Menu

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Ομοφοβικό περιστατικό σε γκέι μπαρ της Πάρου πρβληματίζει

 


Στην Πάρο καταγράφηκε ένα ομοφοβικό περιστατικό, με μια Pride σημαία που βρισκόταν στο μοναδικό γκέι μπαρ της Νάουσας να καίγεται στην πλατεία.

Ο ιδιοκτήτης του μπαρ προχώρησε σε καταγγελία πολλαπλών ομοφοβικών συμπεριφορών στην εκπομπή «Πρωινό» του ANT1. Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν η κλοπή μιας Pride σημαίας που βρισκόταν στο εξωτερικό του μαγαζιού.

Ο ίδιος δήλωσε ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση «πολέμου» σε καθημερινή βάση λόγω της ταυτότητας του μαγαζιού αλλά και της δικής του. Μεταξύ άλλων είπε: «Το κατάστημα λειτουργεί από πέρυσι. Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα υποτίθεται λόγω της μουσικής αλλά προφανώς το πρόβλημα ήταν το Drag Show που κάνουμε, γιατί είναι το πρώτο γκέι μπαρ του νησιού».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, μιλώντας στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1, είπε ότι υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο φαίνεται ο δράστης να κλέβει την Pride σημαία του μαγαζιού. Επίσης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πελατισσών, ο δράστης έσκισε με μανία τη σημαία και μετά το μόνο που έγινε γνωστό ήταν τα αποκαΐδια της στην πλατεία της Νάουσας.

Ο ιδιοκτήτης έχει κινηθεί νομικά, και έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία για το ομοφοβικό περιστατικό. Όπως είπε και στην εκπομπή, «είναι η τρίτη φορά που μας κλέβουν τη σημαία μέσα σε δύο χρόνια. Έχει να κάνει σίγουρα με τον συμβολισμό. Δυστυχώς, όλοι νιώθουν κάποια βλέμματα [όταν βρίσκονται στο μαγαζί]. Κάποιοι [μας] τραβάνε και βίντεο».

Πέρα από αυτό, ο ιδιοκτήτης του γκέι μπαρ τόνισε ότι έχουν δεχτεί πάρα πολλά προβλήματα, «ρατσιστικά σχόλια και ομοφοβία». Συγκεκριμένα, έχουν δεχτεί πιέσεις και ομοφοβικές επιθέσεις και από την κοινότητα της Πάρου. «Η κοινότητα [της Πάρου] αποφάσισε μόνη της, πέρυσι να μην μας δώσει την επέκταση μουσικής που έχουν όλα τα μαγαζιά της Νάουσας και κρατούσαμε τη μουσική μέχρι τις 11:00 το βράδυ.

«Είναι το πρώτο γκέι μπαρ που έχει ανοίξει και ήδη έχουμε φάει πολύ πόλεμο λόγω αυτού», δήλωσε.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο με τις δηλώσεις εδώ.

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

ΣΟΚ-Σκοτώνοντας ομοφυλόφιλους στην Ελλάδα.


Οι πιο συνηθισμένες εκφράσεις που θα ακούσει κανείς σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι πως ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει στην προσωπική του ζωή αρκεί να μην προκαλεί, δεν έχω πρόβλημα με τη ζωή του άλλου αλλά όχι να υιοθετεί και παιδιά, πολύ μεγάλη ορατότητα και προβολή στους ΛΟΑΤΚΙ και το κλασικό δεν υπάρχει ομοφοβία, τρανσφοβία στην Ελλά
δα, οι ΛΟΑΤΚΙ είναι αποδεκτοί αλλά αδυνατούν να το καταλάβουν πως τα Pride και οι δράσεις ορατότητας είναι περιττά και υπερβολικά. 
Το πρωτοφανές έγκλημα της τρανς Άννας Ιβάνκα διέψευσε αυτές τις παραδοχές και έφερε στην επιφάνεια μπόλικη τρανσφοβία, misgendering, τα άλυτα ζητήματα των τρανς των σεξεργατριών καθώς και περιστατικά βίας ψυχολογικής και σωματικής που υφίστανται καθημερινά. Δεν υπάρχει τρανς κορίτσι που να έχει αφηγηθεί κομμάτια από την ζωή της και να μην υπάρχουν σε αυτά επεισόδια κακοποίησης. Το ότι δεν έχουμε συχνότερους θανάτους στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει τα περιστατικά τρανσφοβίας και ομοφοβίας διότι αν ήμασταν σε καλό δρόμο δεν θα παρατηρούσαμε αύξηση του σχολικού εκφοβισμού και των βίαιων επεισοδίων που δυστυχώς καταλήγουν στο έγκλημα. Τις τελευταίες ημέρες όπως είναι άλλωστε λογικό οι φωτιές, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα, μονοπώλησαν τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα ένα νέο αποτρόπαιο ομοφοβικό έγκλημα να περάσει απαρατήρητο. Πρόκειται για την δολοφονία του 64χρονου στην Μενεμένη της Θεσσαλονίκης. Όπως αρχικά έγινε γνωστό το θύμα βρέθηκε στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας του μέσα σε λίμνη αίματος και έφερε τραύματα και κακώσεις στο κεφάλι από αιχμηρό αντικείμενο. Το θύμα ήταν γυμνό και έφερε στο λαιμό βρόχο από σχοινί, η μια άκρη του οποίου ήταν δεμένη στο πορτάκι επίπλου ενώ στο ύψος της βουβωνικής χώρας ήταν ακουμπισμένο μαχαίρι. Κατά την αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν δύο μαχαίρια κουζίνας καρφωμένα στο στρώμα της κρεβατοκάμαρας και στην οριζόντια κολώνα του σαλονιού είχε εντυπωθεί με αίμα του θύματος η λέξη “Παιδεραστής – 1”. Την ίδια ημέρα ο δράστης ένας νεαρός 29 ετών παραδόθηκε στην αστυνομία. Στην κατάθεση του ισχυρίστηκε πως στις 4 τα ξημερώματα και ενώ καθόταν σε παγκάκι στην περιοχή του νέου σιδηροδρομικού σταθμού τον προσέγγισε το θύμα και μετά από σύντομη γνωριμία πήγαν στο διαμέρισμα του προκειμένου να κάνει κάποιες εργασίες με αμοιβή. Στην συνέχεια ισχυρίστηκε πως ενώ έκανε τις εργασίες που του ζήτησε ο 64 χρόνος του επιτέθηκε με σκοπό να τον βιάσει και κατά την διαμάχη τους τον σκότωσε. Λίγα 24ωρα πριν προβεί στην ανθρωποκτονία, ο 29χρονος που είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί για κλοπές και ναρκωτικά, παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, όπου κατέθεσε – ψευδώς όπως αποδείχθηκε – ότι δολοφόνησε δύο αλλοδαπούς οι οποίοι αποπειράθηκαν να τον ληστέψουν. Ισχυρίστηκε δε, ότι πέταξε τα πτώματά τους στον Γαλλικό Ποταμό. Για τον ισχυρισμό αυτό σχηματίστηκε δικογραφία για ψευδή καταγγελία, πράξη για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών, με 3ετή αναστολή. Η αδελφή του ανέφερε ότι προέβη στην καταγγελία αυτή γιατί ήθελε να επιστρέψει στη φυλακή προκειμένου να αποτοξινωθεί ενώ αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Υπάρχει κάποιος που είναι αρμόδιος στο να μπορεί να κρίνει από την συμπεριφορά, την ψυχική κατάσταση ενός κατηγορουμένου και αν αυτός είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο; Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί ο φόνος αν έγκαιρα διαπιστωνόταν η περίεργη συμπεριφορά του; 
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κοιτώντας κανείς ξανά την κατάθεση κι αν είναι γνώστης της Θεσσαλονίκης μπορεί να καταλάβει πως τα πράγματα πιθανό να έγιναν διαφορετικά από ότι τα περιγράφει ο θύτης.. Δ
Η περιοχή του νέου σιδηροδρομικού σταθμού ήταν πάντα σημείο προσέλκυσης γκέι αντρών, παλαιότερα και τρανς που μετατοπίστηκαν προς την οδό Γιαννιτσών και είναι σημείο εύρεσης ερωτικής συντροφιάς. Το θύμα είναι κάπως απίθανο να κάλεσε κάποιον που μόλις γνώρισε στις 4 η ώρα τα χαράματα για επισκευές στο σπίτι του και πιο πιθανό να επρόκειτο για ερωτική συνδιαλλαγή. Ο δολοφόνος ήξερε πολύ καλά που πήγαινε και για ποιο σκοπό, διότι είναι λίγο απίθανο να πίστεψε πως κάποιος τον καλεί εκείνη την ώρα για επισκευαστικές εργασίες. Το θύμα για όσους τον γνώριζαν ήταν θαμώνας της ευρύτερης περιοχής του βαρδάρη και για χρόνια έκανε βόλτα με την μοτοσυκλέτα του διατηρώντας φιλικές σχέσεις με πολλούς άλλους που συχνάζουν εκεί. Επρόκειτο για ένα φιλήσυχο άνθρωπο, ομοφυλόφιλο που δεν ήθελε να δίνει δικαιώματα και διατηρούσε κρυφή την ερωτική του ζωή ψάχνοντας εφήμερες επαφές σε πάρκα και πιάτσες. Ποτέ δεν κυνήγησε παιδιά οπότε η επιγραφή στο τοίχο είναι μάλλον η γνωστή σύγχυση που έχουν δυστυχώς αρκετοί μέχρι σήμερα και το επιβεβαιώνει και η αντίδραση τους στην υπόθεση Λιγνάδη πως ο ομοφυλόφιλος είναι και παιδεραστής. Ο ομοφυλόφιλος έλκεται από άτομα του ιδίου φύλου, ο παιδεραστής από παιδιά. Αυτά και άλλα πολλά λάθος συμπεράσματα οδηγούν στην στοχοποίηση και το περιθώριο και είναι αιτία που πολλοί ΛΟΑΤΚΙ δεν τολμούν να μιλήσουν για την ζωή τους και καταλήγουν σε κρυφές ίσως και επικίνδυνες επιλογές. Παρόμοιες υποθέσεις έχουμε δει να συμβαίνουν και παλαιότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πιο χαρακτηριστική διότι επρόκειτο για επώνυμο ηθοποιό αυτή του Νίκου Σεργιανόπουλου όπου και εκεί ο δολοφόνος υποστήριξε ότι πήγε στο σπίτι του θύματος για να κάνουν παρέα και να πιουν και τον δολοφόνησε όταν αυτός τον πίεσε να συνευρεθούν σεξουαλικά αφού πρώτα έκαναν χρήση ναρκωτικών. Το ανησυχητικό είναι πως στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα οι περισσότεροι θεωρούν πως τα δικαιώματα και η ορατότητα είναι περιττή πολυτέλεια την ίδια ώρα που συντελείται μια συντηριτικοποίηση σε όλα τα επίπεδα ακόμα και στο θέατρο, τον κινηματογράφο με εμφανή άνοδο του φασισμού και του ρατσισμού. 
Αρκεί μια βόλτα στα σχόλια αναρτήσεων σχετικά με Λοάτκι θέματα, ρομά πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι πρωτοφανείς οι αντιδράσεις σχολιαστών οι οποίες φτάνουν να αδιαφορούν ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή ανθρώπων που θεωρούν κατώτερους. Τα τράνς κορίτσια οδηγούνται συχνά στην πορνεία μη έχοντας άλλη επιλογή, παιδιά που αποκαλύπτουν την ερωτική ταυτότητα τους εκ διώχνονται από το σπίτι τους και αρκετοί ομοφυλόφιλοι άντρες υπό το φόβο του στίγματος έχουν μεγάλες πιθανότητες να εκτεθούν σε πολλούς κινδύνους ενώ παράλληλα δεν τους δίδεται η δυνατότητα να βρουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, την αποδοχή ακόμα και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία και την υγεία. Μπορεί λοιπόν το περιστατικό της δολοφονίας του 64 χρονου να πέρασε ανάμεσα σε άλλες ειδήσεις θα πρέπει όμως να μας ανησυχεί διότι πρόκειται για ένα καθαρά ομοφοβικό έγκλημα μίσους..

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το άβατο στο Άγιο Όρος, οι γάμοι ομοφυλοφίλων και αυτό που λαχταράει

 


Συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα” έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραμονές της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Η Δημοκρατία είναι μία συνεχής διεκδίκηση» είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας ότι «παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η δημοκρατία στην Ελλάδα έμεινε αλώβητη, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας λειτούργησαν και η κοινωνία επέδειξε ανοχή».Όσον αφορά στο μέλλον, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό που την απασχολεί είναι η θητεία που διανύει και το πώς θα εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά της. «Δεν είμαι δέσμια της “καρέκλας”. Το νιώθω βαθιά αυτό και μου εξασφαλίζει μια αίσθηση ελευθερίας.

Η συνέντευξη δόθηκε στο σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ένα τραπέζι γεμάτο βιβλία. Ωστόσο, όπως η ίδια παραδέχεται, δεν έχει τον χρόνο να τα διαβάσει. «Επειδή λατρεύω τη λογοτεχνία, από παιδί έχω στο σπίτι γύρω μου – δείτε!- στοίβες από βιβλία. Θα πάω διακοπές στο νησί με ένα σακίδιο τεράστιο», λέει.Το διάβασμα είναι μία από τις συνήθειες που αναγκάστηκε να περιορίσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι όμως η μόνη. «Μια αυθόρμητη βόλτα είναι αυτό που λαχταράω – γιατί η κάθε μου κίνηση τώρα απαιτεί μεγάλη οργάνωση. Ο χρόνος μου είναι πραγματικά, πολύ περιορισμένος», λέει.

Για την παράδοση και τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει δηλώσει ότι σέβεται την παράδοση. Κληθείσα να σχολιάσει την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, είπε:  «Η παράδοση είναι συνεκτικός ιστός για μία κοινωνία και δημιουργεί μια κοινότητα συναισθήματος, γύρω από κοινές αξίες και συνήθειες. Όμως οι κοινωνίες εξελίσσονται, είναι δυναμικοί οργανισμοί. Την εξέλιξη αυτή της κοινωνίας, την πρόοδό της και τη συμπερίληψη απαιτεί ο σεβασμός στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στις υπαρξιακές επιλογές της».

Για την Εκκλησία και το άβατο στο Άγιο Όρος

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στην Ελλάδα γυναίκες ιερείς, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε: «Πρόκειται για ζήτημα εσωτερικό της Εκκλησίας και δεν αφορά την Πολιτεία», λέει, προσθέτοντας όμως με νόημα: Είναι βέβαια σημαντικό και η Εκκλησία να παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις. Κατά το δυνατόν».

Όσον αφορά στο άβατο του Αγίου Όρους: «Επειδή το ζήτημα τίθεται στη βάση του δικαιώματος πρόσβασης στις γυναίκες, εκτός από το γεγονός ότι το Άγιο όρος ακολουθεί μια παράδοση περισσότερων από χιλίων χρόνων, άποψή μου είναι ότι πολύ σημαντικότερο ζήτημα είναι εκείνο των καθημερινών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών», λέει, προσθέτοντας όμως ότι είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα έμφυλης βίας και η μη αναγνώριση των γυναικών στον εργασιακό χώρο σύμφωνα με την αξία τους.

Όταν όμως ρωτήθηκε για το εάν θα πρέπει να… αναθεωρηθεί η βιβλική ιστορία με την Εύα που παρασύρει τον Αδάμ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να απαντήσει. Αντίθετα, πήγε στην κουζίνα και έφερε από ένα ποτηράκι τσίπουρο. «Δώρο του Αρχιεπισκόπου», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι έχει πολύ καλές σχέσεις μαζί του.

Η ρουτίνα και το… πλυντήριο

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θεωρεί σημαντικό να διατηρεί μικρές καθημερινές συνήθειες. Μάλιστα, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Αγγέλα Καστρινάκη, αποκάλυψε ότι όταν συζητούσαν για τη συνέντευξη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ξεκαθάρισε ότι τα Σαββατοκύριακα τα κρατά όσο γίνεται για τον εαυτό της. «Για να βάζω και κανένα πλυντήριο», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι παράγοντας ισορροπίας οι μικρές καθημερινές συνήθειες, η φροντίδα του σπιτιού, ένα μαγείρεμα, τα λουλούδια στη βεράντα, είναι ρουτίνες της καθημερινότητας που λειτουργούν ως τρόποι αποσυμπίεσης από τα καθήκοντα και τον ρυθμό της ζημίας σήμερα», επισήμανε και διευκρίνισε ότι ελπίζει να μην δώσει ποτέ άλλη εικόνα από αυτή του κανονικού ανθρώπου.

Στο μπαλκόνι της έχει κυρίως πρασινάδες και πλέον απέκτησε και μπιγκόνιες. Όταν της ζήτησαν να φωτογραφηθεί πλάι σε αυτές, διαμαρτυρήθηκε: «Μα να είμαι άβαφη;», είπε. Πάντως δέχθηκε να βγάλει τη φωτογραφία, χαμογελώντας και εξήγησε: «Όταν δεν χαμογελάω, μοιάζω πολύ αυστηρή».

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Πόσο διαφορετικά βιώματα έχουν δύο queer άτομα από άλλη γενιά, στο coming out, το dating και τη μόδα;

 


Με αργά βήματα, ύστερα από αιώνες καταπίεσης, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα κατοχυρώνει κάποια από τα δικαιώματά της. 

Για την ιστορία, η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης Pride στην Ελλάδα επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα. Aντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν μετά από μια δεκαετία περίπου στον Λόφο Στρέφη (1992, 1994, 1995), στο Πεδίον του Άρεως (1993, 1996), καθώς και σε κλειστούς χώρους το 1998 και 1999.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κοινότητες με πλούσιες κουλτούρες, οι οποίες εν τέλει επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας, όσον αφορά στο ντύσιμο, το χορό, την διασκέδαση και γενικότερα τον τρόπο ζωής και δράσης. 

Για παράδειγμα, όσον αφορά στις λεκτικές πρακτικές, η λέξη “shade” που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως έχει μια queer ιστορία από πίσω της. Πολλές λέξεις από τις σημερινές αργκό που συνδέονται με τη Generation Z (άτομα που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως περίπου το 2010) έχουν τις ρίζες τους στη φρασεολογία του ballroom και drag culture της Νέας Υόρκης, οι οποίες αντίστοιχα γεννήθηκαν μέσα σε queer κοινότητες. Το “slay”, φερ’ ειπείν, χρησιμοποιείται συνήθως για να εκφράσει ενθουσιασμό ή έγκριση και ακούγεται πλέον σε καθημερινά πλαίσια από ένα σύνολο ατόμων που δεν έχουν κάποια άμεση σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Εντός της κοινότητας όμως, πόσο διαφορετικά μπορεί να βιώνουν και να επεξεργάζονται την καθημερινότητα, τις πολιτικές, τη γλώσσα, τη μόδα, το coming out ή το dating και άλλες πτυχές της ζωής, δύο queer άτομα που ανήκουν σε άλλη γενιά; Γιατί το χάσμα γενεών δείχνει να χωρίζει τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που ανήκουν σε μέλη δύο διαφορετικών γενεών. Πιο συγκεκριμένα, το χάσμα γενεών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τις διαφορές στις σκέψεις, τις πράξεις και τα γούστα που παρουσιάζουν τα μέλη των νεότερων γενεών έναντι των παλαιότερων. 

Η Popaganda μίλησε με το non binary Μότσι Γεωργίου, καλλιτέχνη, περφόρμερ και εκδότη της Μπαταρίας, 32 χρονών (millenial) και τη Δήμητρα Κυρίλλου, queer, 58 χρονών (Generation X). Τους θέσαμε τις ίδιες ερωτήσεις on camera και μας απάντησαν.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει coming out κόντρα στην ομοφοβία: "Είμαι υποδεέστερος άνθρωπος από εσάς;

 


Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ηχηρή απάντηση στις ομοφοβικές δηλώσεις που διατυπώθηκαν από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παύλο Σαράκη στο One TV. "Όχι, δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου. Είμαι υποδεέστερος άνθρωπος από εσάς;" ρώτησε ο κ. Κασσελάκης, με αφορμή μια φωτογραφία ενός γκέι ζευγαριού με το παιδί τους.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κρατούσε μία φωτογραφία από αφίσα που έδειχνε ένα ζευγάρι γκέι ανδρών και το παιδί τους. "Αυτό δεν είναι δυνατόν να είναι πρότυπο για την ελληνική οικογένεια" προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασελάκη.

Στην ερώτηση του κ. Κασσελάκη για ποιο λόγο τον ενοχλεί και αν προσωπικά τον έχει επηρεάσει με κάποιο τρόπο, ο κ. Σαράκης απάντησε πως "έχετε τις απόψεις σας, αλλά σεβαστείτε και τη δική μου".

"Δεν πρόκειται για άποψη, αλλά για τη ζωή μου", ήταν η αποστομωτική απάντηση του στελέχους στου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εν συνεχεία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκε με το κοινό και την ιστορία ενός ζευγαριού gay γυναικών με παιδί. Η γυναίκα που έφερε στον κόσμο αυτό το παιδί θα πεθάνει τους επόμενους μήνες και ο νόμος δεν επιτρέπει στο παιδί να μείνει με τη σύντροφό της, καθώς ο νόμος δεν την αναγνωρίζει ως γονέα. Ετσι το παιδί θα αναγκαστεί να μείνει με τον παππού και τη γιαγιά του.

Ο κ. Κασσελάκης συνόδευσε τη σχετική του ανάρτηση στο twitter με το παρακάτω μήνυμα: "Κάθε ΛΟΑΤΚΙ, κάθε AMEA, κάθε ευάλωτος, περιθωριοποιημένος ή πρόσφυγας, που από χθες ανησυχεί ή/και φοβάται από την άνοδο της Ακροδεξιάς και τις θέσεις που θέλει να επιβάλει (μια μικρή γεύση στο video), πρέπει να γνωρίζει ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συλλογικά όσο κι εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να είμαστε ΕΔΩ για να παλεύουμε για το δικαίωμά του στην προσωπική ευτυχία!".

Δείτε την ανάρτηση:

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών: Υπερδιπλάσιος ο αριθμός των ΛΟΑΤΚΙ+ σε σχέση με το 2019


 
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο ανδρικό ποδόσφαιρο, όπου, π.χ., η αποκάλυψη του Τσέχου μέσου της Κάλιαρι Γιάκουμπ Γιάνκτο ότι είναι ομοφυλόφιλος προκάλεσε μέχρι και πολιτική διαμάχη, στο γυναικείο ορισμένες συζητήσεις έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και δεν υπάρχουν ταμπού σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του «ασθενούς φύλου».

Μετά την πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, που συνδιοργανώνεται από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, τα τοπικά και βραζιλιάνικα ΜΜΕ δημοσίευσαν ένα «ρεπορτάζ», σύμφωνα με το οποίο, σε σύγκριση με το τουρνουά του 2019, ο αριθμός των παικτριών που δήλωσαν δημόσια ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ανέρχεται πια από 38 σε 94, επομένως υπερδιπλασιάστηκε.

Η εθνική ομάδα που έχει τις περισσότερες είναι η Αυστραλία (10) και έπονται Ιρλανδία, Βραζιλία (9) και Σουηδία (8). Για τη γυναικεία Σελεσάο τις προτιμήσεις τους έχουν δηλώσει οι, Μάρτα, Ταμίρες (της οποίας σύντροφος είναι η τραγουδίστρια Γκάμπι Φερνάντες), Αντρέσα Άλβες, Λετίσια, Λόρεν, Καθλίν, Ντεμπίνια και Αντριάνα.

Η Αυστραλία και η Ιρλανδία, που αντιμετώπισαν χθες (20/7) η μία την άλλη, έχουν από οκτώ ποδοσφαιρίστριες με το συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Επίσης, στην παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα των ΗΠΑ παίζει αυτή που υπήρξε σύμβολο της κοινότητας του ουράνιου τόξου και πρωτοπόρος της καταπολέμησης όλων των μορφών διάκρισης, η 38χρονη Μέγκαν Ράπινο, νικήτρια της Χρυσής Μπάλας το 2019 και με δύο παγκόσμιους συν έναν Ολυμπιακό τίτλο (το 2012), η οποία στο τέλος της χρονιάς έχει πρόθεση να αποσυρθεί για να αφοσιωθεί πλήρως στον ακτιβισμό.

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Σοκαριστική ομοφοβική επίθεση στην Κρήτη – «Αν είχα όπλο, θα σας σκότωνα αυτή τη στιγμή»

 


Ακραία ομοφοβικά σχόλια και απειλές κατά της ζωής, δέχθηκε μια παρέα τεσσάρων ατόμων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το Antivirus, σύμφωνα με τον άνδρα που προχωρά στην καταγγελία, το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν φεύγοντας από το μαγαζί που βρισκόντουσαν, κατευθύνθηκαν με τα πόδια προς το αμάξι.

Σε ένα σημείο του δρόμου η παρέα παρατήρησε μια ομάδα αγνώστων να περιμένουν σε ένα στοπ. «Ήταν συνολικά 8 άτομα, πάνω σε 4 μηχανάκια», εξηγεί ο Ν. «Περίμεναν σε ένα “στοπ” του δρόμου, αλλά όταν μας είδαν στάθηκαν εκεί να μας περιμένουν. Ο υπόλοιπος δρόμος ήταν άδειος. Όσο πλησιάζαμε εκείνοι έκαναν ομοφοβικά σχόλια: “Πού πας μωρή π****”, “θα σε γ****” και τέτοια».

Η παρέα προσπάθησε να τους προσπεράσει, χωρίς να δώσει σημασία στους ομοφοβικούς. Όταν, ωστόσο, κάποιο από τα παιδιά κοίταξε έναν από τους οδηγούς (που δε φορούσε κράνος), εκείνος ξεκίνησε και τις απειλές. «Τι κοιτάς μωρή π*****; Θα πεθάνετε», ενώ σύμφωνα με τον Ν. ο άγνωστος ομοφοβικός έφτασε στο σημείο να τους πει ότι «αν είχα ένα όπλο θα σας σκότωνα αυτή τη στιγμή. Να φοβάστε».

Ο Ν. εξηγεί πως αν και έχει βιώσει αντίστοιχα περιστατικά στον παρελθόν, σοκαρίστηκε από αυτή την απειλή. «Από τη συμπεριφορά του φαινόταν να το εννοεί. Φοβήθηκα».

Όσο η παρέα των παιδιών απομακρυνόταν, τόσο εκείνοι συνέχιζαν να τους πλησιάζουν με τα μηχανάκια βρίζοντάς τους και εκτοξεύοντας απειλές. «Αυτό έγινε τρεις φορές, μέχρι που στρίψαμε σε ένα στενό, όπου είχαμε το αμάξι. Ευτυχώς είχαν φύγει».

Η πρώτη κίνηση του Ν. ήταν να καλέσει την αστυνομία, η οποία τον ενημέρωσε ότι θα στείλει περιπολικό. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων. «Δεν είχα συγκρατήσει τις πινακίδες από τα μηχανάκια και ήταν σαν να με αποθάρρυναν να κάνω μήνυση», αναφέρει ο Ν. «Είχαμε ωστόσο την περιγραφή του ενός που δεν φορούσε κράνος. Θα μπορούσαν να τον εντοπίσουν από τις κάμερες. Είπαν ότι θα το ψάξουν».

Τελειώνοντας, ο Ν. εξηγεί πως μπήκε στη διαδικασία να κάνει μήνυση αλλά και να μιλήσει για αυτό, γιατί θέλει να δείξει πως δεν είναι εντάξει να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά και πως δεν πρέπει να κανονικοποιούμε όλη αυτή τη βία που βιώνουμε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. «Νιώθω ότι έχω συνηθίσει αυτή τη βία και αυτό δεν είναι σωστό», λέει χαρακτηριστικά. «Πρέπει κάτι να κάνουμε».

news247.gr

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

«Το κομμάτι είμαι gay...» - 3 διάσημοι Έλληνες που μίλησαν ανοιχτά για τις προτιμήσεις τους

 


Οι αποκαλύψεις 3 διάσημων Ελλήνων

Νίκος Μουτσινάς

Με αφορμή την coming out συνέντευξη που είχε κάνει ο παρουσιαστής Νίκος Μουτσινάς πριν από λίγο χρονικό διάστημα (δείτε τι είχε πει εδώ για το κομμάτι των σεξουαλικών του προτιμήσεων και πως το πήραν οι γονείς του), όταν βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Μπέτυ Μαγγίρα η παρουσιάστρια ξεκίνησε την κουβέντα ρωτώντας τον γιατί τώρα. Γιατί θέλησε να ανοιχτή τόσο πολύ εκείνη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Το έκανα γιατί έτσι κι αλλιώς νιώθω καλύτερα. Είμαι σε μια φάση στη σχέση μου με τον κόσμο που τα’ χουμε βρει, αυτή η αίσθηση είναι η δική μου. Το κομμάτι, είμαι gay, δεν είμαι gay, δεν αφορά κανέναν και δεν πρέπει. Είμαι σε μια φάση που δεν με ενδιαφέρει καθόλου (τι θα πει ο κόσμος) μιλώντας όμως αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα κάποιος – κάποια να ακούσει κάτι και να πάρει μια δύναμη», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μουτσινάς.

«Είμαι μόνος μου. Που να ξέρω αν θέλω σχέση τώρα, άσε με. Ποιος σύντροφος τα δίνει όλα στην σχέση του; Μη λέτε τα δίνω όλα, ούτε ότι θέλω να ζήσω το πάθος. Συνήθως δίνουμε για να πάρουμε, 99%. Άμα δεν πάρεις αυτό το ένα μπορεί να πάθεις κακό μέσα σου. Δεν υποβαθμίζει την σχέση αν δεν τα δώσεις όλα. Δεν θεωρώ ότι έχει πολύ ενδιαφέρον το 100% πουθενά. Οφείλουμε να κρατάμε και για εμάς. Αν δεν προστατέψω εγώ τον εαυτό μου, στα δώσω όλα κι εσύ μετά φύγεις; Είναι φροντίδα προσωπική αυτό.»

Όσον αφορά την υιοθεσία δήλωσε: «Δεν είναι εύκολο. Με ξεπερνάει το γεγονός σαν αποτέλεσμα ότι στο τέλος της ημέρας προτιμάτε τα παιδιά αυτά να μείνουν σε ένα ίδρυμα παρά σε ένα σπίτι. Γιατί δεν παίρνουν κοινωνικούς λειτουργούς για να ανθήσει αυτό το επάγγελμα και να έχεις έναν κοινωνικό λειτουργό να βλέπει κάθε λίγο τι γίνεται! Είμαι σε ενέργειες, θα δούμε τι θα γίνει, μπορεί να μην είναι και τυχερό. Δεν αγχώνομαι. Η μαμά μου ήθελε να βρούμε μια γυναίκα να μας κάνει ένα παιδί και να φύγει από την ζωή μας.»

Γιώργος Καπουτζίδης

Καλεσμένος στην εκπομπή «Τετ α Τετ» του Alpha Κύπρου βρέθηκε πριν από λίγο καιρό ο Γιώργος Καπουτζίδης. Ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος αναφέρθηκε μέσα σε όλα και στο θέμα του coming out και της ομοφυλοφιλίας.

«Νιώθω ότι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία μου. Η σχέση με τους γονείς μου ήταν πάντα καλή. Δεν υπήρχαν δηλαδή ποτέ άσχημες αντιδράσεις λόγω της σεξουαλικότητάς μου».

Αναφορικά με το αν κόστισε η επιλογή του να βγει και να μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική του ταυτότητα, ανέφερε:

«Το κόστος φαντάζομαι έχει να κάνει με την εμπορικότητα που μπορεί να έχει το όνομά μου. Κάποιοι θα πουν ότι εμένα αυτός ο άνθρωπος δεν μου αρέσει πια, δεν θέλω να τον ξαναδώ. Δεν πειράζει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πια σε όλες τις σειρές και όλες τις ταινίες η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται σαν κάτι πολύ δραματικό. Εγώ δηλαδή το πρωί δεν ξυπνάω και λέω: αχ Θεέ μου, πάλι γκέι ξύπνησα».

Αναφορικά με το αν είναι εύκολος ή δύσκολος ως άνθρωπος κατά την άποψή του; Ο Γιώργος Καπουτζίδης απαντά: «Σαν Γιώργος είμαι εύκολος. Η δυσκολία είναι το «Καπουτζίδης» είναι η αλήθεια. Μπορεί να είναι λίγο ζόρικο για τον άνθρωπο που είναι μαζί μου. Είμαι 100% ο εαυτός μου και δεν χαμπαριάζω και εύκολα».

Δημήτρης Παπάζογλου

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» βρέθηκε Δημήτρης Παπάζογλου. Ο γνωστός χορευτής και χορογράφος ήταν άκρως αποκαλυπτικός και δεν δίστασε να μιλήσει για όλους και για όλα.

«Δεν έκρυψα ποτέ αυτό που μπορεί να ήμουν αλλά δεν βγήκα με σημαίες να ουρλιάζω. Δεν μ΄αρέσει να λέω δημόσια “ξέρετε, εγώ είμαι γκέι”. Ε και; Ένας straight λέει εγώ είμαι straight; Και επίσης οι άνθρωποι που με έχουν θαυμάσει και έχουν πληρώσει ένα εισιτήριο και τους έχω γοητεύσει για οτιδήποτε έχω κάνει στην πορεία μου δεν μπορώ να απομυθοποιώ αυτό που έχουν εισπράξει. Όταν ένας άνθρωπος με θαύμασε, επειδή με είδε να χορεύω και του δημιούργησα μία αίσθηση, δεν μπορώ να του πετάω έναν ρεαλισμό στη μούρη»

Όταν εμείς οι θεατρίνοι καλλιεργούμε το κοινό, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να το γδέρνουμε αυτό που έχουμε καλλιεργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπάζογλου.

Δείτε επίσης