Menu

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Νίκη Σητείας, Ποδόσφαιρο, Ρατσισμός και Ξενοφοβία δεν πάνε μαζί

Καταρχάς θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην ομάδα του ΑΟΑΝ για τη νίκη του στο μεταξύ μας παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής του 2ου γύρου που διεξήχθη στο γεμάτο λάσπη γήπεδο των Λακωνίων. Οφείλουμε όμως να καταγγείλουμε ένα απαράδεκτο και ντροπιαστικό συμβάν ρατσιστικής επίθεσης που πήρε χώρα στο γήπεδο. Συγκεκριμένα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, κατά την αποχώρηση των ομάδων, οπαδός του ΑΟΑΝ από την κερκίδα που ήταν αποκλειστικά φίλοι του ΑΟΑΝ , άρχισε να βρίζει τον παίκτη της ομάδας μας Ousmane Sakho με χυδαίες ρατσιστικές εκφράσεις του στυλ «σκυλάραπα μάζεψε της μπανάνες» «Μάζεψε τα αράπη και πήγαινε στην Αφρική σκύλε βρωμιάρη» και άλλες πολλές ρατσιστικές χυδαιότητες.
 Το συμβάν έγινε μπροστά στον πρόεδρο του ΑΟΑΝ κ. Πολυχρωνάκη ο οποίος και το παραδέχτηκε στον παρατηρητή του αγώνα. Περιμένουμε την επίσημη δημόσια αντίδραση και καταδίκη από τον ΑΟΑΝ . Επιπλέον περιμένουμε και την αντίδραση της ΕΠΣ Λασιθίου και των υπόλοιπων αρμόδιων όργανων για την την εφαρμογή του Άρθρου 18 του Πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικαστούν από το σύνολο του Αθλητικού Κόσμου του Λασιθίου και η εφαρμογή στο 100% του κανονισμού πρέπει να είναι απόλυτη καθώς και η λήψη μέτρων από την ΕΠΣ Λασιθίου για καταπολέμηση τέτοιων χυδαίων Ρατσιστικών επιθέσεων που δυσφημούν το Λασιθιώτικο Ποδόσφαιρο είναι εξ ορισμού επιβεβλημένη. Ποδόσφαιρο, Ρατσισμός και Ξενοφοβία δεν πάνε μαζί ούτε στο Λασίθι ούτε πουθενά. Εκ του ΔΣ

Το εξώφυλλο του Vanity Fair δείχνει το όραμα του Χόλιγουντ για την διαφορετικότητα

Το περιοδικό Vanity Fair αποκάλυψε το εξώφυλλό του για το 25ο Χόλιγουντ τεύχος την Πέμπτη, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ.

Η φωτογραφία περιλαμβάνει 10 από τα μεγαλύτερα αστέρια της χρονιάς: Chadwick Boseman, Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Nicholas Hoult, Yalitza Aparicio, Rami Malek, Regina King, John David Washington, Elizabeth Debicki, Tessa Thompson, και Henry Golding.
Σκοπός είναι να δείξει την διαφορετικότητα και την ποικιλία που υπάρχει πλέον στο Χόλιγουντ, προχωρώντας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Τα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου βρέθηκαν υπό εξέταση τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης εκπροσώπευσης. 
Το 2016 με το #OscarsSoWhite, εκφράστηκε το πρόβλημα της αντιμετώπισης των έγχρωμων στα βραβεία.
Η Ακαδημία φαίνεται ότι έπιασε το νόημα τα δύο επόμενα χρόνια. Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, φέτος πολλοί άνθρωποι διαφορετικής φυλής και ταινίες που τιμούν διαφορετικές κουλτούρες σπάνε τα καθιερωμένα.
Το «Black Panther» είναι η πρώτη ταινία με υπερήρωες που είναι υποψήφια για καλύτερη ταινία.
Η ηθοποιός του «Roma», Yalitza Aparicio έγινε η δεύτερη Μεξικανή που λαμβάνει υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού.

Πλέον υπάρχει εκπροσώπηση της διαφορετικότητας, της εθνότητας, του φύλου και της ιθαγένειας.







Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΕΔΕΙΞΕ ότι η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο στο σεξ

Ο Kenneth Connin, ένας τετραπληγικός άνδρας, γύρισε το πρώτο του πορνό θέλοντας να δείξει ότι η σεξουαλική ζωή δεν τερματίζεται με μια αναπηρία. Ο νεοεμφανιζόμενος στη βιομηχανία του πορνό συμμετείχε σε ταινία του στούντιο Himeros, με παρτενέρ τον πορνοστάρ Pierce Paris. Σε ηλικία 18 ετών, ο Connin είχε ατύχημα στην ομάδα cheerleading που συμμετείχε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στη σπονδυλική του στήλη. Έκτοτε ζει ως τετραπληγικός, χωρίς να έχει τον έλεγχο των κινήσεών του από τα χέρια και κάτω. 
Είμαι περήφανος για αυτό που κάνω και αυτό που είμαι. Νομίζω ότι όλοι θα έπρεπε να είναι Ωστόσο δηλώνει πως πάντα ήθελε να κάνει πορνό. «Επειδή έχω συγκεκριμένους περιορισμούς λόγω του τραυματισμού μου, δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνω το σεξ και την επαφή» δήλωσε. «Αν εξαιρέσεις το αμαξίδιό μου, είμαι σαν όλους τους άλλους». «Είμαι περήφανος για αυτό που κάνω και αυτό που είμαι. Νομίζω ότι όλοι θα έπρεπε να είναι».
 Στη σκηνή της ταινίας ο Connin επιδίδεται σε στοματικό σεξ στον παρτενέρ του. «Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα καταλάβουν, βλέποντας την ταινία, ότι είναι ΟΚ να κάνεις σεξ, ανεξάρτητα από το αν έχεις αναπηρία ή όχι. Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι επειδή κάποιος έχει μια αναπηρία δεν σταματά να έχει σεξουαλική ζωή». Με πληροφορίες από Lifo και Gay Star News

Ο ρατσισμός στο επίκεντρο, κινδυνεύει με τιμωρία η Τσέλσι

Το αρνητικό φαινόμενο του ρατσισμού συνεχίζει να απασχολεί στην Ευρώπη, με την Τσέλσι να κινδυνεύει με τιμωρία για αντισημιτικά συνθήματα των οπαδών της κατά τη διάρκεια αγώνα του Europa League με την Βίντι στη Βουδαπέστη τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η UEFA. Οι αξιωματούχοι του ιταλικού ποδοσφαίρου έκαναν γνωστό ότι θα ακολουθήσουν την FIFA ώστε να αντιμετωπίσουν αυτά τον ρατσισμό στα γήπεδα.
Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, έκανε γνωστό ότι ολοκλήρωσε την σχετική έρευνα και πως «σε σχέση με τα φερόμενα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της Τσέλσι με τη Βίντι, έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της αγγλικής ομάδας». Η ακρόαση θα διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε η UEFA. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι ορισμένοι οπαδοί της Τσέλσι, έλεγαν τραγούδια με ρατσιστικό περιεχόμενο, για τους οπαδούς της Τότεναμ στην ισοπαλία 2-2 στην Ουγγαρία.
Η Τσέλσι, εξέδωσε ανακοίνωση μετά το παιχνίδι που περιγράφει τον αντι-σημιτισμό ως «απαράδεκτο σε αυτόν τον σύλλογο και την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών μας». Οι «μπλε» προχώρησαν στους «32» του Europa League, μπροστά από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, ενώ η Βίντι έμεινε τρίτη και ο ΠΑΟΚ κατετάγη τέταρτος στον όμιλο.
****
Την ίδια ώρα στην Ιταλία έγινε γνωστό ότι οι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου της χώρας, θα ενημερωθούν για να ακολουθήσουν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση ρατσιστικών συνθημάτων και συμπεριφορών οπαδών, δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας (FIGC).
Ο πρόεδρος της FIGC, Γκάμπριελ Γκράβινα, δήλωσε στην εφημερίδα «Gazzetta dello Sport» ότι η FIGC θα «απλοποιήσει» τη διαδικασία αντιμετώπισης ρατσιστικών περιστατικών μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της Ιντερ στον αμυντικό της Νάπολι, Καλίντου Κουλιμπαλί.
Υπήρξε σύγχυση σχετικά με το πώς το περιστατικό θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί στο γήπεδο, καθώς ο Αντσελότι είπε ότι η Νάπολι ζήτησε ανεπιτυχώς τρεις φορές, να σταματήσει ο αγώνας. Η FIFA και η UEFA έχουν υιοθετήσει μια λεγόμενη διαδικασία τριών βημάτων σε περιπτώσεις ρατσισμού: προειδοποίηση προς τους οπαδούς, ολιγόλεπτη διακοπή του παιχνιδιού και οριστική διακοπή του αγώνα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάτεο Σαλβίνι δήλωσε, ωστόσο ότι ήταν αντίθετος με την ιδέα της διακοπής των παιχνιδιών, λέγοντας ότι θα ήταν ολίσθημα για το ιταλικό ποδόσφαιρο.
«Σεβόμαστε τις ιδέες του υπουργού αλλά η FIGC πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες της FIFA και της UEFA», δήλωσε ο Γκραβίνα και συνέχισε: «Στην επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία για την διακοπή των αγώνων. Μετά από μια πρώτη ανακοίνωση στο γήπεδο, ο αγώνας θα σταματάει προσωρινά και οι ομάδες θα πηγαίνουν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου. Αν τα συνθήματα συνεχίζονται, οι παίκτες θα πηγαίνουν στα αποδυτήρια. Στο σημείο αυτό οι αρχές θα αποφασίσουν αν ο αγώνας θα συνεχιστεί ή θα διακόπτεται οριστικά».
Σύμφωνα με τους ιταλικούς κανόνες που θεσπίστηκαν το 2013, εναπόκειται στον διαιτητή του αγώνα να ειδοποιεί τον «τέταρτο» για περιπτώσεις ρατσισμού, αλλά ο Γκράβινα δήλωσε ότι η δουλειά αυτή πρέπει να γίνεται από αξιωματούχους της ομοσπονδίας. «Ο διαιτητής πρέπει να διαιτητεύσει τον αγώνα», υπογράμμισε ο Γκράβινα και συμπλήρωσε: «Είναι αδιανόητο ότι πρέπει να είναι υπεύθυνος για την εκκένωση του γηπέδου».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Φυλάκιση με αναστολή στον Αμβρόσιο για τις ομοφοβικές επιθέσεις

Την ενοχή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και για τις δυο κατηγορίες (ρατσιστικές αναφορές και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος), αποφάσισε πριν λίγα λεπτά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, για την υπόθεση με την ανάρτηση του Μητροπολίτη στο ιστολόγιό του με τον τίτλο «Φτύστε τους». 
 Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε (μετά από διακοπή) στις 10 το πρωί με την απολογία του κατηγορουμένου, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Ακολούθησαν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης και μετά από διακοπή δύο ωρών (!), το δικαστήριο εκφώνησε την απόφασή του στην κατάμεστη αίθουσα. Είχε προηγηθεί αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας. 
 Η απόφαση έγινε δεκτή με οργή από μεγάλο μέρος των ακροατών, που φώναξαν «Αίσχος» και «Πουλημένοι» προς τους δικαστές. Ο Μητροπολίτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμβρόσιος δικαζόταν εκ νέου μετά την έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου. Πηγή: Patrastimes

Οι εκατόμβες του σεξισμού και της ομοφοβίας

Του Ιωάννη Σάββα*
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών απροκάλυπτου σεξισμού και ομοφοβίας, φυσικά απότοκα μιας άδικης και καταπιεστικής πατριαρχικής κοινωνίας. Πρόσφατα, οικογενειακή φίλη, απόφοιτη Πληροφορικής με μεταπτυχιακά, μου εκμυστηρεύτηκε ότι ξεκίνησε δουλειά σε γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών την ίδια μέρα με έναν άνδρα, στην ίδια ακριβώς θέση, και στον άνδρα προσφέρθηκε μεγαλύτερο εναρκτήριο ποσό συμβολαίου! Αποτελεί σύνηθες κοινωνικό φαινόμενο η ανισότητα και η κακομεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων να περνάει στο ντούκου.
Η πάροδος των αιώνων μιας φαλλοκρατικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, που κατόρθωσε με δάκρυα και αίμα αναρίθμητων γυναικών να επιβληθεί ως «κατεστημένη», έχει αφήσει βαθύτερες πληγές στο συλλογικό ασυνείδητο απ’ ό,τι πιστεύαμε. Η χυδαιότητα και η φασίζουσα νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίστηκε από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, αλλά και των ΜΜΕ, ο βιασμός και η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, η πρόσφατη δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου από τον ίδιο της τον πατέρα στην Κέρκυρα επειδή δεν ενέκρινε τη σχέση της με άντρα αφγανικής καταγωγής, αλλά και ο αποτρόπαιος θάνατος του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου απέδειξαν περίτρανα ότι κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλει να σταθεί με τόλμη και αποφασιστικότητα ενάντια στον σεξισμό και στην ομοφοβία. Φράσεις όπως «τα 'θελε και τα 'παθε», «φορούσε προκλητικά ρούχα», «ένας πούστης ήτανε», επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν όπως ακριβώς είναι: φασιστικές και άκρως επικίνδυνες. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν περισσεύει, και όποιος δεν είναι με τον άνθρωπο είναι σαφώς εναντίον του.
Αν εγώ ως άντρας πλαγιάσω με δύο ή τρεις γυναίκες, όχι μόνο ουδείς θα με κατακρίνει αλλά για την παρέα θα είμαι μάγκας και νταής και η πράξη μου επαινετέα. Αν πάλι φορέσω εφαρμοστό μπλουζάκι για να τονίσω τους κοιλιακούς μου ή στενή φόρμα για αναδείξω τα καλλίγραμμα πόδια μου, τότε όλα καλά. Άντρας είμαι εξάλλου, ό,τι θέλω κάνω. Η πατριαρχική κοινωνία μας να 'ναι καλά για τις de facto διακρίσεις της. Αν τώρα μια γυναίκα, που υποτίθεται σε ένα καθεστώς ισονομίας και δημοκρατίας απολαμβάνει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα, προβεί σε παρόμοιες πράξεις, τότε αυτόματα γίνεται εξώλης και προώλης, ανεξάρτητα αν ο υπόλοιπος βίος της σφύζει από αγαθά έργα. Και επιπλέον, θα «δικαστεί» από τα αυτόκλητα δικαστήρια των “καθωσπρέπει” φαρισαϊκών πολιτών.
Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για την ομοφοβία και το πλήθος των ομοφοβικών ανθρώπων, συνήθως ανδρών χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Ποτέ μου δεν κατάλαβα αυτό τον παράλογο και απόλυτο φόβο για τον έρωτα προς το όμοιο φύλο. O ομοφυλόφιλος έρωτας υπήρχε σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό, αναπτυγμένο ή μη, και σε κάθε «εθνικό» ανδροπρεπές παλάτι, ρωμαϊκό, βυζαντινό και νεο-ορθόδοξο. Αφού είναι κοινώς αποδεκτό ότι ουδείς επιλέγει συνειδητά το άτομο που αγαπάει, πράγμα που μας το επιβεβαιώνουν και επισφραγίζουν έργα αιώνων της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, τότε γιατί ο ομοφυλόφιλος κατακρίνεται που έτυχε να νιώσει αγάπη για το όμοιο φύλο; Πόσοι άνδρες αγάπησαν τη «λάθος» γυναίκα, κατά το γνωστόν λαϊκό άσμα, και πόσες γυναίκες αγάπησαν τον «λάθος» άνδρα, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι ο έρωτας είναι τυφλός;
Τόσο ο σεξισμός όσο και η ομοφοβία αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία και η εξάλειψή τους χρειάζεται εντατικούς αγώνες από όλους τους ελευθερόφρονες πολίτες. Χίλιες φορές με τις γυναίκες και τους γκέι, που πολλές φορές αποδείχθηκαν περισσότερο «αντράκια» από oρισμένους άνανδρους άνδρες των οποίων ο ανδρισμός στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα καθ’ όλα τυχαίο γεγονός της Φύσης.

* Ο Ιωάννης Σάββα είναι αρχαιολόγος - ιστορικός ερευνητής

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Μορμόνος πρώην «θεραπευτής ομοφυλόφιλων» παραδέχτηκε ότι είναι γκέι

Ο Μορμόνος «θεραπευτής ομοφυλοφίλων» David Matheson παραδέχτηκε δημόσια ότι αυτοπροσδιορίζεται και ο ίδιος πλέον ως ομοφυλόφιλος. Ο Matheson που ζει στη Γιούτα των ΗΠΑ δήλωσε στη ΜΚΟ για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας Truth Wins Out ότι «έχει ξεκινήσει μια νέα διαδρομή στη ζωή του, μέσα από μια εντελώς διαφορετική διαδικασία εξέλιξης». «Συνεχίζω να υποστηρίζω τo δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέγουν πώς θα ανταποκριθούν στη σεξουαλική τους ταυτότητα. Με αυτή την ελευθερία, πλέον επιλέγω να ζήσω ως γκέι άντρας». 
 Η οργάνωση είχε προηγουμένως κοινοποιήσει λεπτομέρειες από ένα ποστ σε ιδιωτικό γκρουπ στο Facebook, όπου ένας άλλος θεραπευτής, ο Rich Wyler, δήλωνε πως ο Matheson «δηλώνει πλέον αποκλειστικά ομοφυλόφιλος αντί για αμφιφυλόφιλος» και ότι «αναζητά άντρα σύντροφο». Στη συνέχεια ο Matheson ανοίχτηκε περισσότερο σε δικό του μακροσκελές ποστ στο Facebook. 24.9.2018 Θεραπεύεται η ομοφυλοφιλία; Πώς δύο ταινίες φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ένα απαράδεκτο ζήτημα «Πριν από έναν χρόνο συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να κάνω ριζικές αλλαγές στη ζωή μου. Ανακάλυψα ότι δεν μπορούσα να μένω άλλο πια στον γάμο μου και ότι είχε έρθει η στιγμή να δηλώσω ομοφυλόφιλος». Ωστόσο, δεν απολογείται για το παρελθόν του, ούτε αποκηρύσσει τη συμμετοχή του στο κίνημα της «θεραπείας αναμόρφωσης», σημειώνοντας πως θα παραμείνει πιστός Μορμόνος, ενώ προσθέτει: «Αυτό που κρατάω ήταν το γεγονός ότι η περίοδος που έζησα σε έναν στρέιτ γάμο και στον κόσμο των "πρώην ομοφυλοφίλων" ήταν ειλικρινής και αποτέλεσε πραγματική ευλογία για μένα. Τη θυμάμαι με αγάπη και ευγνωμοσύνη για τη χαρά και την εξέλιξη που πρόσφερε τόσο σε μένα όσο και σε πολλούς άλλους. 
Όμως σταμάτησα να εξελίσσομαι και έπρεπε να αλλάξω». Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν το 2007 οι New York Times, ο Matheson διεύθυνε κέντρο «θεραπείας της ομοφυλοφιλίας» στο Νιου Τζέρσι και είχε πάνω από 50 πελάτες. Τότε ήταν ο συνδιοργανωτής ενός εβδομαδιαίου προγράμματος που ονομαζόταν «Οι Άνθρωποι Μπορούν να Αλλάξουν». Το 2013 εξέδωσε το βιβλίο «Becoming a Whole Man» που περιγράφεται από την Amazon ως «το αποτέλεσμα της εξαετούς αναζήτησης για να καταλάβω και να ανταποκριθώ στις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άντρες με την ανεπιθύμητη ομοφυλοφιλία». 
 Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ 15 πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας να εκτελούν πρακτικές μεταστροφής, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Μεγάλη Βρετανία. Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος, ο Αμερικανικός Ψυχιατρικός Σύλλογος και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχουν απορρίψει αυτές τις πρακτικές που επιχειρούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ομοφυλόφιλη έλξη και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ωστόσο οι πρακτικές αυτές συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στον δυτικό κόσμο, συχνά από μέλη συντηρητικών θρησκευτικών οργανώσεων και κοινοτήτων. Με πληροφορίες από Huffington Post και Gay Star News. Πηγή: lifo.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Διήμερο προβολών ταινιών στη Λάρισα για την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων

Την Παρασκευή και το Σάββατο 25 και 26 Ιανουαρίου 2019, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο Λάρισας η Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας διοργάνωσε ένα κινηματογραφικό διήμερο ταινιών μικρού μήκους Ελλήνων σκηνοθετών, για την ορατότητα των  ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων.
Πρόγραμμα διημέρου
Παρασκευή 25/1  19.30 – 22.00
·        «Τέσσερα» του Χρήστου Δήμα
Τέσσερις ιστορίες:  «Ένας ουρανός γεμάτος αστέρια» – «Tender» – «Ανάσα» -«Αμερικάνος»
Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας  .
Σάββατο 26/1 19.30 – 22.00
·        «Poste Restante – Ομόνοια»  του Χάρη Παπαδόπουλου
·        «Το ξύλινο κουτί»  του Παναγιώτη Κουντουρά
·        «Acrobatics» τίτλος που περιλαμβάνει  βραβευμένες ταινίες νέων ελλήνων σκηνοθετών όπως:  «Σπινθηροβόλα Κεράκια» του Θανάση Νεοφώτιστου, «Skin» του Μανώλη Μαυρή , «Γράμμα στη Σοφία» της Νικολέτας Λεούση, «Pengo Decay» του Γιώργου Τελτζίδη,  «Διάρρηξη» του Δημήτρη Νάκου.
Θα προλογίσει ο  σκηνοθέτης Παναγιώτης Κουντουράς
Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:
«Το διήμερο είναι αφιερωμένο στην μνήμη και τους αγώνες του Ζακ Κωστόπουλου
Ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν drag-queen, οροθετικός,  ακτιβιστής  και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και των οροθετικών ανθρώπων
Στις 21 Σεπτέμβρη  του 2018 ο Ζακ δολοφονήθηκε με τον πιο βάναυσο και αποτρόπαιο τρόπο, στο κέντρο της Αθήνας, από μαγαζάτορες και αστυνομικούς, μπροστά σε δεκάδες βλέμματα κοινωνικής απραξίας.
Την δολοφονία ακολούθησε η προσπάθεια συγκάλυψης και η σκύλευση της ταυτότητας του και της ζωής του ως «ανάξιας ζωής», από τις ύαινες  των ΜΜΕ.
Η δολοφονία παρουσίασε  την ακτινογραφία της κοινωνίας
Από την μια ο κοινωνικός  εκφασισμός , οι κατασταλτικοί μηχανισμοί  (αστυνομία και δικαστική εξουσία), οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και πειθάρχησης (ΜΜΕ) .
Από την άλλη εμείς που αντιδράσαμε γιατί δεν θεωρούμε πως υπάρχει  ζωή «ανάξια να βιωθεί » και πως  ο σεβασμός στον άνθρωπο δεν πρέπει να εξαρτάται από την ταυτότητα, το φύλο, την φυλή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Διοργανώνουμε αυτό το διήμερο κινηματογραφικών ταινιών για την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο δημόσιο χώρο και για να ανοίξουμε έναν διάλογο γύρω από ζητήματα όπως το σώμα, το φύλο και η σεξουαλικότητα.
Αποδομώντας την κυρίαρχη αφήγηση της  πατριαρχικής εξουσίας, που κατασκευάζει νόρμες  κατατάσσοντας εκφάνσεις της σεξουαλικότητας ως «φυσιολογικές» ή ως «αρρωστημένες», επιβάλλοντας έτσι το ετεροκανονικό πρότυπο . Αλλά και της  καπιταλιστικής κυριαρχίας που με τις πρακτικές πειθάρχησης των σωμάτων μας θέλει να  κατασκευάζει  σώματα παραγωγικά, αποδοτικά και πειθήνια.
Μόνο αν σταματήσουμε να σιωπούμε, αν αντισταθούμε στην  πατριαρχία, την ομοφοβία, τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό και τον καπιταλισμό τότε μόνο θα καταφέρουμε να χτίσουμε έναν κόσμο για όλες και όλα εμάς».

Στράτος Δημητρίου: "Είμαι γκέι - Βίωσα εξευτελιστικό bullying..."

Kαλεσμένος στην εκπομπή «Με αγάπη Χριστιάνα» βρέθηκε ο γνωστός Κύπριος κομμωτής, Στράτος Δημητρίου. Ο Στράτος Δημητρίου άνοιξε την καρδιά του στην Χριστιάνα Αριστοτέλους και μίλησε δημόσια για τη σεξουαλική του ταυτότητα, το bullying που βίωσε αλλά και τις σκέψεις που είχε να κάνει στο παρελθόν για να κάνει κακό στον εαυτό του.
" Είμαι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν κρύφτηκα για τη σεξουαλική μου ταυτότητα και δεν ένιωσα ποτέ ντροπή ούτε εγώ ούτε η οικογένεια μου.H σεξουαλική ταυτότητα είναι κάτι που γεννιόμαστε δεν είναι κάτι που επιλέγουμε. Δεν περίμενα να υπήρχε αυτή η ανταπόκριση από τον κόσμο. Δεν πήρα ούτε και ένα αρνητικό μήνυμα. Πήρα και πολλά από μητέρες που βιώνουν το ίδιο με τα παιδιά τους και σκέφτονται πως να το πουν στον πατέρα. Όταν ήμουν στο στρατό, αντιμετώπισα ένα εξευτελιστικό bullying στα 18 μου, όταν ήμουν στο στρατό, οδηγήθηκα σε πράξη που ίσως αυτή τη στιγμή μπορεί να μην ήμουν εδώ αν δεν με προλάβαιναν… 
Στο στρατό ανακάλυψα τι συμβαίνει γιατί ένιωθα διαφορετικός. Ήμουν κλειστός χαρακτήρας δεν ήξερα τι μου συμβαίνει και το κατάλαβα στο στρατό. Είμαι γκέι αλλά είμαι ένας άνθρωπος που έχει αξίες και έχω τη δύναμη και την αξιοπρέπεια να κάνω αυτό που θέλω. Ήθελα να μιλήσω. Δεν μου αρέσει να μιλώ συνέχεια στην οικογένεια μου και να λυπούνται. Δεν υπάρχει λόγος πάντα να τους τα φορτώνουμε όλα Σου ζητώ και σένα συγγνώμη. Ξέρεις εσύ… Αυτό που θέλω να πω σε όλους τους γονείς και σε όλο τον κόσμο είναι ότι είμαστε μοναδικοί άνθρωποι. Είμαστε όλοι ίσοι και δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις. Εμείς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κάθε άνθρωπο ίσα και να δίνουμε αγάπη. Η αγάπη της μάνας σώζει οικογένειές και ζωές. Όταν στα 18 μου με οδήγησε στα χειρότερα και μπορούσα να μην ζω τώρα στα 52 μου που μίλησα καταχειροκροτήθηκα… 

Ποδοσφαιριστής Τσέλσι: «Δεν είμαι gay, αλλά τους στηρίζω»

Ο διεθνής Βρετανός μέσος Λόφτους Τσικ βγήκε μπροστά, διέψευσε τις φήμες πως είναι gay, όμως τόνισε πως θα στηρίξει κάθε παίκτη που είναι ομοφυλόφιλος... Τις τελευταίες ημέρες είχαν φουντώσει τα σενάρια πως παίκτης της Premier League είναι ομοφυλόφιλος κι αρκετοί φωτογράφιζαν το Λόφτους Τσικ.
 Ωστόσο ο διεθνής μέσος της Τσέλσι πέρασε στην αντεπίθεση και διέψευσε όλα αυτά που ακούγονταν, τονίζοντας παράλληλα πως στηρίζει και σέβεται όλους τους gay παίκτες. «Οποιοσδήποτε παίκτης που υποστηρίξει πως είναι gay, θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου, αλλά και τον σεβασμό μου. Αλλα αυτή η φήμη για μένα δεν είναι αληθινή» τόνισε ο 22χρονος παίκτης της Τσέλσι. Πηγή:www.gazzetta.gr

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

To «κακό παιδί» του μπαλέτου ζήτησε να χαστουκίζονται οι υπέρβαροι και οι ομοφυλόφιλοι

Τη διακοπή της συνεργασίας της με τον Σεργκέι Πολούνιν ανακοίνωσε η Όπερα του Παρισιού μετά από το ρατσιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα του διάσημου χορευτή. Ο Πολούνιν είχε προσκληθεί από την Όπερα του Παρισιού για να πάρει μέρος στην παράσταση «Η Λίμνη των Κύκνων» που θα έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο, ωστόσο πρόσφατα σχόλιά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στους ομοφυλόφιλους και τους υπέρβαρους, προκάλεσαν την αντίδραση της παρισινής όπερας.
 Η Ορελί Ντιπόν, πρώην χορεύτρια και διευθύντρια της Όπερας του Παρισιού, αναγνώρισε πως ο Πολούνιν είναι ένας ταλαντούχος χορευτής ωστόσο οι δημόσιες τοποθετήσεις του δεν συνάδουν με τις αξίες του οργανισμού και ανακοίνωσε την απόσυρση της πρόσκλησης. Ο Πολούνιν, που είναι γνωστός ως το «κακό παιδί» του μπαλέτου, επιτέθηκε στους γκέι χορευτές πριν έναν μήνα σε ανάρτησή του στο Instagram και κάλεσε τους άνδρες χορευτές μπαλέτου να γίνουν «πιο άντρες». Πηγή: lifo

Ο Ντουτέρτε καλεί Επισκόπους να γίνουν «ανοιχτά» ομοφυλόφιλοι

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, άσκησε νέα δριμεία επίθεση εναντίον των Καθολικών Επισκόπων. Δεν δίστασε μάλιστα, να τους κατηγορήσει ως ομοφυλόφιλους.
Νέα επίθεση στους Καθολικούς Επισκόπους εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο οποίος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει απρεπείς εκφράσεις και να τους κατηγορήσει ως ομοφυλόφιλους.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι Επίσκοποι είναι π@@@ς γιοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι περισσότεροι είναι ομοφυλόφιλοι. Θα πρέπει να το φανερώσουν, να ακυρώσουν την αγαμία και να τους επιτραπεί να έχουν αγόρι» τόνισε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πρωτεύουσα Μανίλα.
Ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας έχει αποκαλύψει στο παρελθόν, ότι όταν ήταν μικρός, είχε πέσει θύμα κακοποίησης από ιερέα.
Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, είχε καλέσει τους πολίτες να σκοτώσουν τους Καθολικούς Επισκόπους, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει ως «άχρηστους ηλίθιους».
Είχε επικρίνει δε, την Καθολική Εκκλησία ως «τον πιο υποκριτικό θεσμό», τονίζοντας ότι ο Θεός, στον οποίο πιστεύει, είναι διαφορετικός από τον Θεό που πιστεύουν οι Καθολικοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντουτέρτε, αν και βαφτισμένος Καθολικός, έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει απρεπείς λέξεις, προκειμένου να στοχοποιήσει τους Επισκόπους, οι οποίοι από την πλευρά τους, ασκούν δριμεία κριτική εναντίον της αιματηρής επιχείρησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας έχει αποκαλέσει τον Θεό ως «ηλίθιο» και «π@@@ς γιο», ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν κάποιος βγάλει μία σέλφι μαζί του (σ.σ. Θεό), θα παραιτηθεί αμέσως από το αξίωμά του. sputniknews

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

OVERWATCH: ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ LGBTQ BACKSTORY ΤΟΥ SOLDIER 76

Η Blizzard δημοσίευσε ένα καινούριο Overwatch short story με όνομα Bastet, το οποίο ρίχνει μια ματιά στο παρελθόν του Soldier επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για έναν LGBTQ character. Στο δεκατετρασέλιδο story που μπορείτε να βρείτε στον επίσημο λογαριασμό του Overwatch στο Twitter, βλέπουμε τη συνάντηση της Ana με τον Jack Morrison (Soldier 76) οι οποίοι αυτή τη φορά έχουν αναλάβει μια εχθρική οργάνωση στην Αίγυπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση από τότε που και οι δύο θεωρούσαν τον άλλο νεκρό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης λοιπόν, ο Soldier 76 δείχνει μερικές παλιές φωτογραφίες.
 Σε μία μάλιστα η Ana αναγνωρίζει τον πρώην εραστή του Soldier 76, Vincent. Τότε πάνω στη συζήτηση ο Jack είναι που της λέει ότι "Ο Vincent άξιζε μια πιο χαρούμενη ζωή από αυτήν που μπορούσα να του προσφέρω." Παράλληλα μάθαμε ότι ένα καινούριο Ana skin θα είναι διαθέσιμο σε λίγο καιρό. Το skin αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μάσκα της θεάς Bastet που βλέπουμε στο story. Η Ana το φοράει με την ελπίδα ότι θα γίνει μια προστατευτική φιγούρα για το λαό της Αιγύπτου, έναν λαό για τον οποίο νοιάζεται πολύ βαθιά. Ο Soldier 76 δεν είναι ο πρώτος LGBTQ χαρακτήρας στο Overwatch. Το 2016 μάθαμε ότι η Tracer είχε κάποτε και αυτή σχέση με μια κοπέλα που την έλεγαν Emily. Για περισσότερα νέα, μείνετε συντονισμένοι στο IGN Greece.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Κ. Κούνεβα: Ισόρροπη εκπροσώπηση φύλων στο Ευρωκοινοβούλιο

Η παρέμβαση της ευρωβουλευτού στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Η σημερινή έκθεση λέει δυνατά μια πραγματικότητα που η πλειοψηφία δεν φαντάζεται πως ισχύει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανισότητα!», τόνισε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL  Κωνσταντίνα Κούνεβα, παρεμβαίνοντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά  τη συζήτηση της έκθεσης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο μόνο αιρετό θεσμικό όργανο της Ε.Ε.
Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση στο εσωτερικό του Ε.Κ. όσον αφορά την προώθηση της διάστασης του φύλου τόσο στη διοίκησή του, όσο και στο επίπεδο χάραξης και υιοθέτησης πολιτικής. Επισημαίνει πως η σύνθεση του Ε.Κ. δεν αντικατοπτρίζει την αριθμητική καταγραφή του πληθυσμού ως προς το φύλο στην Ε.Ε., αφού μόνο το 36,1% των ευρωβουλευτών είναι γυναίκες. Αυτή η ανισότητα αντικατοπτρίζεται πιο έντονα στη σύνθεση του Προεδρείου του Κοινοβουλίου, το οποίο αποτελείται από μόλις 7 γυναίκες και 20 άνδρες. Σε ανώτερες διοικητικές θέσεις του Κοινοβουλίου (γενικοί διευθυντές και διευθυντές), το ποσοστό των γυναικών ήταν μόλις 11% το 2016 και μόλις 33% το 2017.
Η έκθεση ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα μέλη τους να διασφαλίσουν ισόρροπη εκπροσώπηση των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του 2019 μέσω καταλόγων εφεδρείας ή άλλων μεθόδων, όπως οι κατάλογοι ισοτιμίας.
Η έκθεση ζητεί, επίσης, να αναθεωρηθεί ο οδικός χάρτης για «την αντιμετώπιση συγκρούσεων και περιστατικών παρενόχλησης μεταξύ βουλευτών και διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών ή άλλων υπαλλήλων» και να περιλάβει μέτρα όπως:
α)  η παροχή υποχρεωτικής κατάρτισης για όλους τους βουλευτές και όλο το προσωπικό ως προς τα θέματα παρενόχλησης·
β)  η σύσταση ειδικής ομάδας ανεξάρτητων, εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, με εντολή να εξετάσει την κατάσταση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ·
γ)  η ενίσχυση των επιτροπών καταπολέμησης της παρενόχλησης με τη συγχώνευσή τους σε μία επιτροπή της οποίας η σύνθεσή θα μεταβάλλεται ανάλογα με την υπό εξέταση περίπτωση και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων όπως δικηγόρων και γιατρών ως μόνιμων μελών της επιτροπής·
Ζητείται επίσης να υπάρχουν εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα εξαλείψουν την ασυνείδητη, μεροληπτική συμπεριφορά και παρενόχληση, τονίζεται δε ότι τα εν λόγω μαθήματα κατάρτισης θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ισότητα των φύλων και σε θέματα που αφορούν άτομα ΛΟΑΔΜΔ. Θα πρέπει δε, να είναι υποχρεωτικά για τους διευθυντές και τα μέλη εξεταστικών επιτροπών και να ενθαρρύνονται ενεργά να συμμετέχουν σε αυτά όλα τα άλλα μέλη του προσωπικού του ΕΚ.

Παίρνουν πίσω τιμητικούς τίτλους από νομπελίστα για ρατσιστικές δηλώσεις

Παρά την προχωρημένη ηλικία του των 91 ετών, το «ιερό τέρας» της βιολογίας, ο Αμερικανός Τζέιμς Γουάτσον, ο οποίος πήρε το Νόμπελ Ιατρικής του 1962 -μαζί με τους Βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μόρις Γουίλκινς- για την ανακάλυψη το 1953 της δομής (διπλής έλικας) του μορίου της ζωής, του DNA, υπέστη την ταπεινωτική αφαίρεση των επιστημονικών τιμητικών τίτλων του από το ερευνητικό Ινστιτούτο στο οποίο εργάστηκε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, εξαιτίας επαναλαμβανόμενων δηλώσεων του που θεωρήθηκαν ρατσιστικές. Το Εργαστήριο Cold Spring Harbor της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από τον Γουάτσον τους τίτλους του ομότιμου πρύτανη, ομότιμου καθηγητή και επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου. 
Ο Γουάτσον είχε διατελέσει διευθυντής του Εργαστηρίου το 1968, πρόεδρος το 1994 και πρύτανης το 2004. Ο Γουάτσον είχε αρχικά υποχρεωθεί να παραιτηθεί από το ινστιτούτο το 2007 (κρατώντας όμως τότε τους τιμητικούς τίτλους του), όταν είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς του Λονδίνου» ότι οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη, κάτι που οφείλεται σε γονιδιακές διαφορές, μια ανισότητα που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από όσους έχουν μαύρους εργαζόμενους. Η ρατσιστική αυτή δήλωση τον είχε γενικότερα απομονώσει από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να φθάσει στο σημείο να πουλήσει και το χρυσό μετάλλιο του Νόμπελ το 2014. Όμως σε ένα πρόσφατο αμερικανικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του (American Masters: Decoding Watson), όταν ρωτήθηκε κατά πόσο έχει στο μεταξύ έχει αλλάξει τις απόψεις του, απάντησε πώς αυτές παραμένουν οι ίδιες. Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην αφαίρεση και των τιμητικών τίτλων του. «
Οι απόψεις του δρος Γουάτσον είναι αξιοκατάκριτες, δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη και με κανένα τρόπο δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του Εργαστηρίου Cold Spring Harbor, των διδασκόντων του, του προσωπικού του ή των φοιτητών του. Το Εργαστήριο καταδικάζει την κατάχρηση της επιστήμης για τη δικαιολόγηση της προκατάληψης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Ο Γουάτσον βρίσκεται σε γηροκομείο, όπου αναρρώνει μετά από τροχαίο ατύχημα, σύμφωνα με το BBC, και έχει μάλλον πολύ μικρή επίγνωση για όσα συμβαίνουν γύρω του.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Στην Αίγυπτο φυλάκισαν δημοσιογράφο επειδή πήρε συνέντευξη από άντρα gay

Ποινή φυλάκισης ενός έτους επιβλήθηκε σε παρουσιαστή από Αιγυπτιακό δικαστήριο, επειδή είχε πάρει συνέντευξη από έναν ομοφυλόφιλο το 2018.
Όπως ανέφερε δικαστική πηγή, ο παρουσιαστής, ο Μοχάμεντ αλ Γάιτι, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι εναντιώνεται στην ομοφυλοφιλία, κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι προώθησε αυτή τη σεξουαλική προτίμηση, καθώς και για προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των τηλεθεατών.


Του επιβλήθηκε επίσης να τελεί υπό επιτήρηση για έναν χρόνο, καθώς και να καταβάλει πρόστιμο 3.000 αιγυπτιακών λιρών (130 ευρώ), σύμφωνα με τον Σαμίρ Σάμπρι, τον δικηγόρο που υπέβαλε μήνυση εναντίον του. Ο Γάιτι μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση και, σε αυτή την περίπτωση, θα παραμείνει ελεύθερος ως την έκδοση της νέας ετυμηγορίας από το εφετείο, υπό τον όρο ότι θα καταβάλει χρηματική εγγύηση 1.000 αιγυπτιακών λιρών (50 ευρώ), ανέφερε ο Σάμπρι, χωρίς να διευκρινίσει εάν ο παρουσιαστής έχει πάρει απόφαση γι' αυτό.
Τον Αύγουστο του 2018, ο παρουσιαστής προσκάλεσε έναν ομοφυλόφιλο στην εκπομπή του, που προβάλλεται στο τηλεοπτικό δίκτυο LTC, και συζήτησε μαζί του για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Στη συνέντευξη, ο προσκεκλημένος, το πρόσωπο του οποίου είχε καλυφθεί με εφέ για την προστασία της ανωνυμίας του, δήλωσε εργαζόμενος στη βιομηχανία του σεξ και μίλησε για τη σχέση του με έναν άλλο άνδρα. Έπειτα από τη μετάδοση της συνέντευξης, το αιγυπτιακό ανώτατο συμβούλιο ελέγχου των ΜΜΕ, κρατικός οργανισμός, επέβαλε αναστολή της μετάδοσης του σήματος του δικτύου αυτού για δύο εβδομάδες εξαιτίας των «παραβιάσεών του».


Σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβουλίου, το δίκτυο LTC παραβίασε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί ως προς την «παρουσίαση ομοφυλόφιλων» και την «προώθηση των συνθημάτων» ή των συμβόλων τους μέσω της τηλεόρασης. Το συμβούλιο επέβαλε την απαγόρευση αυτή μετά την εμφάνιση της σημαίας με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, συμβόλου της κοινότητας LGBT, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Κάιρο το 2017.
Την περίοδο εκείνη, οι αρχές είχαν εξαπολύσει εκστρατεία καταστολής σε βάρος προσώπων που υποπτεύονταν πως είναι ομοφυλόφιλοι, κάτι που στηλίτευσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αιγυπτιακός ποινικός κώδικας δεν απαγορεύει ρητώς την ομοφυλοφιλία. Τα δικαστήρια χρησιμοποιούν συνήθως κατηγορίες περί «ασωτίας» και «πορνείας» για να καταδικάζουν ομοφυλόφιλους.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνεται ομοφοβικός, κομμουνιστής λύκος να φυλάει ΛΟΑΤΚΙ πρόβατα;

Του Κωνσταντίνου Μπογδάνου
Σε ένα κοινοβουλευτικό στιγμιότυπο που τερμάτισε το καφρόμετρο, ο Πάνος Καμμένος – για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αργότερα το ίδιο βράδυ στην Έλλη Στάη και το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη είχε να πει μόνο τα καλύτερα – αποκάλεσε τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά, που δεν ακολουθεί την ηγεσία του κόμματός του στο ξεπούλημα της Μακεδονίας, «νυφούλα».
Σε απλά ελληνικά; Ο συγκυβερνήτης του Τσίπρα, καθήμενος μάλιστα στην καρέκλα του πρωθυπουργού στα υπουργικά έδρανα, επεχείρησε να προσάψει επιτιμητικά σε βουλευτή της αντιπολίτευσης την ταυτότητα του ομοφυλόφιλου. Δεν ήταν ούτε αθώο, ούτε αστείο. Ήταν σκληρός πολιτικός τραμπουκισμός του χειρίστου ομοφοβικού χαρακτήρα με στόχο την δημόσια προσβολή και διαπόμπευση. Κι όμως, μέσα στη βουλή, αλλά και έξω, δεν άνοιξε ρουθούνι.
Επενέβη το, άλλοτε τόσο ευέξαπτο, προεδρείο; Όχι. Παρενέβη κανένας από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ζητώντας τα ρέστα από τον Καμμένο, που ούτως ή άλλως αποδιδράσκει από την συγκυβέρνηση; Ούτε. Είπε κανείς κάτι μετά; Σιγά μη. Γιατί; Διότι η ελληνική Αριστερά, η κομμουνογενής αυτή αρτηριοσκληρωτική παράταξη των ιδεολογικών δεινοσαύρων, υπήρξε μια ζωή χώρος βίαιης ομοφοβίας. Κι ό,τι φερετζέ και να φορέσει, η καταβολή δεν κρύβεται.
Είναι ιδεολογικό dna. Στην ΕΣΣΔ ομοφυλόφιλοι στέλνονταν στα γκουλάγκ ή ακόμα και εκτελούνταν με πρόσχημα την έμφυλη ταυτότητά τους. Ο Τσε Γκεβάρα είχε δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κούβα του Κάστρο ειδικά για ομοφυλόφιλους. Οι ομοφυλόφιλοι, γαρ, ποτέ δεν ταίριαξαν στο ανδροπρεπές μοντέλο του σκληροτράχηλου «νέου άνθρωπου», που είχε αποστολή, ως άλλος ναζισμός, να πλάσει ο κομμουνισμός.
Περίμενε, λοιπόν, κανείς, ότι θα βρεθεί κάποιος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλέσει τον Καμμένο, που ομιλεί εκ μέρους της κυβέρνησης και είπε τον Αμυρά «αδερφή»; Όχι, βέβαια. Οι συριζαίοι, γνωστοί αναίσθητοι οπορτούνες του ελέους, θυμούνται τα κοινωνικά δικαιώματα και τα περί ανοιχτών κοινωνιών μόνο όταν είναι να τσιμπήσουν τίποτα ψηφαλάκια από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα - που τρώει και τον τραμπουκισμό των ομοφοβικοκρυφομοφιλόφιλων νεοναζιστών.
Οι συριζαίοι, σαν καλοί πρώην κνίτες, δεκάρα δε δίνουν για τις ανοιχτές κοινωνίες. Ό,τι ραβασάκι τους έρθει από τις πρεσβείες, να στοιχηθούν προς New Left μεριά, αυτό ακολουθούν. Παίρνουν γραμμή να κατέβουν στα Pride; Βουρ στον πατσά. Παίρνουν γραμμή να ψηφίσουν σύμφωνο, αναδοχή, υιοθεσία; Μέσα. Να κάνουν φασαρία για τον Ζακ; Έγινε. Αλλά αν μπροστά τους δουν το κοινοβουλευτικό τους κολλητάρι να κάνει τον μάγκα με ομοφοβικά καφριλίκια, δεν τρέχει τίποτα.
Ας είναι, λοιπόν, σαφές. Αυτά τα σκύβαλα της Νέας, υποτιθέμενα, Αριστεράς, αυτά τα πολιτικά εξαμβλώματα της αρπαχτής και του βολέματος, δεν μπορούν να αποκτήσουν ποτέ κανένα φιλελεύθερο αντανακλαστικό. Παρέα με τους εθνολαϊκιστές φίλους τους, ξέρουν μόνο να φτύνουν – πριν έρθει η ώρα για να γλείψουν εκεί όπου έφτυσαν. Όχι ότι έχουν θέμα και μ’αυτό. Είναι πολλά τα λεφτά και μηδενικό το απόθεμα αξιοπρέπειας.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Εκ νέου στο εδώλιο ο Αμβρόσιος για τα "αποβράσματα της κοινωνίας"


 Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, στο εδώλιο του οποίου κάθεται ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία ή μίσος και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος για το εμπρηστικό και ακραία ομοφοβικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015 με τον εύγλωττο τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».
Η έφεση που άσκησαν δύο εισαγγελείς, ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου, στην αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου τον Μάρτιο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη Δικαιοσύνη να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στη ρητορική του μίσους και της βίας και μήνυμα προστασίας των θυμάτων της, να εφαρμόσει δηλαδή τον αντιρατσιστικό νόμο σε μια από τις πιο καθαρές περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασής του.
Τόσο καθαρή που ούτε ο ίδιος ο κατηγορούμενος διανοήθηκε να ισχυριστεί το αντίθετο ενώπιον του πρώτου δικαστηρίου. Αναζήτησε, αντιθέτως, σανίδα σωτηρίας στο εύρημα πως, όταν πρόσταζε το ποίμνιό του «φτύστε τους! αποδοκιμάστε τους! μαυρίστε τους! […] Μη διστάζετε, λοιπόν! Οταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι! […] Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε!», δεν εννοούσε τους ομοφυλόφιλους που τον είχαν οδηγήσει, πρωτοφανές για ιεράρχη, στο εδώλιο με μήνυση εννιά μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά τους πολιτικούς, ναι, τους πολιτικούς οι οποίοι ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης.
Προσβολή της λογικής
Μπορεί να ακούγεται παιδαριώδες το σόφισμα, αν όχι εξωφρενικό, αλλά αποδείχτηκε εν τέλει βολικό. Τη σανίδα σωτηρίας την πρόσφερε απλόχερα στον ιεράρχη της η έδρα, που τον κήρυξε αθώο, υιοθετώντας ακριβώς τις λεκτικές του ακροβασίες, παραβλέποντας το ομοφοβικό κρεσέντο της υπεράσπισης και του ίδιου κατά την απολογία του, ανεχόμενη να μετατραπεί η δίκη σε δίκη της ομοφυλοφιλίας, των ΛΟΑΤΚΙ και του κοσμικού κράτους («είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν, αυτοί είναι οι ιεροί κανόνες. Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι», ισχυρίστηκε η υπεράσπιση ενώπιον του δικαστηρίου), στεκόμενη ευλαβικά όταν ο κατηγορούμενος έλεγε στην απολογία του: «Οταν αυτοί είναι προκλητικοί, δεν θα καθίσω με σταυρωμένα τα χέρια, πάσσαλος πασσάλω κρούεται. […] Το “φτύστε τους” είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω. […] Αν είχα ραβδί, θα χτυπούσα. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε». Αναφερόταν σε ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όχι σε πολιτικούς.
  • Η σοκαριστική ομολογία του μητροπολίτη ενώπιον της έδρας ότι θα χρησιμοποιούσε βία ενάντια σε ομοφυλόφιλους έγινε βέβαια με την ασφάλεια ότι η δίκη αφορούσε όχι τις δηλώσεις του στο δικαστήριο, αλλά μόνο το επίδικο κείμενο, το πραγματικό νόημα του οποίου έσπευσε να το αρνηθεί, την ώρα που έκλεινε το μάτι στο πιστό του ποίμνιο και στο πολιτικό του ακροατήριο.
  • «Αν παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποιούσαν οι ναζί, τότε μπράβο», είπε στο δικαστήριο ο ιεράρχης, που αποκαλεί «γλυκιά ελπίδα» τη Χρυσή Αυγή και είναι γνωστός για τη φιλοχουντική πολιτεία του («Από τα Τάγματα Αγγέλων στα Τάγματα Εφόδου», Δημήτρης Ψαρράς, «Εφ.Συν.», 23/3/2018).
Από το έδρανο των συνηγόρων υπεράσπισης παρακολουθούσε τη διαδικασία ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, ενώ ο υπαρχηγός Ηλίας Παναγιώταρος του έγραψε στο τουίτερ: «Εμπαινε, Δέσποτα!».
«Το λεξιλόγιο του Αμβρόσιου είναι το λεξιλόγιο του Χίτλερ και των αγιατολάχ», προειδοποίησε ο μάρτυρας της πολιτικής αγωγής, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
  • Αλλά η έδρα προτίμησε να κλείσει τα αυτιά, υιοθετώντας πλήρως τα σοφίσματα του κατηγορούμενου: «Αντίθετη κρίση προς αυτήν του δικαστηρίου ότι οι προτροπές αναφέρονται στους πολιτικούς δεν συνάγεται από κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο ούτε και από τις καταθέσεις των λοιπών πολιτικώς εναγόντων, καθόσον αυτές έρχονται σε αντίθεση με το ίδιο το κείμενο του δημοσιεύματος. Το γεγονός ότι διατύπωσε τις ως άνω προτροπές σε βάρος των πολιτικών επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος με την απολογία του. Εξάλλου, εν όψει όλων των παραπάνω, το δικαστήριο κρίνει ότι ο κατηγορούμενος με την ιδιότητα του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κατέκρινε με το επίμαχο δημοσίευμα […] με δυσάρεστες και οξείες εκφράσεις τους πολιτικούς που υποστήριζαν το νομοσχέδιο, χωρίς όμως να προκύπτει από τις αόριστες περί αντιθέτου καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ή άλλο αποδεικτικό μέσο ότι διήγειρε τους πολίτες σε εχθροπάθεια, […] ήτοι σε εξωτερίκευση αισθημάτων μίσους σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και προσώπων», αναφέρει το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης.
Τελείως αντίθετη πεποίθηση είχαν όχι μόνο όσοι αντέδρασαν, πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο, συλλογικότητες, σωματεία, οργανώσεις και κόμματα με ψηφίσματα και ανακοινώσεις, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, μέλη της κυβέρνησης και μέλη της Εκκλησίας, απλοί πιστοί, ιερείς και ιεράρχες, σε μια σπάνια στα δικαστικά χρονικά μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά και οι εισαγγελείς που άσκησαν έφεση, ζητώντας να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, κρίνοντας ότι «δεν έγινε ορθά η εκτίμηση από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των πραγματικών περιστατικών» και καταρρίπτοντας σημείο προς σημείο το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης.
Ζητά λιντσάρισμα
Το επίδικο κείμενο σύμφωνα με το "efsyn.gr", σημειώνουν οι εισαγγελείς, «και από την ίδια τη γραμματική και συντακτική του διατύπωση είναι προφανές ότι αναφέρεται σε υποκείμενα, σε πρόσωπα και όχι σε πράξεις, περιλαμβάνει διαρκείς και συστηματικές προτροπές σε βία, διακρίσεις και μίσος σε βάρος των ομοφυλόφιλων και καλεί σε πράξεις. Ο μητροπολίτης […] καλεί σε λιντσάρισμα, με ενεργό συμμετοχή πολιτών, προσπαθώντας μάλιστα να άρει τις όποιες επιφυλάξεις και ενδοιασμούς τους με τη φράση “μη διστάζετε”. Αυτό το λεκτικό σφυροκόπημα, οι διαρκείς προτροπές, εντείνει αφ’ ενός την αίσθηση του επείγοντος και άρα την αναγκαιότητα για άμεση ανάληψη δράσης και αφ’ ετέρου την πεποίθηση ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι μιαρό και νοσηρό σώμα μέσα στην κοινωνία, μια “εστία κοινωνικής μόλυνσης”, που πρέπει να εξαφανιστεί με άμεσο και βίαιο τρόπο. […] Ακόμα και οι όποιες αναφορές που κάνει στους πολιτικούς, και πάλι τους ομοφυλόφιλους στοχοποιούν».
Αλλωστε, λίγες μέρες πριν από τη δίκη, ο ίδιος ο Αμβρόσιος είχε παραδεχτεί σε νέο του κείμενο στο ιστολόγιό του ότι το επίδικο κείμενο στρεφόταν ακριβώς εναντίον των ομοφυλόφιλων, όχι των πολιτικών. «Το αδίκημα για το οποίο θα δικασθώ είναι η αρνητική στάση μου προς τους ομοφυλόφιλους! Η προτροπή μου “φτύστε τους”, όπως δημοσιεύθηκε στο Blog […], όπως φάνηκε, τους ενόχλησε πολύ», ομολογεί ο μητροπολίτης («ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΟΥΝ “ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ”», 12/3/2018).
Αλλά ούτε αυτή την πανηγυρική ομολογία φαίνεται ότι αξιολόγησε το δικαστήριο. Μάλιστα, η μοναδική φορά που αντέδρασε έντονα ο μητροπολίτης ενόσω καθόταν στο εδώλιο ήταν όταν επιχείρησε η συνήγορος της πολιτικής αγωγής να διαβάσει το συγκεκριμένο απόσπασμα. Δεν της το επέτρεψε η πρόεδρος Ξανθή Σταμάτη.
Η έφεση
Στην έφεσή τους, οι εισαγγελείς κάνουν εκτεταμένη αναφορά στο κείμενο αυτό, σημειώνοντας ότι «ουδεμία αναφορά ή νύξη κάνει σε πολιτικούς».
Και εξηγούν: «[…] το σύνολο των εγγράφων που έχει προσκομισθεί από την υπεράσπιση δεν αφορά στην πολιτική τάξη αλλά κατατείνει να αποδείξει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ανώμαλοι. […] Είναι παγίως δεκτό τόσο από τη νομολογία του Αρείου Πάγου αλλά και των κατώτερων δικαστηρίων όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι τα δημοσιεύματα ή κάθε είδους κείμενα δεν μπορούν να ερμηνεύονται αποσπασματικά αλλά ως ενιαίο νοηματικό σύνολο. Η επίδικη ανάρτηση τόσο στο σύνολό της όσο και στα επιμέρους στοιχεία της είναι σαφές ότι αφορά στους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι στοχοποιούνται κατά τρόπο εμπρηστικό».
Το ερώτημα είναι αν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου θα εκμεταλλευτεί την Τετάρτη την ευκαιρία που του δίνουν οι δύο εισαγγελείς να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να το περιγελάσουν με σοφίσματα, ενώ οραματίζονται θεοκρατικά ή φασιστικά καθεστώτα που οικοδομούνται στα θεμέλια του ρατσιστικού μίσους και της βίας.
Τέλος σε  δυναμική κινητοποίηση καλούν μέλη του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος έξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, Κορίνθου 67, στις 9 το πρωί της Τετάρτης.