Menu

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ – Όχι, δεν πρόκειται για αγαμία ούτε για αποστροφή για το σεξ


 
«Σήμερα όλοι θέλουν να δώσουν ένα όνομα σε ανοησίες που δεν υπάρχουν». Αυτή είναι μία από τις αντιδράσεις που βίωσε η Ana J. Cáceres (Mylestring στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) όταν  έκανε coming out ως ημισεξουαλική [ demisexual ], που σημαίνει ότι έλκεται από άλλους ανθρώπους μόνο όταν έχουν συναισθηματικό δεσμό.

Η Martina González Veiga, ψυχοσεξολόγος, εξηγεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται την ίδια την ύπαρξη των ασέξουαλ ατόμων, γράφοντας τους ότι «δεν βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο ή ότι δεν έκαναν ποτέ καλό σεξ»

Η ημισεξουαλικότητα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ασεξουαλικότητας, ενός προσανατολισμού που μοιράζονται όλοι όσοι δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη για κανέναν ή που αναπτύσσουν αυτή την έλξη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το 1% του πληθυσμού είναι ασέξουαλ

Δεν πρόκειται καθόλου για ανοησία: εκτιμάται ότι υπάρχουν 78 εκατομμύρια ή και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο που είναι ασέξουαλ. Ο αριθμός αυτός προέρχεται από μια μελέτη με τίτλο «Ασεξουαλικότητα: Επικράτηση και σχετικοί παράγοντες σε ένα εθνικό δείγμα πιθανοτήτων», που δημοσιεύθηκε το 2004 από τον Anthony F. Bogaert, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 1% του πληθυσμού είναι ασέξουαλ.

Παρά τους αριθμούς αυτούς, η άγνοια και η προκατάληψη συνεχίζουν να στριφογυρίζουν γύρω από την ασέξουαλ κοινότητα.

«Κάποιοι λένε ότι αν δεν θέλεις να κάνεις σεξ στο πρώτο ραντεβού, είναι επειδή έχεις υποστεί πλύση εγκεφάλου, επειδή η κοινωνία απαιτεί να είμαστε σεμνότυφοι και, φυσικά, ότι πρέπει πραγματικά να αποδομήσεις τον εαυτό σου. Συμπτωματικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποδομήσεις τον εαυτό σου είναι να συμφωνήσεις να κάνεις σεξ με το άτομο που σου κάνει διάλεξη, τι σύμπτωση»

Ακόμη και αν δεν πρόκειται για έναν όρο που είναι εντελώς ξένος στο σύγχρονο λεξικό, ενδέχεται να συγχέεται με άλλες έννοιες. Η ασεξουαλικότητα ως τέτοια δεν περιλαμβάνεται στη Βασιλική Ισπανική Ακαδημία της Ισπανίας, το ίδρυμα της χώρας που είναι αφιερωμένο στη γλωσσολογία, αλλά αναγνωρίζει την ασεξουαλικότητα, η οποία ορίζεται ως η απουσία φύλου στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Στα ασέξουαλ όντα περιλαμβάνονται τα είδη των φυτών και των αστεριών [θαλάσσιων] που αναπαράγονται μέσω διχοτόμησης [ με το κύτταρο να διαιρείται με μίτωση σε δύο ίσα τμήματα και να αρχίζει να ζει ανεξάρτητα ] .

«Η προσκόλληση σε αυτόν και μόνο τον ορισμό έχει ως αποτέλεσμα επαγγελματίες, γιατροί, βιολόγοι, ακόμη και ορισμένοι σεξολόγοι να συνεχίζουν να αρνούνται την ύπαρξη των ασέξουαλ ανθρώπων», λέει ο Sergio Julve, εκπαιδευτικός και σεξοθεραπευτής.

Προκατάληψη

Η ασεξουαλικότητα συγχέεται επίσης με την αγαμία, που σημαίνει την απουσία σεξουαλικών σχέσεων από επιλογή και η οποία δεν υποδηλώνει έλλειψη έλξης. Στην ασεξουαλικότητα, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι παρούσα, με σύντροφο ή και χωρίς. «Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο τους ανθρώπους είναι όταν λες ότι είσαι σεξουαλικά ενεργός, ακόμα περισσότερο αν τους πεις ότι απολαμβάνεις το αντισυμβατικό σεξ», λέει η Cacéres.

Παρόλο που αυτό ισχύει στην περίπτωσή της και στην περίπτωση πολλών άλλων ασέξουαλ ανθρώπων, δεν είναι όλοι σεξουαλικά ενεργοί, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μιλάμε για μια ομπρέλα ασεξουαλικότητας που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων.

Η σύγχυση δεν σταματά εδώ. Η Martina González Veiga, ψυχοσεξολόγος, εξηγεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται την ίδια την ύπαρξη των ασέξουαλ ατόμων, γράφοντας τους ότι «δεν βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο ή ότι δεν έκαναν ποτέ καλό σεξ».

Σύμφωνα με τον Julve, οι φράσεις που δηλώνουν προκατάληψη ακολουθούν συγκεκριμένη γραμμή: «είναι μόνοι ή χωρίς σύντροφο για μια ζωή, δεν μπορούν να νιώσουν σεξουαλική ευχαρίστηση, δεν μπορούν να αγαπήσουν τους άλλους, έχουν απέχθεια για το σεξ ή είναι υπερβολικά ηθικιστές, τραυματισμένοι ή ότι περνούν μια φάση». Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Τι σύμπτωση»

Η Cacéres μπορεί να μιλήσει από εμπειρία όσον αφορά αυτή την ευρεία άγνοια: «Κάποιοι λένε ότι αν δεν θέλεις να κάνεις σεξ στο πρώτο ραντεβού, είναι επειδή έχεις υποστεί πλύση εγκεφάλου, επειδή η κοινωνία απαιτεί να είμαστε σεμνότυφοι και, φυσικά, ότι πρέπει πραγματικά να αποδομήσεις τον εαυτό σου. Συμπτωματικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποδομήσεις τον εαυτό σου είναι να συμφωνήσεις να κάνεις σεξ με το άτομο που σου κάνει διάλεξη, τι σύμπτωση».

Η Cacéres, η οποία είναι 28 ετών, λέει ότι της πήρε πολύ καιρό για να καταλάβει ότι ήταν ασέξουαλ. «Θεωρούσα δεδομένο ότι όλοι αισθάνονταν όπως εγώ, ότι ήταν φυσιολογικό. Δεν το  συνειδητοποιούσα μέχρι τα 26 μου χρόνια, μέχρι τότε δεν είχα και εγώ η ίδια ξεκαθαρίσει τις έννοιες που σχετίζονται με την ασεξουαλικότητα και το φάσμα της».

Κάτι που παρατήρησε νωρίς ήταν ότι δεν είχε ερωτευτεί ποτέ με την πρώτη ματιά. Επίσης, ότι πολύ σπάνια είχε νιώσει σεξουαλική και ρομαντική έλξη σε όλη της τη ζωή, σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους γύρω της.

Η ταύτιση της ασεξουαλικότητας με τη χαμηλή επιθυμία φαίνεται να είναι μια εύλογη παρερμηνεία. Αλλά για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό γνώσης, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τη διαφοροποίηση της επιθυμίας από την έλξη. Οι ασέξουαλ άνθρωποι δεν αισθάνονται έλξη, αλλά μπορούν να αισθάνονται επιθυμία, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. «Η σεξουαλική επιθυμία έχει να κάνει με το τι μας κινητοποιεί να διατηρήσουμε μια σεξουαλική σχέση με κάποιον», πρόσθεσε.

*Πηγή: El Pais | Kεντρική φωτογραφία θέματος: queerascat.tumblr | Sex Education | Netflix

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Orlando LGBT+: Επίθεση στα γραφεία της Colour Youth από μέλη της Χρυσής Αυγής


Επίθεση στα γραφεία της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης Colour Youth στην Αθήνα, εξαπέλυσαν μέλη της Χρυσής Αυγής το βράδυ της Κυριακής, όπως καταγγέλλει ο επιστημονικός φορέας Orlando LGBT+.

Στη σχετική ανάρτηση επισημαίνεται ότι η επίθεση «στόχευε στον εκφοβισμό και τη φίμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με ευθεία απειλή και αναφορά στη δολοφονία του Ζακ, ήταν όμως και ευρύτερη προειδοποίηση για όποια φωνή διαφοροποιείται». Χθες το βράδυ έλαβε χώρα επίθεση της νεολαίας της Χρυσής Αυγής στα γραφεία της Colour Youth. Η επίθεση αυτή ήρθε σε συνέχεια διαδικτυακών απειλών ενάντια στην οργάνωση, με αφορμή αφίσα για ένα πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης.

Η αιτία όμως για την επίθεση αυτή δεν είναι άλλη από το κλίμα ομοφοβίας και τρανσφοβίας που έχει καλλιεργηθεί και συνεχώς υποδαυλίζεται και τον σταδιακό εκφασισμό που δε συναντά κανένα θεσμικό εμπόδιο. Έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από την επίθεση του όχλου στην πλ. Αριστοτέλους, διάστημα μέσα στο οποίο δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας και δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Το αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή φασιστική επίθεση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και μάλιστα σε μία οργάνωση νέων ατόμων, κάποιων δε από αυτά και ανήλικα. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι είναι και αυτό ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η χθεσινή επίθεση στόχευε στον εκφοβισμό και τη φίμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με ευθεία απειλή και αναφορά στη δολοφονία του Ζακ, ήταν όμως και ευρύτερη προειδοποίηση για όποια φωνή διαφοροποιείται.

Ταυτόχρονα την αναγνωρίζουμε σαν ακόμα μία προσπάθεια επανασυσπείρωσης της ακροδεξιάς από αυτές που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά γύρω από μια αντιΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική. Την προηγούμενη φορά που η ακροδεξιά αφέθηκε να οργανώνεται και να ενισχύεται για καιρό χωρίς σοβαρά αναχώματα χρειάστηκαν πολλές επιθέσεις και δύο δολοφονίες για να αντιδράσει η πολιτεία. Αυτή η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί. Με τρία ακροδεξιά κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με συχνή ακροδεξιά ρητορική εκ μέρους της κυβερνητικής παράταξης και με αδύναμες, έως και αντιφατικές αντιδράσεις εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης σε ζητήματα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντίστασης στον εθνικισμό, την ομοτρανσφοβία και την ξενοφοβική ρητορική, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
Στεκόμαστε μαζί με την Colour Youth, απέναντι στο φόβο, απέναντι στο φασισμό

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Νίκος Αναδιώτης: Αν ο γιος μου έλεγε ότι νιώθει «διαφορετικά», θα του εξηγούσα πως πρέπει να σώσει την ψυχή του


 «Η σεξουαλική πράξη δύο ομοφυλόφιλων είναι αμαρτία, όπως και ανάμεσα σε δύο ετεροφυλόφιλους όταν την κάνουν εκτός γάμου» δήλωσε ο Νίκος Αναδιώτης. Μεταξύ άλλων μίλησε για την ομοφυλοφιλία, αλλά και για τη σχέση του με τον Θεό.

«Εγώ θα ζητήσω ειλικρινά μέσα από την ψυχή μου συγγνώμη αν έχω προσβάλει κάποιον», είπε αρχικά.«Είμαι πάρα πολύ αμαρτωλός. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι η μοναδική αμαρτία. Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η κατάκριση. Είμαι αμαρτωλός για αυτό πάω στην εκκλησία, αν ήμουν Άγιος δεν θα πήγαινα», πρόσθεσε.

«Θα σκεφτόμουν ακόμα και τον μοναχισμό»

Ακόμα, ανέφερε: «Τώρα που είναι περίοδος νηστείας θα απέχω από το κανονικό φαγητό, θα με πειράξει η αποχή από την ερωτική πράξη; Είμαι ζευγάρι με μία σύζυγο που την αγαπώ και την τιμώ πάνω από τον εαυτό μου και πάνω από τα παιδιά μου, δεν πράττω χωρίς την συμφωνία της».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Αναδιώτης εξομολογήθηκε ότι: «Υπήρξε μία αποκάλυψη στη ζωή μου και με μετέστρεψε. Ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο, δεν τον ανακαλύπτεις. Σε όλους τους ανθρώπους μπορεί να συμβεί αυτό αν το θέλουν».

Σχετικά με αυτούς που τον λένε ρατσιστή, εξήγησε πως: «Ένας άνθρωπος που θέλει να είναι καλός χριστιανός και όχι απλά καλός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ρατσιστής και ομοφοβικός. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε ρατσιστή, ούτε ομοφοβικό. Ίσα ίσα θέλω η αγκαλιά μου να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Θεωρώ ότι αν ήμουν ανύπαντρος θα σκεφτόμουν ακόμα και τον μοναχισμό».«Αν ο γιος μου, μου έλεγε ότι νιώθει «διαφορετικά», θα του συμπαραστεκόμουν και θα του εξηγούσα πως πρέπει να σώσει την ψυχή του. Δεν χάνεις την ψυχή σου μόνο και μόνο επειδή είσαι ομοφυλόφιλος. Είναι πολλές οι αμαρτίες που μπορούν να σε οδηγήσουν στην απώλεια της ψυχής σου», συνέχισε.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Παντελής Καναράκης: "Η διαφορετικότητα πολεμάται διότι ο φόβος είναι ικανός για τα χειρότερα"

 


Με αφορμή την παράσταση «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» μίλησε ο Παντελής Καναράκης στο περιοδικό My Tv και την δημοσιογράφο Μαίρη Καράμπελα. Μέσα σε όλα, ο γνωστός καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην αποδοχή της διαφορετικότητας και τα φαινόμενα ρατσισμού και ομοφοβίας στην κοινωνία μας.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που η διαφορετικότητα πολεμάται τόσο πολύ ακόμα και στις μέρες μας;

Η διαφορετικότητα πολεμάται διότι ο φόβος που υπάρχει σε κάποιους – αν και αδικαιολόγητος – είναι ικανός για τα χειρότερα. Ότι χαλάει την πλασματική ισορροπία και κανονικότητα των πολλών πρέπει να εξαφανίζεται. Αυτό είναι φριχτό. Είναι απίστευτη η σκληρότητα με την οποία μπορεί να φερθεί ένας άνθρωπος προς έναν άλλον, χωρίς καμία άλλη αιτία, παρά μόνο για το γεγονός ότι είναι διαφορετικός προς οποιοδήποτε επίπεδο.

Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωπος με ρατσιστικά φαινόμενα;

Στην ακρότητα του ρατσισμού, όχι ποτέ. Διακρίσεις υπάρχουν δυστυχώς καθημερινά παντού. Από το να σε μειώνει κάποιος γιατί είσαι νέος ηθοποιός και άπειρος μέχρι να σχολιάζουν το ύψος σου ή τον τρόπο με τον οποίο παίζεις. Δεν έχω ζήσει ωστόσο ακρότητες που να με έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα. Από μικρός, όμως, έχω μάθει από την οικογένεια μου να μιλάω. Στο σπίτι μας λέγαμε τα πάντα. Μεγάλωσα με εντονότατο το αίσθημα της ελευθερίας και αυτό δεν με αφήνει να μένω απαθής σε ό,τι με ενοχλεί και με καταπιέζει. Οπότε μιλάω, διαμαρτύρομαι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων… γκρινιάζω.

Τι πρέπει να αλλάξει για να αγκαλιάσει η κοινωνία κάθε μορφή διαφορετικότητας;

Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα παιδείας. Αν φροντίσουμε να μεγαλώσουμε σωστούς ανθρώπους, τότε μόνο η κοινωνία έχει ελπίδες να γίνει σωστή προς όλους τους τομείς. Αυτά που παίρνουμε στην παιδική μας ηλικία μάς συνοδεύουν σχεδόν πάντα στην υπόλοιπη ζωή μας.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Σαμόλης: «Μας θυμώνει και μας εξοργίζει όταν κάποιος είναι ο εαυτός του. Είναι εσωτερικευμένη ομοφοβία»

 


Καλεσμένος στην εκπομπή, Πρωίαν σε είδον, βρέθηκε ο Δημήτρης Σαμόλης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παράστασή του, Στρακαστρούκες.

Ο ηθοποιός τοποθετήθηκε και επί του θέματος που αφορά τη βία ιδίως στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, και για την εσωτερικευμένη ομοφοβία.

«Όσο περνά ο καιρός λες ότι δεν συμβαίνουν αυτά πλέον και τελικά συμβαίνουν. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, αλλά κάπου στη μέση είναι η αλήθεια.

Είναι στενάχωρο, αλλά πάντα προσπαθώ να βλέπω φύσει και θέσει τη θετική πλευρά. Παίρνει έκταση μεγάλη πλέον στην επικαιρότητα και είμαστε όλοι επικριτικοί σε αυτό.

Υπάρχει ένας θυμός και άγνοια που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Πολλά παιδιά δεν είναι σε θέση λόγω περιβάλλοντος, παιδείας και συγκυριών να φτάσουν στην προσωπική τους αλήθεια.

Πολλές φορές όταν βλέπουμε ένα ξεχωριστό παιδί -δεν μου αρέσει το διαφορετικό- μας ιντριγκάρει γιατί μας θυμίσει πως εμείς δεν είμαστε τόσο κοντά στον εαυτό μας κι αυτό μας θυμώνει και μας εξοργίζει όταν κάποιος είναι ο εαυτός του. Πολλές φορές είναι αυτό που λέμε εσωτερικευμένη ομοφοβία.

Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά κάποια πράγματα τα αντιλαμβάνομαι».

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ομοφοβία σε καρναβάλι στη Λακωνία – Ομοφοβικό άρμα με Κασσελάκη

 


Ακόμη ένα ομοφοβικό περιστατικό κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αυτή τη φορά σε καρναβάλι στη Λακωνία.

Κατά την καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής στις Κροκεές Λακωνίας παρέλασε άρμα που έγραφε «Κορίτσια, ο Στέφανος» και έστελνε έμμεσα χυδαία και ομοφοβικά μηνύματα.

Το παραπάνω έρχεται μετά το κάψιμο ομοιώματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα. Το ομοίωμα περιλάμβανε μια φωτογραφία του ίδιου, με έντονα βαμμένα χείλη, ροζ μακριά περούκα, γυναικείο εσώρουχο και ανοικτά πόδια.

Πηγή: alfavita.gr

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Η Ελένη Φουρέιρα για ομοφοβία, προκαταλήψεις, τα στερότυπα για τους Αλβανούς και το παράπονό της για τη Eurovision

 


Για τον ρατσισμό και την ομοφοβία μίλησε η Ελένη Φουρέιρα, με αφορμή το ντροπιαστικό γεγονός που συνέβη πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη.

«Οι μισοί λένε «ας αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι θέλουν» και όταν πάνε στο σπίτι λένε «αν γίνει ο γιος μου gay θα τρελαθώ». Εγώ μεγαλώνω ένα παιδί και όταν είδα αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη φοβήθηκα πάρα πολύ. Δεν φοβήθηκα αν ο γιος μου θα πέσει θύμα μπούλινγκ, φοβήθηκα ο γιος μου να μη γίνει θύτης», είπε χαρακτηριστικά η τραγουδίστρια.

«Κι εγώ ως παιδί έχω ακούσει έλα μωρέ την Αλβανίδα, έλα μωρέ την κ…αλβανίδα. Το έχω ακούσει πάρα πολλές φορές», εξομολογήθηκε η Ελένη Φουρέιρα και στη συνέχεια περιέγραψε ένα περιστατικό με τον γιο της και την μητέρα της.



«Είναι ο γιος μου και έχει έρθει στο δωμάτιο μου με τη μαμά μου και κάποια στιγμή άρχισε να παίζει με τις τσάντες μου, τα κραγιόν. Και του λέει η μαμά μου τελείως ασυναίσθητα «όχι, τι τα θες εσύ αυτά, εσύ είσαι άντρας». Το λέει μία, καταπίνω λίγο περίεργα. Πιάνει ένα κραγιόν ο μικρός, «μην τα πιάνεις εσύ αυτά, εσύ είσαι άντρας» που η μάνα μου είναι ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτόμυαλος. Της λέω μην το ξαναπείς αυτό, δεν θέλω στο υποσυνείδητό του να περάσει ότι εσύ είσαι άντρας. Μεγαλώνοντας να νιώθει ότι πρέπει να είναι άντρας», είπε η Ελένη Φουρέιρα.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Θα παίρνουν το επίδομα… μητρότητας και τα ομόφυλα ζευγάρια

 


Το επίδομα μητρότητας ψηφίστηκε και για τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Αλέξης Μητρόπουλος αναλύει τις λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης.

Έτσι πλέον σύμφωνα και με το νόμο ότι παίρνουν όλες οι οικογένειες (περίπου 27 παροχές που έχουν να κάνουν με το παιδί και την οικογένεια), δικαιούνται και τα ομόφυλα ζευγάρια, δηλαδή και την 9μηνη επιδότηση μητρότητας.

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 56 ο ένας από τους ομόφυλους γονείς επιλέγεται ως δικαιούχος, κάτι που αποφασίζουν μεταξύ τους.

Μέχρι τώρα είχαμε κληρονομικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ομόφυλων και τώρα έρχονται και τα επιδοματικά δικαιώματα.

Σε λίγο θα αλλάξουν όμως και την ονομασία γιατί είναι τουλάχιστον γελοίο ζευγάρι ομόφυλων ανδρών να παίρνει επίδομα… μητρότητας! Μιλάμε για πολύ προχωρημένα πράγματα.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Εκπαιδευτικός οδηγός στους επαγγελματίες των ΜΜΕ: Εισαγωγή στο “λεξικό” της ΛΟΑΤ+ κοινότητας


To πρόγραμμα «E.T.Ho.S – Εξάλειψη Τρανσφοβικών, Ομοφοβικών και Αμφιφοβικών Στερεοτύπων Μέσω των ΜΜΕ» έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο εκπαιδευτικό οδηγό για επαγγελματίες των ΜΜΕ.

Στόχος; Η καταπολέμηση των διακρίσεων, η προώθηση της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει και ένα λεξικό όρων για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Eίναι χρήσιμο όχι μονο για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ, καθώς η κατανόηση των όρων και η ορθή χρήση τους είναι ένα ακόμα εργαλείο στην ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Ο  εκπαιδευτικός  οδηγός έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα από την Colouryouth

Βιολογικό φύλο

Πρόκειται για την η ταξινόμηση των ατόμων σε αρσενικό ή θηλυκό.

Κατά τη γέννηση, αποδίδεται στα βρέφη ένα φύλο, συνήθως βασισμένο στην εμφάνιση της εξωτερικής τους ανατομίας.

Ωστόσο, το φύλο ενός ατόμου, όπως ορίζεται από τη βιολογία, είναι ένας συνδυασμός σωματικών χαρακτηριστικών όπως: χρωμοσώματα, ορμόνες, εσωτερικά και εξωτερικά αναπαραγωγικά όργανα και δευτερογενή χαρακτηριστικά φύλου.Τα άτομα των οποίων το βιολογικό φύλο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρσενικό ή θηλυκό, κατηγοριοποιούνται ως ίντερσεξ, ωστόσο μπορούν να προσδιοριστούν ως ίντερσεξ, άνδρες, γυναίκες, τρανς άτομα ή κάτι άλλο.

Κοινωνικό φύλο

Αναφέρεται, παραδοσιακά, στο κοινωνικό και πολιτισμικό κατασκεύασμα του να είσαι άνδρας ή γυναίκα. Ωστόσο, μερικά άτομα δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας/γυναίκα.

Το κοινωνικό φύλο υπάρχει ανεξάρτητα από το βιολογικό φύλο και το φύλο ενός ατόμου δεν αντιστοιχεί πάντα με το φύλο που αποδίδεται κατά τη γέννηση.

Σεξουαλικός προσανατολισμός

Αναφέρεται στην ικανότητα κάθε ατόμου για βαθιά στοργή, συναισθηματική και σεξουαλική έλξη, και στενές και σεξουαλικές σχέσεις με άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου ή με περισσότερα από ένα φύλα.

Ταυτότητα φύλου

Αναφέρεται στην προσωπική αίσθηση ενός ατόμου για το φύλο τους. Για τρανς άτομα, η δική τους εσωτερική ταυτότητα φύλου δεν ταιριάζει με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ταυτότητα φύλου, του άνδρα ή της γυναίκας (ή αγόρι ή κορίτσι), αλλά για μερικά άτομα το φύλο δεν ταιριάζει σωστά σε μία από αυτές τις δύο επιλογές.

Σε αντίθεση με την έκφραση φύλου, η ταυτότητα φύλου δεν είναι ορατή σε άλλους.

Έκφραση φύλου

Είναι οι εξωτερικές εκδηλώσεις του φύλου, που εκφράζονται μέσα από το όνομα ενός ατόμου, τις αντωνυμίες, τα ρούχα, το κούρεμα, την συμπεριφορά, την φωνή ή τα χαρακτηριστικά του σώματος.

Η κοινωνία αναγνωρίζει αυτά τα σημάδια ως αρρενωπά ή θηλυκά, παρόλο που αυτό που θεωρείται αρρενωπότητα και θηλυκότητα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και ποικίλλει ανάλογα με τον πολιτισμό.

Η έκφραση φύλου ενός ατόμου μπορεί να «ταιριάζει» με την ταυτότητα φύλου του (π.χ. ένας άνδρας που έχει μια αρρενωπή έκφραση φύλου), αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Τι σημαίνει ΛΟΑΤ;

Μία μία οι λέξεις του ακρωνυμίου:

Λεσβία

Μια γυναίκα που έλκεται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από γυναίκες.

Ομοφυλόφιλος ή Γκέι

Ένας άνδρας που έλκεται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από τους άνδρες. Ο όρος γκέι χρησιμοποιείται μερικές φορές και ως όρος ομπρέλα για να περιγράψει, πέρα από τους ομοφυλόφιλους άνδρες, τις λεσβίες και τα αμφιφυλόφιλα άτομα.

Όμως, αυτή η χρήση αμφισβητήθηκε από ένα μεγάλο μέρος της ΛΟΑΤ κοινότητας και ως εκ τούτου ο όρος ομοφυλόφιλος/γκέι χρησιμοποιείται εδώ μόνο όταν αναφέρεται σε άνδρες που έλκονται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από τους άνδρες.

Αμφιφυλόφυλος/η (Bisexual)

Ένα άτομο το οποίο αισθάνεται σεξουαλική ή/και συναισθηματική έλξη για πάνω από ένα φύλα.

Τρανς (ή Διεμφυλικός-ή)

Είναι ένας όρος ομπρέλα, που περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν μια ταυτότητα φύλου, η οποία διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Περιλαμβάνει πολλαπλές ταυτότητες φύλου, όπως τρανς άνδρας, τρανς γυναίκα, non-binary, agender, genderqueer, genderfluid, κ.λπ.

Το «+» στο ΛΟΑΤ+ ακρωνύμιο μπορεί να περιλαμβάνει:

Ασέξουαλ (Asexual)

Ένα ασέξουαλ άτομο δεν βιώνει καμία ή βιώνει πολύ λίγη σεξουαλική έλξη. Η ασεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος του ποια είναι αυτά τα άτομα. Κάθε ασέξουαλ άτομο βιώνει πράγματα όπως σχέσεις, έλξη, και διέγερση κάπως διαφορετικά.

Η ασεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα ταυτοτήτων που αναφέρεται σε άτομα που βιώνουν λίγη ή καθόλου σεξουαλική έλξη. Κύρια παραδείγματα των ταυτοτήτων που εμπίπτουν στο ασέξουαλ φάσμα είναι: ασέξουαλ, Graysexual (άτομα που βιώνουν τη σεξουαλική έλξη, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι τα μη ασέξουαλ άτομα) και Demisexual (άτομα που βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο μετά τη δημιουργία ενός ισχυρού συναισθηματικού δεσμού με ένα άλλο άτομο).

Ίντερσεξ (Intersex)

Τα ίντερσεξ άτομα γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (όπως τα χρωμοσώματα, τα γεννητικά όργανα ή/και την ορμονική δομή) που δεν ανήκουν αυστηρά σε αρσενικές ή θηλυκές κατηγορίες ή ανήκουν ταυτόχρονα και στις δύο.

Οι γιατροί συμβουλεύουν συχνά τους γονείς να εκτελούν χειρουργικές και άλλες ιατρικές επεμβάσεις σε νεογέννητα και παιδιά, ώστε το σώμα τους (φαινομενικά) να συμμορφώνεται με τα αρσενικά ή τα θηλυκά χαρακτηριστικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ιατρικά απαραίτητες και μπορούν να έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τα ίντερσεξ παιδιά καθώς μεγαλώνουν.

Το Ίντερσεξ αντιπροσωπεύει το φάσμα των παραλλαγών των χαρακτηριστικών του φύλου που συμβαίνουν φυσικά στο ανθρώπινο είδος.

Αντιπροσωπεύει επίσης την αποδοχή του φυσικού γεγονότος ότι το φύλο είναι ένα φάσμα και ότι τα άτομα με παραλλαγές των χαρακτηριστικών φύλου -πέραν των ανδρικών ή των γυναικείων- υπάρχουν.

Πανσέξουαλ (Pansexual) / Omnisexual

Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν άτομα που έχουν ρομαντική, σεξουαλική ή συναισθηματική επιθυμία για άτομα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου.

Κουήρ (Queer)

Έχει γίνει ένας ακαδημαϊκός όρος που είναι συμπεριληπτικός στα άτομα που δεν είναι ετεροφυλόφιλα ή/και cisgender – περιλαμβάνει λεσβίες, ομοφυλόφιλους άνδρες, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα.

Η Queer θεωρία αμφισβητεί τις ετεροκανονικές κοινωνικές νόρμες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, και ισχυρίζεται ότι οι έμφυλοι ρόλοι είναι κοινωνικές κατασκευές.

Παραδοσιακά, ο όρος Queer ήταν ένας κακοποιητικός όρος και ως εκ τούτου για ορισμένους εξακολουθεί να έχει αρνητική χροιά. Πολλά ΛΟΑΤ+ άτομα, ωστόσο, έχουν επανοικειοποιηθεί τον όρο ως σύμβολο υπερηφάνειας.

Non-binary ή Genderqueer ή Gender-fluid

Άτομα είναι εκείνα που δεν ταυτίζονται με το αρσενικό/θηλυκό δίπολο αλλά βρίσκονται κάπου έξω ή μεταξύ αυτού. Μερικά από αυτά τα άτομα χρησιμοποιούν ουδέτερες αντωνυμίες (they/them στα αγγλικά).

Όλοι αυτοί οι όροι, συμπεριλαμβανομένων των agender και bigender, δεν έχουν ακριβώς την ίδια έννοια αλλά όλοι αναφέρονται σε μια εμπειρία του φύλου, η οποία δεν είναι μόνο αρσενικό ή θηλυκό.

Μεταξύ των προαναφερθέντων όρων, πιο συχνά χρησιμοποιείται το «Μη δυϊκό/Non-binary».

Questioning

Είναι η προσωπική διαδικασία διερεύνησης της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης φύλου ή/και του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου. Μερικά άτομα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον όρο για να ονομάσουν την ταυτότητά τους μέσα στην ΛΟΑΤ Κοινότητα.

*Με πληροφορίες από το VICE

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη: Η ομοφοβία στο DNA της ελληνικής οικογένειας


 
Δύο queer άτομα έκαναν το λάθος να εμφανιστούν στην πλατεία Αριστοτέλους. Με τρομακτικές ταχύτητες δημιουργήθηκε όχλος, που κινήθηκε με τρομακτικά άγριες διαθέσεις εναντίον τους. Ως τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έχουν αποφυλακιστεί. Τι πιο σύνηθες. Οι θύτες ομοφοβικών επιθέσεων ατιμώρητοι, τα κόμματα καταδικάζουν, τα θύματα, ας πρόσεχαν. Μήπως δεν ήταν πάντα έτσι;

Εμείς οι μιλιένιαλ άντρες, οι γεννημένοι δηλαδή από το 1981 ως και τις αρχές της δεκαετίας του `90, σε αστικά κέντρα, μεγαλώσαμε σε σπίτια με πολύ ξεκάθαρες συνθήκες ως προς την ανάπτυξη του σεξουαλικού προσδιορισμού μας. Πάντα υπήρχε ένας συγγενής κοντά μας, ο οποίος επιθεωρούσε αν το παιδί ήταν «αρκετά άντρας» ή αν ξεμάκραινε από τον ετεροφυλόφιλο προσδιορισμό του. Αν συνέβαινε το δεύτερο, φρόντιζε να αναφέρει το «πρόβλημα» ώστε να επιβληθούν νέοι κανόνες. Αν το παιδί έβγαζε «ματσίλα», παίζοντας πχ, ποδόσφαιρο και κάνοντας σχέση με την απουσιολόγο της τάξης, τότε όλα καλά. Προφανώς, έχω να καταθέσω σχετικό παράδειγμα. 

«Ακούγονται σαν ομοφυλόφιλοι, πρόσεχε»

Δεν θα ξεχάσω ένα παρεμφερές παράδειγμα από την εφηβεία μου: Όταν έβαλα να ακούσω ένα cd των Pet Shop Boys στο δωμάτιο μου, με τον ήχο δυνατά, τότε ήρθε ένας συγγενής, που αγαπώ πολύ και δεν θα κατονομάσω, και μου ζήτησε σιωπηλά να το χαμηλώσω ή και να το κλείσω, γιατί αυτοί «ακούγονται σαν ομοφυλόφιλοι» και «δεν είναι ωραία τραγούδια αυτά». Εικάζω πως αν συνέχιζα να ακούω δυνατά Pet Shop Boys, θα «κόλλαγα» ομοφυλοφιλία, μέσα από τις υπέροχες μελωδίες των Νιλ Τέναντ - Κρις Λόοου.  Ευτυχώς δεν έμαθε ποτέ ο συγκεκριμένος συγγενής ότι στα επόμενα χρόνια της εφηβείας μου ανακάλυψα τους Smiths, τον David Bowie, τους Placebo και άλλα μουσικά σχήματα των οποίων η σεξουαλική ταυτότητα ήταν κάπως απροσδιόριστη.

Αν στη δική μου εφηβεία βρέθηκε άνθρωπος που φοβήθηκε ότι θα γίνω ομοφυλόφιλος ακούγοντας ηλεκτρονική μουσική, δεν μπορώ καν να φανταστώ την καταπίεση που έχει δεχτεί ένας μιλένιαλ με queer προσδιορισμό, ένα αγόρι ή κορίτσι λίγο μεγαλύτερο από αυτά που δέχτηκαν επίθεση χτες στην Αριστοτέλους

Του το είπε ένας εξωγήινος

Στην ελληνική κοινωνία του 2024, ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι "too little, too late": Χρόνια μετά το θάνατο του Μηνά Χατζησάββα, όταν το ελληνικό κράτος δεν αναγνώριζε στο σύντροφο του το δικαίωμα να θάψει τον αγαπημένο του, χρόνια μετά το δημόσιο εξευτελισμό του Μάνου Χατζιδάκι από την εφημερίδα Αυριανή με «μπηχτές» για την ομοφυλοφιλία του, που ουδείς έλεγξε έστω,  χρόνια μετά την ομιλία του νυν πρωθυπουργού στη Βουλή, που έλεγε για ένα τρανς άτομο ότι την αλλαγή φύλου «του την είπε εξωγήινος», και όχι πολλά χρόνια αφού το πιο συντηρητικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είχε απειλήσει με επαναστάσεις, με αφορμή την ψήφιση του σύμφωνου συμβίωσης επι ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίστηκε στα ζευγάρια του ιδίου φύλου το δικαίωμα της σύναψης γάμου.

Σε αυτά τα χρόνια έχουμε δει πολιτικούς με συμπεριφορά που παραπέμπει σε queer άτομο να μένουν «στην ντουλάπα», έχουμε νιώσει φρίκη με αφορμή τον εξευτελιστικό θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, μέρα μεσημέρι στη «πολιτισμένη» Αθήνα, αλλά και τα βασανιστήρια που οδήγησαν στο θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη,  έχουμε γίνει μάρτυρες καλεσμάτων σε «πορείες» και "straight pride" και άλλες τέτοιες γελοιότητες από χριστιανοταλιμπάν συλλογικότητες και κόμματα που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή. Η εκκλησία και ο αντικριστός χορός της με την ομοφοβία, είναι μια άλλη ιστορία, ένα «μη ρωτάς, μη μιλάς» γεμάτο τρομακτικές σκιές, που καλύπτονται σήμερα από απειλές για αφορισμούς όσων ψήφισαν το νόμο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.  Το μόνο που θα μπορούσε να απαντήσει κανείς σε όλα αυτά, είναι ότι σε τελική ανάλυση, ουδείς, ετεροφυλόφιλος ή γκέι, διέκοψε το δεσμό του, επειδή δεν είχε την ευλογία ενός ιερέα. 

Η μεγάλη εικόνα της ομοφοβίας θα συνεχίσει να προκαλεί τρόμο, όσα safe spaces κι αν βλέπουμε γύρω μας, με το στοργικό χέρι των brands και των συλλογικοτήτων που αγαπούν τη συμπερίληψη, Πίσω από αυτή την πολύχρωμη «κουρτίνα», κυκλοφορεί γύρω μας ένα θορυβώδες τσίρκο, με στοιχεία ρατσισμού, που σπέρνει φόβο, σχεδόν πάντα ατιμώρητο. Ίσως ο εξωγήινος από εκείνη την παλιά ομιλία του πρωθυπουργού, να είμαστε εμείς, όσοι τελοσπάντων έχουμε μείνει στην ελληνική κοινωνία που όντως δεν μας ενδιαφέρει η σεξουαλική ταυτότητα του διπλανού μας, που δεν νιώθουμε την ανάγκη να τον πιέσουμε για να την αλλάξει. Όλοι όσοι νιώθουμε ντροπή σήμερα.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Κατατέθηκε η πρώτη αίτηση για γάμο ομόφυλων μέσα σε ελληνική φυλακή

 


Κατατέθηκε η αίτηση για τον πρώτο γάμο ομόφυλων μέσα σε ελληνική φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες από κρατούμενο σε σωφρονιστικό ίδρυμα των Χανίων η πρώτη αίτηση για γάμο ομοφύλων σε φυλακές.

Ο κρατούμενος γνωστοποίησε στον διευθυντή του καταστήματος την επιθυμία του να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με άλλο κρατούμενο, ο οποίος εκτίει την ποινή του σε άλλη φυλακή της χώρας.

Ο εν λόγω κρατούμενος, εφόσον το αίτημα του γίνει δεκτό, θα κάνει χρήση του δικαιώματος στο γάμο που παρέχει ο σωφρονιστικός κώδικας σε όλους τους κρατούμενους από το 1989.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Νέα ομοφοβική επίθεση για το τρανς άτομο που κυνηγούσε ο όχλος στην πλατεία Αριστοτέλους

 


Νέα ομοφοβική επίθεση δέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας (11.3.2024) το ένα από τα δύο τρανς άτομα, που είχαν δεχτεί επίθεση από ομάδα ατόμων το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το 21χρονο τρανς μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας δέχτηκε νέα ομοφοβική επίθεση στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης ένας 32χρονος για εξύβριση, όπως αναφέρει το thestival.gr.

Το περιστατικό έχει αναλάβει το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

«Πλένω πιάτα μια στις τόσες» πρόσθεσε - Το σχόλιό του για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και το φλερτ από άντρες


 Ο Πάνος Καλίδης έδωσε μια συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε στα φλερτ που έχει δεχτεί από άντρες, στην υιοθεσία παιδιών απο ομόφυλα ζευγάρια, στα μπότοξ που έχει κάνει, αλλά και στο κατά πόσο συμμετέχει στις 
δουλειές του σπιτιού.


Ο τραγουδιστής μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα του «Mega Καλημέρα» και αρχικά εξέφρασε την άποψή του για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να μεγαλώνουν παιδιά.

«Η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια με βρίσκει αντίθετο και δεν ξέρω τι απάντηση να σου δώσω, γιατί έχω τρεις απαντήσεις ως πατέρας, ως τραγουδιστής και ως χριστιανός» είπε

Δείτε το βίντεο

Για το αν έχει δεχτεί φλερτ από το ίδιο φύλο, ο λαϊκός τραγουδιστής απάντησε: «Φυσικά με έχουν φλερτάρει άνδρες. Αντέδρασα με επιείκεια, η αντιμετώπισή μου ήταν όπως θα αντιμετώπιζε και με μια κοπέλα με την οποία δεν θα είχα πρόθεση να συνεχίσω».

Στην πορεία, ο ρεπόρτερ τον ρώτησε αν κάνει δουλειές στο σπίτι του, με τον ίδιο να απαντάει: «Εχθές έφτιαξα κάτι τυροπιτάκια, που τρελάθηκε όλη η οικογένεια. Θα πλύνω πιάτα καμιά φορά, όταν χρειαστεί. Το πιάτο μου θα το πάω στην κουζίνα όταν φάω».

Για το αν έχει κάνει μπότοξ, ο Πάνος Καλίδης είπε: «Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει βάσει θρησκείας. Φυσικά έχω κάνει μπότοξ. Προσπάθησα να κάνω και τους κύκλους στα μάτια».

Τέλος, ρωτήθηκε: «Θεωρείς το σεξ υπερεκτιμημένο σε μια σχέση;» και απάντησε: «Το σεξ είναι ένδειξη αγάπης. Είναι αρχέγονο συναίσθημα του ζευγαριού που με αυτό αναπαράγεται. Το σεξ είναι απαραίτητο μετά το φαγητό, βέβαια».