Menu

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Γιατί ακτιβιστές LGBTQ έλαβαν απειλές θανάτου στο Plovdiv;


 Παιδιά επιτίθενται σε παιδιά για να «καθαρίσουν» το πάρκο από ομοφυλόφιλους. Άντρες με κουκούλες προσπαθούν να σταματήσουν την πορεία ενάντια στο μίσος. Δύο ακτιβιστές δέχονται απειλές θανάτου. Όλα αυτά τα περιστατικά προέρχονται από το Plovdiv (Φιλιππούπολη) σε λιγότερο από ένα μήνα. Πίσω από καθένα από αυτά υπάρχει μια ιστορία και ονόματα. Την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020, μια ομάδα μαθητών 14-15 ετών από το Plovdiv οργάνωσε και πραγματοποίησε μια βίαιη επίθεση εναντίον άλλων νέων λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Ο στόχος των αγοριών ήταν να «καθαρίσουν τον κήπο της πόλης» στο Plovdiv από αγόρια και κορίτσια με «λάθος» σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Αρκετά κορίτσια παρενοχλήθηκαν, προσβλήθηκαν και τελικά ξυλοκοπήθηκαν λόγω της εμφάνισής τους. Σε απάντηση, διοργανώθηκε μια πορεία με τίτλο «Plovdiv ενάντια στο μίσος» μπροστά από τον Δήμο του Plovdiv στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των οργανώσεων “Deystvie”, “Glas” και “Bilitis”. Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 70 εκπροσώπους και υποστηρικτές της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών συμβούλων και δασκάλων. Ivelina Panicharova, ακτιβίστρια LGBTI από το Plovdiv. «Άσχημα πράγματα συνέβησαν στον κόσμο, όχι επειδή οι κακοί ήταν περισσότεροι, αλλά γιατί οι καλοί ήταν παθητικοί. Είμαι σίγουρη ότι είμαστε πολλοί προς τη δική μας πλευρά, δηλαδή οι άνθρωποι που δε θεωρούν τίποτα δεδομένο, απλώς παραμένουν σιωπηλοί. 

Η σιωπή και η απάθεια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα» – Ivelina Panicharova, ακτιβίστρια LGBTI από το Plovdiv. Την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια πορεία κατά του μίσους στο Plovdiv , που οργανώθηκε από τους ΛΟΑΤ Plovdiv και υποστηρικτές, η Ivelina έλαβε μια απειλητική πινακίδα στην πρόσοψη του συγκροτήματος όπου ζει, η οποία έλεγε: “Ivelina Panicharova – ομοφυλόφιλη – θα κρεμαστείς στο σχοινί». Σε ένα άλλο κτίριο – εκείνο του χώρου εργασίας του Dimitar Dimitrov – ενός από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας εμφανίστηκε: «Mitko – fagot – θα δαγκώσεις το ξύλο». Οι απειλές είναι γραμμένες με μαύρο σπρέι με μεγάλα γράμματα και είναι ορατές από μακριά. «Ένιωσα ανεπιθύμητος, σαν να μου είπε κάποιος ότι δεν ήμουν ευπρόσδεκτος σε αυτήν την πόλη. Καταλαβαίνω γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι μεταναστεύουν. Αλλά εδώ δουλεύω, επίσης πληρώνω φόρους και δίνω την καρδιά και την ψυχή μου για αυτήν την πόλη”, δήλωσε ο Dimitar στα βουλγαρικά μέσα. Ο Dimitar και η Ivelina ελπίζουν ότι οι ερευνητές θα κάνουν τη δουλειά τους. «Επειδή θέλουμε πραγματικά να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι εντάξει, δεν είναι σωστό , είναι απλώς θορυβώδες». Η αστυνομία κατάσχεσε τα βίντεο από τον τόπο όπου τοποθετήθηκε η επιγραφή εναντίον του. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με την Ivelina Panicharova για να της ρωτήσουν σχετικά με την επιγραφή στο πρώην σπίτι της. 

Σύμφωνα με ακτιβιστές και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές δεν θα οδηγηθούν στην πραγματική ανίχνευση του δράστη ή εάν τον εντοπίσουν, δεν θα λάβουν την κατάλληλη κύρωση. Διότι στη βουλγαρική νομοθεσία τα εγκλήματα μίσους που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου δεν αποτελούν μέρος του ποινικού κώδικα ούτε ως ξεχωριστά εγκλήματα ούτε ως επιβαρυντικές περιστάσεις. Η LGBT ξεκίνησε πάλι την φωτογραφική της καμπάνιας με τίτλο «Κόκκινη κάρτα ενάντια στην ομοφοβία». Είναι μια καμπάνια στην οποία οι συμμετέχοντες τραβούν φωτογραφίες με μια “κόκκινη κάρτα κατά της ομοφοβίας” (όπως η κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο). Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες στο λογαριασμό τους στο Facebook και στο Instagram: Όλοι όσοι θέλουν να υποστηρίξουν μπορούν να φτιάξουν μια φωτογραφία με τις κάρτες στα ελληνικά:


Read more at: https://parallaximag.gr/

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Το συγκινητικό γράμμα ενός παιδιού στον Άγιο Βασίλη: «Με αγαπάει ο Θεός που είμαι gay»;

 


Ένα μικρό αγόρι από τις ΗΠΑ κατάφερε με ένα του γράμμα και λίγες μόνο λέξεις να προκαλέσει κύμα συγκίνησης στο διαδίκτυο.

Ο μικρός Will είναι ένα ακόμα παιδί που λατρεύει τα Χριστούγεννα και τον Άη Βασίλη γι’αυτό και θέλησε να του στείλει το δικό του γράμμα. Ο συγκεκριμένος μικρούλης όμως, δεν ζήτησε κάποιο δώρο επειδή ήταν καλό παιδί όλη τη χρονιά αλλά θέλησε να κάνει μια ερώτηση στον Άγιο Βασίλη.

«Με αγαπάει ο Θεός που είμαι gay;» αναρωτιέται ο μικρός Will στο γράμμα του και με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε το φόβο για το γεγονός ότι είναι gay ενώ θέλησε να μάθει, επίσης, αν ο Άγιος Βασίλης στηρίζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Τα γράμματα που γράφουν τα παιδιά στην Αμερική και έχουν ως παραλήπτη τον Αγιο Βασίλη τα παραλαμβάνει η ειδική υπηρεσία του αμερικανικού ταχυδρομείου «USPS's Operation Santa» και τα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Στον κατάλογο εγκλημάτων της ΕΕ η ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ

 


Την πρώτη ενωσιακή στρατηγική για την ισότητα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς, κουίρ και ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ) και μη δυαδικών ατόμων, παρουσίασε η Κομισιόν όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης του 2020.

 Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στην ΕΕ όσον αφορά την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, εξακολουθούν να γίνονται διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με ποσοστό 43% να αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις. Η κρίση της covid-19 απλώς επιδείνωσε την κατάσταση. Η σημερινή στρατηγική αντιμετωπίζει τις ανισότητες και τις προκλήσεις που επηρεάζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, καθορίζοντας μια σειρά στοχευμένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένων νομικών και χρηματοδοτικών μέτρων, για τα επόμενα 5 χρόνια.

Η στρατηγική προτείνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του καταλόγου εγκλημάτων της ΕΕ, ώστε να καλύπτει τα εγκλήματα μίσους, περιλαμβανομένης της ομοφοβικής ρητορικής μίσους, και την προώθηση της νομοθεσίας για την αμοιβαία αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα σε καταστάσεις με διασυνοριακή διάσταση. Διασφαλίζει επίσης ότι οι προβληματισμοί για θέματα που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αντικατοπτρίζονται δεόντως στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, έτσι ώστε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, σε όλη τους την πολυμορφία, να είναι ασφαλή και να έχουν ίσες ευκαιρίες να ευημερήσουν και να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινωνία.

Χωρίς φόβο

Η αντιπρόεδρος, αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα, ανέφερε ότι «ο καθένας θα πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος να είναι ο εαυτός του -χωρίς φόβο δίωξης». «Αυτή είναι η ουσία της Ευρώπης και αυτές είναι οι θέσεις που υποστηρίζουμε. Η παρούσα πρώτη στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ θα ενισχύσει τις κοινές μας προσπάθειες να διασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση όλων» τόνισε.

 Η επίτροπος Ισότητας, Χέλενα Ντάλι, σημείωσε ότι «σήμερα η ΕΕ δίνει το παράδειγμα στον αγώνα για την πολυμορφία και την ένταξη» και επισήμανε: «Η ισότητα και η απαγόρευση των διακρίσεων αποτελούν βασικές αξίες και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ελεύθεροι χωρίς φόβο διακρίσεων ή βίας λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου. Εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από την πλήρη ένταξη και αποδοχή που αξίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Από κοινού με τα κράτη μέλη, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εθνικές στρατηγικές για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ να υιοθετήσουν μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ εντός της χώρας τους.».

Τέσσερις πυλώνες

 Το πρόγραμμα της Κομισιόν καθορίζει μια σειρά στοχευμένων δράσεων γύρω από τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίες εστιάζονται στα εξής: αντιμετώπιση των διακρίσεων· διασφάλιση της ασφάλειας· οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς· ηγετικός ρόλος στο αίτημα υπέρ της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Ορισμένες από τις βασικές δράσεις της στρατηγικήςτης Ευρωπαίκής Επιτροπής υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ περιλαμβάνουν:

- Αντιμετώπιση των διακρίσεων: Η νομική προστασία κατά των διακρίσεων είναι καίριας σημασίας για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ. Η Επιτροπή θα προβεί σε απολογισμό, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης. Η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την ισότητα στην απασχόληση θα δημοσιευθεί έως το 2022. Σε συνέχεια της έκθεσης, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές πράξεις, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση του ρόλου των φορέων ισότητας. Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει ειδικά τον κίνδυνο μεροληψίας και διακρίσεων.

- Διασφάλιση της ασφάλειας: Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πλήττονται δυσανάλογα από εγκλήματα μίσους, ρητορική μίσους και βία, ενώ η ανεπαρκής καταγγελία εγκλημάτων μίσους εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Για την εναρμόνιση της προστασίας από τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το 2021 πρωτοβουλία για την επέκταση του καταλόγου των «εγκλημάτων της ΕΕ», ώστε να συμπεριλάβει τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους, μεταξύ άλλων όταν στοχοποιούν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παράσχει ευκαιρίες χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους, της ρητορικής μίσους και της βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

-Προστασία των δικαιωμάτων των οικογενειών «ουράνιο τόξο»: Λόγω των διαφορών στις εθνικές νομοθεσίες μεταξύ των κρατών μελών, οι οικογενειακοί δεσμοί μπορεί να μην αναγνωρίζονται πάντοτε όταν οι οικογένειες «ουράνιο τόξο» διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρωτοβουλία για την αμοιβαία αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα και θα διερευνήσει πιθανά μέτρα για τη στήριξη της αμοιβαίας αναγνώρισης ομόφυλων σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών.

- Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ σε παγκόσμιο επίπεδο: Σε διάφορα μέρη του κόσμου, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν σοβαρές παραβιάσεις και καταπατήσεις δικαιωμάτων. Η Επιτροπή θα στηρίξει δράσεις για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ), του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) και του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης.

 Υπό την ηγεσία της επιτρόπου για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι και με την υποστήριξη της ειδικής ομάδας για την ισότητα, η Επιτροπή θα ενσωματώσει επίσης την καταπολέμηση των διακρίσεων που πλήττουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε όλες τις πολιτικές και τις σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται τη νομοθετική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+


Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στην έγκριση του νόμου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤKI+. Τόνισε μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να το κάνει μέσα στις 100 πρώτες μέρες της προεδρίας του, εάν κερδίσει τις εκλογές. Ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο Philadelphia Gay News δεσμεύτηκε, επίσης να επεκτείνει τα δικαιώματα των queer διεθνώς, καθιστώντας την ισότητα κεντρικό κομμάτι της διπλωματίας των ΗΠΑ, αν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. «Θα κάνω τη θέσπιση του νόμου για την ισότητα κορυφαία νομοθετική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών μου – μια προτεραιότητα στην οποία αντιτίθεται ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αντιταχθεί στον νόμο περί ισότητας, λέγοντας ότι «θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των γονέων και της συνείδησης». Ο νόμος περί ισότητας εκτιμάται ότι θα προστατεύσει τους πολίτες των ΗΠΑ από διακρίσεις λόγω σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου, τροποποιώντας τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964, ένα από τα πιο σεβαστά επιτεύγματα του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων, το οποίο απαγόρευσε τις διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας, φύλου και εθνικής καταγωγής. «Θα πολεμήσω τον εκφοβισμό και θα θέσω για άλλη μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της δέσμευσης της Αμερικής με τον κόσμο», δήλωσε ο Μπάιντεν. Πηγή: www.lifo.gr

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

«Happiest Season»: η Κρίστεν Στιούαρτ σε γκέι χριστουγεννιάτικη κομεντί

 


Eίναι η εποχή του χρόνου που το σινεμά μάς χαρίζει light, χαρούμενες, mainstream ρομαντικές κομεντί με περιτύλιγμα τη χριστουγεννιάτική τους ατμόσφαιρα. Από το «Love Actually» μέχρι το «Holiday» και πίσω,τα rom coms του είδους μοιάζουν με ζεστό κινηματογραφικό κακάο που σε κάνει να χαμογελάς.

Ελάχιστες φορές όμως θα έβρισκε κανείς γκέι ζευγάρια σε τέτοιου είδους mainstream κομεντί (εκτός κι αν ήταν μέλη ενός πολυπληθούς καστ χαρακτήρων όπως στο «4 Γάμοι και μια Κηδεία») και σίγουρα δε θα είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Φέτος, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Κλία Ντιβάλ υπογράφει μία ρομαντική χριστουγεννιάτικη λεσβιακή κομεντί, με την υποστήριξη της Sony Pictures κι ένα υπέροχο καστ.

Διαβάστε κι αυτό: O πρώτος γκέι πρωταγωνιστής σε ταινία της Pixar ήρθε στο Disney+ με την ταινία «Out»

Happiest season 607

Πρωταγωνίστριες, οι Κρίστεν Στιούαρτ (η πρώτη που είχε συμφωνήσει για το πρότζεκτ από το 2018) και Μακένζι Ντέιβις, οι οποίες ερμηνεύουν ένα πολύ ευτυχισμένο και ταιριαστό ζευγάρι. Μόνο που η ηρωίδα της Στιούαρτ είναι ανοιχτά γκέι, ενώ της Ντέιβις δεν έχει αποκαλύψει ποτέ τη σεξουαλική της ταυτότητα στους συντηρητικούς γονείς της (Βίκτορ Γκέρβερ και Μέρι Στίνμπεργκεν). Το χειρότερο; Αυτό δεν το γνωρίζει ούτε η ερωμένη της. Θα της το πει, εκεί, μία στροφή πριν μπουν στο σπίτι των γονιών: περιμένουν την στρέιτ κόρη τους και την πρόσφατα ορφανεμένη στρέιτ φίλη της. Κάπως άβολο, ειδικά όταν η ηρωίδα της Στιούαρτ έχει αγοράσει το μονόπετρο και σκόπευε να τη ζητήσει σε γάμο, παρουσία των γονιών της, ανήμερα Χριστουγέννων.

Από το trailer του «Happiest Season», όλοι οι κανόνες των ρομαντικών κομεντί είναι παρόντες - το ίδιο τρυφεροί, απολαυστικοί και χιουμοριστικοί. Οπως παρόντες είναι και οι Αλιστον Μπρι, Ομπρι Πλάζα, Νταν Λέβι, Τζέικ ΜακΝτόρμαν, Μέρι Χόλαντ κι άλλοι πολλοί.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο Hulu στις 25 Νοεμβρίου. Φτιάξτε κακάο.


Διαβάστε περισσότερα:

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

«10 χρόνια πιέζουμε την κομισιόν να πει κάτι για τους ΛΟΑΤΚΙ — Είμαστε χαρούμενοι που συνέβη το 2020»

 Η Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε για πρώτη φορά τη στρατηγική της για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Η συντονίστρια του Ουράνιου Τόξου των Βρυξελλών μίλησε στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανταπόκριση από Βρυξέλες — Ειρήνη Ζαρκαδούλα


«Eίμαι μία γυναίκα μπαισέξουαλ, υποφέρω λοιπόν από τη διφοβία  κι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά κυρίως εκτός, με το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Πολλοί πιστεύουν ότι οι μπαισέξουαλ προσποιούνται ότι είτε είναι ομοφυλόφιλοι είτε ότι δεν είναι καθόλου ομοφυλόφιλοι» ανέφερε η Ρέιτσελ Μουρ.

H Ρέιτσελ είναι νομικός και εργάζεται ως συντονίστρια στο Ουράνιο Τόξο των Βρυξελλών. Μάχεται για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως ακριβώς έκανε και όταν εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση της Κομισιόν να παρουσιάσει για πρώτη φορά στρατηγική για την προστασία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι κάτι για το οποίο μάχεται εδώ και χρόνια.

«Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι, πολύ ευχαριστημένοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε και έθεσε τη σημασία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ παρουσιάζοντας αυτή τη στρατηγική. Eίναι περίπου δέκα χρόνια που πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πει κάτι σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι που συνέβη το 2020» σημείωσε.

Ο Κρίστιαν Βίγκαν, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ισότητας, επεσήμανε ότι «θα προτείνουμε την επέκταση της λίστας  των εγκλημάτων της ΕΕ, ώστε να καλύπτει τη ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους. Είναι σημαντικό όλοι να νιώθουν ασφαλείς στην ΕΕ και να έχουν ίσες ευκαιρίες και πλήρη συμμετοχή στη ζωή».

Η Ρέιτσελ Μουρ τόνισε ότι «Ναι, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξακολουθούν να είναι θύματα διάκρισης. Πιστεύω ότι το να ανήκεις στους ΛΟΑΤΚΙ, κι αυτό δεν είναι άποψη, ότι οι ΛΟΑΤΚΙ ακόμη υποφέρουν από διακρίσεις, φυσικές και ψυχικές».

Την ίδια ώρα, σε ένα μικρό στενό, πολύ κοντά στο κέντρο των Βρυξελλών, κοσμούν γκραφίτι που στέλνουν το μήνυμα της ισότητας. Ένα από τα πιο γνωστά, τα πιο εμβληματικά έργα, δύο άνδρες που φιλιούνται στο στόμα, έχει φιλοτεχνήσει η Ελληνίδα Φωτεινή Τίκκου.

«Αυτό το πρότζεκτ ήταν η διπλωματική μου εργασία στο μεταπτυχιακό που έκανα στις Βρυξέλλες το 2014 με θέμα το social design. Στόχος του πρότζεκτ ήταν η ορατότητα της LGBT κοινότητας μέσα από την πληθώρα πορτρέτων που, στην ουσία, προβάλλουν μια σειρά στερεοτύπων και λανθασμένων αντιλήψεων σε σχέση με την κοινότητα, με σκοπό την προβολή διακρίσεων που συχνά δέχεται η κοινότητα. Το πρότζεκτ συμπεριλήφθηκε στο επίσημο Gay Pride των Βρυξελλών το 2015» ανέφερε η Φωτεινή Τίκκου στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, ακόμη τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Όμως, έχει γίνει η αρχή

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η ΣΕΙΡΑ GRAND ARMY ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΛΟΑΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ...


Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από πέντε κεντρικούς χαρακτήρες που είναι όλοι τους μαθητές στο μεγαλύτερο σχολείο του Μπρούκλιν κι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό προβλήματα σε καθημερινή βάση που συνδέονται το σεξ, τον ρατσισμό και την οικονομική τους κατάσταση. Πρόκειται για μεταφορά του θεατρικού έργου "Slut" το οποίο είχε ως θέμα τον βιασμό της Joey από 3 φίλους της και πως αυτό αντιμετωπίστηκε από την ίδια και τον κοινωνικό της περίγυρο. Το έργο ήταν βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες έφηβων κοριτσιών στη Ν. Υόρκη, όπου και διαδραματίζεται η σειρά..
  • Odessa A'zion ως Joey Del Marco, κατώτερος γυμνασίου από την πόλη Stuyvesant, ο οποίος είναι επίσης στην ομάδα χορού του σχολείου
  • Ο Odley Jean ως Dominique "Dom" Pierre, ένας Αϊτής-Αμερικανός Γυμνάσιο από την Ανατολική Νέα Υόρκη και επίσης στην ομάδα μπάσκετ γυναικών του σχολείου.
  • Amir Bageria ως Siddhartha "Sid" Pakam, ένας κλειστός Ινδός-Αμερικανός γυμνάσιο από το Jackson Heights που είναι στην ομάδα κολύμβησης του σχολείου
  • Maliq Johnson ως Jayson Jackson, φοιτητής λυκείου Αφροαμερικανών από το ισπανικό Χάρλεμ
  • Η Amalia Yoo ως Leila Kwan Zimmer, ένας Κινέζος-Αμερικανός μαθητής γυμνασίου από την Upper West Side που υιοθετήθηκε από ένα Εβραίο καυκάσιο ζευγάρι όταν ήταν μωρό
  • Alphonso Romero Jones, II ως John Ellis, το ενδιαφέρον αγάπης του Dom
  • Ο Thelonius Serrell-Freed ως Tim Delaney, ένας από τους φίλους του Joey
  • Ο Anthony Ippolito ως George Wright, ένας από τους φίλους του Joey που συμμετέχει στην ομάδα κολύμβησης του Grand Army High School
  • Ο Brian Altemus ως Luke Friedman, ένας από τους φίλους του Joey που συμμετέχει στην ομάδα κολύμβησης του Grand Army High School

Το Grand Army, το νέο δράμα του Netflix για μια σειρά μαθητών στο μεγαλύτερο δημόσιο γυμνάσιο του Μπρούκλιν, μοιάζει με την ίδια την εφηβεία. Υψηλή ενέργεια, γεμάτη από τον εαυτό του και απασχολημένος με ό, τι μπορεί να βρει από τον έξω κόσμο για να δοκιμάσει, να κρατήσει ή να απορρίψει, σε μια τρελή έξαψη. Είναι μια άγρια, συγκεχυμένη και συναρπαστική βόλτα ταυτόχρονα.

Ανοίγει στα χαλαρά αποδυτήρια των κοριτσιών με τον κύριο πρωταγωνιστή Joey Del Marco (Odessa A'zion) να παίρνει ένα χαμένο προφυλακτικό από τον πανικό της - και σύντομα θα είναι πολύ ευγνώμων - φίλη Grace (Keara Graves). Το κρατά ψηλά σαν βραβείο όταν πετυχαίνει και τα κορίτσια που ουρλιάζουν και ευθυμούν. Υποψιάζομαι ότι θα περιμένουμε πολύ καιρό πριν βρούμε οποιαδήποτε σκηνή που αποτυπώνει καλύτερα την τρελή οικειότητα και την απροστάτευτη πίστη της εφηβικής γυναικείας φιλία



Μετά βγαίνει μια βόμβα έξω. Οι διαδικασίες κλειδώματος του σχολείου μετακινούνται σε δράση και καθώς σκύβουν στις κεντρικές σκάλες, μακριά από τα παράθυρα, η ομάδα κολύμβησης των αγοριών πραγματοποιεί τη δική της τελετουργική δέσμευσης - καταρτίζοντας μια λίστα με το "Bomb Pussy" διαδικτυακά (ο Joey βρίσκεται στην κορυφή της λίστας) και το στέλνει γύρο το σχολείο. Μόνο ο επιμελής Sid (Amir Bageria) αντιστέκεται στη συμμετοχή. Εν τω μεταξύ, τα μέλη της σχολικής ορχήστρας Owen (Jaden Jordan) και Jayson (Maliq Johnson) ξεκινούν με το πορτοφόλι του συμμαθητή Dom (Odley Jean) και το πέταξαν κατά λάθος από το κλιμακοστάσιο. Επιπλέον, υπάρχει μια γενική ερώτηση στο μυαλό κάθε μαθητή - αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο πάρτι που έχει προγραμματιστεί για απόψε στο μέρος του Connor θα ακυρωθεί; Ο γλυκός μονόψυχος, η ακαταλληλότητα και η απερισκεψία των νέων και η απροσδιόριστη αλλά αμετάκλητη πίστη τους στη δική τους αθανασία προέρχεται σχεδόν ορατά από την οθόνη.

Από αυτήν τη στενή σκάλα, ξεδιπλώνονται πολλά τόξα ιστορίας και σχέδια. Ενδεχομένως ελαφρώς πολύ πολλαπλάσιο, αλλά τότε είμαι παλιός, μουτζουρωμένος, ο ελαστικός του εγκεφάλου μου έφυγε και βρίσκομαι να κλαίω για τις μέρες του The Breakfast Club, όταν απίθανοι μαθητές ρίχτηκαν μαζί με κρατήσεις αντί τρομοκρατικών περιστατικών. Η Leila (Amalia Yoo), μια φοιτήτρια που γεννήθηκε στην Κίνα και υιοθετήθηκε ως μωρό από ένα εβραϊκό ζευγάρι που τώρα αγωνίζεται να γίνει δεκτή σε οποιαδήποτε κλίκα στο σχολείο, είναι κολακευμένη για να είναι στη λίστα και σύντομα εμπλέκεται σε μια τοξική σεξουαλική σχέση ως αποτέλεσμα. Ο Σιντ, ο οποίος πιθανότατα είναι ομοφυλόφιλος και κακώς τοποθετημένος για να βγει είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, στενοχωρείται περισσότερο από το γεγονός ότι, λόγω του καφέ δέρματος του, οι άνθρωποι θα υποθέσουν ότι έχει κάποιο είδος συγγένειας με τον μουσουλμάνο βομβιστή.

Η Joey κάνει μια γενναία διαμαρτυρία σε όλο το σχολείο ενάντια στα παράπονα ενός δασκάλου σχετικά με την (έλλειψη) ρούχων της και η ιστορία της εξελίσσεται αργότερα σε αυτό του έργου Slut του δημιουργού Katie Cappiello, σχετικά με την επίπτωση από μια επίθεση φοιτητή σε μαθητή, από την οποία ο Grand Army προήλθε. Ο Jayson και ο Owen θα βρουν ότι τα λίγα λεπτά του ιπποδρομίου τους θα τους κοστίσουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ακριβά καθώς εμπλέκονται στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» του σχολείου - μια κοινή και αμφιλεγόμενη πρακτική στην εκπαίδευση των ΗΠΑ που φαίνεται να επηρεάζει μαθητές χρώματος πέρα ​​από όλοι οι άλλοι. Και η απώλεια των κερδισμένων 200 δολαρίων της Dom, που σώθηκαν στα δόντια των καταστροφικών υπερβολών της αναξιόπιστης μητέρας της, προκαλεί ένα δικό της μακρύ μονοπάτι.

Είναι μια φιλόδοξη, εντελώς αξιοθαύμαστη προσπάθεια δραματοποίησης και ανατομίας για όλα τα γνωστά κοινωνικά δεινά. Συστηματικός ρατσισμός, ταξικές σχέσεις και σχέσεις εξουσίας, κρίσεις ταυτότητας, σεξουαλική ανισότητα, ατομικά δικαιώματα έναντι συλλογικών και ζητήματα συναίνεσης στην εποχή #MeToo - όπου οι νέοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη θεωρία αλλά δεν έχουν ακόμη κυριαρχήσει στην πρακτική. Όλη η ανθρώπινη ζωή είναι εδώ, εστιασμένη σφιχτά μέσα από έναν εφηβικό φακό. Κρατά μαζί, σχεδόν, αλλά, όπως με τον έφηβο stroppy μοιάζει τόσο πολύ, θέλετε να το πείτε να ηρεμήσει ώστε να μπορείτε να ακούτε σωστά. Ίσως σε μια δεύτερη σεζόν να έχει μεγαλώσει λίγο.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Σον Κόνερι: Είχε δώσει το πρώτο gay φιλί στην ιστορία της βρετανικής τηλεόρασης


Η συγκεκριμένη σκηνή, με παρτρενέρ τον Ρίτσαρντ Πάσκο, είχε προβληθεί το 1960 σε μια παραγωγή του BBC για το θεατρικό έργο «Κολόμπ» του Ζαν Ανουίγ Και όμως το πρώτο gay φιλί στην ιστορία της βρετανικής τηλεόρασης το είχε δώσει o αδιαμφισβήτητος γυναικοκατακτητής Σον Κόνερι που ταυτίστηκε στη συνείδηση όλων με το απόλυτο αρσενικό, Τζέιμς Μποντ. Ο εμβληματικός σταρ που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες στα 90 του χρόνια, συμμετείχε το 1960 στα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην τηλεοπτική μεταφορά για το BBC του θεατρικού έργου «Κολόμπ» του Ζαν Ανουίγ.
Εκεί ο Σον Κόνερι ερμήνευε τον ρόλο του Ζυλιέν, ενός νεαρού στρατιώτη, ο οποίος επιστρέφει σπίτι από το μέτωπο για να ανακαλύψει πως η γυναίκα του (Ντόροθι Τούτιν) τον έχει εγκαταλείψει για έναν άλλον.
Ο Ρίτσαρντ Πάσκο ερμήνευε τον ρόλο του παράνομου εραστή με τον οποίο ο Σον Κόνερι είχε την τολμηρή σκηνή του φιλιού, καθώς σύμφωνα με το έργο προσπαθούσε να ανακαλύψει τι περσισότερο διαθέτει αυτός ο άντρας από εκείνον που τελικά εγκαταλείφθηκε από τη γυναίκα που αγαπούσε. Πρώτο Θέμα

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Ζακ Κωστόπουλος: Αρχίζει την Τετάρτη η δίκη – Δικαιοσύνη ζητούν ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις

 


Αρχίζει την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για την τραγική δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Η υπόθεση συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς έγινε αφορμή για χιλιάδες δημοσιεύματα στον Τύπο και αναρτήσεις στα social media και έριξε φως σε πολλές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας: από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το «διαφορετικό», είτε αυτό αφορά τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τη φυλή και την εθνικότητα, μέχρι το τεράστιο ζήτημα της αστυνομικής βίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του θύματος έχει ζητήσει αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από θανατηφόρα σωματική βλάβη που είναι σήμερα.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση από ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις που όπως αναφέρουν, θα προσέλθουν «με μάσκες και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ώστε να δηλώσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την απαίτησή μας για δικαιοσύνη».

«Μην κλείνετε τα μάτια»

Με κοινό κείμενο οκτώ ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις ενημερώνουν για την έναρξη της δίκης «για την άγρια δολοφονία του φίλου και συντρόφου μας Ζακ Κωστόπουλου» την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

«Ο Ζακ Κωστόπουλος, μέλος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικής κοινότητας, εμβληματική drag queen με το όνομα Zackie Oh, αρθρογράφος, ηθοποιός και youtuber, δολοφονήθηκε βίαια πριν δύο χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Δύο χρόνια και ένα μήνα μετά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καλείται να αποδώσει ευθύνες για τη δολοφονία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ήδη από την πρώτη στιγμή, η δολοφονία του Ζακ παρουσιάστηκε σχεδόν ως ατύχημα, ενώ υπήρξε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και σπίλωσης του ονόματός του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δύο έτη μετά τη δολοφονία δεν έχει ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), η οποία διατάχθηκε σε βάρος των αστυνομικών που τον χτύπησαν και τον συνέλαβαν βίαια παρά την ημιθανή του κατάσταση», υπογραμμίζουν οι οκτώ οργανώσεις.

«Ακόμη, τις επόμενες μέρες τα ΜΜΕ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες ενός εκ των δραστών να καθαρίζει ήσυχος το χώρο της δολοφονίας, ασύλληπτος, ενώ δημοσιογράφοι έκαναν δημοσκόπηση για το εάν η κοινωνία συμφωνούσε με τη δολοφονία ή όχι», συνεχίζει η ανακοίνωση προσθέτοντας πως η άγρια δολοφονία του, με κλωτσιές στο κεφάλι ανάμεσα στα συντρίμμια μιας σπασμένης τζαμαρίας μπροστά στα μάτια δεκάδων εγκληματικά αμέτοχων περαστικών, αποτελεί για εμάς αναπόσπαστη συνέχεια της ναζιστικής και ακροδεξιάς ιδεολογίας, που γιγαντώθηκε στην κοινωνία μας την τελευταία δεκαετία.

«Της ίδιας που ηττήθηκε και ηττάται πανηγυρικά τις τελευταίες μέρες με το πέρας των διαδικασιών της δίκης της εγκληματικής, νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η βαναυσότητα της δολοφονίας είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει πέσει η κοινωνίας μας, μία κοινωνία στην οποία μία τζαμαρία αξίζει όσο μία ζωή», αναφέρουν.

«Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη αυτής της δίκης, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Ζακ», ανακοινώνουν οι οκτώ οργανώσεις προσθέτοντας ότι ζητούν από τα ΜΜΕ να αναδείξουν τη σημασία της δίκης αυτής με αντικειμενικό και σφαιρικό τρόπο. Να επανορθώσουν για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την δολοφονία τον πρώτο καιρό, από την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό της αλήθειας και της δικαιοσύνης, αλληλέγγυα στο Ζακ και στη μνήμη του και από το κράτος να αναλάβει τις εγκληματικές ευθύνες του και για τη δολοφονία αλλά και για τη μετέπειτα απόπειρα συγκάλυψής της.

«Ζητάμε από όλους, όλες και όλα, όπως και ο Ζακ ζητούσε την ημέρα της δολοφονίας του: ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ», καταλήγει το κείμενο που υπογράφουν οι οργανώσεις: Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Άνω και ΛΟΑΤ ΑμεΑ.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Η Κομισιόν παρουσίασε την πρώτη της στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ στην ΕΕ


 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη ενωσιακή στρατηγική για την ισότητα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς, κουίρ και ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ) και μη δυαδικών ατόμων, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης του 2020.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στην ΕΕ όσον αφορά την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, εξακολουθούν να γίνονται διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με ποσοστό 43% να αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις. Η κρίση της covid-19 απλώς επιδείνωσε την κατάσταση. Η σημερινή στρατηγική αντιμετωπίζει τις ανισότητες και τις προκλήσεις που επηρεάζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, καθορίζοντας μια σειρά στοχευμένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένων νομικών και χρηματοδοτικών μέτρων, για τα επόμενα 5 χρόνια. Η στρατηγική προτείνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του καταλόγου εγκλημάτων της ΕΕ, ώστε να καλύπτει τα εγκλήματα μίσους, περιλαμβανομένης της ομοφοβικής ρητορικής μίσους, και την προώθηση της νομοθεσίας για την αμοιβαία αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα σε καταστάσεις με διασυνοριακή διάσταση. Διασφαλίζει επίσης ότι οι προβληματισμοί για θέματα που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αντικατοπτρίζονται δεόντως στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, έτσι ώστε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, σε όλη τους την πολυμορφία, να είναι ασφαλή και να έχουν ίσες ευκαιρίες να ευημερήσουν και να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινωνία.

Η αντιπρόεδρος, αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα, ανέφερε ότι "ο καθένας θα πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος να είναι ο εαυτός του -χωρίς φόβο δίωξης". "Αυτή είναι η ουσία της Ευρώπης και αυτές είναι οι θέσεις που υποστηρίζουμε. Η παρούσα πρώτη στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ θα ενισχύσει τις κοινές μας προσπάθειες να διασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση όλων" τόνισε.

Η επίτροπος Ισότητας, Χέλενα Ντάλι, σημείωσε ότι "σήμερα η ΕΕ δίνει το παράδειγμα στον αγώνα για την πολυμορφία και την ένταξη" και επισήμανε: "Η ισότητα και η απαγόρευση των διακρίσεων αποτελούν βασικές αξίες και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ελεύθεροι χωρίς φόβο διακρίσεων ή βίας λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου. Εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από την πλήρη ένταξη και αποδοχή που αξίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Από κοινού με τα κράτη μέλη, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική καλεί τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εθνικές στρατηγικές για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ να υιοθετήσουν μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ εντός της χώρας τους.".

Η στρατηγική καθορίζει μια σειρά στοχευμένων δράσεων γύρω από τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίες εστιάζονται στα εξής: αντιμετώπιση των διακρίσεων· διασφάλιση της ασφάλειας· οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς· ηγετικός ρόλος στο αίτημα υπέρ της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένες από τις βασικές δράσεις που περιγράφονται στη στρατηγική περιλαμβάνουν:

* Αντιμετώπιση των διακρίσεων: Η νομική προστασία κατά των διακρίσεων είναι καίριας σημασίας για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ. Η Επιτροπή θα προβεί σε απολογισμό, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης. Η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την ισότητα στην απασχόληση θα δημοσιευθεί έως το 2022. Σε συνέχεια της έκθεσης, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές πράξεις, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση του ρόλου των φορέων ισότητας. Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει ειδικά τον κίνδυνο μεροληψίας και διακρίσεων, ο οποίος είναι εγγενής στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

* Διασφάλιση της ασφάλειας: Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πλήττονται δυσανάλογα από εγκλήματα μίσους, ρητορική μίσους και βία, ενώ η ανεπαρκής καταγγελία εγκλημάτων μίσους εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Για την εναρμόνιση της προστασίας από τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το 2021 πρωτοβουλία για την επέκταση του καταλόγου των "εγκλημάτων της ΕΕ", ώστε να συμπεριλάβει τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους, μεταξύ άλλων όταν στοχοποιούν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παράσχει ευκαιρίες χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους, της ρητορικής μίσους και της βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.* Προστασία των δικαιωμάτων των οικογενειών "ουράνιο τόξο": Λόγω των διαφορών στις εθνικές νομοθεσίες μεταξύ των κρατών μελών, οι οικογενειακοί δεσμοί μπορεί να μην αναγνωρίζονται πάντοτε όταν οι οικογένειες "ουράνιο τόξο" διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρωτοβουλία για την αμοιβαία αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα και θα διερευνήσει πιθανά μέτρα για τη στήριξη της αμοιβαίας αναγνώρισης ομόφυλων σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών.

* Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ σε παγκόσμιο επίπεδο: Σε διάφορα μέρη του κόσμου, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν σοβαρές παραβιάσεις και καταπατήσεις δικαιωμάτων. Η Επιτροπή θα στηρίξει δράσεις για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ), του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) και του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Υπό την ηγεσία της επιτρόπου για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι και με την υποστήριξη της ειδικής ομάδας για την ισότητα, η Επιτροπή θα ενσωματώσει επίσης την καταπολέμηση των διακρίσεων που πλήττουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε όλες τις πολιτικές και τις σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Στόχος θα είναι η καλύτερη προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από τις διακρίσεις και η συμπλήρωση της δράσης στο πλαίσιο της παρούσας στρατηγικής με μέτρα για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ σε τομείς αρμοδιότητας των κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί τακτικά την υλοποίηση των δράσεων που περιγράφονται στη στρατηγική και θα υποβάλει ενδιάμεση επανεξέταση το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Κόλιν Φερθ: «Δεν ξέρω αν χρειάζεται να υποδύομαι gay ρόλους»

 


Ο 60χρονος βραβευμένος με Όσκαρ Βρετανός ηθοποιός ερμηνεύει έναν ομοφυλόφιλο άντρα στην επερχόμενη ταινία «Supernova»

Ο Κόλιν Φερθ, σε συνέντευξή του για το τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Attitude, δηλώνει ότι δεν έχει καταλήξει αν είναι σωστό ένας straight ηθοποιός να αναλαμβάνει να υποδυθεί έναν gay χαρακτήρα.

Ο 60χρονος Βρετανός ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον ομοφυλόφιλο και στην ταινία «A Single Man» του 2010, υποδύεται έναν gay άντρα στην επερχόμενη ταινία «Supernova», που αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού οι οποίοι φεύγουν για ένα μεγάλο road trip καθώς ο ένας έxει διαγνωστεί με άνοια.

«Δεν έχω καταλήξει πάνω στο θέμα» απάντησε στην ερώτηση αν είναι σωστό να υποδύεται έναν ομοφυλόφιλο ήρωα. «Πιστεύω, το ερώτημα παραμένει. Είναι κάτι που παίρνω πραγματικά σοβαρά και σκέφτηκα πάρα πολύ πριν το κάνω. Κάθε φορά που αναλαμβάνω κάτι, σκέφτομαι πως χρειάζεται τεράστιο θράσος. Δεν νιώθω ιδιαίτερα ότι έχω το δικαίωμα να υποδύομαι τον χαρακτήρα. Πάντα αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Τι ξέρω εγώ για τη ζωή αυτού του ανθρώπου;».


Supernova Trailer #1 (2020) | Movieclips Trailers

Ο Στάνλεϊ Τούτσι, συμπρωταγωνιστής του στην ταινία «Supernova», που επίσης υποδύθηκε έναν gay χαρακτήρα στην ταινία «Ο Διάβολος φορούσε Prada», πρόσθεσε: «Για πολλά χρόνια, gay άντρες και γυναίκες έπρεπε να κρύβουν τη σεξουαλικότητά τους στη showbiz για να πάρουν ρόλους που ήθελαν. Αυτό είναι το πρόβλημα. Οποιοσδήποτε θα έπρεπε να μπορεί να παίξει οποιονδήποτε ρόλο θέλει. Αυτό είναι και το νόημα της υποκριτικής».

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

«The Queer Advantage»: Το βιβλίο που αμφισβητεί ότι είναι εμπόδιο το να είσαι γκέι


 Λίγο μετά την εγκατάστασή του στη Νέα Υόρκη, στα πρώτα μετεφηβικά του χρόνια, ο Andrew Gelwicks ανακάλυψε ότι το να είναι κανείς γκέι δεν είναι το εμπόδιο ο οποίος τα χρόνια που μεγάλωνε στο Σινσινάτι και τα χρόνια σπουδών του στην Ιντιάνα, «εκπαιδεύτηκε» να πιστεύει ότι ισχύει.

Αντιθέτως, ήταν κάτι που μπορούσε να τον βοηθήσει να κατακτήσει επίπεδα προσωπικής και επαγγελματικής επιτυχίας που ούτε στα όνειρά του δεν φανταζόταν, εξηγεί το ΑΠΕ.

«Απλά, αυτή η συνειδητοποίηση συντάραξε συθέμελα τον κόσμο μου» δήλωσε στο BAZAAR.com. «Ανέτρεψε όλο το σύστημα των πιστεύω μου». Και για να υποστηρίξει αυτό ετοίμασε βιβλίο το οποίο σήμερα κυκλοφορεί με τίτλο «The Queer Advantage».

Μεγαλώνοντας στο Σινσινάτι, συνήθιζε να «γκουγκλάρει» αναζητώντας «επιτυχημένους γκέι», ξέροντας ότι ο ίδιος ήταν γκέι, θεωρώντας αυτό ως κάτι αρνητικό και ψάχνοντας παραδείγματα για να αποδείξει στον εαυτό του ότι έκανε λάθος.

Κάποια από αυτά τα ονόματα φιγουράρουν τώρα στο βιβλίο, στο οποίο για ένα διάστημα εξωτερικός συνεργάτης περιοδικών και, κυρίως, stylist προσωπικοτήτων παίρνει συνεντεύξεις από μεγάλα ονόματα σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων για το πώς το ότι ήταν γκέι ήταν κάτι θετικό στη ζωή τους.

Ο 26χρονος σήμερα Gelwicks είχε στο παρελθόν θέσει την πένα του στην υπηρεσία των Out, Huffington Post, Harper's Bazaar, GQ και Teen Vogue. Προσφάτως έντυσε την Catherine O'Hara (του «Schitt's Creek») με μαύρη τουαλέτα Valentino με πoύλιες για την κατάκτηση – όπως αποδείχθηκε – βραβείου Emmy στην εικονική απονομή των φετινών βραβείων.

Έχει επίσης δουλέψει με όλες σχεδόν, από την ηθοποιό και μοντέλο Barbie Ferreira μέχρι την ακτιβίστρια Ericka Hart. Εδώ και τρία χρόνια ετοίμαζε το βιβλίο. Πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 50 επιδραστικά πρόσωπα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θέλοντας να απαντήσουν στην ερώτηση «Ανακάλυψαν και αυτοί ότι το να είσαι γκέι είναι κάτι θετικό και ότι είχε θετική επίδραση στη ζωή και την καριέρα τους;» Από τις Billie Jean King, Troye Sivan και Margaret Cho μέχρι τη Shangela και τους Adam Rippon και George Takei, το βιβλίο είναι μια χορωδία φωνών που υμνούν την εξαιρετική δύναμη της queerness.

«Στόχος ήταν να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το αφήγημα, γιατί όποτε μιλάμε για το ότι είναι κάποιος queer, είναι πάντα κουβέντες για αγώνες και δυσκολίες» είπε στο WWD ο Gelwicks, μιλώντας μέσω Zoom από το σπίτι των γονιών του στο Οχάιο.

«Και αυτό είναι 100% μέρος της ζωής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια πράγματα, αλλά τι γίνεται με όλα τα θαυμαστά πράγματα; Όλα τα σπουδαία, απίστευτα, όμορφα, δυνατά πράγματα που σου επιτρέπει και σου δίνει το να είσαι γκέι;» διερωτήθηκε

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Big Brother: Το επίμαχο απόσπασμα όπου Άννα Μαρία καταδικάζει τους γκέι και τον Θέμη


 Πόλεμος έχει ξεσπάσει για ακόμα μια φορά με πρωταγωνίστρια την Άννα Μαρία, την Ραμόνα και τον Θέμη.

Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε στο σπίτι του Big Brother, ανάμεσα στην Άννα Μαρία, τη Ραμόνα και τον Θέμη με αφορμή την ατάκα που φέρεται να είπε η Άννα Μαρία, αποκαλώντας τον Θέμη « ντροπή των γκέι», σύμφωνα με όσα είπε η Ραμόνα.

Το σχετικό βίντεο δεν είχε προβληθεί αλλά έπαιξε στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο, όπου αποδεικνύει ότι όντως η Άννα Μαρία δεν είχε πει την συγκεκριμένη φράση αλλά κάτι διαφορετικό.

Στην συζήτησή της λοιπόν με την Ραμόνα είχε πει τα εξής: «Αφού προωθούν την ξεδιαντροπιά της Αφροδίτης και τον Θέμη να ξεφτιλίζει τον κλάδο του που είναι ομοφυλόφιλοι. Εγώ στο ξαναλέω που έχω πάει στην Μύκονο έτσι ομοφυλόφιλους να ξεφτιλίζουν τον εαυτό τους δεν έχω δει. Λοιπόν να βγάζει εκεί πέρα τον κ@λ@ του δημόσια δεν το δέχομαι. Είδα δυο κ@λ@@ς στον ήλιο μέρα μεσημέρι. Πήγα να πάρω το πουφ μου και είδα δύο κ@λ@@ς να λιάζονται».

Δείτε το απόσπασμα

Γράψτε το σχόλιό σας