Menu

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μια γενιά μεγαλώνει με σεβασμό στη διαφορετικότητα!

«Η ανεκτικότητά μας απέναντι στο ξένο, το άγνωστο, το διαφορετικό, το εναλλακτικό αποτελεί βασικό κριτήριο πολιτισμού» είπε κάποτε η Ελεν Κέλερ (1880-1968), μια τυφλή και κωφή Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια. Αν η κοινωνία μας κριθεί σήμερα στο επίπεδο του χειρισμού της διαφορετικότητας, αυτοί που θα πάρουν άριστα, θα είναι τα πατρινόπουλα κάτω των 15 ετών!
Η εμπειρία της αντιμετώπισης των τριών παραολυμπιονικών, Παύλου Μάμαλου, Αντάνη Τσαπατάκη και του «δικού μας» Νίκου Γκουντάνη το πρωί της Πέμπτης που μας πέρασε 10 Νοεμβρίου 2015 από τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που κατέκλυσαν το γήπεδο του Απόλλωνα, δείχνει ότι, αυτό που κάποτε έδειχνε την κοινωνία μας να μειονεκτεί, σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, σήμερα τείνει να εξαλειφθεί στις νεότερες ηλικίες, που έμαθαν όχι μόνο να αναγνωρίζουν αλλά και να τιμούν τη διαφορετικότητα!

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ομως σήμερα μόνο με τη συμβολή της γενικής παιδείας και των εκπαιδευτικών, αυτό γίνεται βίωμα από πολύ μικρή ηλικία, αν κρίνουμε τη μεγάλη αγκαλιά με τα 1.500 παιδιά που ανέμενε τους τρεις παραολυμπιονίκες την Πέμπτη το πρωί στην Περιβόλα.
«Είδαμε τα παιδιά να αποθεώνουν τα άλλα παιδιά, από τη 'Μέριμνα' και τους 'Μαχητές', τα παιδιά και τους νέους που δεν μπορεί να είναι σήμερα συμμαθητές τους λόγω των αναπτυξιακών δυσκολιών και να τα κάνουν να νιώθουν τόσο σημαντικά και αυτά. Είδαμε να τρέχουν για να αγγίξουν τους παραολυμπιονίκες σα να είναι υπερ-άνθρωποι» αναφέρει στην «Π» η Ελενα Σαρλή, γυμνάστρια και συντονίστρια στις δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus «IRIS» το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
«Είχαμε προετοιμαστεί βέβαια επί μία εβδομάδα, ξέραμε τους αθλητές, είχαμε βάλει τα παιδιά να αναζητήσουν στοιχεία γι' αυτούς, όμως και μόνο το γεγονός ότι κάθε μαθητής προσήλθε με 16 διαφορετικές ερωτήσεις είναι εντυπωσιακό και ενδεικτικό της ευαισθησίας που έχουν σήμερα τα παιδιά πάνω στη διαφορετικότητα. Ετσι προήλθε αυτό το ωραίο συναίσθημα της γενικής ικανοποίησης, για τον σεβασμό της νέας γενιάς στη διαφορετικότητα που σήμερα γεννιέται μέσα στο σχολείο και την παιδεία που είναι προσαρμοσμένη σήμερα όχι στο να ξεχωρίζει τον δυνατό και τον ικανό αλλά, κάθε μέρα, όλοι μαζί, να γίνονται λίγο καλύτεροι, λίγο πιο δυνατοί. Είναι βέβαια ένα πρώτο κύτταρο για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους και, όπως συμφωνήσαμε μετά από πολλή συζήτηση με τους παραολυμπιονίκες αλλά και τους δικούς μας αθλητές, στη δεύτερη συνάντηση, γυμναστών-προπονητών, είναι ότι υπάρχει και πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει. Κατά της βίας και του ρατσισμού, και μέσα στην οικογένεια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Στην τελευταία συνάντηση το πρωί της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου στο Ξεν. Βυζαντινό, στην παρέα των Παραολυμπιονικών που φιλοξένησε η Αντιπεριφέρεια Αχαϊας και το Περιφερειακό ΚΕΚ Δια Βίου Μάθησης Αχαίας, προστέθηκε και η Βασιλική Ζαπάντη, η πρωταθλήτρια στο Taekwondo Κωφών της «Δύναμης Πατρών».
Στις διήμερες εκδηλώσεις συμμετείχαν και οι παλαίμαχοι αθλητές - προπονητές Κώστας Κατσουράνης, Κώστας Πετρόπουλος, Νίκος Αργυρόπουλος, Βάσω Καραντάσιου και η κολυμβήτρια Νόρα Δράσκου.
Οπως αναφέρει η Ελένη Σαρλή «σ' εμάς τους γυμναστές είναι πιο εύκολο μέσα από το παιχνίδι να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα» και προσθέτει: «Προσαρμόζουμε τους όρους στη βάση του πιο αδύναμου μαθητή και μαθαίνουμε όλους υποχρεωτικά να αγωνίζονται και να πανηγυρίζουν μαζί» συμπληρώνει, επισημαίνοντας ακόμη ότι «το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων καθοδηγεί όλους τους εκπαιδευτικούς πλέον σε αυτή την κατεύθυνση και μέσα από το παιχνίδι μέσα και έξω από την τάξη η αναγνώριση του διαφορετικού γίνεται βίωμα».
Στην εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος «IRIS» παρουσιάστηκε στους γυμναστές και προπονητές το ειδικό εκπαιδευτικό που έχει δημιουργηθεί με σειρά μαθημάτων κατά της βίας και του ρατσισμού στον αθλητισμό. ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου