Menu

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Βουλή: Ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος


 Ειδική συνεδρίαση με επετειακή αναφορά στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνεδρίαση άρχισε με ομιλία του α' αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε πως "κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, υποκλινόμαστε στη θυσία των Εβραίων στον βωμό τού ναζισμού και συνάμα θυμόμαστε με υπερηφάνεια την αυταπάρνηση των χριστιανών αδελφών τους, που με κίνδυνο της ζωής τους τους προστάτεψαν ή και τους έσωσαν πολλές φορές από βέβαιο θάνατο. Σε μία από τις πιο οδυνηρές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, λοιπόν, έμελλε να γραφτεί ένας ύμνος αλληλεγγύης και αδελφοσύνης μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων".

Πρόκειται για μία ασύλληπτη τραγωδία, όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, η οποία για την Ελλάδα ξεκινά από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, και καταλήγει στη θηριωδία των στρατοπέδων και στην απώλεια σχεδόν του 90% του εβραϊκού στοιχείου της Ελλάδας.

Ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ανάμεσα στα θύματα βρέθηκαν και τριάντα βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, τα ονόματα των οποίων έχουν λάβει τιμητική θέση στο περιστύλιο της Βουλής, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη θυσία τους.

"Τιμώντας σήμερα τη μνήμη τους, αλλά και τη μνήμη όλων των Ελλήνων Εβραίων ηρώων και μαρτύρων, θα ήθελα να επικεντρωθούμε στα διδάγματα που πηγάζουν ακόμα και μέσα από μια τόσο ωμή ιστορία ανθρώπινου μίσους. Ας θυμόμαστε, λοιπόν, ότι το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας, σε κάθε έκφανση της ζωής, διαβρώνει συνειδήσεις και καταλήγει πάντα να απλώνεται στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας μας. Ας θυμόμαστε, επίσης, πως το αντίδοτό της εξακολουθεί να είναι η πίστη και το πείσμα για έναν καλύτερο κόσμο. Και για μια περήφανη πατρίδα φτιαγμένη από ανθρωπιά, τόλμη και αλληλεγγύη. Αυτές οι αξίες είναι οι μόνες αβίαστες και σύμφυτες με την ανθρώπινη φύση από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε να τις καλλιεργούμε, πάντα με σύνεση και σεβασμό, ώστε να απλώσουν ρίζες βαθιές στις καρδιές μας, από σήμερα και για πάντα", κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, στην παρέμβασή του, επεσήμανε πως "έχουμε χρέος να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό και τον πάσης φύσεως ρατσισμό και κοινωνικό διχασμό", υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να πείσουμε όλους ότι η λύτρωση των αδικοχαμένων και αθώων ψυχών επιτυγχάνεται μέσα από ανοικτές κοινωνίες, από ευημερούσες κοινωνίες, από κοινωνίες ισότητας και δικαιοσύνης". "Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, είναι ισότιμοι και αξίζουν τον σεβασμό. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ό,τι έγινε στο παρελθόν, ούτε μπορούμε πλέον να το αλλάξουμε. Όμως δεν πρέπει αυτό να επαναληφθεί ποτέ. Ποτέ ξανά", πρόσθεσε.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι προχωρούν οι μελέτες για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη εκφράζοντας την ελπίδα πως μέσα στην άνοιξη, περίπου τον Μάρτιο, "θα έχουμε και την έκδοση των πρώτων αδειών προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου". Όπως σημείωσε, "θα είναι ένας τόπος μαρτυρίας καθώς και διεθνές σύμβολο κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους".

Στα διδάγματα της θηριωδίας του Ολοκαυτώματος, τη θυσία των Ελλήνων Εβραίων στα εφιαλτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και την ανάγκη να υπάρχει κοινωνική εγρήγορση κατά του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και στη διάδοση των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που πήραν τον λόγο κατά σειρά: Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25), Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση), Ιωάννης Δελής (ΚΚΕ), Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ) και Αναστάσιος Χατζηβασιλείου (Νέα Δημοκρατία).

Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

5 λεσβιακές ερωτικές σκηνές σε ταινίες που έχουν ανάψει «φωτιές»


 
Τον Δεκέμβριο του 2021 δύο άντρες στη σειρά «Η Τούρτα της Μαμάς» αντάλλαξαν ένα γκέι φιλί και έγιναν πρώτο θέμα στα social media. Είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση και για τη σκηνή με το ομόφυλο ζευγάρι στις «Άγριες Μέλισσες», ενώ το δικό του προοδευτικό μήνυμα στη συντηρητική ελληνική κοινωνία θέλησε να στείλει και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την ερωτική σκηνή ανάμεσα στον Αντώνη και τον Σπύρο στο «Maestro».

Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, ο Αντρέας Γεωργίου πρόβαλε στη «Γη της Ελιάς» το πρώτο λεσβιακό -αυτή τη φορά- φιλί, σπάζοντας τα ταμπού και κοιτώντας στα μάτια ένα τηλεοπτικά αποσιωπημένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τις γυναικείες ομοφυλόφιλες σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η «Αλκμήνη» που έδωσε το πρώτο λεσβιακό φιλί στη «Γη της Ελιάς»

Η τρυφερή στιγμή που είχαν «Αλκμήνη» και «Αντωνία» ή κατά κόσμον Αγγελική Κιντώνη και Νάγια Καρακώστα έγινε viral, με τους χρήστες στα social media να επικροτούν τις δύο ηθοποιούς αλλά και τον σκηνοθέτη της σειράς, που αποφάσισαν να δείξουν το δρόμο προς την αποδοχή, τη συμπερίληψη και την ισότητα.

Δείτε τη σκηνή τους

Με αφορμή το φιλί των δύο γυναικών ας θυμηθούμε πέντε λεσβιακές σκηνές ταινιών που προκάλεσαν αίσθηση…

«Atomic Blonde»

Στο «Atomic Blonde», που πρωταγωνιστεί η Σαρλίζ Θερόν και βλέπουμε τη διάσημη ηθοποιό σε μία ερωτική σκηνή με την συμπρωταγωνίστριά της Σοφία Μπουτέλα. «Η αποπλάνησή της; Ήταν πολύ εύκολο. Είναι πανέμορφη. Η χημεία μας ήτα ισχυρή από την αρχή», έχει πει για τη σκηνή η Θερόν.

Mulholland Drive

Οι δύο πρωταγωνίστριες Ναόμι Γουότς και Λόρα Χέρινγκ έρχονται πολύ κοντά και ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη, δείχνοντας στο κοινό ακόμα και πιο επίμαχα σημεία του σώματός τους.

Carol

Η ταινία «Carol» θεωρείται μία από τις καλύτερες LGBTQ+ ταινίες. Διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Με πρωταγωνίστριες την Κέιτ Μπλάνσετ, τη Ρούνι Μάρα και τη Σάρα Πόλσον, ακολουθεί τη σχέση μεταξύ μιας επίδοξης φωτογράφου και μιας διαζευγμένης γυναίκας. Διαθέτει σίγουρα την πιο καυτή σκηνή σεξ που έχει μεταφερθεί ποτέ στο σελιλόιντ και λαμβάνει χώρα σε ένα μόνο κρεβάτι.

Black Swan

Η Νίνα (Νάταλι Πόρτμαν) είναι μπαλαρίνα στη Νέα Υόρκη. Όταν το μπαλέτο της ανεβάζει μια σύγχρονη εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων», είναι η πρώτη επιλαχούσα, αλλά θα πρέπει να ενσαρκώσει τόσο το Λευκό όσο και το Μαύρο Κύκνο. Η Λίλι (Μίλα Κούνις) αποτελεί τη σημαντικότερη ανταγωνίστρια της για τον ρόλο. Οι δύο γυναίκες συνευρίσκονται ερωτικά και ανάβουν «φωτιές».

«About Cherry»

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας 24χρονης κοπέλας που μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο και μπλέκεται στα δίχτυα της πορνογραφικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η Χέδερ Γκράχαμ επιδίδεται σε ερωτικά παιχνίδια με συμπρωταγωνίστριά της και οι σκηνές είναι κάτι παραπάνω από πικάντικες.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Το Γερμανικό κοινοβούλιο τιμά τη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 


Για πρώτη φορά, το γερμανικό κοινοβούλιο θα τιμήσει επίσημα τη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος, στη φετινή τελετή για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου.

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, για να τιμήσει τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς και όλων των άλλων θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος. Το γερμανικό κοινοβούλιο τιμά την ημέρα αυτή κάθε χρόνο, από το 1996 με ειδική τελετή μνήμης.

Ενώ τα θύματα που διώχθηκαν, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων τελετών, δεν υπήρξε ποτέ επίσημος κοινοβουλευτικός εορτασμός αφιερωμένος σε αυτά ποτέ στο παρελθόν.

Το περασμένο καλοκαίρι, το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, η τελετή μνήμης την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος για το 2023 θα είναι αφιερωμένη στα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα του ναζιστικού καθεστώτος στις 27 Ιανουαρίου.

Τα θύματα του Ναζισμού

Υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 με 7.000 ομοφυλόφιλοι άντρες φυλακίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από αυτούς που απελάθηκαν σε στρατόπεδα, το 60% πέθανε εκεί. Πολλοί εκτελέστηκαν, αλλά πολλοί περισσότεροι πέθαναν εξαιτίας της καταναγκαστικής εργασίας, του υποσιτισμού και των φρικτών βασανιστηρίων που έπρεπε να υπομείνουν.

Αυτά τα θύματα θα είναι «στο επίκεντρο της τελετής μνήμης» φέτος, επιβεβαίωσε η Μπάρμπελ Μπας, Πρόεδρος του Bundestag (του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου). Ο εορτασμός συνήθως περιλαμβάνει μια ομιλία από έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος, αλλά η Μπας είπε ότι «δυστυχώς δεν έχουν απομείνει ΛΟΑΤΚΙ+ επιζώντες.»

Εξήγησε, επίσης, ότι οι κοινοβουλευτικές αρχές ήταν σε στενή συζήτηση με την Ομοσπονδία Λεσβιών και Γκέι στη Γερμανία (LSVD), για να διαμορφώσουν μια κατάλληλη τελετή μνήμης. Η ομάδα χαιρέτισε την απόφαση του Κοινοβουλίου να αφιερώσει την τελετή στα θύματα, που διώχθηκαν και σκοτώθηκαν, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.

«Για να εξάγουμε τα σωστά διδάγματα από όλες τις διαφορετικές πτυχές της, η ιστορία πρέπει να διατηρηθεί συνολικά ζωντανή», δήλωσε η Henny Engels, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της LSVD.

Το 2002, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για αυτό που αναφέρεται, ως η πιο σκληρή δίωξη ομοφυλοφίλων στην ιστορία. Στο Βερολίνο, το δίδυμο καλλιτεχνών Δανίας-Νορβηγίας Μάικλ Έλμγκριν και Ινγκάρ Ντράγκσετ σχεδίασαν ένα μνημείο το 2008 για να τιμήσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα, που διώχθηκαν και σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Είναι ένα παραλληλεπίπεδο από σκυρόδεμα, που έχει ένα μικρό παράθυρο, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία με δύο άντρες να φιλιούνται.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πάπας Φραγκίσκος: «Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία αλλά δεν είναι έγκλημα»


 «Άδικους» χαρακτήρισε ο Πάπας Φραγκίσκος τους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία λέγοντας ότι «ο Θεός αγαπά όλα τα παιδιά του όπως είναι». 

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι αμαρτία αλλά δεν είναι έγκλημα», δήλωσε ο Ποντίφικας στο Associated Press.

Περίπου 67 χώρες παγκοσμίως έχουν ποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία – μάλιστα σε 11 από αυτές το «έγκλημα» αυτό επισύρει μέχρι και θανατική ποινή, σύμφωνα με το The Human Dignity Trust

Παράλληλα, κάλεσε τους Καθολικούς επισκόπους που υποστηρίζουν αυτούς τους νόμους να καλωσορίσουν τα μέλη της LGBTQ κοινότητας στην εκκλησία.

Ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος «δικαιολόγησε» τους επισκόπους λέγοντας ότι  τέτοιες συμπεριφορές οφείλονται σε πολιτιστικά υπόβαθρα. 

 Όπως είπε, οι επίσκοποι πρέπει να υποβληθούν «σε μια διαδικασία αλλαγής για να αναγνωρίσουν την αξιοπρέπεια του καθενός», προσθέτοντας ότι πρέπει να δείξουν «τρυφερότητα, παρακαλώ, όπως κάνει ο Θεός με τον καθένα από εμάς».

Πηγή: skai.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Νίκος Βέρτης: «Αν ήμουν gay θα το έλεγα, μακάρι όλοι οι άντρες να φορούσαν τα παντελόνια που φοράω»

 


Για την προσωπική του ζωή μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σε περιοδικό ο Νίκος Βέρτης.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, Νίκος Βέρτης, ερωτηθείς για τις φήμες που τον θέλουν ομοφυλόφιλο, με το πρόσχημα πως δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως με σύντροφό του, απάντησε πως «αν ήμουν γκέι, δε θα ντρεπόμουν να το πω δημοσίως».

«Όταν ακούς κάτι που δεν ισχύει, το προσπερνάς. Τα πρώτα χρόνια με έλεγαν Τούρκο, μετά Αλβανό. Μετά είπαν ότι ο πατέρας μου είναι πολύ πλούσιος και εξαιτίας του έκανα καριέρα. Ο καθένας έλεγε ό,τι ήθελε. Πράγματα που δεν ισχύουν δεν με απασχολούν. Καταρχήν έχω μεγαλώσει στην Ολλανδία και μισώ τους ανθρώπους που ντρέπονται για τις ιδιαιτερότητές τους. Αν είσαι gay, δεν πρέπει να ντρέπεσαι να το πεις. Είχα παιδικούς φίλους gay, οι οποίοι δεν ντρέπονταν για αυτό» δήλωσε ο δημοφιλής τραγουδιστής στο People.

«Αν ήμουν gay, λοιπόν, δεν θα ντρεπόμουν με τίποτε να το πω δημόσια. Δυστυχώς για κάποιους και ευτυχώς για κάποιες, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στη γη που θα είχα έστω και 1% μέσα μου ομοφυλοφιλικές τάσεις. Προσωπικά, ξέρεις, λυπάμαι για εκείνους που δεν έχουν αποδεχτεί τον εαυτό τους και τους απομακρύνω από κοντά μου». Σε ερώτηση για το αν θα εκνευριζόταν σε περίπτωση που τον φλέρταρε ένας άντρας, απάντησε: «Δεν θα τσατιζόμουν. Εξαρτάται, βέβαια, και από τον τρόπο. Γνωστός άνθρωπος με φλέρταρε με χυδαιότητα και γλίτωσε το ξύλο στο δευτερόλεπτο, χωρίς όμως να νιώθω την ανάγκη να αποδείξω τι είμαι. Όσα λάθη και να έχω κάνει στη ζωή μου, η ηθική μου είναι πάντα ψηλά και μακάρι όλοι οι άντρες να φορούσαν τα παντελόνια που φοράω!».

Ο τραγουδιστής μίλησε για τη χρήση ναρκωτικών, θέμα για το οποίο στο παρελθόν έχει επικριθεί τασσόμενος υπέρ της απελευθέρωσής τους.

«Έχουμε παρωπίδες σε κάποια θέματα. Αυτό που ξέρω είναι ότι από τους δέκα φίλους μου στην Ολλανδία οι δύο έκαναν χρήση ναρκωτικών. Στην Ελλάδα, όμως, από τους δέκα φίλους μου, οι οκτώ έχουν κάνει σίγουρα κάποια στιγμή ναρκωτικά στη ζωή τους. Εγώ μπορεί να μεγάλωνα δίπλα στα ναρκωτικά, αλλά δεν τα ακούμπησα. Από τη στιγμή που δεν ήταν απαγορευμένα στην Ολλανδία και δεν υπήρχε ανάγκη να το παίξει κανείς cool και μάγκας, γιατί να τα ακουμπήσει; Είναι καλύτερο να δίνεις την επιλογή με την αποποινικοποίηση, γιατί οι Ολλανδοί που παίρνουν ναρκωτικά είναι πολύ λιγότεροι από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους».

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Κατερίνα Διδασκάλου: “Έρχονται πολλά νέα παιδιά και μου λένε πως δεν τολμούν να πουν στους γονείς τους ότι είναι γκέι”

 

Η Κατερίνα Διδασκάλου παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην κάμερα της εκπομπής “Πάμε Δανάη”. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στην πετυχημένη σειρά “Μαύρο Ρόδο¨, στην οποία πρωταγωνιστεί, για τον ηλικιακό ρατσισμό και για τις παραστάσεις “Η πόρνη από πάνω” και “Το Χελιδόνι”, στις οποίες επίσης πρωταγωνιστεί.

«Χαίρομαι που μου λένε συνέχεια πόσο διαφορετικός είναι ο ρόλος μου στο «Μαύρο Ρόδο», γιατί έτσι επαληθεύεται η δίκη μου ανάγκη. Η πιο δύσκολη σκηνή στο «Μαύρο Ρόδο», ήταν όταν έκλαιγα που δεν έχω βρει ακόμα το παιδί μου. Δεν ξέρω αν ο Βίκος είναι γιος της ηγουμένης Φιλαρέτης, άλλα νομίζω πως αυτό θα ήταν πολύ αναμενόμενο», είπε αρχικά η Κατερίνα Διδασκάλου.

«Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων γελάω πολύ με τον Λεωνίδα Κακούρη, άλλα και όταν πάω να σηκωθώ και πατάω συνέχεια το ράσο. Η Κασσιανή με μαρκάρει στενά, είναι βούτυρο στο ψωμί της αυτό που έχει συμβεί. Αν το «βγάλει» την έβαψε η Φιλαρέτη», συμπλήρωσε.

Για τον «ηλικιακό ρατσισμό», ανέφερε πως, «μεγαλώνοντας κάνω όλο και καλύτερα πράγματα στο θέατρο. Δεν έχω αντιμετωπίσει ηλικιακό ρατσισμό».

Η Κατερίνα Διδασκάλου στη συνέχεια περιέγραψε την εμπειρία της πετώντας… ελικόπτερο.

«Μου αρέσει πολύ να πετάω γι’ αυτό και έχω κάνει σόλο με ελικόπτερο. Ελπίζω να μην φάω τα μούτρα μου. Την τελευταία φορά που πέταξα είχε συμβεί ένα κακό περιστατικό άλλα δεν θέλω να θυμάμαι τα άσχημα», αποκάλυψε.

«Θέλω να ευχαριστήσω το κοινό που αγκαλιάζει τις παραστάσεις «Το χελιδόνι» και «Η πόρνη από πάνω». Η παράσταση “Η πόρνη από πάνω” έχει να κάνει με την κακοποίηση και την έλλειψη αυτοσεβασμού», ”Το χελιδόνι” δεν περιορίζεται μόνο στην ομοφοβία, άλλα και στο φόβο να λέμε «Σ’αγαπώ» στους δικούς μας ανθρώπους», δήλωσε σχετικά με τις παραστάσεις που πρωταγωνιστεί.

«Έρχονται πολλά νέα παιδιά και μου λένε πως δεν τολμούν να πουν στους γονείς τους ότι είναι γκέι. Ήρθε ένα νέο παιδί στο θέατρο λέγοντας μου πως ο πατέρας του είπε “προτιμώ να σε φέρουν τέσσερις”. Δεν γίνεται να υπάρχει ομοφοβία, πρέπει οι γονείς να το πάρουν απόφαση. Είναι γενναίο που το θέατρο «Μουσούρη» ανεβάζει δυο παραστάσεις, που αποτελούν κοινωνικό μήνυμα», συμπλήρωσε  η Κατερίνα Διδασκάλου σχετικά με την ομοφοβία.

Τέλος, για τον κοινωνικό ρατσισμό που έχει βιώσει η ίδια στο επάγγελμά της, υπογράμμισε πως, «έχω βιώσει ρατσιστική συμπεριφορά ως γυναίκα. Έχω ακούσει “α αυτή είναι πολύ ωραία, είναι και καλή ηθοποιός”. Προτιμώ να με θεωρούν καλή ηθοποιό πάρα όμορφη ηθοποιό. Θα ήθελα του χρόνου να κάνω μία κλασσική κωμωδία».

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Άλλο gay, άλλο queer – Μια εισαγωγή στο «λεξικό» της ΛΟΑΤ+ κοινότητας

 


Μπορεί να χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο ΛΟΑΤ+ ή LGBT+, είμαστε όμως σίγουροι ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει τόσο το «+» όσο και το ακρωνύμιο;

To πρόγραμμα «E.T.Ho.S – Εξάλειψη Τρανσφοβικών, Ομοφοβικών και Αμφιφοβικών Στερεοτύπων Μέσω των ΜΜΕ» έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο εκπαιδευτικό οδηγό για επαγγελματίες των ΜΜΕ.

Στόχος; Η καταπολέμηση των διακρίσεων, η προώθηση της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει και ένα λεξικό όρων για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Eίναι χρήσιμο όχι μονο για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ, καθώς η κατανόηση των όρων και η ορθή χρήση τους είναι ένα ακόμα εργαλείο στην ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Ο εκπαιδευτικός οδηγός έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα από την Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας και από το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας.

Ας ξεκλειδώσουμε τις βασικές έννοιες, λοιπόν.

Ο εκαπιδευτικός οδηγός έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα από την Colouryouth

Βιολογικό φύλο

Πρόκειται για την η ταξινόμηση των ατόμων σε αρσενικό ή θηλυκό.

Κατά τη γέννηση, αποδίδεται στα βρέφη ένα φύλο, συνήθως βασισμένο στην εμφάνιση της εξωτερικής τους ανατομίας.

Ωστόσο, το φύλο ενός ατόμου, όπως ορίζεται από τη βιολογία, είναι ένας συνδυασμός σωματικών χαρακτηριστικών όπως: χρωμοσώματα, ορμόνες, εσωτερικά και εξωτερικά αναπαραγωγικά όργανα και δευτερογενή χαρακτηριστικά φύλου.

Τα άτομα των οποίων το βιολογικό φύλο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρσενικό ή θηλυκό, κατηγοριοποιούνται ως ίντερσεξ, ωστόσο μπορούν να προσδιοριστούν ως ίντερσεξ, άνδρες, γυναίκες, τρανς άτομα ή κάτι άλλο.

Κοινωνικό φύλο

Αναφέρεται, παραδοσιακά, στο κοινωνικό και πολιτισμικό κατασκεύασμα του να είσαι άνδρας ή γυναίκα. Ωστόσο, μερικά άτομα δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας/γυναίκα.

Το κοινωνικό φύλο υπάρχει ανεξάρτητα από το βιολογικό φύλο και το φύλο ενός ατόμου δεν αντιστοιχεί πάντα με το φύλο που αποδίδεται κατά τη γέννηση.

Σεξουαλικός προσανατολισμός

Αναφέρεται στην ικανότητα κάθε ατόμου για βαθιά στοργή, συναισθηματική και σεξουαλική έλξη, και στενές και σεξουαλικές σχέσεις με άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου ή με περισσότερα από ένα φύλα.

Ταυτότητα φύλου

Αναφέρεται στην προσωπική αίσθηση ενός ατόμου για το φύλο τους. Για τρανς άτομα, η δική τους εσωτερική ταυτότητα φύλου δεν ταιριάζει με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ταυτότητα φύλου, του άνδρα ή της γυναίκας (ή αγόρι ή κορίτσι), αλλά για μερικά άτομα το φύλο δεν ταιριάζει σωστά σε μία από αυτές τις δύο επιλογές.

Σε αντίθεση με την έκφραση φύλου, η ταυτότητα φύλου δεν είναι ορατή σε άλλους.

Έκφραση φύλου

Είναι οι εξωτερικές εκδηλώσεις του φύλου, που εκφράζονται μέσα από το όνομα ενός ατόμου, τις αντωνυμίες, τα ρούχα, το κούρεμα, την συμπεριφορά, την φωνή ή τα χαρακτηριστικά του σώματος.

Η κοινωνία αναγνωρίζει αυτά τα σημάδια ως αρρενωπά ή θηλυκά, παρόλο που αυτό που θεωρείται αρρενωπότητα και θηλυκότητα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και ποικίλλει ανάλογα με τον πολιτισμό.

Η έκφραση φύλου ενός ατόμου μπορεί να «ταιριάζει» με την ταυτότητα φύλου του (π.χ. ένας άνδρας που έχει μια αρρενωπή έκφραση φύλου), αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Τι σημαίνει ΛΟΑΤ;

Μία μία οι λέξεις του ακρωνυμίου:

Λεσβία

Μια γυναίκα που έλκεται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από γυναίκες.

Ομοφυλόφιλος ή Γκέι

Ένας άνδρας που έλκεται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από τους άνδρες. Ο όρος γκέι χρησιμοποιείται μερικές φορές και ως όρος ομπρέλα για να περιγράψει, πέρα από τους ομοφυλόφιλους άνδρες, τις λεσβίες και τα αμφιφυλόφιλα άτομα.

Όμως, αυτή η χρήση αμφισβητήθηκε από ένα μεγάλο μέρος της ΛΟΑΤ κοινότητας και ως εκ τούτου ο όρος ομοφυλόφιλος/γκέι χρησιμοποιείται εδώ μόνο όταν αναφέρεται σε άνδρες που έλκονται σεξουαλικά ή/και συναισθηματικά από τους άνδρες.

Αμφιφυλόφυλος/η (Bisexual)

Ένα άτομο το οποίο αισθάνεται σεξουαλική ή/και συναισθηματική έλξη για πάνω από ένα φύλα.

Τρανς (ή Διεμφυλικός-ή)

Είναι ένας όρος ομπρέλα, που περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν μια ταυτότητα φύλου, η οποία διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Περιλαμβάνει πολλαπλές ταυτότητες φύλου, όπως τρανς άνδρας, τρανς γυναίκα, non-binary, agender, genderqueer, genderfluid, κ.λπ.

Το «+» στο ΛΟΑΤ+ ακρωνύμιο μπορεί να περιλαμβάνει:

Ασέξουαλ (Asexual)

Ένα ασέξουαλ άτομο δεν βιώνει καμία ή βιώνει πολύ λίγη σεξουαλική έλξη. Η ασεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος του ποια είναι αυτά τα άτομα. Κάθε ασέξουαλ άτομο βιώνει πράγματα όπως σχέσεις, έλξη, και διέγερση κάπως διαφορετικά.

Η ασεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα ταυτοτήτων που αναφέρεται σε άτομα που βιώνουν λίγη ή καθόλου σεξουαλική έλξη. Κύρια παραδείγματα των ταυτοτήτων που εμπίπτουν στο ασέξουαλ φάσμα είναι: ασέξουαλ, Graysexual (άτομα που βιώνουν τη σεξουαλική έλξη, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι τα μη ασέξουαλ άτομα) και Demisexual (άτομα που βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο μετά τη δημιουργία ενός ισχυρού συναισθηματικού δεσμού με ένα άλλο άτομο).

Ίντερσεξ (Intersex)

Τα ίντερσεξ άτομα γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (όπως τα χρωμοσώματα, τα γεννητικά όργανα ή/και την ορμονική δομή) που δεν ανήκουν αυστηρά σε αρσενικές ή θηλυκές κατηγορίες ή ανήκουν ταυτόχρονα και στις δύο.

Οι γιατροί συμβουλεύουν συχνά τους γονείς να εκτελούν χειρουργικές και άλλες ιατρικές επεμβάσεις σε νεογέννητα και παιδιά, ώστε το σώμα τους (φαινομενικά) να συμμορφώνεται με τα αρσενικά ή τα θηλυκά χαρακτηριστικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ιατρικά απαραίτητες και μπορούν να έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τα ίντερσεξ παιδιά καθώς μεγαλώνουν.

Το Ίντερσεξ αντιπροσωπεύει το φάσμα των παραλλαγών των χαρακτηριστικών του φύλου που συμβαίνουν φυσικά στο ανθρώπινο είδος.

Αντιπροσωπεύει επίσης την αποδοχή του φυσικού γεγονότος ότι το φύλο είναι ένα φάσμα και ότι τα άτομα με παραλλαγές των χαρακτηριστικών φύλου -πέραν των ανδρικών ή των γυναικείων- υπάρχουν.

Πανσέξουαλ (Pansexual) / Omnisexual

Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν άτομα που έχουν ρομαντική, σεξουαλική ή συναισθηματική επιθυμία για άτομα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου.

Κουήρ (Queer)

Έχει γίνει ένας ακαδημαϊκός όρος που είναι συμπεριληπτικός στα άτομα που δεν είναι ετεροφυλόφιλα ή/και cisgender – περιλαμβάνει λεσβίες, ομοφυλόφιλους άνδρες, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα.

Η Queer θεωρία αμφισβητεί τις ετεροκανονικές κοινωνικές νόρμες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, και ισχυρίζεται ότι οι έμφυλοι ρόλοι είναι κοινωνικές κατασκευές.

Παραδοσιακά, ο όρος Queer ήταν ένας κακοποιητικός όρος και ως εκ τούτου για ορισμένους εξακολουθεί να έχει αρνητική χροιά. Πολλά ΛΟΑΤ+ άτομα, ωστόσο, έχουν επανοικειοποιηθεί τον όρο ως σύμβολο υπερηφάνειας.

Non-binary ή Genderqueer ή Gender-fluid

Άτομα είναι εκείνα που δεν ταυτίζονται με το αρσενικό/θηλυκό δίπολο αλλά βρίσκονται κάπου έξω ή μεταξύ αυτού. Μερικά από αυτά τα άτομα χρησιμοποιούν ουδέτερες αντωνυμίες (they/them στα αγγλικά).

Όλοι αυτοί οι όροι, συμπεριλαμβανομένων των agender και bigender, δεν έχουν ακριβώς την ίδια έννοια αλλά όλοι αναφέρονται σε μια εμπειρία του φύλου, η οποία δεν είναι μόνο αρσενικό ή θηλυκό.

Μεταξύ των προαναφερθέντων όρων, πιο συχνά χρησιμοποιείται το «Μη δυϊκό/Non-binary».

Questioning

Είναι η προσωπική διαδικασία διερεύνησης της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης φύλου ή/και του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου. Μερικά άτομα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον όρο για να ονομάσουν την ταυτότητά τους μέσα στην ΛΟΑΤ Κοινότητα.

*Με πληροφορίες από το VICE

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Κόλαφος η Άννα Βίσση: «Αν η κόρη μου ήταν gay θα της έλεγα...»

 


Η Άννα Βίσση, πριν μερικά χρόνια και με αφορμή τότε τη διεθνή ημέρα ενάντια στην ομοφοβία, είχε μιλήσει στην οργάνωση accept – ΛΟΑΤ Κύπρου για το ρατσισμό που βιώνουν οι gay, και πως θα αντιδρούσε αν μάθαινε πως η κόρη της είναι ομοφυλόφιλη.

«Πρέπει να δεχόμαστε, να είμαστε ανοιχτοί, να είμαστε ελεύθεροι… Είμαι ελεύθερος, σκέφτομαι ελεύθερα, δεν είμαι ρατσιστής και δέχομαι την ευτυχία των άλλων όπως ο καθένας θέλει να τη διαλέγει», δήλωσε η τραγουδίστρια. Με την ευκαιρία, δείτε την αυστηρή δίαιτα της τραγουδίστριας.

Survivor All Star trailer 22/1: «Γιατί χάνονται όταν πέφτει ο ήλιος;» - Πέφτει η «βόμβα» με την είσοδο τριών παικτών και την τιμωρία Μάριου-Καρολίνας που... έρχονται κοντά

Η Άννα Βίσση τόνισε ότι αν η κόρη της ερχόταν να της πει ότι είναι ομοφυλόφιλη, δε θα την πείραζε καθόλου, αρκεί να ήταν ευτυχισμένη.

Δείτε τι δήλωσε:

Κόλαφος η Άννα Βίσση: «Ο Νίκος Καρβέλας δεν ήταν ο έρωτας της ζωής μου...»

Ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της showbiz ήταν η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας, που ακόμα και μετά το διαζύγιό τους παρέμειναν καλοί φίλοι μέχρι και σήμερα.

Οι δύο καλλιτέχνες διατηρούν έως τώρα άριστες σχέσεις, παρά τις δύσκολες στιγμές που είχαν περάσει όσο ήταν ακόμα παντρεμένοι. Με την ευκαιρία, δείτε τι αποκάλυψε η Αννίτα Πάνια για το χωρισμό της με τον Νίκο Καρβέλα.

Για το αν ο Νίκος Καρβέλας ήταν ο έρωτας της ζωής της είχε ερωτηθεί στο παρελθόν η Άννα Βίσση. Όλοι θα περίμεναν να απαντήσει καταφατικά, εκείνη όμως προς έκπληξη πολλών απάντησε πως δεν ήταν εκείνος.

Άννα Βίσση Νίκος Καρβέλας

Στη συνέντευξη της στο περιοδικό People, η Άννα Βίσση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα ο σημαντικότερος σύντροφος της ζωής μου ήταν ο Νίκος. Όμως, δεν ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Τώρα παραμένει ο καλύτερος μου φίλος».

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Έκθεση της Human Rights Watch: Γυναικοκτονίες, εγκλήματα μίσους και βία για ΛΟΑΤΚΙ το 2022

 


Στο φως βρίσκεται η ετήσια έκθεση της Human Rights Watch, η οποία ανοίγει τη συζήτηση για εγκλήματα μίσους κατά προσφύγων, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και γυναικών ενώ την ίδια στιγμή κάνει λόγο για περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με ιδιαίτερες αναφορές σε παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και στην έρευνα για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία σύμφωνα με τη HRW δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο.

H οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται σε μια σειρά θεμάτων όπως το μεταναστευτικό, τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα όπως επίσης και στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

«Η Ελλάδα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων, αλλά αδυνατεί να προστατεύσει τα δικαιώματα άλλων αιτούντων άσυλο και μεταναστών, μεταξύ άλλων λόγω της παράνομης επαναπροώθησης νεοαφιχθέντων στην Τουρκία» αναφέρει η έκθεση.

Συνεχίστηκαν τα κατασταλτικά μέτρα κατά των μη κυβερνητικών ομάδων και η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Οι περιορισμοί της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ένα σκάνδαλο παρακολούθησης προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου.

Οι καταχρηστικές πρακτικές των αρχών επιβολής του νόμου εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες ενώ οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στα εγκλήματα μίσους και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν εμπλοκή σε αυτά, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ουκρανία - Πρόσφυγες

Μετανάστες και αιτούντες άσυλο

Η Ελλάδα ξεκίνησε τον Απρίλιο την παροχή προσωρινής προστασίας σε Ουκρανούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι τις 31 Ιουλίου η Ελλάδα φιλοξενούσε συνολικά 70.676 Ουκρανούς πρόσφυγες ενώ μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, 10.139 μη Ουκρανοί είχαν αφιχθεί στην Ελλάδα το 2022 — 5.742 διά θαλάσσης και 4.397 διά ξηράς.

Ο υπουργός μετανάστευσης της Ελλάδος, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στη Βουλή τον Μάρτιο ότι οι Ουκρανοί είναι «πραγματικοί πρόσφυγες», ενώ όσοι έρχονται από τη Συρία ή το Αφγανιστάν είναι «παράτυποι μετανάστες», παρόλο που πολλοί Σύριοι και Αφγανοί μπορούν βάσιμα να αιτηθούν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να αρνείται τη συμμετοχή της σε παράνομες επαναπροωθήσεις, ανέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι «απέτρεψε» 150.000 παράτυπες αφίξεις το 2022.

Στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, ο Συνήγορος του Πολίτη επέκρινε τις έρευνες των ελληνικών αρχών για τις επαναπροωθήσεις. Στην έρευνα που διεξήγαγε τον Απρίλιο —η Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας που είναι η επιφορτισμένη από την κυβέρνηση ανεξάρτητη αρχή για τη διερεύνηση των καταχρηστικών πρακτικών στα σύνορα — διαπίστωσε ότι οι καταγγελίες μεταναστών για επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές ήταν αβάσιμες.

ΕΥΠ

Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Η Ελλάδα μέσα σε ένα έτος υποχώρησε κατά 38 θέσεις στην έκθεση των Reporters Without Borders για το 2022 αναφορικά με το δείκτη ελευθερίας του τύπου, με την οργάνωση να επισημαίνει ότι είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη κατάταξη, αντανακλώντας τη σοβαρότητα των ανησυχιών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του έτους είναι σε εξέλιξη ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων, το οποίο χαρακτηρίστηκε από κάποια μέσα ενημέρωσης ως το Ελληνικό Watergate. Ξεκίνησε με αποκαλύψεις τον Νοέμβριο του 2021 ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) παρακολουθούσε τον Σταύρο Μαλιχούδη, ανεξάρτητο δημοσιογράφο. Τον Απρίλιο του 2022 έγινε γνωστό ότι το κινητό τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη, ανεξάρτητου δημοσιογράφου που ασχολείται με ερευνητικό ρεπορτάζ τραπεζικού και επιχειρηματικού περιεχομένου, είχε μολυνθεί με λογισμικό spyware από αγνώστους. Λίγες ημέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Κουκάκης τελούσε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, βγήκε στο φως ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επίσης τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκο Ανδρουλάκη, και ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με το ίδιο κακόβουλο λογισμικό spyware που είχε εγκατασταθεί στο τηλέφωνο του Κουκάκη.

Thessaloniki Pride - Θεσσαλονίκη - ΛΟΑΤΚΙ

Οι ένστολοι δράστες

Τα στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους για το 2021, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον Μάιο από το μη κυβερνητικό Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN), έδειξαν μείωση των περιστατικών οργανωμένης βίας. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιστατικών κατά προσφύγων και μεταναστών που κατέγραψε το RVRN, τα θύματα αναφέρουν ως δράστες ένστολους. Η έκθεση επισημαίνει ότι η αστυνομική βία με ρατσιστικό κίνητρο παρουσιάζει αυξητική τάση από το 2018, και ειδικά εντός της περιόδου της πανδημίας.

Το RVRΝ διαπίστωσε ακόμα ότι άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γίνονται στόχος μίας ευρείας κατηγορίας δραστών, η οποία περιλαμβάνει απλούς πολίτες, δημόσιους υπαλλήλους και ένστολους, ακόμα και συγγενείς τους. Η στοχοποίηση των ΛΟΑΤ ατόμων εντάθηκε εν μέσω πανδημίας με κυρίαρχα τα μοτίβα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και παρενοχλητικών συμπεριφορών κατά τον έλεγχο μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας χαιρέτισε το σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού και την εθνική στρατηγική για την ισότητα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς και ίντερσεξ, αλλά προειδοποίησε για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις κατά μαθητών ΛΟΑΤΚΙ+ στα σχολεία, τις καταχρηστικές ρατσιστικές και αντί ΛΟΑΤ ατόμων συμπεριφορές της αστυνομίας, και τις αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά.

Ένα ελληνικό δικαστήριο απάλλαξε τέσσερις αστυνομικούς για τη δολοφονία του 33 χρονου κουϊρ ακτιβιστή και υπερασπιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων Ζακ Κωστόπουλο το 2018. Δύο άλλοι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση σωματικής βλάβης και τους επιβλήθηκε ποινή 10 ετούς κάθειρξης, την οποία ο ένας από τους δύο θα εκτίσει κατ’οίκον.

Κακοποίηση - βιασμός

Βία κατά των γυναικών

Η κυβέρνηση δέχθηκε ολοένα αυξανόμενες πιέσεις προκειμένου να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού της γυναικοκτονίας ως ιδιαίτερου τύπου εγκλήματος, καθώς η δολοφονία δύο γυναικών μέσα σε μία μέρα τον Αύγουστο πυροδότησε δημόσια οργή και διαδηλώσεις.

Με τη δολοφονία μίας γυναίκας τον Σεπτέμβριο, όταν ο σύζυγός της τής έβαλε φωτιά, καθώς και μίας άλλης γυναίκας μαζί με το 10 μηνών μωρό της το σύνολο των γυναικών που δολοφονήθηκαν φέτος ανέρχεται σε τουλάχιστον 17.