Menu

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Προφυλακτική αγωγή «PrEP»: Δωρεάν στην Ελλάδα για άτομα με υψηλό ρίσκο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV


Πρόσβαση στο πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα της καταπολέμησης του HIV/AIDS, την προφυλακτική αγωγή PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), έχουν πλέον δωρεάν και οι έλληνες.

Μετά από αίτημα χρόνων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή για τη δωρεάν διάθεσή της.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), στην Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

H PrEP είναι αγωγή με χάπια που λαμβάνεται είτε καθημερινά είτε πριν και μετά από κάποια σεξουαλική επαφή σε συγκεκριμένη δοσολογία, και παρέχει – για όσο διαρκεί η λήψη της – πλήρη προστασία απέναντι στον ιό, αποτρέποντας την μετάδοσή του σε οροαρνητικά στον HIV άτομα.

Η προληπτική αγωγή έχει εγκριθεί από το 2016 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθεται επί σειρά ετών μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την μείωση των νέων μολύνσεων HIV.

Το 2017-2018 η Θετική Φωνή, τα Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», υπό την εποπτεία της Δρ. Μήνας Ψυχογιού, υλοποίησαν σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, πιέζοντας προς την ίδια κατεύθυνση.

Υλοποιήθηκε το αίτημα μετά από πολλά χρόνια
Μετά από διαχρονικά αιτήματα του Συλλόγου για δωρεάν διάθεση της PrEP, και πολλαπλές εξαγγελίες και καθυστερήσεις, με την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, κ. Αθανάσιου Πλεύρη, παρέχεται πλέον η πρόσβαση στο πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα της καταπολέμησης του HIV/AIDS.

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές κλινικές δοκιμές, καθώς και από την πολυετή πλέον χορήγηση της PrEP σε πολλά κράτη, η συγκεκριμένη αγωγή είναι απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική στην αποτροπή της έκθεσης στον HIV και, κατ’ επέκταση, στην μείωση των νέων μολύνσεων.

Με τη θέσπιση αυτή υλοποιείται ακόμα μία από τις προτάσεις της Έκθεσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Μία από τις σημαντικότερες διαστάσεις των προκαταλήψεων και των θεσμοποιημένων διακρίσεων έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχει να κάνει με τον HIV.

Η PrEP ενδείκνυται για συνταγογράφηση και αποζημίωση σε άτομα που έχουν υψηλό ρίσκο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς, που πλήττεται δυσανάλογα από τον ιό, είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ).

Η χορήγηση της αγωγής, λοιπόν, έχει ιδιαίτερη – ιατρική και κοινωνική – σημασία και θα συμβάλει στην καταπολέμηση του στίγματος που υφίσταται ο εν λόγω πληθυσμός .

Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα της PrEP αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα προφύλαξης και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στην πρόληψη, αντί για τη θεραπεία, όπως ενδείκνυται για όλα τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η Θετική Φωνή εκφράζει τη βαθύτατη ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν μια υπόσχεση χρόνων, την οποία μέχρι τώρα η Πολιτεια δίσταζε να υλοποιήσει.

iatropedia.gr

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη-ΛΟΑΤΚΙ: «Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης GLAD Ταινιών»


 Tο 24ο ΛΟΑΤΚΙ+ διαγωνιστικό «Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης GLAD Ταινιών» (γκέι – λεσβιακό – ασύμμετρο – ποικιλόμορφο) θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως 9 Οκτωβρίου 2022 (Τετάρτη ως Κυριακή), στην αίθουσα προβολών Τζον Κασσαβέτης, στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι (Θεσσαλονίκη).

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχορηγεί το φεστιβάλ, ενώ το στηρίζουν: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ανελλιπώς από το 1999), το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης / Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης/το Γαλλικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης χορηγοί επικοινωνίας είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», το περιοδικό Antivirus, το περιοδικό Τ-ΖΙΝΕ, η Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης και οι Ενωμένες Κοινωνίες Βαλκανίων.

Οι προβολές θα γίνονται στις 6:00μμ (εκτός Τετάρτης και Πέμπτης), καθώς και στις 7.45 μμ και 9.30 μμ.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την εθελοντική, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο».

θα πραγματοποιηθεί έκθεση εικαστικών έργων του Ανδρέα Παύλου, της φωτογράφου Φαίδρας Λεφάκη, του Δημήτρη Μακρυνίκα και της Αιμιλιάνας Πουρκου, όπως και έκθεση αφίσας διεθνών ΛΟΑΤΚΙ κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Το εισιτήριο ανέρχεται σε 5 ευρώ.

Την Πέμπτη, 6.10.2022, ένα εισιτήριο θα ισχύει για δύο άτομα.

Εισιτήριο των 30 ευρώ δίνει δικαίωμα εισόδου σε όλες τις προβολές και ΔΕΝ συνδυάζεται με την παροχή της Πέμπτης (6.10.2022) που με ένα εισιτήριο δίνει δικαίωμα εισόδου σε δύο άτομα.

Προτείνεται η ηλεκτρονική προαγορά εισιτηρίου, και ως 5 λεπτά πριν την προβολή, μέσω του ιστότοπου: https:// filmfreeway.com/lgbtq-iff/tickets.

Στο ταμείο δεν είναι δυνατή η χρήση POS.

Θα τηρηθούν τα μέτρα υγείας που προβλέπει η πολιτεία.

Διοργάνωση: Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, ΜΚΟ mob.: +3069 99249000 e-mail: sympraxigender@gmail.com, https//gladfest.eu

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Θύελλα αντιδράσεων με γκέι ιμάμη που θα βγάλει λόγο στην Κωνσταντινούπολη


Πολλοί χρήστες των social media εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζήτησαν να ακυρωθεί η διάσκεψη . Ο Dr Ludovic-Mohamed Zahed, ο οποίος κυκλοφορεί ως "γκέι ιμάμης" στην Ευρώπη και ασκεί τις δραστηριότητές του στη Γαλλί
α, έχει ιδρύσει τη Μουσουλμανική Ένωση ΛΟΑΤ. Λέγεται ότι ο Zahed, ο οποίος υπηρετεί την επιβολή των ΛΟΑΤ, θα πραγματοποιήσει ένα συνέδριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Brand week Istanbul". Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν κατά της πρόσκλησης του Zahed για το συνέδριο και απαίτησαν την ακύρωση του συνεδρίου. Ανώτατος Ολλανδός στρατηγός συμμετέχει σε Gay Pride: «Υποστηρίζω τους ΛΟΑΤ, τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση» 
Ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε: "Αυτή η ντροπή έλειπε! Λοιπόν, εμείς οι Μουσουλμάνοι θα το επιτρέπαμε αυτό;", ενώ ένας άλλος είπε: "Η πραγματική ατζέντα των λόμπι των ΛΟΑΤ είναι η ισλαμοφοβία". Άτομα, νέοι και οικογένειες που θέλουν να προστατεύσουν την κοινωνία και τα παιδιά τους από την επιβολή των ΛΟΑΤ και την ομοφυλοφιλία είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο Saraçhane στο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης την προηγούμενη ημέρα με την ονομασία "Μεγάλη Οικογενειακή Πορεία" κατά της επιβολής των ΛΟΑΤ.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Τζόρτζια Μελόνι: Αριστερός και υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ ο σύντροφός της Αντρέα Τζιαμπρούνο


 Ο Ανδρέα Τζιαμπρούνο είναι ο σύντροφος της νεοεκλεγείσας πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο 41χρονος Τζιαμπρούνο είναι δημοσιογράφος που εργάζεται για το τηλεοπτικό κανάλι του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Mediaset.

Γεννημένος στο Μιλάνο το 1981, αποφοίτησε από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνο με πτυχίο στη φιλοσοφία πριν ξεκινήσει την καριέρα του στη Mediaset.

Έχει δουλέψει σε μια σειρά από παραγωγές του Mediaset, όπως το talk show Quinta Colonna (Πέμπτη στήλη) και τα προγράμματα ειδήσεων και συζητήσεων Matrix, Mattino 5 (Πρωί 5) και Stasera Italia (Ιταλία Σήμερα).

Προς το παρόν είναι παρουσιαστής του Studio Aperto (Ανοιχτό Στούντιο), του ειδησεογραφικού προγράμματος της Mediaset.

Αν και η καριέρα του τον φέρνει συχνά στο προσκήνιο, ο Τζιαμπρούνο κρατά τη ζωή του αρκετά ιδιωτική. Μετά βίας έχει παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Instagram του είναι κλειστό και χρησιμοποιείται σπάνια.

Είναι τέσσερα χρόνια νεότερος από τη Μελόνι, την οποία συνάντησε για πρώτη φορά πριν από οκτώ χρόνια στα γυρίσματα του Quinta Colonna, όπου δούλευε τότε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την Corriere, η Μελόνι είχε φτάσει στο στούντιο πεινασμένη, καθώς δεν είχε φάει τίποτα όλη μέρα. Κατά τη διάρκεια ενός διαφημιστικού διαλείμματος, η πολιτικός, η οποία το 2014 έγινε επικεφαλής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, έφαγε μια μπανάνα, αλλά δεν πρόλαβε να την τελειώσει πριν βγει ξανά στον αέρα το talk show.

«Ορμάω εκεί και της την αρπάζω από το χέρι, για να μην φανεί η Μελόνι με μια μπανάνα στον αέρα», θυμάται ο Τζιαμπρούνο. Η πολιτικός αρχικά νόμισε ότι ήταν βοηθός στο στούντιο αλλά ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος.

Από εκεί, αναφέρει η Corriere, το ζευγάρι ξεκίνησε μια στενή σχέση και, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, γεννήθηκε η κόρη τους Ginevra, «η μικρή αδερφή της Ιταλίας» όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Μελόνι έχει επαινέσει τον σύντροφό της ότι είναι «ένας κατεξοχήν παρών πατέρας» και είπε ότι μοιράζονται εξίσου τα γονεϊκά καθήκοντα.

Ωστόσο αν και η Μελόνι και ο Τζιαμπρούνο, έχουν παράλληλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες, έχουν εκ δια μέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις απ' ότι εκείνος έχει δηλώσει.

Ενώ η Μελόνι έκανε προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», ο Τζιαμπρούνο ισχυρίζεται ότι «η καρδιά του είναι στα αριστερά» και πάντα ψήφιζε προς εκείνη την κατεύθυνση.

«Είμαι υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, ακόμη και των σκληρών», είπε σε συνέντευξή του το 2020. «Θα άδειαζα τα ορφανοτροφεία και θα έδινα όλα τα μωρά σε ζευγάρια του ουράνιου τόξου».

Η Μελόνι έχει ξεκαθαρίσει σε όλη την εκστρατεία της ποια είναι η θέση της για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. «Ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ+, ναι στη σεξουαλική ταυτότητα, όχι στην ιδεολογία του φύλου», είπε σε μια συγκέντρωση.

Σύμφωνα με το Politico, η Μελόνι είναι σθεναρά κατά των ναρκωτικών και των αμβλώσεων, αν και «επιμένει ότι δεν θα απαγόρευε τις αμβλώσεις».

Ωστόσο, σε περιοχές όπου το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι κυβερνά σε συνασπισμό, η πρόσβαση στις αμβλώσεις έχει σχεδόν εξαλειφθεί, αναφέρει το France24.

Παρά τις διαφορές τους, ο Τζιαμπρούνο λέει ότι υποστηρίζει τη Μελόνι σε όλες τις συγκεντρώσεις της. «Πηγαίνω σε όλες τις συγκεντρώσεις της. Μου αρέσει να κρύβομαι εκεί όπου δεν φαίνομαι» λέει.

Η Μελόνι πρόσθεσε δε, σε συνέντευξή της στην Corriere ότι ζητά από τον σύντροφό της να μην μιλάει για πολιτική στο σπίτι. «Πάλι με την πολιτική; Παρακαλώ, ας αλλάξουμε θέμα!»

Με πληροφορίες του Politico/Focus/France24

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Παγκόσμιο Κύπελο του Κατάρ 2022: Ο αρχηγός της Σερβίας αρνήθηκε περιβραχιόνια για υποστήριξη της Ουκρανίας και των ΛΟΑΤ


Ο Ντούσαν Τάντιτς, αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σερβίας, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με ορισμένες απαιτήσεις της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ - συγκεκριμένα, να φο
ρέσει περιβραχιόνια υπέρ της Ουκρανίας και των ΛΟΑΤ Bρετανικα στρατεύματα θα παρέχουν προστασία για το «Παγκόσμιο Κύπελο του Κατάρ 2022» 
 Σύμφωνα με την πηγή, πρόκειται για τη χρήση βραχιολιών αρχηγού με ουράνιο τόξο κατά τη διάρκεια των αγώνων του τουρνουά - σύμβολο του αγώνα κατά των διακρίσεων της κοινότητας ΛΟΑΤ στο ποδόσφαιρο, καθώς και βραχιολάκια για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, παίκτες της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Δανίας έχουν ήδη συμμετάσχει στις δράσεις. Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους αρχηγούς της εθνικής ομάδας, ο Τάντιτς έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτές τις ενέργειες. Αναφέρεται επίσης ότι ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Σερβίας αρνείται τέτοιες εμφανίσεις και στο ολλανδικό πρωτάθλημα, όπου αγωνίζεται για τον Άγιαξ.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ο υποψήφιος μας είναι ο μόνος που δεν συμφωνεί για γάμο ομοφυλόφιλων»


 Παίρνει θέση και απαντά στις δηλώσεις του προέδρου της ACCEPT - ΛΟΑΤ Κύπρου, Νικόλα Τρύφων, ο υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές και πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

«Με αφορμή την δήλωση του προέδρου της ACCEPT - ΛΟΑΤ Κύπρου, Νικόλα Τρύφων, ότι όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας συμφωνούν με την θέση τους για γάμο και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, διευκρινίζουμε ότι ο υποψήφιος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) κ. Χρίστος Χρίστου είναι ο μόνος που δεν  συμφωνεί», αναφέρει σε ανακοίνωση του το επιτελείο του προέδρου του ΕΛΑΜ.

Προσθέτοντας πως «θα είμαστε για πολλοστή φορά ξεκάθαροι: Μητέρα είναι η γυναίκα, πατέρας είναι ο άνδρας και γάμος είναι η ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκα».

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Σερβία: Ο πρέσβης των ΗΠΑ ελπίζει ότι η Europride θα πραγματοποιηθεί


 Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε στις 14 Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι σχετικά με την απαγόρευση της παρέλασης του Pride ότι οι άνθρωποι σε κάθε δημοκρατία έχουν το δικαίωμα να συγκεντρώνονται ελεύθερα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβία θα ξεπεράσει τα προβλήματα και ότι η παρέλαση του Europride το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί.

«Περιμένω ότι θα επιλυθεί και τότε όλοι θα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι που η Σερβία έλυσε το ζήτημα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο προς τα εμπρός και είμαι βέβαιος ότι η Σερβία θα τα καταφέρει», δήλωσε ο Χιλ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Beta.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται μόνο για την Εβδομάδα Pride, αλλά και για το μέλλον και τη μεγαλύτερη ανεκτικότητα στην κοινωνία.

«Πολλοί άνθρωποι ήρθαν από την Ευρώπη, η Ευρώπη παρακολουθεί τη Σερβία. Ξέρω ότι αυτά είναι βαθιά κοινωνικά ζητήματα. Πιστέψτε με, δεν ήταν εύκολη διαδικασία ούτε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Χιλ.

Μιλώντας για τη συγκέντρωση όπου ακτιβιστές αποδοκίμασαν την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λίγες ώρες μετά την απαγόρευση της αποχώρησης, ο Χιλ είπε ότι έδειξε δύναμη και θάρρος βγαίνοντας να μιλήσει μπροστά σε ανθρώπους που δεν την υποστήριζαν.

«Ως πρωθυπουργός, υπέγραψε ένα έγγραφο που υποστήριζε τη διεξαγωγή του Europride στο Βελιγράδι. Πολλοί πρωθυπουργοί θα το είχαν κάνει, αλλά όχι όλοι. Δεν είμαι σίγουρος ότι η εβδομάδα υπερηφάνειας θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς αυτήν, οι Σέρβοι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Χιλ και εκτίμησε ότι η Μπρνάμπιτς, η οποία είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη, έχει κάνει πολλά για την κοινότητα ΛΟΑΤ στη Σερβία.

Ο πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του σερβικού κοινοβουλίου με θέμα ημερήσιας διάταξης το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και δήλωσε πεπεισμένος ότι στο τέλος του διαλόγου θα σημειωθεί πρόοδος, με κάθε πλευρά να κερδίζει κάτι.

Επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά μοντέλα στην Ευρώπη που είναι παρόμοια με την Ένωση Σερβικών Δήμων και ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι μοναδικά, αλλά το πρόβλημά τους δεν είναι.

«Είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν οι Ευρωπαίοι, διότι γνωρίζουν καλά αυτά τα μοντέλα», δήλωσε ο Χιλ στο Beta. Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Πρίστινα ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει την απόφαση για την Ένωση Σερβικών Δήμων, απάντησε ότι τελικά «θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία» και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι αυτή έπρεπε να επιτευχθεί με τρόπο κατά τον οποίο όλες οι πλευρές θα κέρδιζαν κάτι.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Σερβία: Μικρής έκτασης επεισόδια και προσαγωγές στην πορεία υπερηφάνειας του «EuroPride 2022»


 Παρά την απαγόρευση από την αστυνομία η πορεία υπερηφάνειας, που αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων τις εβδομάδας του «EuroPride 2022», πραγματοποιήθηκε κανονικά απόψε στο Βελιγράδι της Σερβίας παρά την απαγόρευση της από την αστυνομία.

Χιλιάδες μέλη των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων της Ευρωπης παρέλασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σερβίας  και η πορεία κατέληξε σε κεντρικό πάρκο όπου θα γίνει ολονύχτιο πάρτι. Στην πορεία συμμετείχαν σε ένδειξη συμπαράστασης πολιτικοί των κεντροαριστερών κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, δεκάδες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου και πρεσβευτές δυτικών χωρών. Στην σερβική πρωτεύουσα έφτασε σήμερα και η Επίτροπος για την Ισότητα Χελένα Ντάλι η οποία συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς και της εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ΕΕ για την απόφαση απαγόρευσης της πορείας υπερηφάνειας.

Από νωρίς σήμερα το πρωί χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης για να εμποδίσουν όσους διαδήλωναν κατά της πορείας υπερηφάνειας να προσεγγίσουν το σημείο συγκέντρωσης των ΛΟΑΤΚΙ. Σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης από ομάδες ακροδεξιών και ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων, που προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας. Επίσης οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Η αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε, έκανε δεκάδες προσαγωγές.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης του Βελιγραδίου θα παραμείνουν κλειστοί καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εκδηλώσεις του EuroPride.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Σούζαν Σαράντον: Επιβεβαίωσε on air ότι είναι bisexual


 Η Σούζαν Σαράντον επιβεβαίωσε πολύ χαλαρά, ότι είναι αμφιφυλόφιλη και οι φαν της είναι πανευτυχείς.

Η ηθοποιός αναφέρθηκε στη δική της αμφιφυλοφιλία, ενώ έκανε ένα αστείο με σκύλους και γάτες στο Late Night με τον Jimmy Fallon την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου).

Όταν ο Φάλον επεσήμανε ότι η Σαράντον έφερε τα σκυλιά της κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εμφάνισης στην εκπομπή, μετέδωσε τα θλιβερά νέα ότι τα κατοικίδιά της είχαν πεθάνει από τότε.

Δείτε το βίντεο:

«Τα μικρά μου πλάσματα πέθαναν όλα. Δε μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό, γιατί εξακολουθώ να στενοχωριέμαι. Ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο», είπε η Σαράντον.

«Ένιωθα λυπημένη και… είπα, “Δε μπορώ να πάρω άλλο σκύλο. Απλώς δε μπορώ, καταλαβαίνεις; Και [ο γιος μου] είπε, «Λοιπόν, τότε πάρε γάτες.»

«Και είμαι bi, οπότε…» είπε η Σαράντον, γελώντας προς το κοινό.

Ο Fallon παρενέβη: «Δηλαδή εννοείς ότι σου αρέσουν τα σκυλιά και οι γάτες;»

«Είμαι fluid», απάντησε η Σαράντον. «Είμαι πολύ fluid όσον αφορά τα ζώα».

Οι λάτρεις των queer γατών εκεί έξω θα ενθουσιαστούν όταν μάθουν ότι η Sarandon έχει τώρα μια γάτα που ονομάζεται Ida, την οποία περιέγραψε ως “b***h” και ως “την πιο θλιβερή γάτα που έχει υπάρξει ποτέ”. Η Sarandon πήρε άλλες δύο γάτες για να βοηθήσουν στην ευθυμία της Ida, αλλά δε λειτούργησε.

Πώς περιγράφει τον εαυτό της

Περιττό να πούμε ότι οι φανς ενθουσιάστηκαν, όταν άκουσαν τη Sarandon να περιγράφει τον εαυτό της ως bi.

Ενώ το σχόλιο «bi» της Σαράντον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αστείο, ευθυγραμμίζεται με όσα είπε για τη σεξουαλικότητά της στο παρελθόν.

Το 2017, είπε στο Pride Source ότι ήταν «ανοιχτή» σχετικά με τη σεξουαλικότητά της, λέγοντας: «Ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός είναι επικίνδυνος, υποθέτω ότι θα μπορούσες να πεις».

Δύο χρόνια νωρίτερα, ανακοίνωσε στο The View ότι ήταν ανοιχτή στο να βγαίνει με οποιοδήποτε άτομο, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό ή ποιο ήταν.

«Αν υπάρχει άτομο που ενδιαφέρομαι, αφήνω ανοιχτά την ηλικία, το χρώμα, το φύλο», είπε.

«Αυξάνει τις πιθανότητές σου, έτσι δεν είναι;»

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Ταινία μικρού μήκους για την ισότητα όλων των φύλων στο γάμο


 Μια μουσική ταινία μικρού μήκους δημιούργησε η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να επικοινωνήσει την πρόταση νόμου για το δικαίωμα στο γάμο όλων των φύλων.

Η ταινία που φέρει τον τίτλο «Σημασία έχει να αγαπάς… άνευ όρων» παρουσιάζει το ζήτημα της ισότητας όλων των φύλων στο γάμο, αποτυπώνοντας την ανάγκη δύο ανθρώπων να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια χωρίς να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και μειωμένων δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει καταθέσει αντίστοιχη πρόταση νόμου, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ανατροφή των παιδιών, στην υγεία, στην παιδεία και γενικότερα σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις της ζωής.

Υπόθεση της ταινίας

Ο Μάριος (Αθανασίου), λοχαγός του ελληνικού στρατού, έχει μια κόρη από προηγούμενο γάμο. Γνωρίζονται με τον Όμηρο (Πουλάκη) σε μια δύσκολη στιγμή, όπου ο Όμηρος υφίσταται κακοποίηση από συναδέλφους του, στρατιωτικούς. Εκείνη τη μέρα έρχονται πολύ κοντά και ερωτεύονται.

Περνούν μια ολόκληρη ζωή συντροφικά, μεγαλώνοντας το παιδί τους, με «αντίπαλο» την κοινωνική κατακραυγή και την Πολιτεία, που δεν αναγνωρίζει και τους δύο ως γονείς.

Έρχεται, όμως, η ώρα της ψήφισης της πρότασης νόμου και το ζευγάρι πλέον έχει το δικαίωμα να επισφραγίσει τη συντροφική του σχέση με έναν γάμο. Τις βέρες θα περάσει στα χέρια τους ο μικρός εγγονός τους!

Στο τέλος δεν δίνουν το κλασικό φιλί όπως αναμενόταν, αλλά συμβολικά ακουμπά ο ένας πάνω στον άλλον.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κοινό που είδε την ταινία στο φεστιβάλ Σπούτνικ χειροκρότησε αυθόρμητα μετά το τέλος της και «έδειξε ότι η νέα γενιά ανυπομονεί να αλλάξουν τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία».

«Ο σκοπός της τέχνης είναι να συγκινεί, είναι να εκπαιδεύει την κοινωνία», τόνισαν από την πλευρά τους ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης και η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Πυρ και μανία ο Αντώνης Ρέμος: «Με το ζόρι ομοφυλόφιλος δεν γίνεται κανείς. Δεν είναι όλοι γκέι»

 

Ξέσπασε ο Αντώνης Ρέμος για την κατάσταση που περιήλθε με όλα όσα διαδίδονται για τη σεξουαλικότητά του και τα σχόλια πως είναι gay.

Τολμηρός ο δημοσιογράφος που τον ρώτησε… ακόμη πιο τολμηρός, όμως, ο Αντώνης Ρέμος που απάντησε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε.

Όπως είπε ο τραγουδιστής στο περιοδικό «Elle», ποτέ δε διαφήμισε την σεξουαλικότητά του. «Με το ζόρι gay δε γίνεται κανείς», είπε ο τραγουδιστής και συμπλήρωσε… «Μαζεύω μέσα μου τόσα πολλά, ελπίζω να μην εκραγεί η βόμβα τόσο πολύ».

Όσο για το πόσο τον είχε επηρεάσει όλο αυτό ψυχολογικά: «Μέσα σε ένα ενάμιση χρόνο άσπρισαν τα μαλλιά μου. Έχω πληρώσει μεγάλο ψυχολογικό αντίτιμο για την υπομονή που κάνω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Ρέμος.

Το όλο θέμα, πάντως, έκανε έξαλλο τότε τον Γιώργο Λιάγκα που γνωρίζει προσωπικά τον τραγουδιστή και που σχολιάζοντας με το πάνελ του τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Ρέμος, είπε: «Μην τρελαθούμε! Δεν πρέπει ο κάθε Ρέμος, επειδή υπάρχει μια ηλίθια φήμη, να βγαίνει και να λέει: Δεν είμαι gay!… Και για μένα μπορεί να το πουν, ξέρω γω! Τι να κάνω τώρα; Δεν είναι όλοι gay! Ο άνθρωπος είναι γυναικάς! Τι να λέμε…».

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

“Εμείς, οι εραστές”, μια καμπάνια ενάντια στην ομοφοβία!

 


Εμείς, οι ερωτευμένοι – θέλουν να μας χωρίσουν

Θα ήθελαν να μας εμποδίσουν να είμαστε ευτυχισμένοι

Η γαλλική κυβέρνηση, στα πλαίσια της καταπολέμησης των διακρίσεων έναντι στα άτομα της LGBTQ+ κοινότητας σχεδίασε και υλοποίησε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Μια από τις ενέργειες αυτού ήταν και η καμπάνια της Santé Publique France σε συνεργασία με το Agence Babel με τίτλο ‘Nous Les Amoureux’ (Εμείς, οι εραστές).

‘Nous Les Amoureux’ ήταν ο τίτλος της συμμετοχής του Λουξεμβούργου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1961. Η μπαλάντα του Jean-Claude Pascal κατέκτησε την πρώτη θέση τη χρονιά εκείνη συγκεντρώνοντας 31 βαθμούς στο διαγωνισμό που διεξήχθη στις Κάννες.

Το ‘Nous Les Amoureux’ είναι μια συγκινητική ταινία, γεμάτη εκπληκτικά γραφικά που αναδεικνύει την ομορφιά των σχέσεων LGBTQ+ ενώ καταγγέλλει τη βία και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα της κοινότητας. Η μουσική επιλογή δίνει βαρύνοντα τόνο στο δημιούργημα αυτό, συμπληρώνοντας τα υποβλητικά γραφικά, δημιουργώντας μια συναισθηματική φόρτιση.

Όχι μόνο οι στίχοι και η ενορχήστρωση λειτούργησαν τέλεια για το έργο, αλλά και η ιστορία του ίδιου του τραγουδιού ήταν απολύτως συγκλονιστική.

Paul-Étienne Côté

Όπως αναφέρει ο συνθέτης Paul-Étienne Côté, ο ίδιος ο Jean-Claude Pascal ήταν ομοφυλόφιλος. Έχοντας αυτό κατά νου, οι στίχοι του τραγουδιού βγάζουν απόλυτο νόημα. Είναι στην πραγματικότητα ένας ύμνος στην καταπιεσμένη αγάπη του ομοφυλόφιλου ζευγαριού. Εκείνη την εποχή, βέβαια, λόγω της στάσης που επικρατούσε, οι στίχοι γράφτηκαν σκόπιμα για να είναι διφορούμενοι σχετικά με το φύλο του εν λόγω εραστή, προσδοκώντας πάντα σε μελλοντικές κοινωνικές αλλαγές.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στα θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ και ισότητας φύλου

 


Με τις γυναικοκτονιες να αυξάνονται διαρκώς καθώς μετράμε ήδη πάνω από 10 για το 2022, τις καταγγελίες γυναικών, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, να λένε πως έχουν δεχθεί απειλές από τους συντρόφους τους ή τους συζύγους τους πως θα είναι τα επόμενα θύματα γυναικοκτονίας, ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ, μεταξύ άλλων μίλησε για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία λέγοντας πως  «[…] Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, αλλά για τον δημόσιο διάλογο, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για ένα πρόβλημα που υπήρχε πάντα στην ελληνική κοινωνία», αρνούμενος άλλη μια φορά την νομική αναγνώριση του όρου. Ταυτόχρονα σχολίασε, «[…]Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία, δηλαδή η δολοφονία μίας γυναίκας η οποία έχει ως αιτία το ίδιο της το φύλο είναι πιο απεχθείς από την δολοφονία ενός παιδιού ή από την δολοφονία ενός ηλικιωμένου[…]», ενώ έκανε αναφορά και στον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών λέγοντας πως «[..]Κάθε πράγμα στον καιρό του[…]».

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ξέρει πως ο όρος γυναικοκτονία, είναι όρος για έγκλημα μίσους που βασίζεται καθαρά στο φύλο και σαν Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να έχουμε ήδη προβεί στην νομική αναγνώριση του όρου, σύμφωνα με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που υπογράψαμε μαζί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. μας δείχνει το πραγματικό πρόσωπο που έχει απέναντι στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ή απέναντι στα θέματα ισότητας φύλου. Μια καθεστωτική Κυβέρνηση που αντί να προβεί σε μέτρα προστασίας των θυμάτων εμφυλης βίας, με το που εκλέχθηκε κατήργησε την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), ενώ ταυτόχρονα ψηφίζει νομοσχέδια που είναι κακοποιητικα για τα θύματα (νομοσχέδιο υποχρεωτικής συνεπειμελειας). Όσον αφορά την αναγνώριση δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ έχει ψηφίσει νομοσχέδια όπως αυτό κατά των απάνθρωπων θεραπειών μεταστροφής, χωρίς να περιλαμβάνει τα ενήλικα άτομα ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους μη επαγγελματίες που κάνουν τέτοιου είδους απαράδεκτες ψευτο-θεραπειες όπως π.χ. οι ιερείς.

Και ενώ από την μεριά της Κυβέρνησης άρχισε να γίνεται λόγος για την νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αυτό αποδείχθηκε πως ήταν καθαρά για την επικοινωνιακή προβολή της, αφού δεν έχει καμία πρόθεση να το φέρει προς ψήφιση, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο περιθώριο.

Ένα μεγάλο μέρος ευθύνης έχει και η πρώην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρά το προοδευτικό της πρόσωπο που ήθελε να δείξει, ψηφίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αρνήθηκε να ψηφίσει την αναγνώριση του γάμου. Αλλά και στα έμφυλα θέματα όχι μόνο δεν υπήρξε πουθενά στον πολιτικό του λόγο η λέξη «φεμινισμός», αλλά δεν προχώρησε σε καμιά μέριμνα για τα θύματα έμφυλης βίας, ενώ για να ψηφίσει την νομική αναγνώριση για τον ορισμό του βιασμού, έπρεπε να του ασκηθεί τεράστια πίεση από φεμινιστικές ομάδες, συλλογικότητες και από την Διεθνής Αμνηστία.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ζητάμε την άμεση αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, καθώς και μέτρα προστασίας για τα θύματα έμφυλης βίας. Την άμεση νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που αποτελούν και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Το Φεστιβά́λ Σπούτνικ 2022 ξεκινά

 

Το Φεστιβάλ Σπούτνικ 2022 με κεντρικό σύνθημα «Σε τροχιά ανατροπής: ξαναγράφουμε με νότες τη ζωή μας» ανοίγει τις πύλες του στο Άλσος Στρατού (Γουδή – πλησίον Μετρό Κατεχάκη) σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου!

Το φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα!

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εντυπωσιακές εκθέσεις, πλήθος workshops και συζητήσεων για επίκαιρα ζητήματα, κεντρικές εκδηλώσεις, αθλητικά δρώμενα, κουζίνες από όλον τον κόσμο, παιδότοπο και πολλές συναυλίες σε δύο μεγάλες σκηνές!

 Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των workshops:

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Οι ζωές των άλλων – Συζήτηση για τις Παρακολουθήσεις Μητσοτάκη | 7 μ.μ.

· Μιχάλης Καλογήρου, δικηγόρος, πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης

· Μαρία Κουβέλη,δικηγόρος, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

· Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος

· Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

· Βίκυ Τσεφαλά, Δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

· Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου

WORKSHOPS 
Σε τροχιά ανατροπής: Η νέα γενιά μπροστά στις προκλήσεις του σήμερα | 7 μ.μ.

· Δανάη Κολτσίδα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς , Μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

· Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Πολιτικός επιστήμονας, Συγγραφέας

· Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, μέλος Γραμματείας ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Παρεμβάσεις θα γίνουν από αντιπροσώπους οργανώσεων νεολαίας ευρωπαϊκών αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων.

«Σε ποιον ανήκει το σώμα μου; Μια συζήτηση για την έμφυλη καταπίεση» | 6.30 μ.μ.

· Σοφία Βιδάλη, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

· Αννέτα Καββαδία, υπεύθυνη Φεμινιστικής Πολιτικής, Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

· Αγγελική Παπάζογλου, Μέλος επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, Διευθύντρια ΓΓ ΔΟΠΙΦ

· Εκπρόσωπος Κέντρου για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα «Διοτίμα»

· Αλέκα Ψαρράκου, μητέρα Γαρυφαλλιάς

«Think global – Act local»: Κινήματα μπροστά στην περιβαλλοντική κρίση | 7.30 μ.μ.

· Αγησίλαος Κουλούρης, μέλος της συλλογικότητας Extinction Rebellion

· Δημήτρης Τσέκερης, μηχανολόγος μηχανικός, διευθυντής Think bee

· Αλέξανδρος Γερολυμάτος, Επιτροπή Περιβάλλοντος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μέλος Γραμματείας ΚΣ

«Στον πόλεμο οι μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί: Συζήτηση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη και το προσφυγικό» | 6.30 μ.μ.

· Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

· Γιώργος Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

· Ρετζίνα Μπλούση, μέλος του Δικτύου νέων μεταναστευτικής καταγωγής «Ορίζοντες»

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:  #Home for All: Η στέγη είναι δικαίωμα | 7 μ.μ.

· Katalin Gennburg, Αντιδήμαρχος Βερολίνου

· Δήμητρα Σιατίτσα, Ερευνήτρια σε θέματα κατοικίας και πόλης

· Νάσος Ηλιόπουλος, Εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Επικεφαλής Ανοιχτής Πόλης

· Βάνα Παπαγιαννοπούλου, Δικηγόρος με ειδίκευση στο δίκαιο ακινήτων, Μέλος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθεί συζήτηση και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες
 
WORKSHOPS 

Αθλητισμός: Προνόμιο για λίγους ή δικαίωμα για όλους; | 6.30 μ.μ.

· Γιάννης Κουτσιώρας, αρχιπροπονητής ΣΕΓΑΣ

· Ιούλιος Συναδινός, τέως γγ υπ. Αθλητισμού

· Μαρίνα Τουτουντζή, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων  Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ)

«Σημασία έχει να αγαπάς άνευ όρων» | 6.30 μ.μ.

· Ρένα Δούρου: Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – Εκπρόσωπος τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

· Θεοφανώ Παπαζήση: Ομότιμη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΑΠΘ – Συνήγορος του Φοιτητή στο ΑΠΘ – Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος “Η Μέλισσα”

· Κατερίνα Τρίμμη: Νομικός – Μέλος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο και της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

· Αγγελική Σουγλέ: Νομική σύμβουλος Red umbrella και Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”

· Λευτέρης Δόγιας: Κοινωνικός λειτουργός – Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά

Συντονίζει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος Lifo

«Από το δημόσιο σχολείο στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο: Προνόμιο ή αγαθό;» |6.30 μ.μ.

· Νίκος Φίλης, βουλευτής Α’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τομεάρχης Παιδείας

· Λουκάς Ζάχαρης, φοιτητής, γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

· Δήμητρα Διαμάντη, μαθήτρια, Bloco μαθητών

Συντονίζει ο Νίκος Γιαννόπουλος, δημοσιογράφος Εποχής

«Συνδικαλιστικές διώξεις, απολύσεις, επισφάλεια: Η απάντηση των εργαζομένων» | 6.30 μ.μ.

· Γοίλιας Ισίδωρος, γγ ΣΕΥΤΠΕ

· Θεόφραστος Βαμβουρέλης, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ, εργαζόμενος ΕΛΠΕ

· Δημήτρης Καραμέρης, μέλος Διοίκησης σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, αντιπρόεδρος ΕΚ Φθιώτιδας

· Βασίλης Μανωλάκος, μέλος ΔΣ ΕΝΕΔΕΠ (Σωματείο εργαζομένων στην COSCO)

· Ανδρέας Νεφελούδης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

· Βασίλης Στύλος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων e-food

Το Μουσικό Πρόγραμμα:

Sputnik Stage

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

· Blend Miskin & Roots Evolution

· Dub – FX

· Baildsa

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 

· «Σημασία έχει να αγαπάς άνευ όρων» Πρεμιέρα του βίντεο κλιπ της καμπάνιας με τους Μάριο Αθανασίου και Όμηρο Πουλάκη

· Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ: Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

· Μαρίνα Σάττι

· 80’s – 90’s Party με τους Κώστα Μπίγαλη, Πωλίνα & Σοφία Αρβανίτη!

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 

· Χρήστος Δάντης

· Αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη με τους Μανώλη Φάμελλο, Πέννυ μπαλτατζή, Δώρο Δημοσθένους Μαρία Κηλαηδώνη & Χρήστο Παπαδόπουλο

Laika Stage

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 

· Σταμάτης Κραουνάκης

· Νησιώτικο Πανηγύρι με τους «Ξέφραγο Αμπέλι»

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

· Δημήτρης Μυστακίδης

· Γκιντίκι

· Ικαριώτικο Γλέντι

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 

· Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και η Μάρθα Φριντζήλα

· Παντελής Κυραμαργιός & No Pasaran

Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:00
Οικονομική ενίσχυση (1 ημέρα): 5 Ευρώ
Οικονομική ενίσχυση (3 ημέρες): 12 Ευρώ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Η Χρύσπα ενάντια στην ομοφοβία: «Τι σημαίνει άνδρας ή γυναίκα; Δεν διαχωρίζω τα ερωτικά γούστα»

 


Συνέντευξη στην εφημερίδα «On Time» και τη Σίσσυ Μενεγάτου έδωσε η Χρύσπα και σε μία απάντηση στάθηκε ενάντια στην ομοφοβία.

Σίγουρα όμως έχεις έρθει κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση από φλερτ πάνω στην πίστα.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες άβολες στιγμές έχουν υπάρξει και υπάρχουν όταν είναι περασμένη η ώρα και κάποιος θαμώνας έχει πιει λίγο παραπάνω. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια που είμαι στο τραγούδι άντε να έχω έρθει 2-3 φορές σε άβολη κατάσταση πάνω στην πίστα και να αναγκάστηκα με τον τρόπο μου να τους βάλω στη θέση τους.

Αυτά τα 20 χρόνια δεν σου έχει τύχει να σου την πέσει άτσαλα άνδρας την ώρα της δουλειάς;

Μπορεί να έχει συμβεί, αλλά δεν το πήρα χαμπάρι γιατί δεν με αφορά. Ίσως είναι θέμα άμυνας αλλά όταν είμαι πάνω στην πίστα δεν με αφορούν αυτά. Έχω τον τρόπο μου να τα ξεκόβω.

Ίσως κάτι πιο ακραίο; Να στην πέσει γυναίκα την ώρα που τραγουδάς σου έχει συμβεί;

Δεν είναι ακραίο αυτό. Τι σημαίνει άνδρας ή γυναίκα; Δεν διαχωρίζω τα ερωτικά γούστα. Ο καθένας στην προσωπική του ζωή κάνει τις επιλογές του. Όπως θα αντιδρούσα σε έναν άντρα, αντιδρώ και σε μια γυναίκα. Κι αυτό έκανα όταν συνέβη. Έκανα ξεκάθαρο ότι δεν με αφορά, δεν το θέλω. Αυτόν όμως το διαχωρισμό στις μέρες μας τον θεωρώ πασέ, παλιομοδίτικο και πολύ αστείο.