Menu

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

FINA: Αποφάσισε τον περιορισμό συμμετοχής τρανσέξουαλ στις διοργανώσεις της

 


Το συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας υγρού στίβου (FINA) πήρε μία σημαντική απόφαση για τη συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητών στις διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε τον αποκλεισμό της συμμετοχής τους σε επίσημες διοργανώσεις εκτός κι αν έχουν ολοκληρώσει την ορμονοθεραπεία μέχρι και την ηλικία των 12 ετών. Μόνο τότε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες.

Την ίδια ώρα αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας ξεχωριστής κατηγορίας όπου θα μπορούν να διαγωνίζονται μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ψήφισαν για το συγκεκριμένο θέμα 152 μέλη εθνικών ομοσπονδιών από τα οποία το 71% τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης.

Η συγκεκριμένη πρόταση έφτασε προς ψήφιση ως αποτέλεσμα των εργασιών τριών επιτροπών που συνεργάστηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 ώστε να εξετάσουν το θέμα.

«Η προσέγγιση της Fina στην κατάρτιση αυτής της πολιτικής ήταν περιεκτική, βασισμένη στην επιστήμη και χωρίς αποκλεισμούς, και, το σημαντικότερο, η προσέγγιση της Fina τόνισε την ανταγωνιστική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μπρεντ Νοβίτσκι, εκτελεστικός διευθυντής του διοικητικού οργάνου.

Ο πρόεδρος της Fina Χουσεΐν Αλ-Μουσάλαμ δήλωσε ότι ο οργανισμός προσπαθεί να «προστατεύσει τα δικαιώματα των αθλητών μας να αγωνιστούν» αλλά και να «προστατεύσει την ανταγωνιστική δικαιοσύνη».

Ο πρώην κολυμβητής της Μεγάλης Βρετανίας Σάρον Ντέιβις Davies, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της συμμετοχής των τρανσέξουαλ στην ελίτ κολύμβηση γυναικών, δήλωσε ήταν «περήφανη» για το άθλημα της και τη Fina.

Ευχαρίστησε τη Fina «που υπερασπίζεται τον δίκαιο αθλητισμό για τις γυναίκε». Πρόσθεσε: «Η κολύμβηση θα καλωσορίζει πάντα τους πάντες, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αναγνωρίζετε, αλλά η δικαιοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αθλητισμού».

Ωστόσο, η «Athlete Ally» - μια ομάδα υπεράσπισης ΛΟΑΤ που διοργάνωσε επιστολή υποστήριξης για την τρανσέξουαλ Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας τον Φεβρουάριο, χαρακτήρισε τη νέα πολιτική «διακριτική, επιβλαβή, αντιεπιστημονική και όχι σύμφωνη με τις αρχές της ΔΟΕ το 2021».

«Εάν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τον αθλητισμό των γυναικών, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις γυναίκες» έγραψε σε tweet η ομάδα.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ρισάρλισον: "Όλη μου τη ζωή με ρωτούσαν αν είμαι γκέι, τώρα σας λέω ότι είμαι αμφιφυλόφιλος"


 Στην αποκάλυψη της σεξουαλικής του ταυτότητας προχώρησε ο άλλοτε χαφ της Σάο Πάουλο και δύο φορές διεθνής (το 2008) με την εθνική Βραζιλίας, Ρισάρλισον, με τον 39χρονο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή να δηλώνει στο πλαίσιο podcast στην πατρίδα του πως είναι αμφιφυλόφιλος και πως δεν του αρέσει καθόλου η ομοφοβία που υπάρχει στο ποδόσφαιρο και στην πατρίδα του.

"Όλη μου τη ζωή με ρωτούσαν αν είμαι γκέι. Είχα σχέσεις με άνδρες και με γυναίκες επίσης. Είμαι φυσιολογικός, έχω κι εγώ τα θέλω και τις επιθυμίες μου. Έβγαινα ραντεβού με άνδρες, βγαίνω ραντεβού με γυναίκες, και λοιπόν;

Πολλοί άνθρωποι λένε πως είναι σημαντικό να βγω μπροστά, οπότε σήμερα αποφάσισα να το πω: είμαι αμφιφυλόφιλος. Αν αυτό ήταν που έλειπε, ορίστε.

Τώρα θέλω να δω αν τα πράγματα θα βελτιωθούν πραγματικά, αυτή είναι η απορία μου", είπε αρχικά ο Ρισάρλισον θέλοντας να υποστηρίξει το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στη διαφορετικότητα, για να προσθέσει με νόημα:

"Δυστυχώς, ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή τη συζήτηση. Καταλαβαίνετε γιατί νομίζω ότι είναι περιττό να βάζετε ταμπέλα στον εαυτό σας μερικές φορές;

Υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα, υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, η Βραζιλία είναι η χώρα που σκοτώνει τους περισσότερους ομοφυλόφιλους.

Και εδώ μιλάμε για ποδόσφαιρο, το καταλαβαίνω, αλλά το ποδόσφαιρο είναι μια μικρή επιχείρηση. Αν θεωρώ ότι αυτά που λέω μπορούν να βοηθήσουν; Όχι, δεν θα βοηθήσουν.

Ποιος είναι ο Ρισάρλισον, για όνομα του Θεού; Είμαι ένας απλός πολίτης, που είχε μια ωραία ιστορία στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπορώ να μετακινήσω βουνά για να σταματήσω αυτά τα εγκλήματα, για να σταματήσω την ομοφοβία στο ποδόσφαιρο".

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Τι σημαίνει το πρώτο Pride Περηφάνιας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρόδο

 


Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος χαιρετίζουν το πρώτο Pride Περηφάνιας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρόδο στις 25/06/2022.

Το ιστορικό αυτό γεγονός για την Περιφέρεια μας,  αναφέρεται  σε ανακοίνωση , δεν είναι απλά μια δράση πολιτισμικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά ένα δυνατό μήνυμα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων στο γάμο, στην απόκτηση οικογένειας, στην εργασία και σε κάθε άλλη μορφή της κοινωνικής τους ζωής που βιώνουν διάκριση.

«Στεκόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για ελευθερία έκφρασης, ελευθερία αυτοπροσδιορισμού, τη δυνατότητα επιλογής ταυτότητας φύλου και σεξουαλικής προτίμησης, την άνευ όρων αποδοχή της διαφορετικότητας τους.

Ας μην αφήνουμε άλλο τις κοινωνικές νόρμες να κατακερματίζουν την ελευθερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Δεσμευόμαστε να παλέψουμε για μια κοινωνία που δέχεται όλα τα άτομα άνευ όρων και δίνει ίσα δικαιώματα σε όλα  να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Διαφορετικές συναντήσεις του Ινστιτούτου Θερβάντες με ταινίες μικρού μήκους ΛΟΑΤΚΙ +

 


Το πρόγραμμα που αφιερώνει το Ινστιτούτο Θερβάντες στην έμφυλη διαφορετικότητα δίνει ένα ετήσιο ραντεβού με αυτόν τον κύκλο ταινιών μικρού μήκους που πραγματεύονται διαφορετικές προσεγγίσεις της πραγματικότητας ΛΟΑΤΚΙ +, και πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Περηφάνιας ΛΟΑΤΚΙ (LGTBIQ+ Pride Day).
Στην παρούσα έκδοση, η Ταινιοθήκη Pedro Zerolo της Μαδρίτης επέλεξε επτά έργα που ανακτούν το μαχητικό πνεύμα, αλλά και συνάμα ευαισθητοποίησης, αυτού του Ισπανού ακτιβιστή, του οποίου η πολιτική καριέρα συνέβαλε στη θέσπιση του νόμου για τους γάμους ομοφύλων. Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη του Exterior es Diverso, της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε από προσωπικό ΛΟΑΤ της Ισπανικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και τους/τις συντρόφους τους και τις οικογένειές τους.
Ο κύκλος «Διαφορετικές συναντήσεις. Ταινίες μικρού μήκους ΛΟΑΤΚΙ+» ανασύρει ιστορίες ζωής που στοχεύουν στην προσέγγιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, και ειδικά εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω της σεξουαλικής τους κατάστασης. Το ντοκιμαντέρ ως είδος κυριαρχεί στον κύκλο, αλλά παρουσιάζονται και αρκετές ταινίες μυθοπλασίας. Δύο από αυτές είναι του σκηνοθέτη Roberto Pérez Toledo, που απεβίωσε πρόσφατα, και του οποίου η καριέρα ήταν γόνιμη και αφοσιωμένη στο θέμα αυτού του κύκλου, οπότε και η παρουσίασή τους στο κοινό θέλει να χρησιμεύσει ως φόρος τιμής στην προσωπικότητα του.

Στο σύνδεσμο θα βρείτε το πρόγραμμα καθώς και το link για το κανάλι του Ινστιτούτου Θερβάντες στο VIMEO.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία: από τις 08/07/2022 ως τις 31/07/2022

Διαδικτυακές προβολές: Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Ινστιτούτου θερβάντες στο Vimeo από τις 21.00 ώρα Ελλάδος της ημέρας που αναφέρεται στο πρόγραμμα και για 48 ώρες.

Υπάρχουν διαθέσιμοι υπότιτλοι προς επιλογή σε διάφορες γλώσσες, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης.

Τόπος: Instituto Cervantes. Canal Vimeo

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

H Πάολα Ρεβενιώτη και η Ερωφίλη συζητούν για τις τρανς ζωές (τους)


 Ένα τραπέζι, δυο μπύρες, μερικά τσιγάρα και δύο γυναίκες που έχουν πολλά να πουν. H σκηνοθέτρια και ακτιβίστρια, Πάολα Ρεβενιώτη, και η συγγραφέας και ηθοποιός, Ερωφίλη, μίλησαν στις Όψεις, του Eteron.org, που τον Ιούνιο είναι αφιερωμένες στον μήνα υπερηφάνειας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Οι δυο τους συζητούν σε ένα από τα αγαπημένα τους στέκια, μια πιάτσα πίσω από την Καβάλας, για τα πρώτα pride στην Ελλάδα, την τρανς ταυτότητα, τις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις και τη σημασία των safe spaces.

«Εδώ, εγώ ποτέ δεν έχω νιώσει άσχημα – που είναι άνθρωποι από λαϊκές γειτονιές, ταξιτζήδες, μεροκαματιάρηδες κι ερχόμαστε το βράδυ εδώ με καμια φίλη, πίνουμε καμια μπύρα, κουτσομπολεύουμε, λέμε μια κουβέντα. Έτσι είναι», λέει η Πάολα Ρεβενιώτη για το δικό της safe space, που είναι αυτό το στέκι στην Καβάλας. «Περνάνε και διάφορες φίλες και γνωστές και γίνεται τζέρτζελο», συμπληρώνει η Ερωφίλη και επισημαίνει τη σημασία του να νιώθεις ότι ανήκεις κάπου. «Εγώ έζησα εποχές που πιο πολύ μας αποδεχόντουσαν οι στρέιτ παρά οι γκέι. Νομίζω ότι δεν αντιμετωπιζει η ΛΟΑΤ κοινότητα πλέον τα τρανς άτομα άσχημα», συμπληρώνει η Πάολα Ρεβενιώτη λίγο αργότερα.

«Εγώ θεωρώ κοινότητα αυτούς οι οποίοι έχουμε τα ίδια όνειρα για το πώς θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.»

Πώς ξεκίνησαν τα Pride

ADVERTISING
Remaining Time 0:00
 

«Τα Pride ξεκίνησαν σε μια εποχή που το ΑΚΟΕ είχε παρακμάσει, το ΑΜΦΙ είχε κλείσει και ήταν μια εποχή που δεν είχε ασχοληθεί κανείς με τα ΛΟΑΤ θέματα. Το είχα ξεκινήσει εγώ στο λόφο του Στρέφη. Είχαν έρθει περίπου 1000-1500 άτομα. Οι μισοί ήταν γκέι, οι μισοί ήταν στρέιτ. Δεν ήταν εποχές ομως που οι γκέι τολμούσαν με τέτοια ορατότητα να βγουν προς τα έξω», θα πει η Πάολα Ρεβενιώτη που έχει ζήσει και συμβάλλει στη μετάβαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από το σκοτάδι στο φως.

«Τα καινούργια κουίρ παιδιά έχουν άλλη κουλτούρα τώρα, είναι πιο αθώα και πιο ιδεολογικά φορτισμένα. Τότε το κάναμε για την καύλα μας, γιατί θέλαμε να βγούμε έξω, δε κοιτάγαμε σπόνσορες, να μας πληρώσουν και τέτοια.»

«Έκείνο που είχα εκνευριστεί εγώ με τα πρώτα Pride ήταν ότι είχαν σπόνσορες γκέι μαγαζιά, τα οποία δεν άφηναν να μπουν τρανς. Υπήρχε μια περιφρόνηση απέναντι στις τρανς από τις ΛΟΑΤ οραγνώσεις τότε», θυμάται η Πάολα Ρεβενιώτη.

Ο διεκδικήσεις

Η Ερωφίλη, από τη μεριά της θίγει το κομμάτι της διεκδίκησης των δικαιωμάτων και η κουβέντα μοιραία περνάει στα προνόμια. Πόσο ισότιμα διεκδικεί τα πράγματα μια φτωχή τρανς γυναίκα με κάποια που έχει περισσότερα χρήματα; Η αλλαγή ονόματος, η υιοθεσία, ο γάμος. Τι συμβαίνει όμως με την τρανς που ζει στο πεζοδρόμιο, χωρίς σύνταξη;

«Γιατί ξαφνικά το πιο σημαντικό είναι να παντρευτεί όλος ο κόσμος και όχι ας πούμε το να πάει σχολείο όλος ο κόσμος;», αναρωτιέται η Ερωφίλη. «Κάποιοι έχουν περάσει πάρα πολύ άσχημα, γιατί φαντάσου να έχεις χάσει τον σύντροφό σου και να μην έχεις δικαίωμα να βρεθείς κάπου εκεί κοντά και να έχεις έστω παρουσία. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται».

Δες ολόκληρη την κουβέντα των δύο γυναικών για τις ζωές των τρανς ατόμων εδώ.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Pride: Ο Αύγουστος Κορτώ απαντά στο γιατί νιώθει περήφανος


 Με αφορμή τον μήνα υπερηφάνειας και το Athens Pride 2022 που κάνει «πρεμιέρα» το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, με ανακοίνωσή του στο facebook, απάντησε στο ερώτημα που, όπως λέει, του τίθεται κάθε χρόνο: Γιατί νιώθει περήφανος;

Ανοιχτά ομοφυλόφιλος ο ίδιος και με πολυάριθμο κοινό, ο Αύγουστος Κορτώ μιλάει συχνά δημόσια και δεν διστάζει να ασκήσει και κριτική για τα ζητήματα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. O ίδιος μάλιστα και ο σύντροφός του ήταν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Το Athens Pride «έριξε πόρτα» στη συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών, μετά τα επεισόδια με γκέι αναρχικούς!

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Αύγουστος Κορτώ

Με ρωτάς, κάθε χρόνο, γιατί νιώθω περήφανος. Άφησέ με να σου πω.

Γιατί οι γονείς μου, που με λάτρευαν, με ήθελαν αλλιώτικο, κι αρνιόντουσαν ένα ζωτικό κομμάτι της ψυχής μου.
Γιατί μικρός δεν τολμούσα να πω ποιος είμαι, κι έτσι πέρασα τα παιδικά μου χρόνια νιώθοντας ξένος, αποσυνάγωγος, μόνος.
Γιατί την εποχή που θέριζε το έιτζ, άκουγα να λένε, “Ο Θεός θα τους κάψει τους πούστηδες,” και “Ευτυχώς θα γλιτώσουμε απ’ τις αδερφές” – και σκεφτόμουν: για μένα λένε.
Γιατί όταν τόλμησα να δείξω ποιος είμαι στο γυμνάσιο, βρήκα στο θρανίο μου ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε ΠΟΥΣΤΑΡΑ, κολλημένο στο ξύλο με σάλιο.
Γιατί σε εκδρομή του λυκείου έβαλαν αγκάθια κάτω απ’ το σεντόνι του κρεβατιού μου.
Γιατί για χρόνια νόμιζα ότι το μόνο που μου άξιζε ήταν η δυστυχία κι η μοναξιά.
Γιατί όταν γνώρισα τον άνθρωπό μου, ο σπιτονοικοκύρης ρωτούσε επίμονα ποιος είναι, κι έλεγα “φίλος μου”. Και ντρεπόμουν φριχτά για την προδοσία.
Γιατί χρόνια μετά, όταν τόλμησα να ξεστομίσω τις τρεις πιο φυσικές λέξεις του κόσμου – “ο άντρας μου” – έγινα αντικείμενο αδιανόητου, δημόσιου διασυρμού.
Γιατί μια φωτογραφία όπου φιλιόμαστε έγινε αφορμή για μια βροχή από ύβρεις – αν δεν κρατιόμουν απ’ τα καλόκαρδα, ανθρώπινα σχόλια, θα την είχα διαγράψει, σαν κάτι βρόμικο, ντροπιαστικό.
Γιατί αν αύριο γινόμασταν γονείς, θα υπήρχαν παιδιά – αθώα, καθώς αυτά ακούνε στο σπίτι τους – που θα κορόιδευαν και θα περιθωριοποιούσαν το “παιδί των πούστηδων”.
Γιατί, μετά από τόσο αγώνα, είμαι ίσος, αλλά εσύ είσαι περισσότερο ίσος από μένα.
Η κοινωνία, και συγκεκριμένοι άνθρωποι, προσπάθησαν να με εξοντώσουν – να με αφήσουν λειψό, φοβισμένο, αποκλεισμένο. Και μολαταύτα επέζησα, κι είμαι, με όλα μου τα βάσανα, ολόκληρος κι ευτυχής.
Δεν μου αξίζει για όλα αυτά μια μέρα περηφάνιας;
(Μεθαύριο, ελάτε να γιορτάσετε μαζί μας. Η αγάπη πάντα περισσεύει).



Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Παρέλαση… ψηφοθηρίας στο Gay Pride!

 


Το Μαξίμου έστειλε όλους τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν τα δικά τους περίπτερα

Ψηφοθηρικής και μικροπολιτικής στόχευσης η «παρέλαση» κομματικών στελεχών, υπουργών, ακόμη και πολιτικών αρχηγών στο φετινό Athens Pride, με τα κόμματα να διαγκωνίζονται σε δήθεν κοινωνική ευαισθησία, με μοναδικό σκοπό την αλίευση ψήφων από τη δεξαμενή των γκέι.

Το Σαββατοκύριακο, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΜέΡΑ25 έδωσαν ρεσιτάλ υποκρισίας συμμετέχοντας στο γνωστό σόου των ομοφυλοφίλων στο κέντρο της Αθήνας με μαζικότερο τρόπο από ό,τι στο παρελθόν, ενώ εντόνως σχολιάστηκε η παρουσία των μελών της κυβέρνησης. Αποδείχτηκε περίτρανα πως, με τις εκλογές να πλησιάζουν, το μόνο που ενδιαφέρει τα επιτελεία των κομμάτων είναι το ψάρεμα ψήφων, με κάθε κόστος.

Από την κυβέρνηση, πάντως, παρέστησαν μόνο εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί… Ανάμεσά τους ο υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του Κυριάκου ΜητσοτάκηΓιώργος Γεραπετρίτης, ο επίσης υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο ανοιχτά γκέι υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Από την παρέλαση των ομοφυλοφίλων δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ούτως ή άλλως διαφημίζει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.

Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είχαν στήσει και δικά τους περίπτερα, με τη Χαριλάου Τρικούπη να βάζει και «πράσινο» ήλιο στην πολύχρωμη σημαία… Το «παρών» έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η συνομιλία, μάλιστα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., με τα δύο κόμματα να μαλώνουν για το το ποιο είναι περισσότερο… προοδευτικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιώργο Καπουτζίδη

Υποκρισία και θράσος

Τη σπίθα άναψε το σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως «όσα περάσαμε όσο ήμασταν κυβέρνηση, τα περάσαμε μόνοι μας, δυστυχώς», με τη Χαριλάου Τρικούπη να του καταλογίζει υποκρισία και θράσος, λέγοντας πως τα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου υιοθετήθηκαν χάρη στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τότε Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και του Ποταμιού.

Ανταπαντώντας, η Κουμουνδούρου άρχισε τις θριαμβολογίες επειδή οι όποιες σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες υπήρξαν, ελήφθησαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε και σχετική πρόταση νόμου, ζητώντας τη θέσπιση όχι μόνο του γάμου, αλλά και της τεκνοθεσίας για τους γκέι, και καλώντας τη Ν.Δ. να τη φέρει προς συζήτηση στη Βουλή και τα υπόλοιπα κόμματα να την κάνουν δεκτή.

Το κάλεσμα, βεβαίως, της Κουμουνδούρου σε ενότητα και εθνική ομοψυχία για τον γάμο των γκέι είναι τουλάχιστον ανειλικρινές, μια και σε άλλα κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά, λόγου χάρη, δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ THESSALONIKI PRIDE


 Σε ένα «μάθημα αποδοχής», το οποίο και αποτελεί και το σύνθημα του φετινού 10ου Thessaloniki Pride, καλεί η διοργάνωση τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη του επετειακού φεστιβάλ υπερηφάνεια
ς.

Το Thessaloniki Pride, όπως και κάθε φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙΑ+ ορατότητας, αποτελεί ένα σπουδαίο και βιωματικό «μάθημα Αποδοχής». Με αυτήν την έκφραση για κεντρικό σύνθημα, οι διοργανώτριες και διοργανωτές θέλουν να φέρουν στο προσκήνιο τα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 10ου Thessaloniki Pride

Το φεστιβάλ σηκώνει σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουνίου, αυλαία με μία στρογγυλή τράπεζα με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως προς τη συμπερίληψη της ΛΟΑΤΚΙ διάστασης στο κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στις 7 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, μέρος θα λάβουν μέρος η γραμματέας  Αλληλεγγύης & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Νάτσιου, το μέλος νομαρχιακής Θεσσαλονίκης και μέλος του περιφερειακού κέντρου ΛΟΑΤΚΙ ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Κορσαββίδης, και το μέλος της νομαρχιακής Επιτροπής και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.


Το Σάββατο, 25 Ιουνίου, κορυφώνεται, όπως και κάθε χρονιά η διοργάνωση με την παρέλαση υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 6:30 το απόγευμα.

Έπειτα, θα  κολουθήσει η συναυλία κάτω από τον φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκού Πύργου, του πρώτου μνημείου στην Ελλάδα που φωταγωγήθηκε πριν από δέκα χρόνια στα χρώματα της διοργάνωσης.

Στη συναυλία το παρών θα δώσουν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως η Κατερίνα Στικούδη, οι House of Drama, οι Incognito, οι Delta αλλά και οι The Mode . Επίσης, θα γίνουν πολλά drug Show από τους Raw Bee Candles, Angel Seemen, Colopy Lala, Heelcat, Binboy, Fatality, Catina Bella και Mystique Von Rogue.

Το φετινό τραγούδι της διοργάνωσης έχουν αναλάβει σε στίχους και ερμηνεία το ντουέτο Ozirna, δύο παιδιά από την Ουκρανία με βάση τη Θεσσαλονίκη. Το τραγούδι έχει διπλό στόχο: αφενός την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙΑ+ αλλά αφετέρου αποτελεί και ένα ηχηρό μήνυμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία


Στόχος είναι στην τρέχουσα συγκυρία που επιχειρείται εκσυγχρονισμός της παιδείας, να ανοίξει ξανά η κουβέντα για το πόσο σημαντική είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση και ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλα τα άτομα, χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις, στερεότυπα, και στενά κανονιστικά πρότυπα ένταξης σε μια ισοπεδωτική ομοιόμορφη κανονικότητα.

Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση θα  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, συζητήσεις, ενημερωτικά σταντ, μουσικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα και διαδραστικά παιχνίδια στην πόλη.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, μίλησε από την πλευρά της για έναν θεσμό, με προτάγματα την ορατότητα και τα δικαιώματα, που γιορτάζει τα δέκα του χρόνια. «Γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα, σε αντίθεση με τη ντροπή και το κοινωνικό στίγμα», τόνισε, ενώ σημείωσε πως το φετινό Pride είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση ώστε να καταπολεμήσουμε την άγνοια και τις προκαταλήψεις.

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη της ενημέρωσης του κοινού αλλά και των φορέων και κάλεσε όλον τον λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στο Pride.

«Το φεστιβάλ υπερηφάνειας είναι δήλωση προθέσεων ότι η κοινότητα δεν εγκλωβίζεται αλλά θα παλεύει για τα δικαιώματά της», συμπλήρωσε, ενώ απηύθυνε ένα μήνυμα σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙΑ+. «Συνεχίστε να είστε εσείς και να αγαπάτε και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον. Η ύπαρξή σας και μόνο είναι λόγος να τον γιορτάσετε», κατέληξε.

Από πλευράς των διοργανωτών το παρών έδωσαν η Φιλομένη Λιάτσα αλλά και ο Κωνσταντίνος Μαραγκός.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Το Pride είχε παλμό, χαρά... ήταν όμως και το πιο θεσμικό και «επιχειρηματικό» Pride


 Το Pride είχε ένταση, παλμό, χαρά, ήταν όντως μια μεγάλη γιορτή. Είχε και πολύ κόσμο, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κυρίως νεολαία.

Όχι τυχαία προφανώς.

Μια πρόσφατη έρευνα του Gallup στις ΗΠΑ έδειξε ότι η Generation Z - τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1997-2003 - αυτοπροσδιορίζοναι ως ΛΟΑΤΚΙ σε ένα πρωτοφανές ποσοστό 21%, διπλάσιο από το αντίστοιχο στους millennials, την αμέσως προηγούμενη γενιά. 
Το τι σημαίνει βέβαια στην πράξη είναι μια διαφορετική συζήτηση (σχεδόν οι μισοί από αυτούς δηλώνουν ότι έχουν μόνο ετεροκανονικές σχέσεις).

Ταυτοχρόνως, ήταν και το πιο θεσμικό και «επιχειρηματικό» Pride, είχε την επίσημη υποστήριξη πρεσβειών, φορέων και συστημικών ΜΜΕ, χρυσούς και πλατινένιους χορηγούς που χρηματοδότησαν τις ακριβές εγκαταστάσεις κ.ο.κ. 

Υπήρχαν μάλιστα εταιρείες (Vodafone, Goody’s, Heineken) που παρέλασαν κανονικά με φορτηγίδες και τις στολές εργασίας! Ως τι παρέλασαν άραγε, ως καταπιεσμένες διαφορετικότητες; Ένα Corporate Pride μέσα στο Gay Pride. 

Οι συμμετέχοντες ωστόσο δεν έμοιαζαν να ενοχλούνται, κρατούσαν με υπερηφάνεια τα πλακάτ που μοίραζαν οι εν λόγω εταιρείες με edgy συνθήματα του τύπου «Διαφέρω άρα υπάρχω» (Goody’s). 

Από ό,τι φαίνεται οι νέες και οι νέοι δεν είναι μόνο πιο ανοιχτόμυαλοι σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά αρκετοί από αυτούς τα επιλέγουν συνειδητά για να δηλώσουν τη διαφοροποίηση ή και την εξέγερσή τους απέναντι στο υπάρχον. 

Ο νεανικός ριζοσπαστισμός ακολουθεί όλο και περισσότερο ταυτοτικές πορείες. Αντί για τη ριζοσπαστικοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ όπως προσδοκούσε η Αριστερά, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, η ΛΟΑΤΚΙ-κοποίηση του ριζοσπαστισμού. Δεν το λέω επικριτικά, απλώς το καταγράφω.

Την τάση αυτή έχουν διαβάσει σωστά τα συστημικά κόμματα (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ) και κυρίως οι εταιρείες για αυτό έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» τα ΛΟΑΤΚΙ αιτήματα. 

Δεν κατοχυρώνουν απλώς θέσεις σε μια δυναμική και ανερχόμενη αγορά (νεανικό κοινό), αλλά εμφανίζονται και ως οι πλέον προοδευτικές, συμπεριληπτικές και κοινωνικά ευαίσθητες. 

Μετά το περιβάλλον, όπου όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και οι πετρελαϊκές δηλώνουν «πράσινες», τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα είναι το κύριο μέσο με το οποίο επιχειρούν να αναβαθμίσουν την εταιρική τους εικόνα. Μετά το greenwashing τώρα και pink washing. 

Αλλά τα παιδιά που χόρευαν πάνω στις φορτηγίδες φορώντας μπλουζάκια της Vodafone και της Goody’s θα συνεχίσουν να παίρνουν 600 ευρώ και να δουλεύουν ατελείωτα ελαστικά ωράρια. 

Η διαθεματικότητα σταματά εκεί που αρχίζει η εργασιακή εκμετάλλευση. Ισότητα στον καπιταλισμό σημαίνει να σε εκμεταλλεύονται το ίδιο, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Και αναγνώριση σημαίνει θα απαλλοτριώσουμε και θα εμπορευματοποιήσουμε ακόμα και την πιο προσωπική σου ταυτότητα και θα σου την πουλήσουμε πίσω με κέρδος.

* Αναδημοσίευση από την προσωπική σελίδα στο Facebook του Dimitris Tsirkas

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Γιώργος Καπουτζίδης: Το Athens Pride, ο διάλογος με τον Τσίπρα και τα σχόλια που έπεσαν «βροχή» στο Twitter


Ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στο Twitter είναι τις τελευταίες ώρες ο Γιώργος Καπουτζίδης μετά το Athens Pride και τον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Εγώ θα κάνω μία ευχή, ως πολυκομματικός παρουσιαστής. Εύχομαι να συνεργαστείτε όλοι, γιατί όπως η σημαία μας έχει πολλά χρώματα θέλουμε και αυτά τα δικαιώματα να έχουν πολλά χρώματα. Θα είναι νίκη για μας να μπορέσετε όλες οι παρατάξεις μαζί να περάσετε αυτές τις αλλαγές», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Μακάρι, η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Όσα περάσαμε όταν είμασταν κυβέρνηση, τα περάσαμε μόνοι μας δυστυχώς, τώρα είμαστε αντιπολίτευση και καταθέτουμε μία πρόταση και θα ήταν χαρά μας να την υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση και να την ψηφίσουμε μαζί».

Τα σχόλια στο Twitter για τον Γιώργο Καπουτζίδη έπεσαν «βροχή». Ακολουθούν ορισμένα από αυτά…


Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

«Ηχηρό παρών» από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και στελέχη των κομμάτων στο Athens Pride 2022


Ηχηρό παρών έδωσαν στο φετινό Athens Pride με κεντρικό μήνυμα το "Ανευ Όρων" στην Πλατεία Συντάγματος πολιτικοί από όλα τα κόμματα.

Τα περίπτερα που στήθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος ήταν και κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, το οποίο έβαλε τον «πράσινο» ήλιο στην πολύχρωμη σημαία.

Μεταξύ άλλων, μήνυμα υπέρ της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιώματων έστειλαν οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Πατέλης και ο γενικός γραμματέας συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργής.

Με κεντρικό σύνθημα «'Ανευ Όρων» και αίτημα την ισότητα όλων στο γάμο, την οικογένεια, την εκπαίδευση και τη συμπερίληψη, διοργανώνεται το φετινό Athens Pride από τις 10 ως τις 18 Ιουνίου.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα. Όλα τα άτομα γεννιόμαστε αδιακρίτως ελεύθερα. Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης της προσωπικότητας, στη σωματική ακεραιότητα, στην εκπαίδευση, στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία και στην ασφάλεια», υπενθυμίζουν οι διοργανωτές. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, τίποτα δεν ισχύει στην πράξη «όταν τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα χαρακτηριστικά, την έκφραση και την ταυτότητα φύλου μας. Ξαφνικά εμφανίζονται αυθαίρετοι περιορισμοί βασιζόμενοι σε ανυπόστατες εκτιμήσεις». 

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 10 Ιουνίου και έγιναν συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές ταινιών και συζητήσεις.

PRIDE

PRIDE-INTIME

PRIDE-INTIME

Έκκληση στην κυβέρνηση να ψηφίσουν μαζί την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, για τον πολιτικό γάμο για όλους, την τεκνοθεσία και για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, απηύθηνε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου βρέθηκε στο Athens Pride.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε και έναν σύντομο διάλογο με τον τηλεπαρουσιαστή, Γιώργο Καπουτζίδη, ο οποίος του είπε: «Εγώ θα κάνω μία ευχή, ως πολυκομματικός παρουσιαστής. Εύχομαι να συνεργαστείτε όλοι, γιατί όπως η σημαία μας έχει πολλά χρώματα θέλουμε και αυτά τα δικαιώματα να έχουν πολλά χρώματα. Θα είναι νίκη για μας να μπορέσετε όλες οι παρατάξεις μαζί να περάσετε αυτές τις αλλαγές».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Μακάρι, η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Όσα περάσαμε όταν είμασταν κυβέρνηση, τα περάσαμε μόνοι μας δυστυχώς, τώρα είμαστε αντιπολίτευση και καταθέτουμε μία πρόταση και θα ήταν χαρά μας να την υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση και να την ψηφίσουμε μαζί».

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής συμμετέχει ενεργά και φέτος στη γιορτή του Athens Pride. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το περίπτερο του κόμματος επισκέφθηκε μαζί με στελέχη, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα διεκδικούμε μαζί με όλους τους προοδευτικούς πολίτες μια ανοιχτή κοινωνία που θα βάζει τέλος στις διακρίσεις και θα αγκαλιάζει τις αξίες της συμπεριληπτικότητας. Το μήνυμα είναι ένα: ο κάθε άνθρωπος αγαπά όπως θέλει και όποια θέλει. Η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει για την πλήρη άρση των διακρίσεων που υπάρχουν κατά των ΛΟΑΤΚΙ+. Χαρούμενο Pride!»

Είμαι πολύ περήφανος για το Pride. Τόσοι άνθρωποι πάλεψαν για να καθιερωθεί, το ότι καθιερώνεται είναι μια ανατρεπτικότατη στιγμή. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι άνθρωποι που τόσα χρόνια τρομοκρατούνταν από μία κοινωνία που δεν τους ανεχόταν να μπορούν να γιορτάζουν όλοι μαζί», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: skai.gr