Menu

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

10+1 εικόνες ενός πολύχρωμου κόσμου: To αυτοοργανωμένο Pride φωτίζει τη Θεσσαλονίκη


 Πορεία «ελεύθερης έκφρασης», «για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 7ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του thestival.gr, στην πολύχρωμη πορεία, στην οποία συμμετέχουν ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα και μέλη συλλογικοτήτων, κεντρικό μήνυμα είναι το «δεν θα ζούμε ούτε από τύχη, ούτε για τα κέρδη τους, θα ζούμε όπως θέλουμε εμείς». Διαμαρτύρονται κατά του σεξισμού, της βίας και ζητούν ίσα δικαιώματα για όλα τα άτομα χωρίς εξαιρέσεις.

Τι αναφέρουν τα LOATKIA+ άτομα σε ανακοίνωση τους

«Το φετινό REclaim Pride έρχεται σε μια περίοδο όπου η ένταση της οικονομικής κρίσης έχει μετουσιωθεί σε σφοδρή επίθεση εις βάρος της πλειονότητας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και καταπιεσμένων ανάμεσά μας. Εμείς ως ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, εργαζόμενα και άνεργα, βιώνουμε καθημερινά την οικονομική εκμετάλλευση και την υποβάθμιση των ζωών μας σε κάθε επίπεδο», σημειώνουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο γάμος και η παιδοθεσία ως νομικοί θεσμοί εξακολουθούν να στέκονται αγέρωχα πάνω και μακριά από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όπως είθισται να κάνουν οι θεσμοί γενικά, ενώ σε επίπεδο ορατότητας η περιθωριοποίηση και ο στιγματισμός φανερώνονται καθημερινά», αναφέρουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Η πορεία θα κινηθεί μέσω κεντρικών οδών και αναμένεται να καταλήξει στην Καμάρα. Νωρίτερα τα άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.


Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Πηγή: Jacobin Greece

Η διαδήλωση αφήνει πίσω της τον Λευκό Πύργο
Μια οικογένεια στην πορεία του Pride
«Χτυπάνε μία, απαντάμε όλες»
Συμπερίληψη για όλ@. Διαδηλώνοντας, σε πείσμα μιας Ελλάδας που καταδικάζει τα άτομα με αναπηρία σε καθήλωση.
Ήτανε νέ@ ήταν ωραί@ ήταν παιδιά. Και έτυχε να’ναι και καλή σοδειά.
Κανέν@ δεν ξεχνά τι έγινε στα Τέμπη και στον Έβρο
Η διαδήλωση φωτίζει την Πλατεία Αριστοτέλους
Οργή και θλίψη, η Zackie θα μας λείψει
«Δε θα ζούμε από τύχη, ούτε για τα κέρδη τους. Θα ζούμε όπως θέλουμε εμείς.»
Χαμόγελα και χρώματα

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Orlando LGBT+: Με αφορμή τις αντιδράσεις στην προβολή του Shower Boys σε Δημοτικό

 


Η βραβευμένη νεανική ταινία Shower Boys είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να αρχίσει μια απαραίτητη συζήτηση για τα έμφυλα στερεότυπα, τον ομοτρανσφοβικό εκφοβισμό και την τοξική αρρενωπότητα στο σχολικό περιβάλλον.

Είναι αναρίθμητα τα ερευνητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν όχι μόνο τη μη βλαπτική, αλλά αντίθετα την ευεργετική επίδραση που παρόμοια ερεθίσματα μπορούν να έχουν σε παιδιά και έφηβα άτομα, καθώς η αμφισβήτηση επιβλαβών έμφυλων στερεοτύπων προάγει την ψυχική υγεία, βελτιώνει τις έμφυλες σχέσεις των παιδιών και τις σεξουαλικές σχέσεις εφήβων και νέων, μειώνει την επίδραση των διακρίσεων, ενισχύει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ ομηλίκων, και καλλιεργεί εν τέλει καλύτερους πολίτες. 

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα όχι τόσο η μεμονωμένη αντίδραση γονέων, αλλά κυρίως η διαχείριση του θέματος από τα ΜΜΕ με την καλλιέργεια ενός κλίματος ηθικού πανικού. Η αναφορά σε ταινία «ερωτικού περιεχομένου» για μια νεανική ταινία με νεαρά αγόρια ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα, η αναφορά σε «ψυχικό τραύμα» των παιδιών λόγω της «έκθεσης» σε αυτή και ο τρόπος που διεξάγεται ο διάλογος, δυστυχώς φέρνουν στο νου ακραία συντηρητικά αντανακλαστικά. Ταυτόχρονα, οι ίδιες τηλεοπτικές εκπομπές και τα άλλα μέσα που έχουν ως τώρα ασχοληθεί με το θέμα το κάνουν μονομερώς και δεν έχουν διασφαλίσει με κανέναν τρόπο την αντικειμενική του μετάδοση.

Μας ανησυχεί επίσης ότι παρόμοια επιχειρήματα μεταδιδόμενα με ανάλογο τρόπο έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα πλαίσια, όπως τώρα στις συντηρητικότερες πολιτείες των ΗΠΑ, συνοδεύοντας ακροδεξιά ρητορική γύρω από ζητήματα αυτοδιάθεσης, ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων κ.ά.

Η ίδια η ιδέα ότι οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης της ποικιλομορφίας στην έκφραση και επιτέλεση του φύλου και της σεξουαλικότητας μπορεί να «τραυματίσει» ψυχικά παιδιά και έφηβα άτομα είναι μία στυγνή εργαλειοποίηση των σχετικών εννοιών και των ίδιων των ΛΟΑΤΚΙ+/κουήρ παιδιών, και αν δεν αντιμετωπίζεται άμεσα οδηγεί σε βαριές συνέπειες.
Ταυτόχρονα τα ίδια αυτά παιδιά, τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ειδικότερα τα τρανς παιδιά και έφηβα άτομα, είναι αυτά που θυματοποιούνται συνεχώς στο σχολικό πλαίσιο και αλλού, και η δική τους σωματική ακεραιότητα και ψυχοσυναισθηματική σταθερότητα δεν έχουν ακόμα με κανέναν τρόπο διασφαλιστεί, ούτε φαίνεται να αφορούν τον δημόσιο λόγο.

Έχει ενδιαφέρον μάλιστα πώς πλανάται η υπόθεση ότι όλα τα παιδιά που μπορεί να έβλεπαν μια τέτοια ταινία είναι στρέιτ (ή σις/όχι τρανς). Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι τρανς/γκέι/ίντερσεξ παιδιά βρίσκονται στα ελληνικά σχολεία και κακοποιούνται καθημερινά. Θέλουμε λοιπόν να υπογραμμίσουμε με κάθε τρόπο, απέναντι στις ακραίες συντηρητικές φωνές διαφύλαξης των έμφυλων στερεοτύπων, ότι ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ+ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ.

Και βέβαια θυμίζουμε ότι κάθε παιδί, κάθε έμφυλης επιτέλεσης και σεξουαλικού προσανατολισμού, ευεργετείται στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την αυτοπραγμάτωσή του όταν μεγαλώνει μακριά από συντηρητικά αντανακλαστικά -σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και ελευθερίας.

*Το Οrlando LGBT+ είναι επιστημονικός φορέας για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμω

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Χημικά στο ΑΠΘ μετά το Αυτοοργανωμένο Pride στη Θεσσαλονίκη

 


Αποπνυκτική η ατμόσφαιρα  για πλήθος πολιτών λόγω ρίψης δακρυγόνων από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο, όπου πραγματοποιούνταν πάρτι με το οποίο έπεσε η «αυλαία» του 7ου Αυτοοργανωμένου Pride στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κορυφώθηκε χθες με πορεία μετά από πέντε ημέρες εκδηλώσεων και συζητήσεων.

Διοργανωτές του Pride, μιλώντας δημοσιογράφο στον Χρήστο Αβραμίδη, έκαναν λόγο για δολοφονική επίθεση της αστυνομίας μέσα στο Πανεπιστήμιο τονίζοντας ότι χάρη στην ψυχραιμία των συγκεντρωμένων δεν έγινε κάποιο ατύχημα σε βάρος ατόμων με αναπηρία, που βρίσκονται εκεί. Θύμισαν επίσης ότι ανάλογο περιστατικό είχε γίνει πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν τα ΜΑΤ διέλυσαν συναυλία με χιλιάδες κόσμου στην Πανεπιστημιούπολη.

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

#PrideTheVote: Οι πολιτικοί αρχηγοί για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και οι ψήφοι


 Λίγο πριν τις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο ραδιοφωνικός σταθμός Pride 98,6 κάλεσε στο στούντιο τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής για μια συμπεριληπτική αναμέτρηση αξιών.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντούν στις ερωτήσεις των ακροατών του Pride 98,6 σε ένα debate που δεν κάνει διακρίσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούν σε προσωπικές ερωτήσεις για πράγματα που δεν ξέρουμε γι’ αυτούς, αλλά -και κυρίως- σε καίρια θέματα που αφορούν:

  •  στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα,
  • στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία,
  • στην έμφυλη/ ενδοοικογενειακή βία,
  • στη νέα γενιά,
  • στα περιστατικά κακοποίησης των ζώων,
  • στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις στην ελληνική κοινωνία

Ποιες είναι οι προτάσεις τους για την κοινωνική αλλαγή; Πόσο σύμμαχοι είναι για μια κοινωνία μακριά από τη μισαλλοδοξία; Ποια είναι η Ελλάδα που θέλουν για εμάς; Ποια ατζέντα δικαιοσύνης και συμπερίληψης ενσωματώνουν στα προεκλογικά τους προγράμματα;

Ακολουθούν σε link ολόκληρα τα επεισόδια με τις συνεντεύξεις των Πολιτικών Αρχηγών:

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Οργή για το αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου να μην ποινικοποιηθούν οι «θεραπείες μεταστροφής» - «Το φύλο δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής»


Η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου κάνει λόγο για «πνευματικό εκφυλισμό», καθώς στρέφεται εναντίον νομοσχεδίου της κυπριακής Βουλής που ποινικοποιεί τις «θεραπείες μεταστροφής». Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (22/5) έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν το νομοσχέδιο της Βουλής που θεσμοθετεί την ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» ομοφυλόφιλων ατόμων.

Τα όσα εξοργιστικά ισχυρίζεται η Ιερά Σύνοδος

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος αναφέρει πως παραμένει πιστή «στη διδασκαλία της Αγρίας Γραφής πως "δύο φύλα, άρσεν και θήλυ εποίησεν ο θεός"» και κάλεσε τους βουλευτές της Κύπρου «να μην εκθεμελιώσουν ό,τι υγιές απέμεινε σε αυτό τον τόπο».

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει πως «το φύλο προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος και δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής, αυτοπροσδιορισμού, ή μεταβολής κατά βούληση», όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

Όπως σημειώνει, «η τροποποίηση του Νόμου και η εισαγωγή του πιο πάνω άρθρου στον Ποινικό Κώδικα ισοδυναμεί με ισοπέδωση του δικαιώματος της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης και των πεποιθήσεων του κυπριακού λαού, που προστατεύονται από τα άρθρα 18 και 19 του Συντάγματος της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Με βάση αυτά, προσθέτει, η Ιερά Σύνοδος, θεωρεί ότι «πρώτον παραβιάζεται και ποινικοποιείται η θρησκευτική ελευθερία του ανθρώπου, η οποία κατοχυρώνεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σαφώς προβλέπει την ελεύθερη και απρόσκοπτη έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεών του. Δεύτερον, ποινικοποιείται η μακραίωνη παράδοση της πατρίδας μας, η οποία θέλει τους πιστούς, οι οποίοι εμπιστεύονται ελεύθερα την ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας, να καταφεύγουν σε αυτή συμβουλευτικά, αναφέρει. Και τρίτον, ποινικοποιείται το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα, να επιλέγει και αναζητεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας, στήριξη και πνευματική καθοδήγηση σε ζητήματα, τα οποία είναι άκρως προσωπικά και ευαίσθητα, για τα οποία μπορεί, στο τέλος, να αποφασίζει ο ίδιος για την αποδοχή τους ή μη».

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να εξαναγκάζεται στη σιωπή προς χάριν της παγκοσμιοποίησης και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων. Το δικαίωμα του πολίτη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και τις επιλογές του τρόπου ζωής του τυγχάνει σεβασμού από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Θα πρέπει, όμως, να αντικρίζεται μέσα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αντανακλούν στο ήθος και τις αξίες της Εκκλησίας και της κοινωνικής δομής του κυπριακού κράτους, που αποτελείται κατά πλειοψηφία από Ορθόδοξους Χριστιανούς», υποστηρίζει επίσης.

«Υπό το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί μια ομάδα ανθρώπων να επιβάλλει τον τρόπο ζωής της στους άλλους και ούτε το έργο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να υπηρετεί πολιτικά ή άλλα συμφέροντα ψηφοθηρίας ή και δημοσίας προβολής» αναφέρει η Ιερά Σύνοδος και καταλήγει:

«Κάνουμε ως εκ τούτου έκκληση στους βουλευτές μας να μην εκθεμελιώσουν ό,τι υγιές απέμεινε σ' αυτό τον τόπο. Ο πνευματικός εκφυλισμός της κοινωνίας δεν είναι το καλύτερο για ένα λαό που αγωνίζεται για την εθνική του επιβίωση

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Colour Youth: Μούδιασμα και αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών

 


Μούδιασμα και αβεβαιότητα προκαλεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας.

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ νέων διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά μετατόπιση προς την ακροδεξιά και αντανακλά το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που βιώνουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, οι γυναίκες, τα άτομα μεταναστευτικής καταγωγής, τα φτωχά και ανάπηρα άτομα.. 

Η τοποθέτηση της Colour Youth έχει ως εξής: 

«Το αποτέλεσμα των εκλογών μάς προκαλεί μούδιασμα και μας κάνει να νιώθουμε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον και τα δικαιώματά μας.

Παρακολουθήσαμε, για ακόμα μία φορά, να παίρνουν υψηλά ποσοστά κόμματα που εκφράζουν ρατσιστικό, ομοφοβικό και τρανσφοβικό λόγο στη δημόσια σφαίρα και να επικρατούν οι συντηρητικές φωνές της πολιτικής σκηνής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές μας. Η ψήφος μετατοπίστηκε προς την ακροδεξιά.

Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν ένας καθρέφτης του κλίματος που βιώνει η κοινότητά μας το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου με κυρίους στόχους τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις γυναίκες, τα μεταναστά, τα φτωχά και τα ανάπηρα άτομα.

Ας παραμείνουμε δυνατά και αλληλέγγυα!»

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

ΛΟΑΤΚΙ+: Μαθητής λυκείου μιλάει για την διαφορετικότητα σε σχολική εφημερίδα

 


Σχολείο της Αττικής δημοσίευσε σχολική εφημερίδα με κείμενο μαθητή λυκείου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά και τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο σχολικό περιβάλλον.

Ο μαθητής του Γενικού Λυκείου του Πικερμίου επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά για ένα θέμα που σπάνια αναφέρεται στη σχολική κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ ύψωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Το κείμενο του, με τον πολύχρωμο τίτλο «Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες», τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που θεωρούνται «μη κανονικές», όπως αυτές με «δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες».

Το κείμενο κλείνει λέγοντας ότι όλος ο κόσμος είναι διαφορετικός και για αυτό ακριβώς πρέπει να υπάρχει σεβασμός και ισοτιμία στο σχολείο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Ολόκληρο το κείμενο:

«Το σχολείο είναι ένας χώρος που διέπεται από ποικιλομορφία. Το κάθε παιδί προέρχεται από μια οικογένεια, μοναδική, ξεχωριστή με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην σημερινή εποχή η μορφή της οικογένειας διαφέρει από τα παραδοσιακά πρότυπα που έχουμε συνηθίσει. Στο σχολικό περιβάλλον συναντάμε μαθητές και μαθήτριες προερχόμενος από μονογονεϊκές οικογένειες. Αλλά παιδιά μπορεί να έχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Επίσης αρκετοί γονείς μαθητών έχουν μετανάστευση στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όλες αυτές οι οικογένειες συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό και για αυτό το σχολείο καλείτε να εκπληρώσει τον ρόλο του ως χώρος αποδοχής και πολιτιστικής ανταλλαγής. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε καθημερινά μπροστά στα μάτια μας να εκτυλίσσονται γεγονότα που αποδεικνύουν την έλλειψη παιδείας στην διαχείριση αυτών των ζητημάτων. Απο την μια πλευρά οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί << κουβαλάνε >> ασυνείδητα στερεότυπα και προκαταλήψεις που επηρεάζουν με αρνητική διάθεση αυτή την <<Διαφορετικότητα>>. Την ίδια στιγμή στις αίθουσες διδασκαλίας ακούγονται ρατσιστικά σχόλια που προσβάλουν, θλίβουν και στιγματίζουν το Παιδί. Στην ελληνική εκπαίδευση δεν συναντάμε συστηματικά κείμενα που αφορούν στον τύπο της σύγχρονης οικογένειας. Όμως θα πρέπει να παρθούν άμεσες αποφάσεις από το ίδιο το υπουργείο παιδείας, ώστε να υπάρξουν βιβλία στοχευμένα πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την δομή της οικογένειας και το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Κλείνοντας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι δικαιούμαστε να έχουμε ισότιμη αντιμετώπιση και σεβασμό τόσο από το σχολείο όσο και από την κοινωνία». δεύτερο κόμμα

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο των Mary Hofman και Ros Asqvith.


Τρίτη 23 Μαΐου 2023

ΛΟΑΤΚΙ+: Μαθητής λυκείου μιλάει για την διαφορετικότητα σε σχολική εφημερίδα

 


Σχολείο της Αττικής δημοσίευσε σχολική εφημερίδα με κείμενο μαθητή λυκείου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά και τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο σχολικό περιβάλλον.

Ο μαθητής του Γενικού Λυκείου του Πικερμίου επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά για ένα θέμα που σπάνια αναφέρεται στη σχολική κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ ύψωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Το κείμενο του, με τον πολύχρωμο τίτλο «Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες», τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που θεωρούνται «μη κανονικές», όπως αυτές με «δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες».

Το κείμενο κλείνει λέγοντας ότι όλος ο κόσμος είναι διαφορετικός και για αυτό ακριβώς πρέπει να υπάρχει σεβασμός και ισοτιμία στο σχολείο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Ολόκληρο το κείμενο:

«Το σχολείο είναι ένας χώρος που διέπεται από ποικιλομορφία. Το κάθε παιδί προέρχεται από μια οικογένεια, μοναδική, ξεχωριστή με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην σημερινή εποχή η μορφή της οικογένειας διαφέρει από τα παραδοσιακά πρότυπα που έχουμε συνηθίσει. Στο σχολικό περιβάλλον συναντάμε μαθητές και μαθήτριες προερχόμενος από μονογονεϊκές οικογένειες. Αλλά παιδιά μπορεί να έχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Επίσης αρκετοί γονείς μαθητών έχουν μετανάστευση στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όλες αυτές οι οικογένειες συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό και για αυτό το σχολείο καλείτε να εκπληρώσει τον ρόλο του ως χώρος αποδοχής και πολιτιστικής ανταλλαγής. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε καθημερινά μπροστά στα μάτια μας να εκτυλίσσονται γεγονότα που αποδεικνύουν την έλλειψη παιδείας στην διαχείριση αυτών των ζητημάτων. Απο την μια πλευρά οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί << κουβαλάνε >> ασυνείδητα στερεότυπα και προκαταλήψεις που επηρεάζουν με αρνητική διάθεση αυτή την <<Διαφορετικότητα>>. Την ίδια στιγμή στις αίθουσες διδασκαλίας ακούγονται ρατσιστικά σχόλια που προσβάλουν, θλίβουν και στιγματίζουν το Παιδί. Στην ελληνική εκπαίδευση δεν συναντάμε συστηματικά κείμενα που αφορούν στον τύπο της σύγχρονης οικογένειας. Όμως θα πρέπει να παρθούν άμεσες αποφάσεις από το ίδιο το υπουργείο παιδείας, ώστε να υπάρξουν βιβλία στοχευμένα πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την δομή της οικογένειας και το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Κλείνοντας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι δικαιούμαστε να έχουμε ισότιμη αντιμετώπιση και σεβασμό τόσο από το σχολείο όσο και από την κοινωνία».

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο των Mary Hofman και Ros Asqvith.


Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Μέλη του Πανελλαδικού Δικτύου για την Ισότητα στον γάμο και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα


 Την άμεση θεσμοθέτηση του γάμου αλλά και της γονεϊκότητας ζητούν ζητούν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Ιντερφοβίας, μέλη του Πανελλαδικού Δικτύου Συντονισμού για τον γάμο συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Ο Ιγνάτιος Χατζημανουήλ, μέλος της ομάδα Silvia Rivera για ένα κινηματικό Θεσσαλονίκη pride και του πανελλαδικού δικτύου για την ισότητα στον γάμο και την γονιμότητα ανέφερε στη Voria.gr ότι εδώ και καιρό υπάρχουν υποσχέσεις από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, χωρίς ωστόσο ακόμη το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών να έχει θεσμοθετηθεί. «Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου εδώ στη ΔΕΘ είχε δηλώσει για το αίτημα για τον ομόφυλο γάμο "καθε πράγμα στον καιρό του". Πότε θα είναι αυτός ο καιρός; Έχουμε φτάσει 2023». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει σπάσει τα σύνορα του δυτικού κόσμου, μάλιστα όπως λέει έχει σπάσει το άβατο των Βαλκανίων, καθώς νομοθετήθηκε ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στη Σλοβενία. «Δεν υπάρχει πλέον το επιχείρημα ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη στα Βαλκάνια» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Δεν μας αρκούν οι υποσχέσεις, θέλουμε άμεση νομοθέτηση στον γάμο και την γονεϊκοτητα, καμία έκπτωση από την ισότητα. Ισότητα για όλους, όλες και όλους σε όλα τα θέματα».

Η Γιάννα Γαϊτάνη, μέλος του συλλόγου γυναικών «8 Μάρτη» και ακτιβίστρια επισήμανε στη Voria.gr ότι υπάρχει φοβία απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και υπογράμμισε «ζητούμε ισότητα σε όλα τα επίπεδα, καμία διάκριση και ειδικά στα ζητήματα γάμου και γονεϊκότητας».

Η ίδια ενόψει και των εκλογών αναφέρει ότι τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και να νομοθετηθεί η πλήρης ισότητα στο ζήτημα της παιδοϋοθεσίας. Όπως δήλωσε έχουν γίνει βήματα θετικά με το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά συμπλήρωσε πως ένα ζευγάρι ομόφυλων που μεγαλώνουν ένα παιδί από τους οποίους ο ένας είναι βιολογικος γονέας εάν του συμβεί κάτι ο άλλος δεν αναγνωρίζεται νομικά. «Χρειάζεται να νομοθετηθεί η πλήρης ισότητα στο ζήτημα των παιδιών», κατέληξε.

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Το Μαξίμου κλείνει το μάτι στην ομοφοβική δεξιά, αλλά θέλει και τις ψήφους ΛΟΑΤΚΙ+


 Σε δύο βάρκες προσπαθεί να πατήσει η Νέα Δημοκρατία εν όψει των εκλογών της 21ης Μαϊου: Από τη μία δεν θέλει να χάσει συντηρητικούς ψηφοφόρους με ομοφοβικά αντανακλαστικά και από την άλλη θέλει και τις ψήφους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Αν ρωτήσει κανείς βέβαια τον Αντώνη Σαμαρά, η ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει παρασυρθεί από τις… σειρήνες του δικαιωματισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός κατά την εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο πραγματοποίησε μία σκληρή ιδεολογικά ομιλία, που παρέπεμπε σε τραμπική δεξιά.

Ο κ. Σαμαράς είχε ειδικότερα καταγγείλει τη woke culture και είχε προειδοποιήσει πως “όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια «ατζέντα», κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν”.

Αυτές οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά, παρουσία του κ. Μητσοτάκη που επίσης ήταν ομιλητής στην ίδια εκδήλωση, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και ανησυχία όχι μόνο στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και από προοδευτικούς πολίτες όλων των αποχρώσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως την ίδια γραμμή και στην πανπελοποννησιακή εκδήλωση της ΝΔ χθες Τετάρτη στην Καλαμάτα. Εκδήλωση στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής κατόπιν αιτήματος του Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ όταν είχε ερωτηθεί για τις δηλώσεις Σαμαρά στο Ζάππειο κατά τη διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, είχε πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, επικαλούμενος την παρουσία του Ακη Σκέρτσου δίπλα του, με το επιχείρημα ότι ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ακροδεξιό.

Για τις ομοφοβικές δηλώσεις Σαμαρά ρωτήθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποίησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και ο κ. Σκέρτσος. “Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται όπως επιθυμεί. Δεν κρίνω και σχολιάζω τις δηλώσεις του. Σας παραπέμπω στην πρόσφατη έκθεση που μετρά την ελευθερία και τα δικαιώματα στην ΕΕ. Η Ελλάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ έχει ανέβει στη 13η θέση πανευρωπαϊκά”, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην έκθεση της ILGA-Europe.

Και δεν είπε φυσικά ότι στο Μαξίμου προφανώς θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να κρατήσει ψήφους συντηρητικών και ακραία δεξιών στη ΝΔ. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλωστε μετείχαν σε κορυφαίες θέσεις τρία πρόσωπα με ιδιαίτερα ακραίες δεξιές αντιλήψεις, που ήρθαν ως μεταγραφές επί Σαμαρά από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη: Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο (πρώην πλέον λόγω προεκλογικής περιόδου) υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Η ΝΔ εξάλλου κινδυνεύει με διαρροές προς τα δεξιά και το ομοφοβικό κοινό επιχείρησε άλλωστε να προσεγγίσει κατά το debate ο Κυριάκος Βελόπουλος με την... Παναγιά τη γκέισα και κραυγές περί δίωξης του χριστιανισμού, αλα Τραμπ. NEWS247

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

ΛΟΑΤΚΙ+: Έρευνα της Intersex Greece – «Ρητορική μίσους κατά των ίντερσεξ ατόμων στην Ελλάδα»


 Έρευνα για τη ζωή και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα πραγματοποίηση η Intersex Greece, με την υποστήριξη της οργάνωσης ILGA Europe.

Πρόκειται για την έρευνα με τίτλο «Ρητορική µίσους κατά των ίντερσεξ ατόµων στην Ελλάδα» και αποτελεί από τις ελάχιστες έρευνες, αν όχι η µοναδική στον κόσµο, που από το ξεκίνηµά της, αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της εκπόνησης της, εποπτευόταν συνεχώς από άτοµα που ανήκουν τα ίδια στο ίντερσεξ φάσµα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η χειρότερη χώρα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα - Η θέση της Ελλάδας

Τα στοιχεία είναι γροθιά στο στομάχι, καθώς όπως αναφέρει η έρευνα, σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια τα άτοµα δεν είχαν καν αντιληφθεί πως είναι θύµατα ρητορικής µίσους, µιας και η ισχύουσα συνθήκη είχε γίνει -και σε µεγάλο βαθµό, δυστυχώς, ακόµα είναι- «κανονικότητα».

«Τα ίντερσεξ άτοµα έχουν κυριολεκτικά καταφέρει να επιβιώσουν από καταστάσεις και περιστατικά έντονου ψυχικού και σωµατικού τραυµατισµού, αλλά και από µια
λογική ιδιότυπης ευγονικής περί ύπαρξης, σύµφωνα µε την οποία οτιδήποτε αποκλίνει από το “τυπικό” θα πρέπει να το χειρουργούµε και να το «κανονικοποιούµε», αν προηγουµένως δεν έχουµε πετύχει να αποτρέψουµε τον ερχοµό του στη ζωή» αναφέρει η έρευνα.

Τα ίντερσεξ άτοµα ζουν αόρατα για την Πολιτεία, τη Θρησκεία και τους ανθρώπους γύρω τους. Αόρατα, όχι µόνο γιατί µέχρι και σήµερα δεν αναγνωρίζεται νοµικά και θεσµικά η ύπαρξη τους, αλλά και γιατί τα έχουν πείσει να ζουν κρυµµένα.

Ο όρος «ίντερσεξ»

“Ίντερσεξ” είναι ένας διεθνής όρος-οµπρέλα που χρησιµοποιείται για να περιγράψει το ευρύ φάσµα των φυσικών σωµατικών παραλλαγών των χαρακτηριστικών φύλου.

Τα ίντερσεξ (ή διαφυλικά) άτοµα γεννιούνται µε χαρακτηριστικά φύλου που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά ταυτόχρονα, είτε όχι απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά.

Στα ελληνικά, πολλές φορές χρησιµοποιείται λανθασµένα ο όρος «µεσοφυλικός-ή-ό», ή “µεσόφυλοςη-ο”, ο οποίος δεν εκφράζει την πραγµατικότητα που βιώνουν τα ίντερσεξ άτοµα, καθώς υπονοεί πως αυτά βρίσκονται στη «µέση των δύο φύλων».

Ο συγκεκριµένος αδόκιµος όρος -που παρεµπιπτόντως είναι η απόδοση στα ελληνικά του όρου “middlesex” και όχι του όρου “intersex”- είναι εκτός των άλλων και επιστηµονικά άκυρος, καθώς η διαφυλικότητα εκφράζεται µε µια τεράστια ποικιλία
φυσικών παραλλαγών των χαρακτηριστικών φύλου µέσα στο φάσµα του βιολογικού φύλου, και όχι ως κάποιο υποτιθέµενο “ενδιάµεσο” σηµείο του.

Γι’ αυτόν το λόγο, κρίνεται απαραίτητο να καταργηθεί εντελώς ο παραπάνω αδόκιµος όρος από τα δηµόσια έγγραφα, και στη θέση του να χρησιµοποιείται αυστηρά ο εξελληνισµένος όρος «ίντερσεξ», όπως συµβαίνει ήδη στα επίσηµα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιστατικά με ρατσιστικό κίνητρο

Στο πλαίσιο της έρευνας η ομάδα ζήτησε από την ΕΛΑΣ στοιχεία όσον αφορά σε περιστατικά µε πιθανολογούµενο ρατσιστικό κίνητρο.

Τα περιστατικά αφορούν τα έτη 2015-2021, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο ποια περιστατικά αφορούσαν τα ίντερσεξ άτοµα, καθώς στο έγγραφο αναγράφεται πως γίνεται καταγραφή περιστατικών µε βάση διάκρισης ‘την ταυτότητα/χαρακτηριστικά φύλου’, τοποθετώντας αυτόµατα τα τρανς και τα ίντερσεξ άτοµα σε µία ενιαία κατηγορία.

Αναλυτικά, το έτος 2015 καταγράφηκαν συνολικά 4 περιστατικά, 3 περιστατικά εξύβρισης και 1 ανθρωποκτονίας µε πρόθεση, το 2016 καταγράφηκε 1 περιστατικό εξύβρισης, το 2017 καταγράφηκαν 12 περιστατικά εκ των οποίων 8 ήταν ρητορικής µίσους (3 σε τηλεοπτικές εκποµπές και 5 στο διαδίκτυο) και 4 εξύβρισης, το 2018 καταγράφηκαν συνολικά 11 περιστατικά, 3 ρητορικής µίσους (2 στο διαδίκτυο, 1 στον έντυπο τύπο), 1 ληστεία, 6 εξύβρισης και 1 σωµατικής βλάβης, το 2019 καταγράφηκαν 12 περιστατικά, 4 ρητορικής µίσους (και τα 4 στο διαδίκτυο), 7 εξύβρισης και 1 διακριτικής µεταχείρισης, το 2020 καταγράφηκαν 8 περιστατικά, 3 ρητορικής µίσους (και τα 3 στο διαδίκτυο) και 5 εξύβρισης, το 2021 καταγράφηκαν 3 περιστατικά, 2 εξύβρισης και 1 ληστείας.

Αν και δεν µπορούµε να έχουµε σαφή εικόνα σχετικά µε τα περιστατικά που αφορούν σε ίντερσεξ άτοµα εξαιτίας αυτής της ‘σύγχυσης’ µεταξύ τρανς και ίντερσεξ, το European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) δηµοσίευσε έρευνα το 2019, σύµφωνα µε την οποία τα τελευταία 5 χρόνια το 45% των ίντερσεξ ατόµων από την Ελλάδα που απάντησε στο ερωτηµατολόγιό τους είχε υποστεί σωµατική ή σεξουαλική βία. 

«Ανωμαλία της φύσης» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Η έρευνα φιλοξενεί μαρτυρίες ίντερσεξ ατόμων οι οποίες πραγματικά σοκάρουν.

«Το 2010 σε ηλικία 28 χρονών είχα µια άσχηµη σωµατική εµπειρία. Άρχισαν να διαταράσσονται οι ορµόνες µου, είχα έντονους πόνους στα γεννητικά όργανα και ακολούθησε ένα βράδυ αποβολής αίµατος. Νόµισα πως είχε να κάνει µε πέτρα στο νεφρό, πήγα σε διάφορους γιατρούς στην πόλη µου ουρολόγο, ενδοκρινολόγο, οι οποίοι ουσιαστικά δεν είχαν ιδέα τι είχα και τι να κάνουν και µε παρέπεµψαν στο νοσοκοµείο. Εκεί πέρα µε ανέλαβε ένα τιµ από 12 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, το οποίο µε παρακολουθούσε έως το Μάρτιο του 2015. Στην αρχή όταν πήγα, µε φωτογραφίζανε, µου κάνανε διαρκώς ορµονικές εξετάσεις και µου επέβαλαν να τις κάνω σε όλη µου τη ζωή. Μου είπαν ότι γεννήθηκα µε το ΧΧΥ χρωµόσωµα ή αλλιώς ότι έχω το σύνδροµο XXY Klinefelter.

»Με τροµοκράτησαν λέγοντάς µου πως θα αποκτήσω ψυχολογικές διαταραχές, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, πρώιµη οστεοπόρωση, χαµηλή libido, προβλήµατα στο θυρεοειδή, υπογονιµότητα και πως µέχρι τα 35 µου θα αποκτήσω καρκίνο. Όλα αυτά τα χρόνια ταλαιπωρήθηκα αρκετά µε το να πηγαινοέρχοµαι για να µου κάνουν διαρκώς εξετάσεις. Όταν αποφάσισα να διαµαρτυρηθώ για την ταλαιπωρία, κάποιοι ενδοκρινολόγοι µε αντιµετώπισαν υποτιµητικά, σαν ένα ερµαφρόδιτο άτοµο που δεν το βοηθά κανείς και µε έκαναν να αισθάνοµαι πολύ άσχηµα. Στην πραγµατικότητα δεν ήξεραν τίποτα, όπως αποδείχτηκε, και στηρίζονταν πάνω σε φήµες και σε ό,τι έγραφαν κάποια ανακριβή βιβλία γύρω από όλο αυτό το θέµα. Εκτός από τη σωµατική ταλαιπωρία όλα αυτά τα χρόνια, την αντιµετώπισή µου από τους γιατρούς ως πειραµατόζωου, την άγνοια γύρω από την ίντερσεξ σωµατικότητα, τα οικονοµικά έξοδα για γιατρούς, εξετάσεις, ορµόνες είναι υπέρογκα.

»Μεταγενέστερα σε ηλικία 41 χρόνων δέχθηκα µια άσχηµη λεκτική κακοποίηση από τους ιατρούς του δηµοσίου συγκεκριµένα από ορθοπεδικό την περίοδο που περνούσα επιτροπές αναπηρίας για ισόβια σύνταξη, µου είπε κατάµουτρα ότι στην ουσία είµαι µια αποτυχηµένη έκτρωση (δηλαδή ότι σύµφωνα µε τον προγεννητικό έλεγχο, όταν βρεθεί το επιπλέον χρωµόσωµα, οι γιατροί ζητάνε από τους γονείς να “ρίξουν” το βρέφος) και αυτό που απάντησε ήταν πως αν εσύ γεννιόσουν τώρα θα σε σκοτώναµε γιατί είσαι µια ανωµαλία της φύσης και παιδιά σαν και σένα δεν πρέπει να ζουν γιατί δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εκεί έξω. Παλιότερα τέτοια αντιµετώπιση είχα και από τον ουρολόγοενδοκρινολόγο του νοσοκοµείου ο οποίος υποτίθεται ήταν και ο γιατρός που µε κούραρε».

Τα περιστατικά

Στο ελληνικό ερωτηµατολόγιο, 11 (47,8%) άτοµα το κατάλαβαν τη στιγµή που συνέβη ότι έπεσαν θύματα ρητορικής μίσους, 9 (43,5%) άτοµα το συνειδητοποίησαν σε ύστερο χρόνο, 2 (8,7%) άτοµα δεν το έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ακόµη. 

Στο ελληνικό ερωτηµατολόγιο, 11 (52,2%) άτοµα το έχουν µοιραστεί µε άτοµα του κλειστού και του ευρύτερου οικογενειακού/κοινωνικού κύκλου (φίλοι, συγγενείς), 6 (26,1%) άτοµα δεν το έχουν µοιραστεί και 5 (21,7%) άτοµα το έχουν µοιραστεί µόνο µε άτοµα του κλειστού οικογενειακού τους κύκλους (γονείς, αδέρφια, παιδιά). 

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Αυτή είναι η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα - Η θέση της Ελλάδας


Ο νέος "Rainbow χάρτης" της Ευρώπης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κυκλοφόρησε απ’ την οργάνωηση ILGA-Europe.

Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτυπώνει το πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στα εγκλήματα μίσους, στην αναγνώριση των τρανς, ίντερσεξ ατόμων κλπ. Οι χώρες που συμμετέχουν κατατάσσονται και σε μια λίστα σύμφωνα με το σκορ που συγκεντρώνουν.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η Μάλτα (89%), ενώ η Ελλάδα (57%) βρίσκεται στη 13η θέση. Στον "πάτο" της κατάταξης βλέπουμε την Τουρκία (4%) και το Αζερμπαϊτζάν (2%).

Αυτή είναι η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα - Η θέση της Ελλάδας
 ILGA-EUROPE

Η οργάνωση αναφέρει ότι σε πολλές χώρες έχουν γίνει ορισμένες νομοθετικές αλλαγές με αποτέλεσμα την βελτίωση των συνθηκών των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην αντίστοιχη χώρα.

Το κείμενο για την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στις επιμέρους χώρες, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ισπανία έκανε άλμα έξι θέσεων στην τέταρτη θέση με την εισαγωγή του LGR μαζί με το κριτήριο της αυτοδιάθεσης, παράλληλα με την απαγόρευση του IGM, ενώ η Φινλανδία εισήλθε στην πρώτη δεκάδα, και πάλι με άνοδο έξι θέσεων, με τον ίδιο τρόπο. Η Ελλάδα ανέβηκε επίσης τέσσερις θέσεις με την απαγόρευση επεμβάσεων “κανονικοποίησης” φύλου (IGM).

Η ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου περιλαμβάνονται στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων και/ή των εγκλημάτων μίσους, γεγονός που ανεβάζει το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Μολδαβία στον πίνακα μαζί με την Ισπανία.

Η Μολδαβία έκανε άλμα 14 θέσεων, επειδή ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου έχουν συμπεριληφθεί θετικά στη νομοθεσία που καλύπτει την απασχόληση, την εκπαίδευση, την παροχή αγαθών και υπηρεσιών, την υγεία, τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους.

Η Σλοβενία και η Ελβετία άλλαξαν θέσεις. Και οι δύο χώρες εισήγαγαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και την κοινή τεκνοθεσία. Η Ελβετία επιτρέπει επίσης την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για τα ζευγάρια. Η Κροατία επίσης ανέβηκε μία θέση με την εισαγωγή της υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Η θέση της Ελλάδας

Ο χάρτης κατατάσσει 49 ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις αντίστοιχες νομικές και πολιτικές πρακτικές τους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με σκορ από 0-100%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με σκορ 57%. Η οργάνωση αναφέρει τις υπάρχουσες νομοθεσίες με βάση τις οποίες η Ελλάδα κατέχει τη συγκεκριμένη θέση.

Επιπλέον, προτείνει νομοθετικές αλλαγές με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην χώρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

  • Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας στο γάμο.
  • Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση του φύλου ώστε να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και να περιλαμβάνει την πρόσβαση των non-binary προσώπων.
  • Συμπερίληψη όλων των πλευρών των ταυτοτήτων (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.
  • Επισημοποίηση πολιτικών ή/και άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά όλων των SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).