Menu

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Στα «θρανία» οι δημόσιοι υπάλληλοι για θέματα ΛΟΑΤΚΙ -Πατέλης: Ξεκινά πρόγραμμα επιμόρφωσης

 


Την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας σε θέματα που αφορούν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού και μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, Αλέξης Πατέλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατέλης μιλώντας σε ημερίδα για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου Faros, έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του προγράμματος που θα είναι διήμερο, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού και η πιλοτική εφαρμογή του σε στοχευμένες ομάδες επαγγελματιών. Ο στόχος είναι από την άνοιξη το πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση. Ο κ. Πατέλης επισήμανε ότι οι δύο κυριότερες δυσκολίες του προγράμματος είναι η εφαρμογή του στο σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων στη χώρα που ανέρχονται σε 800.000, αλλά και η εύρεση των σωστών εκπαιδευτών.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης του αστυνομικού προσωπικού των επιχειρησιακών υπηρεσιών της χώρας το 2022, που θα συμπεριλάβει την επιμόρφωση για ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ σχεδιάζεται και επιμόρφωση στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορούν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Η ανάγκη υλοποίησης επιμορφώσεων αναδεικνύεται μέσα από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα και δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο του προγράμματος Faros, το οποίο υλοποιούν το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι οργανώσεις Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας- ΚΜΟΠ, Orlando, Colour Youth, Θετική Φωνή και Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που συμμετείχαν δήλωσαν σε ποσοστό 88% ότι δεν έχουν δοθεί καθόλου ή έχουν δοθεί σε μικρό βαθμό οδηγίες για τις εξειδικευμένες ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στις δημόσιες υπηρεσίες. Ένα στα δύο άτομα δήλωσε πως ως ΛΟΑΤΚΙ αισθάνεται καθόλου ή λίγη ασφάλεια και άνεση κατά την επίσκεψή του σε δημόσιους φορείς και ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ άτομα περιέγραψε πως έχει δεχτεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επαγγελματίες που συμμετείχαν στην έρευνα επιβεβαίωσαν πως δεν έχουν λάβει ενημέρωση σχετικά με την παροχή συμπεριληπτικών υπηρεσιών για ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Επιπλέον ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκονται η απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καθώς και των μη αναγκαίων επεμβάσεων και θεραπειών στα ίντερσεξ βρέφη, διατάξεις που θα βγουν σε διαβούλευση τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε σε δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, με κυριότερη την συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και την σύνταξη του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει εκτεταμένες δράσεις για τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Τουρισμού και Πολιτισμού. Επίσης, την άρση απαγόρευσης αιμοδοσίας για ομόφυλους άνδρες, την ένταξη των διεμφυλικών στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τη μεταγωγή των τρανς κρατουμένων γυναικών σε γυναικείες φυλακές που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για εκείνες και την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα σχολεία

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η ιστορία του πρώτου "γκέι πρωθυπουργού" της Ελλάδας γίνεται queer όπερα


 Η πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα είναι γεγονός. Πρόκειται για το έργο ORFEAS2021, που βασισμένο στην όπερα L’Orfeo του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, και αφηγείται τους αγώνες του Ορφέα, του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης «Live Your Myth in Greece».

Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο πειραματικό έργο με στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-internet αισθητικής και εικονικής πραγματικότητας. Το λιμπρέτο υπογράφουν οι Αντριάνα Μίνου και Φοίβος Δούσος, ενώ τη σκηνοθεσία και το μοντάζ ο Φιλ Ιερόπουλος.Μετά τη συμμετοχή της στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Film Forward του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η βιντεο-όπερα ORFEAS2021 των ΦΥΤΑ, παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα πραγματοποιήσει την αθηναϊκή της πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με δύο προβολές στις 19 και 26 Ιανουαρίου 2022, στις 21.30.

ORFEAS2021

Οι παραστάσεις του έργου με αρχικό τίτλο ORFEAS2020 ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ωστόσο ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας. Αξιοποιώντας δημιουργικά την αντίξοη συνθήκη, αυτό που ξεκίνησε ως μια τολμηρή και προκλητική διασκευή της εμβληματικής μπαρόκ όπερας Ορφέας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι ολοκληρώθηκε ως μια ρετρο-φουτουριστική βιντεο-όπερα επιστημονικής φαντασίας.

ORFEAS2021
 KIRKI.TR.

Ο Ορφέας αποτελεί μια από τις πρώτες όπερες στην ιστορία του είδους και αυτό την καθιστά ένα έργο εξαιρετικά ευέλικτο στις διασκευές, καθώς γράφτηκε πριν παγιωθούν οι σκηνικές συµβάσεις της όπερας. Από αυτή την άποψη, είναι ένα έργο κατάλληλο να «κουηροποιηθεί» υπερβαίνοντας τις αισθητικές και τους επικοινωνιακούς κώδικες µιας άλλης εποχής. Η διασκευή της όπερας Ορφέας από τα ΦΥΤΑ ακολουθεί δοµικά αφηγηµατικά στοιχεία του αυθεντικού κειµένου, αλλά τοποθετεί τη δράση στο κοντινό µέλλον µιας χώρας σαν την Ελλάδα.

Στην ανακατασκευή του έργου από τα ΦΥΤΑ, ο µπαρόκ ήχος ενώνεται µε συνθεσάιζερ της δεκαετίας του '80, η οπερατική εκφορά του λόγου µε την αυτοαναφορική και µεταδραµατική προσέγγιση της performance art, οι φυσικοί εξωθεατρικοί χώροι µε ένα post-internet πολυµεσικό ψηφιακό πλέγµα και οι πληθωρικές οπτασίες των θεϊκών χαρακτήρων του µύθου µε τις σύγχρονες θεότητες της queer DIY πανκ µόδας.

Για τη βιντεο-όπερα ORFEAS2021 τα ΦΥΤΑ σημειώνουν: «Μια ρετρο-φουτουριστική ιστορία ουτοπικών οραμάτων, ιδεολογικών συγκρούσεων, υπερφυσικών ηγετών και απολυταρχικού θεάματος. Κυβερνοπάνκ κουήρ πειρατές ενάντια σε αφομοιωμένα γκέι μεγαλοστελέχη. Επανάσταση και ρεφορμισμός. Λογική και ενσυναίσθηση. Οι πολιτικές των ταυτοτήτων αναμετριούνται με τα όριά τους στο επισφαλές πεδίο της μετα-διαδικτυακής εποχής μέσω μιας σύγχρονης διασκευής του μύθου του Ορφέα. Ο πρώτος (ανοιχτά) ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονομιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων στην εποχή της μετα-αλήθειας και της alt-right δυστοπίας. Ο παράλογος αλγόριθμος του συλλογικού ασυνειδήτου και η αβάσταχτη παρακαταθήκη του “Live Your Myth in Greece” αποδεικνύονται ακλόνητα εμπόδια. Θα παράσχει άραγε μια εναλλακτική λύση η φιλελεύθερη Ευρώπη με τη λεγόμενη “ελευθερία του λόγου” της ή θα αντιπροτείνει απλά ένα νεοσυντηρητικό αφήγημα περί “σύγκρουσης πολιτισμών”;

Ταλαντευόμενη ανάμεσα στο οπερατικό μελόδραμα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσματα των '80s και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας, η ταινία επιχειρεί την καλειδοσκοπική αποτύπωση ενός αναστοχασμού πάνω στην πολιτική καθαρότητα, τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις και τη θεσμική κριτική. Το αναπόφευκτο της τεχνο-ουτοπίας φαίνεται ότι έχει μετατραπεί από μετα-ανθρώπινη αντι-ουσιοκρατική ελπίδα σε deepfake αποκάλυψη. Στο τέλος, η μελαγχολία, το τραύμα και η απελπισία είναι τα μόνα υπολείμματα (και ίσως όπλα) στο μελανιασμένο σώμα των πολιτικών κινημάτων».

Η υπόθεση του ORFEAS202

Ο Ορφέας είναι ένας φιλόδοξος και επιτυχημένος ηγέτης. Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της Ελλάδας, χαίρει της αποδοχής του λαού (ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει), μέχρι τη στιγμή που ένα απρόσμενο περιστατικό ανοίγει μια σειρά από ζητήματα που ο ίδιος θεωρούσε λυμένα. Αποφασισμένος να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στη χώρα, ο Ορφέας αποφασίζει να αναμετρηθεί με τα μεγάλα πνεύματα της ελληνικής ιστορίας.

Σε μια κατάβαση στο σκοτεινό εργαστήριο των εθνικών μύθων της ελληνικότητας, το Μουσείο Μεταφυσικής Ιστορίας, ο Ορφέας θα πρέπει να αποδείξει ότι ο ορθολογισμός του είναι ικανός να πείσει ακόμη και τις πλέον αντιδραστικές και χθόνιες δυνάμεις. Αρκεί όμως η ρητορική του δεινότητα και η λαοφιλία του για να καταφέρει μια ριζική αλλαγή του υπάρχοντος; Στο τέλος του ταξιδιού του ο Ορφέας θα έρθει αντιμέτωπος με τις δικές του αντιφάσεις και με τα όρια των δυνατοτήτων του.

Ποια είναι τα ΦΥΤΑ

Τα ΦΥΤΑ είναι εννοιολογικό καλλιτεχνικό δίδυμο που δουλεύει με το περφόρμανς, τον ήχο και το κείμενο, και αποτελείται από τους Φιλ Ιερόπουλο και Φοίβο Δούσο. Από το 2012 έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά δράσεων ως περφόρμερ, αλλά και ως επιμελητές. Υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της queer δισκογραφικής Φυτίνη (που έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 30 κυκλοφορίες), της πλατφόρμας περφόρμανς Sound Acts (μέσω της οποίας παρουσίασαν περισσότερους από 80 καλλιτέχνες στο αθηναϊκό κοινό), καθώς και πολλά άλλα πρότζεκτς στα πλαίσια της δημιουργικής queer κοινότητας της Αθήνας. Έχουν συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την ΑΣΚΤ, το ATOPOS cvc, το Freud Museum του Λονδίνου, την Athens Biennale και παρουσιάσει κείμενα και ομιλίες σε ακαδημαϊκούς χώρους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η όπερα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του περφόρμερ και ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh).

ORFEAS2021: Βασισμένη στην όπερα L’Orfeo του Κλάουντιο Μοντεβέρντι/Παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής/Ταινιοθήκη της Ελλάδος/19 & 26 Ιανουαρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 21.30/Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους/Τιμή εισιτηρίου: 7€, 5€ (μειωμένο)/Προπώληση: Ταμεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος/Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Σύλληψη: ΦΥΤΑ /Λιμπρέτο: Αντριάνα Μίνου, Φοίβος Δούσος/Σκηνοθεσία, μοντάζ: Φιλ Ιερόπουλος/Πρωτότυπες συνθέσεις: Αντριάνα Μίνου, Αλέξανδρος Δρόσος, Φιλ Ιερόπουλος/Μεταγραφή: Αλέξανδρος Δρόσος, Ιάσων Μαρμαράς/Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γκατζόγιας/Οργάνωση παραγωγής: Άλεξ Δημητρίου /Art direction, design χώρων: Πέτρος Τουλούδης/Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Ανθή Κουγιά/Κοστούμια: Daglara/Make-up, prosthetics: Ελίζαμπεθ Πέτρου /Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, Μιχάλης Γκατζόγιας/Animations: Μαργαρίτα Αθανασίου/Κινησιολογία: Mochi Γεωργίου/Βιντεοσκόπηση Έλενας Ακρίτα: Άνταμ Ντόνεν/Επιμέλεια ενορχήστρωσης: Αλέξανδρος Δρόσος/Ενορχήστρωση πρωτότυπης μουσικής: Φιλ Ιερόπουλος, Αντριάνα Μίνου/Θεατρικά σκηνικά ORFEAS2020: Μυρτώ Λάμπρου/Στυλίστ: Εριφύλη Βλαχοπούλου, Άλεξ Δημητρίου /Βοηθός φωτογραφίας: Σπύρος Πατσούρας/Βοηθός make-up: Μαίρη Χιώτη/Προμήθειες κοστουμιών & μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου /Υπεύθυνος αποθήκευσης & καταλογογράφησης σκηνικών: Ευάγγελος Ταπραντζής//Λογική: Έλενα Ακρίτα/Ορφέας: Γεώργιος Ιατρού/Σίλβιο, To Όχι: Διαμάντη Κριτσωτάκη/Υπουργός Ουτοπίας, Ελλάδα: Λητώ Μεσσήνη/Yπουργός Άμυνας & Ασφάλειας: Νίκος Ζιάζιαρης/Υπουργός Επικοινωνίας & Πληροφορίας: Σταμάτης Πακάκης/Ποιητής: Λάμπρος Τσάγκας/Φωνή Ποιητή: Φίλιππος Βαζάκας/Γιούρι: Αντώνης Σταμόπουλος/Κουήρ Κυβερνοπειρατά: Λία Φούκη, Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη/Χορός των Φαντασμάτων: Λία Σμαράγδα, Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σταμάτης Πακάκης /Περφόρμερς Ποστλουδίου: ActiVista, Αλέξανδρος Δρόσος, Ανθή Κουγιά, Γιώτα Πέντε, ER Libido, Λία Σμαράγδα, Μαρίζα Τσάρη, Μεταθεοδοσία, Mochi Γεωργίου, Veronique Tromokratisch, ΦΥΤΑ

Μουσικοί: Νάταλι Καρντούτσι, Γιούλια Σβομπ (μπαρόκ βιολί), Αθανασία Τέλιου, Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα), Άγγελος Λιακάκης (τσέλο), Ιάσων Μαρμαράς, Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο), Κώστας Τσιώλης (συνθεσάιζερ), Tsev (βοηθός programming), Γιώργος Νεόφυτος (μπουζούκι), Γιώργος Δούσος (κλαρίνο)

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

LGBT (ΛΟΑΤ): Όλοι έχουν δικαίωμα στον έρωτα

 

πηγή εικόνας: google.com

 

Νομίζω από τον τίτλο είναι προφανές για πιο θέμα θα μιλήσω σε αυτό το άρθρο, για όσους δεν γνωρίζουν τη σημαίνει το LGBT πάμε να το επεξηγήσουμε αναλυτικά. Το  LGBT (ΛΟΑΤ) είναι ένα ακρωνύμιο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος, και Τρανς.

Η έννοια τις κάθε ονομασίας

– Λεσβίες: γυναίκες που έλκονται αποκλειστικά από γυναίκες

Γκέι: άνδρες που έλκονται αποκλειστικά από άνδρες

Αμφιφυλόφιλοι: άτομα που έλκονται και από τα δυο φύλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

-Τρανς: άτομα που αυτοπροσδιορίζονται με διαφορετική ταυτότητα φύλου από αυτή που ήταν κατά την γέννηση τους

Οι  νόμοι που αφορούν τα ΛΟΑΤ άτομα τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί στην Ελλάδα κάνοντάς την μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στην Ν. Ευρώπη, η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών είναι νόμιμη στην Ελλάδα από το 1951. Το 2015 νομιμοποιείται το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια δίνοντάς τους την δυνατότητα να είναι ισάξια με παντρεμένα ζευγάρια του αντίθετου φύλου.

Kατά πόσο ενστερνίζεται η κοινωνία την σεξουαλική διαφοροποίηση;

Κάποιοι θεωρούν την ομοφυλοφιλία τρόπο ζωής, ένα άλλο μέρος της ωστόσο δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την διαφορετικότητα τους. Τα Ελληνικά κοινωνικά πρότυπα έχουν διαμορφώσει την πεποίθηση ότι οι άνδρες πρέπει να αποδεικνύουν τον ανδρισμό τους αφήνοντας μη περιθώρια για θέμα αμφισβήτησης, ωστόσο οι γυναίκες οφείλουν να δείχνουν έναν συγκεκριμένο τρόπο σεξουαλικότητας αντίστοιχο με την προτίμηση και την ικανοποίηση των ανδρών. Η Ελληνική κοινωνία ήταν ανέκαθεν αυστηρή,  κλειστή και προκατειλημμένη απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Στην πραγματικότητα τους στερεί την ελεύθερη βούληση θεωρώντας την ομοφυλοφιλία και την οποιαδήποτε διαφορετικότητα ελάττωμα ή και αμαρτία, όλοι αυτή η κατακραυγή προέρχεται από τα φαινομενικά καθώς πρέπει και ταμπού της κοινωνίας. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο τα πράγματα δείχνουν να γίνονται πιο ανεκτικά απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους επιδεικνύοντάς τους μεγαλύτερη αγάπη, στοργή και αποδοχή.

 

 

Όταν σε καταδιώκουν τα στερεότυπα για αυτό που είσαι

Βullying, κράξιμο, κακομεταχείριση, χτυπήματα , φραστική και σωματική βία, απειλές, εξευτελισμός, άσχημα προσφωνήματα του τύπου ‘ Ρε πουστάρα ‘ , ‘ Είσαι αδερφή’ , ‘Αι μωρή ξεφωνημένη’. Το Βullying είναι μια τρανταχτεί απόδειξη ότι μακροπρόθεσμα έχουν αλλάξει λίγα πράγματα για αυτούς τους ανθρώπους παρόλο που φαινομενικά μοιάζει να είναι το αντίθετο. Η έκφραση βίας είναι μια μορφή βαθύτερης αιτίας, μη ανοχής στο διαφορετικό στερώντας την ελευθερία του καθενός να είναι όπως θα ήθελε αυτός να είναι και όχι όπως θα ήθελε ο κόσμος.

Όσο δύσκολο και αν πιστεύεις πως είναι δείξε, υποστήριξε αυτό που είσαι πατώντας γερά στα πόδια σου και αγάπησε την διαφορετικότητα σου χωρίς να σε νοιάζει η άποψη του φίλου , γείτονα , συγγενή  ή γονιού, είναι πολύ λυπηρό να ακούμε εν έτη 2021 ότι οι γονείς βρίζουν, διώχνουν, και κάνουν ψυχολογικό πόλεμο στα παιδιά τους επειδή δεν μπορούν να δεχτούν και να διαχειριστούν αυτή την διαφορετικότητα. Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς η αγάπη για το παιδί σας; ή το τι θα πει ο κόσμος; θέλω να πιστεύω ότι η απάντηση είναι προφανή. Σταματήστε να βάζετε ταμπέλες σε ό,τι δεν συμβαδίζει με την αισθητική και τα θέλω σας , σταματήστε να βλέπετε τον γκέι, την λεσβία , το τρανς άτομο δείτε ανθρώπους απέναντί σας και όχι την επιλογή που έχουν κάνει για την μετέπειτα ζωή τους.

 

Η αγάπη πάντα θα νικάει

Ποιος είσαι εσύ που θα μου στερήσεις το δικαίωμα στον έρωτα; Ποιος είσαι εσύ που θα μου στερήσεις το δικαίωμα σε μια φυσιολογική ζωή έτσι όπως την έχω ορίσει εγώ για εμένα; Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Εσύ που κρίνεις και κατακρίνεις όλες τις μορφές τις διαφορετικότητας χωρίς να ξέρεις τι έπεται από πίσω ή σε τι ψυχολογική κατάσταση μπορεί να βρίσκετε ο συγκεκριμένος άνθρωπος πιστεύοντας πως είσαι τέλειος συγγνώμη που θα σε απογοητεύσω αλλά είσαι τέλεια ατελής. Η αγάπη πάντα θα βρίσκει τρόπο να νικάει μην χάνεις ποτέ την ελπίδα σου, εξάλλου είναι σαν το αλατοπίπερο, πρέπει να υπάρχει παντού γιατί νοστιμεύει τα πάντα.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΛΟΑΤΚΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ


Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και αντιεξουσιαστές θα συγκεντρωθούν σήμερα το απόγευμα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της έμφυλης βίας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Καμάρα. Στις 18:00 το απόγευμα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και αντιεξουσιαστές θα συγκεντρωθούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της έμφυλης βίας, των γυναικοκτονιών και της κουλτούρας του βιασμού.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Πάπας Φραγκίσκος προς γονείς: Υποστηρίξτε τα παιδιά σας αν είναι γκέι

 


Οι γονείς των ομοφυλόφιλων παιδιών δεν πρέπει να τα αποδοκιμάζουν, αλλά να τους προσφέρουν στήριξη, τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος

 

Ο ποντίφικας μιλούσε για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γονείς μεγαλώνοντας τα παιδιά τους, απευθυνόμενος σε πιστούς. 

 

«Σκέφτομαι τους γονείς των οποίων τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τους γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό», είπε μεταξύ άλλων. 

 

«Σκέφτομαι το πώς να το διαχειριστούν αυτό και να είναι στο πλευρό των παιδιών και όχι να κρυφτούν πίσω από μία στάση αποδοκιμασίας. Ποτέ μην αποδοκιμάζετε ένα παιδί», υπογράμμισε ο πάπας Φραγκίσκος. 

 

Στο παρελθόν, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει τονίσει πως οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να γίνονται αποδεκτοί από τις οικογένειές τους, ως παιδιά και αδέλφια. 

 

Επίσης, έχει πει ότι παρότι η εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί τον γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, μπορεί να υποστηρίξει τους νόμους για σύμφωνα συμβίωσης που στοχεύουν στο να δοθούν σε ομοφυλόφιλους συντρόφους ίσα δικαιώματα σε ζητήματα όπως η σύνταξη, η υγειονομική περίθαλψη και τα κληρονομικά. Πέρυσι, το Βατικανό εξέδωσε διάταγμα στο οποίο ανέφερε ότι οι ιερείς δεν μπορούν να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια. 

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Το Thessaloniki Pride καλεί τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος να απολογηθεί για τις ομοφοβικές του απόψεις


 Την έντονη αγανάκτηση και αντίδρασή του στην ανάθεση της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης στον κ. Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο εξέφρασε με ανακοίνωση το Thessaloniki Pride.

H αντίδραση προκλήθηκε «εξαιτίας της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του κ. Θεοτοκάτου και των ακραίων θέσεων που έχει εκφράσει στο παρελθόν για διάφορες κοινωνικές ομάδες που αποτελούν συχνό στόχο μισαλλόδοξης ρητορικής», τονίζεται στην ανακοίνωση του Thessaloniki Pride.

Παράλληλα καλεί τον αντιδήμαρχο αν έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του να απολογηθεί στους πολίτες της πόλης, διαφορετικά να παραιτηθεί. «Καλούμε τον κ. Θεοτοκάτο, αν έχει αναθεωρήσει  τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές του απόψεις, που κινούνται στα όρια της νομιμότητας αφού διασπείρουν μίσος, στιγματίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους, να το δηλώσει δημόσια και να απολογηθεί ως υπεύθυνος πολιτικός, υπόλογος στους Θεσσαλονικείς και τις Θεσσαλονικιές. Σε διαφορετική περίπτωση, αν εμμένει στις απόψεις του, θεωρούμε ότι η απομάκρυνσή του από τη θέση του αντιδημάρχου είναι επιβεβλημένη», υπογραμμίζεται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Thessaloniki Pride αναφέρει:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανάθεση της αντιδημαρχίας περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης στον κ. Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο. Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης και αντιδράσεων στον κόσμο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του κ. Θεοτοκάτου και των ακραίων θέσεων που έχει εκφράσει στο παρελθόν για διάφορες κοινωνικές ομάδες που αποτελούν συχνό στόχο μισαλλόδοξης ρητορικής.

Εμείς, ως ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι, που μπήκαμε στο στόχαστρο του κ. Θεοτοκάτου, έχουμε επιπλέον λόγους να είμαστε θορυβημένες και θορυβημένοι, καθώς από παλιότερες δηλώσεις του φαίνεται όχι μόνο να μην κατανοεί την ανάγκη συμπερίληψης και ίσης μεταχείρισης, αλλά χρησιμοποιεί έντονα τοξική γλώσσα στιγματισμού μας, που οδηγεί άμεσα σε διακρίσεις και βία σε βάρος μας, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Κατανοούμε ασφαλώς την ανάγκη για συγκλίσεις και συμβιβασμούς στο δημοτικό συμβούλιο (ειδικά μάλιστα λόγω του εκλογικού συστήματος σύμφωνα με το οποίο έγιναν οι τελευταίες τοπικές εκλογές), αλλά αυτό δεν απαντά στις εύλογες απορίες μας για τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς κάθε πολιτικό σχήμα έχει τις κόκκινες γραμμές του και στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζαμε ότι τέτοιες θέσεις θα ήταν πέραν των κόκκινων γραμμών της τρέχουσας διοίκησης. Γνωρίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι με πολύ πιο συμβατές θέσεις με τη γενική πολιτική κατεύθυνση της δημοτικής διοίκησης.

Από την άλλη, θέλοντας να ενεργούμε πάντα με καλή πίστη και πιστεύοντας στην αλλαγή (αφού άλλωστε γι' αυτό αγωνιζόμαστε και όχι για τον αποκλεισμό), καλούμε τον κ. Θεοτοκάτο, αν έχει αναθεωρήσει τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές του απόψεις, που κινούνται στα όρια της νομιμότητας αφού διασπείρουν μίσος, στιγματίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους, να το δηλώσει δημόσια και να απολογηθεί ως υπεύθυνος πολιτικός, υπόλογος στους Θεσσαλονικείς και τις Θεσσαλονικιές. Σε διαφορετική περίπτωση, αν εμμένει στις απόψεις του, θεωρούμε ότι η απομάκρυνσή του από τη θέση του αντιδημάρχου είναι επιβεβλημένη. Είναι απαράδεκτο για το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη διοίκησή του να στέλνει το μήνυμα ότι ανέχεται συμπεριφορές που καταπατούν βάναυσα τις ανθρώπινες αξίες.

Φυσικά το ζήτημα δεν τελειώνει με τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους. Ο κ. Θεοτοκάτος έχει στραφεί στο παρελθόν και κατά άλλων ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι πρόσφυγες κλπ. Έχουμε καλέσει λοιπόν και αντίστοιχες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να απευθύνουν παρόμοιο κάλεσμα προς τον κ. Θεοτοκάτο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, γιατί τα ανθρώπινα δικαιωματα είναι οικουμενικά και αδιαίρετα.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Διαδικτυακή εκδήλωση : ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Συμπερίληψη και Δημόσιες Υπηρεσίες


 Οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κατά την πρόσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που  διοργανώνει το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 15.00 – 17.00.

Στην εκδήλωση θα συζητηθούν τα εμπόδια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες κατά την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας, στις δημόσιες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς και για τον ρόλο και τις ευθύνες του κράτους.

Επίσης, θα παρουσιαστεί η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία FAROS – Feature A protective environment fOr lgbti+personS – στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας, παρακολούθησης και πρόληψης και να καταπολεμήσει τα εγκλήματα μίσους και τις ομοφοβικές, αμφιφοβικές και τρανσφοβικές διακρίσεις και βία – καθώς και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που διεξήχθη.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου FAROS σύμφωνα με την οποία, ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει δεχθεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στον δημόσιο τομέα έστω και μία φορά, ενώ δύο στους τρεις (63%) θεωρούν πως δεν έχουν ίση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα.

 Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • ο κ. Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+,
  • η κ. Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος της οργάνωσης Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+,
  • η κ. Αργυρώ Ελευθεριάδου, Προϊσταμένη Δ/νσης Νομοθετικού Έργου, Διεθνών Νομικών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης,
  • η κ. Μαρία Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, Κοινωνιολόγος, Συντονίστρια του έργου εκ μέρους του ΚΜΟΠ,
  • ο κ. Φίλιππος Παγάνης, Ψυχολόγος, Ερευνητής από την Orlando LGBT+,
  • ο κ. Ηλίας Μυρσινιάς, Διαχειριστής του έργου FAROS από την οργάνωση Θετική Φωνή,
  • η κ. Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Επιστημονικά Υπεύθυνη από την Orlando LGBT+,
  • και ο κ. Σπύρος Μποβιάτσης, Κοινωνικός Επιστήμονας – Διαχειριστής του έργου FAROS από την Colour Youth.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ευσταθίου.

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μπορείτε να εγγραφείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIpceusqT0oE9QjLYwUvP-73NGDjIXlWstA

Δείτε την ατζέντα της εκδήλωσης ΕΔΩ.

FAROS– Feature a protective environment for LGBTI+ people

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FAROS – Feature a protective environment for LGBTI+ people (REC-Rights, Equality and Citizenship) που υλοποιείται στην Ελλάδα από το Orlando LGBT+, την Colour Youth, τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Θετική Φωνή.

Το έργο συντονίζεται από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και στοχεύει να συμβάλει στην ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, προστασίας και παρακολούθησης, μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ατόμων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και την ανάπτυξη ενός δικτύου ενδιαφερομένων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Η διαφήμιση της Pantene με τους ΛΟΑΤΚΙ στο «επίκεντρο» τη μοναδική τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξή τους

 


Η διαφήμιση του σαμπουάν Pantene με τη συμμετοχή μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πρωταγωνίστησε τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο διάλογο και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τα δικαιώματα και την ορατότητα των ανθρώπων αυτών. Επιπλέον, υπενθύμισε τη λειτουργία της μοναδικής τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 11528.


Η τηλεφωνική γραμμή 11528-Δίπλα σου, απευθύνεται σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις οικογένειές τους, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου.

Πίσω από τη γραμμή βρίσκονται τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τη διοικητική ευθύνη έχει το Athens Pride και συμμετέχουν οι οργανώσεις Thessaloniki Pride, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και Θετική Φωνή, ενώ την επιστημονική ευθύνη έχει αναλάβει ο επιστημονικός φορέας Orlando LGBT+.

H γραμμή λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο όχι αδιάλειπτα, καθώς οι δυσκολίες εύρεσης χρηματοδότησης οδήγησαν κάποιες φορές στην αναστολή της. Κατά διαστήματα τη λειτουργία της έχουν υποστηρίξει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το SolidarityNow, ενώ σήμερα χορηγός της είναι η εμπορική εταιρεία P&G, προϊόν της οποίας είναι το σαμπουάν Pantene. Πρόδρομος της γραμμής ήταν το 1528, τηλεφωνική γραμμή που λειτούργησε το 2012 για περίπου ένα χρόνο με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την ευθύνη της ΟΛΚΕ.

Πίσω από την τηλεφωνική γραμμή βρίσκονται ψυχολόγοι εξειδικευμένοι σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονικά συνυπεύθυνη της γραμμής και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ μαζί με την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, το 11528 «είναι ένα έργο από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που βασίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχολογίας. Η κοινοτική ψυχολογία είναι σημαντική γιατί αξιοποιεί την βιωμένη εμπειρία της κοινότητας ταυτόχρονα με την επιστημονική εκπαίδευση και εξειδίκευση».

Η Ελίζα Γκορόγια, υπεύθυνη διεκδίκησης και επικοινωνίας στο Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», υπογραμμίζει ότι η τηλεφωνική γραμμή «είναι ένα παράδειγμα αυτό-οργάνωσης που έρχεται να καλύψει το κενό της δωρεάν πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αυτό που ενώνει τα άτομα που ζουν με HIV και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι μια κοινή ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με το στίγμα γύρω από τον HIV και τις κοινωνικές ομάδες που δέχονται διακρίσεις. Ενώ ο HIV αποτελεί πλέον ένα χρόνιο διαχειρίσιμο νόσημα, και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει κάνει τεράστια πρόοδο, το στίγμα παραμένει επιβαρύνοντας την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των οροθετικών ατόμων».

Στην τηλεφωνική γραμμή απευθύνονται ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα οποία θέλουν να γνωστοποιήσουν στο περιβάλλον τους το σεξουαλικό προσανατολισμό τους (coming out) ή να μιλήσουν για θέματα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν. Επίσης, συχνά καλούν γονείς και αδέλφια ΛΟΑΤΚΙ ατόμων για να συζητήσουν τους τρόπους στήριξής τους, καθώς και εκπαιδευτικοί για την υποστήριξη παιδιών σε σχολεία ή για την αντιμετώπιση ομοφοβικών και τρανσφοβικών περιστατικών στις σχολικές αίθουσες.

Από το 2016 μέχρι σήμερα οι επιστήμονες της τηλεφωνικής γραμμής 11528 έχουν διεκπεραιώσει περισσότερες από 2.000 κλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παπαθανασίου. Επίσης, κατά διαστήματα οι ψυχολόγοι της γραμμής κάνουν και δωρεάν δια ζώσης συνεδρίες με άτομα και οικογένειες, καθώς και παρεμβάσεις σε σχολεία, δράσεις που ωστόσο αυτή την περίοδο έχουν διακοπεί, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων αλλά και λόγω της πανδημίας.

Ο Θάνος Βλαχογιάννης, μέλος της διοικούσας επιτροπής και project manager της τηλεφωνικής γραμμής, επισημαίνει επίσης ότι κατά την περίοδο της πανδημίας οι κλήσεις ήταν αυξημένες, καθώς ήρθε στο προσκήνιο η ευαλωτότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, «ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να παραμείνουν σε ένα μη υποστηρικτικό και συχνά κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον». Στις κλήσεις συχνά εκφραζόταν και ο φόβος της επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες μετά τα λοκντάουν, «όπου καραδοκεί ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός», παρατηρεί ο κ. Βλαχογιάννης.

Ο κ. Βλαχογιάννης εκτιμά ότι μετά την έναρξη προβολής της τηλεοπτικής διαφήμισης θα υπάρξει εκ νέου αύξηση κλήσεων, καθώς «θα βοηθήσει στην ορατότητα της γραμμής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτιμήσαμε έναν εμπορικό χορηγό». Η διαφήμιση, παρατηρεί ο ίδιος, έχει οφέλη σε πολλαπλό επίπεδο. «Ο δημόσιος διάλογος που γίνεται με αφορμή τη διαφήμιση είναι μεγαλύτερος από ποτέ και δεν αφορά μόνο στην προβολή της τηλεφωνικής γραμμής, αλλά και στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων».

Η επιστημονικά υπεύθυνη της τηλεφωνικής γραμμής σημειώνει από την πλευρά της ότι «ένα οπτικό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει και στη διάχυση της πληροφορίας και στην ενημέρωση του κοινού και άλλωστε μιλάμε για ένα μήνυμα το οποίο παίζεται σε prime time, το οποίο δεν είναι αυτονόητο, μια που συχνά τέτοια μηνύματα έχουν απορριφθεί από το ΕΣΡ».

Η δρ Παπαθανασίου υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου για τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου υπενθυμίζοντας ότι η ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε από τα στατιστικά διαγωνιστικά εγχειρίδια ψυχικών διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας πολύ πρόσφατα, το 1990, ενώ οι τρανς ταυτότητες αφαιρέθηκαν από τους ψυχιατρικούς καταλόγους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μόλις το 2018. Μάλιστα, η εφαρμογή της αναθεώρησης της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων του ΠΟΥ ICD11, που αφαιρεί τις τρανς ταυτότητες από τις ψυχιατρικές διαταραχές, ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα η απαιτούμενη προσαρμογή στο νέο δεδομένο, με αποτέλεσμα, όπως εξηγεί, το πλαίσιο για την πρόσβαση των τρανς σε ιατρικές πράξεις, όπως η ορμονοθεραπεία, να παραμένει ασαφές.

Η τηλεφωνική γραμμή 11528- Δίπλα σου, λειτουργεί Δευτέρα- Παρασκευή, 10:00- 18:00

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Αντιδήμαρχος θεωρεί τους γκέι «ανθρώπους με κουσούρι» -Έντονες αντιδράσεις


Xρέη αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τα θέματα διαχείρισης των κοιμητηρίων ανέλαβε από τη Δευτέρα ο Ερωτόκριτος Θ
εοτοκάτος, Πρόεδρος Δ.Σ. στην εταιρεία Κεντρικός Σύλλογος Πολυτέκνων “Οι Άγιοι Πάντες”, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που το 2013, σε μια από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου επί της πρώτης τετραετίας Μπουτάρη και με αφορμή το Thessaloniki Pride, είχε προβεί σε ακραία ομοφοβικά σχόλια χαρακτηρίζοντας τους ομοφυλόφιλους ώς «ανθρώπους με κουσούρι και πάθος», οι οποίοι δημιουργούν λάθος πρότυπα στους νέους.

Ακούστε τις δηλώσεις του στο παρακάτω βίντεο:

Την αντίθεσή του με όσα κούστηκαν είχε εκφράσει ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος:

“Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας (03.06.2013), με αφορμή τη συζήτηση για το 2ου Thessaloniki Pride 2013, ακούστηκαν απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που καταδεικνύουν την υποκρισία αλλά, κυρίως, τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό και την έλλειψη ανοχής στις διαφορετικές αντιλήψεις ή τις διαφορετικές επιλογές των ανθρώπων. Εν τέλει, δείχνουν μια βαθιά σκληρότητα. Η οξύτητα και η έλλειψη σεβασμού προς την ετερότητα, όπως αυτές εκφράστηκαν από ορισμένους συναδέρφους, ανέδειξαν το σκοτεινό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και, δυστυχώς, όπως ανέφερα μιλώντας για το θέμα, «ανοίγουν το δρόμο στους «μελανοχίτωνες» αυτής της πόλης και κουβαλούν νερό στο μύλο των φασιστικών κύκλων και της Χρυσής Αυγής».

Επικίνδυνα παιχνίδια σε δύσκολες εποχές. Στη χώρα περίσσεψε ο διχασμός. Η δική μας ευθύνη, υπό την απειλή μάλιστα της δραματικής διείσδυσης των ρατσιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στην κοινωνία, είναι η συνετή καλλιέργεια της κουλτούρας του σεβασμού της διαφοράς (φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής, σεξουαλικής ή άλλης) και της συνύπαρξης και η προστασία της ετερότητας. Γιατί η πόλη αυτή πέρασε από πολλές σκοτεινές ιστορικές στιγμές και εμείς έχουμε υποχρέωση να ρίχνουμε φως. Με ψυχραιμία και χαμηλούς, ήρεμους τόνους”.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Αν έχεις μεγαλύτερο αδελφό, οι πιθανότητες να είσαι γκέι αυξάνονται

 


Μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι έχει βρει πειστικά στοιχεία για τη θεωρία ότι τα άτομα που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια είναι πιο πιθανό να είναι γκέι.

Το φαινόμενο «fraternal birth order effect» είναι μια θεωρία που υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 και υποστηρίζει ότι μια ανοσολογική απόκριση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε αντίδραση στις πρωτεΐνες που παράγονται από ένα αρσενικό έμβρυο, παράγει αντισώματα που παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος και παίζει ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη παιδιών που προκύπτουν σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Η θεωρία αμφισβητείται και τα στοιχεία για αυτήν βασίζονται συχνά σε μικρά δείγματα.

Μια νέα μελέτη όμως, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Journal of Sex Research, υποστηρίζει ότι βρήκε «σαφείς ενδείξεις» γι΄αυτήν τη θεωρία.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες Francisco Perales, Christine Ablaza και Jan Kabatek χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από εννέα εκατομμύρια άτομα σε μητρώα πληθυσμού της Ολλανδίας, ακολουθώντας «την πορεία ζωής ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1940 και 1990».

Παρόλο που τα δεδομένα δεν κατέγραφαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων, έδειχναν ποια άτομα είχαν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με άτομα του ίδιου φύλου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι όσα περισσότερα μεγαλύτερα αδέρφια είχε ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό ήταν να συνάψει γάμο ή σύμφωνο ως ομόφυλο ζευγάρι.

erevna-aderfia-megalitera-gay_city.png



Οι άνδρες με έναν μεγαλύτερο αδερφό είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εισέλθουν σε μια ομόφυλη ένωση από ό,τι οι άνδρες με μία μεγαλύτερη αδερφή, ενώ είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν σε σχέση με τους άνδρες που έχουν ένα μικρότερο αδερφάκι.

Ωστόσο, ένας άνδρας με τρία μεγαλύτερα αδέρφια είχε 80% περισσότερες πιθανότητες να συνάψει ομόφυλη συντροφική σχέση από εκείνους με τρία μικρότερα αδέρφια και 41% περισσότερο από εκείνους με μεγαλύτερες αδερφές.

Οι προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην επιρροή της σεξουαλικότητας των ανδρών. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «το ίδιο μοτίβο αποτελεσμάτων υπάρχει μεταξύ των γυναικών. Βρήκαμε ότι οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να εισέλθουν σε τέτοιες ενώσεις αν έχουν μεγαλύτερα αδέρφια».

Με αρκετά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αμφισβητούν την ανάγκη να γνωρίζουν την προέλευση του μη ετεροφυλοφιλικού σεξουαλικού προσανατολισμού, οι ερευνητές τοποθετήθηκαν γι΄αυτό σε ένα άρθρο για το The Conversation:

«Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών προσπαθεί να ρίξει φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν ομόφυλη σεξουαλική έλξη και άλλοι όχι. Αυτές οι μελέτες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και στη συζήτηση, και στη συνέχεια στην αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως προϊόν βιολογικών παραγόντων (όπως ορμόνες ή γενετικές) είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τις σεξουαλικές μειονότητες και τα πολιτικά τους δικαιώματα, σε σύγκριση με εκείνους που τον θεωρούν προϊόν κοινωνικών παραγόντων ή ατομικών επιλογών. Φυσικά, σε μια ιδανική κοινωνία, τα δικαιώματα και ο σεβασμός που παρέχονται στους ανθρώπους δεν πρέπει να εξαρτώνται από το αν η σεξουαλική τους ταυτότητα είναι “έμφυτη” ή όχι» .


Πηγή: avmag

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΤΑΙ Ο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ Ηλίας Γκιώνης: «Κατάλαβαν ότι είμαι γκέι και μου έσπασαν ένα μπουκάλι στο πρόσωπο»

 


Ο Ηλίας Γκιώνης, ο ακτιβιστής που τον τελευταίο καιρό με τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες έχει γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, μίλησε στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα» και μίλησε για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε από τον κακοποιητικό πατέρα του, αλλά και τον τρόπο που του έχουν συμπεριφερθεί επειδή είναι ομοφυλόφιλος.


«Αγωνίζομαι κυρίως για μένα γιατί ως πολίτης αυτής της χώρας δεν περνάω καλά και παλεύω για να έχω μια καλύτερη ζωή. Η κοπέλα που κατήγγειλε τον Στάθη Παναγιωτόπουλο ήταν αποφασισμένη, αλλά και φοβισμένη γιατί ο ίδιος είναι δημόσιο πρόσωπο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Η μητέρα μου μας εγκατέλειψε όταν ήμουν πέντε ετών. Έφυγε για την Πολωνία. Από τότε μέχρι και σήμερα την έχω δει μόνο μία φορά μέσω ίντερνετ. Αν κρίνω από το πόσο κακοποιητικός ήταν ο πατέρας μου με εμάς, φαντάζομαι ότι και η μητέρα μου ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ως παιδί έχω δεχθεί άπειρη βία. Ο πατέρας μου με χτυπούσε με ζώνη και έσπασε ένα τραπέζι σαλονιού πάνω μου. Η πορεία της εφηβείας μου ήταν άσχημη. Ο πατέρας μου έφτασε σε σημείο να με διώξει από το σπίτι. Είχα ενημερώσει το σχολείο, τη γειτονιά και τους γνωστούς για την κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα μου», είπε αρχικά ο Ηλίας Γκιώνης.


Ο Ηλίας Γκιώνης είπε στη συνέχεια: «Στα 16 μου κατάλαβα ότι είμαι ομοφυλόφιλος και τι δικαιώματα έχω ως πολίτης. Η βία που δέχτηκα στην επαρχία είναι λιγότερη από τη βία που δέχομαι στην Αθήνα. Περπατούσα και μου έσπασαν ένα μπουκάλι στο πρόσωπο, απλά επειδή κατάλαβαν ότι είμαι γκέι. Όταν ήρθα στην Αθήνα ήμουν άστεγος. Ο Ζακ μου πρότεινε να μείνω σπίτι του, ήταν οικογένειά μου. Υπήρξε περίοδος που δεν είχα χρήματα και για εφτά μέρες έπινα μόνο νερό».