Menu

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

«Εάν θέλεις κάτι πραγματικά, μπορείς να βρεις τον τρόπο για να το πετύχεις» Cher


 
Η Σερ (Cher) (Cherilyn Sarkisian) γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1946 και είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Αναφέρεται συχνά ως η Θεά της ποπ και έχει βραβευτεί με Όσκαρ, Grammy, Emmy, 4 Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο από το φεστιβάλ των Καννών και ένα People's Choice Award για το έργο της στην μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έχει ξεχωρίσει για την ξεχωριστή κοντράλτο φωνή της αλλά και για την έντονη προσωπικότητά της. Οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ως σόλο καλλιτέχνης, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές για τις υποκριτικές της ικανότητες και η καριέρα της μετράει πάνω από έξι δεκαετίες, με αποτέλεσμα να θεωρείται βετεράνος για τον παγκόσμιο χώρο του θεάματος.

Παράλληλα με τη μουσική και την ηθοποιία, έχει παραγάγει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και έχει διακριθεί για τον κοινωνικό της ακτιβισμό ιδίως σε ΛΟΑΤ δικαιώματα και την πολιτική της επιρροή σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον και την διαχείριση φυσικών πόρων.

Ο Sonny Bono και η Cher πρωτογνωρίστηκαν το 1962. Παντρεύτηκαν το 1964 στην Τιχουάνα, [Μεξικό]. Το μοναχοπαίδι τους, Chaz Bono (πρώην Chastity Bono) γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1969. 13 χρόνια μετά, ο Sonny και η Cher πήραν διαζύγιο. Τον επόμενο χρόνο, η Cher παντρεύτηκε τον ροκ σταρ Gregg Allman. Ο γιος τους, Elijah Blue Allman από το συγκρότημα Deadsy, γεννήθηκε στις 10/7/1975. Χώρισαν μετά από 2 χρόνια και πήραν διαζύγιο το 1979. Την ίδια περίοδο η Cher ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τον Elvis Presley. Η Cher έχει συνάψει επίσης σχέση με τον David Geffen, και τον Garreth Crawford. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, η Cher είχε διάφορες σχέσεις με νεαρούς άντρες όπως Tom Cruise, Val Kilmer, Josh Donen αλλά και Rob Camilletti με τον οποίο έζησε μαζί 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90, η Cher συνδέθηκε ερωτικά με τον Bon Jovi και άλλους μουσικούς όπως Eric Clapton και Mark Hudson. Το 2010 σύναψε σχέση με τον Ron Zimmerman, γνωστό Αμερικανό σεναριογράφο.

Πριν δυο μέρες κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Cher and the Loneliest Elephant» ακολουθεί το εκπληκτικό ταξίδι του Cher για να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση ενός ελέφαντα που ζούσε μόνος του σε έναν ζωολογικό κήπο του Πακιστάν για σχεδόν 9 χρόνια. Προηγούμενες προσπάθειες για απελευθέρωση του ελέφαντα ήταν μάταιες έως ότου ο Σερ εντάχθηκε στον αγώνα τελικά ιδρύοντας το Free The Wild για να ενισχύσει το κίνημα. Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στις 22 Απριλίου στο Paramount + και μεταδόθηκε στο κανάλι Smithsonian στις 19 Μαΐου. Εδώ μπορείς να ακούσεις το ομώνυμο τραγούδι:

Σήμερα με αφορμή τα γενέθλιά της θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

«Οι γυναίκες είναι οι πραγματικοί αρχιτέκτονες της κοινωνίας».

 

«Εάν θέλετε κάτι πραγματικά, μπορείτε να βρείτε τον τρόπο πώς να το πετύχετε».

 

«Μέχρι να είστε έτοιμοι να γελοιοποιηθείτε, δεν θα έχετε ποτέ τη δυνατότητα να λάμψετε υπέροχα».

 

«Οι λέξεις είναι σαν όπλα - πληγώνουν μερικές φορές».

 

«Πάντα έπαιρνα ρίσκα και δεν ανησυχούσα ποτέ τι μπορεί να σκεφτεί ο κόσμος».

«Λογοδοτώ μόνο σε δύο άτομα, τον εαυτό μου και τον Θεό».

 

«Τα εγκλήματα μίσους είναι το πιο τρομακτικό πράγμα στον κόσμο, επειδή αυτοί οι άνθρωποι που τα κάνουν πιστεύουν πραγματικά ότι αυτό που διαπράττουν είναι σωστό».

 

«Είμαι ακόμα φίλος με όλες τους πρώην μου, εκτός από τους συζύγους μου».

 

«Ήμουν διάσημη όλη μου τη ζωή. Δεν ξέρω κανέναν άλλο τρόπο».

 

«Δεν προσβάλλομαι ποτέ όταν βλέπω τις drag-queens να ντύνονται σαν κι εμένα».

 

«Δεν χρειάζομαι άντρα. Αλλά είμαι πιο ευτυχισμένη όταν είμαι με έναν. Μου αρέσει να έχω κάποιον που μπορώ να αγγίζω και να φιλήσω. Αλλά δεν τρελαίνομαι και πεθαίνω αν δεν έχω έναν άνδρα».

 

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

10+1 εμβληματικοί γκέι ρόλοι στην ιστορία του σινεμά


Ένα από τα σπουδαία πράγματα του να είσαι ηθοποιός, είναι ότι σου δίνεται η δυνατότητα παίζεις χαρακτήρες πολύ διαφορετικούς από τον εαυτό σου. Τις περισσότερες φορές οι ηθοποιοί καλούνται να υποδυθούν ρόλους που δεν συνάδουν με την προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις τους, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους.

Έτσι λοιπόν, υπάρχουν αρκετοί ηθοποιοί που μπορεί να είναι στρέιτ στην πραγματική τους ζωή, αλλά έχουν αναλάβει να παίξουν γκέι ρόλους και μάλιστα κέρδισαν βραβεία για την ερμηνεία τους. Πιστεύετε ότι για έναν στρέιτ ηθοποιό είναι δύσκολο να παίξει τον ομοφυλόφιλο; Δείτε παρακάτω την λίστα μας με τους ηθοποιούς που το έκαναν, και μάλιστα πολύ καλά!

Τομ Χανκς

Σίγουρα στην κορυφή της λίστας μας δεν θα ήταν άλλος από τον Τομ Χανκς, ο οποίος υποδύθηκε τον ομοφυλόφιλο δικηγόρο Άντριου Μπέκετ στην ταινία “Φιλαδέλφεια”. Ο Μπέκετ απολύεται από μια ισχυρή νομική εταιρία της Φιλαδέλφεια όπου εργαζόταν ως δικηγόρος όταν οι εργοδότες του αντιλήφθηκαν ότι είναι φορέας του AIDS. Η ταινία είναι μία από τις πρώτες mainstream ταινίες του Χόλιγουντ που μίλησαν ανοιχτά και σοβαρά για το AIDS, την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία, ενώ χάρισε στον Τομ Χανκς ένα Όσκαρ.

Ματ Ντέιμον

Ο Ματ Ντέιμον ήταν υποψήφιος για μια Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο του ως Σκοτ Θόρσον, εραστή και βοηθό του Λιμπεράτσε, στην ταινία “Behind the Candelabra”. Η ταινία φωτίζει την προσωπική ζωή του Λιμπεράτσε, και συγκεκριμένα τη σχέση του με το νεαρό Σκοτ Θόρσον, από την πρώτη στους συνάντηση στο Hilton του Las Vegas μέχρι τον πικρό, δημόσιο χωρισμό τους.

Μάικλ Ντάγκλας

Ο Μάικλ Ντάγκλας κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Έμμυ για τον ρόλο του ως Λιμπεράτσε στην ταινία “Behind the Candelabra”. Ο Λιμπεράτσε ήταν ένας βιρτουόζος πιανίστας, μοναδικός περφόρμερ και λαμπερός αστέρας στη σκηνή και την τηλεόραση. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με το σόου και την ακραία πολυτέλεια, ενώ απέκτησε φανατικό κοινό.

Τζιμ Κάρεϊ

Ο Τζιμ Κάρεϊ ανέλαβε να παίξει το ρόλο του ομοφυλόφιλου Στίβεν στην ταινία “I Love You Phillip Morris”, η οποία είναι αρκετά πρωτότυπη και έχει ως θέμα ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που γνωρίζονται στη φυλακή. Σίγουρα οι εποχές έχουν αλλάξει και τίποτα δεν εκπλήσει όπως παλιά, καθώς η Γη δεν σταματά να γυρίζει επειδή ο Τζιμ Κάρεϊ φιλιέται με τον Γιούαν Μακγκρέγκορ σε μια ασυνήθιστη κωμωδία.

Τζέικ Τζίλενχαλ

Ο Τζέικ Τζίλενχαλ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του ως Τζακ Τουίστ στην ταινία “To μυστικό του Brokeback Mountain”. Η πλοκή αφορά δύο καουμπόηδες, τον Ένις και τον Τζακ, οι οποίοι έρχονται σε ερωτική επαφή μεταξύ τους την ώρα που φυλάνε πρόβατα στο βουνό Brockback του Ουαϊόμινγκ. Παρότι στη συνέχεια δημιουργούν οικογένειες, η ανάμνηση αυτού του γεγονότος θα σημαδέψει ανεξίτηλα τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής τους, μέσα στα οποία θα προσπαθούν μάταια να εξορκίσουν τον απαγορευμένο τους έρωτα.

Χιθ Λέτζερ

Ο Χιθ Λέτζερ ήταν επίσης υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του Ένις στην ταινία “To μυστικό του Brokeback Mountain”. Αξίζει να πούμε ότι έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και θεωρείται από τις πλέον κερδοφόρες δραματικές ταινίες όλων των εποχών.

Τζάρεντ Λέτο

Ο Τζάρεντ Λέτο κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου όταν μεταμορφώθηκε για να υποδυθεί την Ρέιον, μια τρανς γυναίκα που πάσχει από AIDS, στο “Dallas Buyers Club”. Η ταινία κυκλοφόρησε σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών την 1η Νοεμβρίου 2013 και σε ευρύτερη διανομή στις 22 Νοεμβρίου 2013. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Σον Πεν

Ο Σον Πεν κέρδισε Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Milk”. Είναι βασισμένη στη ζωή του Αμερικανού πολιτικού Χάρβεϊ Μιλκ, ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και πρώτο δηλωμένο ομοφυλόφιλο άνδρα που εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα στην Καλιφόρνια ως μέλος του Συμβουλίου Εποπτών του Σαν Φρανσίσκο.

Τζέιμς Φράνκο

Ο Σκοτ Σμιθ του Τζέιμς Φρανκο είναι η ήρεμη δύναμη που συγκρατεί τον οδοστρωτήρα του Χάρβεϊ Μιλκ, ο σύντροφός του που τον εμπνέει και τον παρακινεί να μετακομίσουν στο Σαν Φρανσίσκο.

Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν είχε παίξει αρκετούς gay χαρακτήρες, ωστόσο κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Τρούμαν Καπότε στην βιογραφική ταινία “Capote”. Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Τρούμαν Καπότε την περίοδο που έγραψε το βιβλίο του Εν Ψυχρώ.

Εντ Χάρις

Ο Εντ Χάρις στην ταινία “Οι Ώρες” υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία το Ρίτσαρντ, τον γκέι κολλητό και πρώην εραστή της Κλαρίσα Βόγκαν (Μέριλ Στριπ) που πάσχει από AIDS. Ο Χάρις προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

«Όταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της»: Γεννιόμαστε ή γινόμαστε γκέι;

 


Τι σημαίνει «είμαι γκέι»; Πώς αντιδρούν γονείς, φίλοι και γνωστοί σε μια τέτοια ανακοίνωση; Γιατί τρομάζει πολλούς η ομοφυλοφιλία; Ποια στερεότυπα επικρατούν; Πόσοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί υπάρχουν; Γιατί μερικοί κρύβουν τον δικό τους; Κάνουν σχέσεις οι γκέι; Είναι σεξουαλικά πιστοί; Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις ομόφυλες και ετερόφυλες σχέσεις και ποιες αυτές ανάμεσα στις αντρικές και τις λεσβιακές; Πώς νοιώθουν οι Έλληνες γκέι;

Το βιβλίο «Όταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της» του Λύο Καλοβυρνά είναι μια μελέτη για την ομοφυλοφιλία και τις ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις της στην Ελλάδα, βασισμένη σε δεκαεπταετή ψυχοθεραπευτική πείρα, δεκατρία χρόνια ομάδων αυτογνωσίας για γκέι άντρες, βιωματικές μαρτυρίες και εκτενή επιστημονική έρευνα.

Απευθύνεται σε γκέι άνδρες και γυναίκες, σε γονείς που έχουν αμφιβολίες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών τους, ψυχοθεραπευτές και παιδαγωγούς. Σκοπός της να εξετάσει και να φωτίσει το βίωμα της ομοφυλοφιλίας, ώστε τα γκέι άτομα να μπορέσουν να προσεγγίσουν το τι έχουν ζήσει αλλά και το πώς μπορούν να ζήσουν από δω και πέρα χωρίς κόμπλεξ, ντροπή και αυτοπεριορισμούς.

Το «Όταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της» είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος ή κατά κεφάλαια. Γράφτηκε με τρόπο ώστε ο αναγνώστης και η αναγνώστρια να μπορούν να πηγαίνουν στις πληροφορίες που αναζητούν άμεσα, π.χ. κάμινγκ άουτ σε γονείς, ψυχοθεραπεία ή στερεότυπα. Στις παραπομπές διατίθεται η βιβλιογραφία για όσες και όσους επιθυμούν να διαβάσουν περισσότερα για κάθε θέμα που τους ενδιαφέρει.

Ο Λύο Καλοβυρνάς είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και μεταφραστής. Από το 2006 κάνει ατομικές συνεδρίες και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και
υποστήριξης για γκέι άντρες, καθώς και ομάδες για γυναίκες σε θέματα μητρότητας και μη και γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας. Από το 2015 εργάζεται επίσης ως σύμβουλος γάμου με την προσέγγιση Emotionally Focused Therapy.

Info

Το βιβλίο «Όταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της» του Λύο Καλοβυρνά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Με τα χρώματα των ΛΟΑΤ το μήνυμα Βαρβιτσιώτη για την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

 

Μήνυμα για την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


«Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Λέμε όχι στις διακρίσεις», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Το μήνυμα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη



Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Podcast: Ο Βαγγέλης είναι γκέι & προτιμά τους μεγαλύτερους άνδρες


Sex podcast: Ο Βαγγέλης μιλάει στην Άντρη Κωνσταντίνου για τη σεξουαλικότητά του και την προτίμησή του στους μεγαλύτερους άντρες Σε αυτό το επεισόδιο ακούμε την ιστορία του Βαγγέλη, ενός γκέι αγοριού με προτίμηση στους μεγαλύτερους άντρες. Ο Βαγγέλης ήταν σίγουρος για τον σεξουαλικό του
προσανατολισμό από όταν ήταν παιδάκι. Μίλησε στην μητέρα του σε ηλικία 10 χρονών, ενώ ο πατέρας του το έμαθε σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Μιλάει στην Άντρη Κωνσταντίνου για αυτά πουν τον ελκύουν στους πιο ώριμους άντρες, για το σεξ μαζί τους και αν αυτό εμπεριέχει τους ρόλους του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου, για το κατά πόσο νιώθει άνετα να περπατάει μαζί τους στον δρόμο αλλά και για το ενδεχόμενο πίσω από αυτή του την επιλογή να κρύβεται η ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον πατέρα του. 

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Στη Μ. Βρετανία το 1ο παγκόσμιο συνέδριο για τα δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ+


 Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διοργανωθεί του χρόνου το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις στον συνασπισμό 42 χωρών για ίσα δικαιώματα.

Το «Safe To Be Me» θα γίνει, με τη συμμετοχή ακτιβιστών, αξιωματούχων και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο, στο Λονδίνο για δύο ημέρες τον Ιούνιο του 2022, οπότε συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πρώτο Pride της πόλης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, Βρετανοί υπουργοί υποστηρίζουν ότι ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι «να σημειωθεί πρόοδος στη νομοθετική μεταρρύθμιση, να αντιμετωπίσει η βία και οι διακρίσεις και να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα».

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ένα παγκόσμιο γεγονός σε αυτήν την κλίμακα - με βουλευτές- και ελπίζω ότι θα βοηθήσει στην προώθηση συλλογικής δράσης για πραγματική αλλαγή» δήλωσε ο πρόεδρος του συνεδρίου και πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, Νικ Χέρμπερτ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχτεί μπαράζ επικρίσεων από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Η οργάνωση Liberty χαρακτηρίστηκε «διχαστικούς» τους νέους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την εγγραφή ψηφοφόρων και τους υποχρεώνουν να φέρουν ταυτότητα με φωτογραφία.

Το περασμένο φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση απέσυρε μεταρρυθμίσεις του νόμου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου (GRA), που επέτρεπε στα τρανς άτομα να αυτοπροσδιοριστούν, η Νάνσι Κέλλι από το Stonewall, έκανε λόγο για μια «σοκαριστική αποτυχία» της κυβέρνησης, που «έχασε μια βασική ευκαιρία για την πρόοδο της ισότητας των ΛΟΑΤ»

Τώρα η υπουργός Λιζ Τρας, αρμόδια για θέματα ισότητας, υποστηρίζει πως «το συνέδριο θα έχει ως στόχο τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν ακόμη τα ΛΟΑΤ άτομα και θα εξετάσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των αδικιών μαζί με διεθνείς φίλους και συνεργάτες μας. Οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται μόνο με βάση τον προσωπικό χαρακτήρα και τα ταλέντα τους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μήνυμα ακούγεται σε όλο τον κόσμο».

Όμως, η Αμέλια Άμπραχαμ, συγγραφέας του «Queer Intentions: A (Personal) Journey Through LGBTQ + Culture», χαρακτήρισε τις δηλώσεις της υπουργού ως «ένα υποκριτικό χαστούκι, δεδομένης της αποτυχίας του Τρας να υποστηρίξει τα δικαιώματα των τρανς και να μεταρρυθμίσει τον GRA, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση».

«Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει μερικά από τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εδώ, πριν προβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο ως προπύργιο προόδου», είπε εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

«Gay Love In Pictures»: H σύγχρονη αθηναϊκή εικονογραφία της gay αγάπης

 Η έκθεση εικαστικών Gay Love in Pictures, με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Λαδιανού, Βασίλη Νούλα & Κώστα Τζημούλη (Vaskos), Άγγελου Παπαδημητρίου, Ηλία Παπαηλιάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Κωστή Φωκά, είναι μια έκθεση που ερευνά την ομοερωτική ευαισθησία όπως αυτή αποτυπώνεται σε παρόντα χρόνο στην πόλη μας, μέσα από τη δουλειά έξι καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. 

 

Μέσα από τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών και μέσων αναπαράστασης (ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, κεραμική, φωτογραφία), αλλά και πιο υβριδικών κι εννοιολογικών πρακτικών, προσεγγίζεται μια «άλλη» θεματολογία, ένας ισχυρός ερωτισμός που διεκδικεί την ορατότητα, την αναγνωρισιμότητα αλλά και την «κανονικοποίησή» του, τις αναπαραστάσεις του. 

 

Η πρόσληψη ενός έργου τέχνης στο πλαίσιο της ομοφυλόφιλης επιθυμίας θέτει μια διπλή πρόκληση: την απομάκρυνση από την αφαίρεση προς χάριν μιας «δήλωσης» (αναπαραστατικής ή εννοιολογικής) της επιθυμίας και ταυτόχρονα την απομάκρυνση από τις θεωρίες «θανάτου του δημιουργού» και των προθέσεών του προς χάριν μιας βιογραφικής «δήλωσης».

 

Η έκθεση είναι μια διερεύνηση της ταυτότητας που ξεκινά από το εικαστικό ντουέτο Vaskos (Βασίλης Νούλας / Κώστας Τζημούλης) για θέματα ταυτότητας, queerness, και τις τάσεις που υπάρχουν στη ζωντανή ελληνική σκηνή. 

 

Έχουμε εδώ να κάνουμε με μια επιστροφή στο συγκεκριμένο, στο ιστορικά και βιογραφικά προσδιορισμένο. Τα απλά –συχνά κρινώμενα ως παρωχημένα– ερωτήματα που αφορούν ένα έργο τέχνης, «τι απεικονίζει;», «ποιον απεικονίζει;», «ποιος το δημιούργησε;», «ποια ήταν η πρόθεσή του;», αποκτούν εδώ καίριο χαρακτήρα και φορτίζουν αυτόματα και φυσικά με δύναμη διεκδίκησης τα έργα. 

 

«Η ομάδα που έχουμε με τον Κώστα Τζημούλη και την Γκίγκη Αργυροπούλου λειτουργεί αυτό τον χώρο στην οδό Πολυτεχνείου από το 2019 ανεξάρτητα και με αυτοδιαχείριση και σε αυτήν τη φάση η στήριξη του ΝΕΟΝ ήταν πολύ αποφασιστικής σημασίας» λέει ο Βασίλης Νούλας. 

 


Άγγελος Παπαδημητρίου, Άγγελος Π. + Γιαννούλης Χ = love, 2007

 

Η έκθεση είναι μια διερεύνηση της ταυτότητας που ξεκινά από το εικαστικό ντουέτο Vaskos (Βασίλης Νούλας / Κώστας Τζημούλης) για θέματα ταυτότητας, queerness, και τις τάσεις που υπάρχουν στη ζωντανή ελληνική σκηνή. 

 

Η θηλυκή πλευρά των αγοριών

«Έτσι έχουμε καταλήξει και επιλέξει να εκθέσουν ένας κύκλος ανθρώπων, καλλιτεχνών από το φιλικό μας περιβάλλον που διατρανώνουν μαζί μας την άποψη ότι τα πράγματα είναι απλά, είμαστε εδώ, περνάμε καλά και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα από εμάς.

 

Είναι μια δήλωση παρουσίας και ένα δικαίωμα στην απεικόνιση της γκέι αγάπης από ανθρώπους που χαίρουν αναγνώρισης καλλιτεχνικά και αποτελούν και ένα παράδειγμα για τα νέα παιδιά, ένα παράδειγμα που όλοι χρειαζόμαστε σήμερα για να συνεχίσουμε ή να ξεκινήσουμε, μια συζήτηση μεταξύ μας».

 

Ο χαρμόσυνος και βέβηλος πίνακας του Κωνσταντίνου Λαδιανού, τα διπλά επιζωγραφισμένα κι αυτοαναφορικά πορτρέτα του Vaskos (Νούλας-Τζημούλης), τα διακειμενικά και παιγνιώδη έργα του Άγγελου Παπαδημητρίου, οι σκοτεινές ελαιογραφίες και τα σχέδια του Ηλία Παπαηλιάκη, οι οικείες καταγραφές του προσωπικού χρόνου του Δημήτρη Παπαϊωάννου και τα γυμνά διαπλεκόμενα σώματα του Κωστή Φωκά συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σύγχρονης εικονογραφίας της γκέι αγάπης.   

 

Η έκθεση «Gay Love in Pictures» είναι σαν να λέει: «Τα πράγματα είναι απλά, τα πράγματα είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας και είναι ωραία! Δείτε τα!».


 





Βασίλης Νούλας-Κώστας Τζημούλης (VASKOS), The Domestics, 2021

 



Δημήτρης Παπαιωάννου, Portrait of Suka, 2020

 


Ηλίας Παπαηλιάκης, Fiction, 2015

 



Κωνσταντίνος Λαδιάνος, Χωρίς τίτλο, 2006

 


Κωστής Φωκάς, Untitled #106, 2021

 

Gay Love in Pictures

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Λαδιανός, Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης (Vaskos), Άγγελος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κωστής Φωκάς

Επιμέλεια-οργάνωση: Κώστας Τζημούλης & Βασίλης Νούλας

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

ΤΟ ΟΧΤΩ, Πολυτεχνείου 8, Αθήνα.

Έως 12 Ιουνίου 2021

Τρ.-Σαβ. 17:00-20:30, κλειστά Κυριακή & Δευτέρα

https://8athens.wordpress.com

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Προς απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής η Βρετανία


Τη λήψη μέτρων για την πρόληψη των «αποτρόπαιων πρακτικών που μπορούν να προκαλέσουν ψυχική και σωματική βλάβη» εξήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο επικείμενης νομοθεσίας που θα απαγορεύει τις «θεραπείες» μεταστροφής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται στο πλαίσιο ενεργειών υποστήριξης προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που προτίθεται να προτάξει στο μέλλον η βρετανική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων που έχουν υποστεί αντίστοιχες πρακτικές. Πάντως, αν και οι «θεραπείες» μεταστροφής έχουν αναγνωριστεί ως ανθρώπινα βασανιστήρια και είναι γνωστός ο αντίκτυπός τους και το τραύμα που επιφέρουν σε ψυχοσωματικό επίπεδο, είναι εξαιρετικά σύνηθες οι κυβερνήσεις να τις απαγορεύουν μεν, χωρίς ωστόσο να τις ποινικοποιούν.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι πρόκειται σύντομα να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη των «αποτρόπαιων πρακτικών που μπορούν να προκαλέσουν ψυχική και σωματική βλάβη» στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ξεκινώντας με μια διαβούλευση για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των ανθρώπων και τον τρόπο εξάλειψης των καταναγκαστικών πρακτικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Βρετανία αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής (conversion therapy), ενώ προτίθεται να παράσχει υποστήριξη στα θύματα αυτών των καταναγκαστικών πρακτικών δημιουργώντας ταμείο υποστήριξής τους. Οι εν λόγω εξαγγελίες έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της βασίλισσας ότι «θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνοτικών ανισοτήτων και την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής».

«Ως παγκόσμιος ηγέτης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας, αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξαλείψει για πάντα πρακτική της θεραπείας μεταστροφής» ανέφερε η υπουργός Λιζ Τρας, αρμόδια για θέματα ισότητας και γυναικών και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα προστατεύονται και η πρόθεσή μας αυτή συνεπάγεται την προσπάθειά μας κανείς να μην υποβάλλεται σε καταναγκαστικές και αποτρόπαιες θεραπείες μετατροπής. Παράλληλα με αυτήν τη νομοθεσία, θα διαθέσουμε νέα χρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε ότι τα θύματα θα έχουν την καλύτερη πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζονται».

«Μόλις ο κοινοβουλευτικός χρόνος το επιτρέψει, και έπειτα από διαβούλευση, η απαγόρευση θα εισαχθεί στην κοινοβουλευτική νομοθεσία. Κατά τη συνοδευτική διαβούλευση θα ζητηθεί επίσης η άποψη του κοινού και των βασικών ενδιαφερομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η απαγόρευση θα αντιμετωπίσει την πρακτική προστατεύοντας παράλληλα το ιατρικό επάγγελμα,την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και την θρησκευτική ελευθερία». Σημειώνεται ότι σε έρευνα του 2018 στη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι το 2% των συμμετεχόντων έχει υποβληθεί σε θεραπεία μεταστροφής, ενώ το 5% των συμμετεχόντων έχει δεχθεί αντίστοιχη πρόταση και μάλιστα, στις περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η «θεραπεία» προσφέρθηκε ή διεξήχθη από θρησκευτικούς φορείς.

«Οι σημερινές ανακοινώσεις ενισχύουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως διεθνούς ηγέτη για την ισότητα των ΛΟΑΤ, που έχει νομιμοποιήσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων και έχει εισάγει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα νομοθετικά πλαίσια στον κόσμο για την προστασία των ΛΟΑΤ ατόμων από τη βία και τις διακρίσεις» κατέληξε η υπουργός.

Αξίζει να επισημανθεί πως αν και οι «θεραπείες» μεταστροφής έχουν αναγνωριστεί ως ανθρώπινα βασανιστήρια και είναι γνωστός ο αντίκτυπός τους και το τραύμα που επιφέρουν σε ψυχοσωματικό επίπεδο, είναι εξαιρετικά σύνηθες οι κυβερνήσεις να τις απαγορεύουν μεν, χωρίς ωστόσο να τις ποινικοποιούν. Όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές ακτιβιστές και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραπάνω τακτική αφήνει πολλά περιθώρια παράκαμψης των εκάστοτε απαγορεύσεων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται επί της ουσίας η φροντίδα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που τίθεται ως στόχος των απαγορεύσεων.

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Ν. Γιατρομανωλάκης στα Παραπολιτικά: Συζητήθηκα γιατί είμαι ο πρώτος gay υφυπουργός

 


ΑΠΟΤΕΛΕΙ  ένα από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, που αναγκάστηκε να κολυμπήσει στα βαθιά εν μέσω πανδημίας. Από τις αρχές Ιανουαρίου ανέλαβε υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο ίδιο υπουργείο.


Κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική από το Harvard, κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε σειρά υποτροφιών, ενώ και στον εργασιακό στίβο βραβεύθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας επιτελικές θέσεις σε ιδρύματα και πολυεθνικές.

Εξαιρετικά δραστήριος και στην πολιτική και κοινωνική του διαδρομή, έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενώ έχει συνεργαστεί με οργανισμούς που προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, όπως η ΕΛΕΠΑΠ και το «Περιβολάκι». Επιπλέον, έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε κοινωνικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες. Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» και στην Σάσα Σταμάτη , παρουσιάζει το σχέδιο για την ενίσχυση του πολιτισμού και των ανθρώπων του και δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νικόλα Γιατρωμανωλάκη

Από γενικός γραμματέας, υφυπουργός εν μέσω πανδημίας. Πώς έχει αλλάξει η δουλειά σας στην εποχή του κορονοϊού;

Ανέλαβα τη θέση του υφυπουργού εν μέσω της πανδημίας, αλλά στους 21 μήνες που είμαι στο υπουργείο η διαχείριση της πανδημίας έχει αποτελέσει από πολύ νωρίς την καθημερινότητά μου και όχι την εξαίρεσή της. Σε μια τέτοια πρωτόγνωρη συνθήκη, δεν έπρεπε μόνο να βρεθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στήριξης του κλάδου, λόγω του κορονοϊού, αλλά να αντιμετωπιστούν και χρόνια ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού, τα οποία η πανδημία ήρθε να επιτείνει. Προτεραιότητα είναι να θωρακίσουμε επαγγελματικά τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Δεν είναι, όμως, αυτή μια πρόκληση που αντιμετώπισαν κι άλλοι κλάδοι;

Τι το ιδιαίτερο έχει ο κλάδος του πολιτισμού; Η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν μας και, φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι που δέχθηκαν σημαντικότατο πλήγμα, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Ωστόσο, η πανδημία στον κλάδο του πολιτισμού έφερε στην επιφάνεια παθογένειες δεκαετιών, οι οποίες δημιουργούσαν τεράστια εμπόδια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επαγγελματιών του κλάδου και απαιτούσαν ουσιαστικές κινήσεις για να ανατραπούν βαθιά ριζωμένες συστημικές δυσλειτουργίες. Μέτρα στήριξης που μπορούσαν να υλοποιηθούν σχεδόν αμέσως για εργαζομένους άλλων κλάδων στον κλάδο του πολιτισμού απαίτησαν εντατικές και συντονισμένες προσπάθειες. Για παράδειγμα, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Μητρώο Καλλιτεχνών, το οποίο απαιτούσε τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, αρχικά για να χαρτογραφήσουμε το πλήθος των διαφορετικών επαγγελμάτων και επαγγελματιών που απασχολούνται στον κλάδο του πολιτισμού με πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Τελικά, οι συνθήκες μάς οδήγησαν να το μετεξελίξουμε σε χρόνο-ρεκόρ σε ένα λειτουργικό εργαλείο χρηματοδότησης και στήριξης χιλιάδων εργαζομένων στον πολιτισμό.

Δηλαδή, η στήριξη προς τον κλάδο του πολιτισμού δόθηκε μέσα από το Μητρώο;

Δόθηκε και μέσα από το Μητρώο, αλλά και μέσω ειδικών προγραμμάτων επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις του κλάδου. Συνολικά, περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στους ανθρώπους του πολιτισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεχίζουμε και με επιπλέον μέτρα στήριξης, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Φυσικά, τόσο για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στον κλάδο, λόγω του κορονοϊού, όσο και για τη διόρθωση των δομικών ζητημάτων, που ανέφερα νωρίτερα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα προγράμματα, τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τι θα φέρει, λοιπόν, στον σύγχρονο πολιτισμό το Ταμείο Ανάκαμψης;

Για αρχή, πρώτη φορά μια κυβέρνηση διοχετεύει στον κλάδο του πολιτισμού τόσους πόρους, αναλογικά με τους άλλους τομείς της οικονομίας: μισό δισ. ευρώ. Από αυτά, τα μισά, δηλαδή 250 εκατ. ευρώ, προορίζονται για έργα που αφορούν αποκλειστικά τον σύγχρονο πολιτισμό. Δεν είναι, όμως, μόνο το ύψος του ποσού που είναι σημαντικό. Είναι και τα ίδια τα έργα. Μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων, πιλοτικά αναπτυξιακά προγράμματα με επίκεντρο τον πολιτισμό σε περιοχές της χώρας μας που αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η ανεργία, η αποβιομηχανοποίηση και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αναβίωση της χειροτεχνίας και σύνδεσή της με το design και τη βιομηχανία της μόδας, στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην αποτελεί μόνο προορισμό για ξένες παραγωγές, αλλά να αναπτύξει την κινηματογραφική της βιομηχανία. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από όσα σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης

Αλήθεια, βλέπουμε τελευταία πως πληθαίνουν οι μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίζονται στην Ελλάδα. Τι άλλαξε ξαφνικά;

Η Ελλάδα, πέρα από τη μοναδική φυσική της ομορφιά και την ποικιλομορφία των τοπίων, που την καθιστούν ιδανική επιλογή για κινηματογραφικά γυρίσματα, διαθέτει ένα εξαιρετικά καταρτισμένο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων. Εχουμε παραγωγούς που κινούν γη και ουρανό προκειμένου τα διεθνή στούντιο και οι ξένες παραγωγές να αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως έναν αξιόπιστο προορισμό για την υλοποίηση μεγάλων πρότζεκτ. Εχουμε σκηνοθέτες, μοντέρ, ηχολήπτες, τεχνικούς που εργάζονται με συνέπεια και συνεισφέρουν με τις εξαιρετικές ικανότητές τους στη δημιουργία ταινιών και σειρών διεθνούς επιπέδου, κάτι στο οποίο σκοπεύουμε να επενδύσουμε περαιτέρω μέσα από την ίδρυση Κρατικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων. Εχουμε, όμως, εξελίξει και τον τρόπο που προσελκύουμε αλλά και υποδεχόμαστε τις ξένες παραγωγές. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού, και το ΕΚΟΜΕ, φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρχίζουν, μέσα από μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών που ανέλαβαν τα δύο υπουργεία, να εστιάζουν στο πώς μπορούν να συμπληρώνουν το ένα το άλλο, αντί να λειτουργούν ανεξάρτητα και να σπαταλούνται χωρίς αποτέλεσμα πόροι. Πολλές φορές μεσολαβούμε για να λύσουμε ακόμα και επιτόπου προβλήματα στα γυρίσματα, ενώ φυσικά έχουμε εκδώσει υγειονομικά πρωτόκολλα για τα γυρίσματα αλλά και για την προετοιμασία τους. Φυσικά, για το υπουργείο Πολιτισμού βασική προτεραιότητα παραμένει η εγχώρια παραγωγή ταινιών. Σκηνικό για γυρίσματα μπορούν να αποτελέσουν κι άλλες χώρες. Αυτό που θα μας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό είναι η προστιθέμενη αξία του ανθρώπινου δυναμικού και αυτή χωρίς καλό εγχώριο κινηματογράφο δεν υφίσταται.

Μιας και μιλάμε για κινηματογράφο, θερινό σινεμά θα πάμε φέτος;

Ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του για τη σταδιακή άρση του lockdown μίλησε και για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων του πολιτισμού. Θα έχουμε φεστιβάλ και θερινά σινεμά τελικά φέτος; Εκτός απροόπτου, φυσικά και θα έχουμε, όπως είχαμε, άλλωστε, και πέρυσι. Θυμίζω ότι ο πολιτισμός λειτούργησε υποδειγματικά, χάρη στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θεσπίσαμε και την ευλαβική τήρησή τους από τους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς και το ίδιο το κοινό. Καμία δραστηριότητα του πολιτισμού δεν αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης. Υπάρχει σαφές σχέδιο και για φέτος, και μάλιστα ήδη από τον Μάρτιο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων «οδικός χάρτης» για το σταδιακό άνοιγμα του πολιτισμού, προτείνοντας πληρότητες ανάλογες των περσινών και ξεκινώντας, φυσικά, από υπαίθριους χώρους, όπως τα θερινά σινεμά και τα ανοιχτά θέατρα. Η αναφορά του πρωθυπουργού στον πολιτισμό στο διάγγελμά του έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, με σωστό προγραμματισμό και ασφάλεια, οι δομές του πολιτισμού μπορούν σταδιακά να ανοίξουν ξανά.

Είστε, μαθαίνω, τακτικός θαμώνας στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Πώς είναι αυτή η συνεργασία;

Ναι, η αλήθεια είναι πως, από την αρχή της χρονιάς, έχουμε επικοινωνία σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Προτεραιότητα για μένα αποτελεί η επαναλειτουργία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με διά ζώσης διδασκαλία. Για τον λόγο αυτό, προσκομίζω συχνά στην επιτροπή μελέτες, καλές πρακτικές και παραδείγματα από το εξωτερικό. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι τους ταλαιπωρώ λίγο τους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται να επιτελέσουν ένα πολύ δύσκολο έργο και σε συνθήκες που αλλάζουν διαρκώς. Αλλά θεωρώ πως είναι καθήκον μου να δίνω τη μάχη για την επαναλειτουργία του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με όλα τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που ενδεχομένως χρειάζεται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Στο τέλος, όμως, ασχέτως του τι λέω εγώ, οφείλουμε να σεβαστούμε τη γνώμη των ειδικών, αφού εκείνοι έχουν τη βαριά ευθύνη της προστασίας της υγείας όλων μας.

Εσείς εμβολιαστήκατε;

Οχι ακόμα, περιμένω τη σειρά μου και, μόλις ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την ηλικιακή μου ομάδα, θα σπεύσω, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Γιατί πιστεύετε ότι έγινε τόση συζήτηση γύρω από το ότι είστε ο πρώτος ανοιχτά «γκέι» υφυπουργός της χώρας;
Ακριβώς γιατί ήμουν ο πρώτος. Πάντοτε, όταν κάτι αλλάζει, προκαλείται ένα ενδιαφέρον. Πολλώ δε μάλλον όταν σπάει ένα ταμπού.

Γιατί επιλέξατε να πείτε ανοιχτά ότι είστε «γκέι»;

Αν το έκρυβα, τι μήνυμα θα έδινα; Ειδικά απέναντι στη νέα γενιά. Οτι θα πρέπει να ντρέπονται, να φοβούνται και να κρύβονται; Οτι δεν πρέπει να είναι ο εαυτός τους; Οτι θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των ονείρων τους και της αλήθειας τους; Τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό φαίνεται και από τη σπουδαία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συστήσει την επιτροπή για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Γιατί δεν είστε μέλος της επιτροπής;

Το χαρτοφυλάκιο που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός είναι αυτό του σύγχρονου πολιτισμού και απαιτεί όλον μου τον χρόνο. Εξάλλου, πρόκειται για μια επιτροπή που απαρτίζεται από εξαιρετικά και ικανότατα άτομα, τα οποία γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος. Από εκεί και πέρα, προφανώς και στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις κινήσεις που προάγουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, έτσι ώστε να γίνουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

Αυτούς τους μήνες στο υπουργείο ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;

Υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές που μπορώ να θυμηθώ, όπως πέρυσι, πριν από την πανδημία, όταν ξεκίνησε η καθημερινή λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ή το καλοκαίρι, όταν για πρώτη φορά στην Ιστορία έγινε live streaming αρχαίας τραγωδίας από την Επίδαυρο. Επίσης, την ολοκλήρωση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης και τόσα άλλα.