπόν, τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν νομικά τα διάφυλα άτομα και να σέβονται το δικαίωμα τους να αυτοκαθορίζονται. Παράλληλα, καλό θα ήταν να αναθεωρηθούν οι διεθνείς ιατρικές ταξινομήσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση θεωρούν παθολογική οποιαδήποτε απόκλιση στα χαρακτηριστικά του φύλου, με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δεν αφήνουν τα διάφυλα άτομα να απολαύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Η Φινλανδία και η Πορτογαλία είναι αυτή τη στιγμή οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν χρονικό όριο για την καταγραφή του φύλου του παιδιού εάν αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί κατά τη γέννησή του.
Στη Γαλλία οι γονείς έχουν μέχρι και τρία χρόνια σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις για να καταγράψουν το φύλο του παιδιού τους. Στο Βέλγιο, συνήθως, η καταγραφή γίνεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα κι εάν το παιδί που γεννήθηκε είναι διάφυλο δίνεται παράταση μέχρι και τρεις μήνες. Στη Γερμανία οι γονείς μπορούν να μη καταγράψουν το φύλο του παιδιού τους, αλλά παράλληλα δεν εκδίδεται πιστοποιητικό γέννησης το οποίο δημιουργεί διάφορα προβλήματα στους γονείς σχετικά με τις ασφαλιστικές, τα πλεονεκτήματα που χάνουν και διάφορα άλλα ζητήματα.
Τα μέλη του Συμβουλίου υποστηρίζουν ότι τα διάφυλα άτομα θα πρέπει να προχωρούν σε θεραπεία μετάβασης σε ένα από τα δύο φύλα όταν πλέον φτάσουν σε ηλικία που μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την άποψη και την επιθυμία τους και αφού έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, δώσουν τη συναίνεσή τους. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν επιθυμούν να λάβουν τέτοιου τύπου θεραπεία θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό.
Πηγή : news.yahoo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου