Menu

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

H ιστορία της σημαίας του Pride διαχρονικά

 


Η rainbow flag, είναι το απόλυτο σύμβολο της LGBTQI+ κοινότητας και του μήνα του Pride. Δεν είχε όμως πάντοτε τη σημερινή της μορφή με τα έξι χρώματα, ούτε υπάρχει μόνο μία σημαία υπερηφάνειας. Για την ακρίβεια, τα χρώματα τα οποία φιλοξενούνται πάνω της έχουν μία ιστορία που πάει πίσω στο 1978, όταν ο Gilbert Baker, ένας καλλιτέχνης που δρούσε με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δημιούργησε την πρώτη rainbow flag, με οκτώ χρώματα.

Η πρώτη rainbow flag

Η σημαία ήταν μία παραγγελία του Harvey Milk -του γκέι ακτιβιστή που αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι μπορείς να δεις τη σχετική κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή βιογραφική ταινία με τον Sean Penn- ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο για την κοινότητα.

H ιστορία της σημαίας του PrideiStock

Σε αυτή, το ροζ χρώμα συμβόλιζε τη σεξουαλικότητα. Το κόκκινο τη ζωή. Το πορτοκαλί τη θεραπεία. Το κίτρινο το φως του ήλιου. Το πράσινο τη φύση. Το τιρκουάζ τη μαγεία. Το βαθύ μπλε μπλε την ειρήνη. Το μωβ την πνευματικότητα.

Ο ίδιος ο Milk, σήκωσε για πρώτη φορά τη rainbow flag με τα οκτώ χρώματα το 1978, κατά τη διάρκεια του San Francisco Gay Pride, περίπου μία δεκαετία μετά τις μάχες του Stonewall στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έμπνευση για εκείνο το πρώτο σχέδιο είχε αντληθεί από το τραγούδι Over the rainbow της Judy Garland, από τον Μάγο του Οζ, με τους στίχους του οποίου είχαν συνδεθεί πολλά μέλη της LGBTQI+ κοινότητας της εποχής (που τότε δεν είχαν καν αυτό το όνομα).

Η κλασική με τα 6 χρώματα

Σύντομα, βέβαια, η rainbow flag με τα οκτώ χρώματα μπήκε στο αρχείο. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1979, ο Gilbert Baker έφτιαξε μία νέα σημεία υπερηφάνειας, αφαιρώντας από την αρχική το ροζ χρώμα για λόγους οικονομίας, μιας και τότε ήταν ακριβό.

Το 1980, πάλι, "ένωσε" το τιρκουάζ και το βαθύ μπλε σε ένα πιο απλό μπλε χρώμα. Έκτοτε, για πολλά χρόνια, η rainbow flag ήταν μάλλον μόνο μία και είχε έξι χρώματα: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ. Με αυτή τη μορφή έγινε ένα από το πιο επιτυχημένα σύμβολα ταυτότητας που έχουν υπάρξει ποτέ.

Οι νεότερες παραλλαγές

Τα τελευταία χρόνια τα όλο και περισσότερα δίκαια αιτήματα συμπερίληψης έχουν φέρει πολλές αλλαγές τόσο στις ταυτότητες των υποκειμένων όσο και στη σημαία -ή μάλλον στις σημαίες- υπερηφάνειας.

Φύλα, σεξουαλικότητες και τα αντίθετά τους (δλδ. τα μη-φύλα και οι μη-σεξουαλικότητες) που πριν δεν υπήρχαν λέξεις για να τα περιγράψουν, πλέον έχουν όνομα, ταυτότητα και σημαία.

COUPLE WITH RAINBOW FLAGiStock

Μία από αυτές είναι και η More Color More Pride Flag, γνωστή και ως Philadelphia Flag. Σε αυτή, στη βάση της επιτυχημένης 6χρωμης, έχουν προστεθεί μία καφέ και μία μαύρη ρίγα, ως ένδειξη συμπερίληψης των έγχρωμων μελών της LGBTQI+ κοινότητας.

Η σημαία της bisexual υπερηφάνειας

Το 1998 δημιουργήθηκε και η σημαία της Bisexual Pride, από τον Michael Page, η οποία έχει μόνο τρία χρώματα. Το ροζ που αντιπροσωπεύει την έλξη προς το ίδιο φύλο, το μπλε αυτήν για το αντίθετο φύλο και το μωβ για όλα τα φύλα.

Η σημαία της trans υπερηφάνειας

Η Transgender Pride Flag έχει πέντε ρίγες. Για την ακρίβεια, δύο μπλε, δύο ροζ και μία λευκή. Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή της Trans Flag, που έχει μία ροζ και μία μπλε ρίγα και στο κέντρο της το logo της trans κοινότητας (με τα σύμβολα των δύο φύλων ενωμένα σε ένα).

Η σημαία της λεσβιακής υπερηφάνειας

Στη σημαία της Lesbian Pride κυριαρχούν οι αποχρώσεις του ροζ, του λευκού και του μωβ. Υπάρχει, όμως, και η Butch Lesbian Flag, που τιμά την εμπειρία των πιο "αρρενωπών" λεσβιών, που έχει και μπλε ρίγες.

Η σημαία της agender/non-binary υπερηφάνειας

Agender Flag έχει φτιαχτεί για να κάνει ορατή την παρουσία όσων απορρίπτουν την ιδέα της ταυτότητας φύλου, αλλά και για να τιμήσει τα non-binary άτομα. Σε αυτή, οι μαύρες ρίγες συμβολίζουν εκείνους που δεν έχουν ταυτότητα φύλου, οι γκρι όσους έχουν ουδέτερο φύλο, οι λευκές όλα τα φύλα και μία ανοιχτή πράσινη τον non-binarism, γενικά.

AGENDER PRIDE FLAGiStock

Η σημαία της androgyne υπερηφάνειας

Η σημαία της androgyne pride τιμά όσους διαθέτουν χαρακτηριστικά τόσο του αντρικού όσο και του γυναικείου φύλου. Σε αυτή, πάνω σε ένα γκρι "background", μία μπλε ρίγα συμβολίζει την αρρενωπότητα και μία ροζ τη θηλυκότητα.

Η σημαία των straight συμμάχων

Τη Straight Ally Flag την κρατούν περήφανα όλοι και όλες οι straight και οι cisgender (δηλαδή τα άτομα που νιώθουν οικεία και αυθεντικά στο φύλο με το οποίο γεννήθηκαν). Κι αυτό για να δείξουν ότι είναι περήφανοι σύμμαχοι της LGBTQI+ κοινότητας ότι και αναγνωρίζουν τις άδικες κοινωνικές διακρίσεις τις οποίες υφίστανται τα LGBTQI+ άτομα στο πλαίσιο της ετεροκανονικότητας. 

Την ίδια στιγμή, κρατώντας αυτή τη σημαία, δηλώνουν περήφανα straight ή/και cisgender, στο πλαίσιο των μη-διακρίσεων απέναντι σε οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό. Η σημαία αποτελείται από οριζόντιες λευκές και μαύρες ρίγες, πάνω στις οποίες δημιουργείται ένα Α που παραπέμπει στις λέξεις Activist και Ally, το οποίο είναι στα χρώματα του rainbow flag (του κλασικού, του διαδεδομένου, με τα 6 χρώματα), για να εκφράσει την υποστήριξη και τη συμπερίληψη όλων των άλλων προσανατολισμών.

Η σημαία της αρομαντικής υπερηφάνειας

Σύμφωνα με το αρομαντικό κίνημα, δεν υπάρχουν μόνο ετερορομαντικά, ομορομαντικά και μπαϊρομαντικά (μπάι εκ του bisexual) άτομα, αλλά και το αντίθετό τους. Κοινώς, κάποιος μπορεί να είναι aro, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, δηλαδή να μην αισθάνεται κάτι ρομαντικό για το άτομο με το οποίο κάνει σεξ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσει το ρομάντζο, αλλά ότι απλώς δεν θέλει να μετέχει σε μία ρομαντική σχέση.

WOMEN WITH RAINBOW FLAGiStock

> Διάβασε ακόμα: O Aaron Fischer είναι ο πρώτος gay Captain America

Σε μία από τις σημαίες της Aromantic Pride, η σκούρα πράσινη ρίγα αντιπροσωπεύει τον αρομαντισμό, η ανοιχτή πράσινη το φάσμα του αρομαντισμού, η λευκή τις πλατωνικές έλξεις, η γκρι τα grayromantic άτομα (δηλαδή όσα μπορεί κάποια στιγμή να αναπτύξουν αισθήματα, αλλά όχι συχνά) και τα demiromantic άτομα (δηλαδή αυτά που αισθάνονται ρομαντική έλξη μόνο αφού δημιουργήσουν κάποιον συναισθηματικό δεσμό) και, τέλος, η μαύρη όλο το φάσμα της σεξουαλικότητας.

> Διάβασε ακόμα: Υπάρχει σοβαρός λόγος που η παρέλαση του Pride γίνεται κάθε Ιούνιο

Η σημαία της ασέξουαλ υπερηφάνειας

Τέλος, τουλάχιστον όσον αφορά τις πιο mainstream σημαίες υπερηφάνειας, υπάρχει και αυτή της Asexual Pride, που αναγνωρίζει και τιμά όσους δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη για κανέναν φύλο. Σε αυτή, η μαύρη ρίγα συμβολίζει την ασεξουαλικότητα, η γκρι τη ντεμισεξουαλικότητα (demisexuality), η λευκή τους ασέξουαλ συντρόφους και τους συμμάχους των ασεξουαλικών, ενώ η μωβ ολόκληρη την κοινότητα.


INFO

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Athens Pride / Φεστιβάλ Υπηρεφάνειας Αθήνας, η Athens Pride Week του 2021 με θέμα "Αυτό που μας ενώνει" θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 25 Ιουλίου. Η κεντρική ημέρα με την παρέλαση, που δεν πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά λόγω πανδημίας, θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Thessaloniki Pride: Πολύχρωμη πορεία στο κέντρο της πόλης με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας»


«Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας» ήταν το κεντρικό σύνθημα της πορείας Ελεύθερης Έκφρασης του 5oυ Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ομοφοβίας, υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα αλλά και εναντίον της βίας στις γυναίκες, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, κινήθηκαν σε κεντρικούς οδούς της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία, την ίδια ώρα, βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία της Χρυσής Αυγής ενάντια στο 5o Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride που κατέληξε σε σημείο κοντά στον Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, την ίδια ώρα, βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία της Χρυσής Αυγής ενάντια στο 5o Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride που κατέληξε σε σημείο κοντά στον Λευκό Πύργο.

Πολύχρωμη πορεία στη Θεσσαλονίκη - GRTimes.gr


thespride-7
thespride9
thespride11



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, GrTimes

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Λάρισα: Διεξαγωγή webinar για τον μήνα Pride από τον Δήμο


Την διεξαγωγή webinar για τον μήνα Pride και στα πλαίσια της δράσης «Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην πόλη της Λάρισας», θα πραγματοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του δήμου Λάρισας

Μια πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του δήμου Λάρισας, που στόχο έχει την ανάδειξη των διαφόρων χαρακτηριστικών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 και το Σάββαγτο 26 Ιουνίου. 

Αναλυτικότερα, τα webinars θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ώρα 18:00-21:30 και το Σάββατο 26 Ιουνίου, ώρα 10.00-13:30, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Τα webinars θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ώρα 18:00-21:30 και το Σάββατο 26 Ιουνίου, ώρα 10.00-13:30, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Ο σύνδεσμος για το αντίστοιχο event στο Facebook, με τίτλο “Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην πόλη της Λάρισας” είναι: https://www.facebook.com/events/217077296954542/ Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση των webinars είναι:


https://zoom.us/j/2359616766?pwd=QlpsWnVTVnJKMzVoWU9WV01La2hrdz09&fbclid=IwAR13kmy-Q-nCYora7j7nwAJEf5yIIO6bxZI89cCcqHvGLY59amUMR12k668

Meeting ID: 235 961 6766

Passcode: 391843

Με τα webinars αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας στοχεύει στην κατανόηση διαφόρων χαρακτηριστικών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, στην ανάδειξη ζητημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, στην ενημέρωση του κοινού της πόλης της Λάρισας και όχι μόνο, αλλά και στη γενικότερη ευαισθητοποίηση και στη δημιουργία ενός κλίματος αποδοχής της διαφορετικότητας. Ατομικότητες και εκπρόσωποι φορέων, θα καλύψουν θεματολογία ενός ευρέος φάσματος, τόσο θεωρητικών, όσο και πρακτικών ζητημάτων, τα οποία άπτονται της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Το πρόγραμμα των webinars έχει ως εξής:

1η μέρα - Παρασκευή 25 Ιουνίου - Θεωρητική προσέγγιση και ορολογία

18.00-18.15 Έναρξη - Χαιρετισμοί

18.15-19.00 ΛΟΑΤΚΙ+ Ορολογία

Βασικά στοιχεία για το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό, για την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά του φύλου
Μαρία Λιοτήρη

Εκπαιδευτικός, Μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου και Χριστίνα Χελά Επί πτυχίω κοινωνική λειτουργός, Δημοσιογράφος, Μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου

19.00-19.45 Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού

Ένα βήμα για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου ΟΛΑ τα άτομα χωράνε και είναι αποδεκτά

Δήμητρα Κογκίδου
 

Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Συντονίστρια των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ 

19.45-20.30 How to be an Ally 1.0.1.

Κατανόηση, αναγνώριση των διακρίσεων και στήριξη προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Πάνος Σκεπαδιάνος

Υπεύθυνος Εθελοντισμού, Thessaloniki Pride

20.30-21.30 Ερωτήσεις και λήξη εκδήλωσης

2η μέρα - Σάββατο 26 Ιουνίου - Πρακτικοί προβληματισμοί και πιθανές λύσεις

10.00-10.15 Έναρξη - Χαιρετισμοί

10.15-11.00
 

Ισότητα για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

Τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια

Θωμάς Κέφαλος

Διεθνολόγος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, μέλος της ομάδας Advocacy του Thessaloniki Pride

και Απόστολος Καραμπαΐρης

Εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride

11.00-11.15 Ερωτήσεις

11.15-12.00

Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε διάφορες πτυχές της ζωής

Παραδείγματα από εμπόδια και συνέπειες σε τομείς της καθημερινότητας, όπως η εκπαίδευση και οι δημόσιες υπηρεσίες

Έλενα Σκαρπίδου

Εκπαιδευτικός, Sex ed Educator, Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου

12.00-12.15 Ερωτήσεις

12.15-13.00

Είναι το εκπαιδευτικό πλαίσιο ένας ασφαλής χώρος όπου τα παιδιά και οι νέοι/ες μπορούν να μάθουν χωρίς να υποστούν διακρίσεις ή/και βία, με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα / έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά του φύλου;
Δήμητρα Κογκίδου

Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Συντονίστρια των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ

13.00-13.30 Ερωτήσεις και λήξη εκδήλωσης

Για τυχόν ερωτήσεις και διευκρινίσεις δεχόμαστε τα mail σας στη διεύθυνση: dsn@larissa.gov.gr

Σας ευχαριστούμε θερμά,
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Ο Καρλ Νάσιμπ πρώτος ενεργός παίκτης του NFL που ανακοίνωσε ότι είναι γκέι


 Ο αμυντικός των Las Vegas Raiders Καρλ Νάσιμπ έγινε ο πρώτος ενεργός παίκτης του NFL (αμερικανικό ράγκμπι) που ανακοίνωσε δημοσίως ότι είναι γκέι. Ο Nασίμπ, 28 ετών, έκανε την ανακοίνωση σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο Instagram. 

«Απλώς ήθελα ένα λεπτό για να πω ότι είμαι γκέι. Ήθελα να το κάνω εδώ και καιρό, αλλά τελικά αισθάνομαι αρκετά άνετα για να το βγάλω από πάνω μου», είπε. 

«Έχω πραγματικά την καλύτερη ζωή, την καλύτερη οικογένεια, τους φίλους και τη δουλειά που ένας άντρας θα μπορούσε να ζητήσει»

Ο 28χρονος πρόσθεσε: «Είμαι ένα αρκετά ιδιωτικό άτομο, οπότε ελπίζω να γνωρίζετε ότι δεν το κάνω αυτό για την προσοχή. Απλώς πιστεύω ότι η αντιπροσώπευση και η διαφάνεια είναι τόσο σημαντικά». 

«Ελπίζω πραγματικά ότι μια μέρα βίντεο όπως αυτό και ολόκληρη η διαδικασία που βγαίνει δεν θα είναι απαραίτητα, αλλά μέχρι τότε θα κάνω το καλύτερό μου για να καλλιεργήσω μια κουλτούρα που δέχεται και είναι συμπονετική». 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νάσιμπ ανακοίνωσε ότι δωρίζει 140.000 δολάρια στο Trevor Project, μια υπηρεσία πρόληψης αυτοκτονιών για νέους ΛΟΑΤΚΙ στην Αμερική.



Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Ένας νεκρός σε δυστύχημα με φορτηγό στο Gay Pride της Φλόριντα


 Ένας άντρας σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε όταν ο οδηγός ενός ημιφορτηγού ακούσια παρέσυρε ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στη Φλόριντα για ένα Gay Pride, την παρέλαση υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, σε ένα «τραγικό δυστύχημα», ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αμερικανικές αρχές.

Το συμβάν συνέβη το Σάββατο κατά την έναρξη της παρέλασης στην πόλη Γουίλτον Μάνορς στη Φλόριντα, κοντά στο Φορτ Λόντερντεϊλ, και αρχικά εγέρθηκαν ερωτήματα για το κατά πόσον ήταν σκόπιμο.

«Σήμερα (Κυριακή) γνωρίζουμε ότι το χθεσινό περιστατικό ήταν ένα τραγικό δυστύχημα και όχι μια εγκληματική ενέργεια που στρεφόταν εναντίον οποιουδήποτε ατόμου ή οποιασδήποτε ομάδας ατόμων», ανέφερε η αστυνομία του Γουίλτον Μάνορς.

Από την πλευρά της, η αστυνομία του Φορτ Λόντερντεϊλ είπε ότι ο 77χρονος οδηγός συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις και είχε επιλεγεί να οδηγήσει το προπορευόμενο ημιφορτηγό επειδή υπέφερε από «παθήσεις που τον εμπόδιζαν να περπατήσει» κατά την πορεία της παρέλασης.

Το λευκό ημιφορτηγό είχε ξεκινήσει πριν την έναρξη της παρέλασης και «ξαφνικά επιτάχυνε, χτυπώντας δύο πεζούς» πριν τερματίσει την πορεία του πέφτοντας πάνω σε έναν φράχτη μιας γειτονικής επιχείρησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας του Φορτ Λόντερντεϊλ.

Ο οδηγός, που συνελήφθη και κρατείται, συνεργάζεται με τις αρχές, πρόσθεσε η αστυνομία.

Οι δύο άνδρες που χτυπήθηκαν μεταφέρθηκαν σε ένα ιατρικό κέντρο και ένας από αυτούς υπέκυψε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το ατυχές δυστύχημα που συνέβη στην έναρξη της παρέλασης Stonewall Pride Parade», δήλωσε ο Τζάστιν Νάιτ, πρόεδρος του Gay Men's Chorus του Φορτ Λόντερντεϊλ.

«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό δεν ήταν μια επίθεση στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες να ακολουθήσουν και ζητάμε την αγάπη και την υποστήριξη της κοινότητας», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Φορτ Λόντερντεϊλ, Ντιν Τραντάλης, ο οποίος το Σάββατο έκανε λόγο για μια «προμελετημένη ενέργεια», εξήγησε την Κυριακή ότι αρχικά φοβόταν ότι το περιστατικό «θα μπορούσε να είναι σκόπιμο, από όσα είδα λίγα μέτρα μακριά».

Όντας παρόν στην παρέλαση, είπε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Local 10 News το Σάββατο ότι ο οδηγός του βαν είχε στόχο το αυτοκίνητο της βουλευτίνας των Δημοκρατικών, Ντέμπι Γουάσερμαν Σουλτς. «Αυτή είναι μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον της κοινότητας των ΛΟΑΤ», είπε ο Τραντάλης. «Αυτό ακριβώς είναι. Όχι στην πραγματικότητα ένα δυστύχημα. Ήταν σκόπιμο, προμελετημένο και είχε στόχο ένα συγκεκριμένο άτομο. Ευτυχώς αστόχησαν και δεν πέτυχαν αυτό το άτομο, αλλά δυστυχώς χτύπησαν δύο άλλους ανθρώπους», συνέχισε.

Η Γουάσερμαν Σουλτς ανέφερε στο Twitter ότι είναι «συντετριμμένη» από το περιστατικό. «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη που χάθηκε μια ζωή», είπε.

Ενώ η παρέλαση ακυρώθηκε «λόγω ενός τραγικού γεγονότος», άλλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ έγιναν, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Κάθε Ιούνιο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τιμής στις Ταραχές του Στόουνγουολ, που αποτέλεσαν σταθμό στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Μια σειρά από αυθόρμητες, βίαιες διαδηλώσεις από τα μέλη της γκέι κοινότητας εναντίον μιας επιδρομής της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 28 Ιουνίου 1969, στο Στόουνγουολ Ιν, στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, μια γειτονιά του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Τα γεγονότα επρόκειτο να δυναμιτίσουν το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και να διαμορφώσουν τις συνθήκες τον Ιούνιο του 1970 για το πρώτο Gay Pride στη Νέα Υόρκη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Μπαρτσελόνα: Γιορτάζει τον μήνα του Pride, αλλάζοντας τα χρώματα στο σήμα της


Στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έβαψαν το σήμα τους στα χρώματα της, τιμώντας και αυτοί τον μήνα Pride.

Μάλιστα, στην σχετική ανάρτησή στα social media η Μπαρτσελόνα αναφέρει: 
Pride and Respect, υπερηφάνεια και σεβασμός, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα.



Θυμίζουμε ότι ο μήνας του Pride γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, τον μήνα που πραγματοποιήθηκε η εξέγερση του Stonewall το 1969 με αφορμή τη βίαιη μεταχείριση της LGBT κοινότητας από την αστυνομία. Η εξέγερση αυτή αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται παρελάσεις αλλά και εκδηλώσεις.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

H νέα Pride σημαία συμπεριλαμβάνει πλέον και τα intersex άτομα


 Όταν μιλάμε για τη σημαία υπερηφάνειας, οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται την αρχική σημαία ουράνιου τόξου που δημιουργήθηκε το 1978.

Ωστόσο, λίγο γνωστό είναι ότι ο Γκίλμπερτ Μπέικερ, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του κινήματος και σχεδιαστής της σημαίας, σκόπευε με την πάροδο των ετών να συμπεριλάβει όλο και περισσότερη κοινότητα LGBTQ +.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η σημαία υπερηφάνειας έχει εξελιχθεί σίγουρα για να συμπεριλάβει περισσότερες ταυτότητες που αξίζουν αναγνώριση και γιορτή. Πριν από λίγα χρόνια, η Άμπερ Χάικς παρουσίασε μια ενημερωμένη σημαία Pride Flag με μαύρες και καφέ ρίγες, αποτίοντας φόρο τιμής στα μη λευκά άτομα στην κοινότητα.

Το επόμενο έτος, η σημαία Transgender ενσωματώθηκε από τον σχεδιαστή Daniel Quasar στη σημαία Pride, με μπλε, ροζ και άσπρες ρίγες να προστίθενται στα τροποποιημένα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Μια νέα εκδοχή της Pride σημαίας σχεδιάστηκε από τ@ Valentino Vecchietti που αυτοπροσδιορίζεται ως ιντερσέξ άτομο και που ανήκει στην οργάνωση «Δικαιώματα για τα Ίντερσεξ άτομα του Ηνωμένου Βασιλείου (Intersex Equality Rights UK)».

Δείτε εδώ