Menu

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

BEATS: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ

Mια συναρπαστική και πολυδιάστατη έκθεση, αφιέρωμα στο πρωτοποριακό αμερικανικό κίνημα των Βeat, παρουσιάζει με εξαιρετική προβολή το Κέντρο Πομπιντού, προσφέροντας στο κοινό ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό γεγονός για τη θερινή τουριστική περίοδο.
Το αφιέρωμα «Βeat Generation» του Μπομπούρ φιλοξενεί μέχρι 3 Οκτωβρίου πολλαπλά θέματα και έχει τη μορφή του χάπενινγκ. Η διαδρομή περιλαμβάνει εκθέματα που εκφράζουν τις πρωτοποριακές τάσεις στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το βίντεο, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, το κολάζ.
Τζακ Κέρουακ, The Slouch Hat, 1960Τζακ Κέρουακ, The Slouch Hat, 1960 | Photo © il Rivellino Gallery, Locarno
Παράλληλα παρουσιάζονται θέματα για την πνευματικότητα, την προσωπική έκφραση, τον τρόπο ζωής. Το Κέντρο Πομπιντού πλαισιώνει την έκθεση με πολυάριθμες εκδηλώσεις, διαλέξεις, συναυλίες, σειρά ταινιών, περφόρμανς.
Το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα των Μπιτ εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και στην αρχή της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.
Αφίσα της έκθεσης | 
Σκανδαλίζει την πουριτανική Μακαρθική Αμερική και προαναγγέλλει την πολιτιστική απελευθέρωση, τη σεξουαλική ελευθερία, τον φεμινισμό, την ισότητα των φύλων και τον φιλήδονο τρόπο ζωής της νεολαίας στη δεκαετία του 1960.
Απορρίπτοντας την έξαρση των ιδανικών του επιστημονισμού και της τεχνολογίας που προωθούν οι δυτικές κοινωνίες, καταγγέλλοντας τον ρατσισμό και την ομοφοβία, οι πρωτοποριακοί Αμερικανοί καλλιτέχνες υπερασπίζονται μια νέα φυλετική ηθική και τη χρήση των ψυχοτρόπων ως μέσου απελευθέρωσης ενάντια στην καταπίεση του κατεστημένου.
Οι Beat ενέπνευσαν άμεσα το κίνημα του Μάη του 1968, την αντίδραση κατά του πολέμου του Βιετνάμ, την έκφραση των χίπις του Μπέρκλεϊ και του Γούντστοκ.
Το Κέντρο Πομπιντού δημιούργησε μια έκθεση με ζωντάνια, ρυθμό, κίνηση, τοποθετώντας το εικαστικό αφιέρωμα σε έναν ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό ορίζοντα. Παρουσιάζονται πάνω από 500 έργα: φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφική, κολάζ, αφίσες, ταινίες, ήχοι της Νέας Υόρκης και του Παρισιού.
Σε έντεχνα σκηνοθετημένο χώρο βλέπουμε ταυτόχρονες προβολές σε μεγάλες και μικρές οθόνες, ακούμε γοερά ηχητικά ντοκουμέντα, κραυγές, μουσική, μηνύματα στα αγγλικά και στα γαλλικά. Σε ειδικό τμήμα εκτίθενται μηχανήματα, τηλέφωνα, γραφομηχανές, μαγνητόφωνα. Ενα άλλο τμήμα είναι αφιερωμένο στη φωτογραφία.
Ορισμένες αίθουσες μοιάζουν με λαβύρινθο. Το αφιέρωμα στη λογοτεχνία προβάλλεται με μεγάλες βιβλιοθήκες και κουτιά γεμάτα βιβλία. Σε βιτρίνες εκτίθενται πρωτοσέλιδα του αμερικανικού Τύπου. Μια αίθουσα φιλοξενεί ντεκόρ κρεβατοκάμαρας. Σε ορισμένες βιτρίνες παρουσιάζονται είδη μόδας για τη νεολαία του ‘60.
Εργο του Γουάλας Μπέρμαν αφιερωμένο στον Αλεν Γκίνσμπεργκ, 1960Εργο του Γουάλας Μπέρμαν αφιερωμένο στον Αλεν Γκίνσμπεργκ, 1960 | galerie frank elbaz, Paris
Οι ανατρεπτικοί μπιτ καλλιτέχνες, που βρισκόταν στο στόχαστρο της καθεστηκυίας τάξης η οποία τους έβλεπε σαν καταστροφικούς αντάρτες, δημιούργησαν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κινήματα του 20ού αιώνα.
Η ονομασία «beats» προέρχεται από την αμερικανική αργκό, σημαίνει «περιθωριακός», «φτωχός», «άστεγος» και παραπέμπει στον ρομαντικό μύθο των μποέμ, της «χαμένης γενιάς». Τα βιβλία των πρωτοποριακών αυτών δημιουργών, που αντιμετωπίζονταν με περιφρόνηση και καχυποψία, θεωρούνται σήμερα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου