Menu

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο Τάιλερ προτείνει το αγαπημένο του βιβλίο για γκέι και bisexual άνδρες


 Το αγαπημένο του βιβλίο για γκέι και bisexual άνδρες πρότεινε ο σύζυγος του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ ΜακΜπεθ, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok.

Το βίντεο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της κλινικής Maze στις ΗΠΑ που ασχολείται με την σεξουαλική δραστηριότητα και την ανδρική γονιμότητα.

Στη λεζάντα, η κλινική αναφέρει: «Ψάχνετε ένα καλό βιβλίο για να βελτιώσετε τη ζωή σας; Αυτή είναι μια καλή πρόταση από τον Τάιλερ ΜακμΜπέθ».

Το βιβλίο που προτείνει ο Τάιλερ

Στο βίντεο ο Τάιλερ ΜακΜπεθ εξηγεί ότι πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Τα 10 έξυπνα πράματα που μπορούν να κάνουν οι γκέι άνδρες για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους».

Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για ένα βιβλίο «ευκολοδιάβαστο, καλογραμμένο και πολύ σχετικό».


Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Τα ομοφοβικά κακοποιητικά στερεότυπα δεν είναι κριτική


 Ο διευθυντής ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Βασίλης Χιώτης σχολίασε στον αέρα του ραδιοφώνου τα σύκα της Καλαμάτας μιλώντας για την στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη… «Τι σώμα θα είναι τεθωρακισμένα, μηχανικό; Δεν ξέρω, επειδή βγάζει καλά σύκα θα πάει στην Καλαμάτα, δεν ξέρω ρε παιδί μου», είπε γελώντας…«Επειδή βλέπω ότι μου επιτίθενται ορισμένοι για ένα σχόλιο που έκανα και που ομολογώ ότι ήταν απερίσκεπτο, αποσαφηνίζω: Τιμώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και καμιά πρόθεση δεν είχα τον προσβάλλω. Σιχαίνομαι κάθε ομοφοβικό σχόλιο κι όσους τα κάνουν. Έκανα φάουλ...», ήταν η απάντηση του Β.Χ στο Twitter/Χ μετά την κατακραυγή.

Ο παρουσιαστής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ Γιώργος Αυτιάς σχολίασε το γυμναστήριο του στρατοπέδου στη Θήβα αναφερόμενος στην στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη. «Φαντάζεστε τι έχει να γίνει στη Θήβα [...] να δούμε τι μέλλει γενέσθαι».  Την επόμενη ημέρα επανήλθε: «Tο σχόλιό μου σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ομοφοβικό όπως επικαλείται ο κύριος Κασσελάκης. Μακριά από μένα κάθε τέτοιου είδους συσχέτιση καθώς δεν συνάδει με τις αρχές μου τους κανόνες ζωής και το σεβασμό της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου», ήταν η απάντησή του.

«Οποιοσδήποτε δημοσιογράφος σε οποιοδήποτε ΜΜΕ ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής χώρας έκανε τέτοιου είδους σχόλια, θα βρισκόταν εκτός την επόμενη ώρα. Ο ΣΚΑΪ έδειξε σωστά εταιρικά αντανακλαστικά στην περίπτωση του κ. Χιώτη και τον καλώ να συνεχίσει, ξεριζώνοντας την κουλτούρα διακρίσεων και ομοφοβίας που, όπως φαίνεται, διακατέχει κορυφαία δημοσιογραφικά στελέχη του», σχολίασε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

Το μέσο ενημέρωσης στο οποίο δουλεύουν τα δύο παραπάνω πρόσωπα αντέδρασε διαφορετικά σε κάθε περιστατικό. Το σχόλιο Χιώτη και η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα οδήγησε στην έξοδό του από την διεύθυνση του ραδιοφώνου ΣΚΑΪ. Βέβαια, την βραδιά των αυτοδιοικητικών αποτελεσμάτων ο ίδιος ήταν σχολιαστής στο πάνελ του καναλιού. Απομάκρυνση για τα μάτια του κόσμου; Αντιθέτως, το σχόλιο Αυτιά, όχι μόνο δεν ενόχλησε τη διοίκηση του σταθμού αλλά η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Σία Κοσιώνη έσπευσε, την βραδιά των εκλογών, να τον υπερασπιστεί. «Βλέπω να παίζεται μία ομοφοβική κασέτα που και αυτή δεν την κατανοώ. Εγώ είμαι 17 χρόνια παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν δεχόμαστε μαθήματα στο συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε τεράστια ευαισθησία στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπενθυμίζεται πάντως πως όταν η Τατιάνα Στεφανίδου έκανε δημοσκόπηση για το λιντσάρισμα και τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ήταν παρουσιάστρια στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Μαζί σου».

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στις 16/10. «Το τελευταίο διάστημα, μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρατηρούνται σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, ελάχιστα ευτυχώς, ομοφοβικά σχόλια ή υπονοούμενα ομοφοβικών σχολίων που είναι καταδικαστέα [...] Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους εκφραστές των σχολίων αυτών να σεβαστούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία». Ήπια ανακοίνωση (16/10) σχετικά με τη διατύπωση σχολίων που αφορούν δυσμενείς διακρίσεις και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εξέδωσε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μέσα από την οποία προτρέπει τα Μέσα να ασκήσουν τη δέουσα εποπτεία ώστε να μην παρουσιάζονται ή ανακοινώνονται, μέσω των συχνοτήτων τους, θέσεις και απόψεις που είναι ασύμβατες με τις αξίες της ισότητας και δεν συνάδουν με τις αρχές της ανεκτικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να υποστηρίξει τον Γιώργο Αυτιά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει «δυσανεξία στη διαφορετική άποψη και στην κριτική». «Η ΕΣΗΕΑ οφείλει να προστατέψει τον δημοσιογράφο κ. Αυτιά από τη δημόσια προτροπή της απολύσεώς του και όλος ο Δημοκρατικός Πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και προτροπές», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Η αναγγελία του γάμου Κασσελάκη - Macbeth στις ΗΠΑ ήταν αιτία για χλευαστικά, ρατσιστικά σχόλια. Το newsbomb δημοσίευσε την είδηση με τον τίτλο «Ο… Κρητίκαρος παντρεύεται στη Νέα Υόρκη». Πολλά πρόσωπα, θεώρησαν την είδηση γάμου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον σύντροφό του ως lifestyle λεπτομέρεια που δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί. Κι όμως, τα πολιτικά και νομικά παράγωγά της είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Τα περιγράφει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος στο facebook: «Φέρνοντας ο Κασσελάκης τον γάμο του με τον Τάιλερ στην Ελλάδα και ζητώντας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής να δώσει στον Τάιλερ άδεια διαμονής σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, γνωρίζοντας ότι το Υπουργείο αρνείται συστηματικά να το κάνει αυτό, θα ανοίξει ένα σημαντικό δρόμο για την αναγνώριση των γάμων ομόφυλων ατόμων που έχουν γίνει στο εξωτερικό.  Αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αν και αυτονόητη κατά το ενωσιακό δίκαιο. Η δημοσιότητα που θα αποκτήσει το θέμα με μια τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση του γάμου Κασσελάκη - Μακμπέθ θα είναι τόσο σημαντική ώστε να επισπεύσει τις αναγκαίες νομοθετικές εξελίξεις».

Η ομοφοβία έχει πολλές μεταμφιεσμένες εκδοχές. Τα κακοποιητικά, ρατσιστικά σχόλια μπορεί να ειπωθούν ευθέως, μπορεί και να υπονοηθούν. Η αναπαραγωγή στερεοτύπων συχνά γίνεται «καμουφλαρισμένα». Η νέα ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάθε πολιτικός φορέας, κρίνεται ιδεολογικά και πολιτικά. Ούτε για τον σύντροφό του θα κριθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε για την έκφραση φύλου του.

 

Η.Σ.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Γιάννης Κατινάκης: Η ομοφοβία είναι έλλειψη βασικών γνώσεων


 Ο Γιάννης Κατινάκης έδωσε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης και αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις που κάνει συχνά, σχετικά με τη σεξουαλικότητά του.


Ο ηθοποιός και YouTuber μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣού» κι αρχικά, μίλησε για τον περίγυρό του.

«Σαν ενήλικας έχω χτίσει τον περίγυρό μου πολύ προσεκτικά. Οπότε, δεν υπάρχουν άτομα γύρω μου που να έχουν τόσο οπισθοδρομικές απόψεις και τόσο κομπλεξικές παρωπίδες, ώστε να με αποτρέψουν από το να μιλήσω ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά μου», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα δύσκολα βιώματα τα είχα πιο πολύ σαν παιδί. Στο σχολικό περιβάλον υπήρχε πολύ σκληρή αντιμετώπιση από τα παιδιά, πολύ μίσος», συμπλήρωσε.


Στη συνέχεια, εξήγησε πως η ομοφοβία που κυριαρχεί, θεωρεί πως οφείλεται στην έλλειψη γνώσεων.

«Αυτό που πιστεύω ότι λείπει από την ελληνική κοινωνία και δυσκολεύεται να ενσωματώσει τη διαφορετικότητα, είναι η μόρφωση. Η ομοφοβία είναι έλλειψη βασικών γνώσεων. Αν ο Έλληνας και ο κάθε άνθωπος δεν έχει τη διάθεση να εκπαιδεύσει και να εξελίξει τον εαυτό του, τότε δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Είναι σαν να προσπαθούμε να πείσουμε ανθρώπους ότι η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει. Είναι αυτό, είναι δεδομένο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορώ να προσαρμοστώ στο παράλογο κάποιων ανθρώπων. Όπως είναι δεδομένο ότι η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει, έτσι και η ομοφυλοφιλία είναι κάτι που έρχεται από τη φύση», πρόσθεσε.

Τέλος, κατέληξε: «Θεωρώ ότι πρέπει να συμβαδίζουμε με την εποχή και να κάνουμε όλοι κάτι για να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Πλέον, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να δίνεται βήμα σε ανθρώπους με ομοφοβικό λόγο, ρατσιστικό λόγο και λόγο που διακατέχεται κυρίως από μίσος. Αν δεν προστατεύσουμε το κοινό, τους εαυτούς μας, τον περίγυρό μας από το μίσος, δεν θα πάμε ποτέ μπροστά».

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ ΘΕΜΑ- Είμαστε ομοφοβικοί τελικά στην Ελλάδα;

 


Αρκεί να καταγράψει κανείς ότι δεν υπάρχει ούτε ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής, δημοσιογράφος που σταδιοδρομεί στην τηλεόραση, ανώτατος δικαστικός, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, πανεπιστημιακός ή άλλος θεσμικός παράγοντας, για να αποδείξει ότι η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά ομοφοβική.

Στατιστικά είναι αδύνατο να υπάρχει τόσο απόλυτη ετεροφυλοφιλία στη δημόσια ζωή. Υποτίθεται ότι υπάρχει, επειδή η ομοφυλοφιλία θεωρείται μειονέκτημα και γι’ αυτό κρύβεται ή συσκοτίζεται. Γι’ αυτό και κάθε coming out, όταν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, αντιμετωπίζεται ως εξαίρεση δηλωτική θάρρους. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, περισσότερο έχει γίνει γνωστός ως ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ παρά για τις εισηγήσεις του. Και ο πρώην υφυπουργός Ν. Γιατρομανωλάκης δεχόταν περισσότερες ερωτήσεις για την προσωπική του ζωή παρά για το έργο του.

Με τον Στ. Κασσελάκη η διέγερση του συντηρητικού κοινού κορυφώθηκε. Γιατί ο ίδιος υπερεξέθεσε τη σχέση του με τον σύντροφό του, είπε πάρα πολλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία του προς τη χειραφέτηση.

Στα σχολεία ανελέητο μπούλινγκ, στα σπίτια προσπάθειες απόκρυψης της «ντροπής», στη γειτονιά όλοι δείχνουν.

Σε ένα έδαφος εύφορο για χοντρά αστεία, πνιχτά γελάκια και κακιούλες για τους γκέι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερέθισε τα πιο χαμερπή ένστικτα γιατί είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πολιτικός αρχηγός, επιδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του σχεδόν όσο και την πολιτική.

Ο θόρυβος γύρω από ομοφοβικά σχόλια εις βάρος του είναι σε μεγάλο βαθμό υποκριτικός. Γιατί ειπώθηκαν από επιπολαιότητα δημόσια όσα λέγονται ιδιωτικά συνεχώς στις παρέες, ανάμεσά τους και στις πολιτικομιντιακές.

Στα σχολεία τα θηλυπρεπή αγόρια υφίστανται ανελέητο μπούλινγκ, στις οικογένειες γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης και απόκρυψης της «ντροπής», στη γειτονιά όλοι ξέρουν και δείχνουν, στον δρόμο οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα αλλά… Ναι, η ελληνική κοινωνία είναι ομοφοβική. Το δείχνουν τα περιστατικά βίας, το γεγονός ότι δεν πρόκειται να συναντήσεις ποτέ τρανς σε δημόσια υπηρεσία, στο γκισέ της τράπεζας ή στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, η προσπάθεια που κάνουν οι λεσβίες «να μην προκαλούν» για να εξελιχθούν επαγγελματικά, οι διαμαρτυρίες γονέων για δασκάλους που φαίνονται ή είναι ομοφυλόφιλοι, ο εκλογικός θρίαμβος του Αχ. Μπέου στον Βόλο.

Ο Κασσελάκης δεν χρειάζεται συμπαράσταση. Είναι επιτυχημένος, πλούσιος, ισχυρός και αποδεκτός από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Δεν έχει λόγο ούτε να διαμαρτύρεται έξαλλα ούτε να ζητάει απολύσεις. Η αυτοαναφορική εργαλειοποίηση της ομοφοβίας κάνει κακό στον άλλο Στέφανο, στους πολλούς Στέφανους, που δεν θα τους ακούσουμε στο TikTok να ξεσπούν από τη Νέα Υόρκη.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες μιλούν στην Καθημερινή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

 

Ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά περιγράφουν τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, σε ένα άρθρο στην Καθημερινή για τα «παιδιά αόρατων γονιών, χωρίς δικαιώματα».

Η εφημερίδα παρουσίασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η απουσία ενός νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Οι ομογονεϊκές οικογένειες καλούνται να ζήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκούς ανασφάλειας και έλλειψης σταθερότητας.

Το αφιέρωμα συμπεριλαμβάνει τέσσερις οικογένειες, μια εκ των οποίων της Στέλλας Μπελιά, προέδρου των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο. Η άλλη πρόκειται για τον Άγγελο Μιχαηλίδη, ο οποίος έχει αποκτήσει δύο παιδιά μόνος του μέσω παρένθετης μητρότητας στις ΗΠΑ. Η τρίτη οικογένεια είναι αυτή της Νικολέτας και της Κατερίνας, και η τέταρτη για την Ε. και τη Δ.

«Ο γάμος φέρνει δικαιώματα που το σύμφωνο δεν φέρνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά που υφίστανται διακρίσεις. Και μάλιστα όχι για κάτι που είναι τα ίδια, για κάτι που είναι οι γονείς τους», λέει η Στέλλα Μπελιά στην Καθημερινή. Οι διακρίσεις αυτές, όπως διαβάζουμε και γνωρίζουμε, συμβαίνουν σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια. Ο Άγγελος Μιχαηλίδης λέει ότι τα παιδιά του δεν αναγνωρίζονται ως παιδιά του στην Ελλάδα και «ως εκ τούτου τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Καθημερινή

Η ιατρική περίθαλψη και η οποιαδήποτε επαφή με το νοσοκομείο, είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα των ομογονεϊκών οικογενειών. Η Νικολέτα περιγράφει ότι οι διακρίσεις ξεκίνησαν αμέσως μόλις γεννήθηκε το μωρό τους. «Μολονότι ο γιατρός είχε ενημερώσει ότι είμαι η δεύτερη μαμά, λίγες ώρες μετά τον τοκετό κι ενώ περίμενα με τους άλλους γονείς έξω από τη Μονάδα, φορώντας τη γνωστή περιβολή, δεν με άφησαν να μπω. Μας είπαν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν σε δύο γυναίκες να είναι μέσα, παρότι είχαμε σύμφωνο». Η Ε. και η Δ. ευτυχώς, όπως διαβάζουμε, δεν έχουν βιώσει έντονα προβλήματα, αλλά διάφορες διακρίσεις, όπως το να τους πει διευθυντής σχολείου, στο άκουσμα του είδους της οικογένειας, ότι προάγουν τις πατροπαράδοτες αξίες της οικογένειας.

Τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή της απόφασης επέκτασης της οικογένειας, με τα εμπόδια που συναντούν τα ζευγάρια με την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής, αλλά και στο σύστημα υιοθεσίας, και αυξάνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Η αδιαφορία της Πολιτείας να προστατεύσει τα παιδιά, δημιουργεί ένα συνεχόμενο κλίμα ανασφάλειας.

Αυτό που προσπαθεί να γνωστοποιήσει το άρθρο στην Καθημερινή, αλλά κι αυτό που τονίζει συνέχεια η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είναι ότι τα παιδιά αυτά υπάρχουν ήδη. Δεν πρόκειται για μελλοντικές ενδεχόμενες καταστάσεις, αλλά για οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν μια καθημερινότητα γεμάτη δυσκολίες.

Πηγή: Καθημερινή

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Όλα στη φόρα από Σταμάτη Κραουνάκη: «Μπορώ να ερωτευτώ και έναν άνθρωπο 90 ετών και να του αφιερωθώ, είτε είναι γυναίκα είτε άντρας»

 


"
Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι είμαι “panerotic”. Μπορώ να ερωτευτώ και έναν άνθρωπο 90 ετών και να του αφιερωθώ, είτε είναι γυναίκα είτε άντρας…» Την παραπάνω αποκάλυψη για την προσωπική ζωή του είχε κάνει στο παρελθόν ο Σταμάτης Κραουνάκης σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Antivirus» της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, βγάζοντάς τα όλα στη φόρα.

Ο Κραουνάκης, μιλώντας για τον ρόλο που παίζει η σεξουαλικότητα στη ζωή του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα απαντήσω με μια φράση του βιβλίου “Έρως, η σεξουαλικότητα στην αρχαία Ελλάδα”, που διαβάζω για τρίτη φορά: “Ερωτευόμαστε αυτό που μας βοηθάει να επενδύσουμε τα επόμενα όνειρά μας”. Αυτό για εμένα είναι όλη η επικεφαλίδα στο πώς συμπεριφέρεται μια προσωπικότητα σε σχέση με τη σεξουαλικότητά της. Κι αυτό επειδή ήμουν τυχερός να μην κυνηγήσω ποτέ τον σύντροφο. Τα πρόσωπα που έπρεπε ερχόντουσαν στη ζωή μου. Δεν μπήκα ποτέ στην αγωνία της κατάκτησης συντρόφου. Απλώς ζούσα μεγάλες περιόδους με τον/την ίδια σύντροφο, ανάλογα, ζωσμένος ολόψυχα σ’ αυτό το ταξίδι».

Σταμάτης Κραουνάκης
Σταμάτης Κραουνάκης © (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο ίδιος δηλώνει μονογαμικός στις σχέσεις του, τονίζοντας ότι σπανίως έχει κερατώσει. Όσον αφορά τη σεξουαλική ταυτότητά του, σημειώνει πως νιώθει χορτασμένος και συμπληρώνει: «Κατάφερα στη ζωή ό,τι αγάπησα να το κάνω κατοικία μου. Χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό. Ίσως, όταν ήμουν αρκετά νέος, τότε που ακόμη ψάχνεις τι είσαι, πιθανώς να προβληματίστηκα με κάποια κοινωνικά στερεότυπα, αλλά τα ξεπέρασα γρήγορα. Ήταν τόσο πιο πρωταγωνιστής… η καύλα και κυρίως η συγκίνηση να ζήσω το οτιδήποτε».

Στην ερώτηση του Βασίλη Θανόπουλου αν του μιλάει ως σύμμαχος ή ως μέλος της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, ο Σταμάτης απαντά: «Σε κόμμα δεν ανήκω. Αλλά, αν ξέρω ποιοι είναι οι δικοί μου άνθρωποι, αυτό το ξέρω. Είμαι μέλος αυτής της κοινότητας. Ταυτόχρονα, είμαι όμως και κομμάτι της υπόλοιπης κοινωνίας. Και επειδή είμαι δημιουργός, η αγκαλιά μου πρέπει να τους χωρά όλους».

Ο συνθέτης στη συνέχεια παραδέχεται τα εξής: «Υπάρχει, πάντως, μια ειλικρινής σχέση με τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα και, επειδή έχω ανοιχτό λόγο, δέχομαι συχνά ομοφοβικά σχόλια από τα φασιστάκια. Τα οποία τα αντιμετωπίζω με τρομερό χιούμορ. Γιατί είναι σαφές ότι όποιος το βρίζει το ποθεί. Κράζεις; Θαυμάζεις! Κλασικό».

Τέλος, στο ερώτημα αν είναι πανσέξουαλ, ο Σταμάτης Κραουνάκης απαντά αρνητικά: «Θα ήθελα να είμαι, αλλά δεν είμαι. Απλώς κρατάω για τον εαυτό μου το δικαίωμα της επιλογής. Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι είμαι “panerotic”. Μπορώ να ερωτευτώ και έναν άνθρωπο 90 ετών και να του αφιερωθώ, είτε είναι γυναίκα είτε άντρας. Να μην κοιτάξω πουθενά αλλού» αναφέρει.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Συμπερίληψη... στα λόγια - Στα ΔΣ εταιρειών δεν κάθονται ΛΟΑΤΚΙ και το πληρώνουν ακριβά

 


Αναρίθμητες είναι οι εταιρείες που συμμετέχουν σε καμπάνιες κατά της ομοφοβίας
, προβάλλοντας τη συμπερίληψη και δείχνοντας ενδιαφέρον για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Το λογότυπο του ουράνιου τόξου εμφανίζεται συχνά σε επιχειρήσεις και εταιρείες τις τελευταίες δεκαετίες.

Η βασική εξήγηση είναι ότι το «ροζ ρήμα» που συσσωρεύεται από τις εταιρείες, που διαφημίζουν προϊόντα χωρίς αποκλεισμούς με λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ, queer και διαφυλικούς (ΛΟΑΤΚΙ+) αγγίζει τα 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως και περίπου 874 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Ωστόσο, για να θεωρηθούν αυτές οι -κερδοφόρες κατ' άλλα- δραστηριότητες ως πραγματικά ροζ χειρονομίες θα πρέπει να υποστηριχθούν με πιο ουσιαστικές δράσεις, όπως να συμπεριλάβει μια εταιρεία άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ στη κορυφή της εταιρικής κλίμακας.

Μελετώντας την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ στις επιχειρήσεις τη τελευταία δεκαετία, ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που ειδικεύεται στις πολιτικές των εταιρειών Ken Chan, συμπεραίνει ότι πάρα πολλά συμβούλια εταιρειών απέχουν παρασάγγας από αυτό που λέμε συμπερίληψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Out LEADERSHIP, μια εταιρεία που ενθαρρύνει τις εταιρείες να υιοθετήσουν μια φιλική προς του ΛΟΑΤΚΙ κουλτούρα,  λιγότερο από το 1% των 5.670 θέσεων διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες του Fortune 500 κατέχονται από διευθυντές ΛΟΑΤΚΙ+.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το θέμα, όπως επισημαίνει ο Ken Chan στο The Conservative. «Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη δεδομένων των πρόσφατων δεσμεύσεων της Κομισιόν να ενισχύσει τις ευκαιρίες για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ», λέει.

Η πραγματική συμπερίληψη συμφέρει

Εάν οι εταιρείες ακολουθούσαν μια εν τοις πράγμασι ανοιχτή στους ΛΟΑΤΚΙ πολιτική, θα εμφάνιζαν περισσότερα κέρδη.

Οι εταιρείες με ποικίλο διοικητικό συμβούλιο επωφελούνται από «πιο αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, καλύτερη αξιοποίηση της δεξαμενής ταλέντων (και) ενίσχυση της εταιρικής φήμης και των επενδυτικών σχέσεων», σύμφωνα με την ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) κορυφαία λογιστική εταιρεία στον κόσμο.

Επιπλέον, έρευνα των συμβουλευτικών εταιρειών BCG και McKinsey υποδηλώνει ότι διαφορετικές ηγετικές ομάδες ενισχύουν την παραγωγικότητα, επιτρέπουν την καινοτομία και βελτιώνουν την οικονομική απόδοση. Αντλώντας στοιχεία από 657 εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες την περίοδο 2003-2016, Φινλανδοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Aalto και το Πανεπιστήμιο της Vaasa διαπίστωσαν ότι οι εταιρείες με πολιτικές φιλικές προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ απολάμβαναν υψηλότερη κερδοφορία και υψηλότερες αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο.

Για παράδειγμα, μια βελτίωση της βαθμολογίας μιας εταιρείας στον Δείκτη Εταιρικής Ισότητας του Human Rights Campaign Foundation μπορεί να αποφέρει αύξηση 7% στη χρηματιστηριακή αξία.

H τρανσοφοβία κοστίζει χρήμα

Αντίθετα, όπως αναφέρει ο Ken Chan, οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές πολιτικές κοστίζουν σε χρήμα. Μια έκθεση του Open for Business εκτιμά ότι οι εχθροπραξίες κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στέρησαν από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία σχεδόν 7 δισ. ευρώ ετησίως. Μια αύξηση κατά 10% στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3.400 ευρώ κατά κεφαλήν.

Επιπλέον, ένα πραγματικά συμπεριληπτικό διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να ενισχύσει τις αξιολογήσεις των εταιρειών σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνηση (ESG) και ποικιλομορφία, δικαιοσύνη και ένταξη (DEI).

Όταν καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν την αποστολή των εταιρειών τους για την κοινότητα παγκοσμίως. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την υπεράσπιση των queer δικαιωμάτων σε ορισμένες από τις σχεδόν 70 χώρες που συνεχίζουν να ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αναφέρει ο ερευνητής.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

ΕΣΗΕΑ: «Οχι» στον σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία


 
Μετά το μπαράζ διάφορων ομοφοβικών, σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων που ακούγονται στα τηλεοπτικά και όχι μόνο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ ορθώς θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει και υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.

«Η συγκεκριμένη τακτική δεν συνάδει με τις Αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης Ενημέρωσης, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και δημιουργεί εντυπώσεις, που προσβάλουν θεμελιώδεις Αξίες και Δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών», τονίζει.

Καλεί «το Ε.Σ.Ρ., στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχουν τοποθετηθεί τέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ, θα επιληφθεί του θέματος αμέσως και θα εφαρμόσει το Νόμο».

Η ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, που συνήλθε σήμερα 12 Οκτωβρίου 2023, στηλιτεύει την τακτική ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης (τηλεοπτικών και όχι μόνον), που επαναλαμβάνουν και ανακυκλώνουν, μέσω εκπομπών και αναρτήσεων, χυδαίες, σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις.

Η συγκεκριμένη τακτική δεν συνάδει με τις Αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης Ενημέρωσης, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και δημιουργεί εντυπώσεις, που προσβάλουν θεμελιώδεις Αξίες και Δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο δεν αφορά μόνον τα τηλεοπτικά Μέσα, αλλά και ιστοσελίδες, οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται ενημερωτικές, έχει προκαλέσει, ήδη, σε ορισμένες περιπτώσεις την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Παρουσιαστές, οι οποίοι εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι και δημοσιογράφοι –που με τη δημόσια συμπεριφορά τους, έχουν απαρνηθεί ή και εκποιήσει την ιδιότητα αυτή– μετατρέπονται σε κυνηγούς θεαματικότητας και επισκεψιμότητας, με απώτερο σκοπό την αυτοπροβολή τους και την εξασφάλιση της συνέχειάς τους στα Μέσα.

Το ΕΟΔ, ελπίζει ότι το Ε.Σ.Ρ., στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχουν τοποθετηθεί τέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ, θα επιληφθεί του θέματος αμέσως και θα εφαρμόσει το Νόμο.

Καταστάσεις όπως αυτές, που εξελίσσονται και προκαλούν την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέες και ασυμβίβαστες με την Δημοσιογραφική Δεοντολογία.

Ενώ ταυτόχρονα παραπληροφορούν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη, διαμορφώνοντας «επικαιρότητα» με προσωπικά κριτήρια και συμφέροντα.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας

της ΕΣΗΕΑ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Το ΕΣΡ αποδοκιμάζει την ομοφοβία: Συστάσεις σε Χιώτη και Αυτιά για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 


Την ομοφοβία που εκφράζεται τις τελευταίες μέρες μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και αφορά δημοσιογράφους, αποδοκιμάζει στην πρώτη συνεδρίαση του, υπό τη νέα διοίκηση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το ομοφοβικά σχόλια των δύο δημοσιογράφων του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Σκάι, Βασίλη Χιώτη και Γιώργου Αυτιά,  που απασχόλησαν ευρέως την κοινή γνώμη οδήγησαν το ΕΣΡ να προβεί σε συστάσεις, υπενθυμίζοντας την ισχύουσα νομοθεσία για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σχετική ανακοίνωση απευθύνεται:

«Προς όλους τους ενημερωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εν γένει τους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας της χώρας (συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών)

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και ιδίως τις διατάξεις των άρθρων:

15 παρ. 2 του Συντάγματος για την άσκηση του αμέσου ελέγχου του κράτους επί της ραδιοφωνίας και της τηλεοράσεως και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων. «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους…έχει ως σκοπό… την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας».

To άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος που καθιερώνει ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Το άρθρο 106 παρ. 2 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το άρθρο 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης(που έχει νομική ισχύ επί τη βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, άρ. 6 της ΣΕΕ): «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται».

Στο άρθρο 21 παρ. 1 του Χάρτη ορίζεται: «απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Το άρθρο 4 παρ. 1 του Π.Δ. 77/2003 σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η παρουσίαση προσώπων με τρόπο ο οποίος, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να ενθαρρύνει, τον εξευτελισμό, την κοινωνική απομόνωση ή τις δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος τους από μέρος του κοινού βάσει ιδίως του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας, της γλώσσας, της θρησκείας, της ιδεολογίας, της ηλικίας, της ασθένειας ή αναπηρίας, του γενετήσιου προσανατολισμού ή του επαγγέλματος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

η αρχή της αξίας του ανθρώπου αποτελεί θεμελιώδη συνταγματικό κανόνα αντικειμενικού χαρακτήρα και άμεσης ισχύος(Α.Π. 40/1998),

η έννοια της αξίας του ανθρώπου περιλαμβάνει την ενυπάρχουσα στον κάθε άνθρωπο ουσία, αυτή που φέρει ως έλλογο ον με φυσική, ηθική και νομική υπόσταση (πρβλ. ΣτΕ 4782/2012, 714/2013, 3311/2013, 4157/2014, 4992/2014), η ευρωπαϊκή νομική παράδοση θεωρεί ότι η ρατσιστική ρητορική δεν αποτελεί έκφραση γνώμης καθώς δεν προσβάλλει απλώς την κρατούσα κοινωνική ηθική αλλά τα θεμέλια της ανθρώπινης αξίας, ο μισαλλόδοξος λόγος συνεπάγεται εξ ορισμού διακρίσεις σε βάρος προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, το σεξουαλικό προσανατολισμό κ.λ.π.

Παρακαλείσθε να ασκήσετε τη δέουσα εποπτεία ώστε να μην παρουσιάζονται ή ανακοινώνονται, μέσω των συχνοτήτων σας, θέσεις και απόψεις που είναι ασύμβατες με τις αξίες της ισότητας και δεν συνάδουν με τις αρχές της ανεκτικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Πηγή: Avecnews

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Η Σκορδά “έκοψε” on air τα ομοφοβικά σχόλια του Γαρδέλη – “Δεν μπορώ να συνεχίσω”

 


Ένταση επικράτησε στο πάνελ της εκπομπής “Fay’s Time” 
το πρωί της Δευτέρας (16/10), όπου ήταν καλεσμένος ο Σταμάτης Γαρδέλης, με αφορμή την αποχώρησή του από το νέο ριάλιτι του ΣΚΑΙ με τίτλο “I’m a Celebrity…Get me Out of Here”.

Σε κάποιο σημείο, η συζήτηση πήγε στον Στέφανο Κασσελάκη, o οποίος τον κατηγόρησε τον Γιώργο Αυτιά ότι προχώρησε σε ομοφοβικό σχόλιο εναντίον του, με τον δημοσιογράφο να αποδίδει τα λεγόμενά του σε παρεξήγηση.

Ο Σταμάτης Γαρδέλης, ο οποίος προσφάτως είχε προχωρήσει σε ομοφοβικά σχόλια κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ριάλιτι, θέλησε να πει τη δική του άποψη, συνεχίζοντας, στην ουσία, το ομοφοβικό παραλήρημά του.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ορέστης Τζιόβας: «Υπάρχει τεράστιος ρατσισμός και ομοφοβία»


 Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε στην κάμερα του «MEGA Καλημέρα»  για τον ρόλο του στην παράσταση και αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις που έχει κάνει κατά καιρούς για τον εαυτό του.

«Έχω βιώσει τον σεξισμό ως μέλος μίας πατριαρχικής κοινωνίας. Στο σχολείο ήμουν από εκείνους που κορόιδευα άλλα άτομα», είπε αρχικά. «Καλό είναι να παραδεχόμαστε πράγματα τα οποία υπήρξαμε και πλέον γινόμαστε καλύτεροι. Ήμουν ψώνιο όταν μπήκα στο 1ο έτος της σχολής μου γιατί προερχόμουν από ένα λαϊκό περιβάλλον. «Την άκουσα» γιατί σκεφτόμουν ότι δεν ήμουν σαν τους ανθρώπους που συναναστρεφόμουν πριν μπω στην σχολή υποκριτικής».

Υπάρχει τεράστιος ρατσισμός και ομοφοβία

Ερωτώμενος αν θα ήθελε να παντρευτεί, αποκρίθηκε ότι  «ο θεσμός του γάμου δεν μου λέει κάτι, είναι μία σχέση όπως όλες». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι του «έχει χτυπήσει το καμπανάκι της πατρότητας άλλα λόγω «υπευθυνότητας» δεν έχω προχωρήσει».

Ένας ηθοποιός που δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά

Οι εθισμοί στη ζωή μου

«Μοιράστηκα δημοσία ότι ξεπέρασα τα θέματα των εθισμών μου για να δώσω λίγο φως και να παραδειγματιστούν κι άλλοι», σημείωσε στη συνέχεια και έκανε ειδική μνεία στη δημοσιοποίση των σεξουαλικών εμπειριών του και στα μηνύματα που έλαβε από τον κόσμο.

«Έλαβα πολλά μηνύματα στήριξης για τη δημοσιοποίηση των σεξουαλικών εμπειριών μου. Στόχος μου ήταν να πάψουμε να είμαστε οπισθοδρομικοί. Όμως δέχτηκα και αρνητικά μηνύματα για τη σεξουαλικότητα, φρικτά πράγματα άλλα δεν με ενοχλεί. Δυστυχώς υπάρχει τεράστιος ρατσισμός και ομοφοβία».

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Τέλος, σχολιάζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη, που έχει μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του τόνισε: «Όσο φωτίζεται μία κατάσταση τόσο λιγότερες σκιές έχει».

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

ΠΟΕΣΥ / Όχι στην αναπαραγωγή ομοφοβικών και ρατσιστικών αναφορών από ΜΜΕ

 


«Φαινόμενα συνεχούς αναπαραγωγής του ακραίου αυτού λόγου δεν είναι απλά αντιδεοντολογικά, αλλά αναπαράγουν τη ρητορική του μίσους» τονίζει η ΠΟΕΣΥ

Θέση για τους χυδαίους και ομοφοβικούς χαρακτηρισμούς του Αχιλλέα Μπέου κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και την αναπαραγωγή τους από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης παίρνει η ΠΟΕΣΥ. 

«Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ οφείλουν να ακολουθούν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, διασφαλίζοντας έτσι την ανεξάρτητη και αξιόπιστη ενημέρωση που υπηρετεί τον πολίτη και το κοινωνικό συμφέρον. Φαινόμενα συνεχούς αναπαραγωγής του ακραίου αυτού λόγου δεν είναι απλά αντιδεοντολογικά, αλλά διευκολύνουν και αναπαράγουν τη ρητορική του μίσους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΣΥ, με αφορμή την τηλεοπτική εμφάνιση του Αχχιλέα Μπέου στον ANT1, όπου του δόθηκε ξανά βήμα για να ανακυκλώσει τη συμπυκνωμένη ομοφοβία του με ακραίες εκφράσεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΕΣΥ υπογραμμίζει πως «δεν συνάδει με τις αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης ενημέρωσης η προσπάθεια για αυξημένη τηλεθέαση με σκανδαλώδεις αναφορές που προσβάλουν θεμελιώδεις αξίες και κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών και ήδη έχουν προκαλέσει την επέμβαση της Δικαιοσύνης» εκφράζοντας την αισιοδοξία της πως «η παρέμβαση της δικαιοσύνης θα επιβεβαιώσει ότι στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης και σε αυτή τη βάση καλούμε ΜΜΕ και δημοσιογράφους να συμβάλουν». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τα περιστατικά ακραίου δημόσιου λόγου και την αναπαραγωγή τους από ορισμένα ΜΜΕ. Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τα ομοφοβικά, σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια που προέρχονται από συγκεκριμένα άτομα, αλλά και τον λεκτικό εκφοβισμό και τις επιθέσεις που αυτά τα άτομα εξαπολύουν κατά δημοσιογράφων και Μέσων.

Ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ οφείλουν να ακολουθούν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, διασφαλίζοντας έτσι την ανεξάρτητη και αξιόπιστη ενημέρωση που υπηρετεί τον πολίτη και το κοινωνικό συμφέρον. Φαινόμενα συνεχούς αναπαραγωγής του ακραίου αυτού λόγου δεν είναι απλά αντιδεοντολογικά, αλλά διευκολύνουν και αναπαράγουν τη ρητορική του μίσους.

Επισημαίνουμε ότι δεν συνάδει με τις αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης ενημέρωσης η προσπάθεια για αυξημένη τηλεθέαση με σκανδαλώδεις αναφορές που προσβάλουν θεμελιώδεις αξίες και κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών και ήδη έχουν προκαλέσει την επέμβαση της Δικαιοσύνης.

Καταστάσεις όπως αυτές που παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες είναι κατακριτέες και καταδικαστέες, γιατί οδηγούν τον πολίτη σε κοινωνική απάθεια και αδιαφορία και καταρρακώνουν την δημοσιογραφία και κάθε έννοια ενημέρωσης της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σίγουροι ότι η παρέμβαση της δικαιοσύνης θα επιβεβαιώσει ότι στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης και σε αυτή τη βάση καλούμε ΜΜΕ και δημοσιογράφους να συμβάλουν.