Τα τελευταία 11 χρόνια η Ανγκελα Μέρκελ ήταν απόλυτη κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, καθοδηγώντας τη χώρα της μέσα από τις φουρτούνες των οικονομικών συγκρούσεων, της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και των συνεπειών των πολέμων στη Μέση Ανατολή, συγκεντρώνοντας πάντα την πίστη του κόμματός της.
Αλλά ένα χρόνο μετά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης -όπως αναφέρει ο Guardian- η κατάσταση αλλάζει, καθώς για πρώτη φορά αρχίζει να αμφισβητείται μέσα από το ίδιο της το κόμμα.
Τον τόνο αρχίζει πλέον να δίνει ένας νέος πολιτικός, ο Jens Spahn, που αυτοχαρακτηρίζεται ως "μπουρκαφοβικός", και κατά πολλούς αναλυτές είναι Καγκελάριος εν αναμονή.
Υπερασπιζόμενος την πρότασή του για μερική απαγόρευση της μπούρκας στη Γερμανία, ο Spahn λέει πως "ίσως η Γερμανία δεν είναι η σωστή χώρα για όσους θέλουν να κρύβουν το πρόσωπό τους, για όσους θέλουν τις γυναίκες τους να φορούν μπούρκα ή νιχάμπ. Πρέπει να στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Οι Γερμανοί θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αλλά να το κάνουν με ένα συντεταγμένο τρόπο".
Ο μόλις 36χρονος Jens Spahn είναι δηλωμένος gay και όταν ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος στην βαθύτατη Καθολική περιοχή του Münsterland, κάποιοι από το κόμμα του προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, αλλά χωρίς επιτυχία.
"Εισέβαλε" στην κεντρική πολιτική της Γερμανίας σαν εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος για θέματα Υγείας, εγείροντας θέματα όπως η ανάγκη ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ή προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δύο θέματα-ταμπού για τους Γερμανούς.
Μετά τις εκλογές του 2013 τον "πάρκαραν" στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε για να ασχοληθεί με ευρύτερο φάσμα θεμάτων όπως η διπλή υπηκοότητα ή η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Ο ίδιος είναι πολύ επιφυλακτικός στο να συγκρουστεί μετωπικά με την Ανγκελα Μέρκελ.
Αντιθέτως δείχνει να την στηρίζει. Για παράδειγμα χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου για υποδοχή των προσφύγων που έλαβε η Καγκελάριος. Προσθέτει όμως πλέον ένα "αλλά": Αλλά έπρεπε να κάνουμε σαφές ότι ήταν μια απόφαση υπό εξαιρετικές συνθήκες", αναφέρει.
"Αιρετική" ήταν η θέση του και για το Brexit. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο κόμμα του που τάχθηκε υπέρ μιας στάσης πυγμής απέναντι στη Βρετανία, ο Spahn είπε πως "θα έπρεπε να αναρωτηθούμε τι οδήγησε τόσους ανθρώπους να πουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι δικιά τους. Αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να κάνουμε και στη Γερμανία:Θέλει να παραμείνει σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που η πλειοψηφία των Βρετανών δεν θέλει να ανήκει σε αυτήν;".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου