Menu

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

O ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ...ΦΑΡΟΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ

Η ανάρτησή του στο facebook τη Δευτέρα με αφορμή το πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, σύμφωνα με την οποία «δεν τίθεται θέμα μετάδοσης ασθενειών αλλά ανθρωπιάς», έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των social media.
Ο Φωτεινός Παγιαύλας, τροχονόμος και συνδικαλιστής στην ΕΛ.ΑΣ., σπάει συχνά τα στερεότυπα που υπάρχουν για τον επαγγελματικό του κλάδο με μηνύματα κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας και υπέρ των μεταναστών.Συζητήσαμε μαζί του για τη συγκεκριμένη ανάρτηση, τη σχέση του με τους πρόσφυγες-μετανάστες και την άποψή του για την εικόνα που έχει σχηματιστεί για τους αστυνομικούς στην ελληνική κοινωνία.
«Είδαμε αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα να υπάρχουν μεμονωμένα, αλλά αρκετά περιστατικά με συλλόγους γονέων να αρνούνται να ανοίξουν τα σχολεία στα παιδιά των προσφύγων λόγω του φόβου μετάδοσης ασθενειών.
Υπάρχουν διαβεβαιώσεις τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από γιατρούς ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Πρόκειται για φόβο. Οπως έγραψα και στο facebook, δεν τίθεται θέμα μετάδοσης ασθενειών, αλλά ανθρωπιάς. Ενιωσα ότι υπήρχε ένα κενό στην ενημέρωση του κόσμου για τα παιδιά των προσφύγων, γι’ αυτό βγήκα μπροστά», μας λέει ο κ. Παγιαύλας.
Ο αστυνομικός Φωτεινός Παγιαύλας
Η πρώτη του επαφή με τους πρόσφυγες ήταν το καλοκαίρι του 2015, όταν υπηρετούσε στη Νάξο όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από την Αμοργό, η οποία δεν διαθέτει χώρο φιλοξενίας.
Επίσης, έχει υπηρετήσει στη Σάμο και το Αγαθονήσι, ενώ με καταγωγή από τη Χίο γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό όπως και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού:
«Θεωρώ ότι πρώτα απ’ όλα είμαι άνθρωπος και μετά αστυνομικός. Εχω βρεθεί ως πολίτης στη δομή φιλοξενίας των προσφύγων στον Ελαιώνα, όπως και παλαιότερα στη Βικτώρια και τον Πειραιά όπου βρίσκονταν πολλοί πρόσφυγες.
»Στις επισκέψεις που έκανα είδα ότι οι συνάδελφοί μου είχαν δυσκολίες, αλλά έδειχναν μεγάλο επαγγελματισμό. Πρέπει να σπάσει το στερεότυπο για τον βίαιο, αμόρφωτο, ασυναίσθητο και εκτός της κοινωνίας αστυνομικό», συνεχίζει.
Εκτός όμως από συγχαρητήρια δέχεται και αρκετές επικρίσεις:
«Δέχομαι επικρίσεις, ύβρεις, αλλά και πολλά μπράβο. Κάποιοι με αποκάλεσαν ανθέλληνα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό για τη χώρα μας τα παιδιά των προσφύγων να καταφέρουν να ενσωματωθούν μέσω της παιδείας και να ξεπεράσουν το σοκ του πολέμου».Μετά το τελευταίο κείμενό του δέχθηκε καταιγισμό μηνυμάτων από δημοσιογράφους, προσωπικότητες, καλλιτέχνες κτλ, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι απόλυτα θετική.
Πιο συγκινητικά βρήκε όμως αυτά των ανθρώπων από ακριτικές περιοχές.
«Νομίζω ότι ως αστυνομικοί πρέπει να δείξουμε ότι σεβόμαστε τους πάντες. Η νομοθεσία, το Σύνταγμα και τα καταστατικά των συνδικαλιστικών μας ενώσεων ορίζουν ότι πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι οι ανάπηροι, οι ΛΟΑΤ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου