ΑΥΤΕΣ τις ημέρες με βαρύγδουπους τίτλους οι καναλάρχες ορισμένοι εξ αυτών ως εθνικοί εργολάβοι τα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θυμόμαστε από παιδιά τις πρώτες μέρες των καναλιών που υποτίθεται ότι θα έφερναν την επανάσταση. Σε ένα σημείο προσέγγισαν το κοινό. Αλλά 25 χρόνια τους γύρισαν την πλάτη. Απλά γιατί η Ελληνική τηλεόραση ποτέ δεν ενηλικιώθηκε!
Η χώρα του πολιτισμού και της ισότητας δεν εκφράστηκε στις ελληνικές σειρές των καναλιών με ορισμένες μόνο αναλαμπές μέσα από το μαγικό κουτί που αντί για λαγούς έβγαλε όλη την ομοφοβία και την έλλειψη κουλτούρας του καχέκτυπου στερεότυπου της ελληνικής κοινωνίας. Όταν άλλες Ευρωπαικές χώρες έχουν κάνει άλματα στο τομέα αυτό οι ιδιοκτήτες των καναλιών με κυκλοθυμικό τρόπο αναπαρήγαγαν άδικα στερεότυπα που πολλές φορές ήταν εγωκεντρικά και χαμηλού ποιοτικού περιεχόμενου. Ακριβώς για να καθρεφτίσουν την εικόνα μιας ακμάζουσας κοινωνίας.
Αν ήταν επανάσταση το φιλί του Παπακαλιάτη που έγινε πρωτοσέλιδο για το πιο φυσιολογικό πράγμα μεταξύ ενηλίκων, τότε φανταστείτε ότι η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση έχει παραμείνει στο 1990! Μοναδική αναλαμπή η Πολυκατοικία, οι εικονικοί "απαράδεκτοι" που υποδυόταν ο Μπέζος αλλά με την νέα σειρά Μην με σκας παραμένει προσκολλημένος στο 1990, αλλά με καλύτερη οπτική γωνία το Εθνική Ελλάδος με τον Γ. Καπουτζίδη. Η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα δυστυχώς δεν έχουν θέση στην Ελληνική τηλεόραση. Η αναπαραγωγή καρικατούρας που δεν υφίσταται καθώς όλα τα LGBT άτομα είναι άνθρωποι ανάμεσά μας, δίπλα μας, αποτέλεσε την κόκκινη κάρτα για τα κανάλια μας. Αν τελικά οι σεναριογράφοι ήταν τόσο αδύναμοι ή χειρότερα ανίκανοι να αποτυπώσουν την πραγματικότητα στο εύρος των ανθρωπίνων σχέσεων θα ήταν καλύτερο να μην είχαμε ελληνικές σειρές. Θα ήταν προτιμότερο τα κανάλια που ποτέ ΔΕΝ τόλμησαν να προβάλλουν σειρές που έκαναν πάταγο στην Ευρώπη, Αμερική και αλλού. Φθηνότερα θα κόστιζαν.
Ναι, είναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Τα κανάλια μας αντί για σειρές φούσκες με λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν απλά να μεταδώσουν την σειρά Queer as folk, Looking, το εκπληκτικό Glee που είχε πολλαπλούς αποδέκτες, το Sense 8 έστω! Αλλά εντώ είναι Ελλάντα. Μια Ελλάδα που χάνεται στην υποκουλτούρα των δήθεν ποιοτικών εκφραστών μιας τηλεοπτικής εποχής που πλέον χάθηκε.
ΤΕΛΙΚΑ θα ήταν προτιμότερο χίλιες φορές το Vice του ΑΝΤ1 που έχει και την ενότητα για τα Gender. Γιατί τελικά όλα σε αυτή την χώρα, είναι θέμα Παιδείας παρακαλώ. Α, και ότι η καλύτερη εφεύρεση μετά την τηλεόραση, ΕΙΝΑΙ το τηλεκοντρόλ με το κόκκινο κουμπάκι που την απενεργοποιεί...
Julian Asimakopoulos.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου