Menu

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Γενναίο come out από Ισπανό τερματοφύλακα – Αποκάλυψε ότι είναι γκέι με ένα φιλί στον σύντροφό του

 


Ένας Ισπανός τερματοφύλακας «καταχειροκροτήθηκε» στο Twitter όταν αποκάλυψε ότι είναι γκέι (κόντρα στο στερεότυπο του μάτσο ποδοσφαιριστή). 

O Αλμπέρτο Λεχαράγκα – τερματοφύλακας της ομάδας Δ κατηγορίας Μαρμπέγια - έκανε come out, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στις οποίες φιλάει τον σύντροφό του ενθουσιασμένος, μετά από αγώνα που ανέβασε κατηγορία την ομάδα του. 

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες που ανήρτησε, φιγουράρουν και οι γονείς του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, ενώ ο ίδιος συνόδευσε το post με το μήνυμα: «Ευχαριστώ πολύ που είστε πάντα δίπλα μου, στα εύκολα και στα δύσκολα! Αυτή τη φορά έπρεπε να ζήσουμε την ομορφιά αυτής της στιγμής. Σας ευχαριστώ».

Πηγή: skai.gr

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Γενιά Ζ: Όλο και περισσότερες νέες κάνουν coming out ως bisexual


 Το περασμένο καλοκαίρι η Κριστίν εντόπισε μια πιπιλιά στον λαιμό της 15χρονης κόρης της. Όταν την ρώτησε ποιος την έκανε η έφηβη κοκκίνισε ολόκληρ
η.

Τότε το κορίτσι έκανε coming-out στην μητέρα της ως αμφιφυλόφιλη, μια σεξουαλική ταυτότητα που υιοθετούν όλο και περισσότερο τα άτομα της γενιάς Ζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τρανς κοινότητα ήταν πάντα εκεί και αυτές οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν

Μια νέα ανάλυση των δεδομένων του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι το 19% – 22% των γυναικών ηλικίας 18 έως 25 ετών αυτοπροσδιορίζονται ως bi.

Αυτό τους καθιστά τον κύριο σεξουαλικό προσανατολισμό σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Gallup που έγινε πέρυσι, βάσει της οποίας το 19,7% της γενιάς Z εντάσσονται στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

H Willow Smith, κόρη του ηθοποιού Will Smith, έκανε στα 19 της coming out ως bi και polyamorous

Η Dr. Twenge χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα Household Pulse του Γραφείου Απογραφής, το οποίο διεξάγει τακτικές έρευνες που ρωτούν κάθε φορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς για τη ζωή τους και, σε αντίθεση με τη δεκαετή απογραφή, ρωτά για τη σεξουαλικότητα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το ποσοστό του συνόλου των Αμερικανών που προσδιορίζονται ως uqeer διπλασιάστηκε και έφτασε το 7,2%. Αλλά η ταυτότητα των αμφιφυλόφιλων έχει εκραγεί: Μόλις το 6,9% των Millennials είναι αμφιφυλόφιλοι, σε σύγκριση με το 13,1% της Gen Z, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες της Gen Z είναι πλέον μακράν το πιο ανοιχτά αμφιφυλόφιλο κομμάτι του πληθυσμού.

Στις αμφιφυλόφιλες γυναίκες της Gen Z περιλαμβάνεται η κόρη του Will Smith, η τραγουδίστρια Willow. Αποκαλύφθηκε ως αμφιφυλόφιλη και polyamorous στη μητέρα της Jada Pinkett Smith κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής τους «Red Table Talk» το 2019, λέγοντας: «Αγαπώ τους άνδρες και τις γυναίκες εξίσου και έτσι θα ήθελα σίγουρα έναν άνδρα και μια γυναίκα».

Η ηθοποιός του Riverdale Lili Reinhart, η οποία στα 26 της βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ Millennial και Gen Zer, αποκάλυψε ότι είναι bisexual το 2020 και δήλωσε: «Απλά δεν μου φαινόταν μεγάλη υπόθεση. Έτσι όπως βλέπω τον κόσμο τώρα, σκέφτομαι »δεν είναι όλοι αμφιφυλόφιλοι;»». 

Ο καθηγητής αναπτυξιακής ψυχολογίας του Κορνέλ Ritch Savin-Williams, ο οποίος έχει περάσει τέσσερις δεκαετίες μελετώντας τη σεξουαλικότητα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο αποστιγματισμός επιτρέπει σε όλο και περισσότερους νέους να κάνουν coming-out.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσθέσει σε αυτή την ορατότητα ότι υπάρχουν επιλογές που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμες», δήλωσε στην The Post.

Η νομιμοποίηση των γάμων

Η Gen Z είναι η πρώτη ομάδα που ενηλικιώνεται μετά τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων και το ποσοστό των Αμερικανών που συμφωνούν ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία έχει αυξηθεί από 51% σε 72% από το 2002. Η Savin-Williams βλέπει την αύξηση των νέων καθώς το LGBT είναι φυσικό αποτέλεσμα.

«Δεν είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που άλλαξαν σεξουαλικό προσανατολισμό», είπε. «Η αλλαγή έγινε στην ορατότητα και την προθυμία των ατόμων να το εκφράσουν και να το δηλώσουν».

Ο Savin-Williams έχει επίσης παρατηρήσει μια αλλαγή στη στάση μεταξύ των νέων που πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η σεξουαλική προτίμηση δεν είναι δυαδική —δηλαδή, απλώς ομοφυλόφιλη ή ετεροφυλόφιλη— με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα άτομα να κάνουν coming out ως bi.

«Αυτό που κατάφεραν να κάνουν είναι να πουν ότι υπάρχει ένα φάσμα – και αυτή ήταν η λέξη-κλειδί», εξηγεί. «Είναι δυνατόν να είσαι κατά κύριο λόγο ετεροφυλόφιλος αλλά και να έχεις κάποια έλξη ή συμπεριφορά προς το ίδιο φύλο».

Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμού έχει γίνει μεταξύ των αμφιφυλόφιλων – και ιδιαίτερα των γυναικών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Savin-Williams, έχουν την τάση «να είναι πιο ευέλικτες, να είναι πιο εσωστρεφείς και να είναι πιο ικανές να εξερευνήσουν την σεξουαλικότητά τους».

Μόλις το 66% των γυναικών (όλων των ηλικιών) δηλώνουν ότι «κατά κύριο λόγο δεν έλκονται από το ίδιο φύλο», και πιστεύεται ότι περίπου το 24% έχουν κάποιο βαθμό έλξης και στα δύο φύλλα.

Όχι δεν είναι «τάση»

Οι υποψίες ότι τα παιδιά «θέλουν» να είναι κάτι άλλο από στρέιτ έχουν ενοχλήσει ορισμένα νεαρά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Υπάρχει αυτή η τάση των στρέιτ κοριτσιών και των στρέιτ γυναικών που βασικά λένε: «Ω, οι άντρες είναι χάλια και τα κορίτσια είναι όμορφα. Μακάρι να ήμουν αμφιφυλόφιλη», δήλωσε ένας queer Gen Z YouTuber σε ένα βίντεο με τίτλο «Wannabe TikTok bisexuals need to stop».

«Είσαι στρέιτ και απλά εύχεσαι να ήσουν μέλος της κοινότητας», πρόσθεσε. «Ως κάποιος που είναι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αυτό είναι τόσο ενοχλητικό και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς τη στρέιτ φωνή σου για να πνίγεις τους queer ανθρώπους».

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Αλέξης Τσίπρας: Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προς ψήφιση την ισότητα στο γάμο για όλα τα πρόσωπα


 «Είναι αυτονόητο ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει άμεσα προς ψήφιση την ισότητα στο γάμο για όλα τα πρόσωπα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην επετειακή έκδοση του περιοδικού Antivirus για τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τόνισε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί ως κυβέρνηση, θα φέρει προς ψήφιση την ισότητα στο γάμο για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκοταδισμός στη Ρωσία: Απαγορεύτηκε το μπαλέτο για τον «Νουρέγιεφ» επειδή ήταν γκέι

Όπως εξήγησε, μάλιστα, σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο ακριβώς γι’ αυτό το ζήτημα, «πρόκειται για μια σημαντική πρόταση νόμου που αίρει μια σειρά από ανισότητες, όχι μόνο ως προς το γάμο, αλλά και την τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Και προσέθεσε: «Έχει μεγάλη σημασία ότι για τη διαμόρφωσή του τηρήσαμε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης – μια δική μας διαδικασία, αφού δεν προβλέπεται θεσμικά διαβούλευση των προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης.

»Αποστείλαμε όμως το πρώτο σχέδιο αυτού στις οργανώσεις της κοινότητας, συζητήσαμε μαζί τους τις παρατηρήσεις τους και προκαλέσαμε εκδηλώσεις και έναν ευρύτερο διάλογο. Το τελικό σχέδιο έχει ενσωματώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου».

«Βασική αιτία οι αγκυλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Στη συνέχειια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι σαφές ότι οι αγκυλώσεις της συντηρητικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτελούν τη βασική αιτία που η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν ήρθε τελικά προς ψήφιση και στη Βουλή».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση δεν προώθησε με νόμο την ισότητα στο γάμο, δήλωσε πως η αφετηρία της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «βρισκόταν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, αφού το τότε θεσμικό πλαίσιο δημιουργούσε προβλήματα ανισότητας ακόμη και για το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ δεν είχαν υπάρξει κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Είχε, λοιπόν, να καλύψει αυτή τη θεσμική ‘απόσταση’», εξήγησε.

«Όμως, την κριτική αυτή την αποδέχομαι», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας πως την αποδέχεται «όχι ως κριτική σε σχέση με την έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά σε σχέση με την οργάνωση του νομοθετικού μας έργου και την καθυστέρηση να εκδηλώσουμε αυτή τη βούλησή μας».

«Όντως, λοιπόν, θα έπρεπε να έχει φέρει την πρόταση για το γάμο», τόνισε, σημειώνοντας πως «στην πράξη, βέβαια, η επεξεργασία της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην παρούσα Βουλή ξεκίνησε κατά την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, από μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δίκαιου».

Και προσέθεσε πως τελικά, η κυβέρνηση της ΝΔ «έφερε μια άλλη μεταρρύθμιση, και χωρίς τις διατάξεις για το γάμο για όλα τα πρόσωπα».

«Ο νόμος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ήταν εμβληματικός – Είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις»

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «η στρατηγική μας τα χρόνια της διακυβέρνησής μας οδήγησε στην κατάκτηση θεσμικών κορυφών σε σχέση με την ισότητα.

»Χρειάζεται, όμως, τώρα  να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, με ακόμα μεγαλύτερη ζέση, ώστε να φτάσουμε πια σε ακόμη μεγαλύτερες θεσμικές κατακτήσεις, καθώς αυτή η σκληρή περίοδος συντήρησης και αυταρχισμού που ζούμε  από το 2019, με τη στασιμότητα που επέφερε στα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πρέπει να μην παγιωθεί, αλλά να ανατραπεί με την ανάπτυξη πολιτικών περαιτέρω εμβάθυνσης των ατομικών δικαιωμάτων».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλεψη βελτίωσης του νόμο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, καθώς πολλές φορές παραμένει ανεφάρμοστος λόγω του υψηλού κόστους και της χρονοβόρας ενδοδικαστικής διαδικασίας, τόνισε πως αυτά τα προβλήματα, «που είναι ειδικές εκφάνσεις προβλημάτων που συναντώνται στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, θα έπρεπε να έχουν ήδη τύχει απάντησης από την κυβέρνηση, με πρωτοβουλίες για την ουσιαστική επέκταση της νομικής βοήθειας και την διαδικαστική επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών».

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως ο νόμος για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου «ήταν ένας εμβληματικός νόμος, αλλά κι αυτός, όπως κάθε νόμος, δεν έχει γραφτεί στην πέτρα. Αν, λοιπόν, η πράξη έχει αποδείξει ότι ρυθμίσεις που είχαν ως σκοπό να επιλύσουν προβλήματα, καταλήγουν να μην είναι λειτουργικές ή όσο λειτουργικές θα έπρεπε να είναι, τότε θα χρειαστεί η επανεκτίμηση και η βελτίωση ή ακόμη και η αναθεώρησή τους».

Και δήλωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο αυτό, είναι ανοιχτοί να εξετάσουν τις αντίστοιχες «καλές πρακτικές» άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία, η Μάλτα κ.λπ, «σε σχέση με την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου».

Για να καταλήξει πως «μια συνολική μεταρρύθμιση» για όλα αυτά τα θέματα «αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση, που θα υλοποιηθεί από την προοδευτική κυβέρνηση που θα σχηματίσουμε».

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Eρντογάν: Κατηγορεί την αντιπολίτευση για στήριξη της LGBT κοινότητας

 


ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Aριάνα Φερεντίνου

Μια νέα διάσταση αποκτά η πόλωση κατά την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία. Την πόλωση με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα. Ύστερα την στοχοποίηση του Κιλιτσντάρογλου από τον πρόεδρο Ερντογάν μετά την δημόσια παραδοχή του υποψηφίου της αντιπολίτευσης ότι είναι “Αλεβίτης’ -άρα ¨αιρετικός» στα μάτια των ορθόδοξων Σουνιτών που υπερασπίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν-, ο Τούρκος πρόεδρος βάζει τώρα στο στόχαστρο και την κοινότητα των LGBT και κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υποστηρίζουν την κοινότητα, άρα είναι κατά των παραδοσιακών αρχών της μουσουλμανικής οικογένειας.

Μιλώντας χθες στην σεισμόπληκτη επαρχία του Γκαζιαντέπ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ότι «το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (TİP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) είναι υποστηρικτές των LGBT και είναι εναντίον της ιερή δομής της οικογένειας. Τόνισε δε ότι «η 14η Μαΐου θα είναι η ημέρα για να δοθεί ένα μάθημα σε όσους υποστηρίζουν την LGBT και τη βία κατά των γυναικών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος βάζει στο στόχαστρο την τουρκική κοινότητα των LGBT και συχνά σε πολωτικές ομιλίες μίσους χαρακτήρισε τα μέλη της «διεστραμμένους» θέλοντας να τους αντιπαραβάλλει με τους δικούς του υποστηρικτές ως υπόδειγμα καλών Μουσουλμάνων που στηρίζουν την παραδοσιακή οικογένεια. Ωστόσο, η χθεσινή αναφορά στο Γκαζιαντέπ φαίνεται να δείχνει ότι ο τούρκος πρόεδρος ενώπιον μιας αμφίβολης νίκης του στις 14 Μαΐου, θα εντείνει την πολωτική του ρητορική σε ακραίο βαθμό.

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Πώς η αγάπη μιας μητέρας για τον γκέι γιο της ξεκίνησε μια επανάστασ


 «Η μητέρα του κινήματος των LGBTQ συμμάχων» -έτσι έχει μείνει στην ιστορία η Μάνφορντ, η οποία ως γνωστόν παρέλασε με τον γιο της στην παρέλαση υπερηφάνειας της Νέας Υόρκης το 1972, έχοντας εμπνεύσει αμέτρητες μητέρες από τότε που ίδρυσε την ομάδα για τα δικαιώματα των LGBTQ PFLAG πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Πώς ξεκίνησαν όλα –κόντρα στις προκαταλήψεις

Το 1972, μια μικροκαμωμένη αλλά αποφασισμένη μητέρα από το Κουίνς της Νέας Υόρκης παρέλασε μαζί με τον ομοφυλόφιλο γιο της στην παρέλαση υπερηφάνειας της Νέας Υόρκης. Σήκωσε ένα αυτοσχέδιο πανό που έγραφε «Γονείς ομοφυλόφιλων: Ενωθείτε για να υποστηρίξετε τα παιδιά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πήγαν στο Λονδίνο λόγω του πολέμου, κατάφεραν όμως να κάνουν τον γάμο των ονείρων τους

Μπροστά σε ένα βροντερό πλήθος, η Τζιν Μάνφορντ, δασκάλα δημοτικού σχολείου, έγινε η πρώτη μητέρα που υποστήριξε δημοσίως το γκέι παιδί της, σύμφωνα με τη Λιζ Όουεν, διευθύντρια επικοινωνίας της PFLAG, της πρώτης και μεγαλύτερης οργάνωσης της χώρας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειες και τους φίλους τους.

«Είναι πραγματικά η μητέρα του κινήματος συμμάχων LGBTQ», δήλωσε η Όουεν στο NBC News. «Είναι η μητέρα που είπε ότι είναι οκέι να αγαπάς το ΛΟΑΤΚΙ παιδί σου».

Photo: YouTube

«Γονείς και Φίλοι Λεσβιών και Γκέι»

Το 1973, η Μάνφορντ συνέχισε να ιδρύει το PFLAG, το οποίο αρχικά σήμαινε «Γονείς και Φίλοι Λεσβιών και Γκέι» (Parents and Friends of Lesbians and Gays). Η πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπόγειο μιας εκκλησίας της Νέας Υόρκης, φιλοξένησε 20 άτομα, σύμφωνα με την Όουεν. Η φήμη άρχισε να εξαπλώνεται, και γονείς των οποίων τα παιδιά τους «είχαν κάνει coming out έρχονταν στις συναντήσεις απελπισμένοι για υποστήριξη». Η οργάνωση θα αναπτυσσόταν τελικά σε πάνω από 400 παραρτήματα και 200.000 μέλη σε εθνικό επίπεδο.

Στην τηλεόραση, οι Αμερικανοί σύντομα έβλεπαν γονείς να παρελαύνουν μαζί με τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους σε παρελάσεις υπερηφάνειας, πολλές από τις μητέρες να ανεμίζουν τις δικές τους πινακίδες και πανό, σύμφωνα με την ιστορικό Λίλιαν Φάντερμαν, συγγραφέα του βιβλίου «Η γκέι επανάσταση».

«Πήγε σε όλη τη χώρα, σε μικρές πόλεις» είπε η Φάντερμαν, «και οι γονείς κατάλαβαν ότι ήταν δική τους ευθύνη να ταχθούν φανερά υπέρ των γκέι παιδιών τους».

Photo: YouTube

Η ιστορία μιας άλλης μητέρας

Η Τζούντι Σέπαρντ, η οποία μαζί με την Τζιν Μάνφορντ είναι μία από τις πιο σεβαστές μητέρες στο κίνημα για την ισότητα των LGBTQ, χρειάστηκε να αγωνιστεί για τον γιο της μετά θάνατον.

Μετά τη δολοφονία του γιου της Μάθιου σε μια ομοφοβική επίθεση στα περίχωρα του Λάραμι, στο Γουαϊόμινγκ, το 1998, η Σέπαρντ και ο σύζυγός της, Ντένις, ίδρυσαν το Ίδρυμα Μάθιου Σέπαρντ, μια οργάνωση υπεράσπισης που άσκησε με επιτυχία πιέσεις για την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους. Ο νόμος «Matthew Shepard and James Byrd, Jr. Hate Crimes Prevention Act», που υπογράφηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, διεύρυνε τις εξουσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διερευνά και να διώκει εγκλήματα μίσους που είχαν ως στόχο τα θύματα με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.

Η Σέπαρντ, η οποία μιλάει τακτικά σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, δήλωσε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι συχνά της λένε ότι ενέπνευσε τις δικές τους μητέρες να τους αποδεχτούν. Βέβαια, η Σέπαρντ διευκρίνησε ότι πολλοί εξακολουθούν να φοβούνται την απόρριψη της μητέρας τους.

«Ήταν η απογοήτευση και ο φόβος ότι αυτό που είναι δεν ήταν αυτό που η μαμά θα ενέκρινε ή θα αγαπούσε» δήλωσε η Σέπαρντ. «Νομίζω ότι είναι τόσο συντριπτικό όταν συμβαίνει αυτό».

Λαχτάρα για αποδοχή

Πολλοί ΛΟΑΤΚΙ νέοι εξακολουθούν να φοβούνται την απόρριψη από τους γονείς τους. Περίπου το 40 τοις εκατό των άστεγων νέων, στις ΗΠΑ, είναι ΛΟΑΤΚΙ, με την απόρριψη από την οικογένεια να είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος για τον οποίο δεν έχουν σπίτι, σύμφωνα με την True Colors United, μια οργάνωση που υπερασπίζεται τους άστεγους ΛΟΑΤΚΙ νέους. Και ακόμη και οι ενήλικες ΛΟΑΤΚΙ αντιμετωπίζουν την απόρριψη.

Η Άμπερ Καντόρνα, 34 ετών, μια λεσβία που ζει στο Ντένβερ του Κολοράντο, δήλωσε ότι δεν έχει γιορτάσει τη Γιορτή της Μητέρας με τη μητέρα της εδώ και πέντε χρόνια. Είπε ότι η συντηρητική, χριστιανική οικογένειά της την αποκήρυξε αφού ανακοίνωσε τον αρραβώνα της με μια άλλη γυναίκα.

«Τα πάντα σχετικά με αυτό ήταν καταστροφικά, επειδή ήμουν πολύ κοντά στην οικογένειά μου μεγαλώνοντας» δήλωσε η Καντόρνα, η οποία κατέγραψε την εμπειρία της αποκάλυψής της στο βιβλίο της «Unashamed: A Coming Out Guide for LGBTQ Christians».

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

ΛΟΑΤΚΙ+: Μεγάλο ποσοστό των queer νέων έχει αποξενωθεί από την οικογένειά του


 Σχεδόν οι μισοί ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι ενήλικες στη Βρετανία έχουν αποξενωθεί από τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους λόγω της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας φύλου τους, σύμφωνα με έρευνα.

Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των ερωτηθέντων ΛΟΑΤΚΙ+ νέων ενηλίκων δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι για τη θετική ανταπόκριση των γονέων τους ή των κηδεμόνων τους.

Η έρευνα για τη οργάνωση Just Like Us διαπίστωσε επίσης ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι ενήλικες είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες (14% έναντι 6%) σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους να δηλώσουν ότι δεν είχαν στενή σχέση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους.

Η δημοσκόπηση σε 3.695 άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών αγοράς Cibyl τον Ιανουάριο του 2023. Διαπίστωσε ότι το 46% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν είχαν πλέον επαφή με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους.

Σχεδόν το ένα πέμπτο (19%) των τρανς ατόμων και το 23% των non binary, που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν έχουν στενή σχέση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους.

«Μας προκαλεί οδύνη»

Η Έιμι Άσεντεν, η προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της Just Like Us, δήλωσε πως «Ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, πολλοί από εμάς γνωρίζουμε την οδύνη που μας προκαλεί η διακοπή των οικογενειακών σχέσεων όταν δεν είμαστε αποδεκτοί γι’ αυτό που είμαστε.

»Είναι δυστυχώς ένας κοινός μύθος ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ευκολότερο σήμερα, ενώ στην πραγματικότητα πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι ενήλικες εξακολουθούν να φοβούνται ότι οι γονείς τους δεν τους αποδέχονται, με σχεδόν τους μισούς να έχουν αποξενωθεί από τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας».

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες ήταν οι πιο σίγουροι ότι οι γονείς ή οι  συγγενείς τους θα τους αποδέχονταν, σε ποσοστό 72% και 68% αντίστοιχα. Περισσότερο από το ένα τρίτο των μη δυαδικών (39%) και των τρανς (37%) νέων ενηλίκων δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι ότι θα γίνονταν αποδεκτοί.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία και την Ουαλία δήλωσαν ότι είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι στα πρώτα στοιχεία της απογραφής σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου, από τον Μάρτιο του 2021.

Περίπου 262.000 άτομα (0,5% του συνόλου) δήλωσαν ότι η ταυτότητα φύλου τους ήταν διαφορετική από το φύλο που καταγράφηκε κατά τη γέννησή τους. Άλλα 3,6 εκατομμύρια άτομα (7,5%) δεν απάντησαν στην ερώτηση. Τα στοιχεία θεωρείται ότι αποτελούν υποεκτίμηση της πραγματικής εθνικής ποικιλομορφίας του σεξουαλικού προσανατολισμού. Βρετανία: Οι μισοί νέοι ενήλικες ΛΟΑΤ+ έχουν αποξενωθεί από συγγενείς του Βρετανία: Οι μισοί νέοι ενήλικες ΛΟΑΤ+ έχουν αποξενωθεί από συγγενείς του

Η Έιμι Άσεντεν δήλωσε ακόμη: «Είναι σπαρακτικό να βλέπουμε ότι τόσοι πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι ενήλικες περνούν τα χρόνια της διαμόρφωσής τους με τον φόβο ότι οι γονείς τους δεν θα τους αγαπήσουν επειδή είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή τρανς. Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ πρέπει να γνωρίζουν ότι η ταυτότητά τους έχει αξία και πρέπει να γιορτάζεται και ελπίζουμε ότι περισσότεροι γονείς και δάσκαλοι θα τους δείξουν ότι αυτό ισχύει».

Έκθεση για τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν μέρος μιας έκθεσης του Just Like Us με τίτλο Positive Futures, η οποία εξετάζει τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την ευημερία και την οικογενειακή τους ζωή μέχρι τις σχολικές εμπειρίες και την εργασία, λαμβάνοντας υπόψη θέματα όπως η πίστη, η φυλή και η αναπηρία.

«Όταν υπάρχει σιωπή, υπάρχει ντροπή, γι’ αυτό πρέπει να μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα στο σχολείο και στο σπίτι για να διασφαλίσουμε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι δεν θα ζουν πλέον με το φόβο της απόρριψης», δήλωσε η Άσεντεν.

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Γιάννης Πουλόπουλος: «Θέλω και εγώ να μπορώ να μιλάω για τον σύντροφό μου όπως ακριβώς ο Μπισμπίκης για τη Βανδή»

 


Το παράπονό του εξέφρασε ο Γιάννης Πουλόπουλος στον αέρα της «Super Κατερίνα», όσον αφορά τη σχέση του με τον σύντροφό του.

Με αφορμή την ανάρτηση που έκανε ο Τάσος Ξιαρχό για την ομοφυλοφιλία, ο Γιάννης Πουλόπουλος σχολίασε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι celebrities αποφάσισαν να ανακοινώσουν δημοσίως τη σ@ξουαλική τους ταυτότητα, μέσα από φωτογραφίσεις και εξώφυλλα περιοδικών.

Ο γνωστός δημοσιογράφος ανέφερε πως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια πρέπει να εκφράζονται δημοσίως, όπως ακριβώς και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, χωρίς να γίνονται θέμα προς συζήτηση.


«Αυτό που κάνουν κάποιοι άνθρωποι να φωτογραφίζονται για εξώφυλλα και να λένε: “Είμαι γκέι” εγώ διαφωνώ με όλη αυτήν τη στάση. Εγώ θεωρώ ότι μπορώ να μιλάω για τον σύντροφό μου, όπως ακριβώς ο Μπισμπίκης για την Βανδή», είπε ο Γιάννης Πουλόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την τραγουδίστρια και τη σχέση της με τον ηθοποιό.

«Όπως ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι φιλιούνται δημόσια, ανεβάζουν φωτογραφίες δημόσια, έτσι θα ήθελα να το κάνει κάποιος χωρίς να γίνεται θέμα», κατέληξε ο δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό αέρα.

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Τάσος Ξιαρχό: Τι του απάντησε η γιαγιά του όταν της είπε ότι είναι γκέι;

 


Στους γονείς όσες φορές και να το πεις, ελπίζουν ότι απλώς πειραματίζεσαι", περιγράφει ο Τάσος Ξιαρχό.

Δηλώσεις στην κάμερα του Super Κατερίνα έκανε ο Τάσος Ξιαρχό. Ο γνωστός χορευτής και χορογράφος αποκάλυψε μεταξύ άλλων την απάντηση που του έδωσε η γιαγιά του, όταν της αποκάλυψε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

«Καλύτερα να μην ξέρουν λέμε. Ίσως τους τρομάξει. Άλλος λέει: αν το πεις, μόνο προβλήματα θα έχεις. Η γιαγιά μου φούσκωσε μάτι, σκέφτηκε και μετά μου χαμογέλασε. Όμως, το είπα με την αλήθεια μου και ανθρώπινα, όχι σαν σοβαρό γεγονός. Δεν είναι μαντάτα το να είσαι ομοφυλόφιλος, είναι ψυχή. PS: εδώ βλέπετε μία σέξι βερσιόν αλλά λέει κάπου εκεί: opened up. Αυτό έκανα. Σου γυρίζω τον διακόπτη λοιπόν, να το κάνεις κι εσύ. Απλά πες το», έγραψε σε σχετική του ανάρτηση στο Instagram ο Τάσος Ξιαρχό.

Τον χορευτή και χορογράφο συνάντησε η ρεπόρτερ Μένια Κούκου.

«Απλά πες το και μην το πεις σαν κάτι σοβαρό, λες και έχει έρθει η Αποκάλυψη. Πρέπει να σκεφτεί και ο γονιός ότι μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος. Εγώ το είπα στη γιαγιά, γιατί είναι άλλης γενιάς και ήθελα να δω την αντίδρασή της», ανέφερε ο Τάσος Ξιαρχό.

«Της λέω: γιαγιά, είμαι γκέι, και τι έγινε; Κοκκαλώνει, με κοιτάει και μου λέει: καλά να περνάς ό,τι και να είναι, παιδί μου. Πάντα μου άρεσε η αλήθεια, να μην χάνουμε χρόνο. Αλλάζει η φάση των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα. Στους γονείς όσες φορές και να το πεις, ελπίζουν ότι απλώς πειραματίζεσαι», περιγράφει ο Τάσος Ξιαρχό.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Ξέφρενη κούρσα για την ψήφο των ΛΟΑΤΚΙ+

 


Η δυναμική παρουσία του ΛΟΑΤΚΙ+ εκλογικού σώματος, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αποχής του γενικού πληθυσμού, δύναται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος

Τον Ιούνιο του 2019, έναν μόλις μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, μια κοινότητα νεαρών ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ από την Αθήνα, η Colour Youth, αποφάσισε να στείλει επιστολές σε έξι πολιτικά κόμματα που διεκδικούσαν τη συμμετοχή τους στη Βουλή. Η ανταπόκριση ήταν ισχνή: μόλις ένα από αυτά έστειλε απαντήσεις με τις οποίες διευκρίνιζε τις θέσεις του για τα καυτά ζητήματα που απασχολούσαν τους ερωτώντες. Τέσσερα χρόνια μετά, το τοπίο έχει αλλάξει άρδην. Τα θέματα φύλου βρίσκονται πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα και μια ξέφρενη κούρσα εκτυλίσσεται ενώπιον του εκλογικού σώματος με διακύβευμα την ψήφο των ΛΟΑΤΚΙ+. Σε δηλώσεις, ομιλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις και παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα κόμματα πλειοδοτούν σε… προοδευτικότητα: οι εξαγγελίες για την άμεση νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου πέφτουν βροχή, η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ για πρώτη φορά υπουργοί που δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι δίνουν συνεντεύξεις μιλώντας για τις επιλογές τους. Στην προεκλογική αρένα πέφτουν «υπερόπλα» για την άγρα ψήφων από μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων: τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Δεν είναι τυχαίο: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πριν από λίγα χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αναγνωρίζει ως «σημαντική» την ψήφο της, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της στην εκλογική διαδικασία. Η έρευνα επισήμαινε πως η δυναμική παρουσία του ΛΟΑΤΚΙ+ εκλογικού σώματος, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αποχής του γενικού πληθυσμού, δύναται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Την ίδια στιγμή, από τα ευρήματα προέκυπτε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ καθορίζουν την ψήφο τους με βάση τη στάση που κρατούν τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθετήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εναλλακτική καμπάνια των αρχηγών

Ως εκ τούτου δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες οι αρχηγοί των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων – πλην της Ελληνικής Λύσης – συμμετείχαν σε ένα άτυπο debate του ΛΟΑΤΚΙ+ περιοδικού «Antivirus». Ο αρχισυντάκτης του επισήμαινε στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Στα τόσα χρόνια που η κοινότητα αυτή παλεύει για τα δικαιώματά της, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούν προεκλογικά σε ένα μέσο της. Αφού το αναγνωρίσουμε αυτό μπορούμε να περάσουμε στο «πώς» και το «γιατί» απαντούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρότι έφερε στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, δείχνει να… απολογείται προεκλογικά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα επειδή δεν ικανοποίησε πιο  προωθημένα αιτήματά της. Μιλώντας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας «ίσως στην πιο δύσκολη συγκυρία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τα ζητήματα του φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού δεν ήταν ανάμεσα στα κυρίαρχα θέματα στη δημόσια συζήτηση. Κυρίαρχο ήταν το θέμα της χρεοκοπίας της χώρας», ενώ έκανε γνωστό για ακόμα μία φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, την τεκνοθεσία αλλά και τη διευκόλυνσή τους για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το ΚΙΝΑΛ

Τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα είχε προσελκύσει πριν από λίγους μήνες και το ΚΙΝΑΛ, καθώς ένα σχόλιο της γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του κόμματος, Κατερίνας Λάσπα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και απέδειξε πόση δύναμη μπορεί να έχει το ΛΟΑΤΚΙ+ ακροατήριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Κατερίνα Λάσπα δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του οργισμένου «βέτο» που έθεσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πρόσφατα πως «προτεραιότητά μου είναι η σύνθεση και εντέλει η λύση των ανοικτών κοινωνικών αιτημάτων και όχι η ένταση».

Η ΝΔ

Ανοιγμα στον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει κάνει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παρά τη ρητορική της «σκληρής Δεξιάς» που κάνει λόγο για «δικαιωματισμό». Πριν από ένα έτος, στο συνέδριο του κόμματος, γαλάζια στελέχη έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους ότι μια νέα τάση διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ. Παρότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πρωθυπουργού τον κατηγορούν πως παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη θέσπιση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, στελέχη της δεξιάς παράταξης επισημαίνουν πως η δική τους κυβέρνηση συμπεριέλαβε για πρώτη φορά ως υπουργό έναν Ελληνα που έχει δηλώσει ανοικτά ομοφυλόφιλος, τον Νίκο Γιατρομανωλάκη, και έναν γκέι  σύμβουλο πρωθυπουργού, τον Αλέξη Πατέλη.

ΤΟ ΚΚΕ. Ανεπηρέαστο από τη νέα κατάσταση φαίνεται να είναι το ΚΚΕ που διατηρεί μια σταθερή θέση: «καταδικάζει και καταγγέλλει ομοφοβικά και τρανσφοβικά περιστατικά σε κάθε χώρο και υποστηρίζει την ισότητα κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου αλλά δεν τη συνδέει με τον υποκριτικό θεσμό του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας στη συνέντευξή του, «υποστηρίζουμε την πλήρη απελευθέρωση της συμβίωσης από κάθε κοινωνικό και οικονομικό καταναγκασμό και όχι την επέκτασή της και στα ομόφυλα ζευγάρια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Έρευνα: τα περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι μη θρησκευόμενα

 


Η πλειοψηφία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Αγγλία και την Ουαλία δεν πιστεύουν ότι ανήκουν σε κάποια θρησκεία, δείχνουν τα νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Σύμφωνα με το PinkNews, τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν την Τρίτη (4 Απριλίου), στο πλαίσιο μιας έκδοσης που συνδυάζει στατιστικά στοιχεία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου με μεταβλητές που συλλέγονται στην απογραφή του 2021.

Η ανάλυση της θρησκευτικής ταυτότητας κατά σεξουαλικότητα και φύλο είναι η πρώτη του είδους της από την ONS.

Στο πλαίσιο των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκαν 10 κατηγορίες για τον προσδιορισμό των θρησκευτικών πεποιθήσεων: καμία, χριστιανική, βουδιστική, ινδουιστική, εβραϊκή, μουσουλμανική, σιχ, άλλη, δεν απαντήθηκε και δεν ισχύει.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι το 63% των ΛΟΑ ατόμων και το 36% των τρανς ατόμων δεν έχουν “καμία θρησκεία”.  Εν τω μεταξύ, τα συνολικά αποτελέσματα της απογραφής για την Αγγλία και την Ουαλία έδειξαν ότι το 37% του συνολικού πληθυσμού δεν θεωρεί ότι έχει θρησκεία.

Από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που απάντησαν ότι είναι θρησκευόμενα, ο χριστιανισμός ήταν η πιο συχνή απάντηση. Το 36% των τρανς ατόμων και το 26% των λεσβιών, γκέι και bi, προσδιορίζονται ως Χριστιανοί.

Το 2% των ΛΟΑ ατόμων και το 15% των τρανς ατόμων προσδιορίζονται ως Μουσουλμάνοι, ενώ το 6% και το 10%, αντίστοιχα, διάλεξαν άλλη θρησκεία.

Η ομοφυλόφιλη Χριστιανός και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα ισότητας Jayne Ozanne δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν είναι θρησκευόμενη, δεδομένου ότι «οι περισσότερες θρησκείες κρίνουν, καταδικάζουν και εξοστρακίζουν» την κοινότητα.

«Αν και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου ήταν εθελοντικές, με εκείνους που βρίσκονται σε σύγκρουση ή είναι αγχωμένοι σχετικά με τον ανοιχτό αυτοπροσδιορισμό να είναι πιο πιθανό να είναι θρησκευόμενοι και επομένως να μην περιλαμβάνονται σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία», δήλωσε η ίδια στο PinkNews.

«Είναι γεγονός ότι πολλά ΛΟΑΤ+ άτομα εγκαταλείπουν τις θρησκευτικές τους κοινότητες εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα αντιμετωπίζουν».

«Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ΛΟΑΤ άνθρωποι δεν είναι θρησκευόμενοι δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της ιστορίας της ομοφοβίας, της biphobia και της τρανσφοβίας από πολλές θρησκευτικές ομάδες», είπε.

«Υπήρξε μεγάλη εστίαση όλα αυτά τα χρόνια από τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις και άλλους στις ανάγκες των θρησκευόμενων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ιδιαίτερα κάνοντας σαφές ότι είναι δυνατόν να είσαι και χριστιανός και ΛΟΑΤΚΙ+, ή μουσουλμάνος και ΛΟΑΤΚΙ+, ή άλλης πίστης και ΛΟΑΤΚΙ+. Αυτό το έργο είναι γενικά αξιόλογο και αξιέπαινο».

«Αλλά το γεγονός ότι τα περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν είναι θρησκευόμενα και ότι τα μη θρησκευόμενα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μπορεί να έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, συχνά παραβλέπεται».

«Ένα παράδειγμα αυτού είναι σε σχέση με τη νομική αναγνώριση των ανθρωπιστικών γάμων. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της απογραφής θα σημαίνουν ότι δεν θα μας παραβλέπουν πλέον».

Η απογραφή του 2021 ήταν η πρώτη που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου, δίνοντας μια σαφέστερη ένδειξη του ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 1,5 εκατομμύριο είναι ΛΟΑ+, ενώ περίπου 262.000 άτομα δήλωσαν ότι είναι τρανς.

Επισημάνθηκε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων άφησε κενές αυτές τις προαιρετικές ερωτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμός είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος.

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Κουτσούμπας: "Επί τούτου αποσιωπούν τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα"


 Συνέντευξη στο περιοδικό "Antivirus" έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, στις πρωτοβουλίες που δεσμεύεται να αναλάβει προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυσκολίες αυτές, καθώς και στην "παρανόηση που έχει επικρατήσει", όπως σημείωσε, σχετικά με την ομοφοβία-τρανσφοβία του ΚΚΕ. "Υποστηρίζουμε την πλήρη απελευθέρωση της συμβίωσης από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό και όχι την επέκτασή της και σε ομόφυλα ζευγάρια", σημειώνει, μεταξύ άλλων.ημειώνεται πως για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, οι αρχηγοί των πολιτικών (κοινοβουλευτικών) κομμάτων μιλούν όλοι μαζί σε ένα ΛΟΑΤΚΙ+ μέσο με αποκλειστικό θέμα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ενόψει και των εθνικών εκλογών, οι Κ. Μητσοτάκης, Α. Τσίπρας, Ν. Ανδρουλάκης, Δ. Κουτσούμπας και Γ. Βαρουφάκης απάντησαν στο περιοδικό που έκλεισε είκοσι χρόνια, για τα ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και συχνά παραβλέπονται από τους πολιτικούς εκπροσώπους.

Παρακάτω, η συνέντευξη του ΓΓ του ΚΚΕ στο περιοδικό Antivirus

- Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στην Ελλάδα; Ποιες πρωτοβουλίες δεσμεύεστε να αναλάβετε προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυσκολίες αυτές;

- Είναι αλήθεια ότι άτομα με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό, τρανς, intersex έχουν βιώσει στο οικογενειακό, σχολικό, εργασιακό, γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον τους απαράδεκτη συμπεριφορά ταπείνωσης, απομόνωσης, βίας, που φθάνουν ακόμα και σε εγκληματικές πράξεις ή ωθούν ένα νέο άνθρωπο σε αδιέξοδα, στον αυτοτραυματισμό, στην αυτοκτονία.

Όχι μόνο έχουμε καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές και πράξεις, αλλά πήραμε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, όπως η αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών επιθέσεων. Επίσης, αντίστοιχες προτάσεις για την προστασία κάθε ανθρώπου από απαράδεκτες διακρίσεις, με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, καταθέσαμε και στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υλοποίησή τους.

Όμως δεν μένουμε μόνο εκεί. Η πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο, που υφίσταται την πολύμορφη βία και τις διακρίσεις, χτίζεται καθημερινά και σε όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παίρνουν πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή, σχολείο, γειτονιά, στους Φοιτητικούς Συλλόγους, στα εργατικά σωματεία, καταγγέλλοντας συνεχώς τέτοια απαράδεκτα περιστατικά. Συμμετέχουν σε δράσεις καταδίκης τους, όπως στις κινητοποιήσεις στη δίκη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης κατά του Ζακ Κωστόπουλου.

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να καλλιεργηθεί ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, εθνική ή εθνοτική καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό, άλλα προσωπικά γνωρίσματα. Για αυτό προτείνουμε να υπάρξουν αντίστοιχα προγράμματα σε σχολεία, σε σχολές, άλλους χώρους νεολαίας, κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, στελεχωμένες με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε κανένας να μην αποκλείεται από τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα στη μόρφωση, στην Υγεία, με σταθερή δουλειά, προστατευμένη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου για να υπάρχει δημιουργικός ελεύθερος χρόνος. Αυτή είναι η βάση για να ανθίσουν και τα ατομικά δικαιώματα.

Αυτά τα ζητήματα γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης από τις δυνάμεις του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Αυτός ο αγώνας είναι ο πραγματικός «κυματοθραύστης» κάθε απαράδεκτης συμπεριφοράς και βίας σε ατομικό επίπεδο, κόντρα στις σάπιες αξίες του ατομισμού, του ανταγωνισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής, της ατομικής αλαζονείας που καλλιεργεί το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των κοινωνικών διακρίσεων.

Το εχθρικό κράτος του κεφαλαίου, αποθεώνοντας την «ατομικότητα», τον ατομισμό και την «ατομική ευθύνη» αφήνει απροστάτευτη τη νεολαία, τον λαό, εύκολη λεία εκμετάλλευσης για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτή η βαρβαρότητα οδήγησε και στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Για όσα μας πονούν και μας συγκλονίζουν υπάρχουν βαθύτερες αιτίες. Είναι αποτελέσματα νόμων και ευρωπαϊκών οδηγιών που υιοθέτησαν και ψήφισαν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, λογαριάζοντας τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες ως «κόστος» που πρέπει να περιορίζεται γιατί μειώνει την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις λεγόμενες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε αυτό τον ματωμένο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να ανθίσει κανένα ατομικό δικαίωμα στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη συμβίωση.

- Δεν είναι λογικό ένα κόμμα, όπως το ΚΚΕ, που δεν έχει υποστηρίξει κανένα νομοθέτημα που αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα (σύμφωνο συμβίωσης, αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου) να αναγνωρίζεται ως ομοφοβικό - τρανσφοβικό;

- Τα περί ομοφοβίας του ΚΚΕ καλλιεργούνται από πολιτικές δυνάμεις βαθιά συστημικές κι εχθρικές απέναντί μας -ορισμένες εμφανίζονται μάλιστα με «αριστερό» προσωπείο- προσπαθώντας να ανακόψουν την προσέγγιση του ΚΚΕ από άτομα νεότερης ηλικίας και κάνοντας συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών μας. Έτσι πολλοί νέοι και νέες, και ειδικότερα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, δεν γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες μας.

Για παράδειγμα, το ΚΚΕ υποστηρίζει, όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, ότι κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα και ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή και την «ταυτότητα φύλου» πρέπει να έχει όλες τις προϋποθέσεις εργασίας, ατομικής ασφάλισης. Δεν συνδέουμε αυτή τη δυνατότητα και τη νομική κατοχύρωσή της με τον θεσμό του γάμου ή ακόμα και με το Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μερίδα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει πολύ μεγάλη υποκρισία στο Σύμφωνο Συμβίωσης τόσο για τα ετερόφυλα, όσο και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στις αγωνίες των νέων, θα υιοθετούσαν τις προτάσεις του ΚΚΕ, ώστε να ρυθμίζονται μια σειρά ζητήματα της συμβίωσης ανδρών, γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, όπως τα κληρονομικά, η ενημέρωση σε σχέση με ιατρικά ζητήματα και άλλα, με απλές συμβολαιογραφικές πράξεις. Επίσης, εάν ήθελαν, θα υιοθετούσαν τις προτάσεις μας για επίδομα στέγασης, για μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια για κάθε νέο άνθρωπο που προσπαθεί να φύγει από το πατρικό σπίτι, ανεξάρτητα αν είναι σε γάμο, συμβίωση ή όχι. Εξάλλου τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις υπάρχουν σε μια σειρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Σουηδία.

Αντίστοιχα, έχουμε πολλά «ράμματα για τη γούνα» τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή παιδιών, το οποίο θεωρούμε ότι είναι αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο. Γιατί, ουσιαστικά, το ζήτημα της παιδικής προστασίας αντιμετωπίζεται στη βάση της ατομικής ευθύνης των ανάδοχων γονιών, προκειμένου το κράτος να την αποποιηθεί. Η αντιδραστική κατεύθυνση των αλλαγών της κυβέρνησης της ΝΔ, που ενισχύει την ιδιωτικοποίηση στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, πάτησε στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, θεσμοθετήθηκε ο ανάδοχος γονέας με σύμβαση! Η συμβατική αναδοχή επί της ουσίας είναι ιδιωτική αναδοχή, που αίρει τις όποιες ασφαλιστικές δικλείδες του δικαστικού ελέγχου για την προστασία του παιδιού.

Στον εν λόγω νόμο, ανάμεσα σε άλλα θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο απαράδεκτος εμπορευματικός θεσμός του επαγγελματία ανάδοχου, τον οποίο ενισχύει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως η αναδοχή είναι ύψιστη πράξη αλτρουισμού και βοήθειας προς το απροστάτευτο παιδί και δεν ταιριάζει να εμπορευματοποιείται. Η εμπειρία από άλλα κράτη έχει δείξει ότι οι επαγγελματίες ανάδοχοι ένιωθαν περισσότερο επαγγελματίες και λιγότερο γονείς, γι’ αυτό και υπάρχουν παιδιά που έχουν αλλάξει έως και δέκα διαφορετικούς επαγγελματίες αναδόχους, με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με την ανάπτυξη και στελέχωση των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών, χωρίς να μετριέται η παιδική - εφηβική ζωή ως «κόστος». Επίσης, είναι απαραίτητη η επιστημονική, κοινωνική ευθύνη για την καταλληλότητα της αναδοχής και της τεκνοθεσίας από διεπιστημονική ομάδα και όχι αυτό να γίνεται με στενά οικονομικά κριτήρια. Είναι αναγκαία η ταυτόχρονη ύπαρξη σύγχρονων δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, μέχρι την ένταξη του παιδιού σε ποιοτικό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Η διεπιστημονική στήριξη των απροστάτευτων παιδιών είναι προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να επουλώσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες. Δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη της ατομικής επιλογής, συνείδησης και στάσης των ανάδοχων ή θετών γονέων. Τόσα έχουν δει τα μάτια μας ακόμα και από φυσικούς γονείς. Όπως καταλαβαίνετε, η άποψή μας δεν έχει να κάνει καθόλου με ομοφοβία και τρανσοφοβία.

Η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών είναι πολύ ευαίσθητος τομέας και δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και διαφόρων «φιλάνθρωπων», με τα γνωστά σε όλους μας τραγικά αποτελέσματα.

Ακόμα, αυτή την περίοδο επιβεβαιώνεται η κριτική που άσκησε το ΚΚΕ στον νόμο για τη νομική αναγνώριση της αλλαγής της ταυτότητας φύλου στα νομικά έγγραφα ενός ατόμου. Ποια ήταν η τοποθέτηση του ΚΚΕ; Το ΚΚΕ υποστήριξε το δικαίωμα ενός τρανς ατόμου στην αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στα βιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου του και στο φύλο που νιώθει ότι ανήκει. Αυτή η προσωπική επιλογή για να έχει ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα χρειάζεται να βασίζεται στη δωρεάν επιστημονική, κοινωνική στήριξη του ατόμου. Ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς να είναι απαραίτητη η ιατρική επέμβαση.

Ποια ήταν η στάση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Αρνήθηκε την ολόπλευρη στήριξη των τρανς ανθρώπων από το κράτος στο όνομα μάλιστα της «ατομικής ελευθερίας». Πάνω σε αυτή την αντιδραστική λογική τα τρανς άτομα στερούνται δωρεάν συμβουλευτικής στήριξης από εξειδικευμένες δομές. Ταυτόχρονα, έδωσε άλλοθι στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για να κόψει την ασφαλιστική κάλυψη εξειδικευμένων ορμονοθεραπειών σε τρανς άτομα.

Με την ίδια λογική η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε τις προτάσεις του ΚΚΕ για τα intersex άτομα. Υποστηρίξαμε την ανάγκη για εξειδικευμένες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές, με αντίστοιχη επιστημονική κοινωνική έρευνα στην Ελλάδα. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για διεπιστημονική συνεργασία παιδιάτρων, ενδοκρινολόγων, ουρολόγων, χειρουργών, γενικών παθολόγων, παιδοψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών με αντίστοιχη ειδίκευση.

Έτσι μπορεί να στηριχτεί με ουσιαστικό τρόπο η ατομική απόφαση κάθε intersex παιδιού με ελεύθερη συναίνεση να προχωρήσει στην ολική ή μερική αλλαγή των χαρακτηριστικών φύλου, χωρίς να υφίσταται τραυματικές εμπειρίες, κυρίως το ίδιο, αλλά και η οικογένειά του. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η αντίστοιχη απόφαση του Ειρηνοδικείου να βασίζεται στη γνωμάτευση με κριτήριο το συμφέρον του παιδιού.

Η λογική του ΚΚΕ έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως «κόστος» για το κράτος τις απαραίτητες δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες. Αντίθετα, και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, το αστικό κράτος ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της εμπορευματοποίησης της Υγείας, για να κάνουν business τα αντίστοιχα ιδιωτικά μεγαθήρια στον τομέα της Υγείας με την αγωνία και τις ανάγκες αυτών των νέων ανθρώπων, των παιδιών.

- Αν και κατά καιρούς έχετε μιλήσει -κυρίως με αφορμή την ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας- για τη στοχοποίηση που βιώνουν στη χώρα μας άτομα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, σπάνια αναφέρεστε στην τρανς κοινότητα και γενικότερα σε θέματα που αφορούν στην ταυτότητα φύλου. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που συμβαίνει αυτό;

- Το ΚΚΕ δεν απομονώνει τους ανθρώπους σε ξεχωριστές «κοινότητες». Παλεύει για όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορούν πραγματικά να χτίσουν δίχτυ προστασίας των τρανς ατόμων.

Όμως δεν συμφωνούμε με μια ορισμένη κατεύθυνση -που αναπαράγεται ακόμα και μέσω της εκπαίδευσης, της Τέχνης, των ΜΜΕ και των ΜΚΔ- η οποία επιχειρεί στο όνομα της υπεράσπισης αυτών των ατομικών δικαιωμάτων να προβάλλει ανορθολογικές θεωρίες άρνησης του βιολογικού φύλου, διαμορφώνοντας νέες μορφές αποξένωσης των ατόμων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή άλλων προσωπικών τους γνωρισμάτων.

Το ΚΚΕ καταδικάζει όλη την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις θέσεις των κομμάτων που επιδιώκουν να προσδώσουν «προοδευτικό μανδύα ατομικής επιλογής», που περιορίζεται στο δικαίωμα επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου και αποσιωπά τις οικονομικές - πολιτικές συνθήκες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πραγματική ελεύθερη ατομική επιλογή. Πολύ περισσότερο φέρνει σε αντιπαράθεση τα ατομικά από τα κοινωνικά δικαιώματα.

Για αυτό προωθούν τον άκρατο υποκειμενισμό στον προσδιορισμό της κοινωνικής θέσης του ατόμου ή αλλιώς τον «αυτοπροσδιορισμό», απομονωμένα από οποιοδήποτε αντικειμενικό προσδιορισμό και κοινωνική, ταξική αναφορά.

Βέβαια, η βιτρίνα της «προοδευτικότητας» τέτοιων πολιτικών πρακτικών «ραγίζει» σε μια σειρά κράτη, όπως στη Μάλτα, στην Αργεντινή, στα οποία έχει κατοχυρωθεί ο λεγόμενος αυτοπροσδιορισμός του φύλου, αλλά ισχύουν αυστηροί περιορισμοί π.χ. στη δυνατότητα μιας γυναίκας να προχωρήσει σε άμβλωση.

- Το ΚΚΕ πρόκειται να στηρίξει τη νομική αναγνώριση της ισότητας στον γάμο;

- Επαναλαμβάνω ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει οποιαδήποτε πρόταση εξασφαλίζει την ισότιμη ελεύθερη συμβίωση και όχι μία ή άλλη μορφή γάμου ως «οικονομική σχέση». Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να είναι ελεύθερος να επιλέγει σύντροφο, απαλλαγμένος από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό, για όσο διαρκεί αυτή η επιλογή.

Η θέση του ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη από τη λογική των αστικών κομμάτων και άλλων πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν να ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική εξάρτηση ενός ανθρώπου από έναν άλλον στο πλαίσιο ενός θεσμού, όπως του γάμου. Το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το να υποκαθιστά ένα νομικό συμβόλαιο την έλλειψη καθολικών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην προστασία και φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ.

Αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν συναισθήματα μεταξύ δύο ανθρώπων που επιθυμούν να παντρευτούν. Όμως, αντικειμενικά αυτή η επιλογή δεν γίνεται ελεύθερα, με μοναδικό κριτήριο τον αμοιβαίο έρωτα, την αγάπη, τον σεβασμό και αυτό ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο αστικός γάμος είναι ένας ξεπερασμένος θεσμός, όπως επιβεβαιώνει η τάση μείωσης των θεσμοθετημένων μορφών συμβίωσης (πολιτικοί, θρησκευτικοί γάμοι, Σύμφωνα Συμβίωσης), που μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 31,85% την περίοδο 2009-2020, όπως και η τάση αύξησης των διαζυγίων.

Για αυτό υποστηρίζουμε την πλήρη απελευθέρωση της συμβίωσης από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό και όχι την επέκτασή της και σε ομόφυλα ζευγάρια. Υποστηρίζουμε τη νομική κατοχύρωση των υποχρεώσεων των γονιών προς τα παιδιά, βέβαια σε συνδυασμό με διευρυμένες δωρεάν και αναβαθμισμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες για την προστασία των παιδιών, επομένως και για την κοινωνική στήριξη της μητρότητας/ πατρότητας.

Ως Κόμμα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις σχέσεις συμβίωσης που δεν στηρίζονται στα παλιά πρότυπα του οικογενειακού θεσμού. Μια πλευρά τους είναι και το γεγονός ότι διαμορφώνονται σχέσεις του παιδιού με ανθρώπους που δεν ασκούν τη γονική μέριμνα. Για παράδειγμα υπάρχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα διαζευγμένα ζευγάρια με παιδιά που στη συνέχεια κάνουν δεύτερο γάμο, τα μεμονωμένα άτομα με θετά ή ανάδοχα τέκνα, τα ομόφυλα ζευγάρια, που ένα από τα δύο μέρη μπορεί να είναι φυσικός ή θετός γονέας.

Βέβαια, υποστηρίζουμε την ανάγκη να υπάρξουν ρυθμίσεις στη σχέση των παιδιών και των προσώπων ως επιλεγμένων συντρόφων των φυσικών γονέων. Για όλα τα παραπάνω χρειάζονται οι κατάλληλες υποστηρικτικές κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες που θα στηρίζουν και θα παρακολουθούν την εφαρμογή τους. Χρειάζεται να συνοδεύονται με αντίστοιχη επιστημονική, κοινωνική έρευνα και με αντίστοιχα μέτρα κοινωνικής προστασίας των παιδιών, μελετώντας την αλληλεπίδραση του παιδιού με το περιβάλλον του (οικογενειακό, σχολικό, φιλικό, ευρύτερο κοινωνικό κλπ.), τη δραστηριότητά του, την εξέλιξη της συναισθηματικής και διανοητικής του ανάπτυξης.