Menu

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ρητή αναφορά του ν/σ για τον σχολικό εκφοβισμό στα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά ζητούν οργανώσεις


 Επισημάνσεις σχετικά με το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο ««Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις», που ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση από τις 8 έως τις 20 Νοεμβρίου 2023, καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο με κοινή δήλωσή τους Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Με την ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως στο νομοσχέδιο πρέπει να γίνουν κάποιες προσθήκες / αλλαγές ώστε να συμπεριληφθούν στις μορφές εκφοβισμού η προσβολή του φύλου/γένους, της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου, καθώς και της έμφυλης έκφρασης. 

Κι αυτό καθίσταται αναγκαίο όπως επισημαίνουν καθώς «οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθήτριες και μαθητές που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα (με πιο ευάλωτα ανάμεσά τους, τα τρανς και ίντερσεξ παιδιά), τα παιδιά που θεωρούνται ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σχολικού εκφοβισμού, σε σχέση με τις/τους μη ΛΟΑΤΚΙ συμμαθήτριες/συμμαθητές τους». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με το παρόν Δελτίο Τύπου, οι συνυπογράφουσες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καταθέτουμε τις επισημάνσεις μας σχετικά με το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο ««Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις», που ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση από τις 8 έως τις 20 Νοεμβρίου 2023.

Το συμπεριληπτικό και δημοκρατικό σχολείο δεν αποκλείει κανένα παιδί. Επομένως είναι απολύτως απαραίτητο να συμπεριληφθούν στις μορφές εκφοβισμού η προσβολή του φύλου/γένους, της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου, καθώς και της έμφυλης έκφρασης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθήτριες και μαθητές που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα (με πιο ευάλωτα ανάμεσά τους, τα τρανς και ίντερσεξ παιδιά), τα παιδιά που θεωρούνται ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σχολικού εκφοβισμού, σε σχέση με τις/τους μη ΛΟΑΤΚΙ συμμαθήτριες/συμμαθητές τους. Ο εκφοβισμός και η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών έχουν καταδικαστεί από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση αυτής της επιβλαβούς κατάστασης.

Δυστυχώς, ακόμα μέχρι και σήμερα, ο εκφοβισμός λόγω φύλου ή σεξουαλικότητας (ομοφοβικός, αμφιφοβικός), λόγω ταυτότητας φύλου (τρανσφοβικός), λόγω έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου (ιντερφοβικός), είναι μορφές εκφοβισμού οι οποίες αποσιωπούνται. Δεν κατονομάζονται ούτε στο πλαίσιο του σχολείου αλλά ούτε και στις οδηγίες του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, παρά το γεγονός ότι -όπως υποδεικνύουν και αποδεικνύουν τα διεθνή δεδομένα και οι έρευνες, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο- ο ομοφοβικός, αμφιφοβικός, τρανσφοβικός και ιντερφοβικός εκφοβισμός είναι η πιο συχνή μορφή εκφοβισμού και  έχει τεράστιο αντίκτυπο στα άτομα που τον δέχονται, στα άτομα που τον ασκούν, στις/στους παρατηρήτριες/ παρατηρητές και στο σχολείο στο οποίο λαμβάνει χώρα και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για την αντιμετώπισή του πρέπει να σταλούν κατευθυντήριες γραμμές στα σχολεία, όπου χρειάζεται να είναι ξεκάθαρα και ρητά διατυπωμένος ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αναφοράς σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως το Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένα Δημοκρατικό πολιτισμό. 

Επίσης, είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται εξαρχής, σε κάθε επιτροπή που ασχολείται με το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, μέλη με εξειδικευμένη γνώση/εμπειρία σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, στην έμφυλη βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν το φύλο, τα χαρακτηριστικά φύλου και τη σεξουαλικότητα. Παράλληλα, χρειάζεται σταθερή συνεργασία και υποστήριξη από Σχολικό Ψυχολόγο και άμεση επικοινωνία με κοντινές δομές ψυχοκοινωνικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες.  

Ο ομοφοβικός, αμφιφοβικός, τρανσφοβικός, ιντερφοβικός εκφοβισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και ξεχωριστά, καθώς αποτελεί διάκριση και παραβιάζει την αρχή του ασφαλούς σχολείου για όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, στο Β' Μέρος του Νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στα: 

Άρθρο 3: Κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη μιας επιπλέον παραγράφου ως εξής:

) Την αποστολή σε όλα τα σχολεία Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης εγκυκλίου με ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ των ΛΟΑΤΚΙ και ανάπηρων παιδιών, των παιδιών-προσφύγων και κάθε άλλης μειονοτικής ομάδας παιδιών που κινδυνεύει από διακρίσεις και εκφοβισμό.

Άρθρο 4 – Ορισμοί: Θεωρούμε απαραίτητο στην εννοιολογική αποσαφήνιση και τον ορισμό συμπεριφορών που συνιστούν μορφές ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού να συμπεριληφθούν η ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου, η αναπηρία και η κατάσταση προσφυγιάς. Και αυτό διότι όπως προαναφέρεται, από την Ευρωπαϊκή έρευνα του 2020 (και άλλες εθνικές αναφορές και έρευνες), ήδη γνωρίζουμε ότι τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού είναι κατα προτεραιότητα τα τρανς (διεμφυλικά), τα ίντερσεξ (διαφυλικά), τα ανάπηρα άτομα (είτε παιδιά, είτε εκπαιδευτικοί των παραπάνω κατηγοριών), τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και τα προσφυγόπουλα.

Άρα η παράγραφος η θα πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:

η) η προσβολή του φύλου/γένους, της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου, της έμφυλης έκφρασης, της αναπηρίας, της νευρο-διαφορετικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, του θρησκεύματος, του είδους της οικογένειας, της ιθαγένειας και της εθνοτικής καταγωγής του ατόμου, είτε το άτομο ανήκει στον μαθητικό πληθυσμό είτε είναι μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Άρθρο 5 – "Δράσεις" προτείνουμε:

α) την προώθηση στο εκπαιδευτικό προσωπικό α'βάθμιας και β'βάθμιας εκπαίδευσης μιας εγκυκλίου με κατευθυντήριες οδηγίες συμπερίληψης,

β) την εισαγωγή ως υποχρεωτικού του μαθήματος της Ολοκληρωμένης/Συμπεριληπτικής Σεξουαλικής Εκπαίδευσης στα πρότυπα του τεχνικού οδηγού της UNESCO,

γ) τη λειτουργία του θεσμου της σχολικής διαμεσολάβησης και

δ) την επικαιροποίηση του (πρότυπου) σχολικού κανονισμού ώστε να καταστεί συμπεριληπτικός για ΛΟΑΤΚΙ παιδιά και παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, για νευρο-διαφορετικά και ανάπηρα παιδιά και προσφυγόπουλα.

Άρθρο 7 – "Υπεύθυνοι αποδέκτες αναφορών": Για τους Αποδέκτες – υπεύθυνους υποδοχείς σε επίπεδο σχολικής μονάδας των αναφορών για τον σχολικό εκφοβισμό πρέπει να προστεθεί η υποχρεωτικότητα της σχετικής επιμόρφωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά, δηλ: Να είναι προηγουμένως κατάλληλα επιμορφωμένοι για τα είδη εκφοβισμού που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά (ομο/αμφι/τρανς/ιντερ-φοβικός εκφοβισμός), καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επανατραυματισμού των παιδιών αυτών κατά τη διαδικασία της εξέτασης των αναφορών τους. Ανάμεσα στους αποδέκτες να υπάρχει και εκπρόσωπος (μαθητής/μαθήτρια) της μαθητικής κοινότητας, επίσης μετά από επιμόρφωση στα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα.

Άρθρο 8 – "Αρμόδια όργανα εξέτασης αναφορών και περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού" θα πρέπει να τονιστεί ότι: Όλοι οι αποδέκτες των αναφορών σχολικού εκφοβισμού πρέπει να να είναι προηγουμένως επιμορφωμένοι και για τα είδη ομο/αμφι/τρανς/ιντερ-φοβικού εκφοβισμού, ώστε να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και σεβασμό τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά, που άλλωστε αποτελούν τα πρώτα θύματα του σχολικού εκφοβισμού, και άρα να τους παρέχουν ένα ασφαλές, ιδανικά ανώνυμο, υποστηρικτικό και συμπεριληπτικό πλαίσιο όπου θα μπορέσουν να καταγγείλουν τα συμβάντα χωρίς να φοβούνται για την ασφάλεια τους και για περαιτέρω σχολική βία , επανατραυματισμό, ή δευτερογενή θυματοποίηση.

Συνυπογράφουν οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών:

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο 
Intersex Greece – Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ
Πολύχρωμο Σχολείο
Thessaloniki Pride
Proud Seniors Greece ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω
Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
Υπερήφανοι Γονείς
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Rainbow Seniors
Athens Pride
ΛΟΑΤ ΑμεΑ »

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Η εκκλησία της Αγγλίας θα ευλογεί τους πολιτικούς γάμους gay ζευγαριών - Η «ιστορική» απόφαση


εκκλησία της Αγγλίας θα ευλογεί τους πολιτικούς γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου, κάνοντας μία σημαντική στροφή στη στάση που τηρούσε μέχρι τώρα. Η απόφαση ελήφθη σε ψηφοφορία του διοικητικού της οργάνου, και κρίνεται, ήδη, ιστορική

Ύστερα από μία διαβούλευση που διήρκεσε για περισσότερες από οκτώ ώρες, η εθνική συνέλευση της εκκλησίας, η Γενική Σύνοδος, υπερψήφισε την αλλαγή με 250 θετικές, έναντι 181 αρνητικών ψήφων. Η απόφαση έρχεται μετά από δεκαετίες διχασμού και διαφωνιών αναφορικά με τους gay γάμους. 

Ωστόσο, οι έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ όσων τάχθηκαν υπέρ της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ στον γάμο και όσους επιμένουν στην παραδοσιακή, βιβλική διδασκαλία, δείχνουν πως η αντιπαράθεση δεν τελειώνει εδώ.

Οι συντηρητικοί κατάφεραν, τελευταία στιγμή, να τροποποιήσουν την πρόταση ώστε να υπογραμμίζει το εκκλησιαστικό δόγμα για το μυστήριο - ότι είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας - και να αναφέρει ότι οι ευλογίες δεν πρέπει να υποδηλώνουν απόκλιση απ΄αυτό.

Πλην της υπερψήφισης όσον αφορά στην ευλογία, η Σύνοδος συμφώνησε πως η εκκλησία θα ζητήσει συγγνώμη για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ακόμα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επικείμενη επανεξέταση της απαγόρευσης σύναψης πολιτικών γάμων μεταξύ κληρικών του ιδίου φύλου και του κανόνα αγαμίας για κληρικούς σε σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου. Ο Justin Welby, ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, και ο Stephen Cottrell, ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, ευχήθηκαν η απόφαση σηματοδοτεί μια «νέα αρχή» για την αγγλικανική εκκλησία και παραδέχθηκαν πως «ήταν μακρύς ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώθηκε πως «για πρώτη φορά, η εκκλησία της Αγγλίας θα καλωσορίσει δημόσια, ανεπιφύλακτα και με χαρά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στην εκκλησία» αλλά τονίστηκε πως «συνεχίζει να έχει βαθιές διαφορές σε αυτά τα ζητήματα, που αγγίζουν την καρδιά της ανθρώπινης ταυτότητάς μας». 

Η Sarah Mullally, επίσκοπος του Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε της συζήτησης, δήλωσε: «Αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας για την εκκλησία» Σημείωσε πως η πρόταση μπορεί να μην πάρει αρκετά μακριά για ορισμένους, αλλά για άλλους είναι ήδη πολύ. «Προσεύχομαι ότι αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός για όλους εμάς μέσα στην εκκλησία - συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων». 

Η Jayne Ozanne, κορυφαία ακτιβίστρια για την ισότητα των ΛΟΑΤ+ στην εκκλησία της Αγγλίας, επεσήμανε πως πράγματι έγινε ένα «μικρό βήμα», αλλά επέκρινε τη συντηρητική μερίδα για τα «αγκάθια» που έβαλε στη διαδικασία. «Συνεχίζοντας να λέμε στα ΛΟΑΤ+ άτομα ότι δεν μπορούν να ελπίζουν να παντρευτούν σύντομα στην εκκλησία τους ή ότι η επιθυμία τους για σεξουαλική οικειότητα είναι αμαρτωλή, στέλνουμε ένα μήνυμα στο έθνος που λίγοι θα καταλάβουν. Το σημαντικότερο, είναι ένα μήνυμα που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη ζημιά στην κοινότητα και να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των νέων ΛΟΑΤ+».

Ο Nigel Pietroni, πρόεδρος της καμπάνιας για την ισότητα στον γάμο, έκρινε ότι η απόφαση «ωχριά» στη μοναδική λύση για ριζική ένταξη, «ισότητα στον γάμο για όλους τους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από Guardian

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας έρχεται στο ΕΜΣΤ

 


Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος του ΕΜΣΤ, παρουσιάζεται η βίντεο-όπερα των ΦΥΤΑ "ORFEAS2021" βασισμένη στο έργο L’Orfeo του Claudio Monteverdi, με πρωτότυπη μουσική από την Αντριάνα Μίνου, τον Αλέξανδρο Δρόσο και τον Φιλ Ιερόπουλο. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το έργο από την θεωρητικό κινηματογράφου Ρέα Βαλντέν, την μουσικολόγο Ντάνα Παπαχρήστου και τους δημιουργούς.

Η βίντεο-όπερα των ΦΥΤΑ
Η βίντεο-όπερα των ΦΥΤΑ© ΕΜΣΤ

Ο ORFEAS2021 αποτελεί διασκευή του μύθου του Ορφέα και τοποθετείται χρονικά στο κοντινό μέλλον όπου ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονομιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων αντιμετωπίζοντας διλήμματα όπως επανάσταση ή ρεφορμισμός.

Ταλαντευόμενη ανάμεσα στο οπερατικό μελόδραμα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσματα των 80s και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας, η ταινία αναστοχάζεται πάνω στην πολιτική καθαρότητα, τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις, τη θεσμική κριτική και τις πολιτικές των ταυτοτήτων, ενώ θέτει το ερώτημα κατά πόσο ένα έργο τέχνης μπορεί να είναι queer.

Η όπερα είναι επηρεασμένη από τ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh, περφόρμερ και ακτιβιστ@, που δολοφονήθηκε το 2018 στο κέντρο της Αθήνας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη τ@.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Κύπρος: Καταγγελίες για ομοφοβική επίθεση σε πανεπιστήμιο - Κουκουλοφόροι ψέκασαν κόσμο με πυροσβεστήρες


 Σε καταγγελίες για ομοφοβική επίθεση, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Φοιτητική Ένωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, προχώρησε η οργάνωση Accept-ΛΟΑΤΚΙ της Κύπρου.


Με βάση τα καταγγελλόμενα, γύρω στις 8.30 χθες το βράδυ, περίπου δέκα άτομα, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και μάσκες, εισήλθαν σε χώρο εκδηλώσεων πανεπιστημίου στη Λεμεσό, όπου διεξαγόταν από τη φοιτητική ένωση Accept, εκδήλωση σχετική με θέματα που αφορούν στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, τα άτομα που εισήλθαν στον χώρο, φώναζαν ομοφοβικά συνθήματα, ενώ ένα από αυτά, πήρε έναν πυροσβεστήρα που βρισκόταν στον χώρο και περιέλουσε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα.

Μασκοφόροι εισέβαλαν σε εκδήλωση της Accept-Επιτέθηκαν στους ομιλητές


Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, ένα από τα ύποπτα πρόσωπα, επιτέθηκε εναντίον ενός από τα παρευρισκόμενα στην εκδήλωση άτομα, ηλικίας 21 ετών, χτυπώντας το με γροθιά στο πρόσωπο. Ο 21χρονος μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου έτυχε των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο.

«Οι τραμπούκοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας, πήραν τον πυροσβεστήρα και άρχισαν να ψεκάζουν τον κόσμο και τους ομιλητές. Πέραν τούτου, χτύπησαν άτομα, επιτέθηκαν σε φοιτητές κι ομιλητές και πέταγαν αντικείμενα» κατήγγειλε η Accept η που ανέβασε και σχετικό βίντεο στην σελίδα της στο Facebook.



Η οργάνωση σχολιάζει σχετικά πως «η σιωπηρή αποδοχή και αναλγησία της κοινωνίας στη ομοφοβική ρητορική μίσους που παρατηρείται από δημόσια και μη πρόσωπα, έχουν αποθρασύνει τον κάθε ανεγκέφαλο, που νιώθει πλέον ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς επιπτώσεις.

Καταδίκη από Χριστοδουλίδη

Ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση των κουκουλοφόρων, τονίζοντας πως «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα σε δημοκρατικό κράτος.

Επικεντρωνόμαστε αποφασιστικά στην προσπάθεια για άρση όλων των διακρίσεων που περιορίζουν δικαιώματα πολιτών ή προκαλούν ανισότητες και στηρίζουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή, ως δημοκρατική κατάκτηση.

Πράξεις βίας, όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο ΤΕΠΑΚ δεν είναι αποδεκτές και είναι καταδικαστέες. Η Αστυνομία έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση του περιστατικού και αναμένουμε πολύ σύντομα να υπάρξει αποτέλεσμα

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Κατιάνα Μπαλανίκα: Η σεξουαλική παρενόχληση που δεν ανεχόταν και οι γκέι φίλοι της που συνέβαλαν στον ρόλο της στο «Ντόλτσε Βίτα»


 Σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις η Κατιάνα Μπαλανίκα 
αποκάλυψε τα πάντα για την σχεδόν 10 χρόνια απουσίας της από την τηλεόραση, τον ρόλο της Σάσας στο «Ντόλτσε Βίτα» και τους γκέι φίλους της, που την βοήθησαν να χτίσει την περσόνα αυτή αλλά και την σεξουαλική παρενόχληση που δεν ανεχόταν.

 

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο της στην εμβληματική περσόνα της Σάσας στο Ντόλτσε Βίτα, είπε ότι αρχικά δεν είχε καταλάβει τι επιτυχία θα έκανε η σειρά.

 

«Επειδή ο χαρακτήρας της Σάσας ήταν αυτός που ήταν και έλεγε τα όσα έλεγε, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω από τις σχέσεις που είχα με πάρα πολλούς γκέι τον τρόπο που εκείνοι αντιμετώπιζαν τα πράγματα. Δηλαδή το σχόλασμα της οικοδομής, φεύγω γιατί σχολάει η οικοδομή, που δεν θα το έλεγε μια γυναίκα. Στο μυαλό είχα έναν τέτοιο άνθρωπο για να αντιμετωπίσω τον ρόλο.

 

»Κάποια στιγμή μου είπε ο Αλέξανδρος Ρήγας ότι θα έπρεπε να φλερτάρω με τον Θανάση Ευθυμιάδη και ίσως γίνει κάτι μεταξύ τους, θυμάται.  Τότε του απάντησε ότι αν γίνει αυτό η Σάσα θα τελειώσει. Θα είναι για φτύσιμο και θα πρέπει να φύγει από το γύρισμα. Και του είπα θα κάνουμε μία δόκιμή.

«Και κάναμε μία δοκιμή και δεν βγήκε. Και μου είπε ότι είχα δίκιο» θυμάται.

 

»Στα γυρίσματα χτύπησε το τηλέφωνο και μου είπαν ότι πέθανε η μητέρα μου. Άφησα το τηλέφωνο γιατί δεν καταλάβαινα τι γινόταν. Το πήρε η Άννα (Παναγιωτοπούλου) το τηλέφωνο και μου είπε ότι πέθανε η μητέρα μου. Τότε ο Αλέξανδρος (Ρήγας) προς τιμήν του μου έδωσε μέρες από το γύρισμα για να μπορέσω αν το αντέξω όλο αυτό.

 

Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι τον είδα στην κηδεία. είπε μεταξύ άλλων η Κατιάνα Μπαλανίκα.

 

 

Η Κατιάνα Μπαλανίκα δεν ανεχόταν πολλά. Σε μία εποχή, δε, που πολλοί άνδρες θεωρούσαν ότι μπορούσαν να «πειράζουν» τις γυναίκες στον δρόμο, τότε που δεν είχε κατασταλάξει στην κοινωνία ακόμα η έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης, εκείνη σήκωσε το χέρι της και δεν δίσταζε να χτυπήσει όποιον την ενοχλούσε.

 

«Περπατούσα στον δρόμο και ερχόταν ένας απέναντι και όπως περνάει απλώνει το χέρι του και με πιάνει» όπως είπε σε προηγούμενη συνέντευξή της στην ΕΡΤ. 

 

»Και όπως φεύγει τον πιάνω από τον γιακά, τον φέρνω μπροστά και αρχίζω και τον δέρνω, τον δέρνω πάρα πολύ άσχημα και με τραβούσαν από πάνω του να τον αφήσω με το ζόρι. Αυτό το έκανα γιατί με 'έπιανε' το ότι νόμιζαν ότι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν, γιατί 'έτσι έκαναν οι άνδρες'. Αυτό μου γύριζε το μάτι. Εκεί έριχνα ξύλο», δήλωσε η ηθοποιός.

 

 

Η Κατιάνα Μπαλανίκα μίλησε και για την τηλεοπτική της απουσία για σχεδόν 10 χρόνια. Τότε όπως είπε «Δεν είναι ότι έφυγα από την δουλειά μόνο επειδή ερωτεύτηκα, είναι ότι έτσι κι αλλιώς ήθελα και να φύγω. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα γιατί έχω ένα παιδί. Ό,τι έκανα έκανα, ό,τι δεν έκανα δεν έκανα.

 

»Ήταν τότε να παίξω στην παράσταση "Η Όπερα της πεντάρας" που έπαιξε τελικά η Μελίνα Μερκούρη. Να μετανιώσω γιατί δεν έπαιξα; Μπορεί και να έπαιζα και να ήμουν και χάλια» όπως είπε.

 

Παραδέχτηκε ότι στην προσωπική της ζωή συμβιβάστηκε για τους λάθος λόγους. «Έφτασα 50 χρονών για να αποφασίσω για ποιον λόγο συμβιβάζομαι. Δεν έχω κανέναν λόγο να γίνομαι ρεντίκολο και να με κρεμάω στα μανταλάκια εμένα που δεν κρεμιέμαι από μόνη μου».

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Είναι ταμπού η ομοφυλοφιλία στο ποδόσφαιρο;


 Γιατί είναι τόσο μεγάλο ζήτημα ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ποδοσφαιριστή; Ολα τα διεθνή πρακτορεία και οι μεγαλύτερες εφημερίδες έκαναν θέμα το coming out του τσέχου ποδοσφαιριστή Γιάκουμπ Γιάνκτο και το αντιμετώπισαν ως το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Μήπως τελικά υπερβάλλουμε για κάτι που η κοινωνία το έχει αποδεχτεί αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε;

Η ομοφυλοφιλία θεωρείται ένα μεγάλο ταμπού στον χώρο του ανδρικού ποδοσφαίρου όταν την ίδια στιγμή στο γυναικείο ποδόσφαιρο έχει πάψει να αποτελεί θέμα. Δεκάδες πρώην και νυν αθλήτριες όπως οι Αμερικανίδες Ραπίνο, Λόχμαν, Γουάμπαχ, οι Ολλανδέζες Ντέκερ, Σπίτσε, οι Σουηδέζες Ερικσον, Σβένσον και Σέγκερ, η Γερμανίδα Ανγκερερ και οι Βρετανίδες Σάντερσον, Μιντ έχουν ρίξει γροθιά στο κατεστημένο και επέβαλαν αυτό που το «μάτσο» ανδρικό ποδόσφαιρο τρέμει.

Ερευνα των Πανεπιστημίων της Κόρδοβα και της Σεβίλλης, την περασμένη δεκαετία, αποκάλυψε πως στο ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αγωνίζονται περίπου 142 ομοφυλόφιλοι.

Διεθνώς, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στις 42.000. Ενας τρόπος που μπορεί να εξουδετερώσει μια και καλή τη «μάτσο» νοοτροπία του ανδρικού ποδοσφαίρου είναι να ξεκινήσει μια διεθνής καμπάνια και να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για ένα ομαδικό coming out των αθλητών που αναγκάζονται να ζουν διπλή ζωή.

Κρίκοι στις αλυσίδες που κρατούν αυτούς τους ανθρώπους σιδεροδέσμιους είναι η άποψη πως οι χορηγοί θα απομακρυνθούν από τις ομάδες, οι γκέι ποδοσφαιριστές θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά και ίσως να μη βρίσκουν συμβόλαια, και πως οι φίλαθλοι θα τους στοχοποιούν.

Μπορεί να συμβούν όλα αυτά, μπορεί να μη συμβεί όμως και τίποτα. Ενα ωστόσο είναι βέβαιο: η ισχύς εν τη ενώσει και στην περίπτωση της ομοφυλοφιλίας στο ανδρικό ποδόσφαιρο. Το οποίο λειτουργεί παράταιρα με την υπόλοιπη κοινωνία, η οποία αποδέχεται γκέι πολιτικούς, καλλιτέχνες αλλά και αθλητές άλλων αγωνισμάτων.

Δεν ζούμε άλλωστε στην εποχή του Τζάστιν Φάσανου που αντιμετωπίστηκε ως λεπρός από τον Μπράιαν Κλαφ όταν μαθεύτηκε πως πηγαίνει σε γκέι μπαρ.

Να σημειωθεί επίσης πως δεν είναι απαραίτητο ένας παίκτης να είναι γκέι για να πέσει θύμα ομοφοβικής συμπεριφοράς. Ο Γκρέιαμ Λε Σο θεωρούνταν ομοφυλόφιλος γιατί είχε χόμπι να συγκεντρώνει αντίκες και πολλές φορές σκέφτηκε να εγκαταλείψει την καριέρα του. Θύματα παρόμοιων συμπεριφορών είχαν πέσει επίσης οι Σολ Κάμπελ, Ασλεϊ Κόουλ και πολλοί ακόμα. Γιατί η βλακεία είναι ανίκητη και όποιος περιμένει να εκριζωθεί για να κάνει το επόμενο βήμα θα περιμένει αιώνες.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Πατέλης: Ζήτησε διαγραφή του Αρβανίτη μετά την αναφορά του στους γκέι


Τη διαγραφή του Κώστα Αρβανίτη ζήτησε, μετά τον Άκη Σκέρτσο, και ο Αλέξης Πατέλης
 με αφορμή τους ακραίους χαρακτηρισμούς του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εμπλοκή ακόμα και της κοινότητας των ομοφυλόφιλων, σε μια από τις φράσεις που χρησιμοποιήσε, στη διάρκεια ομιλίας του στην Κεφαλονιά.

Στο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει, ακούγεται ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να λέει, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό πως «αυτός (ο Μητσοτάκης) είναι τυχοδιώκτης, απατεώντας, πολιτικός απατεώνας και κάτι παραπάνω. Μπορεί σήμερα να το παίζει φιλελεύθερος, να είναι μαζί με τους γκέι και αύριο να είναι να σκοτώσει τους γκέι».



«Το κομματικό μίσος τροφοδοτεί την βία. Κάθε άνθρωπος σε θέση ευθύνης πρέπει να προάγει τον αλληλοσεβασμό. Ως μέλος μιας κοινότητας που έχει υποστεί διαχρονικά ρητορική μίσους, ζητώ την διαγραφή του» ήταν το σχόλιο του Αλέξη Πατέλη για τις φράσεις του Κώστα Αρβανίτη.

Παραίτηση Αρβανίτη ζήτησε νωρίτερα ο Σκέρτσος

Νωρίτερα, τοποθέτηση για τα όσα είπε για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, σε εκδήλωση στην Κεφαλονιά, έκανε και ο Άκης Σκέρτσος.

«Θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η παραίτηση του κυρίου Αρβανίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Επικρατείας.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ «είναι απαράδεκτο να ταυτίζεται με τέτοια ρητορική η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία που έχουν δώσει αγώνες για την Δημοκρατία και κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη το 2015».

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ αδιαφορεί για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες και την ισότητα στον γάμο

 


Για προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης στο θέμα της ισότητας στο γάμο και της υλοποίησης του μεγαλύτερου μέρους της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ κάνουν λόγο 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία της τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας Ειρήνης Αγαθοπούλου προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Εργασίας.

Ρωτούν:

● Θα αναμορφώσουν το οικογενειακό δίκαιο, ώστε να συμπεριλάβει στις διατάξεις του και τις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων;

● Θα προωθήσουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+, σε περίπτωση απώλειας του ενός γονέα, να διατηρούν μια νομικά θεσμοθετημένη γονική σχέση με τον έτερο γονέα;

● Γιατί αρνούνται να υλοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που συντάχθηκαν κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού;

● Ποιες από τις κατευθυντήριες οδηγίες- προτάσεις της Εθνικής Στρατηγικής έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση;

● Για ποιο λόγο δεν προχωρά η θεσμοθέτηση του γάμου για όλα τα πρόσωπα;

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το γάμο ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία έχουν λυθεί ή βαίνουν προς επίλυση σε άλλες χώρες, εκτός από τις οπισθοδρομικές, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Θέμα: «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας για πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και για Έλληνες του εξωτερικού»

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ένα παιδί με δύο γονείς του ιδίου φύλου που έχουν αναγνωριστεί ως οικογένεια σε ένα κράτος της ΕΕ, πρέπει επίσης να αναγνωρίζεται νομικά ως οικογένεια και από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εγγυηθεί το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη κυκλοφορία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική ασφάλιση. Η απόφαση του Ε.Δ στηρίζεται στην πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, (2020-2025), η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά «αν κάποιος είναι γονέας σε μία χώρα, είναι γονέας σε κάθε χώρα». Θεωρείται δε, μια σημαντική απόφαση προς την κατεύθυνση της ισότητας και της θεσμικής συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, δεδομένου ότι κυρώνει και αναγνωρίζει τον γάμο, την γονεϊκότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα παραπάνω για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα παιδιά τους, εντός της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε δεδικασμένο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους στις χώρες της ΕΕ, συνεπώς και στην χώρα μας, δεδομένου ότι καθίσταται πλέον θεσμικά εφικτό, όλες οι πράξεις που τελούνται στο εξωτερικό μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών να εγγράφονται νόμιμα στο ειδικό ληξιαρχείο και να καθίστανται υποστατές και στην Ελληνική έννομη τάξη.

Παράλληλα, αποφασίζεται από την Κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2021, η σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ η οποία παραδίδει την έκθεσή της τον Ιούνιο του 2021, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και σε αντιστοιχία και συνέχεια αυτής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εισαγωγή της Έκθεσης. Η Έκθεση παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων και οδηγιών, μεταξύ αυτών και των αλλαγών που η Επιτροπή προτείνει προς την Κυβέρνηση σχετικά με το οικογενειακό δίκαιο, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, να διασφαλιστεί η ισότητα και η ισοτιμία απέναντι στον νόμο όλων των πολιτών, η πρόσβαση και συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή την ταυτότητα, την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά φύλου.

Την ίδια περίοδο που η Επιτροπή επεξεργάζεται τις προτάσεις της για την σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής, συζητείται και ψηφίζεται στην Βουλή, παρά την σωρεία αντιδράσεων εντός κι εκτός Βουλής, ο προβληματικός, εν τοις πράγμασι πλέον, νόμος 4800/2021, για το οικογενειακό δίκαιο, ο οποίος όχι μόνο δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για τις οικογένειες με γονείς ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά τις αγνοεί επιδεικτικά, αρνούμενος να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην γονεϊκότητα, στο γάμο, στην επιμέλεια των παιδιών, αρνούμενος να δεχτεί την πολλαπλότητα και την εξέλιξη των οικογενειακών σχημάτων και των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία.

Την ίδια ιδεολογική πολιτική άρνηση επέδειξε η κυβέρνηση και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τίτλο «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» την οποία κατέθεσε στο κοινοβούλιο, στις 17/06/2022, και αποτελεί πολιτική και θεσμική τομή για τη χώρα. Πρόκειται για μία συμπεριληπτική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου που έρχεται να καλύψει τα νομικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά τη νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Συνοπτικά η πρόταση νόμου προβλέπει: 1) επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου για όλα τα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα, 2) θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας, 3) πρόσβαση στις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, 4) αναγνώριση του δεύτερου μη βιολογικού γονέα, 5) δυνατότητα ληξιαρχικής επιλογής «γονέας I και ΙΙ» για να ξεπεραστούν τα εμπόδια όσων προσώπων και οικογενειών δεν εντάσσονται στο έμφυλο δίπολο «πατέρας–μητέρα».

Ένα και πλέον χρόνο μετά, η εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, παραμένει ανενεργή, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη το θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν θεσπιστεί ρυθμίσεις και τροποποιήσεις που θα εξαλείψουν τις θεσμικές ανισότητες σε βάρος τους και μάλιστα σε δομικά ζητήματα, όπως αυτά των οικογενειακών σχέσεων, του γάμου, της συγγένειας και των ζητημάτων που απορρέουν από αυτά.

● Δεδομένου ότι η Αρχή της Ισότητας είναι η κατάσταση στην οποία όλα τα άτομα σε μια Κοινωνία έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην οικογενειακή ζωή και ανάπτυξη,

● Δεδομένου ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να διασφαλιστούν και να προστατευτούν ως τέτοια,

● Δεδομένου ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τις αρχές του Συντάγματος, να εναρμονίζεται με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ οφείλουν να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια που απορρέουν από μια οικογένεια όπως τα απολαμβάνουν τα τέκνα ετερόφυλων οικογενειών,

● Δεδομένης της ανάγκης να αναγνωριστούν, να αποκτήσουν υπόσταση, αξιοπρέπεια και ισότητα όλες οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις του οικογενειακού δίκαιου ώστε να συμπεριλάβει στις διατάξεις του και τις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων; Αναγνωρίζει η Κυβέρνηση την ποικιλομορφία του θεσμού της οικογένειας, όπως αυτή διαμορφώνεται και εντός της ελληνικής κοινωνίας, και αν ναι, γιατί τις αποκλείει νομοθετικά από το οικογενειακό δίκαιο; Αν όχι, ενισχύει τις ανισότητες σε βάρος των οικογενειών αυτών γεγονός που αντιβαίνει στις βασικές αρχές του Συντάγματος, του Διεθνούς Δικαίου, και των ανάλογων αποφάσεων των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Δικαστηρίων;
  2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να μπορούν πλέον όλες οι πράξεις που τελούνται στο εξωτερικό μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών να εγγράφονται νόμιμα στο ειδικό ληξιαρχείο και να καθίστανται υποστατές και στην Ελληνική έννομη τάξη;
  3. Ποιες ρυθμίσεις θα προωθήσει ώστε τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ να διατηρούν μια νομικά θεσμοθετημένη γονική σχέση με τον έτερο πραγματικό γονέα σε περίπτωση απώλειας του άλλου γονέα;
  4. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ζουν στην αφάνεια και της, κατά τεκμήριο, αυξήσεως αυτών, υπάρχει σχέδιο προστασίας των δικαιωμάτων αυτών;
  5. Για ποιο λόγο αρνείται να υλοποιήσει τις προτάσεις για τις αναγκαίες νομοθετικές προσαρμογές στο οικογενειακό δίκαιο, της Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ που η Εθνική Επιτροπή συνέταξε και μάλιστα κατ' εντολή του Πρωθυπουργού, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Στρατηγικής; Ποιες από τις κατευθυντήριες οδηγίες- προτάσεις της Στρατηγικής έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση;
  6. Για ποιο λόγο δεν προχωρά στην θεσμοθέτηση του γάμου για όλα τα πρόσωπα;

Οι ερωτώντες/σες Βουλευτές/τριες:

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία


Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2022:

https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=80058d3d-d913-466c-b360-aeb70148f339