Menu

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Γωγώ Τσαμπά για τους γονείς ομοφυλόφιλων παιδιών: «Δεχτείτε τα παιδιά σας έτσι όπως είναι, αγκαλιάστε τα»

 


Η Γωγώ Τσαμπά μίλησε για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.


Η τραγουδίστρια βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» και αρχικά, αναφέρθηκε στα παιδιά που έφυγαν από τον τόπο τους, γιατί είχαν σεξουαλικές προτιμήσεις που δεν ενέκριναν οι γονείς τους.

«Βλέπω πράγματα, βλέπω καταστάσεις, βλέπω παιδιά, τα οποία έφυγαν από τον τόπο τους, γιατί ήθελαν το κάτι άλλο και δεν το δέχτηκαν οι γονείς τους. Προ λίγων μηνών, μάλιστα, έτσι κατέληξε μια κοπέλα στον τόπο μου, γιατί εκτός του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού της, έμπλεξε με άλλα πράγματα, ουσίες που δεν έπρεπε. Δεν σώθηκε όμως το παιδί, η κοπέλα έφυγε για το τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.


«Δεχτείτε τα παιδιά σας έτσι όπως είναι, αγκαλιάστε τα. Ίσα ίσα που τα παιδιά αυτά θέλουν πιο πολύ αγάπη, δεν είναι κακό. Καλό είναι σε αυτούς τους ανθρώπους να μιλάμε ώστε να μπορέσουν, όχι να αλλάξουν, να αρχίσουν να δέχονται τα παιδάκια τους. Γιατί είναι οι ψυχές τους και πρέπει να το καταλάβουν», συμπλήρωσε η τραγουδίστρια.

Τέλος, ανέφερε πως πολλές φορές έχει ακούσει αρνητικά σχόλια, επειδή κάνει παρέα με άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. «Έχω ακούσει πολλές ιστορίες, όπως πολλοί μου λένε "κάνεις παρέα με αυτόν;". Γιατί βρε παιδιά; Είναι άνθρωπος, ό,τι είμαι και εγώ, είναι και αυτός. Στο κρεβάτι του ο καθένας, να το πω έτσι ωμά, κάνει ό,τι θέλει. Δεν πάμε στο κρεβάτι του, στην καθημερινότητα είμαστε άνθρωποι και είμαστε όλοι το ίδιο», τόνισε.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Τρανς γυναίκες: Τέλος από τους αγώνες στίβου – Η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

 


Η World Athletics θα απαγορεύσει τις τρανς γυναίκες που έχουν περάσει την εφηβεία από τους γυναικείους αγώνες στίβου.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος σώματος, Σεμπάστιαν Κόου, είπε το απόγευμα της Πέμπτης ότι «οι τρανς αθλητές δεν πρέπει να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρανς φοιτήτρια αυτοκτόνησε επειδή η οικογένειά της την ανάγκασε να διακόψει τη φυλομετάβαση

Ο Κόου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Μονακό ότι οι τρανς γυναίκες που πέρασαν μετά την εφηβεία «δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε γυναικείες εκδηλώσεις» από τις 31 Μαρτίου και μετά.

«Όπου η επιστήμη είναι ανεπαρκής για να δικαιολογήσει τη διατήρηση της καταστολής της τεστοστερόνης για τρανς αθλητές, το συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να καθοδηγείται από την πρωταρχική μας αρχή, που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας», είπε.

«Δεν μπορούμε με κάθε συνείδηση ​​να αφήσουμε τους κανονισμούς μας για τα τρανσέξουαλ όπως ήταν στα πέντε νανογραμμομόρια ανά λίτρο για τουλάχιστον ένα χρόνο όταν δεν ήμασταν σίγουροι για τον αντίκτυπο που θα είχε σε όλους τους κλάδους μας. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε περισσότερα και πρέπει να μάθουμε περισσότερα τώρα».

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Γιώργος Μπένος: «Αντιμετώπισα bullying, δέχτηκα απειλητικά ραβασάκια – Ντρεπόμουν να το πω στους γονείς μου»


 Ο Γιώργος Μπένος βρέθηκε καλεσμένος στο Night Out και μίλησε για όλα στον Θεοχάρη Ιωαννίδη. Ο νεαρός ηθοποιός μίλησε για το Maestro και την μεγάλη επιτυχία του, ενώ εξομολογήθηκε και το bullying που αντιμετώπισε σε νεαρή ηλικία.

«Τα αρνητικά του να μεγαλώνεις σε μια κλειστή κοινωνία είναι ότι ο άλλος θα πει πολύ εύκολα κάτι για σένα, θα σε κρίνει, υπάρχει αυτό το “τι θα πει ο κόσμος”. Με κάνει έξαλλο το τι θα πει ο κόσμος, δεν ξέρω γιατί δεν το είπα πριν. Τι νοιάζει τον άλλον τι θα πω, πως θα ντυθώ ή με ποιον θα κάνω παρέα.

Ο Γιώργος Μπένος βρέθηκε καλεσμένος στο Night Out και μίλησε για όλα στον Θεοχάρη Ιωαννίδη. Ο νεαρός ηθοποιός μίλησε για το Maestro και την μεγάλη επιτυχία του, ενώ εξομολογήθηκε και το bullying που αντιμετώπισε σε νεαρή ηλικία.

«Τα αρνητικά του να μεγαλώνεις σε μια κλειστή κοινωνία είναι ότι ο άλλος θα πει πολύ εύκολα κάτι για σένα, θα σε κρίνει, υπάρχει αυτό το “τι θα πει ο κόσμος”. Με κάνει έξαλλο το τι θα πει ο κόσμος, δεν ξέρω γιατί δεν το είπα πριν. Τι νοιάζει τον άλλον τι θα πω, πως θα ντυθώ ή με ποιον θα κάνω παρέα.

Στο Γυμνάσιο επειδή έκανα παρέα πάρα πολύ με κορίτσια και λιγότερα με αγόρια έγινε λόγος πολλές φορές να με δείξουν με το δάκτυλο. Έλεγαν γιατί τώρα κάνει παρέα με κορίτσια, μήπως είναι γκέι; Δεν έχει σημασία αν είσαι ή δεν είσαι, το θέμα είναι γιατί κάποιος να μπει στη διαδικασία να σε κρίνει. Έχουν μάθει ότι για να είσαι ενταγμένος μέσα στην κοινωνία, φαντάζονται ότι ένα αγόρι πρέπει να κάνει παρέα με αγόρια και ένα κορίτσι με κορίτσια. Το πήρα πολύ βαριά αυτό.

Μου δημιούργησε ένα κλείσιμο στον εαυτό μου και αυτό έγινε αφορμή για να δεχτώ κάποιο bullying. Δέχτηκα απειλητικά ραβασάκια μέσα στα βιβλία μου. Τώρα πια το έχω ξεπεράσει, δεν το έχω ξεχάσει. Τότε ήταν πολύ δύσκολο. Έκανα το λάθος να μην το εκμυστηρευτώ σε κάποιον. Ντράπηκα να το πω στους γονείς μου» εξομολογήθηκε ο Γιώργος Μπένος.

 

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ έφαγε σε γκέι εστιατόριο της Βαρσοβίας – Έκπληκτοι έμειναν οι πελάτες


 Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ έκανε έκπληξη στους ανυποψίαστους πελάτες ενός γκέι εστιατορίου της Βαρσοβίας, όταν πήγε να φάει εκεί το βράδυ της Τετάρτης (22.3.2023) κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά της περιοχής και τον «έπιασε» ο φακός ενός πελάτη, ο οποίος δημοσίευσε τα πλάνα στα social media.

Όπως αναφέρει το PageSix, το εστιατόριο της Βαρσοβίας είναι το Buetero Bistro, το οποίο περιγράφεται ως «μέρος των queer» δηλαδή των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι πελάτες έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ να πηγαίνει να φάει εκεί, αφού είναι και ένα μαγαζί με χαμηλές τιμές, με ένα ολοκληρωμένο γεύμα να κοστίζει λιγότερο από 10 δολάρια.Όπως ανέφερε πηγή που μίλησε στη DailyMail και μεταδίδει το PageSix, η ομάδα του Πρίγκιπα Γουίλιαμ από το Παλάτι του Κένσιγκτον έκλεισε τραπέζι σε ένα μέρος κοντά στο σημείο που βρίσκονταν για να πάνε να φάνε μετά το πέρας της δουλειάς τους.

Τότε, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ προσφέρθηκε να πάει μαζί τους να πάρουν φαγητό και ήταν πολύ χαρούμενοι. «Ήταν μια πολύ ωραία βραδιά. Η ομάδα εκτίμησαν πολύ τον διάδοχο του βασιλικού θρόνου της Βρετανίας που τους ζήτησε να φάει μαζί τους». επίσκεψη του Πρίγκιπα Γουίλιαμ στο γκέι εστιατόριο της Βαρσοβίας απαθανατίστηκε από άλλους πελάτες και κυκλοφόρησε στα social media. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του έμεινε αρκετά έκπληκτος όταν είδε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να μπαίνει και να κάθεται στο τραπέζι, αφού αυτό είχε κλειστεί για το «πάρτι γενεθλίων της Ντέζι». 

Ωστόσο, καμία Ντέζι δεν υπήρχε για να πάει στο τραπέζι, όπως τον ενημέρωσε ο σωματοφύλακας του Πρίγκιπα Γουίλιαμ που μπήκε πρώτα στο εστιατόριο. Προφανώς, το τραπέζι έκλεισε σε «κωδικό» όνομα, για να αποφευχθούν τυχόν άλλα ευτράπελα.

Σύμφωνα με τον εστιάτορα, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ έφαγε ένα σάντουιτς με pulled pork (χοιρινό κρέας) σε ψωμάκι με «πλεκτό» σχέδιο ενώ το γεύμα της ομάδας του Κένσιγκτον κράτησε περίπου 3 ώρες. «Το έφαγε όλο, οπότε νομίζω ότι το φαγητό μας του άρεσε», δήλωσε ο ιδιοκτήτης.

Η επίσκεψη του Πρίγκιπα Γουίλιαμ σε ένα γκέι εστιατόριο ήταν μια ευπρόσδεκτη ένδειξη συμμαχίας με την καταπιεσμένη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Πολωνίας.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Πάολα Ρεβενιώτη, οι αναρτήσεις σου είναι ό,τι καλύτερο στο ελληνικό Facebook

 


Η wikipedia γράφει για εκείνη:

Η Πάολα Ρεβενιώτη, γνωστή ως Πάολα, είναι Ελληνίδα τρανς γυναίκα,κινηματογραφίστρια, εκδότρια,καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και πρωτοπόρα φυσιογνωμία του ελληνικού ΛΟΑΤ κινήματος. Από νεαρή ηλικία και λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού τρανς ατόμων από οποιαδήποτε εργασία, βιοπορίστηκε ως εργάτρια του σεξ.Η συνεισφορά της στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων στην Ελλάδα θεωρείται μεγάλη και μνημονεύεται συχνά ως «θρύλος» της Αθηναϊκής τρανς κουλτούρας.

Από πρώτο χέρι, τυχαίνει να γνωρίζω πως δεν της αρέσει να την προσδιορίζουν ως τρανς, ακτιβίστρια και τα συναφή. Η Πάολα Ρεβενιώτη είναι η Πάολα Ρεβνιώτη, ένας άνθρωπος από εκείνους τους σπάνιους, με το βαθύ βλέμμα, από εκείνους τους ερωτικούς, τους δημιουργικούς, τους αγνούς. Τι κάνει μια ζωή η Πάολα; Λέει την αλήθεια.

Βεβαίως, την λέει μέσα από την τέχνη της: τα ποιήματα και τις φωτογραφίες κάποτε, τα ντοκιμαντέρ εσχάτως. Αφοπλιστική λιτότητα και καθαρότητα στην ματιά και την σκέψη της. Την λέει όμως και μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook. Αναρτήσεις που μοιάζει να χαρτογραφούν την καθημερινότητά της, στην οποιά μοιάζει να μας επιτρέπει να μπούμε, αλλά με όρους και όρια. Ξέρουμε τι τρώει, αλλά όχι με ποιους-όχι αν δεν θέλει η Πάολα να μας τους δείξει ή να μας τους αναφέρει.

Ξέρουμε πού ταξιδεύει, τι της αρέσει (το νόστιμο φαγητό, οι ωραίοι άνθρωποι, το κάπνισμα, η καλή ζωή), τι απεχθάνεται (τους φαιδρούς τηλεαστέρες, τη μόνιμη νοσταλγία, τη γκρίνια, την κακία), ξέρουμε ότι είναι πολιτικοποιημένη όσο δεν πάει.

Το 1990 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια των Οικολόγων Εναλλακτικών και λίγο αργότερα έγινε το πρώτο τρανς άτομο που έθεσε υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές. Το 1996 συζητήθηκε το όνομά της ως υποψήφια βουλευτής των Ελλήνων Οικολόγων, μια υποψηφιότητα που τελικά δεν προέκυψε λόγω εσωκομματικών -τρανσφοβικών- αντιδράσεων. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια στην Α’ Αθηνών με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Α, η Πάολα, με τα πικρά, με τα γλυκά χιλιόμετρά της πάνω στους περισσότερους στίβους της ζωής! Ακόμα και αυτόν της μητρότητας…

Δεν καμώνεται ποτέ την γλυκιά, την ευγενική, την παντογνώστρια, έχει βιτριολικό χιούμορ, οι διαφωνίες της με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο σε comments είναι από μόνες τους ένα σύμπαν άξιο κινηματογράφησης.

Βαθύτατα μορφωμένη, αλλά όχι ψευτοκουλτουριάρα.

Τι να μας πει για τους αγαπημένους της συγγραφείς και μουσικούς, τι να μας πει για τις δεκαετίες που όργωσε στην Ελλάδα και την Ευρώπη καρδιές και κορμιά, τι να μας πει για την γνωριμία της με την Κατερίνα Γώγου και τόσους άλλους διανοούμενους καλλιτέχνες και ποιητές;

Η Πάολα Ρεβενιώτη διδάσκει μαθήματα απλής, απτής και ανεπιτήδευσης γαματοσύνης, απλώς με το να είναι ο εαυτός της-σα να εκπληρώνει τον αρχικό στόχο των δημιουργών των κοινωνικών δικτύων.

Δείτε δέκα διαφορετικές αναρτήσεις της πάνω σε θέματα που αφορούν τον μικρόκοσμό της, αλλά και την κοινωνία. Αγαπάμε να τις παρακολουθούμε και για όσα αναφέρουν, αλλά και για τα σχόλια από κάτω. Μέσα από το προφίλ της Πάολας έχουμε μάθει από συνταγές, μέχρι καταπληκτικά μπαρ στο Βερολίνο και από ιστορία μέχρι εξελίξεις για την εγχώρια showbiz που έχουν πλάκα και γούστο.

1.Η Πάολα μας δείχνει μια κουζίνα αρχαίου ελληνικού νοικοκυριού.

 

2. Μιας μαγειρεύει κάτι από την μαγική, σεφαραδίτικη κουζίνα και μας χαρίζει και την συνταγή

3. Κάνει τα πιο ευφυή και σοβαρά κοινωνικοπολιτικά σχόλια, συνήθως με χιούμορ και ανοιχτωσιά

4. Ο Παπαϊωάννου την κάλεσε στο Μέγαρο και εκείνη ενθουσιάστηκε. Σκάσαν οι οχτροί της-κυριολεκτικά.

Ε, ναι!

 

5. Παρεάκια καλύτερα από τα δικά μας. Στο στούντιο για την εκπομπή της.

 

6. Μας ξεναγεί στους τόπους που επισκέπτεται, συνήθως με αφορμή την προβολή των ταινιών της. Πάντα με την αμίμητη αισθητική της.

 

7. Μας μορφώνει. Τελεία.

 

8. Δεν μασάει τα λόγια της. Δεν έχει παρωπίδες. Και τους τα χώνει!

 

9. Αγαπά πάντα την Ομορφιά και την Καύλα.

 

 

10. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Ή έστω, να την εμπνευστούμε.

 

Δείτε και το τρέιλερ του τελευταίου της ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πικροδάφνες», αν θέλετε. Και στείλτε της μήνυμα στο Facebook για να προμηθευτείτε την ταινία-με το αζημίωτο.

Αλλιώς, πώς η Πάολα θα καταφέρει να γυρίσει και την επόμενη που σχεδιάζει;

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Βουλή- Η κυβέρνηση απέκλεισε την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από συνεδρίαση επιτροπής

Στον νέο Κώδικα Μετανάστευσης δεν γίνεται «ούτε λόγος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα με μεταναστευτικό/προσφυγικό στάτους» τονίζει η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη.

 Η ίδια σε ανάρτησή που έκανε - με αφορμή την σημερινή (22/3) συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το σχέδιο νόμου του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου - καταγγέλλει ότι το ΣΥΔ «κόπηκε από τις ακροάσεις φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

Ειδικότερα αναφέρει ότι στο τέλος της συνεδρίασης και παρότι ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣYPIZA-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός πρότεινε να συμμετέχει το Σωματείο «στην αυριανή δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής στην ακρόαση φορέων τελικά ο πρόεδρος μας “έκοψε”».

Η Άννα Απέργη σημειώνει, μεταξύ άλλων για το σχέδιο νόμου έχει «πολλές ελλείψεις και προβληματικές διατάξεις που πολλές από αυτές δεν στέκουν νομοθετικά». «Άλλωστε το κομμάτι των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων διεθνούς προστασίας σας είναι παντελώς άγνωστο και το υπουργείο ουδέποτε πραγματοποίησε δράσεις για την συγκεκριμένη υποομάδα προσφύγων και μεταναστών» προσθέτει, τονίζοντας ακόμα ότι το υπουργείο Μετανάστευσης παρόλο που δημοσιεύει κάποια στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας, η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αντικατοπτρίζονται πουθενά. 

«Στην υπηρεσία ασύλου δε, το κλίμα είναι τραγικό. Χειριστές και χειρίστριες της Υπηρεσίας Ασύλου, απορρίπτουν αποφάσεις ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντων διεθνούς προστασίας, με την "copy paste" αιτιολογία "δεν μας έπεισε..." αναφερόμενοι/ες στο σεξουαλικό προσανατολισμό ή στην ταυτότητα φύλου του προσώπου, παίρνοντας στο λαιμό τους με αυτό τον τρόπο ανθρώπινες ζωές. Που στερούν από αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν μία πιο ελεύθερη αλλά και ασφαλή ζωή» συμπληρώνει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΣΥΔ.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Άννας Απέργη

Δεν πέσαμε απ' τα σύννεφα, ούτε και μείναμε με το στόμα ανοιχτό που το ΣΥΔ, η μοναδική ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση που κατέθεσε Υπόμνημα και εξέδωσε Δελτίο Τύπου με παρατηρήσεις και προτάσεις για τον Κώδικα Μετανάστευσης, κόπηκε από τις ακροάσεις φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Σήμερα συζητήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, για τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης. Ένα Σχέδιο Νόμου, που όπως ανέφερα επανειλημμένες φορές, έχει πάρα πολλές ελλείψεις και προβληματικές διατάξεις που πολλές από αυτές δεν στέκουν νομοθετικά και που ενώ φαίνεται να προσπαθεί να ενσωματώσει αρκετές Κοινοτικές Οδηγίες, αυτές ενσωματώνονται στρεβλά. 

Πέραν αυτών το νομοθέτημα αναφέρεται σε παλιές νομοθεσίες ενώ αυτές έχουν αναθεωρηθεί και χρησιμοποιεί αυθαίρετα σε κάποια σημεία παρωχημένη και λανθασμένη ορολογία. 

Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα με μεταναστευτικό/προσφυγικό στάτους, όπως ήταν και αναμενόμενο βέβαια, δεν γίνεται καν λόγος.  

Ένα νομοθέτημα που εξακολουθεί να παραμένει προβληματικό και θέλει ακόμη πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις σε πάρα πολλά σημεία. Σήμερα στο τέλος της συνεδρίασης παρότι ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, του ΣYPIZA Π.Σ., Ψυχογιός Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας πρότεινε να  να συμμετέχει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Transgender Support Association (ΣΥΔ), στην αυριανή δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής στην ακρόαση φορέων, τελικά ο πρόεδρος μας "έκοψε". 

Όχι ότι πέσαμε απ' τα σύννεφα βέβαια. Το περιμέναμε. Άλλωστε το κομμάτι των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων διεθνούς προστασίας σας είναι παντελώς άγνωστο και το Υπουργείο ουδέποτε πραγματοποίησε δράσεις για την συγκεκριμένη υποομάδα προσφύγων και μεταναστών. 

Μέχρι σήμερα, η πρωτογενής έρευνα και τα στοιχεία που υπάρχουν για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες και μετανάστες είναι απειροελάχιστα έως μηδαμινά. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρόλο που διατηρεί και δημοσιεύει κάποια στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας καθώς και το ειδικό προφίλ των δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας (αιτούντες άσυλο που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή δικαιούχοι επικουρικής προστασίας), η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός -τα ΛΟΑΤΚΙ+ δηλαδή- δεν αντικατοπτρίζονται πουθενά. 

Στην Υπηρεσία Ασύλου δε, το κλίμα είναι τραγικό. Χειριστές και χειρίστριες της Υπηρεσίας Ασύλου, απορρίπτουν αποφάσεις ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντων διεθνούς προστασίας, με την "copy paste" αιτιολογία "δεν μας έπεισε..." αναφερόμενοι/ες στο σεξουαλικό προσανατολισμό ή στην ταυτότητα φύλου του προσώπου, παίρνοντας στο λαιμό τους με αυτό τον τρόπο ανθρώπινες ζωές. Που στερούν από αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν μία πιο ελεύθερη αλλά και ασφαλή ζωή. 

Με το ΣΥΔ, από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας έχουμε χειριστεί πάρα πολλές υποθέσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικών αλλά και ανήλικων προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων διεθνούς προστασίας. 

Εγώ προσωπικά δει με τα μάτια μου και έχω ακούσει με τα αυτιά μου, λόγω του ότι συνόδευα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες ως Ειδική Σύμβουλος σε θέματα ασύλου του ΣΥΔ και ήμουν παρούσα στη διαδικασία των συνεντεύξεων τους, χειριστές να ρωτούν γκέι πρόσφυγα, πόσα χρώματα έχει η σημαία του ουράνιου τόξου, και όταν αυτός δεν απάντησε με ακρίβεια θεωρήθηκε ότι αφού δεν τα γνωρίζει ότι δεν είναι γκέι. 

Έχω ακούσει και πολλά χειρότερα όπως να ρωτούν τρανς πρόσφυγα, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, "αφού λες ότι είσαι τρανς, γιατί δεν σου άρεσε που έκανες σεξ με πολλούς άνδρες".

Έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις όπου υπήρχε θέμα με τους διερμηνείς. Που ο διερμηνέας δεν μετέφραζε με ακρίβεια τα λόγια του αιτούντα ή της αιτούσας, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται η αλήθεια του και το βίωμα του.

Ιδιαίτερα οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι που καταφεύγουν σε μία χώρα, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, δεν το κάνουν ούτε για οικονομικούς λόγους, ούτε γιατί έτσι τους κάπνισε, αλλά γιατί σε πολλές χώρες του πλανήτη μας, υποφέρουν από θεμελιώδεις παραβιάσεις δικαιωμάτων, και κυρίως στυγνής βίας ή απειλών στέρησης της ελευθερίας ή κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας.

Μακάριος ανήρ, ός ούκ επορεύθη εν βουλή ασεβών και εν οδώ αμαρτωλών ούκ έστη και επί καθέδρα λοιμών ούκ εκάθισεν....

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Η Οδύσσεια ενός γκέι αιτούντα άσυλο – Η ζωή ενός μόνιμα «παράνομου» ανθρώπου


Ο Μάικλ είναι ένας γκέι νεαρός που έφυγε από την πατρίδα του αφού τον έπιασαν να κάνει σεξ με άλλον άντρα στο μικρό χωριό π
ου μεγάλωσε.

Εβδομάδες αργότερα, οι λαθρέμποροι τον έφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα μικρό σκάφος. Αυτή τη στιγμή, ο Μάικλ περιμένει από το Υπουργείο Εσωτερικών να αποφασίσει εάν μπορεί να παραμείνει ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο – και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράνομη μετανάστευση τον κάνει να φοβάται για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια φυλακή σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται ομοφυλόφιλος - Το σοκαριστικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι ενήλικες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης ή στο πίσω μέρος ενός φορτηγού θα κρατούνται για 28 ημέρες. Στη συνέχεια θα σταλούν πίσω στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα όπως η Ρουάντα .

Οικογένειες με παιδιά θα μπορούσαν επίσης να τεθούν υπό κράτηση και να απελαθούν.

Ο απώτερος στόχος του νομοσχεδίου είναι να «σταματήσουν τα καράβια», όπως έγινε σαφές σε μια περιβόητη πλέον συνέντευξη Τύπου. Αλλά για πολλούς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Έφυγε, γιατί φοβάται για τη ζωή του

Ο Μάικλ κατάγεται από μια αφρικανική χώρα – την οποία το PinkNews αποκρύπτει για να προστατεύσει την ταυτότητά του – όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.

Αφού τον έπιασαν στα πράσα να κάνει σεξ με τον σύντροφό του, οδηγήθηκαν ενώπιον των γερόντων του χωριού.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, το ζευγάρι πήρε ό,τι χρήματα μπορούσε από την οικογένεια και άφησαν τα σπίτια τους, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν. Μαζί ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της χώρας τους κι εκεί τράβηξαν χωριστούς δρόμους.

Αφού ταξίδεψε στη Νιγηρία, ο Μάικλ ήρθε σε επαφή με λαθρέμπορους που του υποσχέθηκαν ότι θα τον πήγαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι αμοιβής. Στην αρχή μεταφέρθηκε στο Μαρόκο, μετά με πλοίο στην Ισπανία, μετά στην Ιταλία και τέλος στη Γαλλία.

Ήταν εκεί που οι λαθρέμποροι του είπαν ότι θα έπρεπε να πληρώσει περισσότερα χρήματα για να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στροφή στην σεξεργασία

«Επειδή δεν είχα πια χρήματα, αναγκάστηκα να εκπορνευτώ», λέει ο Michael στο PinkNews.

«Όταν τελικά μου είπαν ότι ήταν η σειρά μου να ταξιδέψω, με έβαλαν σε μια βάρκα με μερικούς από τους λαθρέμπορους. Είπαν ότι αν μας έπιαναν και κάποιος από εμάς ανέφερε ότι ήταν λαθρέμποροι, θα μας σκότωναν αν μας έβρισκαν ποτέ».

Εντέλει ο Μάικλ όπως και κάποιοι ακόμα πρόσφυγες συνελήφθησαν, εκφράζοντας ωστόσο την επιθυμία τους να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Ο Μάικλ είπε ότι αισθάνεται «αγχωμένος» σε καθημερινή βάση, καθώς δεν ξέρει αν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τον στείλει πίσω στην πατρίδα του.

Ζει επίσης με τον φόβο ότι θα σταλεί σε μια «ασφαλή» τρίτη χώρα όπως η Ρουάντα, με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συνάψει συμφωνία. Η ομοφυλοφιλία δεν ποινικοποιείται στη Ρουάντα, αλλά ο ιστότοπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχεται ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μπορεί να βιώσουν «διακρίσεις και κακοποίηση» εκεί λόγω σκληρών στάσεων του κοινού.

Ο φόβος

Το άγχος του επιδεινώθηκε από το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση. Εάν εγκριθεί, η νομοθεσία θα δημιουργήσει ένα σαφές χάσμα μεταξύ εκείνων που φτάνουν μέσω προεγκεκριμένων «νόμιμων» διαδρομών και εκείνων που πραγματοποιούν μερικές φορές επικίνδυνα ταξίδια.

Τώρα ανησυχεί ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να επηρεάσει το δικό του αίτημα ασύλου επειδή έφτασε με τρόπο που η κυβέρνηση έκρινε «παράνομο».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του για την κυβέρνηση, ο Μάικλ λέει: «Μακάρι να είχαν έλεος και κατανόηση ότι ιδανικά, αν δεν έτρεχα να ξεφύγω από την κατάσταση στην οποία βρέθηκα, δεν θα κατέληγα εδώ που είμαι σήμερα».

«Ακριβώς επειδή έφτασα με τον τρόπο που έφτασα, δεν αισθάνομαι ότι δικαιολογεί την επιστροφή μου και ότι κάποιος δεν ακούει τα ζητήματα γύρω από το γιατί έπρεπε να ζητήσω άσυλο».

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

«Νιώθω τραυματισμένη ως προσωπικότητα» – Τρανς μοντέλο κατακεραυνώνει το GNTM

 


Η Έβελυν Κλεάνθους, η 28χρονη τρανς από την Κύπρο, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της στον τελευταίο κύκλο του GNTM. Εκεί προκάλεσε αίσθηση με την εμφάνισή της, φτάνοντας ένα βήμα πριν το σπίτι των μοντέλων.

Το μοντέλο παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε στα δύσκολα παιδικά χρόνια που βίωσε, το bullying και την αρνητική εικόνα που της άφησε η συμμετοχή της στο GNTM.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια μίλησε για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, για το bullying που δέχθηκε από μικρή, φτάνοντας μέχρι και την συμμετοχή της στον διαγωνισμό μόδας, ο οποίος δεν της άφησε πολύ θετικά συναισθήματα.

Κατάθεση ψυχής από την Έβελυν Κλεάνθους, το τρανς μοντέλο του GNTM

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια στην Κύπρο;

Μεγάλωσα υπό απαίσιες συνθήκες, αφού από την παιδική μου ηλικία ακόμη δεν υπήρχε καμία υποστήριξη ως προς αυτό που αισθανόμουν, ως προς αυτό που ήμουν πάντα. Στο σχολείο, ας πούμε, οι καθηγητές μου έκαναν bullying, υποχρεώνοντάς με να παίζω με τ’ αγόρια, ενώ εγώ ήθελα να μένω με τα κορίτσια, αφού σ’ εκείνο το περιβάλλον αισθανόμουν άνετα.

Όλο αυτό με έκανε να μη μπορώ να εκφράζομαι όπως ένιωθα, αλλά με οδήγησε και στο να δυναμώσω ως προσωπικότητα. Πέρασα πολύ άσχημα μαθητικά χρόνια, με εκφοβισμό και κοροϊδία από σχεδόν όλους τους συμμαθητές μου. Κατάφερα όμως να παραμείνω ο εαυτός μου και κάθετη στα δικά μου πιστεύω και στη διαφορετικότητά μου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά γενικά στις ιδέες και στις σκέψεις μου.

Το τηλεοπτικό κοινό στην Ελλάδα σε γνώρισε από το GNTM. Τι κρατάς και τι πετάς από αυτή την εμπειρία;

Για να είμαι ειλικρινής, το μόνο που μου άρεσε από το GNTM ήταν η ψυχολογική κατάσταση που είχα πριν συνειδητοποιήσω τι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Δεν θα ήθελα όμως να το συζητήσω περισσότερο. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν έχω να κρατήσω κάτι από την εκπομπή.

Απεναντίας, νιώθω «τραυματισμένη» ως προσωπικότητα από αυτό. Αισθάνομαι ότι με τις δεξιότητες και τα ταλέντα μου θα μπορούσα να καταφέρω πολλά πράγματα, αλλά δεν μου δόθηκε η σωστή ευκαιρία. Γενικά, δε νιώθω κάτι ευχάριστο από τη συμμετοχή μου…

Το ξέσπασμά σου όταν δε μπήκες τελικά στο σπίτι του GNTM έγινε viral. Το μετάνιωσες;

Αυτή η έντονη αντίδραση που είχα τότε αλλά και κάποιες άλλες που έχω στη ζωή μου γενικά προέρχονται από τα βιώματά μου και από μια ψυχαναγκαστική διαταραχή, την οποία αντιμετωπίζω εδώ και χρόνια. Λόγω αυτής της διαταραχής έχω απορρίψει μέχρι και προτάσεις από το εξωτερικό παλαιότερα. Το δουλεύω αυτό, δυναμώνω καθημερινά και συνεχίζω τη ζωή και τη δουλειά μου.

Πάντως, δε μου άρεσε που προβλήθηκε αυτή η εικόνα μου. Θεωρώ πως ήταν λάθος και ίσως να με απομάκρυνε κιόλας από το μόντελιγνκ, αφού ενώ είμαι πολύ δυναμική, στην πραγματικότητα βγήκα πολύ αδύναμη. Με τη λάθος προβολή με έκαναν να αισθανθώ αντιεπαγγελματίας, ενώ είμαι πολύ σωστή επαγγελματίας.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Παπάζογλου: Δεν μ΄αρέσει να λέω δημόσια «ξέρετε, εγώ είμαι γκέι» – Ε, και; Ένας straight λέει «εγώ είμαι straight;»


 Στο πλατό της εκπομπής Στούντιο 4 της ΕΡΤ βρέθηκε καλεσμένος ο Δημήτρης Παπάζογλου το μεσημέρι της Πέμπτης (16/03) και μίλησε για όλα. Σε ότι αφορά τα πρώτα μαθήματα που έκανε, ο γνωστός χορογράφος εξομολογήθηκε πως δεν είχε τα χρήματα για να τα παρακολουθήσει και γι’ αυτό ξεκίνησε να εργάζεται σε οικοδομή.

«Τα λεφτά δεν φτάνανε και πιάνω δουλειά ως μπογιατζής. Ήμουν πιτσιρίκι και με βάζανε να τρίβω το μάρμαρο με το χέρι για να γίνει λείο για να περάσει ο μπογιατζής να το στοκάρει. Έπαιρνα 45 δραχμές, πολλά χρήματα για τότε. Μπορούσα να πληρώσω τη σχολή και έτσι πήγαινα στη σχολή χορού», ανέφερε ο Δημήτρης Παπάζογλου.

Και πρόσθεσε για το καθημερνό πρόγραμμα που είχε εκείνη την περίοδο: «Μόλις τελείωνα από την οικοδομή πήγαινα έξω από τη σχολή και περίμενα να ανοίξει, μετά έμπαινα μέσα, έκανα ένα ντους και άρχισα τη ρυθμική. Mετά περίμενα το τελευταίο μάθημα για αρχάριους που ήταν 8 με 9, ώστε να πάω μετά στο σπίτι μου να φάω, να κοιμηθώ και να ξυπνήσω το πρωί στις 6 παρά για να είμαι στις 8 στην οικοδομή».

Ο λόγος που έχει το επίθετο της μητέρας του

Ο Δημήτρης Παπάζογλου σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του ο οποίος δεν τον αναγνώρισε.

«Τον γνώρισα, αλλά ελάχιστα. Δεν έζησα μαζί του. Είχαμε ανταλλάξει λίγες κουβέντες κι αραιά. Υπήρχε πάντα μέσα μου το γεγονός ότι δεν με αναγνώρισε. Όλο αυτό που εισπράττουμε τα χωρισμένα παιδιά. Το μόνο καλό σε εμένα -τώρα μπορώ να το λέω με την πείρα της ζωής, την ηλικία και την διαδρομή που έχω κάνει- ότι ήμουν ένα χαρούμενο παιδί, μια χαρούμενη ψυχή και δεν τα πήρα όλα αυτά μέσα μου για να έχω ψυχολογικά», τόνισε ο Δημήτρης Παπάζογλου.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Έχει πεθάνει. Πήγα εγώ κι έβαλα το όνομά του. Τότε που γεννήθηκα, δεν δέχονταν να μην υπάρχει όνομα πατρός. Μετά που χρειάστηκε να βγάλω ταυτότητα, δεν ήξερα γραφειοκρατικά τι συνέβαινε κι έλεγα ωραία, αφού π.χ. τον πατέρα μου τον λένε Θανάση, θα βάλω κι εγώ Θανάσης. Το επίθετο είναι της μαμάς μου. Όταν δεν έχεις αναγνωριστεί, είναι μοιραίο, αλλά έχω ωραίο επίθετο».

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος βάφτισε τη μητέρα μου»

«Τη μητέρα μου τη βάφτισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, γιατί όταν ήρθαν απ’ τη Σμύρνη τα παιδιά των προσφύγων τα βάφτιζε ο Βενιζέλος» είπε ο γνωστός καλλιτέχνης.

Η συνεργασία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Για το πώς προέκυψε η συνεργασία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ρωτήθηκε ο κ. Παπάζογλου, απαντώντας ότι «υπήρχε ένας παραγωγός ταινιών και ήμαστε στο θέατρο Μετροπόλιταν, εγώ μόλις είχα έρθει ως χορευτής. Μου λέει θα σε πάω στη Βουγιουκλάκη, με πήγε και εκείνη με δέχτηκε γιατί τότε ανέβαζε το “Καμπαρέ”».

«Δεν μ΄αρέσει να λέω δημόσια “είμαι γκέι”»

Σε άλλο σημείο ο Δημήτρης Παπάζογλου αναφέρθηκε στον σεξουαλικό του προσανατολισμό και το γεγονός ότι ποτέ δεν τον έκρυψε.

«Δεν έκρυψα ποτέ αυτό που μπορεί να ήμουν αλλά δεν βγήκα με σημαίες να ουρλιάζω. Δεν μ΄αρέσει να λέω δημόσια “ξέρετε, εγώ είμαι γκέι”. Ε και; Ένας straight λέει εγώ είμαι straight; Και επίσης οι άνθρωποι που με έχουν θαυμάσει και έχουν πληρώσει ένα εισιτήριο και τους έχω γοητεύσει για οτιδήποτε έχω κάνει στην πορεία μου δεν μπορώ να απομυθοποιώ αυτό που έχουν εισπράξει» είπε και πρόσθεσε: «Όταν ένας άνθρωπος με θαύμασε, επειδή με είδε να χορεύω και του δημιούργησα μία αίσθηση, δεν μπορώ να του πετάω έναν ρεαλισμό στη μούρη».

«Όταν εμείς οι θεατρίνοι καλλιεργούμε το κοινό, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να το γδέρνουμε αυτό που έχουμε καλλιεργήσει» τόνισε ο χορογράφος.