Menu

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Οι δικηγόροι υπερασπίζονται τα δικαιώματα, ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία


 Οι δικηγόροι υπερασπίζονται τα δικαιώματα, ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία

Ανοιχτή εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα του ΔΣΑ, ΈΓΙΝΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τις τελευταίες βδομάδες, με αφορμή γεγονότα, εγκληματικές πράξεις και πολύκροτες δίκες που απασχολούν την κοινή γνώμη, ανακύπτει ξανά και ξανά το ζήτημα της δικηγορικής δεοντολογίας.

Συμπεριφορές που εκθέτουν όσες και όσους ασκούμε τη δικηγορία, είτε γιατί αποσκοπούν σε άγρα πελατών είτε γιατί είναι προσβλητικές σε βάρος διαδίκων, άλλων δικηγόρων ή και ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, κατακλύζουν τις οθόνες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παγιώνοντας την αίσθηση ότι το δικηγορικό επάγγελμα δεν έχει κανόνες, κώδικα και ηθικές αρχές. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι παρακολουθούν αδρανείς μια κατάσταση που λογίζεται πλέον ως κανονικότητα.

Απέναντι σ’ αυτή τη συνθήκη, η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή παίρνει την πρωτοβουλία να ανοίξει τη συζήτηση για τη δικηγορική δεοντολογία:

Τι σημαίνει να είναι κανείς δικηγόρος; Υπάρχουν όρια στην άσκηση της δικηγορίας; Είναι η υπεράσπιση ταυτόσημη με το ψέμα, την τέλεση αξιόποινων πράξεων, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία ; Ποιά πρέπει να είναι η συμπεριφορά του δικηγόρου τόσο προς τις δικαστικές αρχές, τους εντολείς και τους αντιδίκους όσο και εντός του επαγγέλματος, μέσα στα ίδια τα δικηγορικά γραφεία; Τι ρόλο πρέπει να παίξουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ;

Θα μιλήσουν:

– Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης, πρώην σύμβουλος ΔΣΑ

– Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος,

– Ιωάννα Κυμάκη, νέα δικηγόρος, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής στο ΔΣ του ΔΣΑ Θανάσης Καμπαγιάννης και Δημήτρης Σαραφιανός.

==> Δευτέρα 4 Απριλίου, 18:30, στην κεντρική αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). Θα τηρηθούν μέτρα για τον covid-19.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από το OmniaTV.

Το event στο facebook υπάρχει εδώ.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Γιώργος Καπουτζίδης: Οι gay δεν ζητούν να πάρουν τα δικά σας δικαιώματα


 Στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό» βρέθηκε καλεσμένος ο Γιώργος Καπουτζίδης ο οποίος μίλησε για τη νέα σειρά «Σέρρες» η οποία φέρει την υπογραφή του και προβάλλεται στη πλατφόρμα του Ant1. Ο ηθοποιός και σεναριογράφος, αρχικά αναφέρθηκε στον καλό του φίλο, Πάνο Νάτση ο οποίος πρωταγωνιστεί στην σειρά και έχασε τόσο άδικα την ζωή του σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα.

Στην συνέχεια της συζήτησης με τη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα, ο Γιώργος Καπουτζίδης τόνισε πως ο πρωταγωνιστικός ρόλος του μοιάζει πάρα πολύ και πως: «Πιστεύω ότι το μόνο που έχει να κάνει ένας γονιός είναι ένα κλικ μέσα του και να πει “το παιδί μου είναι αυτό, πάει και τελείωσε. Το αγαπάω, δεν ακούω κανέναν”. Είναι μια απόφαση που μπορείς να την πάρεις άμεσα. Και στην σειρά, αυτοί συμφιλιώνονται από το δεύτερο επεισόδιο».Σε άλλο σημείο, ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα.

«Ένας λόγος που το έδωσα στην πλατφόρμα και όχι στην ελεύθερη τηλεόραση είναι για να είναι διαθέσιμο να το δει όταν αυτός το επιλέξει και όταν είναι έτοιμος» είπε για την σειρά του «Σέρρες» «λόγω του ότι νιώθω ότι είναι μια σειρά που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες μέσα σε μια οικογένεια».

Τι του έλεγε η μητέρα του και τι του λέει σήμερα

Για τη δική του περίπτωση ο Γιώργος Καπουτζίδης ανέφερε πως: «Όταν το είπα στους γονείς μου είναι πολλά πολλά χρόνια πίσω, ήταν λίγο ζόρικο, το 1995 ήταν, με άλλη κοινωνία. Με αγκάλιασαν και η μαμά μου είχε πει τότε “θα ήθελα να είσαι λίγο πιο διακριτικός”. Τώρα πια η ίδια γυναίκα μου λέει “να συνεχίσεις αυτόν τον αγώνα που κάνεις, ίσως γι’ αυτό να σε έφερε ο Θεός στον κόσμο”. Πολύ μεγάλη εξέλιξη.

«Θα σας άρεσε να έρθω εδώ και να σας πω η εικόνα σας με αηδιάζει;»

Πρέπει να φτάσουμε στην ισότητα. Άνοιξε το οικογενειακό ή το κληρονομικό δίκαιο και θα δεις ότι δεν υπάρχει πουθενά εκεί μέσα. Ο πολιτικός γάμος και η δημιουργία οικογένειας είναι πλήρης ισότητα και καταλαβαίνω ότι αυτό δυσκολεύει τους Έλληνες. Αλλά πρέπει να κάνουμε και πολλά βήματα μέσα μας σαν κοινωνία στη συμπεριφορά μας.

Όταν βγαίνει ο άλλος και λέει ότι εμένα με ενοχλεί όταν βλέπω δύο άντρες να φιλιούνται και τι θα πω στα παιδιά μου και με προσβάλει αυτό το θέαμα ή την αισθητική… Θα σας άρεσε να έρθω εδώ και να σας πω η εικόνα σας με αηδιάζει; Εγώ, λοιπόν και όλοι οι gay άνθρωποι το ακούμε κάθε μέρα. Δεν θέλω να κάνω και κάτι φοβερό, να του πιάσω το χέρι στον δρόμο θέλω. Δεν μπορεί να θες να πιάσεις το χέρι στον σύντροφό σου και να κινδυνεύεις να φας ξύλο ή να σε βρίσουν.

Για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία πρέπει η πολιτεία να πει παιδιά ως εδώ ήταν. Οι gay δεν ζητούν να πάρουν τα δικά σας δικαιώματα, θέλουν απλά κι αυτοί να έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν αν θέλουν. Νομίζω ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο σε αυτούς τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και όχι να ζητιανεύουν την ψήφο των ανθρώπων που έχουν μίσος μέσα τους και λένε μην δώσετε κανένα δικαίωμα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να τους ακούμε αυτούς πια, μόνο πίσω μας πηγαίνουν. Νομίζω ότι σαν χώρα μας κρατάνε πίσω σε πολλά πράγματα. Αλλάζει ο κόσμος, πρέπει να εξελιχθούμε, πρέπει να θέλουμε να είμαστε στην προηγμένη πλευρά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Άννα Πήλιου: «Δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσω άσχημα για την κα Γεννηματά»- Ζητά συγγνώμη για όσα είπε στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

 


Μετά τις αντιδράσεις και το «άδειασμά» της από το τμήμα ΛΟΑΤΚΙ + του ΣΥΡΙΖΑ, η Άννα Πήλιου ζητά συγγνώμη.


Όπως είπε «δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσω άσχημα για την κ. Γεννηματά την οποία σέβομαι απόλυτα, για το έργο της, για την πορεία της και για τα θέματα υγείας της. Ήταν μία γυναίκα σύμβολο στον αγώνα της για την υγεία της. Αυτό το σέβομαι απόλυτα όπως και την ίδια. Ξεκάθαρα και χωρίς υπονοούμενα».

«Αυτό που ήθελα να θίξω είναι η πολιτική του ΚΙΝΑΛ ως προς τα θέματα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η θέση του πολιτικού χώρου. Αν έστω και λίγο όποια, όποιο, όποιος θίχτηκε, τους ξεκαθαρίζω ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση εκ του πονηρού και ζητώ ειλικρινή συγγνώμη», καταλήγει η Άννα Πήλιου.

Μάλιστα συνοδεύει την ανάρτησή της με μία ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία βρίσκεται η ίδια με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Τι είχε πει η Άννα Πήλιου

Ειδικότερα, η Άννα Πήλιου στην ομιλία της στο Συνέδριο-μεταξύ άλλων- δήλωσε τα εξής:

«Να θυμίσω στους Πασόκους του ΚΙΝΑΛ ότι στην ψήφιση της ταυτότητας φύλου και στην ψήφιση για το σύμφωνο συμβίωσης, η αείμνηστη αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, απουσίαζε, που θέλει να λέγεται Αριστερά σήμερα το ΚΙΝΑΛ και κ@@λοτρίβεται στο Pride δίπλα στην κοινότητα, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει το μονοπώλιο των δικαιωμάτων. Αλήθεια; Γιατί πότε τα στήριξαν τα δικαιώματα το ΚΙΝΑΛ…».

ΛΟΑΤΚΙ + ΣΥΡΙΖΑ: Οι αναφορές της Άννας Πήλιου για την Γεννηματά είναι άστοχες και αυτονόητα καταδικαστέες

Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας το τμήμα ΛΟΑΤΚΙ + του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με σκοπό να καταδικάσει τις προσβλητικές και υβριστικές αναφορές της τρανς ακτιβίστριας Άννας Πήλιου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αναφορές της Άννας Πήλιου, που δεν παρίστατο στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως σύνεδρος αλλά ως απλός παρατηρητής, δικαίωμα που είχε ο κάθε πολίτης της χώρας, κατά της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, είναι άστοχες και αυτονόητα καταδικαστέες. Όσο συντηρητικές πολιτικές και αν έχει ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ, τέτοιες δηλώσεις δεν απηχούν τις θέσεις ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ούτε του τμήματος ΛΟΑΤΚΙ+».

Τί συνέβη τον Οκτώβριο του 2015

Όντως η Φώφη Γεννηματά, τον Οκτώβριο του 2015 όταν ψηφιζόταν στη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν απούσα από την ψηφοφορία.

Με άρθρο του ο Άρης Δημοκίδης αποκάλυψε ότι αιτία για την απουσία της τότε από την Βουλή ήταν η κατάσταση της υγεία της, κάτι που η Φώφη Γεννηματά δεν αποκάλυψε ποτέ, παρά την σκληρή κριτική που δέχθηκε.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Κασσιόπη: Χαροπαλεύει η τρανς γυναίκα που έπεσε από τον 3ο όροφο κτιρίου στο Αιγάλεω – Ανοιχτά όλα τα σενάρι

 


Η Κασιόπη έπεσε από τον 3ο όροφο κτιρίου στο Αιγάλεω. Νοσηλεύεται στο Αττικό νοσοκομείο ως πολυτραυματίας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δίνει μάχη για τη ζωή της. Κανείς δεν γνωρίζει εάν η πτώση της ήταν αυτοκτονία, ατύχημα ή εγκληματική πράξη. Δηλαδή κάποιος ή κάποιοι να την έριξαν στο κενό.

Η αστυνομία αρχικά έχει αποκλείσει αυτό το σενάριο, της εγκληματικής πράξης δηλαδή, όμως άτομα από το συγγενικό και στενό περιβάλλον της Κασσιόπης μιλούν για μια κοπέλα που δεν είχε δείξει κάποιο σημάδι ότι θέλει να βάλει τέρμα στη ζωή της. 

Πάντως η έρευνα για τα αίτια της πτώσης συνεχίζεται με τους αστυνομικούς να συλλέγουν τόσο μαρτυρίες από το σημείο (την Κασσιόπη την βρήκε το πρωί στις 7 ένας φύλακας του εμπορικού κέντρου) όσο και να προσπαθούν να εντοπίσουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας.

Πάντως οι εργαζόμενοι στο εμπορικό κέντρο είπαν πως είδαν την γυναίκα να κάνει βόλτες στο κτίριο.

Η Κασσιόπη

Η Κασσιόπη είναι μια τρανς γυναίκα και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Έχει πλούσια ακτιβιστική δράση και έχει συμμετάσχει στο Thessaloniki Queer Arts Festival (μια πρωτοβουλία που στοχεύει να αλλάξει βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις και προκαταλήψεις προς την κοινότητα queer και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων) 

Η Κασσιόπη έχει πρωταγωνιστήσει επίσης στο πρότζεκτ Milky way που είναι μια μίνι σειρά 8 επεισοδίων ενώ έχει συμμετοχή και στο βίντεο κλιπ του τραγουδιστή Bhukhurah.

Εκτός από τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες και τις ακτιβιστικές της δράσεις η κασσιόπη πριν λίγο καιρό αποφοίτησε από το τμήμα ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

O Thor είναι «εντελώς gay», λένε οι φαν μετά το τρέιλερ του «Love and Thunder»


 Το τρέιλερ του πολυαναμενόμενου «Thor Love And Thunder», έχει «κατακλύσει» το διαδίκτυο. Η Marvel έδωσε μία μικρή γεύση στους θαυμαστές των ταινιών, οι οποίοι σχολιάζουν την παραμικρή λεπτομέρεια, από τη στιγμή που κυκλοφόρησε.


Σε μόλις δύο ημέρες, το βίντεο έχει ξεπεράσει τις 24 εκατομμύρια προβολές στο YouTube και τα σχόλια σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «παίρνουν φωτιά».


Marvel Studios' Thor: Love and Thunder | Official Teaser


Στη τέταρτη κατά σειρά ταινία για τον Θορ, ο ήρωας θα κάνει ένα ταξίδι με στόχο την αναζήτηση της εσωτερικής του γαλήνης. Ωστόσο, ο γαλαξιακός δολοφόνος ονόματι Γκορ (Gorr the God Butcher), θα ανατρέψει όλα τα σχέδια του Θορ και η ηρεμία που έψαχνε δεν θα έρθει.

Ο Γκορ επιζητά την εξόντωση όλων των θεών. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, ο Θορ στρατεύει την ομάδα του, όπου θα βρίσκεται μεταξύ άλλων και η Τζέιν Φόστερ, που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία. Μαζί θα ξεκινήσουν μια οδυνηρή κοσμική περιπέτεια για να αποκαλύψουν το μυστήριο πίσω από την δίψα για εκδίκηση του God Butcher και να τον σταματήσουν πριν είναι αργά. Το τρέιλερ μάλιστα, έδειξε και το ντεμπούτο του Ράσελ Κρόου, στον ρόλο του Δία, ο οποίος θα ανατρέψει πολύ την πλοκή.

Μπορεί λοιπόν το τρέιλερ να έχει ήδη γίνει viral, οι φαν όμως φαίνεται ότι έχουν διχαστεί, για το πώς ο σκηνοθέτης, Τάικα Γουαϊτίτι, αποφάσισε να παρουσιάσει τον διάσημο ήρωα. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί από τους χρήστες των social media έχουν αναπτύξει ήδη τη θεωρία, ότι ο Θορ σε αυτή την ταινία θα είναι ομοφυλόφιλος.
Λίγο ο ίδιος ο Θορ που ψάχνει να βρει τον εαυτό του, λίγο ο Κουίλ που του λέει: «Θυμήσου τι σου είπα, αν νιώσεις ποτέ χαμένος… Απλώς κοιτάξτε στα μάτια τους ανθρώπους που αγαπάτε», δεν πήρε πολύ στους θαυμαστές, για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Το αλλαγμένο παρουσιαστικό επίσης πυροδότησε τις φήμες για την ανατροπή.

«Ο Θορ είναι γκέι! Κερδίσαμε», «Όποιος πει ότι δεν είναι γκέι είναι ομοφοβικός», «Ο Θορ ήταν πάντα ομοφυλόφιλος, ο Τάικα το έκανε πιο προφανές», «Ο κόσμος έχει τρελαθεί με τη σκέψη ότι ο Θορ μπορεί να είναι γκέι», «Ο Θορ ήταν πάντα ομοφυλόφιλος», ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν.

Κάποιοι μάλιστα, αναφέρθηκαν στον σκηνοθέτη και άφησαν να εννοηθεί, ότι επειδή ο ίδιος είναι γκέι θέλησε να περάσει το δικό του μήνυμα μέσα από την ταινία του Θορ, προχωρώντας σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή. «Ο Τάικα έπιασε πένα και ξαφνικά ο Θορ είναι γκέι τώρα, απίστευτο» έγραψε ένας άλλος χρήστης στο Twitter, ενώ ένας άλλος ανέφερε: «Όσοι πιστεύετε ότι δεν είναι γκέι σταματήστε. Είναι σκηνοθετημένο από τον Τάικα Γουαϊτίτι, φυσικά και είναι γκέι».

Μερικοί ακόμη, μπήκαν στη διαδικασία να αποκρυπτογραφήσουν τυχόν «μηνύματα» της Marvel, που να προδίδουν την αλλαγή του Θορ, από στρέιτ σε γκέι. Κάποιοι σύγκιριναν τα χρώματα από το logo της ταινίας με τη σημαία του pride, με τα πολλά χρώματα.  Ωστόσο, κανείς από τους συντελεστές της ταινίας δεν έχει βγει να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τίποτα από όλα όσα ακούγονται και γράφονται. Το ερώτημα παραμένει και θα απαντηθεί στις 8 Ιουλίου, οπότε και κάνει πρεμιέρα η ταινία. 

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Νορβηγία: Ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τους gay 50 χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα

Πηγή: iefimerida.gr - Νορβηγία: Ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τους gay 50 χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα - iefimerida.gr

 


Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ζήτησε την Τετάρτη 20 Απριλίου επίσημη συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους.

Η «συγγνώμη» αυτή ήρθε την παραμονή της 50ής επετείου από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη σκανδιναβική χώρα. «Θέλω εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης να ζητήσω συγγνώμη επειδή οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονταν σαν εγκληματίες και διώκονταν από τις νορβηγικές αρχές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 119 άνδρες καταδικάστηκαν στη Νορβηγία στη χρονική περίοδο 1902 και 1950 για σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, βάσει μιας παραγράφου ενός ποινικού κώδικα που καταργήθηκε τελικά στις 21 Απριλίου 1972.

Εάν η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν με φυλάκιση, η ποινικοποίησή της συνέβαλε επίσης στον στιγματισμό των ομοφυλόφιλων στην υπόλοιπη κοινωνία.

«Ο νόμος είχε σημαντικό συμβολικό αντίκτυπο και έκανε τους ομοφυλόφιλους να εκτεθούν σε πολλαπλές καταδίκες, διακρίσεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, την οποία μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


«Η ποινικοποίηση και η δίωξη ανθρώπων για την ερωτική τους ζωή, η περίθαλψη (ιατρικά) υγιών ανθρώπων, η στέρηση ευκαιριών καριέρας και εργασίας από αυτούς τους ανθρώπους είναι σοβαρές παραβιάσεις των αξιών μας», πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλωσόρισαν αυτήν την επίσημη συγγνώμη, ενώ επισημαίνουν τομείς που χρειάζονται ακόμα βελτίωση, όπως η απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής, η εισαγωγή ενός νόμιμου τρίτου φύλου ή η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τρανσέξουαλ.

«Για πολλούς από εμάς, μπορεί να είναι πολύ αργά: γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έζησαν και εξακολουθούν να ζουν τη ζωή τους, στιγματισμένοι», σχολίασε ο επικεφαλής της ένωσης FRI, ο Ινγκε Αλεξάντερ Γέσβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ιντερσεξ (Ilga), η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε 69 χώρες, συμπεριλαμβανομένων έντεκα στις οποίες επισύρει τη θανατική ποινή

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ο Μέμος Μπεγνής για το γκέι τηλεοπτικό φιλί που έδωσε: «Αυτή η χώρα ήταν πάντα πίσω»


 Ο Μέμος Μπεγνής αναφέρθηκε στο γκέι τηλεοπτικό φιλί που έδωσε και προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου, παραθέτοντας το δικό του σχόλιο για το σεβασμό στις ελεύθερες επιλογές των ανθρώπων.


Πιο συγκεκριμένα, ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Love it», όπου ανάμεσα σε όλα όσα δήλωσε, μίλησε για το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ελεύθερα, ενώ τόνισε ότι στη χώρα μας τα πράγματα εξελίσσονται πολύ αργά σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Το gay φιλί σε σειρά της κρατικής τηλεόρασης της Κύπρου και οι αντιδράσεις


«Πάντα αυτή η χώρα ήταν πίσω στα πάντα. Όλα γίνονται πρώτα στις άλλες χώρες της γης και τελευταία είναι η Ελλαδίτσα. Η σεξουαλική μας επιλογή που δεν είναι επιλογή είναι προσανατολισμός – έτσι γεννιέται ένας άνθρωπος, ή θα γεννηθεί straight ή θα γεννηθεί gay… Θα έπρεπε να κατανοούμε περισσότερο τους ανθρώπους και να τους δεχόμαστε ακόμα κι αν η άποψη τους ή οι επιλογές τους είναι διαφορετικές από τις δικές μας.

Κι ακόμα κι αν δεν τις κατανοούμε θα έπρεπε να τις σεβόμαστε από τη στιγμή που δεν μας ενοχλούν. Σε πολλές αμερικανικές σειρές υπάρχει ένας gay χαρακτήρας μέσα γιατί είναι στην καθημερινότητά μας και θα έπρεπε να είναι. Τα πράγματα είναι απλά. Απορώ γιατί το 2022 το συζητάμε ακόμα αυτό το πράγμα», είπε ο Μέμος Μπεγνής.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Καλλιθέα: Ιερέας έδιωξε τρανς γυναίκα από συσσίτιο - "Να πας να κάνεις τη δουλειά που ξέρεις"


 Την τρανσφοβική συμπεριφορά ενός ιερέα στην Καλλιθέα δεχόταν για περίπου δύο εβδομάδες μια τρανς γυναίκα, η οποία, λόγω ανέχειας, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην ενορία της περιοχής, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.

Όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα φύλου της, ο ιερέας του ναού αρνήθηκε να την ξαναδεχθεί στο συσσίτιο, βρίζοντάς τη με χυδαίο τρόπο κάθε φορά που η γυναίκα προσπαθούσε να επισκεφθεί το συσσίτιο.

Η γυναίκα αναζήτησε βοήθεια στον φορέα "RED UMBRELLA ATHENS", με τα αρμόδια όργανα να καταθέτουν μήνυση στο Τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος.

Μιλώντας στο NEWS 24/7, η δικηγόρος του φορέα, κα. Αγγελική Σουγλέ, υποστήριξε ότι το θύμα των τρανσφοβικών επιθέσεων πικοινώνησε με το "RED UMBRELLA ATHENS", ανέφερε όσα υπέστη από τον ιερέα" και με τη βοήθεια του φορέα κατατέθηκε μήνυση στη ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα στο Τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος.

"Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να απευθυνθούμε και στα αστικά δικαστήρια, αλλά και στα αρμόδια όργανα της εκκλησίας", είπε η κα. Σουγλέ, τονίζοντας πως "πρόκειται για μια καθαρά τρανσφοβική επίθεση κατά της γυναίκας".

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του θύματος, η γυναίκα, ούσα άνεργη, και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να πάει σε κάποια άλλη ενορία, "πήγαινε για δύο περίπου εβδομάδες στον συγκεκριμένο ναό, όπου και γινόταν δεκτή κανονικά".

Η γυναίκα κλήθηκε να αποδείξει την εντοπιότητά της, προσκομίζοντας προσωπικά της έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, λογαριασμό ΔΕΗ και εκκαθαριστικό), ώστε να αποδειχθεί αν όντως ανήκει στην ενορία και αν ανήκει σε οικονομικά ευάλωτη ομάδα.

"Όταν ο συγκεκριμένος ιερέας αντιλήφθηκε πως πρόκειται για μία τρανς γυναίκα, από εκείνη την ώρα αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο συσσίτιο, βρίζοντάς τη με τον χειρότερο τρόπο. Ο ιερέας είπε στη γυναίκα πως δεν είχε γνώση ότι σιτιζόταν στην ενορία και πως αν το γνώριζε, δεν θα επέτρεπε να της δώσουν φαγητό νωρίτερα. Ανάμεσα στις χυδαίες ύβρεις, ο ιερέας είπε στη γυναίκα πως 'ξέρει ότι τα κονομάει', και πως 'δεν έχει οικονομική ανάγκη', καλώντας τη να πάει να κάνει 'αυτή τη δουλειά που ξέρει'", τόνισε η κα. Σουγλέ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, "το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο", όπου ο αμετανόητος ιερέας για ακόμη μια φορά έδιωξε τη γυναίκα, βρίζοντάς τη μπροστά σε αρκετό κόσμο στον χώρο του ναού.

"Το θύμα προειδοποίησε τον ιερέα ότι πρόκειται να κινηθεί νομικά και πως θα καλέσει τα κανάλια, με τον ίδιο να επιμένει στη ρητορική μίσους", ανέφερε η κα. Σουγλέ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο ιερέας επικαλέστηκε και την Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του, λέγοντας στην τρανς γυναίκα πως "η εκκλησία δέχεται τους ομοφυλόφιλους", και πως "δεν τους πετάει στη θάλασσα", και "δεν τους καίει", ωστόσο "τους καλεί να μετανοήσουν". Όμως, την ίδια ώρα "σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα τρανς άτομο να είναι αποδεκτό", καθώς είναι "πλάσμα του Σατανά".

Όπως είπε η δικηγόρος στο NEWS 24/7, "υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο κατέγραψαν μάρτυρες" του ρατσιστικού οχετού, στο οποίο "φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ιερέας επιτίθεται λεκτικά κατά της γυναίκας".

Όπως υποστήριξε η κ. Σουγλέ, "ένας άνδρας που σιτίζεται στον ναό, προσπάθησε να υποστηρίζει το θύμα, με τον ιερέα να εξαπολύει απειλές και προς τον άπορο".

Τέλος, σύμφωνα με την ενημέρωση της δικηγόρου, στη διάθεση των αρχών βρίσκονται αρκετοί μάρτυρες, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν σύντομα.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Για πόσο ακόμα γυναίκες και gay θα γίνονται θύματα κακοποιητικού χιούμορ;


 Ούτε που την είδα τη Super Mammy. Δεν ήθελα. Το συγκεκριμένο χιούμορ νομίζω καλό θα ήταν να παραμείνει εκεί που πρέπει, 30 χρόνια πριν -που και πάλι κακόγουστο ήταν.

Οι δήθεν καρικατούρες με τις τσιριχτές φωνές και τις βεντάλιες -που παθαίνουν υστερία μόλις περάσει μια που φοράει περσινή σεζόν Gucci-, τις οποίες βαφτίζει gay και οι ηλικιωμένες κυρίες που διψούν για σεξ και είναι διατεθειμένες να κάνουν οτιδήποτε για να ρίξουν έναν άνδρα στο κρεβάτι τους -ακόμα και να κυνηγήσουν έναν βιαστή στον δρόμο μπας και γίνουν το επόμενο θύμα του-, δεν έχουν καμία θέση στην τηλεόραση του 21ου αιώνα.

Και όχι μόνο αυτό. Απορώ και με ποιο σκεπτικό επετράπη να βγει στον αέρα μια σειρά (ο Θεός να την κάνει) που με σχόλια bullying κεκαλυμμένα με τη δικαιολογία του χιούμορ και της σάτιρας μας γυρίζει πίσω σε μια εποχή που η λέξη «πισωγλέντης» (που ο Σεφερλής μας σύστησε στα 00s) έγινε μια ακόμα προσβολή για τους gay.

Το χθεσινό επεισόδιο του Super Mammy προκάλεσε την οργή του Twitter γιατί σε μια εποχή που όλοι παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς φαινόμενα κακοποίησης -σεξουαλικής, λεκτικής, ψυχολογικής- ο ίδιος θεώρησε ιδεάρα να κάνει χιούμορ με τον βιασμό. «Είδα στον δρόμο έναν βιαστή. Έτρεχα, έτρεχα αλλά δεν το πρόλαβα» τον ακούμε να λέει μεταμφιεσμένο σε γυναίκα, με τους υπόλοιπους να ξεκαρδίζονται στα γέλια.

Εμείς που προφανώς ζούμε στο 2022 -συγκλονισμένοι από τον κατακλυσμό καταγγελιών του #MeToo, περήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες που κατάφεραν να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν τον κακοποιητή τους και να συγκεντρώσουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να συνεχίσουν τη ζωή τους- ακούγοντας ένα τέτοιο αστείο παθαίνουμε αυτό που λέμε εμείς οι boomers «κουφάθηκα». Στην αρχή τουλάχιστον, μετά νιώθουμε θυμό.

Σε μια περίοδο που φαίνεται να μην είναι τόσο σκοτεινή πια για τις γυναίκες και την LGBTQI+ κοινότητα, χιούμορ που στην καλύτερη περίπτωση μπορώ να χαρακτηρίσω ευγενικά βλακώδες, πωλείται σαν τρομερά αστείο και προβάλλεται στην Prime Time ζώνη.

Μια γυναίκα προσπαθεί να πείσει έναν άνδρα να τη βιάσει και η βότκα παρομοιάζεται με λιπαντικό για τις γυναίκες -εννοώντας ότι η συναίνεση λίγη σημασία έχει με μερικά ποτάκια. Την ίδια ώρα μάλιστα που δύο γκέι άνδρες περιμένουν καρτερικά την αποδοχή από την κοινωνία, φορώντας αέρινα κιμονό. Που μαγκιά τους για τα κιμονό, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος κύριος επιμένει σε ένα πρότυπο τόσο ξεπερασμένο και προσβλητικό, που το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να του κόψουν την εκπομπή.

Όποιος θέλει να ακούει τέτοια αστεία ας τον βλέπει στο θέατρο, στην τηλεόραση ίσως κατά λάθος τον δουν και παιδιά.