Menu

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Διαμαρτυρία εναντίον του Σάρι στο Gay Pride της Νάπολη

«Βράζει» η Νάπολη για την απόφαση του Μαουρίτσιο Σάρι να αναλάβει τη Γιουβέντους και διαμαρτυρίες υπήρξαν ακόμα και στο Gay Pride της πόλης. Οι οπαδοί της Νάπολι θεωρούν ότι ο Ιταλός τεχνικός τους πρόσψσε αποδεχόμενος την πρόταση των «μπιανκονέρι» για να αντικαταστήσει στον πάγκο της ομάδας τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ήδη σε μαγαζιά της Νάπολη κυκλοφορεί μινιατούρα του Σάρι με τη φόρμα της Γιουβέντους να κρατά ένα σακουλάκι με 30 δηνάρια, ως άλλος Ιούδας, αλλά οι εκδηλώσεις... απέχθειας δεν σταματούν εκεί. Στη διάρκεια του Gay Pride που έγινε στην πόλη, υπήρξε και πλακάτ εναντίον του. «Κόντρα στη φύση είναι μόνο ο Σάρι στη Γιουβέντους» έγραφε!

Θεωρητικοί και καλλιτέχνες για αιρετικές αισθητικές και έμφυλες ταυτότητες σε μια ημερίδα

Η ελληνική κουίρ σκηνή πήρε θέση για τη διαφορετικότητα, τον ριζοσπαστισμό και την «παρέκκλιση» σε μια ημερίδα όπου θεωρητικοί και καλλιτέχνες συνομιλούν για αιρετικές αισθητικές και έμφυλες ταυτότητες.
Υπάρχει μια νέα κουίρ Ελλάδα, που αλλάζει τις πρακτικές αναπαράστασης και τα θεσμικά αφηγήματα; Είναι το κουίρ μια αντικοινωνική δυστοπία ή μια νέα «κανονικότητα»; Υπάρχει μια ελληνική κουίρ αισθητική;
Στη συζήτηση συμμετέχει ο Γιώργος Σαμπατακάκης
Από τη σκοπιά της θεωρίας: Λύο Καλοβυρνάς, Δήμητρα Κονδυλάκη, Κωνσταντίνος Κυριακός, Άννα Μιχοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Λίνα Ρόζη, Γιώργος Σαμπατακάκης, Μάριος Χατζηπροκοπίου
Από τη σκοπιά της καλλιτεχνικής πράξης: Φιλ Ιερόπουλος/ΦΥΤΑ, Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Νίκος Mochi Γεωργίου, Άντζελα Μπρούσκου, Νίνα Ράπη, Τσιμάρας Τζανάτος, Μανώλης Τσίπος
Συντονίζει η Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

Πρόλογος – συντονισμός α’ μέρους: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

1η συνεδρία

Δημήτρης Παπανικολάου: Η νέα κουίρ Ελλάδα, κι η επιθυμία (μας) για ιστορία
Λύο Καλοβυρνάς: Η απουστείρωση του κουίρ
Άννα Μιχοπούλου: Το κουίρ και ο φεμινισμός: προβληματισμοί μιας «δευτεροκυματικής» φεμινίστριας

2η συνεδρία

Κωνσταντίνος Κυριακός: «Η σήμερον ως αύριον και ως χθες »: αι (queer) γενεαί πάσαι
Λίνα Ρόζη: Διευρύνοντας τους τόπους των έμφυλων ταυτοτήτων στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία: η δημιουργική επίδραση της queer θεωρίας
Δήμητρα Kονδυλάκη: Είναι το κουίρ αισθητική κατηγορία; Σκέψεις με αφορμή τη δραματουργία του Δημήτρη Δημητριάδη
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Πρόλογος – συντονισμός β’ μέρους: Γιώργος Σαμπατακάκης

3η συνεδρία

Δαμιανός Κωνσταντινίδης: Το κουίρ ως πουστιά και ως κάβλα
Μανώλης Τσίπος: Μερικοί προβληματισμοί γύρω από την διαφαινόμενη επιτυχία του κουίρ κινήματος σήμερα
Μάριος Χατζηπροκοπίου: Αναζητώντας γλώσσα: περφόρμανς ποίηση και κουίρ στα «καθ’ ημάς»

4η συνεδρία

Άντζελα Μπρούσκου: Πόσο κουίρ είναι το θέατρο; Τρεις παραστάσεις του Θεάτρου Δωματίου (Υπηρέτριες του Ζαν Ζενέ, Ναι της Μαργαρίτας Καραπάνου, Ψύχωση 4.48 της Σάρας Κέην)
Νίνα Ράπη: Κουίρ αισθητική: αποστάσεις & αμεσότητες
Φιλ Ιερόπουλος / ΦΥΤΑ: Τι είναι Κουίρ Περφόρμανς;
Mochi: Θεσμικά cupcakes. Η αυτοργανωμένη κουίρ σκηνή της Αθήνας
Επίλογος: Δημήτρης Παπανικολάου
Γενική επιμέλεια προγράμματος: Δήμητρα Κονδυλάκη

Info:

Το καθ’ ημάς κουίρ – Ημερίδα | 27 Ιουνίου, 17:00-20:00 | Πειραιώς 260 (Α2)

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

H πιο μικρή παρέλαση ΛΟΑΤΚΙ υπερηφάνειας στον κόσμο, είναι φτιαγμένη από LEGO

Ιούνιος είναι ο επίσημος μήνας LGBTQ Pride, δηλαδή υπερηφάνειας για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Μια από τις πόλεις που φιλοξενούν πολύ μεγάλες παρελάσεις για να γιορτάσουν αυτόν τον μήνα, είναι η Νέα Υόρκη, η οποία φιλοξενεί και την μικρότερη παρέλαση υπερηφάνειας στον κόσμο.
Στο κέντρο LEGOLAND Discovery στο Westchester, οι επισκέπτες προσκαλούνται για να παρακολουθήσουν την μικρότερη Pride Parade του κόσμου, στους δρόμους μιας μινι εκδοχής της Νέας Υόρκης, φτιαγμένης από πλαστικά τουβλάκια.
Προκειμένου να τιμήσει τα πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Stonewall, που τράβηξε την προσοχή του κοινού στα διακαιώματα της LGBTQ κοινότητας, το κέντρο LEGOLAND Discovery στο Westchester μεταμόρφωσε τους δρόμους της MINILAND Times Square του με σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, μηνύματα υπερηφάνειας και αγάπης, και μια πινακίδα ‘Stonewall 50’.
Δείτε ακόμη: Αυτοκίνητα Lego στους δρόμους της Ιταλίας

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ GALLERY
10 photos

 jenny.gr

Η εκρηκτική και ατρόμητη ενηλικίωση του Δημήτρη Παπαϊωάννου από την γκέι αλητεία στην κορυφή της τέχνης

Δύο άνδρες όμοια ντυμένοι. Δύο μαύρες φιγούρες με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό. Αλληλεπιδρούν, αναζητούν το άλλο τους μισό, ενώνονται, απομακρύνονται, γίνονται ένας ή πολλοί. Η αποτύπωση του έρωτα στην απόλυτη δυαδικότητά του, η αγωνία της ταύτισης και της μοναξιάς. Το μοτίβο που επανέρχεται γίνεται ένα είδος υπογραφής για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου.
 Kι όμως, σε αυτά τα μαυροντυμένα αγόρια, τα μικρά στο χαρτί, τα αφοπλιστικά άψογα στη σκηνή, ο σκηνοθέτης έχει ενσωματώσει εδώ και περίπου τριάντα χρόνια όσα τον καθόρισαν: την απόφαση να το σκάσει, κοντά στην ενηλικίωση, από το σπίτι και να ζήσει αυτοσυντήρητος, αποδεχόμενος την ομοφυλοφιλία του, τη νεανική δημιουργικότητα στο σπίτι των Εξαρχείων, την αδερφική σχέση με τον Αλέξη Μπίστικα, την παρέα με την Πάολα, τη μαθητεία πλάι στον Γιάννη Τσαρούχη, την αγάπη στον Μάνο Χατζιδάκι, την επιρροή του Γιώργου Κουμεντάκη, το ταίριασμα με την Αγγελική Στελλάτου, την καλλιτεχνική κυψέλη της Μαίρης Τσούτη, την επίδραση της Σχολής Καλών Τεχνών, τις νύχτες που πέρασε πορτιέρης στο Mad της Συγγρού, τα ξενύχτια, στιγμές στα γκέι στέκια όπως οι Μούσες στην Πλάκα, το Alexander's στο Κολωνάκι και ο Πήγασος στα Εξάρχεια, τις βραδιές στο Graffiti στην Ομόνοια, την πιάτσα στην οποία κατέβαινε τις νύχτες η Αθήνα και ηλεκτριζόταν. Τα μπλουζ μιας άγριας νιότης αποτυπώθηκαν σε εικόνες, κίνηση και ξεκάθαρη ομοερωτική ατμόσφαιρα.
 Η συγκίνηση πολλαπλασιάστηκε, η σωματική εξερεύνηση έγινε πιο λεπτομερής, το κοινό γιγαντώθηκε και έτρεξε στις παραστάσεις του με ηδονοβλεπτική μανία. Από τα αρχικά κόμικς ως την πιο πρόσφατη δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το αγόρι με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό είναι εκεί και αναζητά την αλληλεπίδραση. «Στα 18 μου δεν επιτρεπόταν να είμαι ούτε ομοφυλόφιλος ούτε καλλιτέχνης. Από το coming out και μετά όλα άλλαξαν. Άρχισα να νιώθω proud to be gay. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην κρυφτώ ποτέ. Είχα τη φοβερή τύχη να είμαι τρομερά δημοφιλής, χωρίς να υποδύομαι ότι είμαι στρέιτ. Είναι καθοριστικό για τη ζωή των ανθρώπων να είναι αγαπητοί χωρίς να αλλάζουν το είναι τους» Το μόνο που άλλαξε είναι ο τρόπος. Τη δεκαετία του '80, μεθυσμένες από το πανκ κίνημα και επιθετικές από την ορμή των νιάτων, οι άγουρες εικαστικές του αναζητήσεις εκφράστηκαν με κάρβουνο και μολύβι, στο «Παρά πέντε» αλλά και στα πέντε τεύχη του περιοδικού «Κοντροσόλ στο χάος», αυτού του πρώιμου queer fanzine που ονειρεύτηκαν με τον Αλέξη Μπίστικα και τον Παύλο Αβούρη. Το γυμνό ήταν ανδρικό, το βλέμμα ζούμαρε στην επαφή, το περιεχόμενο συχνά άγγιζε το vulgar, το συναίσθημα όμως ήταν εκεί, τρυφερό και ατόφιο. 16.5.2019 Παύλος Αβούρης: «Να επιστρέψουμε στην απλότητα και την ανθρωπιά» Έπειτα, μπήκε στη μέση το σώμα ως μέσο έκφρασης. Με τα πρώτα πειραματικά βήματα της Ομάδας Εδάφους, τις σκληρές, μεθυστικές γκέι περφόρμανς, τα ντουέτα σαν γλυπτά που έφτιαχνε για τα βράδια στην Κατάληψη της 3ης Σεπτεμβρίου. Από κει βγαίνοντας ένα βράδυ άκουσε την προφητική ατάκα της Μελίνας Μερκούρη που του είπε: «Είσαι ένα κρασί που εξάγεται. Θέλω να παθιαστώ με αυτό το πράγμα». Την επομένη, ο αδερφός της Σπύρος του τηλεφώνησε και «παρήγγειλε» τη Μήδεια για λογαριασμό της Αμβέρσας - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πράγματι, εκείνος έβαλε την προδομένη φόνισσα στο νερό, δημιούργησε συγκλονιστικά tableaux vivants, χρησιμοποίησε με έναν drag τρόπο τα ακραία συναισθήματα και τις μουσικές του Μπελίνι και υπέγραψε μια παράσταση που άλλαξε για πάντα τον τρόπο που συνδιαλεγόμαστε με το παρελθόν. 
 Τη δεκαετία του '90, η προσκόλλησή του στον τσαρουχικό λυρισμό ταίριαξε με την επιμονή του να φτιάχνει παραστάσεις με τη ματιά ενός «ομοφυλόφιλου παρατηρητή σωμάτων σε ένα αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας», όπως του αρέσει να λέει. Οι ριπές κλασικών εικόνων, η αποθέωση της ομορφιάς του σώματος, η δραματική διάσταση της μοναξιάς, ο θρίαμβος της κίνησης και της κομψότητας καθιέρωσαν ένα θέατρο εικόνων με σπαράγματα Ιστορίας. Και σήμερα, πια, φιλτραρισμένα όλα από την παγκόσμια αποδοχή, πιο κατασταλαγμένα και πιο στοχαστικά, τον οδηγούν στην αρχή της πορείας του: τα μέσα λιγοστεύουν, οι άνδρες του παραμυθιού πολλαπλασιάστηκαν, αλλά εκείνος, πιο προσωπικός, σχεδόν διάφανος, σε έναν διανοουμενίστικο μινιμαλισμό, ξέρει ότι η θεματολογία δεν θα αλλάξει ποτέ. 
Πηγή: www.lifo.gr

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Tα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια για το Pride στο Κίεβο

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν φέτος στο Pride του Κιέβου στην Ουκρανία, με την παρέλαση να είναι η μεγαλύτερη σε συμμετοχή στην ιστορία της χώρας. Ουκρανοί πολιτικοί έδωσαν επίσης το παρών στην εκδήλωση που ονομάζεται March of Equality Kyiv Pride με τους διοργανωτές να αναφέρουν πως ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 8.000 ενώ πέρυσι ήταν 5.000. Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και ένας μικρός στρατός είχε αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης για να αποφευχθούν επεισόδια. Ακροδεξιοί είχαν διοργανώσει αντι-διαδήλωση και παρέμειναν περιορισμένοι από αστυνομικούς. Πηγή:lifo.gr

Gay Pride: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια

To Athens Pride με μότο "Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία" πραγματοποιείται το Σάββατο στο Σύνταγμα, σε ένα κομβικό σημείο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο pride στην ελληνική πρωτεύουσα και 50 χρόνια από το περιστατικό στο μπαρ Stonewall Inn, που αποτέλεσε την αφορμή για τη γέννηση του σύγχρονου κινήματος για τα δικαιώματα των LGBT. Το τρίτο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης δεν έχει εορταστικό χαρακτήρα, καθώς αφορά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 18:30 στην πλατεία Συντάγματος. Από τις 12:00 θα λάβουν χώρα διάφορες δράσεις στην πλατεία, ενώ μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει πάρτι.
Επ' ευκαιρία του 15ου Athens Pride ας μάθουμε ορισμένα πράγματα, που πρέπει να γνωρίζουμε:

1. Όλα ξεκίνησαν από μια επιδρομή σε gay μπαρ

Αφετηρία του Gay Pride ήταν ένα περιστατικό που συνέβη το 1969 στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει το History, ήταν 28 Ιουνίου όταν βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο gay μπαρ Stonewall Inn, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Επρόκειτο για μία από τις πολλές επιδρομές των αρχών που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο σε ανάλογα καταστήματα της περιοχής και ενώ τα περιστατικά παρενόχλησης των LGΒΤ ατόμων είχαν καταντήσει ρουτίνα.
Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμάτων. Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.


Τον επόμενο μήνα οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση υιοθέτησε την ονομασία «Gay Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Gay Liberation Front). Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θεωρήθηκε το πρώτο σύγχρονο gay κίνημα.
Τον επόμενο χρόνο, το 1970 πραγματοποιήθηκε η "πορεία για στο Stonewall" σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανς της Νέας Υόρκης. Υπό τη στενή έννοια του όρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη μορφή gay pride που υπήρξε ποτέ.


Στην 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999, το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς ενώ στην 40η επέτειο ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 μήνα υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες, 50 χρόνια μετά από εκείνη την επιχείρηση των αρχών στο Stonewall Inn, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την επιδρομή.

2. Η μετάλλαξη των Gay Pride

Με το πέρασμα των χρόνων η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε αρχικά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και στη συνέχεια σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ καθιερώθηκε η 28η Ιουνίου ως η Ημέρα ΛΟΑΤ περηφάνειας (LGBT Pride Day). Για το λόγο αυτό τα περισσότερα LGBT pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως μήνα Ιούνιο.
Σε σημαντικό βαθμό ο έντονα πολιτικός χαρακτήρας των πρώτων Gay pride έδωσε τη θέση του σε έναν πιο πανηγυρικό. Πολλά ΛΟΑΤ άτομα προβληματίστηκαν για την αναγκαιότητα διατήρησης ενός θεσμού που έμοιαζε πλέον να αποσκοπεί περισσότερο στον εντυπωσιασμό παρά στην προβολή αιτημάτων.

Εικόνα από το Gay Pride στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2018
Εικόνα από το Gay Pride στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2018  AP

Παρ' όλα αυτά οι περισσότερες εκδηλώσεις κατάφεραν να αποκτήσουν θεσμική διάσταση μη περιοριζόμενες σε ατομικές πρωτοβουλίες, καθώς σε μεγάλο βαθμό υποστηρίχθηκαν από τις επίσημες δημοτικές αρχές των πόλεων και από πλειάδα κρατικών και μη κρατικών φορέων και οργανώσεων. Οι διοργανώσεις δεν ματαιώθηκαν ακόμη κι όταν υπήρξαν αντιδράσεις (π.χ. από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης ή τον Πάπα στη Ρώμη). Στις 7 Ιουνίου του 2009 έγινε παρέλαση ομοφυλοφίλων στη Σαγκάη για πρώτη φορά στα χρονικά της Κίνας.

Εικόνα από το gay pride στο Σαν Ντιέγκο της Χιλής το 2017
Εικόνα από το gay pride στο Σαν Ντιέγκο της Χιλής το 2017  AP

Από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις συμμετοχής σε gay pride μιας διαφορετικής κοινωνικής ομάδας σημειώθηκε το 1985 στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των Βρετανών ανθρακωρύχων τη διετία 1984-1985, μία ομάδα της βρετανικής ΛΟΑΤ κοινότητας οργάνωσε επιτροπή συμπαράστασης στους απεργούς.
Στο gay pride του Λονδίνου που ακολούθησε, κατέβηκε και μάλιστα τέθηκε επικεφαλής της διαδήλωσης μια ομάδα απεργών ως αντιπροσωπεία του εργατικού σωματείου τους, κάτι που κατέδειξε ένα ευρύτερο πεδίο αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες, που όμως δραστηριοποιούνται στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον.

3. Το 1980 στην Αθήνα το πρώτο gay pride στην Ελλάδα

Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης gay pride στην Ελλάδα επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα, οριοθετώντας την κυρίως ως πολιτική εκδήλωση και επαναλήφθηκε δειλά δύο χρόνια αργότερα στο χώρο του Ζαππείου. Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια για να διοργανωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις, κυρίως από ατομικές πρωτοβουλίες (Λόφος Στρέφη 1992, 1994, 1995, Πεδίον του Άρεως 1993, 1996 και σε κλειστούς χώρους 1998 και 1999). Την ίδια εποχή στην παραλία της Θεσσαλονίκης γίνονται οι αντίστοιχες διοργανώσεις από την ΟΠΟΘ (Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης).

Εικόνα από το Gay pride στην Αθήνα το 2015
Εικόνα από το Gay pride στην Αθήνα το 2015  AP

Από το 2005 και εντεύθεν όλες οι ΛΟΑΤ οργανώσεις και σύλλογοι της Ελλάδας συμβάλλουν ώστε να διοργανωθεί ένα αντίστοιχο των ξένων χωρών LGBT pride, το οποίο χρόνο με το χρόνο δέχεται και μαζικότερη συμμετοχή. Γίνεται πάντα τον μήνα Ιούνιο στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κλαυθμώνος). Την πρώτη χρονιά του δέχθηκε εκτός των άλλων και την επίσημη υποστήριξη της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, όμως ο διάδοχός της Νικήτας Κακλαμάνης αρνήθηκε να το θέσει υπό την αιγίδα του.
Το Athens Pride 2011 ωστόσο απέσπασε ξανά την υποστήριξη του Δήμου, μετά από απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Έκτοτε, το φεστιβάλ και η πορεία υπερηφάνειας διοργανώνεται σταθερά στην Αθήνα κάθε χρόνο.
Το καλοκαίρι του 2012 πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ και πορεία υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη. Το υποστήριξε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Έκτοτε, πραγματοποιείται σταθερά κάθε χρόνο με επιτυχία.
Το 2015 πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ υπερηφάνειας στο Ηράκλειο Κρήτης ενώ στις 18 Ιουνίου του 2016 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα φεστιβάλ ΛΟΑΤ υπερηφάνειας.

4. Η σημαία του ουράνιου τόξου

Η σημαία των ΛΟΑΤ ή σημαία του ουράνιου τόξου, κάποιες φορές αναφερόμενη και ως σημαία της ελευθερίας, χρησιμοποιείται ως σύμβολο των ΛΟΑΤ και των κινημάτων τους από τη δεκαετία του 1970. Τα πολλά χρώματα συμβολίζουν τη διαφορετικότητα. Συχνά χρησιμοποιείται ως σύμβολο της περηφάνιας των ομοφυλοφίλων σε παρελάσεις και πορείες των ΛΟΑΤ. Η προέλευσή της είναι από τις ΗΠΑ, όμως σήμερα χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Gay Pride στη Νέα Υόρκη το 2018
Gay Pride στη Νέα Υόρκη το 2018  AP

Η σημαία του ουρανίου τόξου έγινε γνωστή ως σύμβολο διαφορετικότητας και της περηφάνιας των ομοφυλοφίλων από τον καλλιτέχνη Τζίλμπερτ Μπέικερ, το 1978. Σήμερα η σημαία αποτελείται από έξι διαφορετικά χρώματα σε ισάριθμες λωρίδες: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ. Η πιο κοινή της χρήση είναι να υψώνεται με την κόκκινη λωρίδα στην κορυφή, όπως είναι στα χρώματα του ουρανίου τόξου της φύσης.
Η αρχική σημαία των ομοφυλοφίλων υψώθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978. Η σημαία αποτελούνταν από οκτώ λωρίδες. Ο Μπέικερ απέδωσε ειδικό συμβολισμό σε καθεμιά από αυτές ως εξής: έντονο ροζ - σεξουαλικότητα, κόκκινο - ζωή, πορτοκαλί - θεραπεία, κίτρινο - ηλιακό φως, πράσινο - φύση, τιρκουάζ - μαγεία, μπλε - καθαρότητα, βιολετί - πνεύμα.

5. Europride και World pride

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 καθιερώθηκε ο θεσμός του Europride, της διοργάνωσης δηλαδή από διαφορετική πόλη κάθε χρονιά του μεγαλύτερου και εντυπωσιακότερου φεστιβάλ, πόλη που άτυπα γίνεται η ευρωπαϊκή ΛΟΑΤ πρωτεύουσα. Βασική προϋπόθεση για τη διοργάνωση, είναι να την υποστηρίζει τουλάχιστον η δημοτική αρχή της εκάστοτε διοργανώτριας πόλης ή οποιοσδήποτε επίσημος κρατικός φορέας. Πρώτη διοργανώτρια πόλη ήταν το 1992 το Λονδίνο ενώ για το τρέχον έτος το Europride θα φιλοξενήσει η Βιέννη και το 2020 η Θεσσαλονίκη.

To Europride στη Μαδρίτη το 2007
To Europride στη Μαδρίτη το 2007  AP

Παράλληλα καθιερώθηκε και ο θεσμός του World pride, δηλαδή της αντίστοιχης παγκόσμιας εκδήλωσης. Διεξάγεται κάθε 6 χρόνια, με πρώτη παγκόσμια πρωτεύουσα τη Ρώμη (2000) και φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη για τα 50 χρόνια από την επιδρομή στο Stonewall Inn.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Αστυνομία ΝΥ: Συγγνώμη για επιδρομή σε γκέι μπαρ πριν από 50 χρόνια

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την επιδρομή στο γκέι μπαρ Stonewall Inn πριν από μισό αιώνα. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την επιδρομή των αρχών, πριν από μισό αιώνα, στο γκέι μπαρ Stonewall Inn –η οποία στάθηκε αφορμή για τη γέννηση του σύγχρονου κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ– χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο αυτό ως "παρενόχληση" που ήταν "καθαρά και ξάστερα, λάθος". Οι θαμώνες του μπαρ αντιστάθηκαν στην επιδρομή, στις 28 Ιουνίου 1969. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην οργάνωση πρωτοφανών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, τον αμφιφιλόφυλων και των διαφυλικών ανθρώπων στους δρόμους του Γκρίνουιτς Βίλατζ, έξω από το Stonewall. "Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί.
Οι ενέργειες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ήταν λανθασμένες, καθαρά και ξάστερα", είπε ο Τζέιμς Ο'Νιλ. "Οι ενέργειες και οι νόμοι ήταν μεροληπτικοί και καταπιεστικοί και για αυτό, ζητώ συγγνώμη", πρόσθεσε. Κάθε Ιούνιο, συνήθως γύρω στις 28 του μηνός, οργανώνονται πλέον σε όλον τον κόσμο οι παρελάσεις gay pride. Φέτος οι οργανωτές αναμένουν ότι στη Νέα Υόρκη θα συρρεύσουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι για την World Pride, μια διεθνή παρέλαση για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Stonewall. Η ετήσια παρέλαση gay pride στην πόλη της Νέας Υόρκης θα διεξαχθεί φέτος στις 30 Ιουνίου.

To πρώτο Pride για gay αγρότες

Έγινε στην μικρή αγροτική πόλη Volda της Νορβγηγίας και ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία 25.6.2019 «Το coming out μοιάζει με το χειρότερο πράγμα» λέει ο Anbjørn, κάτοικος της Volda, μιας μικρής αγροτικής πόλης της Νορβηγίας στην οποία διοργανώθηκε το πρώτο αγροτικό Pride. «Απλά αισθάνεσαι φόβο. Νομίζω ότι κάθε γκέι άτομο σε μια μικρή πόλη το έχει αισθανθεί». Όμως παρά τον φόβο που διέτρεξε όλη του την εφηβεία ο Anbjørn κατάφερε να υπερασπιστεί την νέα του ταυτότητα στην ενήλικη ζωή του. Τώρα, ελπίζει να μοιραστεί την υπερηφάνεια του με τη συντηρητική χριστιανική κοινότητα μέσα στην οποία ζει κι αυτός. Στο σύντομο ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται 
Όταν η υπερηφάνεια έφτασε στην πόλη, ο Anbjørn διοργανώνει το πρώτο αγροτικό Pride της Νορβηγίας - ενάντια στην οργή δεκάδων ντόπιων. Η αντίσταση ωστόσο που θα αντιμετωπίζει το parade έρχεται σε αντίθεση με την μεγάλη υποστήριξη που θα λάβει και η οποία θα του δώσει δύναμη να συνεχίσει. Για την ιστορία η παρέλαση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. «Δύο μέρες πριν την παρέλαση, οι διοργανωτές περίμεναν μερικές εκατοντάδες ανθρώπους» λένε οι σκηνοθέτριες Julie Lunde Lillesæter and Julia Dahr. «Τελικά όμως το parade ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες αφού συγκερντρώθηκαν 4.000 άτομα σε μια πόλη με μόνο 9.000 κατοίκους». Πηγή: The Atlantic, lifo.gr

Το πρώτο Pride Parade στις Βερμούδες τον Αύγουστο

Το πρώτο Pride Parade – Παρέλαση Υπερηφάνειας διοργανώνεται στις Βερμούδες στις 31 Αυγούστου, εννέα μήνες μετά την απόφαση της νησιωτικής χώρας να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων. «Υπάρχει μια εγγενής αξία σε μια δημόσια γιορτή της LGBTQ κοινότητας στις Βερμούδες ως υπενθύμιση ότι υπάρχουμε και είμαστε κάτοικοι των Βερμούδων» δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο εκπρόσωπος της οργάνωσης OutBermuda, που διοργανώνει το Pride Parade. «Είναι επίσης ένας φάρος ελπίδας για τη νεολαία LGBTQ και για άλλους που αισθάνονται ότι είναι μόνοι. Η OutBermuda θα συνεχίσει να προωθεί και να υποστηρίζει την υγεία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια, τη σιγουριά και την προστασία της κοινότητας LGBTQ στις Βερμούδες, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται». 
Η νησιωτική χώρα αρχικά νομιμοποίησε τον γάμο ομοφυλοφίλων τον Μάιο του 2017, αλλά ξεκίνησε μια περίοδος με νομικές διαμάχες και αμφιταλαντεύσεις. Η νομιμοποίηση καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, με νόμο που τέθηκε σε ισχύ από τον κυβερνήτη, Τζον Ράνκιν. Μετά από νομικές διαδικασίες και διαβουλεύσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, που διήρκεσαν μήνες, οι Βερμούδες και πάλι αναγνώρισαν νομική προστασία στα ζευγάρια του ίδιου φύλου τον Νοέμβριο του 2018. Την περίοδο κατά την οποία ο γάμος ομοφυλοφίλων ήταν παράνομος στις Βερμούδες, οι ταξιδιώτες ζήτησαν μποϊκοτάζ της νησιωτικής χώρας στον Ατλαντικό. 
 «To Pride Parade ξεκίνησε από το Stonewall, (την εισβολή από οπλισμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος στο μπαρ Stonewall στη Νέα Υόρκη, στις 28 Ιουνίου του 1969) και την αντίδραση και αντίσταση της LGBTQ κοινότητας, επειδή υπέμενε πολλά» δήλωσε ο Winston Godwin-DeRoche στην εφημερίδα Royal Gazette. «Το Pride Parade έχει πλέον γίνει μια γιορτή για να θυμόμαστε τι χρειάστηκε για να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα. Αγωνιζόμαστε ακόμα για ισότητα στις Βερμούδες» πρόσθεσε το μέλος της LGBTQ κοινότητας. Το Pride Parade θα ξεκινήσει από το πάρκο της Βικτόρια στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων. Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Pride Month για αγορές και χρήσιμα γκάτζετ

Ο Ιούνιος έχει επισήμως και παγκοσμίως καθιερωθεί ως ο μήνας «Περηφάνιας» και επιλέχθηκε έτσι προς τιμήν των διαδηλωτών του κινήματος του Stonewall που εμφανίστηκαν τον Ιούνιο του 1969. Σήμερα, ο κόσμος υποδέχεται το Pride Month ακριβώς όπως θα έπρεπε να υποδέχεται κάθε σχετική εκδήλωσης που προκαλεί το κοινό να ενημερωθεί και να αποδεχτεί το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στη διαφορετικότητα.
Ειδικά εφέτος οι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν λάβει τις μεγάλες διαστάσεις που θα έπρεπε κινήσεις όπως αυτή να έχουν κατακτήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στο Pride Month του Ιουνίου 2019 πολλά από τα γνωστότερα brands διεθνώς συμμετέχουν, λανσάροντας θεματικές συλλογέςαφιερωμένες σε αυτό ακριβώς το σκοπό. Ανάμεσα τους εμείς διαλέξαμε τα 8 αγαπημένα μας και είμαστε έτοιμοι να σας τα παρουσιάσουμε εδώ, προκειμένου να σας προσφέρουμε την ιδανική αφορμή για να ψωνίσετε με Σκοπό!

Lucky Brand


www.lalgbtcenter.org
Σχεδιασμένο από τον Michael από το Illinois, το "Love for All" tee είναι ένα από αυτά τα σχέδια που κέρδισε συμμετοχή στον διαγωνισμό Lucky x Love. Για κάθε ένα από τα t-shirt που θα πωλείται 10$ δωρίζονται στον οργανισμό Los Angeles LGBT.

Banana Republic


www.bananarepublic.com
Το βαμβακερό και άνετο αυτό εσώρουχο κυκλοφόρησε από τη Banana Republic σε μια limited – capsule συλλογή για τον εορτασμό του Pride month. Σε κάθε αγορά το 15% των εσόδων προσφέρονται για τα έξοδα της καμπάνιας Free & Equal του οργανισμού LGBTI.

LES


www.boyssmells.com
Το γνωστό και cult brand Boys Smells λανσάρισε ένα συλλεκτικό κερί με το όνομα Les για να γιορτάσει τα 50 χρόνια του Stonewall Uprising και το μισό αιώνα του LGBTQIA+ liberation. Τα ιδιαίτερο άρωμα του δημιουργήθηκε από ένα mix κάρδαμου, γιασεμιού και ροδάκινου, ενώ στη βάση του έχει χρησιμοποιηθεί λάδι καρύδας.

Pride Logo Tote


Διατίθεται μέσω το δίκτυο καταστημάτων Gap
Η γνωστή εταιρία Gap με σκοπό την ουσιαστική συμβολή της στον αγώνα ενημέρωσης υπέρ των ίσων δικαιωμάτων συμπεριέλαβε στις συλλογές της μια πάνινη tote τσάντα με το σύνθημα "Free to be Always". Το 15% από τα έσοδα των πωλήσεων της θα διατεθούν στο ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών UN Free & Equal.

Pride Πετσέτα Παραλίας


Boutique Diesel (Golden Hall)
Η Diesel, λανσάρισε για πρώτη φορά στην ιστορία της μια capsule συλλογή 20 σχεδίων, από t-shirts μέχρι μαγιό, με έντονα χρώματα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις της collection αυτής θα διατεθούν για τους σκοπούς της δράσης του LGBTQ.

Fossil


www.fossil.com
H γνωστή εταιρία ρολογιών Fossil σχεδίασε σε συνεργασία με το ινστιτούτο Hetrick-Martin ένα exclusive Pride month ρολόι με το χαρακτηριστικό ουράνιο τόξο να αποδίδεται σχεδιαστικά μοναδικά πάνω στο καντράν του. Το 100% των πωλήσεων του θα διατεθούν στο ίδρυμα Hetrick-Martin και καθώς υπάρχουν μόνο χίλια κομμάτια στην αγορά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστείτε.

Pride Hoodie


American Eagle Boutique (The Mall Athens)
To "Love Is Love" φούτερ σχεδιάστηκε από την ομάδα της American Eagle σε συνεργασία με την It Gets Better Project, για να λανσάρει μια limited edition πολύχρωμη συλλογή, αποτελούμενη από ρούχα και αξεσουάρ. Το 100% των εσόδων θα διατεθούν στον συνεργαζόμενο οργανισμό.

Rainbow Bodysuit


www.experess.com
Σε συνεργασία με τον οργανισμό GLAAD και το περιοδικό OUT η εταιρία Express λανσάρισε μια capsule συλλογή 35 κωδικών. Ανάμεσα τους εμείς ξεχωρίσαμε το ολόσωμο μαγιό.
Το 25% των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο GLAAD, ενώ μπορείτε να ανακαλύψετε τη συλλογή στο επίσημο site της εταιρίας. Από το Αθηνόραμα

Ο Τζον Αμίτσι έκρυψε την ομοφυλοφιλία του στους πάγκους του NBA

O Τζον Αμίτσι δεν έπαιξε πολλά χρόνια μπάσκετ. Άλλωστε το άθλημα αυτό ήταν μια παράπλευρη ενασχόληση στη ζωή του μέχρι σήμερα. O Τζον Αμίτσι έπαιξε μπάσκετ από το 1995 ως το 2003, ξεκινώντας από το Κλίβελαντ και κάνοντας στάσεις σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία και η Ελλάδα, όπου φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Ο Βρετανός βετεράνος φόργουορντ έκλεισε την καριέρα του στους Τζαζ της Γιούτα και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ψυχολογία, μια επιστήμη που είχε σπουδάσει και στη συνέχεια άσκησε, συμβουλεύοντας αθλητές, στελέχη επιχειρήσεων και παράλληλα ενθαρρύνοντας μικρά παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ως μέλος του βρετανικού ιδρύματος ABC Foundation.
Επίσης, το 2007, μέσα από την βιογραφία του με τίτλο 'Man in the Middle', αποκάλυψε μια ίσως δύσκολη, ίσως άβολη αλήθεια, τουλάχιστον για την πλειοψηφία του κοινού που παρακολουθεί φανατικά μπάσκετ. Ο Αμίτσι έγινε ο πρώτος αθλητής του NBA που αποκάλυπτε πως ήταν ομοφυλόφιλος.
Παρακάτω με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, αναδημοσιεύουμε τμήμα της αυτοβιογραφίας του, μια ελεύθερη απόδοση ενός αποσπάσματος που συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο Εspn πριν από περίπου 12 χρόνια. Ίσως η αφήγηση του Αμίτσι μπορεί να αναδείξει τον ελέφαντα στο δωμάτιο κάθε σύγχρονης κοινωνίας, που λέγεται ομοφοβία. Ίσως, αν και αυτό είναι ευσεβής πόθος, μια αφήγηση όπως η παρακάτω, να γίνει η αρχή για να μην ασχολούμαστε πια με τέτοιους ελέφαντες.
"Όχι, δεν ήμουν ο Καρλ Μαλόουν. Ο κόουτς Τζέρι Σλόαν με είχε φέρει στην ομάδα το καλοκαίρι του 2001, επειδή ήμουν ένας 30χρονος μεγαλόσωμος παίκτης με έφεση στο λόου ποστ και μια συμπαθητική επίδοση στο σουτ από μέση απόσταση. Δεν είχα την επιβλητική παρουσία του Καρλ στη ρακέτα (ποιος θα μπορούσε να την έχει άλλωστε) αλλά ήμουν ικανός και ανυπόμονος.
Το σύστημα δεν με βοηθούσε να προσφέρω στην ομάδα όπως μπορούσα, αλλά ο Τζέρι προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μου κάνει τη ζωή κόλαση. Μια φορά, σε ένα εντός έδρας παιχνίδι, έκανα παράβαση τριών δευτερολέπτων. 'Γαμημένο μ*νι!', μου φώναξε. Λένε πως με αυτό τον τρόπο ο Τζέρι επιχειρούσε να ντοπάρει ψυχολογικά τους παίκτες. Αυτό μπορεί να έπιανε στα σχολιαρόπαιδα, αλλά όχι σε μένα.
'Άντε γαμήσου Τζέρι, άντε γαμήσου!' του απάντησα. Εκείνος με κάλεσε στον πάγκο και χωρίς να μου μιλήσει, μου ύψωσε το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού του χεριού και με ένα νεύμα μου ζήτησε να φύγω από το γήπεδο. Αρνήθηκα. Τι θα έκανε δηλαδή; Θα έβαζε να με συλλάβουν;
Η νοοτροπία του 'I love this game' είναι ένα ψέμα για τους σύγχρονους αθλητές. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι πολλά παιδιά δεν διασκεδάζουν το παιχνίδι. Μου το λένε. Αρκετοί συμπαίκτες μου ζούσαν με βασανιστήρια από τους προπονητές, με τη λογική ότι τα ακριβά αμάξια, οι παχυλοί λογαριασμοί στην τράπεζα, ήταν μια καλή ανταμοιβή για όλο αυτό. Δεν είχα σκοπό να βασανιστώ από τον Τζέρι Σλόαν, δεν θα γινόταν το μπάσκετ επίκεντρο της ζωής μου.
Τα αποδυτήρια μιας ομάδας του NBA είναι το πιο φανταχτερό μέρος που έχω βρεθεί. Άντρες καυχιούνται για τα υπέροχα σώματα τους, υπερηφανεύονται για τις κατακτήσεις τους, φοράνε κιλά τζελ και λίτρα κολόνια, δοκιμάζουν ο ένας το πανάκριβο κουστούμι του άλλου, θαυμάζουν ο ένας τα εξωπραγματικά ακριβά δακτυλίδια και κολιέ του άλλου. Είναι κάτι που μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό σε όλους. 'Και να σκεφτείς πως εγώ είμαι ο gay της ομάδας', σκεφτόμουν βγαίνοντας από τα αποδυτήρια".

Η ομοφυλοφιλία προκαλεί τρόμο στους αθλητές. Οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει γύρω τους, ότι δεν έχουν διασχίσει ποτέ τον ίδιο δρόμο με έναν gay

"Η καθημερινότητα μου με την ομάδα, μου επιβεβαίωνε κάθε φορά αυτόν τον ισχυρισμό. Ένα βράδυ, ενώ ταξιδεύαμε σε μια πόλη της Δυτικής ακτής, μια πινακίδα πάνω στο δρόμο υπέπεσε στην προσοχή όλων μας. Έγραψε "ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ." Έβγαλα αμέσως τα ακουστικά μου, ήθελα να δω πώς θα αντιδρούσαν τα παιδιά.
- Αν το παιδί μου μεγάλωνε και γινόταν gay, θα τον πέταγα στο δρόμο.
- Αυτό είναι αηδία, δυο άντρες μαζί.
ΟΚ, ο προπονητής μου με είχε θέσει εκτός αγώνων ύστερα από εκείνο τον μεταξύ μας καυγά, όμως είχα εγγυημένο συμβόλαιο και δεν είχα καμία πρόθεση να τους το χαρίσω. Αυτό μου χάρισε μια πρωτόγνωρη αίσθηση απελευθέρωσης.
Σε αυτή την παράξενη πολιτεία, όπου οι άγραφοι νόμοι των Μορμόνων επικρατούν σε κάθε φάση της κοινωνικής μας ζωής, όπου οι εργοδότες μου είχαν το νομικό δικαίωμα να αξιολογήσουν αρνητικά την απόδοση μου στη βάση του σεξουαλικού μου προσανατολισμού, ο κίνδυνος να χάσω τα πάντα με ένα λάθος, ήταν υπαρκτός. Ο ιδιοκτήτης ομάδας μου, Λάρι Μίλερ ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να διαλύσει κάθε ομοφυλόφιλο. Άλλωστε ο ίδιος είχε απαγορεύσει την προβολή της ταινίας 'Brokeback Mountain' σε κινηματογράφο ιδιοκτησίας του, την ίδια στιγμή που δεν είχε κανένα πρόβλημα με την προβολή της σειράς 'Will and Grace' στο τηλεοπτικό του δίκτυο. Γιατί άραγε το ένα ήταν κακό και το άλλο καλό;
Σύχναζα στην περιοχή Avenues, την πιο 'εναλλακτική' γειτονιά της Γιούτα. Εκεί, η φίλη μου η Νάνσι μου γνώρισε τον Στιβ, διευθυντή γνωστού εμπορικού κέντρου της περιοχής και τον σύντροφο του, Ράιαν. Γίναμε γρήγορα αχώριστοι. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που με προστάτεψαν, ήταν εκείνοι που στήριξαν την απόφαση μου να μην κάνω coming out, αλλά να καλώ φίλους στη μυστική μου 'κρυψώνα΄και να εκφράζομαι εκεί όπως επιθυμώ.
Έκανα κανόνα της ζωής μου, πως μέχρι να λήξει το συμβόλαιο μου, δεν θα εμφανιζόμουν δημοσίως μαζί με τον Στιβ και τον Ράιαν. Άλλωστε αυτή η πόλη βασίζεται στην διακριτικότητα των κοινωνικών συμπεριφορών, όλοι φοβούνται την αλήθεια, όλοι έχουν κάτι να χάσουν από αυτή.
Δεν είναι παράξενο να ομολογήσω το γεγονός ότι ναι, έκανα σεξ. Είχα μια υπέροχη μεθυσμένη βραδιά με έναν λατρεμένο πυγμάχο. Οι φίλοι συχνά θαύμαζαν το πώς με νύχια και με δόντια κρατούσα την προσωπική μου ζωή πολύ μακριά από την επαγγελματική. Κυκλοφορούσα σε gay clubs στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες αλλά μέχρι εκεί.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την προσωπική μου ζωή απαντούσα με ουδέτερες αντωνυμίες, αλλά ως εκεί. Συχνά με βοηθούσε και η αμερικάνικη αντίληψη για όλους τους Βρετανούς, πως ό,τι διαφορετικό κι αν κάνουμε είναι μέρος της κουλτούρας μας. Όλοι λέγανε 'ένταξε μωρέ, Άγγλος είναι, γι' αυτό μιλάει έτσι'.
Μια μέρα, ο συμπαίκτης μου Γκρεγκ Όστερταγκ με το πιο χαλαρό ύφος με ρώτησε: 'Φίλε, είσαι ομοφυλόφιλος'; Τρόμαξα. Του απάντησα: 'Δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα'. Ο Γκρεγκ όχι μόνο δεν ανησύχησε, αλλά δεν έδωσε σημασία στην απάντηση μου. Στην τελευταία μου σεζόν στη Γιούτα, ο Ρώσος Αντρέι Κιριλένκο μου έστειλε μια πρόσκληση: 'Τζον, έλα στο πάρτι μου για την Πρωτοχρονιά και φέρε το σύντροφο σου μαζί. Όποιος κι αν είναι, δεν έχει καμία σημασία'. Ένιωσα δάκρυα στα μάτια μου.
Έστειλα μια πανάκριβη σαμπάνια στον συμπαίκτη μου και για πρώτη φορά γέμισα από ένοχες, που δεν είδα τους συμπαίκτες μου με πιο 'ανοικτά' μάτια, που μερικοί ηλίθιοι επισκίασαν τους υπόλοιπους.
Τελικά, πέρασα όλη την τελευταία μου χρονιά στους Τζαζ, στον πάγκο, μέχρι τη στιγμή που ο Σλόαν, με έντονα ομοφοβικά υπονοούμενα, επιχείρησε να με διώξει από την ομάδα, με ένα trade που έφερε τον Γκλεν Ράις από τους Ρόκετς και έστειλε εμένα στο Χιούστον. Στο τέλος, αναρωτήθηκα γιατί επέμεινα στο να κρύβομαι, γιατί δεν έβγαινα μαζί με τους φίλους μου όσο ήμουν στη Γιούτα, γιατί απέφευγα τα σκοτεινά nighclubs της πόλης.
Μάλλον φοβήθηκα ότι θα διασκέδαζα τόσο πολύ, ότι θα ήμουν για πρώτη φορά τόσο πολύ ο εαυτός μου, που θα διαπίστωνα τι είχα χάσει τόσα χρόνια στο μπάσκετ και δεν θα ήθελα να φύγω". Από το contra.gr
(κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi)

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ο Τζάστιν Τρουντό στην κεφαλή του Gay Pride στο Τορόντο: «Να αγαπάτε όποιον θέλετε»

Ο Τζάστιν Τρουντό στήριξε ξανά και φέτος την Παρέλαση Υπερηφάνειας και βρέθηκε στην κεφαλή της παρέλασης για το Pride που έγινε την Κυριακή στο Τορόντο του Καναδά. Ο πρωθυπουργός του Καναδά περπάτησε στους δρόμους της πόλης κρατώντας την χαρακτηριστική σημαία της κοινότητας LGBTQI+ στα χρώματα του ουράνιου τόξου, η οποία έφερε στο κέντρο το έμβλημα του Καναδά. «Χαρούμενο Pride, Τορόντο» έγραψε ο Τζάστιν Τρουντό σε μήνυμά του στο Instagram, όπου δημοσίευσε διάφορες φωτογραφίες από την παρέλαση. «Να είστε περήφανοι για το ποιοι είστε, να αγαπάτε όποιον θέλετε και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό των Καναδών ΛΟΑΤΚΙ», σημείωσε παρόμοιο μήνυμά του στο Twitter, όπου ανέβασε επίσης ένα βίντεο από την παρέλαση. Να σημειωθεί πως αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Καναδός πρωθυπουργός συμμετέχει στο Gay Pride του Καναδά, καθώς το ίδιο ακριβώς είχε κάνει το 2016 και το 2018. Πηγή: lifo.gr

Αντισυγκέντρωση στην... αντισυγκέντρωση για το Gay Pride

Αντισυγκέντρωση προγραμμάτισαν άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στην πλατεία Αριστοτέλους για να αποτρέψουν το straight pride. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 100 αναρχικοί και αναρχικές της πόλης μαζεύτηκαν για αποτρέψουν τη συγκέντρωση του straight pride της αντισυγκέντρωσης δηλαδή ενάντια στο Gay Pride που θα λάμβανε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας τρικάκια. Την ίδια ώρα αστυνομία απέτρεψε στήνοντας φραγμό πορεία των ατόμων που πήγαιναν από τα δικαστήρια στην πλατεία Αριστοτέλους για να πραγματοποιήσουν το straight pride. Τα άτομα που ακινητοποιήθηκαν στη συμβολή των οδών Λέοντος Σοφού με Φράγκων αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα δικαστήρια όπου πριν από λίγο αφού έψαλλαν τον εθνικό ύμνο διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Thessaloniki Pride 2019: Χιλιάδες άνθρωποι στην μεγάλη Παρέλαση Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ένωσαν τις φωνές για το Thessaloniki Pride και τη μεγάλη γιορτή της αγάπης και της ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη. Το σύνθημα φέτος είναι «Γράφουμε Ιστορία» και αυτό ήταν το 8ο Pride της Θεσσαλονίκης Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος στήριξε σθεναρά το Pride όλα τα χρόνια της θητείας του.

Κατά τον χαιρετισμό του τόνισε πόσο σημαντική είναι η ανάληψη του Europride 2020 από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο δήμος το κατάφερε κόντρα σε άλλους δήμους, που έχουν πολύ πιο προχωρημένες αντιλήψεις, σημειώνοντας πως στη χώρα μας εξακολουθούμε να έχουμε προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. «Πήραμε το Europride 2020 με αντιπάλους τον δήμο του Αμβούργου, των Βρυξελλών και μιας πόλης της Σουηδίας. Αυτές οι κοινωνίες έχουν πολύ πιο προχωρημένες αντιλήψεις από εμάς. Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, δεν ανεχόμαστε την διαφορετικότητα. Το βλέπουμε παντού, στις επιθέσεις, στις προσβολές που γίνονται. Το πολεμάμε. Δεν είναι όλα εύκολα. Θ αργήσει ακόμα να υπάρξει αντιμετώπιση πιο χαλαρή στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μπουτάρης. Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 με χιλιάδες ανθρώπους να χορεύουν κρατώντας πολύχρωμες σημαίες και υπό τους ήχους τυμπάνων.
H πορεία υπερηφάνειας ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο και συνέχισε στις οδούς Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου και Λεωφόρο Νίκης. Ένα από τα πανό είχε σύνθημα για τον Ζακ Κωστόπουλο και φωτογραφία του και έγραφε «Οι ζωές μας έχουν αξία». Φέτος, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Stonewall.
Πενήντα χρόνια πριν, η LGBTI κοινότητα αντιστάθηκε. Το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969 οι θαμώνες του γκέι μπαρ Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη πήραν τις ζωές τους στα χέρια τους και απάντησαν στην αστυνομική βία. Το γεγονός αυτό σήμανε την έναρξη του LGBTI κινήματος, ενός παγκόσμιου κινήματος που επηρέασε την παγκόσμια πορεία της ιστορίας και τοποθετήθηκε δίπλα στα άλλα παγκόσμια κινήματα, όπως της γυναικείας χειραφέτησης, της φυλετικής ισότητας κ.ά. Πηγή: wlifo.gr