ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ,ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΠΙΚΟΝΙΩΝΙΑ
Menu
▼
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
OLYMPIC GAMES 2016: Ιt's okay to be gay!
Σύμφωνα με το περιοδικό «Outsports» οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο έχουν ένα δικό τους ρεκόρ, καθώς 49 αθλητές/τριες δημοσιοποίησαν τις ομοφυλόφιλες προτιμήσεις τους, αριθμός διπλάσιος από τους Αγώνες, τέσσερα χρόνια πριν στο Λονδίνο. Μάλιστα έως τώρα στο περιθώριο των αγώνων έγιναν δύο προτάσεις γάμου από ομοφυλόφιλους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών, με τελευταίο τον 6ο Ολυμπιονίκη στα 20χλμ βάδην, Τομ Μπόσγουορθ.
Ο Βρετανός βαδιστής επέλεξε την παραλία της Κοπακαμπάνα για να ζητήσει το χέρι του αγαπημένου του, ενώ η πρώτη χρονικά πρόταση γάμου, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο, συνέβη στο τέλος των απονομών στο ράγκμπι γυναικών, όταν η επικεφαλής των εθελοντών του Ρίο 2016 στο συγκεκριμένο σπορ, η Βραζιλιάνα Μάρτζορι Ένια, ζήτησε από την αθλήτρια της «σελεσάο», Ίζι Τσερούλο, να την παντρευτεί.
Ο Μουρίλο Σόουσα, ακτιβιστής για τα δικαιώματα της LGBT (Λεσβίες, Γκέι, Αμφιφυλόφιλοι και Τρανς), κοινότητας, ελπίζει πως οι Ολυμπιακοί αγώνες και οι δημόσιες τοποθετήσεις διάσημων αθλητών, θα βοηθήσει την βραδιλιάνικη κοινωνία να συζητήσει για θέματα, που έως τώρα θεωρούνται ταμπού για τη βαθιά θρησκευόμενη και συντηρητική κοινωνία της χώρας της Νότιας Αμερικής: «Οι πολιτικοί, κυρίως οι δεξιοί, έχουν επιτεθεί με σφοδρότητα στην κοινότητα των LGBT και μας έχουν κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή. Στη Βραζιλία δεν υπάρχει μόνο φτώχεια. Υπάρχει και πολύ μεγάλη σεξιστική βία, τόσο λεκτική, όσο και σωματική. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι Ολυμπιακοί ελπίζω να βοηθήσουν την κουβέντα για την άρση αυτών των ταμπού. Η βραζιλιάνικη οικογένεια πρέπει να μιλήσει ελεύθερα για αυτά τα θέματα και αποδεχθεί τη διαφορετικότητα».
Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας σε μια ριζοσπαστική, για τα δεδομένα της χώρας, απόφαση το 2011 αναγνώρισε πως ο γάμος ανθρώπων του ίδιου φύλου είναι σταθερές σχέσεις και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Το Κογκρέσο, όμως, που κυριαρχείται από συντηρητικές φωνές και το λόμπι των Ευαγγελιστών, αντιτάχθηκε στους γάμους ανθρώπων του ίδου φύλου. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή της LGBT βραζιλιάνικης κοινότητας βοήθησε η Ολυμπιακή αποστολή της Δανίας, η οποία διοργάνωσε διαγωνισμό μεταμφίεσης στη διάσημη παραλία της Ιπανέμα. «Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν μόνο αγώνες και αθλητές.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι κι ένα μήνυμα για σεβασμό και ανοχή στη διαφορετικότητα», δήλωσε η Αντερς Γκάρντε Κόνγκσχάυγκ, από τους οργανωτές της βραδιάς. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και η Ραφαέλα Σίλβα, που κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Βραζιλίας στο τζούντο, η οποία από τις ύβρεις και τις σεξιστικές επιθέσεις, τώρα λατρεύεται ως ήρωας. Η Σίλβα ήταν θύμα ρατσιστικών επιθέσεων από τους συμπατριώτες της στο 2012, όταν είχε αποκλειστεί από τους αγώνες του Λονδίνου. Τώρα την αποθεώνουν. Οι αγώνες τη βοήθησαν να ξεπεράσει τους φόβους της και δύο ημέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, δημοσιοποίησε την τριετή σχέση της με τη σύντροφο της, Ταμάρα Σέζαρ, και μάλιστα ανάρτησε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες του ζευγαριού.
Η πιο σκληρή κριτική προέρχεται πάντως, από μία από τις κορυφαίες κολυμβήτριες της Βραζιλίας, την Τζοάνα Μαρανιάο: «Η Βραζιλία είναι ένα ομοφοβικό, σεξιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό έθνος,» δήλωσε σχετικά μετά τις υβριστικές επιθέσεις και απειλές βιασμού που δέχθηκε για την αποτυχία να προκριθεί στον τελικό 200μ πεταλούδα. Μάλιστα η Μαρανιάο, που αγωνίστηκε για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες, προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά όλων εκείνων που χρησιμοποίησαν ύβρεις ή απειλές για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος της. «Πρέπει να σταματήσουμε να ανεχόμαστε όλα αυτά τα αναχρονιστικά φαινόμενα. Δεν μπορεί να ζει κάποιος ή κάποια με φόβο, μόνο και μόνο έχει διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις.» Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζει την προσπάθεια αυτή και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του εκπροσώπου της, Μαρκ Ανταμς, ο οποίος τόνισε πως «οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι κατά των διακρίσεων και υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα. Στην κάθε διαφορετικότητα. Ελπίζω οι αγώνες του Ρίο να βοηθήσουν την κοινωνία της Βραζιλίας να κάνει βήματα κατά της ομοφοβίας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου