Menu

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Έρχεται το 4ο Patras Pride - Στις 21 Ιουνίου στην πλατεία Όλγας

21 και 22 Ιουνίου η φετινή διοργάνωση Σε φάση κινητοποίησης είναι αυτό το διάστημα τα μέλη της LGBTQI κοινότητας της Πάτρας για τη διοργάνωση του φετινού 4ου Pride Patras. Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Ιουνίου στην πλατεία Όλγας. Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιείται στην Πάτρα «φεστιβάλ Υπερηφάνειας για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας Ενάντια στην Καταπίεση και τις Διακρίσεις» όπως το οριοθετούν οι διοργανωτές με με κεντρικό άξονα τα LGBTQI+ ζητήματα

To zougla.gr στο Belgian Pride 2019

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού
Στο Belgian Pride 2019 που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους των Βρυξελλών το Σάββατο (18/5) βρέθηκε το zougla.gr.
Η Παρέλαση Υπερηφάνειας η οποία φιλοξένησε συνολικά περισσότερες από 80 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο δεν άργησε να μετατραπεί σε ένα τεράστιο street party στο κέντρο των Βρυξελλών με τους Djs να έχουν λάβει θέση για τη γιορτή που συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα.

00:00
00:22


To Pride διοργανώθηκε για 24η χρονιά και το φετινό σύνθημα ήταν «All for One».
Σημειώνεται πως στην περσινή βελγική Παρέλαση Υπερηφάνειας συμμετείχαν πάνω από 100.000 άνθρωποι ενώ φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τους αριθμούς των ατόμων που έδωσαν το «παρών» να πολλαπλασιάζονται.
Δείτε φωτογραφίες από το Belgian Pride 2019:




Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Αθλιότητα στην Ουγγαρία: Ο πρόεδρος της βουλής συνέκρινε τους gay με τους παιδόφιλους

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τις ΛΟΑΤΚΙ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, ο οποίος συνέκρινε τους ομοφυλόφιλους με τους παιδόφιλους. (!)
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Λάζλο Κοβέρ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε για τους ομοφυλόφιλους ότι «από ηθική άποψη δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς των παιδόφιλων και αυτού που ζητεί να υιοθετήσει, διότι το παιδί είναι αντικείμενο πόθου και στις δύο περιπτώσεις». Ο Κόβερ έκανε τις ακραία ομοφοβικές αυτές δηλώσεις στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας. 
«Θα έπρεπε να ντρέπεται και είναι πρόεδρος του κοινοβουλίου!», σχολίασε η Τίμεα Ζάμπο του κεντροδεξιού κόμματος Διάλογος. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη βουλευτή Μπερναντέτ Ζελ, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, το Fidesz «έχει στραφεί στην άκρα δεξιά» και πλέον δεν έχει καμία «αναστολή». Άλλο κόμμα της κεντροαριστεράς, το DK, προειδοποίησε ότι οι βουλευτές του δεν θα σηκώνονται πλέον όταν εισέρχεται στο κοινοβούλιο ο Κοβέρ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολιτικό εγκληματία». 
 «Το να συγκρίνει κανείς την επιθυμία κάποιου να γίνει θετός γονέας με την παιδοφιλία δεν πληγώνει μόνο τους ΛΟΑΤΚΙ γονείς, αλλά όλους τους θετούς γονείς», σχολίασε η κεντρική ουγγρική ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση. Η κυβέρνηση του Ορμπάν ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται «την παραδοσιακή οικογένεια» και αντιτίθεται στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στο όνομα «των χριστιανικών αξιών». Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Το μηχάνημα που έβρισκε τους γκέι και «καθάριζε» το Δημόσιο

Μεταξύ του 1950 και του 1960 η κυβέρνηση του Καναδά έπρεπε να βρει έναν τρόπο να θωρακιστεί απέναντι σε όλα τα θέματα εθνικής ασφάλειας που δημιουργούσε ο Ψυχρός Πόλεμος.
Ο 20ος αιώνας ήταν μια δύσκολη περίοδος για τους ομοφυλόφιλους που βρίσκονταν στο περιθώριο για τις σεξουαλικές επιλογές τους. Ο Καναδάς θεωρούσε πως όσοι έλκονταν σεξουαλικά από το ίδιο φύλο χαρακτηρίζονταν από αδύναμο χαρακτήρα και είχαν πάντα κάτι να κρύψουν. Η ομοφυλοφιλία δεν ήταν μόνο ταμπού, ήταν και παράνομη μέχρι τον Ιούνιο του 1969 όπου και νομιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη χώρα.
Αυτοί, λοιπόν, οι αδύναμοι χαρακτήρες -ανώμαλοι και συχνά ψυχικά ασθενείς όπως τους αποκαλούσαν- γίνονταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, οι πιο εύκολοι στόχοι για τους Ρώσους πράκτορες και τα πιο εύκολα θύματα εκβιασμού καθώς θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πληροφορίες και κρατικά μυστικά με αντάλλαγμα να μην γνωστοποιηθεί η ομοφυλοφιλία τους.
Η Καναδική Βασιλική Χωροφυλακή (RCMP) έπρεπε να εφαρμόσει ένα σχέδιο το οποίο θα αποκάλυπτε τον σεξουαλικό προσανατολισμό των πολιτών με στόχο να εξαλειφθούν οι ομοφυλόφιλοι που δούλευαν στον δημόσιο τομέα, στον στρατό και στην Αστυνομία και συνιστούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Υπό την σκέπη της Αστυνομίας συγκροτήθηκε μια ειδική ομάδα εντοπισμού των ομοφυλόφιλων με τελικό σκοπό τη διαχείριση της «απειλής».
Αρχικά η ομάδα παρακολουθούσε όλα τα μέρη που σύχναζαν οι γκέι για να βρουν ταίρι, κυρίως τα μπαρ, και τους φωτογράφιζε. «Ξέραμε ότι στο μπαρ πάντα θα καθόταν κάποιος αστυνομικός. Έβλεπες έναν άντρα να κάθεται και να διαβάζει εφημερίδα και αν κοιτούσες λίγο πιο προσεχτικά θα διαπίστωνες ότι πίσω από την εφημερίδα υπήρχε μια φωτογραφική μηχανή» είχε πει ένας ομοφυλόφιλος σύμφωνα με το thecanadianencyclopedia.ca.
Εκτός από τα μπαρ οι αστυνομικοί σύχναζαν και στα πάρκα που πήγαιναν οι γκέι για να βρουν ταίρι και να κάνουν σεξ. Συχνά παρίσταναν τους ομοφυλόφιλους και τους παγίδευαν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που γκέι και λεσβίες στρατολογήθηκαν ως μυστικοί πληροφοριοδότες. Το 1963 η Καναδική Βασιλική Χωροφυλακή προσπάθησε να φτιάξει έναν χάρτη και να οριοθετήσει τα μέρη που σύχναζαν τα μέλη της κοινότητας των LGBTQ. Σύντομα όμως η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε καθώς ο χάρτης γέμισε κουκίδες και η παρακολούθηση των ομοφυλόφιλων ήταν αδύνατη.
Μεταξύ 1964-1965 εντοπίστηκαν από τη Βασιλική Χωροφυλακή 6.000 γκέι υπάλληλοι. Τον επόμενο χρόνο ο αριθμός σκαρφάλωσε στις 7.500 και μεταξύ 1967-68 οι έρευνες γέμισαν τους φακέλους της Αστυνομίας με 9.000 ονόματα, εκ των οποίων οι 3.000 ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.
Το μηχάνημα που έβρισκε τους γκέι και «καθάριζε» το Δημόσιο
Τα μέχρι τότε σχέδια έπεσαν στο κενό. Έπρεπε να υπάρξει ένας πιο επιστημονικός τρόπος εντοπισμού των ομοφυλόφιλων και απομάκρυνσής τους από όλες τις θέσεις εργασίας σε δημόσιο, στρατό και αστυνομία. Η κυβέρνηση του Καναδά χρηματοδοτήθηκε και επιστράτευσε τον καναδό καθηγητή ψυχολογίας Robert Wake που έκανε μια έρευνα διάρκειας ενός έτους. Όταν επέστρεψε από την Αμερική το σχέδιο ήταν έτοιμο. Και το όνομα αυτού «φρουτομηχανή» - fruit machine (φρούτο ήταν ένας υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τους ομοφυλόφιλους).
Με μια πρώτη ματιά το μηχάνημα έμοιαζε με καρέκλα οδοντιατρείου. Αντί για τα συνηθισμένα εργαλεία βέβαια του γιατρού υπήρχε στερεωμένη μια κάμερα. Η διαδικασία ήταν απλή. Οι εξεταζόμενοι έβλεπαν μια σειρά φωτογραφιών με ημίγυμνους άνδρες και γυναίκες σε τολμηρές πόζες, ενώ η κάμερα κατέγραφε τις αντιδράσεις τους. Αν η κόρη του ματιού διαστελλόταν, το άτομο που εξεταζόταν ίδρωνε και οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονταν τότε αυτά τα στοιχεία αποτελούσαν τρανές αποδείξεις ομοφυλοφιλίας.
Εκτός από τα επιστημονικά σφάλματα που υπήρχαν πίσω από τον σχεδιασμό του μηχανήματος υπήρχαν και άλλα προβλήματα. Με κάθε φωτογραφία, για παράδειγμα, διαφοροποιούνταν η ποσότητα του φωτός που κατέληγε στο μάτι του εξεταζόμενου. Εάν η διαφορά του φωτός από τη μία φωτογραφία στην επόμενη ήταν μεγάλη αυτό θα επηρέαζε το μέγεθος της κόρης, ανεξαρτήτως του περιεχόμενου, δίχως παρόλα αυτά να λαμβάνεται υπόψη στο τελικό πόρισμα.
Τις περισσότερες φορές όσοι έκαναν το τεστ δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται καθώς οι υπεύθυνοι τους έλεγαν ότι ήταν ένα τεστ ρουτίνας που θα έδειχνε απλά τα επίπεδα άγχους τους. Η χρήση της «φρουτομηχανής» στοίχισε τη δουλειά σε αρκετούς ομοφυλόφιλους πολίτες του Καναδά αν και πολύ σύντομα κρίθηκε αναποτελεσματική.
Μετά την κατάργηση της «φρουτομηχανής» ήρθε μια άλλη μέθοδος εντοπισμού των γκέι, με τον ίδιο στόχο: το «καθάρισμα» του Δημοσίου, του στρατού και της αστυνομίας. Αυτή τη φορά το μηχάνημα ονομάστηκε «πληθυσμογράφος πέους» και μετρούσε τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα όταν ο εξεταζόμενος έβλεπε ερωτικές φωτογραφίες. Η μέθοδος θεωρήθηκε πιο αποτελεσματική σε σχέση με τη «φρουτομηχανή» αλλά όχι τόσο για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα. Έτσι το πρόγραμμα εντοπισμού και απόλυσης των ομοφυλόφιλων από το καναδικό Δημόσιο τερματίστηκε.
Το μηχάνημα που έβρισκε τους γκέι και «καθάριζε» το Δημόσιο
Όταν η ιστορία αυτή έγινε δημοσίως γνωστή το 1922 ο τότε πρωθυπουργός του Καναδά Brian Mulroney την καταδίκασε ως «μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις της θεμελιώδους ανθρώπινης ελευθερίας».
Το 2017 ο σημερινός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό απολογήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων για διακρίσεις που έγιναν ή εγκρίθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εναντίον μελών της κοινότητας LGTBQ. Η απολογία ήρθε μαζί με ένα πακέτο αποζημίωσης ύψους 145 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 110 εκατ. θα έπρεπε να καταβληθούν ως μέρος ενός νομικού διακονισμού που αφορούσε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι υπέφεραν στην εργασία τους εξαιτίας των διακρίσεων εναντίον τους.
Ο Τριντό, που είναι ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός του Καναδά που πόζαρε για το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού για ομοφυλόφιλους «Attitude» με τις περισσότερες πωλήσεις και ο πρώτος ηγέτης της χώρας που πήρε μέρος σε gay parade.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Athens Pride 2019: Στις 8 Ιουνίου με σλόγκαν «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία»

Η παρέλαση θα ξεκινήσει το Σάββατο, 8 Ιουνίου στις 18.30 στην πλατεία Συντάγματος - Το 15ο Athens Pride τιμά τον ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο Το Athens Pride 2019, με τίτλο «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία», αποτελεί ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Pride στην Αθήνα και 50 χρόνια από την εξέγερση του Στόουνγουόλ στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στις 28 Ιουνίου 1969, η οποία στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα για την κοινότητα. Επίσης, το 15ο Athens Pride θυμάται και τιμά τον
ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο, που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.
 Το πρόγραμμα του Athens Pride Week 2019 ή αλλιώς Εβδομάδα Υπερηφάνειας (Σάββατο 1 Ιουνίου- Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019) παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα από τον οργανωτικό υπεύθυνο των εκδηλώσεων Μάριο Παπαδόπουλο και είναι ακόμα πιο πλούσιο από τα προηγούμενα χρόνια. Θέατρο, μουσική, εργαστήρια, προβολές, χορός και πολλά ακόμη δρώμενα συμπληρώνουν 21 μοναδικές εκδηλώσεις, που με τις επαναλήψεις τους φθάνουν τις 43. Κοινός παρονομαστής των εκδηλώσεων η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων. Η παρέλαση θα ξεκινήσει το Σάββατο, 8 Ιουνίου στις 18.30 στην πλατεία Συντάγματος. Από τις 12.00 θα λάβουν χώρα διάφορες δράσεις στην πλατεία, ενώ μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει πάρτι. «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτή είναι η Ευρώπη και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο», τόνισε ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κατά τον χαιρετισμό του.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην οδηγία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία από το 2000 οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι παράνομες, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση για επέκταση της οδηγίας στην υγεία, την εκπαίδευση και τα αγαθά και τις υπηρεσίες, όπως η στέγαση. Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μίλησε για τη διεκδίκηση «όσων είναι αυτονόητα». Η Περιφέρεια στέκεται στο πλευρό του Pride, συνέχισε, ενώ πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν «στερεότυπα, που οδηγούν ακόμα και στο θάνατο». Την υποστήριξή της εκ μέρους του δήμου Αθηναίων, επισήμανε και η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Rocketman» είναι η πρώτη ταινία από μεγάλο στούντιο με άρωμα ΛΟΑΤ

Εκεί που τα άλλα μεγάλα στούντιο έκαναν τα στραβά μάτια, η Paramount κάνει το μεγάλο βήμα και είναι το πρώτο μεγάλο στούντιο που «επιτρέπει» ανδρικό γκέι σεξ στην μεγάλη οθόνη - στην ταινία του Ντέξτερ Φλέτσερ «Rocketman».
Η «φανταστική» βιογραφία του Ελτον Τζον έκανε την πρεμιέρα της χτες στο Φεστιβάλ των Καννώνέχει αρκετές σκηνές μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών, Τάρον Ετζερτον (ο οποίος παίζει τον ρόλο του Τζον) και του Ρίτσαρντ Μάντεν (ο οποίος παίζει τον πρώτο του μεγάλο έρωτα και μάνατζέρ του Τζον Ριντ), να φιλιούνται, να κάνουν στοματικό έρωτα και σεξ, με τους δυο άντρες γυμνούς.
Αν και υπήρχαν και άλλες ταινίες στο παρελθόν που δεν φοβήθηκαν το ταμπού, όπως το «Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι και το πιο πρόσφατο «Να Με Φωνάζεις Με Τ' Ονομά Σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, καμία από αυτές δεν απευθύνονταν σε ιδιαίτερα μεγάλο κοινό και κυκλοφόρησαν από πιο καλλιτεχνικά στούντιο όπως η Focus Features και η Sony Pictures Classics αντίστοιχα.
Tο «Bohemian Rhapsody», η βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι των Queen (που παρεπιπτόντως ολοκλήρωσε ο Ντέξτερ Φλέτσερ, σκηνοθέτης του «Rocketman» μετά την αποχώρηση του Μπράιαν Σίνγκερ), άλλη μια ταινία με γκέι πρωταγωνιστή που βγήκε από μεγάλο στούντιο, την 20th Century Fox, δεν έδειξε απολύτως τίποτα!
rocketman 607
Το γκέι σεξ θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της ταινίας στην Κίνα, μια αρκετά μεγάλη αγορά, η οποία μάλιστα ανάγκασε το «Bohemian Rhapsody» να κόψει αρκετές σκηνές οι οποίες αναφέρονταν στην σεξουαλικότητα του Μέρκιουρι, για να παιχτεί η ταινία στους κινηματογράφους της.
Από την άλλη ο Ετζερτον, ο οποίος δηλώνει ετεροφυλόφιλος, δεν μπορεί να καταλάβει όλο αυτό τον πανικό που έχει προκαλέσει η ταινία λέγοντας «όλοι έχουν πάθει εμμονή με αυτό… Για μένα το να φιλήσω έναν άντρα στη σκηνή δεν είναι λιγότερο ελκυστικό από το να φιλήσω μια γυναίκα. Σε καμία περίπτωση δεν με απωθεί η ανδρική μορφή. Είναι ένα άβολο πράγμα ανεξάρτητα με τον ποιον ή ποια είσαι – δεν έχει διαφορά ανάλογα με τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις.» flix.gr

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

«Τα χρώματα της πολιτικής» και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στις ευρωεκλογές

Μία εξαιρετική προσέγγιση στο διαφορετικό, στην ανοχή και την αποδοχή επιχειρεί μέσα από τη συνομιλία του με τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές στην έρευνά του για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ο Πάνος Χαρίτος... Μία εξαιρετική προσέγγιση στο διαφορετικό, στην ανοχή και την αποδοχή επιχειρεί μέσα από τη συνομιλία του με τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές στην έρευνά του για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ο Πάνος Χαρίτος στην εκπομπή «Roads», αύριο Κυριακή, πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυκτα.
 Πώς είναι να φοβάσαι να πας στο σχολείο; Πώς είναι να σκέφτεσαι πριν βγεις στον δρόμο; Πώς είναι να διστάζεις να φιλήσεις τον σύντροφό σου; Πώς είναι να έχεις δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες; Τι είναι κανονικό, τι είναι φυσιολογικό και τι είναι αποδεκτό για την κοινωνία και την πολιτική; Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Γραικός και Στέλλα Μπελλιά και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Ποταμιού Βασίλης Σωτηρόπουλος, καθώς και ακτιβιστές μιλούν για τις δικές τους ιστορίες, αλλά και για την ομοφοβία, τα κενά του νομοθετικού πλαισίου και την ανάγκη εκπαίδευσης της κοινωνίας.

«Stand With Pride» Η αντιπρόεδρος της ΑCCEPT για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2019

Με κεντρικό σύνθημα «Stand With Pride» το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2019 άρχισε από το Σάββατο 11 Μάιου 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου με την μεγάλη πορεία στη Λευκωσία. Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι η ενημέρωση για τα θέματα του oμοφοβικού και τρανσοφοβικού εκφοβισμού στηρίζοντας παράλληλά την προσπάθεια που γίνεται μέσω του προγράμματος Hombat το οποίο προσπαθεί να εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς για την πρόληψη και την καταπολέμηση. Η Αντιπρόεδρος της οργάνωσης ACCEPT ΛΟΑΤΙ- Κύπρου Σάρα Πετρίδου, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το πλαίσιο του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου.
Μεταξύ άλλων θα υπάρχει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ημερίδα του Hombat με τίτλο Kids against bullying η οποία θα πλαισιώνεται με δραστηριότητες για τα παιδιά. Σχολιάζοντας την πορεία των 6 χρόνων του φεστιβάλ υπερηφάνειας η κ. Πετρίδου ανέφερε πως πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος πλέον έχει καθιερωθεί και τα ΛΟΑΤΙ άτομα γνωρίζουν πως υπάρχει αυτή η περίοδος του χρόνου η οποία είναι αφιερωμένη στους αγώνες τους για αποδοχή αλλά και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Μάλιστα είπε πως σε αυτά τα έξι χρόνια σημαντικό σημείο νίκης ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Τόνισε ακόμη πως η Κομισιόν έθεσε στις προτεραιότητες της την παύση των υποχρεωτικών επεμβάσεων των ιντερσεξ ατόμων γιατί θεωρείται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει σημαντικό κενό στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την ρητορική μίσους. Υπογράμμισε ακόμη πως οι οδηγίες της Κομισιόν είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί σε τοπικό επίπεδο βοηθούν τόσο τις οργανώσεις των ΛΟΑΤΙ όσο και των ίδιων των ατόμων.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΣΕΙΡΕΣ ΤΟΥ NTETFLIX ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΛΕΣ σχεδόν οι σειρές του Netflix περιλαμβάνουν στοιχεία διαφορετικότητας όπως διαπιστώσουμε από τις νεώτερες σειρές που ήδη κάνουν επιτυχία στο εξωτερικό και έρχονται στην Ευρώπη με δυναμική. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από δύο νεανικές σειρές που κατάφεραν να κερδίσουν το κοινό..
TAGGED 2016-2019
Το Tagged ακολουθεί τρία κορίτσια γυμνασίου, Hailey, Rowan και Elisia, των οποίων τα online προφίλ χαρακτηρίζονται από βίαια βίντεο. Τα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνουν κάποιον για πολλά σχετικά με αυτά, συμπεριλαμβανομένου του τόπου όπου ζουν. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι ζωές τους είναι να γνωρίζουν ποιος τους παρακολουθεί πριν να τους φτάσει πρώτα ο δολοφόνος. Η σειρά Τ @ gged thriller προκαλεί το πρόβλημα της ιδιωτικής ζωής στο άκρο και δείχνει τι συμβαίνει όταν το προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα πέφτει σε λάθος χέρια.
Νεανική σειρά η οποία αποκαλύπτει στο 8ο επεισόδιο του 3ου κύκλου την σχέση των 2 κοριτσιών που έγινε βούκινο στο σχολείο. Απόλυτα φυσιολογική η σχέση αλλά κανείς δεν θέλει να μάθει τα μυστικά των άλλων εκτός αν υπάρχει λόγος...
Στο ίδιο επεισόδιο οι δύο φίλοι μιλούν ένα πριωνό και κάνουν κοπάνα από το σχολείο. Εκεί θυμούνται ένα όμορφο βράδυ-για το οποίο ο Μπράντον λέει ότι έφταιγε η τεκίλα- λέγοντας ότι νοιάζεται ο ένας για τον άλλον. Προφανώς γιατί μπορεί να φέροντα ως στρέτι και να είναι αλλά δοκιμάζουν και την πλευρά της ομόφυλης ζεστής σχέσης...
The Society 2019
Όταν εξαφανίζονται όλοι μυστηριωδώς από την εύπορη πόλη τους, οι έφηβοι κάτοικοι του Γουέστ Χαμ πρέπει να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνία για να επιβιώσουν. Στο 3ο επεισόδιο βλέπουμε μια εξαιρετική ερμηνεία. Ο νεαρός κωφάλαλος μιλάει με την φίλη του και της αποκαλύπτει μέσα στην εκκλησία ότι είναι..γκέι. Εκεί αναπτύσσουν ένα πολύ δημιουργικό διάλογο λέγοντας ότι τουλάχιστον...θα αισθάνεται παραμένοντας έτσι και θα...μείνει Χριστιανός παρθένος γκέι...Τελικά ερωτεύεται ένα συμμαθητή του αλλά παράλληλα βοηθά την φίλη του που είναι έγκυος χωρίς ο ίδιος βέβαια να είναι ο πατέρας...Εκπληκτικές ερμηνείες που είναι τόσο δεμένες μεταξύ τους...που αξίζει να το δείτε ολόκληρο..

Νίκος Αυλώνας: Εταιρική υπευθυνότητα και δυσκολίες στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας

Η προσέγγιση των εταιρειών στα θέματα διαφορετικότητας και ίσων ευκαιριών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας τους, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους υπευθυνότητας. Η διαφορετικότητα και η ενσωμάτωση είναι από τους σημαντικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και πολλών άλλων διεθνών μεθοδολογιών, όπως το Global Reporting Initiative, το διεθνές πρότυπο για σύνταξη εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότητας.
Η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία για τις εταιρείες αφορούν διαφορές στην εθνικότητα, στο φύλο, στην ηλικία, στην καταγωγή, στην αναπηρία, στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στην εκπαίδευση και στη θρησκεία. Οι διαφορές αυτές φέρνουν μαζί τους διαφορετικές απόψεις, εργασιακές εμπειρίες, τρόπους ζωής και κουλτούρα, και η ενσωμάτωση αυτών των διαφορών αποτελεί μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που το έχουν κατανοήσει, ενώ αποτελεί βασικό στόχο πολιτικών για την εταιρική ευθύνη στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.
Τι γίνεται, όμως, με ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου;
Οσον αφορά τα θεσμικά όργανα σε διεθνές επίπεδο, διακρίνουμε τόσο τη συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και του ΟΗΕ, ο οποίος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων της LGBT (ΛΟΑΤ) κοινότητας, μέσω του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2017, θεσπίστηκαν τα πρότυπα των
Ηνωμένων Εθνών που αφορούν τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των διακρίσεων εις βάρος των ατόμων που ανήκουν στη LGΒΤ (ΛΟΑΤ) κοινότητα. Σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά, τα μέλη αυτών των ομάδων πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και ίσης μεταχείρισης στον χώρο εργασίας. Τα πρότυπα αυτά στην ουσία προσφέρουν πρακτικές κατευθύνσεις για το πώς οι εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας στον εργασιακό χώρο, στην αγορά και στην κοινωνία, καθώς και για το πώς μπορούν να αναθεωρήσουν και να βελτιώσουν τις πολιτικές και πρακτικές που ήδη διαθέτουν. Προς την ίδια κατεύθυνση βοηθούν και οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) με την υπόσχεση «να μην αφήσουν κανέναν πίσω». Ανάμεσα στις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες που εφαρμόζουν πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Accenture, η Baker McKenzie, η BNP Paribas, η Coca-Cola Company, η Gap Inc., η Microsoft, η Orange, η SAP και η Spotify. Στην Αγγλία, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που πρωτοπορούν στον τομέα αυτό. Πρόσφατα, η φιλανθρωπική εταιρεία Stonewall ανακοίνωσε τις 100 πιο προχωρημένες εταιρείες σε θέματα LGBT στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2018. Το σκορ προέκυψε από τον δείκτη Workplace Equality Index, στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 400 επιχειρήσεις. Από το εθνικό συμβούλιο της Ουαλλίας, το δημοτικό συμβούλιο του Νιούκαστλ και το υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι τη Lloyds Banking Group, τη Citi, την Barclays, τη Vodafone, τη Fujitsu και τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Κάρντιφ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εταιρειών και των οργανισμών που διακρίνονται για την ανοικτή κουλτούρα τους, η οποία ενσωματώνει τη διαφορετικότητα. Ως συμπέρασμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, στο πλαίσιο της δέσμευσης των εταιρειών στην εταιρική υπευθυνότητα, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η αποδοχή, ο σεβασμός και η ενσωμάτωση ατόμων όπως αυτά που ανήκουν στην κοινότητα LGBT δεν είναι απλώς ηθικά και κοινωνικά σωστή πρακτική, αλλά μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερη επικοινωνία, ταχύτερη επίλυση προβλημάτων και μικρότερη συχνότητα εναλλαγής προσωπικού, με ελαχιστοποίηση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας.
Στην Ελλάδα, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται ενεργά με την εταιρική υπευθυνότητα, θεωρώντας πιθανώς το παραπάνω θέμα ταμπού, δεν το έχουν αγγίξει στην ουσία του, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και σίγουρα υπάρχει ακόμη δρόμος ως προς την ενσωμάτωση κάθε μορφής διαφορετικότητας.
* Ο κ. Nίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης.

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στο One Channel σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση

Για τα δικαιώματα, αλλά και τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ευρώπη μίλησαν στην ειδική εκπομπή «One Direct Εκλογές 2019: Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», το One Channel, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλλα Μπελλιά, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους – Πράσινους, Γιώργος Κουνάνης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Γρηγόρης Βαλλιανάτος.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, οι τέσσερις υποψήφιοι συζήτησαν για το πόσο προοδευτική είναι η Ελλάδα του 2019 σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά –και όχι μόνο- κράτη, ενώ μίλησαν και για το «άλμα» από τον ακτιβισμό στην ενεργή πολιτική. Όπως είπε ο κ. Βαλλιανάτος στο παρελθόν μια τέτοια εκπομπή όπως αυτή του One Channel, αφιερωμένη στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, «ήταν όνειρο. Το να είμαστε σε ένα στούντιο προεκλογικά τέσσερις άνθρωποι και από διαφορετικά κόμματα, είναι για εμένα ένα όνειρο αυτό που ζω τώρα».
 Αναφερόμενοι στα intersex άτομα ο κ. Σωτηρόπουλος είπε πως επειδή έχουν χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι είναι «τέρατα», οπότε και τα υποβάλλουν σε εγχείρηση με το που γεννηθούν. «Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε» συμπλήρωσε. Εκτενής αναφορά έγινε και στην υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με τους ομιλητές, ενώ ήταν το θύμα «δικάστηκε» ως θύτης. Δείτε το βίντεο:

Το πρώτο Pride Parade στα Σκόπια, στις 29 Ιουνίου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η πόλη των Σκοπίων θα φιλοξενήσει φέτος το Pride Parade, τη μεγάλη παρέλαση υπέρ των LGBTI ατόμων, με την ημερομηνία της διεξαγωγής του Pride να είναι η 29η Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

#EuRoadtrip-45η Ημέρα: Ο μόνος ανοιχτά γκέι υποψήφιος της Πολωνίας

Δεν χρειάζεται να ψάξει κάποιος πολύ για να καταλάβει ότι η Πολωνία είναι μία από τις καθολικές χώρες της ΕΕ με το πιο ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα. Η χώρα είναι βαθιά συντηρητική και παρασύρεται ακόμα πιο δεξιά από την κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης. Το euronews συνεχίζοντας το Road Τrip στα κράτη - μέλη της ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών, συνάντησε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και πρώην δήμαρχο του Σλουπσκ Ρόμπερτ Μπιέντρον. Είναι ο μόνος πολιτικός της χώρας που ανοιχτά δηλώνει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο Μπιέτρον δημιούργησε ένα νέο κόμμα, την Άνοιξη, που θα διεκδικήσει την ψήφο των Πολωνών στις Ευρωεκλογές της άλλης εβδομάδας. Το σύνθημα του κόμματος είναι "Επιτέλους μια ευκαιρία" και ο 42χρονος ιδρυτής του παρομοιάζεται με τον πρόεδρο Μακρόν. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι αυτό το νέο κόμμα θα μπορούσε να σταματήσει την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στη χώρα. Μια κοπέλα λέει: «Νομίζω ότι είναι ένας γενημένος ηγέτης. γιατί πραγματικά είναι χαρισματικός. Δεν φοβάται τον δημόσιο λόγο και αναφέρει πράγματα που οι άλλοι φοβούνται να θίξουν, για παράδειγμα το πρόβλημα της εκκλησίας. Νομίζω ότι είναι ικανός να αλλάξει την χώρα προς το καλύτερο».
 Η ίδια κοπέλα προσθέτει: _«Δεν έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα. Παραχωρούν δικαιώματα μόνο σε αυτούς που θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν δώσουν και είναι όπως με τις γυναίκες, με την LGBT+ κοινότητα, σα να μην υπάρχουν σε αυτήν την χώρα». _ Μια άλλη κοπέλα προσθέτει: «Νομίζω ότι είναι φανταστικοί. Ξέρουν πραγματικά πώς να προσεγγίσουν τους ανθρώπους και έχουν χρόνο να μιλήσουν στον καθέναν. Πάντα πατάνε στο έδαφος, έτσι όπως δεν είδαμε ποτέ το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και να τους αρέσει να συναντούν ανθρώπους». Σαν δήμαρχος του Σλουπσκ, ο Μπιεντρόν είχε γίνει διάσημος γιατί είχε βγάλει έναν κόκκινο καναπέ στον δρόμο και άκουγε σε αυτόν τις ανησυχίες των κατοίκων. Δεν θα υπήρχε καταλληλότερο άτομο για να κάτσει στον Κόκκινο Καναπέ του euronews για τις ευρωεκλογές, αλλά το πρόγραμμά του ήταν πολύ πιεσμένο. «Έτσι ανεβήκαμε εμείς στο λεωφορείο με το οποίο γυρίζει την χώρα και μιλήσαμε στην διαδρομή, πηγαίνοντας από μια προεκλογική εκδήλωση σε μια άλλη», εξηγεί ο Βίνι Μακαβίνι. Στο ερώτημα γιατί επελέγη το συγκεκριμένο όνομα για το κόμμα, ο Κριστόφ Σμιζσεκ, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της Άνοιξης, απαντά: «Η Πολωνία, όπως και η Ευρώπη, χρειάζεται φρέσκο αέρα, χρειάζεται ενέργεια και η Άνοιξη τα φέρνει και τα δύο. Βλέπουμε ότι η Ευρώπη γίνεται στόχος επίθεσης από τους λαϊκιστές, το βλέπουμε στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στην Ελλάδα. Αυτή είναι η δική μας αντίδραση, η άμυνά μας, η απάντησή μας στο λαϊκιστικό κίνημα. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη ενωμένη, μια Ευρώπη που ενδιαφέρεται για τον καθένα μας και αυτό παρουσιάζουμε στο πρόγραμμά μας». Ο ιδρυτής του κόμματος Ρόμπερτ Μπιέντρον προσθέτει: «Εσείς είστε το Euronews και μας φέρνετε τα νέα της Ευρώπης, εμείς φέρνουμε την Ευρωπαϊκή Άνοιξη. Αυτή είναι η απλή απάντηση. Φέρνουμε φρεσκάδα, αισιοδοξία, κάτι καλό για το μέλλον, κάτι προοδευτικό για την Ευρώπη και για την Πολωνία. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την αλλαγή και στην Πολωνία. Πριν έδειχνε να παγιώνεται μια κατάσταση στην Πολωνία, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι δεξιοί λαϊκιστές θα κυβερνούν για τα επόμενα χρόνια και τώρα υπάρχει μια ελπίδα ότι θα τους σταματήσουμε». «Ήσασταν δήμαρχος σε μια μικρή πόλη, τώρα ξεκινήσατε ένα νέο κίνημα, υπάρχει ένας ακόμα δηλωμένος ομοφυλόφιλος υποψήφιος στην Αμερική, ο δήμαρχος Πιτ Πουτιτζετζ που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα. Θα μπορούσατε και εσείς να είστε του χρόνου υποψήφιος για την προεδρία της Πολωνίας;», ρωτά τον Ρόμπερτ Μπιέντρον ο δημοσιογράφος του euronews Βίνι Μακαβίνι.
 Ο τελευταίος απαντά: «Αυτό θα το δούμε. Τώρα είμαι η ηγέτης ενός προοδευτικού ισχυρού κόμματος που διεκδικεί την ψήφο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά θα κατέβουμε στις βουλευτικές εκλογές και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά δεν μας σταματά τίποτα, αυτή είναι η στιγμή για την αλλαγή. Θα την πετύχουμε ή θα χάσουμε. Θα έχουμε Ευρώπη ή θα οδηγηθούμε προς την Ρωσία και τη Λευκορωσία και γενικά προς την Ανατολή. Εϊναι μια κρισιμη στιγμη για τον πολιτισμό μας». Οι επικριτές του Μπιέντρον υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητές του σε μια τόσο συντηρητική χώρα είναι ελάχιστες και αποτελεί περισσότερο δημιούργημα των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο ένας από τους κορυφαίους κοινωνικούς ψυχολόγους της Πολωνίας εκτιμά ότι έχει όσα χρειάζονται για να γίνει ηγέτης. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Σμπίνιεφ Νιέκι αναφέρει: «Κατά την άποψή μου, ο Ρόμπερτ Μπιέντρον έχει την ευκαιρία για πολλές θητείες. Είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και οι απόψεις του είναι θετικές για τον ίδιο, την κοινότητα, για όλους μας. Επομένως, ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση στην μονόπλευρη καταδίκη της προσπάθειάς του. Αν ένας άνθρωπος μιλά με σύνεση, ενεργεί με λογική και ευαισθησία και δείχνει τις θετικές πλευρές της κοινωνικής συνύπαρξης, τότε πιστεύω ότι αυτό ο κόσμος θα το εκτιμήσει. Όχι μόνο σήμερα και αύριο αλλά και μεθαύριο, σε ένα μήνα, σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις».

Μόσχα: Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σχεδιάζει συγκεντρώσεις και παρέλαση

Οι ακτιβιστές της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ενημέρωσαν τον δήμο της Μόσχας για την πρόθεση τους να πραγματοποιήσουν παρέλαση και τρεις συγκεντρώσεις εντός του Μαΐου, μεταδίδει το πρακτορείο Itnerfax επικαλούμενο τον ακτιβιστή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ Νικολάι Αλεξέγιεφ. Μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ, Κουήρ, Ίντερσεξ) προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει από το άγαλμα του Τιμιριάζεφ που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Νικίτσκιε Βαρότα με προορισμό την οδό Τβερσκάγια, προς την πλευρά της πλατείας Πούσκιν δήλωσε ο Αλεξέγιεφ, εκτιμώντας ότι στην παρέλαση θα συμμετάσχουν περίπου 300 άτομα. Ο ίδιος ωστόσο δεν ανέφερε την ημερομηνία στην οποία θα γίνει η παρέλαση Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δοθεί προσοχή στα προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Ο Αλεξέγιεφ δήλωσε ότι υπέβαλε το αίτημα για τις δράσεις αυτές στο πλαίσιο της υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία αποφαίνεται ότι δεν είναι σύννομες οι απαγορεύσεις των παρελάσεων και των δράσεων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην χώρα. 
Η απόφαση του ΕΔΑΔ τέθηκε σε ισχύ στις 6 Μαΐου. «Εάν εγκρίνουν την εκδήλωση, δεν έχω καμία αμφιβολία ως προς την ικανότητα των αρχών της Μόσχας να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Είναι αποκλειστικά ζήτημα πολιτικής βούλησης, δεν παραβιάζουμε καμία από τις απαιτήσεις του νόμου και πρόθεση μας είναι να στρέψουμε την προσοχή της κοινής γνώμης στην παραβίαση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην Ρωσία», δήλωσε ο Αλεξέγιεφ. Τον περασμένο Νοέμβριο το ΕΔΑΔ είχε αποφανθεί ότι δεν είναι σύννομη η απαγόρευση των παρελάσεων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην Ρωσία. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι αρχές δεν μπορούν να επικαλεσθούν τον κίνδυνο διατάραξης της δημόσιας τάξης για να περιορίσουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται. Πηγή: Interfax

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Η Ελλάδα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Διαφορετικότητας (Diversity Charter)

Το συνέδριο υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Χάρτας Διαφορετικότητας (Diversity Charter), πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ιδρύεται στην Ελλάδα το 2019. Η διαφορετικότητα αντικατοπτρίζει με πολλούς τρόπους το πρόσωπο της κοινωνίας μας, ενώ ως αρχή της κοινωνικής ζωής μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες της ανθρώπινης εμπειρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε το Εναρκτήριο Συνέδριο για την Διαφορετικότητα στις επιχειρήσεις. 
Σκοπός του είναι να αναζητήσει τι σημαίνει Διαφορετικότητα στους σύγχρονους Ελληνικούς οργανισμούς και ποιες είναι οι μέθοδοι εφαρμογών αρχών διαφορετικότητας σε πραγματικές συνθήκες συμβίωσης και συναδελφικότητας στην καθημερινότητα της επιχειρηματικής ζωής. Στην εποχή της υπαρκτής παγκοσμιοποίησης γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο δρόμος προς την εφαρμογή της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Πέρα από τις προφανείς θεωρητικές επιβεβαιώσεις ότι η «διαφορετικότητα είναι καλή», δημιουργείται η ανάγκη για έναν διάλογο που θα παρουσιάσει εμπεριστατωμένα τόσο τη γενικευμένη εικόνα, όσο και τις πρακτικές εφαρμογές μιας στρατηγικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα σήμερα. Για την ατζέντα, το πρόγραμμα του συνεδρίου και τους ομιλητές δείτε εδώ: http://www.diversityconference.gr/

Βία και συλλήψεις στην πορεία των ΛΟΑΤΚΙ στην Αβάνα

Με βιαιότητα από την αστυνομία της Αβάνας αντιμετωπίστηκε, όπως αναμενόταν, η εφετινή πορεία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Κούβας. Γιατί αναμενόταν;Διότι η πορεία είχε απαγορευτεί από τις κρατικές αρχές στα μέσα της εβδομάδας που τελειώνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και με όχι πειστικές δικαιολογίες Παρά την απαγόρευση όμως, περίπου 100 διαδηλωτές αποφάσισαν το Σάββατο να το τολμήσουν και άρχισαν τη διαδήλωσή τους από το Paseo del Prado, μία από τις κεντρικές λεωφόρους της Αβάνας. Η αστυνομία αντέδρασε άμεσα. Σταμάτησε τη διαδήλωση, συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές και συνέλαβε τρεις από αυτούς χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος. Η πορεία των ΛΟΑΤΚΙ τα προηγούμενα χρόνια γινόταν υπό την κρατική έγκριση χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας – Τι έχει αλλάξει στην Ελλάδα

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας. Η ημερομηνία επιλέχθηκε γιατί στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας με ψήφισμα στις 19 Ιανουαρίου 2006 και κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
Γιατί στις 17 Μαΐου, δηλαδή στις 17.5 ; Στη Γερμανία η παράγραφος 175 του ποινικού κώδικα αφορούσε στις «εγκληματικές πράξεις» που σχετίζονταν με την ομοφυλοφιλία από το 1871 έως τις 10 Mαρτίου του 1994.   Αρχικά, η ημέρα ήταν γνωστή ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Το 2009 προστέθηκε ο όρος Τρανσφοβία και από το 2015 εμφανίζεται και ο όρος «Αμφιφοβία».
Ο στόχος της αναγνώρισης της 17ης Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας,  έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη βία, τις  διακρίσεις και την καταπίεση που ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα, μετά από μακρύ και επίπονο αγώνα, την LGBT κοινότητα σε όλον τον κόσμο.

Κάπως καλύτερα

Η Ελλάδα στις 17 Μαΐου του 2019 μας βρίσκει, από πλευράς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων σε μια κάπως καλύτερη θέση. Ωστόσο,  σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2018 από τα 117  καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας,  στα  27 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα. Και αυτά είναι τα περιστατικά που κατέγραψαν οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο δίκτυο. Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι ΛΟΑΚΤΙ συμπολίτες μας, εκτός από τις ελληνικότατες καθιερωμένες διακρίσεις και τον εκφοβισμό, δέχονται και επιθέσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να καταγραφούν πουθενά.
Ακόμα και σε ένα πλαίσιο αγώνων που έχουν κερδηθεί, όπως το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, η κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελληνικότατα εμπόδια, από τη γραφειοκρατία μέχρι την λεκτική βία. Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού  κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Δικτύου Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2018 ανέδειξε μέσα από την προσωπική της εμπειρία, όπως κάνει συχνά και μέσω  social media, τις τρομαχτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα διεμφυλικό άτομο κατά τη διαδικασία νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Η κ. Γαλανού σημείωσε επίσης το κενό  προστασίας που δημιουργείται στο μεσοδιάστημα από την έναρξη έως την ολοκλήρωση της χρονοβόρας αυτής διαδικασίας. Πόσο μάλλον όταν η διαδικασία- σταθμός για τη ζωή του διεμφυλικού συμπολίτη μας, περνά από τα χέρια ενίοτε ανενημέρωτων και μη εκπαιδευμένων δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων.

Θεσμικός ρατσισμός

Η χώρα μας εκτός από τους υψηλούς δείκτες ομοφοβικής, τρανσφοβικής βίας και κοινωνικών διακρίσεων, η ΛΟΑΚΤΙ κοινότητα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τον «θεσμικό» ρατσισμό που βρίσκει βήμα από τα τηλεοπτικά παράθυρα μέχρι και στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων:
Με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο που εξίσωνε με δηλώσεις του την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία και αποκαλούσε από βήματος της βουλής άλλους βουλευτές «νυφούλες».
Την υπουργοποίηση, έστω για 12 ώρες, του ομοφοβικού και αντισημίτη  Δημήτρη Καμμένου
Τις τοποθετήσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη  που παρομοίασε την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία και την κακοποίηση, θέλοντας να αναδείξει ότι «μερικές μορφές αγάπης είναι “αμαρτία”».
Στην Ελλάδα του 2019 χρειάζεται να θυμόμαστε, να γιορτάζουμε και να τιμούμε έναν αγώνα καθημερινό και δύσκολο για μερίδα συμπολιτών μας. Είναι ανάγκη για εκείνους που διεκδικούν το αυτονόητο και ανάγκη για εμάς να το θυμόμαστε κάθε μέρα. Για τη δική μας ιστορία.