Αρθρογραφεί η Σίσσυ Βωβού
Δυστυχώς, το μάθαμε κι αυτό, για την ελληνική νομοθεσία. Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη εναντίον ανήλικης, και μάλιστα κάτω των 15 ετών, μπορεί να κοιμάται ήσυχος εάν αποφασίσει να την παντρευτεί. Δεν θα διωχθεί. Και μάλιστα αν έχει ήδη διωχθεί, θα πάψει η δίωξή του. Αυτό λέει το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ως γυναικείες οργανώσεις δεν έχουμε δυστυχώς μέχρι τώρα απαιτήσει να καταργηθεί.
Το ζήτημα ανακινήθηκε από κάποιους έλληνες νομικούς (μας έστειλαν το νόμο με τις σχετικές υπογραμμίσεις), με αφορμή δικά μας δημοσιεύματα για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης να απαλλάσσονται οι βιαστές ανηλίκων εάν δεχθούν να παντρευτούν τα θύματά τους, τις οποίες κατήγγειλαν οι γυναικείες οργανώσεις της Τουρκίας αλλά και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ. Σύνδεσμο του Μωβ). Το θέμα αυτό για την Τουρκία, επίσης έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στο διεθνή τύπο, ως μια αποκρουστική παραβίαση των δικαιωμάτων των ανήλικων κοριτσιών.
Το τουρκικό νομοσχέδιο δεν μιλάει για βιασμό, αλλά για “σεξουαλική κατάχρηση”. Ο δικός μας νόμος, σύμφωνα με απόψεις κάποιων νομικών, είναι πιο “μαλακός”, αφού μιλάει για “ασελγείς πράξεις”.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ότι η ασέλγεια ή η κατάχρηση του κορμιού ενός ανήλικου κοριτσιού και στην ουσία ο βιασμός, μπορεί να συγχωρεθεί, αν ο θύτης θέλει να παντρευτεί το θύμα του.
Και τι γίνεται με το κοριτσάκι; Θέλει κι αυτή να παντρευτεί τον θύτη, και να ζήσει τη ζωή της μ’ έναν άντρα που άσκησε εξαρχής βία εναντίον του; Αυτό δεν το αναφέρει ο νόμος, και προφανώς δεν νιάζεται για το πόσο μπορεί να αποφασίσει μια ανήλικη, και όχι οι γονείς της. Γνωρίζουμε περιπτώσεις στο παρελθόν που έχουν γίνει τέτοιοι γάμοι, αλλά δεν γνωρίζαμε το νόμο. Και μάλιστα κάποιοι με πλούσιους και διάσημους. Ίσως λίγοι στην Ελλάδα, σίγουρα πολύ περισσότεροι στην Τουρκία, απ’ ότι αναφέρει η ειδησεογραφία.
Συζητώντας με εκλεκτές και εκλεκτούς νομικούς, μας διαβεβαίωσαν ότι το άρθρο αυτό ισχύει και σήμερα, και ότι βεβαίως είναι απαράδεκτο. Ζητούμε συνεπώς να καταργηθεί χθες, και το θέτουμε στο δημόσιο λόγο για την 25η Νοέμβρη, όπου θα ειπωθούν πολλά για τη βία κατά των γυναικών, και πρέπει μετ’ επιτάσεως να τεθεί και αυτό. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιδράσει αμέσως και να δηλώσει την πρόθεσή του να καταργηθεί αυτός ο νόμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου