Menu

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Κρις Κεφαλάς: Ο Ελληνορθόδοξος gay Ρεπουμπλικανός που θα θέλαμε να ήταν σε άλλο κόμμα!

Ο Κρις Κεφαλάς είναι ίσως ένας από τους πιο πολυσυζητημένους Ελληνο-Αμερικανούς της χρονιάς, καθώς έθεσε υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις εκλογές της Γερουσίας του Μέριλαντ φέτος τον Νοέμβριο. Μπορεί να βγήκε τρίτος στις προκριματικές της 26ης Απριλίου και ο αγώνας του εκεί να ολοκληρώθηκε, όμως ξεχώρισε για τα αυθεντικά και σύνθετα στοιχεία της προσωπικότητάς του: Ρεπουμπλικανός, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και Ελληνορθόδοξος. 

Η Huffpost Greece συζήτησε μαζί του για την υποψηφιότητά του, τις αμερικανικές εκλογές και το «φαινόμενο Τραμπ», την απουσία μιας ισχυρής ελληνικής παρουσίας στην αμερικανική πολιτική σκηνή και τις θέσεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και άλλα ζητήματα. 

Εγγονός Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε στην Πολιτεία του Μέριλαντ σερβίροντας καβουρομεζέδες στους πελάτες του εστιατορίου-ορόσημο «Costas Inn» που ανήκει στην οικογένειά του. Σήμερα, υπόσχεται να αναβιώσει, όπως είπε, το αμερικάνικο όνειρο που έφερε τους παππούδες του στις Ηνωμένες Πολιτείες και να προστατέψει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Πολιτείας του. Ακόμα, αν και ανήκει στο στρατόπεδο των συντηρητικών και είναι ενεργό μέλος της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν έχει αποκρύψει το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος και τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας. Κατά τον ίδιο, η νομιμοποίηση επί παραδείγματι των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν αποτελεί «ειδικό δικαίωμα», αλλά παράδειγμα ισότητας.

Πιστεύω σε μια Αμερική που συνθλίβει τείχη, δεν τα εγείρει

Για τις αμερικανικές εκλογές και το φαινόμενο Τραμπ

Ποιά θέση, όμως, έχει ο κ. Κεφαλάς για τον μοναδικό πλέον υποψήφιο για το χρίσμα του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου; Ο ίδιος δηλώνει ότι διαφωνεί με τον μεγιστάνα στα περισσότερα ζητήματα, αν και εξέφρασε την κατανόησή του σε πολλές από τις θέσεις που έχει εκφράσει. Πάνω από όλα όμως, κατανοεί την έλξη που δημιουργεί σε μια Αμερική που έχει βαρεθεί το πολιτικό κατεστημένο.

«Παρόλο που δεν κρύβω ότι διαφωνώ με τον κ. Τραμπ, καταλαβαίνω την έλξη βαρύτητας που δημιουργεί η υποψηφιότητά του. Τον περασμένο χρόνο, ως υποψήφιος για την Αμερικανική Γερουσία, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Πολιτεία του Μέριλαντ και να ακούσω τις ανησυχίες πολλών συμπολιτών μου. Το μήνυμά τους σχετιζόταν με το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε πάλι "μία από τα ίδια" στην Ουάσινγκτον. Το κατεστημένο έχει ένα απαράδεκτο ιστορικό: στασιμότητα στους μισθούς, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, κρίση στα φοιτητικά δάνεια, γείτονες και φίλοι νιώθουν ότι δεν έχουν κάτι στο οποίο να ελπίζουν, χωρίς ευκαιρίες, χωρίς μέλλον. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι Ρεπουμπλικανοί -και οι Ανεξάρτητοι και οι Δημοκρατικοί- ψηφοφόροι αναζητούν κάποιον που θα ανατρέψει τα συνηθισμένα».

Όπως προαναφέραμε, ο κ. Κεφαλάς είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και είναι υπέρ της ισότητας των ομοφυλοφίλων απέναντι στον νόμο. Παρόλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί κατά της νομιμοποίησης των γκεϊ γάμων. 

«Kαταρχάς δεν πιστεύω στα “ειδικά” δικαιώματα. Η προστασία και η παροχή ευκαιριών όταν αναφερόμαστε στην κοινότητα LGBTQ αφορά στα ίσα δικαιώματα για όλους», εξηγεί ο κ. Κεφαλάς.

«Ο κ. Τραμπ κινείται έχοντας θέσει ως προτεραιότητα, κατά κύριο λόγο, τα ζητήματα της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας, μένοντας μακριά κυρίως από θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα θεμέλια της ισότητας κάτω από τον κόσμο και τις ελευθερίες του ατόμου και την επικρατούσα άποψη για την αξία και την αξιοπρέπεια της κάθε ζωής».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης εκφράσει ακραίες απόψεις πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, προτείνοντας μεταξύ άλλων το χτίσιμο ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την απαγόρευση εισόδου σε όλους τους μουσουλμάνους. Ο κ. Κεφαλάς διαφωνεί πλήρως με αυτές τις προτάσεις, όμως κατανοεί ότι ο Τραμπ θέλει να «προστατέψει την Αμερική».

«Το βασικό είναι ότι ο κ. Τραμπ θέλει να προστατέψει την Αμερική, να διαφυλάξει τα σύνορά μας και να συντρίψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Αυτοί είναι στόχοι με τους οποίους συμφωνώ και ξέρω ότι το ίδιο ισχύει με τους περισσότερους πολίτες του Μέριλαντ και της Αμερικής. Η πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος σε όλους τους μουσουλμάνους είναι λάθος και πιστεύω σε μια Αμερική που συνθλίβει τείχη, δεν τα εγείρει». 

Πόσο εύκολο θα ήταν να μπορέσει να εφαρμόσει μερικές από τις πιο ακραίες προτάσεις του;

«Δεν τίθεται ζήτημα στο κατά πόσο θα βρει αρκετούς Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο που θα συμφωνήσουν με τις προτάσεις του. Όμως αποτελεί ερώτημα το κατά πόσο αρκετοί Ρεπουμπλικανοί θα είναι στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές για να στηρίξουν ή ακόμα και να ελέγξουν την ατζέντα του. Πολλοί θα μείνουν στο κατά πώς ή κατά πόσο η καμπάνια του Τραμπ θα επεκτείνει το ενδιαφέρον που προκαλεί», εξηγεί. 

Όσον αφορά το τι θα μπορούσε να μάθει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από το «Φαινόμενο Τραμπ», ο ίδιος είπε το εξής:

«Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Twitter αποτελεσματικά! Δεν είναι μόνο το Ρεπουμπλικανικό Κόμα που μπορεί να μάθει από αυτό που αποκαλώ “Φαινόμενο Τραμπ και Σαντερς”, είναι όλα τα κόμματα και όλοι οι άνθρωποι που σχεδιάζουν να υπηρετήσουν τον λαό μέσω ενός αιρετού αξιώματος. Πρέπει να κάνεις πράξη αυτά που υπόσχεσαι. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να φέρεις ευημερία για όλους».

Για την υποψηφιότητά του στο Μέριλαντ και την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ

Ο κ. Κεφαλάς είναι ένας από τους λίγους Ελληνο-Αμερικανούς που αυτή την περίοδο εξέφρασαν ενδιαφέρον να αποκτήσουν κάποιο αιρετό αξίωμα. Ο ίδιος θεωρεί «ντροπή» την έλλειψη μιας αισθητής ελληνικής παρουσίας στην αμερικανική Γερουσία και βλέπει ως κύρια αιτία για αυτό το φαινόμενο τον εφησυχασμό της ελληνικής κοινότητας.

Η κοινότητά μας είναι εφησυχασμένη ως ένα βαθμό, δεχόμαστε να περιμένουμε στην ουρά για την σειρά μας και δεν μας αρέσει να προκαλούμε το κατεστημένο

«Παρόλο που υπάρχουν σχεδόν τρία εκατομμύρια Ελληνοαμερικανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει κάποιος αυτή την στιγμή στη Γερουσία των ΗΠΑ που να είναι ελληνικής καταγωγής. Είναι πραγματικά ντροπή. Ήμουν περήφανος που είχα την στήριξη της τελευταίας Γερουσιάστριάς μας, Ολυμπίας Σνόου, στην καμπάνια μου για την Γερουσία στο Μέριλαντ. Το να γίνω η φωνή της κοινότητάς μας σε κάτι που συχνά περιγράφεται ως “η καλύτερη επιτροπή λήψης αποφάσεων”. Και είχαν την τιμή να έχω την στήριξη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Μέριλαντ, την “The Baltimore Sun”». 

«Όμως η καμπάνια μου δεν ευδοκίμησε εν μέρει για τους ίδιους λόγους που δεν έχουν αρκετούς Έλληνες στη Γερουσία: γιατί η κοινότητά μας είναι εφησυχασμένη ως ένα βαθμό, δεχόμαστε να περιμένουμε στην ουρά για την σειρά μας και δεν μας αρέσει να προκαλούμε το κατεστημένο. Πολλοί δέχονται ότι εξυπηρετούμαστε ικανοποιητικά από την τωρινή σοδειά εκλεγμένων αξιωματούχων για να δώσουμε ώθηση σε προτεραιότητές (μας). Διαφωνώ. Η Τουρκία συνεχίζει να καταλαμβάνει την Κύπρο, η Τουρκία αρνείται να δώσει νομική υπόσταση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ή να αναγνωρίσει τον οικουμενικό ρόλο του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου, η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από την τουρκική κυβέρνηση και η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο όριο της οικονομικής κατάρρευσης», πρόσθεσε.

Τι ήταν όμως αυτό που τον ώθησε να κάνει την διαφορά και να βάλει υποψηφιότητα για να τρέξει με τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές της Γερουσίας του Μέριλαντ;

«Η οικογένειά μου ξεκίνησε το (εστιατόριο) Costas Inn, ορόσημο για το Μέριλαντ, το 1971. Εξυπηρετούσα πελάτες στο εστιατόριο όταν ήμουν στο σχολείο. Σε όλη μου την ζωή έβλεπα πόση δουλειά χρειάζεται για να τρέξεις μια μικρή επιχείριση. Όμως οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σήμερα στις ΗΠΑ είναι αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι είχε να αντιμετωπίσει η οικογένειά μου όταν ξεκίνησαν το Costas Inn.

Στο δυτικό Μέριλαντ γνώρισα την Τζούντι που έχει ένα βιβλιοπωλείο στο Όκλαντ. Γύρω της, βλέπει δουλειές να εξαφανίζονται χρόνο με τον χρόνο και οι πιο ταλαντούχοι και έξυπνοι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή φεύγουν για να βρουν καλύτερες ευκαιρίες. Στην ανατολική Ακτή, γνώρισα τον Κρεγκ και τον JC, οι οποίοι προσφέρουν εργασία σε 150 ανθρώπους στον τομέα της παραγωγής στο Easton. Όμως δεν μπορούν να επεκταθούν λόγω των υψηλών φόρων και των κουραστικών κανονισμών και των ζητημάτων στον εργασιακό τομέα. Αυτοί και άλλοι ακόμα άνθρωποι που γνώρισα στην πορεία της καμπάνιας μου ήταν και είναι η έμπνευσή μου να συνεχίζω να μάχομαι και να εργάζομαι για την πρόοδο ώστε να βοηθήσω κάθε οικογένεια που αδυνατεί να τα βγάλει πέρα», είπε.

«Δήλωσα συμμετοχή στον αγώνα για την Αμερικανική Γερουσία γιατί οι εμπειρίες μου, (συμπεριλαμβανομένου και εκείνων που απέκτησα στην οικογενειακή επιχείριση) ως επιχειρηματίας και εκ μέρους των Αμερικανών βιομηχάνων, με προετοίμασαν για να ηγηθώ και να υπηρετήσω. Να αναβιώσω το όνειρο που έφερε τους παππούδες μου από την Ελλάδα σε αυτή την χώρα και να βελτιώσω τις ζωές εκείνων και των παιδιών τους στη Βαλτιμόρη και να ενδυναμώσω την μεσαία τάξη και τις μικρές επιχειρήσεις στο Μέριλαντ. Έχω αποδείξει, κατά την διάρκεια της ζωής μου, ότι θα παλέψω για τους ανθρώπους του Μέριλαντ, για να διασφαλίσω ότι τα εκλεγμένα αξιώματα ανήκουν σε μας, όχι σε κάποιο Κόμμα, πρόσωπο ή ομάδα συμφέροντος», εξήγησε. 

Νιώθω αποδεκτός στην Εκκλησία μου και γενικότερα στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ

Για την Ελλάδα, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό

Ο κ. Κεφαλάς μίλησε τέλος και για την οικονομική και προσφυγική κρίση, καθώς και για άλλα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την χώρα μας. 

«Με πονά το να βλέπω την Ελλάδα να μάχεται τόσο έντονα και να βλέπω τους Έλληνες ηγέτες να είναι ανίκανοι να ανοίξουν έναν καθαρό δρόμο για την αποφυγή μιας οικονομικής καταστροφής. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για πολιτικές αποφάσεις που επί δεκαετίες καταστέλλουν την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και τις επενδύσεις. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τον χείμαρρο της διαφθοράς και των κυμάτων χρέους που υποθήκευσαν το μέλλον της Ελλάδας και έδιωξαν μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και έξυπνους ανθρώπους στο εξωτερικό. Η Ελλάδα χρειάζεται νέα βιομηχανία, νέες τεχνολογίες και πρέπει να αδράξει την ευκαιρία (αξιοποίησης) των εναλλακτικών πηγών ενέργειας για να δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες», είπε για την οικονομική κρίση.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια παγκόσμια λύση στο πρόβλημα, ενώ κατέκρινε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρειάζεται μια στρατηγική παγκόσμια λύση και χρειάζεται να δούμε περισσότερα από την Μέση Ανατολή όσον αφορά τον τομέα της ηγεσίας για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τους παράγοντες που μεγεθύνουν την κρίση. Πάνω από όλα, χρειάζεται οι Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν και πάλι, να συντρίψουν το ISIS και να συνεργαστούν με όλες τις περιοχές και χώρες που επηρεάζονται (από την κρίση) για να βρούμε μια λύση», είπε, προσθέτοντας: «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που σίγουρα δεν είναι η βέλτιστη, ήταν το αποτέλεσμα μιας ηγεσίας με πολλά κενά».

Τέλος, ο κ. Κεφαλάς επικρότησε την έγκριση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας, ενώ εξήγησε ότι η αποδοχή του διαφορετικού δεν αντιβαίνει τις διδαχές της Ορθοδοξίας. Όπως εξήγησε όμως, ένας θεσμός όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία θα χρειαστεί καιρό μέχρι να αποδεχτεί μια τέτοιου είδους αλλαγή. 

«Έχει υπάρξει αξιόλογη πρόοδος στην διασφάλιση της ισότητας κάτω από τον νόμο στην Ελλάδα – προφανώς υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Η ισότητα δεν είναι επίθεση στις χριστιανικές αξίες αλλά προωθεί μία από τις πιο σημαντικές διδασκαλίες της Βίβλου: το να φέρεσαι στους άλλους με τον τρόπο που θες να σου φέρονται. Γενικότερα, ό,τι κάνεις πρέπει πάντα να έχει μεγαλύτερη αξία από αυτό που είσαι. Καθώς αυτό σχετίζεται με την Εκκλησία, η πρόοδος προχωρά αργά σε έναν τέτοιο θεσμό. Εγώ νιώθω αποδεκτός στην Εκκλησία μου και γενικότερα στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου