Menu

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΘΕΜΑ: 140 θύματα ομοφοβικών επιθέσεων μέσα σε λίγους μήνες

Μπορεί πριν λίγες εβδομάδες να ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο οι ομοφοβικές επιθέσεις στη χώρα μας καλά κρατούν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Πέστο σε εμάς», που υλοποίησε η ΜΚΟ Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας με χρηματοδότηση από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία μέσω του προγράμματος «Είμαστε Ολοι Πολίτες», γνωστό ως EEA Grants. Στόχος του προγράμματος ήταν να ενθαρρύνει ανθρώπους που υπέστησαν επιθέσεις εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου τους, να την καταγγείλουν, ώστε η οργάνωση να κάνει μια συνολική καταγραφή, ενώ τους προσέφερε νομική ή και ψυχολογική υποστήριξη στα όρια της περιφέρειας Αττικής, όπου η Colour Youth δραστηριοποιείται και έχει γραφεία. Συνολικά, λοιπόν, από την 1η Απριλίου 2014 έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 κατεγράφησαν 101 καταγγελίες με 140 θύματα. Εξ αυτών 96 περιστατικά τα κατήγγειλαν τα ίδια τα θύματα, ενώ σε πέντε περιπτώσεις στα γραφεία της οργάνωσης κατέφθασαν αυτόπτες μάρτυρες.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τα περιστατικά αφορούν άσκηση διάφορων μορφών βίας, ενώ μόνο σε πέντε περιπτώσεις επρόκειτο για διακριτική μεταχείριση. «Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 140 θύματα μόνον 10 ζήτησαν να συναντήσουν δικηγόρο και μόνο ένα έστειλε εξώδικο» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Θεοφιλόπουλος, κοινωνιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου. Πάνω από τα μισά συμβάντα (52) εκτυλίχθηκαν σε ανοικτούς δημόσιους χώρους- δρόμοι- πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα, δημόσιες παραλίες, στάσεις μέσων μεταφοράς κ.α. . '
Δεκατέσσερα περιστατικά έγιναν σε ιδιωτικούς χώρους, φιλικά σπίτια και χώρους εργασίας, εννέα εντός μέσων μεταφοράς (π.χ. στο συρμό του ηλεκτρικού) και άλλα εννέα στο ίδιο το σπίτι του θύματος από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, οκτώ έγιναν μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες, έξι στο διαδίκτυο, δύο τηλεφωνικά και ένα σε δημόσιο και εν συνεχεία σε ιδιωτικό χώρο. «Οι αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων στη συντριπτική πλειοψηφία αδιαφορούσαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιδοκίμασαν τον δράστη» Αλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις (53) οι επιθέσεις έγιναν από ομάδα ατόμων. Ως προς το είδος των επιθέσεων, σε 43 περιπτώσεις επρόκειτο αποκλειστικά για λεκτικές επιθέσεις με ομοφοβικούς/ τρανσφοβικούς χαρακτηρισμούς, σε 15 άλλα περιστατικά η λεκτική βία συνοδευόταν και από κάποια άλλη ενέργεια (εκσφενδόνιση αντικειμένου, φτύσιμο), σε εννέα επιθέσεις η λεκτική βία περιελάμβανε και απειλές, ενώ σημειώθηκαν και σοβαρές βλάβες. «Καταφέραμε αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο, να σπάσουμε δηλαδή τη σιωπή των θυμάτων» καταλήγει με ικανοποίηση ο κ. Θεοφιλόπουλος, «μήνα με το μήνα οι καταγραφές μας αυξάνονταν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου