Menu

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στις πρώτες θέσεις των καταγγελιών

Η 9 Φεβρουαρίου αποτελεί για 13η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου εξέδωσε στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες που έλαβαν χώρα μέσα στο 2015 και αφορούσαν στο ίντερνετ, με τη δράση saferinternet.gr να παρουσιάζει περαιτέρω δραστηριότητές της για την ενεργή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών και των εκπαιδευτικών τους, αλλά και να δίνει φωνή σε μικρά παιδιά να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά το διαδίκτυο.

Τι είναι η μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου;

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 τα ηνία της διοργάνωσης ανέλαβε το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!

Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

Η εξίσωση παιδιά και διαδίκτυο, μπορεί να μοιάζει πολύπλοκη, δεν πρέπει όμως ούτε να δημιουργεί πανικό, ούτε στείρες απαγορεύσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι μια αστείρευτη πηγή πληροφόρησης για μαθητές κάθε τάξης και βαθμίδας, να παραμείνει τέτοια και να αναβαθμιστεί με γνώμονα το καλύτερο για τα παιδιά.
Έτσι από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο, αλλά και τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε. Έτσι, το φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»).

Youth4greece

Η Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνει με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ειδική εκδήλωση στο Γραφείο του ΕΚ, όπου θα αναδείξει την ιδιαίτερα πρωτοπόρο δράση «Youth4Greece» (www.youth4greece.gr).
Μέσω αυτής της δράσης, παιδιά και έφηβοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν πρωτότυπα βίντεο σε σχέση με τα αξιοθέατα του τόπου τους, τις τοπικές εκδηλώσεις και τις τοπικές συνταγές, προσκαλώντας  με αυτό τον τρόπο συνομίληκούς τους αλλά και όλους τους επισκέπτες της πλατφόρμας να γνωρίσουν τη χώρα μας. Η δράση Saferinternet.gr έλαβε περισσότερα από 136 βίντεο, ακόμα και από νηπιαγωγεία που θέλησαν να προάγουν μέσα από τα αθώα μάτια των πολύ μικρών μαθητών τον τόπο τους.
Επιπλέον, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η δράση δημιουργίας ποίησης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο. Η δράση Saferinternet.gr έλαβε περισσότερα από 300 ποιήματα από μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και θα παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά δείγματα των δημιουργιών αυτών.
Τέλος, η δράση Saferinternet.gr θα παρουσιάσει περαιτέρω δραστηριότητές της για την ενεργή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Μέλη του πάνελ νέων θα μας δώσουν τις δικές τους ιδέες, πώς οι ίδιοι, η οικογένεια, η Πολιτεία αλλά και η βιομηχανία του Διαδικτύου μπορεί να αναλάβει δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο.

Ο χάρτης του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελιών χρηστών για το 2015 αφορούσε εγκλήματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις οικονομικές απάτες στο Διαδίκτυο και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κυρίως μέσα από κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.
Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών που δέχθηκε η SafeLine πέρυσι, έφθασε περίπου τις 4.000. Οι καταγγελίες για ρατσιστικά εγκλήματα τριπλασιάστηκαν από το 2014 (152 από 46). Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε και στις καταγγελίες για εγκλήματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στον κυβερνοχώρο, συγκεκριμένα τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου και τον κυβερνοεκφοβισμό (cyberbullying).

Τη μερίδα του λέοντος και φέτος καταλαμβάνει η κακοποίηση μέσω Facebook

Οι καταγγελίες που δέχθηκε η SafeLine με θέμα την παιδική πορνογραφία, ξεπέρασαν το 2015 τις 160, ενώ όσον αφορά τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, υπήρξαν 830 καταγγελίες μόνο για τo Facebook.
Η SafeLine, μια δράση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και από το 2003 το επίσημο μέλος της Ελλάδας στον INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών).
Εξάλλου, η Γραμμή Βοηθείας 210-6007686/info@help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δέχτηκε το 2015 συνολικά 1.497 αιτήματα. Η πλειονότητα των αιτημάτων (75%) προήλθε από ενήλικες, ενώ οι επαγγελματίες και οι ανήλικοι που απευθύνθηκαν στη γραμμή, ακολουθούσαν με παρόμοιο ποσοστό (από 13% περίπου).

Cyberbullying

Τα περισσότερα αιτήματα αφορούσαν σε θέματα διαδικτυακής εξάρτησης (41%), διαδικτυακού εκφοβισμού (17%) και παραβίασης της ιδιωτικότητας (κλοπή κωδικών, παραβίαση λογαριασμού κ.α.) με13%. Οι 141 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline.gr, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος ή σε άλλους αρμόδιους φορείς (π.χ. καταναλωτικές οργανώσεις κ.λπ.)
Η Γραμμή Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (εκφοβισμός, υπερβολική ενασχόληση, επιβλαβές περιεχόμενο, επικίνδυνες επαφές κ.α.).

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες...

Μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το προσωπικό της γραμμής είτε καλώντας στον αριθμό 210-6007686 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 - 17:00, είτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@help-line.gr, είτε επιλέγοντας chat συνομιλία μέσω της ιστοσελίδας www.help-line.gr.

Ορισμένες συμβουλές σε γονείς...

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μπουν στο internet και να εξερευνήσουν! Υπάρχει ένας πλούτος διαδικτυακών σελίδων κατάλληλων για την ηλικία των παιδιών σας. Ενθαρρύνετε τα να χρησιμοποιούν τις τοποθεσίες που είναι διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές, αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες με το διαδίκτυο.

Μιλήστε στα παιδιά σας για το τι κάνουν στο διαδίκτυο

Να είστε μέρος της online ζωής τους και να δείξετε ενδιαφέρον. Μάθετε τι δικτυακούς τόπους επισκέπτονται και τι είναι αυτό που αγαπούν από αυτούς, αν γνωρίζουν ότι καταλαβαίνετε, είναι πιο πιθανό να έρθουν σε σας αν έχουν οποιαδήποτε προβλήματα.

Παραμείνετε ενημερωμένοι για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στο διαδίκτυο

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και θα αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δεξιότητες καθημερινά. Είναι σημαντικό τα παιδία σας να μαθαίνουν περισσότερα, έτσι να μαθαίνετε και εσείς.

Ορίστε όρια όπως ακριβώς θα κάνατε στον πραγματικό κόσμο

Σκεφτείτε τι θα μπορούσαν να δουν, τι να μοιραστούν, με ποιους να μιλούν και για το πόσο χρόνο να ξοδεύουν online. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τα όρια αυτά από νεαρή ηλικία για να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και για να απολαμβάνουν το χρόνο τους στο διαδίκτυο.

Κρατήστε όλο τον εξοπλισμό που συνδέεται με το διαδίκτυο σε ένα χώρο όπου είναι όλη η οικογένεια

Για τα παιδιά είναι σημαντικό να διατηρηθεί η χρήση του διαδικτύου σε αυτό τον οικογενειακό χώρο, ώστε να μπορείτε να δείτε εύκολα τις τοποθεσίες που τα παιδιά σας επισκέπτονται, και να είσαστε κοντά σε αυτά εάν βρεθούν κάπου που δεν πρέπει να δουν.

Να γνωρίζετε τι συνδέεται με το διαδίκτυο και πώς;

 Σήμερα, ακόμη και η τηλεόραση συνδέεται στο Internet. Βεβαιωθείτε ότι είστε ενήμεροι εάν συνδέετε στο Internet κάθε συσκευή που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, όπως το smartphone ή κάποια κονσόλα παιχνιδιών τους. Επίσης, μάθετε πώς έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο - είναι η δική σας σύνδεσή, ή wifi του γείτονα; Αυτό θα επηρεάσει τις ρυθμίσεις ασφάλειας που έχετε εφαρμόσει.

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές γονικού ελέγχου για τις συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο, όπως τους υπολογιστές, και στα κινητά τηλέφωνα.

Οι εφαρμογές Parental Control δεν είναι μόνο σχετικά με το κλείδωμα και απαγόρευση πρόσβασης, είναι ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα κατάλληλα όρια καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται.
Μια κορυφαία λύση Parental Control προσφέρετε μεταξύ πολλών άλλων δυνατοτήτων από τηνBitdefender με τις εφαρμογές Internet Security 2016, Total Security 2016 και το Family Pack 2016. Η εφαρμογή μπλοκάρει περιεχόμενο που μπορεί να είναι προσβλητικό ή ακατάλληλο για τα παιδιά, περιορίσει την πρόσβαση στο Web τις ώρες που εσείς ορίζετε, και σας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσετε και από απόσταση όλες τις online δραστηριότητες τους - ακόμη και στο Facebook!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου