Menu

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Όταν του απαγόρευσαν να πει τη λέξη "gay" στην ομιλία αποφοίτησης, εκείνος βρήκε μία ξεκαρδιστική εναλλακτική


 Ο 18χρονος μαθητής χρησιμοποίησε έναν κωδικό για να πει όλα όσα ήθελε και (δικαίως) έγινε viral

Ο Πρόεδρος της τάξης Zander Moricz δέχτηκε μία προειδοποίηση από τον διευθυντή του σχολείου του. Να μην πει τη λέξη gay στον λόγο που θα έβγαζε, στην τελετή αποφοίτησης, αλλιώς θα του έκλειναν αυτόματα το μικρόφωνο και θα σταματούσαν την τελετή. Δημοκρατικά πράγματα.

Από ό,τι φαίνεται, ο μαθητής είχε τραβήξει αρκετά την προσοχή πολύ πριν την τελετή, επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής και ανοιχτά gay στο σχολείο του. Είχε διοργανώσει μαθητικές εξόδους από το σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας και όλοι μαζί έχουν μηνύσει την πολιτεία της Φλόριντα για έναν νόμο που απαγορεύει τη συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα σε τάξεις του δημοτικού.

«Είμαι ο πρώτος ανοιχτά gay Πρόεδρος Τάξης στην ιστορία του σχολείου μου. Και η απαγόρευση της λέξης gay αλλά και ό,τι αφορά αυτή, αποδεικνύει ότι θέλουν να είμαι και ο τελευταίος», ήταν το tweet του Moricz. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε καθόλου και βρήκε μία πανέξυπνη, και ξεκαρδιστική, εναλλακτική. «Πρέπει να συζητήσω μαζί σας αυτό το πολύ δημόσιο κομμάτι της ταυτότητάς μου. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει γίνει το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε για μένα ως άνθρωπο». Και συνέχισε λέγοντας: «Όπως ξέρετε, έχω σγουρά μαλλιά». Έβγαλε το καπέλο του και παρουσίασε τις ξανθές μπούκλες του, με το κοινό να χειροκροτά.

«Παλιότερα μισούσα τις μπούκλες μου. Περνούσα μέρες και νύχτες νιώθοντας ντροπή για αυτές, προσπαθώντας απεγνωσμένα να ισιώσω αυτό το κομμάτι μου. Αλλά η καθημερινή καταστροφή του να προσπαθώ να διορθώσω τον εαυτό μου έγινε ανυπόφορη».

Ευχαρίστησε μία καθηγήτρια που απάντησε σε πολλές απορίες του, εφόσον δεν ήξερε «άλλα άτομα με σγουρά μαλλιά» για να μιλήσει, τονίζοντας τη σημασία μίας κοινότητας που αποδέχεται και συμβάλει στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης. «Αν και το να έχεις σγουρά μαλλιά στη Φλόριντα είναι δύσκολο, εξαιτίας της υγρασίας, αποφάσισα ότι θα νιώσω περήφανος και θα έρχομαι στο σχολείο ως ο αυθεντικός εαυτός μου».

Προς το τέλος της ομιλίας, ο Moricz δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του (ούτε κι εμείς). «Θα υπάρξουν τόσα πολλά παιδιά με σγουρά μαλλιά που θα χρειαστούν μία κοινότητα, και δεν θα την έχουν. Αντ'αυτού, θα προσπαθούν να διορθώσουν τον εαυτό του έτσι ώστε να υπάρχουν στο υγρό κλίμα της Φλόριντα».

Οι φίλοι και συμμαθητές τον χειροκρότησαν όρθιοι και ο ίδιος θα συνεχίσει το έργο του, μελετώντας την κυβέρνηση στο Χάρβαρντ. Όλο αυτό είναι μία αντίδραση, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στην πολιτεία της Φλόριντα, που ψήφισε τον νόμο Don't Say Gay, που έχει ως στόχο να πολιτικοποιήσει και να στιγματίσει τη σεξουαλική ταυτότητα όλων των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών και να τα απομονώσει. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που μάχονται υπέρ του ανθρώπινου δικαιώματος του να είσαι ο εαυτός σου.

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Σταύρος Σβήγκος: «Ο νονός του γιου μου είναι παντρεμένος με άντρα και έχει παιδί, του είπα ότι έχει μπαμπά και μπαμπά»

 


Ο Σταύρος Σβήγκος σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “dot”, μίλησε για τον τρόπο που μεγαλώνει το παιδί του και πώς προσπαθεί να του εξηγήσει ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι φυσιολογικό στη ζωή.

Μάλιστα, ο ηθοποιός αποκάλυψε ότι και οι γονείς του είχαν έναν στενό φίλο ομοφυλόφιλο, κάτι το οποίο του δίδαξε- μεγαλώνοντας- πώς είναι απόλυτα φυσιολογικό οι άνθρωποι να μην ντρέπονται για το σεξουαλικό του προσανατολισμό και θα έπρεπε να γίνονται αποδεχτοί από όλους.

Το ροζ σπαθί που ήθελε να αγοράσει ο γιος του Σταύρου Σβήγκου

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σταύρος Σβήγκος για την ομοφυλοφιλία “ένας πολύ καλός φίλος των γονιών μου είναι ομοφυλόφιλος. Μεγάλωσα με το ότι είναι άκρως φυσιολογικό. Γιατί να μην είναι δηλαδή; Ο καθένας πρέπει να είναι ευτυχισμένος όπως θέλει. Είχαμε πάει σε ένα κατάστημα και ο μικρός ήθελε ροζ σπαθί, μου λέει η πωλήτρια “εκεί είναι για τα αγοράκια”. Της λέω “παντού είναι για τα αγοράκια και παντού για τα κοριτσάκια”. Γιατί να μην το πάρει δηλαδή, άμα του αρέσει το ροζ; Κανένα στερεότυπο δεν πρέπει να υπάρχει. Θέλω ο γιος μου να μεγαλώσει και να είναι ένας άνθρωπος που θα προσφέρει στην κοινωνία, να είναι ανεξάρτητος, αυτόνομος και να πρεσβεύει πάντα την ελευθερία τη δική του και τον υπολοίπων”.

Και συμπληρώνει ο Σταύρος Σβήγκος “ο ένας νονός του γιο μου είναι παντρεμένος με άντρα και έχουν αποκτήσει και ένα παιδάκι. Σαφώς και με ρώτησε. Του είπα ότι έχει μπαμπά και μπαμπά, και μου είπε οκ. Μεγαλώνοντας θα με ξαναρωτήσει για το πώς απέκτησαν το παιδί και θα του εξηγήσω πως μπορεί να μην το έκαναν αυτοί, αλλά το αγαπάνε γιατί είναι δικό τους”.

Πως διαχειρίστηκε ο Σταύρος Σβήγκος το διαζύγιο, σε σχέση με τον γιο του

Για το διαζύγιο με την σύζυγό του, αλλά και στο πώς αντιμετώπισαν την αλλαγή στην οικογένειά τους, σε σχέση με το παιδί τους, ο Σταύρος Σβήγκος επεσήμανε “σαφώς πήγαμε σε παιδοψυχολόγο για να πάρουμε όλες τις πληροφορίες. Υπάρχουν τρόποι. Πρέπει να είσαι πεντακάθαρος και να προστατεύσεις το παιδί, να του εξηγήσεις”.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας − Γιατί υπάρχει και τί σημαίνει ειδικά για το 2022;


 γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος

Σαν σήμερα το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε με μια ιστορική του πράξη να αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από τις ψυχικές διαταραχές. Αυτό σημαίνει ότι πριν 32 χρόνια, ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός θεωρείτο από την διεθνή κοινότητα μορφή νοσήματος, δηλαδή μία αρρώστια!

Φυσικά είχαν γίνει πολλά βήματα από τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως στα 1970’s που η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρία είχε προβεί στην σχετική διαγραφή, αλλά να που ο Π.Ο.Υ. χρειάστηκε να φτάσει μέχρι τα ’90s για να το αποφασίσει.

Αυτή η ημερομηνία – ορόσημο, λοιπόν, αρχικά κηρύχθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας. Πριν μερικά χρόνια, για λόγους συμπερίληψης, μαζί με την ομοφοβία προστέθηκαν και οι άλλες φοβίες που αφορούν τις λεσβίες, τα αμφιφυλόφιλα, τα τρανς, τα κουίρ και τα ίντερσεξ άτομα. Δηλαδή όλες οι φοβίες που απειλούν αυτή την μεγάλη και πολύχρωμη κοινότητα στον πλανήτη.

Έχουμε τελειώσει άραγε με αυτο;

Η ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε τη συζήτηση στην Ελλάδα για το αν είναι «διαταραχή»; Όχι, βέβαια!

Η «διαταραχή ταυτότητας φύλου» ακόμη και σήμερα περιλαμβάνεται στην ελληνική νομοθεσία ως λόγος αποκλεισμού των πολιτών που επιθυμούν να εισέλθουν στα σώματα ασφαλείας, στον στρατό ως επαγγελματίες, στο λιμενικό, στην πυροσβεστική!

Το περίφημο προεδρικό διάταγμα 11/2004 με το οποίο ορίζονται οι «ικανότητες» αναφέρει στο κεφάλαιο Ι5 τον όρο «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές, όπως παραφιλίες και διαταραχή ταυτότητας φύλου».

Όλες οι προκηρύξεις για προσλήψεις σε αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες εξαιρούν ακόμη και σήμερα τους διεμφυλικούς πολίτες, θεωρώντας τους σωματικά ανίκανους. Tυχαίνει να γνωρίζω περίπτωση διεμφυλικής γυναίκας που ενώ πέρασε όλα τα τεστ, «κόπηκε» τελικά λόγω της εν λόγω διάταξης, πέρυσι.

Πέρα όμως από το μικρόκοσμό μας, να δούμε και τί σημαίνει να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ σήμερα, στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Στην Ουκρανία υπάρχουν διεμφυλικά άτομα που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, λόγω του πολέμου, καθώς δεν είχαν προβεί σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου με αποτέλεσμα να τις καταλαμβάνει η απαγόρευση εξόδου από την χώρα!

Από την αρχή του πολέμου σκεφτόμουν το Κίεβο, μια πόλη στην οποία διοργανώνεται ένα από τα πιο σημαντικά Pride στον κόσμο, ακριβώς επειδή βρίσκεται μέσα στο μάτι του κυκλώνα.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας μάλιστα δήλωσε ευθαρσώς ότι «τα pride είναι μέρος της αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία»!!!

Ο Κύριλλος, παλιό τσιράκι του Πούτιν, σε κήρυγμά του είπε ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς αφορά την «απόρριψη των αποκαλούμενων αξιών που προσφέρονται σήμερα από εκείνους που διεκδικούν την παγκόσμια εξουσία» και πως «η δοκιμή για το σε ποια πλευρά βρίσκεστε είναι αν η χώρα σας είναι πρόθυμη να διοργανώσει παρελάσεις gay pride. Για να μπεις στο κλαμπ αυτών των χωρών είναι απαραίτητο να γίνει μια παρέλαση gay pride. Όχι να κάνουν μια πολιτική δήλωση πως είμαστε μαζί σας, αλλά για να κάνουμε μια παρέλαση ομοφυλοφίλων» τόνισε και πρόσθεσε: «Και ξέρουμε πώς οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτές τις απαιτήσεις και πώς αυτή η αντίσταση καταστέλλεται με τη βία».

Πρόκειται για κορυφαίο δείγμα ομοφοβικού παραληρήματος που οργανώνεται βέβαια και γύρω από το εξευτελιστικό συνωμοσιολογικό σενάριο της «δικτατορίας των γκέι». Ότι υπάρχει μια παγκόσμια κυριαρχία, «νεοταξίτικη», που δήθεν προσβάλλει τους θεϊκούς κανόνες, όπως τους αντιλαμβάνεται ο κάθε Κύριλλος.

Μέσα σε αυτό το διεθνές κλίμα, η παγκόσμια ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας δεν είναι απλώς μία ακόμη «διεθνής ημέρα». Βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης και καθορίζει, μαζί με τα μηνύματά της, σε ποια πλευρά της Ιστορίας βρίσκεται καθένας από εμάς, σε επίπεδο ατομικό, συλλογικό, εθνικό και οικουμενικό.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ομοφοβικό παραλήρημα για το φιλί του Ρόκκου με τον Γεωργίου – Ποιος τους απειλεί με μηνύσεις


 Άστραψε και βρόντηξε… ο Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Νικόλαος Γκούσιους του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λάρισα με αφορμή το φιλί στο στόμα που αντάλλαξαν ο τραγουδιστής Στέλιος Ρόκκος με τον ηθοποιό Ανδρέα Γεωργία.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του στο ekklisiaonline:

«Σημεία των Έσχατων Καιρών! Μια οικογένεια επιλέγει να παρακολουθήσει τηλεοπτικό πρόγραμμα και έρχεται αντιμέτωπη με απίστευτες εικόνες που προσβάλουν τα ήθη και τις αξίες ολόκληρης της κοινωνίας.

Τα ανήλικα παιδιά μου παρακολούθησαν το χθεσινό αποκρουστικό θέαμα. Σκέφτεστε τι ζημιά μπορεί να κάνει στις ψυχούλες τους κάτι τέτοιο;

Θα κινηθώ νομικά, θα κάνω καταγγελία στο ΕΣΡ για το ζήτημα αυτό, υπάρχουν Νόμοι.

Η ομοφυλοφιλία αντίκειται στο δημιουργικό σχέδιο του Θεού για τη ενότητα του ανθρωπίνου γένους, η οποία έγκειται στην ύπαρξη δύο φύλων, του αρσενικού και του θηλυκού.

Έχει να κάνει και με την προτροπή Του Θεού «..αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε»

Η ενότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την συμπληρωματικότητα των ρόλων και την σαρκική ένωση «…. καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα και προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν».

Έχει να κάνει και με την συνύπαρξη των προσώπων η οποία φέρνει στην ζωή τα παιδιά, ως σημεία νέας δημιουργίας και συνέχειας του αρχικού έργου του Θεού σύμφωνα με την προτροπή Του «..αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε».

Ο Απόστολος Παύλος και οι Πατέρες της Εκκλησίας έχουν εκφραστεί αυστηρά κατά της ομοφυλοφιλίας και θεωρούν ότι δεν πρόκειται περί συντροφικότητας, αλλά περί διαστροφικής φιληδονίας ορισμένων προσώπων, που δεν είναι από τη φύση τους τέτοια, αλλά γίνονται εξαιτίας της ακολασίας και του έκφυλου τρόπου ζωής τους.

Άρα η θεολογία μας δεν αφήνει περιθώρια να δικαιολογηθεί η ομοφυλόφιλη πράξη και κατάσταση, πολλώ δε μάλλον να γίνει αποδεκτή ως φυσική αδυναμία και να μη θεωρείται αμάρτημα, αστοχία δηλαδή από τον αρχικό προορισμό του ανθρώπου που είναι το «καθ’ ομοίωσιν».

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν είναι νόσος των γκέι - Να μη στιγματίζουμε»


 Για την ευλογιά των πιθήκων μίλησε ξανά ο Ηλίας Μόσιαλος. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και σε σχετική ανάρτηση στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για την ευλογιά των πιθήκων, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας».

Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει ο στιγματισμός του σεξ ανάμεσα σε γκέι, καθώς λανθασμένα έχει ειπωθεί ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που αφορά κυρίως ομοφυλόφιλους.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά» ανέφερε επίσης ο Ηλίας Μόσιαλος. Και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού». Όπως είπε, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει πανικός «πολλές φορές στη χώρα μας» για θέματα υγείας.

«Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για δεκάδες κρούσματα σε μια χώρα 67 εκατομμυρίων» σημείωσε ακόμη ο κ. Μόσιαλος.

Επιπλέον, ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών.

«Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπονται, δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορωνοϊού, που μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» εξήγησε.

Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε πως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της νόσου, ενώ οι περισσότεροι που θα μολυνθούν από τον ιό θα αυτοϊαθούν.


Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Συναγερμός διασποράς… ομοφοβίας από την ευλογιά των πιθήκων

 


Πρόσχημα να βγουν στην επιφάνεια διάφορα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα φαίνεται να είναι η ευλογιά των πιθήκων, κρούσματα της οποίας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε χώρες της Ευρώπης.

Δεν είναι λίγες οι ειδήσεις από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που επιχειρούν να συνδέσουν τη μετάδοση της λοίμωξης με την ομοφυλοφιλία.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία απέδωσαν την πλειονότητα των μολύνσεων από ευλογιά των πιθήκων στη χώρα σε μια μόνο έξαρση σε μια κλειστή πλέον γκέι σάουνα στην περιοχή της Μαδρίτης.

Τουλάχιστον 30 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Ισπανία – με τη Βρετανία, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ να αναφέρουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων της σπάνιας ιογενούς λοίμωξης.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, αλλά ήταν σαφές ότι η ευλογιά των πιθήκων συνήθως ενέχει μικρό κίνδυνο καθώς η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνει πλήρως.

Είκοσι τρία νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Ισπανία την Παρασκευή (20 Μαΐου), με τον περιφερειακό επικεφαλής υγείας Enrique Ruiz Escudero να λέει στους δημοσιογράφους ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα εντοπίστηκαν από μια σάουνα ενηλίκων, που χρησιμοποιούνταν από queer άνδρες για σεξ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Escudero επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ισπανίας θα πραγματοποιήσει περαιτέρω αναλύσεις για να «ελέγχει τη μετάδοση, να κόψει τις αλυσίδες μετάδοσης και να προσπαθήσει να μετριάσει τη μετάδοση αυτού του ιού όσο το δυνατόν περισσότερο».

Δεκαπέντε από τις περιπτώσεις στην Ισπανία βρίσκονται στην περιοχή της Μαδρίτης, ενώ άλλες 18 ύποπτες υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση σε ολόκληρη τη χώρα. Η περιοχή της Εξτρεμαδούρα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα την Παρασκευή και 23 κρούσματα έχουν σημειωθεί στη γειτονική Πορτογαλία.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στο Βέλγιο, τα οποία έχουν συνδεθεί με επισκέπτες του φεστιβάλ φετιχισμού Darklands που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 9 Μαΐου.

«Το τμήμα υγείας της βελγικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τρία κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που συνδέονται με επισκέπτες στο Darklands», αναφέρεται σε δήλωση στον ιστότοπο του φεστιβάλ.

«Υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι ο ιός έχει εισαχθεί από επισκέπτες από το εξωτερικό στο φεστιβάλ μετά από πρόσφατα κρούσματα σε άλλες χώρες.

«Μετάδοση από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα»

Περίπου 100 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, που σπάνια εντοπίζεται εκτός των περιοχών της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, έχουν εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ενώ ορισμένοι έχουν συσχετιστεί με ταξίδια στο εξωτερικό, οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι τα τοπικά κρούσματα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης σε όλη την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, «ανησυχεί ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί» με «μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα. και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς».

Να μην στιγματίζονται οι μολυσμένοι

«Θα ήθελα να τονίσω ότι τα άτομα που προσβάλλονται από ευλογιά των πιθήκων δεν πρέπει να στιγματίζονται ή να υφίστανται διακρίσεις με κανέναν τρόπο», συνέχισε. «Η έγκαιρη επικοινωνία κινδύνου με το ευρύ κοινό είναι σημαντική και οι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να διαδίδουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία».

Ο Δρ Kluge προέτρεψε όποιον «ανησυχεί για ένα ασυνήθιστο εξάνθημα» να συμβουλευτεί τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ομοφοβικά στερεότυπα

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) πρόσθεσε ότι ορισμένες αναφορές για την ευλογιά των πιθήκων σχετικά με τους Αφρικανούς και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ «ενισχύουν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα».

Ο Μάθιου Κάβανα, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, είπε στον Guardian: «Το στίγμα και η ενοχοποίηση υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να ανταποκρίνεται κανείς αποτελεσματικά σε επιδημίες όπως αυτή».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι από το Σάββατο (21 Μαΐου), έχει επιβεβαιώσει περίπου 92 κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, με κρούσματα που αναφέρθηκαν σε 12 χώρες όπου η νόσος δεν εντοπίζεται συνήθως, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ο οργανισμός ανέφερε σε δήλωση του: «Ο ΠΟΥ εργάζεται με τις πληγείσες χώρες και άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών για να βρει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της νόσου».

Με πληροφορίες από Pink News

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

«Θα μου πουν έχεις μπλε μαλλιά άρα είσαι γκέι»: Καταπέλτης ο γιος του Γιάννη Πάριου και της Σοφίας Αλιμπέρτη

 

Ο γιος του Γιάννη Πάριου, Νικόλας Βαρθακούρης γνωστός σε όλους με το καλλιτεχνικό όνομα Good Job Nicky έχει δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο χώρο της μουσικής.

Ο καλλιτέχνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Down Town, μίλησε για το πως είναι να έχει διάσημους γονείς, απαντώντας και στο ερώτημα αν λόγω αυτού δέχεται αρνητικά σχόλια στα πρώτα του βήματα.

Good Job Nicky

Good Job Nicky: Τι δηλώνει για εκείνους που του στέλνουν αρνητικά σχόλια

Ο ίδιος απαντά: «Πάντα θα υπάρχει ο άνθρωπος που θα καταδικάζει κάτι που δεν μπορεί να έχει. Έχω παρατηρήσει δυο-τρεις πιστούς haters που μου στέλνουν συνέχεια. Θα ήθελα να συζητήσω μαζί τους. Θα μου πούνε για παράδειγμα «δεν προσπάθησες για τίποτα, γιατί οι γονείς σου είναι πετυχημένοι άρα σε βοηθούν αυτοί’» ή θα μου πουν «έχεις μπλε μαλλιά, άρα είσαι gay». Είναι αστείο!

Οκ καταλαβαίνω ότι είναι εύκολο να δώσεις μια τέτοια εξήγηση σε κάτι που δεν μπορείς να καταλάβεις. Αλλά εγώ είμαι εδώ μόνος και ευτυχώς στον χώρο μου όλοι ξέρουν ότι δεν έχω πει ποτέ ”μπαμπά ή μαμά, βοήθεια”. Το κάνω από το μηδέν, μόνος μου. Εξάλλου, κάνω κάτι εντελώς άλλο από τον πατέρα μου. Και να ήθελε να με βοηθήσει δεν ξέρω αν θα μπορούσε. Αν φύγει αυτό το στίγμα ”ο γιος του μπαμπά”, θα είναι πολύ όμορφο να μιλώ για τους γονείς μου. Θα έπρεπε να έχω κάθε δικαίωμα να είμαι περήφανος για αυτούς».

Πηγή: enimerotiko.gr

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Καταγγελία φοιτητή για bullying από τους γονείς του επειδή είναι γκέι: «Παλιοπ@@@ θα σε σκοτώσω»


 Μία σοβαρή καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά έναν 24χρονο από την Εύβοια, ο οποίος καταγγέλλει για bullying τους γονείς τους, επειδή τους ανακοίνωσε ότι είναι γκέι.

Το θέμα έγινε γνωστό από ανάρτηση του φοιτητή, αφού δέχθηκε επίσκεψη στο σπίτι του στου Ζωγράφου, από τον πατέρα του, ο οποίος, όπως υποστηρίζει με ύβρεις και φωνές, απείλησε τον γιό του και όχι μόνο.

Η ανάρτηση στα social media

Στην ανάρτηση του στα social media, ο φοιτητής ψάχνοντας καινούριο σπίτι, όπου θα μπορεί να μείνει μαζί με τον γάτο του, αναφέρει, μεταξύ άλλων, «είμαι παιδί ενδοοικογενειακής βίας. Εχθές ο ίδιος μου ο πατέρας ήρθε και με απείλησε και δεν πείστηκα ότι θα μείνει στις απειλές με την ίδια μου τη ζωή όντας ομοφυλόφιλος. Δε θα κάτσω εδώ να σχολιάσω και να συζητήσω αυτή την απαίσια κοινωνία που ζω, δε με νοιάζει αυτό, είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Σήμερα παρουσιάστηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Το Πρωινό», συνομιλία του δημοσιογράφου με τον φοιτητή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, του είπε τα εξής:

«Για σένα νοιαζόμαστε αλλά δεν είναι καλό αυτό που είσαι»

«Όλα ξεκίνησαν από τα Χριστούγεννα, από τον Δεκέμβριο που τους ανακοίνωσα την επιλογή μου και από τότε απλά άρχισε απλά άρχισε να κλιμακώνεται αυτό το φαινόμενο. Όλο να προσπαθούν να με πανικοβάλλουνε, να με κάνουν να νιώσω ψυχολογικά άσχημα… Είχα την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν, έγιναν κάποιες προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τη μητέρα μου, να τους εξηγήσω ότι «ξέρετε καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι δύσκολο αλλά τελικά τι σας νοιάζει; Η γνώμη του χωριού η σας νοιάζει για εμένα;». «Μα για σένα νοιαζόμαστε αλλά δεν είναι καλό αυτό που είσαι». Προσπαθούσαν να με επηρεάσουν ψυχολογικά να μου λένε «και τι είναι αυτά και πως είσαι και τι θα απογίνεις» και με κάνανε να νιώθω με πολλούς τρόπους άσχημα.

Kυρίως οι επαφές μας δεν ήταν ποτέ κοντινές, πάντα από το τηλέφωνο το οποίο κρατούσε λίγα δευτερόλεπτα με τη μητέρα μου που μιλούσα, η οποία δεν άντεχε ούτε αυτή να το αποδεχτεί και «μας έχεις αρρωστήσει και τι σου έχουμε κάνει και γιατί όλα αυτά και ποιος σε παρέσυρε κι εσύ δεν ήσουνα έτσι». Σαν να χρωστάω κάποιο λογαριασμό, σα να ‘χω κάνει κάτι ας πούμε. Μετά από τόσους μήνες εγώ αποφάσισα και την είχα προειδοποιήσει ότι εφόσον κάθε φορά που με παίρνεις τηλέφωνο εγώ νιώθω άσχημα και ψυχολογικά δεν με βοηθάς κάπου, αποφασίζω απλά ότι δεν θα το αποδεχτείτε ποτέ, σας κλείνω το τηλέφωνο και δεν σας ξαναμιλάω ποτέ.

«Ήρθα ήρεμος, την άλλη φορά ξέρεις αν μου γυρίσει το μάτι τι μπορεί να κάνω;»

Ερωτηθείς αν τον επισκέφτηκαν οι γονείς του, είπε: «Πριν ένα μήνα είχε έρθει μητέρα μου πρώτα την οποία την έδιωξα γιατί πολύ απλά άρχισε να μου κάνει από κοντά απλά ψυχολογικό πόλεμο. Έπειτα από λίγο καιρό με επισκέφτηκε ο πατέρας μου το Μεγάλο Σάββατο. «Τώρα» λέει «ήρθα ήρεμος, την άλλη φορά ξέρεις αν μου γυρίσει το μάτι τι μπορεί να κάνω;».

Και μετά ήρθε η προχθεσινή μέρα που με ξανά επισκέφτηκε εκείνος, άρχισε να εξοργίζεται, δεν ήθελα να συνεχίσω τη συζήτηση, να ακούσω τα ίδια λόγια, δε μου άξιζε…

Μάλιστα όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν τον απείλησε ήταν κατηγορηματικός: «Ναι! Άρχισε να φωνάζει και να λέει «παλιοπ@@@@@ θα σας σκοτώσω, θα σας εξαφανίσω όλους, θα σε σκοτώσω» και άρχισε να το επαναλαμβάνει πάρα μα πάρα πολλές φορές μέχρι που εγώ πραγματικά τα πίστεψα και τρομοκρατήθηκα… Του είπα να φύγει και δεν έφευγε και επειδή ένιωθα μεγάλη ανασφάλεια, έφυγα μόνος μου πήγα κάπου μακριά και γύρισα μετά από κάποιες ώρες».

Για τον αδερφό του είπε: «Μου απλά ότι δεν είναι φυσιολογικό αυτό που έχω και να μη το πω στους γονείς μου γιατί θα τους σκοτώσω, θα τους πεθάνω δηλαδή από τη στεναχώρια και από την ντροπή…».

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ο 17χρονος που «έβαλε γκολ» στην ομοφοβία

 


Το μυστικό του τον βάραινε εδώ και πολύ καιρό. Ενιωθε την ανάγκη να πάψει να κρύβεται, να απελευθερωθεί, όμως δίσταζε. Είχε ακούσει αμέτρητες φορές να λένε ότι το ποδόσφαιρο και η ομοφυλοφιλία, δεν ταιριάζουν. Εμφανιζόταν με κορίτσια στο πλάι του, προσπαθώντας να μην αποκαλυφθεί η πραγματική σεξουαλική του ταυτότητα. Φοβόταν την αντίδραση των συμπαικτών του, και των φιλάθλων, εάν μάθαιναν ότι είναι γκέι. Αλλά αυτό το «κρυφτούλι» τον έκανε να αισθάνεται δυστυχισμένος. Και δεν μπορούσε να περιμένει να τελειώσει η καριέρα του, που μόλις άρχισε, για να αποκαλυφθεί. Πριν ακόμη γίνει γνωστός για το -σπουδαίο, λένε- ταλέντο του, ο κόσμος τον έμαθε για το θάρρος του. 

Ο επιθετικός της Μπλάκπουλ, Τζέικ Ντάνιελς, που έκλεισε τα 17 τον περασμένο Ιανουάριο, έκανε χθες (Δευτέρα) κάτι που ελάχιστοι εν ενεργεία παίκτες έχουν τολμήσει, με μια ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου του: «Αυτή η σεζόν ήταν τρομερή για μένα εντός γηπέδου. Εκανα το ντεμπούτο μου με την πρώτη ομάδα, σκόραρα 30 φορές με την ομάδα Νέων, υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο… Αλλά εκτός γηπέδου έκρυβα τον αληθινό μου εαυτό, το ποιος πραγματικά είμαι. Ολη μου τη ζωή γνωρίζω πως είμαι γκέι και, πλέον, νιώθω έτοιμος να κάνω come-out και να είμαι ο εαυτός μου». 

Ο Ντάνιελς, ο οποίος εμφανίστηκε με την πρώτη ομάδα της Μπλάκπουλ στις αρχές του μήνα, σε αγώνα της Τσάμπιονσιπ εναντίον της Πίτερμπορο, αφηγήθηκε στο Sky Sports όλα όσα πέρασε, ώσπου να φτάσει στη «λύτρωση». Είπε, μεταξύ άλλων: «Εδώ και καιρό σκεφτόμουν ότι έπρεπε να κρύψω την αλήθεια μου, επειδή ήθελα να γίνω -και τώρα είμαι- επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αναρωτιόμουν, μήπως θα έπρεπε να περιμένω να αποσυρθώ από τα γήπεδα προτού κάνω αυτή την αποκάλυψη. Ωστόσο, αυτό θα με οδηγούσε στο να ζω για πολλά χρόνια μέσα το ψέμα, να μην μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να ζω με τον τρόπο που θέλω. Ενημέρωσα πρώτα τη μητέρα και την αδερφή μου. Την επόμενη μέρα παίξαμε με την Ακρινγκτον, και έβαλα τέσσερα γκολ. Αυτό δείχνει πόσο βάρος έφυγε από τους ώμους μου, πόσο ανακουφισμένος ένιωσα. Είπα, τώρα είναι η σωστή στιγμή να το κάνω, να πω στον κόσμο την ιστορία μου. Να είμαι ελεύθερος, και με αυτοπεποίθηση απέναντι σε όλα». «Είναι μια σπουδαία μέρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο», σχολίασε στον τηλεοπτικό αέρα του Sky Sports ο παρουσιαστής της εκπομπής και παλιά δόξα των βρετανικών γηπέδων, Γκάρι Νέβιλ. 

Ακολούθησε ένα «τσουνάμι» επαινετικών μηνυμάτων προς τον γενναίο 17χρονο, από δεκάδες μεγάλα club της Αγγλίας και της Ευρώπης, αλλά και από εκατοντάδες φιλάθλους στα social media. Αν και υπάρχουν πάνω από 600.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε όλο τον Κόσμο, αυτοί που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ο τελευταίος που το αποτόλμησε στην Αγγλία, πριν από σχεδόν 32 χρόνια, είχε τραγικό τέλος. Ηταν ο Τζάστιν Φάσανου, τότε φορ της Λέιτον Οριεντ. Ο πρώτος άγγλος παίκτης που η μεταγραφή του (από τη Νόριτς στη Νότιγχαμ Φόρεστ) κόστισε πάνω από ένα εκατομμύρια λίρες. Η παραδοχή του ότι είναι γκέι, σε συνέντευξή του στη Sun στις 22 Οκτωβρίου του 1990, αποδείχτηκε πως δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Αναγκάστηκε να φύγει στις ΗΠΑ, επέστρεψε στο Νησί όταν ένας νεαρός συνάδελφός του στο Μέριλαντ τον κατηγόρησε (ψευδώς) για σεξουαλική κακοποίηση, και τον Μάιο του 1998 βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα γκαράζ στο Ανατολικό Λονδίνο. Αν και πέρασαν πάνω από τρεις δεκαετίες, και η αγγλική κοινωνία (υποτίθεται ότι) έγινε πιο ανοιχτόμυαλη, η ομοφυλοφιλία παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού στο ποδόσφαιρο, που είναι συνυφασμένο με τη δύναμη και τον ανδρισμό. «Πόλη γεμάτη αδερφές, είστε απλώς μια πόλη γεμάτη αδερφές», τραγουδούν συχνά οι οπαδοί στις εξέδρες, για να πικάρουν τους αντιπάλους. «Σήμερα παίζετε σαν κοριτσάκια», ουρλιάζουν πολλοί προπονητές στα αποδυτήρια, για να ταρακουνήσουν τους παίκτες τους. «Αυτό το παιχνίδι είναι για άντρες», είναι η πιο δημοφιλής δικαιολογία για ένα υπερβολικά σκληρό φάουλ. Τα γήπεδα δεν είναι έτοιμα για τέτοιου είδους αποκαλύψεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2017, οι περισσότεροι φίλαθλοι θα αγκάλιαζαν τους γκέι της αγαπημένης τους ομάδας, αλλά όχι και εκείνους των αντιπάλων. 

Ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας, Γκρεγκ Κλαρκ, είχε ρίξει την ιδέα για μια «συντονισμένη κλωτσιά» του αγγλικού ποδοσφαίρου στην ομοφοβία. Είχε προτείνει (στους Times), οι γκέι παίκτες που αγωνίζονται στην Πρέμιερ και τη Φούτμπολ Λιγκ να «βγουν μπροστά», όλοι μαζί, και να δηλώσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Ο ίδιος μίλησε με πολλούς από αυτούς, αλλά, όπως διαπίστωσε, ελάχιστοι ήταν πρόθυμοι να εκτεθούν. Ο Φίλιπ Λαμ, αρχηγός της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στον θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει: «Αν παίζεις μπάλα, μη λες ότι είσαι ομοφυλόφιλος». Οπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο RTL, τον Ιανουάριο του 2021, «αν κάποιος ήθελε τη γνώμη μου, θα του έλεγα να αποδεχθεί την αλήθεια για τον εαυτό του, αλλά δεν θα τον συμβούλευα να μιλήσει για αυτό το θέμα. Οποιος το κάνει, σε πολλά γήπεδα θα υποστεί προσβολές. Θα το αντέξει αυτό; Και για πόσον καιρό;». Ο αμερικανός πρώην εξτρέμ της Λιντς και διεθνής με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, Ρόμπι Ρότζερς, αποκάλυψε ότι είναι γκέι τον Φεβρουάριο του 2013. Αμέσως μετά αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 25 ετών, και εγκατέλειψε τη χώρα. Ο Τόμας Χιτζλσπέργκερ, μέσος της Αστον Βίλα, της Γουέστ Χαμ και της Εβερτον, 52 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Γερμανίας, περίμενε το τέλος της καριέρας του -τον Ιανουάριο του 2014- για να μοιραστεί το μυστικό του με τον κόσμο. Τον Οκτώβριο του 2011 ο Αμερικανός Ντέιβιντ Τέστο βιάστηκε να πει την αλήθεια. Η ομάδα του, Μόντρεαλ Ιμπακτ, που μετέχει στο MLS, τον άφησε ελεύθερο. Επιασε δουλειά ως καθηγητής γιόγκα. Ο Ζαν Λεμέρ, ποδοσφαιριστής σε ομάδες τοπικών κατηγοριών της Γαλλίας, παραδέχτηκε το… αμάρτημά του το 2005. Στο βιβλίο που έγραψε το 2009 αφηγείται, μεταξύ άλλων: «Συμπαίκτες μου με έβριζαν, ακόμη και μπροστά στις κάμερες, όμως κανείς τους δεν τιμωρήθηκε. 

Ο πρόεδρος της ομάδας το έβρισκε φυσιολογικό». Τον Μάρτιο του 2011 ο Σουηδός Αντον Χισέν, γιος του άλλοτε ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, Γκλεν, αν και σπουδαίο ταλέντο, κατάντησε στα 22 να παίζει στην άσημη Ούτσικτενς (Γ’ Κατηγορίας), στην οποία ήταν προπονητής ο πατέρας του. Ακόμη και στην «προχώ» σε τέτοια ζητήματα Σουηδία, η ομολογία του έκανε μεγάλο ντόρο. Ο Μάρκους Ούρμπαν, ο πρώτος ποδοσφαιριστής στη Γερμανία που είχε αποκαλύψει δημοσίως τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πρόωρα το ποδόσφαιρο «για να ζήσει ελεύθερος». Μέχρι τότε, φρόντιζε να δείχνει ιδιαίτερα δυναμικός, ώστε να μην προδοθεί το μυστικό του. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο πρώτος έλληνας Ολυμπιονίκης που δήλωσε γκέι, έχει τονίσει στο ΛΟΑΤΚΙ περιοδικό Adivirus ότι «η μαγκιά, η λεβεντιά, η πραγματική νίκη, είναι να δείχνεις αυτό που είσαι, κι όχι να προσποιείσαι ότι είσαι αυτό που θέλει Πηγή: Protagon.gr

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

5 ταινίες που έδωσαν «γροθιά» στην ομοφοβία και την τρανσφοβία

 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας συγκεντρώσαμε πέντε ταινίες που σίγουρα αξίζουν τον χρόνο σου!

Σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας. Αρχικά, η 17η Μαΐου έγινε γνωστή και με την ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), δηλαδή Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Ωστόσο, στη συνέχεια έλαβε μεγαλύτερες προεκτάσεις συμπεριλαμβάνοντας την αμφοφοβίας και την τρανσφοβία, αφού με την πάροδο του χρόνου ολοένα και μεγαλώνει ο διάλογος για ζητήματα φύλου και των δικαιωμάτων την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

 
 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας καθιερώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2006 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το συμβολισμό της συγκεκριμένης ημέρας. Έτσι, με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι η επιλογή της ημέρας ήταν τυχαία ή «πεζή» κάνετε λάθος, αφού η επιλογή της ημερομηνίας «κρύβει» ένα σημαντικό συμβολισμό.

 
 

 

Συγκεκριμένα, από το 1948 μέχρι το 1990 η ομοφυλοφιλία ήταν καταχωρημένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα ψυχικά νοσήματα, κάτι που άλλαξε στις 17 Μαΐου του 1990. Στη γενική συνέλευσή του στις 17 Μαΐου 1990 ο ΠΟΥ με ψήφισμά του τόνισε ότι “η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή, ή ανωμαλία”. Και έτσι, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παγκοσμίως, αλλά και της εξάλειψης των προκαταλήψεων απέναντί τους!

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω με την πάροδο του χρόνου η συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα η ομοφυλοφιλία, η τρανσφοβία και αμφιφοβία να γίνονται συχνά αντικείμενο ενασχόλησης της έβδομης τέχνης, η οποία με τον δικό της τρόπο προσπαθεί να μάς φέρει αντιμέτωπους και αντιμέτωπες με αυτά τα προβλήματα.

Αν και για πολλά χρόνια ο παγκόσμιος κινηματογράφος επικεντρωνόταν σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, έχει αρχίσει πλέον φέρνει στο προσκήνιο ιστορίες ανθρώπων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται περισσότερες ταινίες που αφορούν προβληματισμούς των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας συγκεντρώσαμε πέντε ταινίες που σίγουρα αξίζουν τον χρόνο σου!

1. Moonlight

Υπόθεση: Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής κι αυτογνωσίας, το Moonlight εξιστορεί τη ζωή ενός άντρα από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένα ζωτικό πορτρέτο, σε τρία κεφάλαια, της σύγχρονης ζωής ενός Αφροαμερικανού κι ένας ποιητικός διαλογισμός επάνω στην ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, πλημμυρισμένος με βαθιά συμπόνοια και καθολικές αλήθειες.

2. Boys don’t cry

Υπόθεση: Η αληθινή ιστορία της νεαρής Τίνα Μπράντον μας ταξιδεύει στον σκοτεινό κόσμο του ρατσισμού της επαρχίας. Συγκεκριμένα, στη Νεμπράσκα του 1993, όπου η νεαρή Τίνα (Την υποδύεται αριστουργηματικά η Hilary Swank!) επιθυμεί να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου, υιοθετώντας την αντρική ταυτότητα του Μπάντον Τίνα, ώσπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματική της ταυτότητα, πράγμα που θα πάρει τραγικές διαστάσεις και θα αποτελέσει την αιτία κοινωνικής στοχοποίησης και άσκησης βίας εναντίον της.

Η ιστορία του Μπράντον υπήρξε μια από τις σκληρότερες υποθέσεις βιασμού της δεκαετίας του 1990 και συντάραξε βαθιά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αλλαγή της αμερικανικής νομοθεσίας σχετικά με τα εγκλήματα μίσους.

3. Η ζωή της Αντέλ

Υπόθεση: Η ζωή της μαθήτριας Αντέλ θα αλλάξει όταν γνωρίσει την Εμά, μια δυναμική κοπέλα με μπλε μαλλιά, με την οποία θα ξεκινήσει μια μακροχρόνια, περιπετειώδη ερωτική σχέση που θα έχει σπαρακτική κατάληξη.

4. Strella

Υπόθεση: Ο Γιώργος αποφυλακίζεται ύστερα από 15 χρόνια και ξεκινά μια καινούργια ζωή. Αποφασίζει να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στο χωριό, γνωρίζει τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανσέξουαλ την οποία ερωτεύεται, ενώ παράλληλα αναζητά τα ίχνη του γιου του Λεωνίδα, τον οποίο έχει να δει από τότε που μπήκε φυλακή.

5. Το κορίτσι απ’ τη Δανία

Υπόθεση: Στην Κοπεγχάγη της δεκαετίας του 1920 ο ζωγράφος Άιναρ Βέγκενερ αντικαθιστά για χάρη της επίσης ζωγράφου γυναίκας του, Γκέρντα, ένα θηλυκό μοντέλο. Μια εμπειρία που θα τον μεταμορφώσει, θα τον κάνει να ανακαλύψει την αληθινή ταυτότητά του και θα τον σπρώξει να γίνει ένας από τους πρώτους διεμφυλικούς που προχώρησαν σε αλλαγή φύλου.

Διαβάστε ακόμη: