Menu

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ο πρώτος γκέι ιμάμης: πιστός και έκπτωτος

Δεν μου επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε κανένα τζαμί. Γι' αυτό πια το τζαμί είναι στην καρδιά μου». Ο Nur Warsame έγινε ο πρώτος γκέι ιμάμης στην Αυστραλία. Πριν του απαγορευθεί να κηρύττει τον λόγο του Αλλάχ, συμβούλευε τους Μουσουλμάνους απ' όλον τον κόσμο να μην αισθάνονται καμία ντροπή για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. «Η ιεραρχία και η ισχύς που συγκεντρώνει ο Μουσουλμανισμός είναι απλώς κάτι το απίστευτο. 
Οι πνευματικοί ταγοί του με μια τους λέξη μπορούν να καταστρέψουν μια ζωή ή να την εξυψώσουν. Φυσικά και πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι γκέι ιμάμηδες. Απλώς είναι τρομοκρατημένοι, πόσω μάλλον να προχωρήσουν σε coming out. Γιατί έχουν να κάνουν με μία παρωχημένη ιδεολογία που υποστηρίζει ότι γι' αυτό που κάνεις στην κρεβατοκάμαρά σου θα μετανοήσεις μόνο αν δολοφονηθείς, κακοποιηθείς, δαρθείς. Στην περίπτωσή μου, η θρησκεία χρησιμοποιήθηκε για να με τιμωρήσει, όταν αποκάλυψα τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό». 
 Ο Nur εδώ και πέντε χρόνια έχει ιδρύσει το "Marhaba" ένα γκρουπ προσευχής για τα μέλη της LGBTQI κοινότητας. Καθώς αντιμετωπίζει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αφού του απαγορεύθηκε η είσοδος σε μουσουλμανικούς ναούς, φροντίζει να διαδίδει το κήρυγμά του μέσω των social media. Η ανταπόκριση γκέι μουσουλμάνων στο κάλεσμά του είναι τεράστια. Όπως λένε, είναι ο άνθρωπος που αποκατέστησε την πίστη και την αφοσίωσή τους στη θρησκεία, ένα κομμάτι της οποίας, το πιο φανατικό και μισαλλόδοξο, τους θέλει νεκρούς.. Πηγή: wlifo

Έτσι θα δείχνει το μέλλον της Ελληνικής Πολιτικής

Για τους πολιτικούς παρατηρητές και παρατηρήτριες το 2015 ήταν μια χρονιά-σεισμός. Παρόλο που εκλήφθηκε ως η απαρχή κομματικών ανακατατάξεων, αποτέλεσε στην ουσία το τέλος μίας.
Οι πολιτικές συμμαχίες που καθόρισαν τα αριστερά και δεξιά κόμματα από τη Μεταπολίτευση και μετά, διέλυσαν προ πολλού τη σύνθεση των εκλογικών τους βάσεων — ιδεολογικά, δημογραφικά, οικονομικά, γεωγραφικά, πολιτισμικά — και τα κόμματά τους απέτυχαν να προσαρμοστούν.
Γράφει η Μαρία Καλογεροπούλου*
Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η αρχή μιας ανακατάταξης σε πολιτικές, όταν οι νέες κομματικές συμμαχίες αποφασίσουν ποιες ιδέες και πεποιθήσεις αντιπροσωπεύουν —όταν ουσιαστικά, τα κόμματα προφθάσουν τη μετατόπιση των ψηφοφόρων τους, που έχει ήδη συμβεί. Το μέλλον έχει φτιαχτεί πριν καλά-καλά το καταλάβουμε, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ελληνική πολιτική.
Τα σημερινά πολιτικά κόμματα είναι κατά κύριο λόγο αρσενικά, γηρασμένα και με νοοτροπία επαρχίας (ακόμα και αν βρίσκονται στην πόλη). Σε όλα τα κόμματα, υπάρχει ένα κενό μεταξύ κληρονομικής παράδοσης δυο-τριών δεκαετιών πριν και των πραγματικών συμφερόντων των σημερινών εκλογικών συμμαχιών.
Μέχρι το 2020 και 2030 το πολιτικό τοπίο θα έχει αλλάξει δραματικά. Μπορεί να δεις τον εαυτό σου να ψηφίζει ένα κόμμα που δεν θα φανταζόσουν ποτέ ως τώρα ότι θα υποστήριζες. Πώς θα είναι αυτό το πολιτικό μέλλον;
Μετά τον θρίαμβο του “νεοφιλελευθερισμού” επί του ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση μεταξύ εθνικισμού και παγκοσμισμού έχει μόλις αρχίσει. Μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο debate για τα ΛΟΑΔ δικαιώματα (σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου, αναδοχή παιδιών), το “Μακεδονικό ζήτημα“ ή τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Ωστόσο, άλλα ζητήματα όπως οικολογία ή φεμινισμός θα γίνουν η ιδεολογική βάση της αριστεράς.
Για τους εθνικιστές και εθνικίστριες, η πιο σημαντική διαχωριστική γραμμή είναι αυτή ανάμεσα σε Έλληνες-ίδες με τις παραδόσεις τους και οποιονδήποτε άλλο. Η άνοδος του λαϊκιστικού εθνικισμού συμβαίνει παράλληλα με την άνοδο του παγκοσμισμού (ή αλλιώς κοσμοπολιτισμού).
Για τους πολυπολιτισμικούς γκλομπαλιστές και γκλομπαλίστριες (κοσμοπολίτες), τα εθνικά σύνορα θεωρούνται ολοένα και πιο απαρχαιωμένα, ίσως ακόμη και ανήθικα. Σύμφωνα με την αναδυόμενη προοδευτική ιδεολογία, οι ταυτότητες που μετράνε είναι υπο-εθνικές (φυλή, φύλο, σεξουαλικός προσανατολισμός) και υπερεθνικές (παγκόσμια υπηκοότητα).
Αυτή η διαφορά θέασης του κόσμου καθορίζει καίρια τις διαφορές στην πολιτική. Οι εθνικιστές-στριες υποστηρίζουν τη μετανάστευση και την Ε.Ε. μόνο σε περίπτωση που βελτίωνε τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων-ίδων. Για τους νέους παγκόσμια-προσανατολισμένους προοδευτικούς-ές, η ευημερία των Ελλήνων-ίδων δεν αρκεί ως λόγος για να αντιταχθούν στη μετανάστευση.
Οι εθνικιστές-στριες θα είναι ένα μπλοκ κυρίως ανεκπαίδευτων ανθρώπων, μεσαίας προς εργατική τάξη. Οι προοδευτικοί-ές της επόμενης γενιάς θα είναι μια συμμαχία της μεσαίας με την ανώτερη τάξη, υπερεκπαιδευμένων ανθρώπων εξοικειωμένων με τις κοινότητες μεταναστών-στριών, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πολλοί προοδευτικοί και προοδευτικές θα θεωρούν δεδομένη την ηθική, ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολίτες του κόσμου, εξισώνοντας τον εθνικισμό και πατριωτισμό με τον ρατσισμό και τον φασισμό.
Ο μαρασμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εξαιτίας της λιτότητας και της αυτοματοποίησης, θα απελευθερώσει την αριστερά έτσι ώστε αυτή να αγκαλιάσει ολόψυχα το ελεύθερο εμπόριο μαζί με τη μαζική μετανάστευση. Η αναδυόμενη προοδευτική ιδεολογία του μετα-εθνικού κοσμοπολιτισμού θα ταιριάξει άψογα με την Οικονομία της Γνώσης ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Η πολιτική παρακμάζει εντός της αριστεράς και ο φιλο-επιχειρηματικός φιλελευθερισμός αυξάνεται συνεχώς. Πολύ πιθανόν η Αριστερά του 2030 να είναι περισσότερο υποστηρικτική στην Αγορά από τη Δεξιά.
Η ανακατάταξη της πολιτικής του παρόντος και του κοντινού μέλλοντος θα αποτελειώσει την κομματική ανακατάταξη του παρελθόντος των μερικών δεκαετιών πριν. Ξεκίνησε ήδη στις περισσότερες Δυτικές χώρες. Και παρόλο που είναι αδύνατο να ξέρουμε πότε ακριβώς θα συμβεί στην Ελλάδα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για τις επόμενες εκλογικές περιόδους: το παλιό πολιτικό σύστημα καταρρέει και μια νέα ελληνική πολιτική τάξη γεννιέται.
*Η Μαρία Καλογεροπούλου είναι Co-Founder του Προχωράμε media από το thecaller

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

O νέος έρωτας της φεμινίστριας Ρόουζ ΜακΓκόουαν είναι non binary μοντέλο 28 ετών.

«Όλοι είμαστε ανδρόγυνοι, το φύλο είναι ανθρώπινο δημιούργημα» είχε πει παλαιότερα το 28χρονο μοντέλο Νέος έρωτας για την Ρόουζ ΜακΓκόουαν, τη μάχιμη φεμινίστρια που δίνει προσωπική μάχη τα τελευταία χρόνια με τον σεξισμό και τον μισογυνισμό στο Χόλιγουντ. H ΜακΓκόουαν, που έχει γίνει περισσότερο γνωστή εξαιτίας των καταγγελιών της περί βιασμού από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και των προσπαθειών της τα τελευταία χρόνια να αποκαλύψει τη δράση του διεφθαρμένου παραγωγού, βρήκε ξανά τον έρωτα με έναν... αντισυμβατικό σύντροφο.
 Πρόκειται για το 28χρονο μοντέλο από τη Νέα Υόρκη Rain Dove, που δεν αυτοχαρακτηρίζεται ούτε ως άνδρας ούτε ως γυναίκα, αλλά ως άτομο non-binary, δηλαδή με απροσδιόριστη ταυτότητα φύλου. Η Rain Dove γεννήθηκε γυναίκα ωστόσο η αρρενωπή της εμφάνιση από μικρή ηλικία την έκαναν να αμφισβητήσει τον αυστηρό διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση το φύλο. Η 28χρονη με το εντυπωσιακό ύψος εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως μοντέλο γυναικείων αλλά και ανδρικών ρούχων, ωστόσο παλαιότερα είχε εργαστεί ακόμα και ως πυροσβέστης, παριστάνοντας τον άνδρα για έναν χρόνο. «Πιστεύω ότι όλοι είμαστε ανδρόγυνοι. Το φύλο είναι δικό μας δημιούργημα. Δεν θέλω να είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, γιατί απλά δεν είμαι αποκλειστικά τίποτε από τα δύο», ανέφερε το 28χρονο μοντέλο σε παλαιότερή της συνέντευξη στο Buzzfeed.

iGeneration:η νέα γενιά που μεγάλωσε διαφορετικά από σένα

Όπως θα το φανταστείτε πιθανότατα, η λέξη «iGeneration» προέρχεται από τη σειρά των δημοφιλών προϊόντων της Apple, όπως η συσκευή μουσικής iPod και το iPhone. Το μικρό «i» αφορά στον αντίκτυπο της Apple στη σημερινή νεολαία, (αν και η εταιρεία δεν κατέχει τα δικαιώματα του όρου). Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από την ψυχολόγο Jean M. Twenge.
Γεννήθηκαν λίγο μετά το 1990 και μεγάλωσαν παρέα με τα πρώτα κινητά, τα πρώτα PC στα σπίτια, τα πρώτα laptop, και όταν έγιναν έφηβοι γνώρισαν τα smartphones σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που γνώρισαν κινητά τηλέφωνα με απειροελάχιστες δυνατότητες.
Είναι πάντα online
Είναι πάντα συνδεδεμένοι. Δεν γνώρισαν τον κόσμο χωρίς ίντερνετ, αφού μεγάλωσαν παράλληλα, και όταν μεγάλωσαν αρκετά για να το χρησιμοποιήσουν, αυτό είχε ήδη γιγαντωθεί. Η Γενιά Z μεγάλωσε αγκαλιά με την Google. Το Wi-Fi ήταν... πάντα δεδομένο.
Πιστεύουν στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα. Τα παιδιά Ζ έχουν φίλους από μια ποικιλία εθνικοτήτων, λόγω ίντερνετ, λόγω ενδιαφερόντων, λόγω ταξιδιών.
Σύμφωνα με την Dr. Twenge, δεν έχουν τα ίδια πιστεύω με τις προηγούμενες γενιές. Αν δεν περνούν κάπου καλά, απλώς φεύγουν, αν δεν ικανοποιούνται από μια δουλειά παραιτούνται, δεν θα αναλάβουν καμία υποχρέωση πριν είναι τρομερά μεγάλη ανάγκη και αυτό θα τους ενηλικιώσει πολύ αργότερα.
Κοινωνικοποιούνται με εντελώς νέους τρόπους, απορρίπτουν τα κάποτε ιερά κοινωνικά ταμπού και θέλουν διαφορετικά πράγματα από τη ζωή και τη σταδιοδρομία τους.
Με τόση πληροφορία, κάθε σκέψη τους περνά από περισσότερα "φίλτρα" σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές - ως εκ τούτου ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλειά τους, και αυτό τους κάνει πιο κλειστούς στα καβούκια τους.
Είναι περισσότερο ανοιχτοί στη "σεξουαλική ρευστότητα". Η Gen Z υποστηρίζει το γκέι γάμο και τα δικαιώματα των τρανς. Για αυτούς, όλα αυτά είναι μέρος της καθημερινής ζωής και αναφαίρετα δικαιώματα των ανθρώπων.
Τα παιδιά της γενιάς αυτής, ξοδεύουν σχεδόν όλες τις ώρες τους παρέα με την τεχνολογία - είναι κομμάτι της πραγματικότητάς τους και ορίζονται από την τεχνολογία και τη χρήση των social media.
Αλλά η τεχνολογία δεν είναι το μόνο πράγμα που κάνει την iGen διακριτή και διαφορετική από κάθε άλλη γενιά. Είναι επίσης διαφορετικοί ως προς τον τρόπο που περνούν τον χρόνο τους, τον τρόπο συμπεριφοράς τους και τη στάση τους απέναντι στη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα και την πολιτική.
Κοινωνικοποιούνται με εντελώς νέους τρόπους, απορρίπτουν τα κάποτε ιερά κοινωνικά ταμπού και θέλουν διαφορετικά πράγματα από τη ζωή και τη σταδιοδρομία τους.
Έχουν εμμονή με την ασφάλεια, επικεντρώνονται στην διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα και δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. 
Καθώς η νέα αυτή ομάδα νέων μεγαλώνει στην ενηλικίωση, πρέπει όλοι να τους κατανοήσουμε: η οικογένεια πρέπει να τους καταλάβει, οι επιχειρήσεις πρέπει να υπολογίσουν πώς να τους προσεγγίσουν, τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια πρέπει να γνωρίζουν πώς να τους εκπαιδεύουν και να τους καθοδηγήσουν. Γιατί η iGen είναι το μέλλον, και το μέλλον είναι πάντα συναρπαστικό, όσο κι αν είναι διαφορετικό.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

SeaNema Open Air Film Festival 2018: ένα LGBTQ αφιέρωμα

O κινηματογραφικός διάλογος με τα LGBTQ θέματα έχει ξεκινήσει, εδώ και κάποια χρόνια, δυναμικά στην Ελλάδα - υπάρχει πληθώρα ταινιών, εκδηλώσεων, θεματικών φεστιβάλ. Εχουν γίνει αγώνες κι έχει ανοίξει δρόμος. Η αλήθεια όμως είναι ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα της. Οσο πιο έξω βγαίνει κανείς από τις μεγάλες πόλεις, όσο πιο πολύ εισχωρεί στην ελληνική επαρχία, η επικοινωνία είναι πιο δύσκολη, σίγουρα πιο αμήχανη, οι κοινωνίες πιο κλειστές.
Για αυτό και η απόφαση ενός φεστιβάλ όπως το SeaNema Open Air Film Festival να μην μείνει φέτος στο ευκολόπιοτο σινε-θέαμα, που έτσι κι αλλιώς θα προσφέρει στις ειδυλιακές παραλίες της Κεφαλονιάς, αλλά να ρίξει το φως του προβολέα και να ανοίξει βλέμματα και καρδιές στην αγάπη (τη μία και τη μόνη - όποια έκφραση κι αν έχει) είναι πολύ σημαντική, καθοριστική και αξιέπαινη.
Seanema 607
Το φετινό αφιέρωμα του SeaNema Open Air Film Festival έχει τίτλο «Χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος». Πρόκειται για μια ρετροσπεκτίβα ταινιών που ασχολούνται με τα δικαιώματα, τις ζωές και τις ιστορίες των ανθρώπων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με σκοπό πάντα την ενημέρωση, την εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικώς, σε μια προσπάθεια εξάλειψης της ομοφοβίας και επικράτησης της κοινωνικής ισότητας.
god's own country 607God's Own Country του Φράνσις Λι
Καταλυτικός παράγοντας για την απόφαση της φετινής θεματικής ήταν το γεγονός ότι οι διοργανωτές του φεστιβάλ γνωρίζουν και ζουν την Κεφαλονιά, τον τόπο που διεξάγεται το φεστιβάλ. Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με μεγάλη πολιτιστική βιογραφία, αλλά δεν παύει να ανήκει στο επαρχιακό κομμάτι της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην πλειψηφία τους δυσκολεύονται να ζήσουν ανοιχτά και ελεύθερα σε μια επαρχιακή πόλη. Αυτό το γεγονός προβλημάτισε τους διοργανωτές: γιατί να μην μπορείς να ζεις στο μέρος που αγαπάς, όπως αγαπάς; Σύντομα στη συζήτηση μπήκε η εμβληματική ταινία «Η γραβάτα» του Αλέξη Μπίστικα.
Χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος
η πίκρα θα μ έπνιγε το δάκρυ ο πόνος
εσύ με οδήγησες στη γη στην ελπίδα
του κόσμου το νόημα στα μάτια σου είδα
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας ζει σε ένα χωριό, κι όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά το Λονδίνο, γνωρίζει έναν άντρα με τον οποίο ερωτεύονται. Όταν ξαναεπισκέπτεται το χωριό του, νιώθει ότι για να ζήσει εκεί θα πρέπει να καταπιέσει αυτό που πραγματικά είναι. Στην ταινία, ο Μπίστικας χρησιμοποίησε το τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου «Δυο νύχτες – Αλίμονο». Πρόκειται για ένα τραγούδι που έχει καταγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο ως ένα βαθιά αρρενωπό τραγούδι. Η χρήση του όμως από το Μπίστικα στη «Γραβάτα» μετατοπίζει την οπτική γωνία, αποδεικνύοντας ότι η ανάγκη της αγάπης δεν έχει φύλα και το αρχέτυπο του αρρενωπού (macho) άντρα στην επαρχία μπορεί να λειτουργήσει καταπιεστικά. Ο στίχος του τραγουδιού έδωσε όνομα σε όλο τον προβληματισμό και την επιθυμία των ανθρώπων του SeaNema: χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος. Χωρίς την αγάπη του συντρόφου, αλλά και των άλλων ανθρώπων, της κοινωνίας, του ίδιου του κράτους.
Call Me by Your Name 607Να με Φωνάζεις με το Ονομα σου του Λούκα Γκουανταντίνο
Μεταξύ άλλων το πλούσιο αυτό παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει το «Να με Φωνάζεις με το Ονομά σου» του Λούκα Γκουανταντίνο, το ντοκιμαντέρ «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη και το «God's Own Country» του Φράνσις Λι. Στο φεστιβάλ έχουν προσκληθεί για να μιλήσουν, με αφορμή τις ταινίες, για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και το queer στην τέχνη η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννάκακη, ο Επίκουρος Καθηγήτης Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Σαμπατακάκης, η διεμφυλική συγγραφέας και ηθοποιός Μπέττυ Βακαλίδου, καθώς και ο βραβευμένος σε Sundance και Βερολίνο Φράνσιν Λι, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «God's Own Country».
Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα προβολών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ταινίες τρυφερές, βαθιά συναισθηματικές...»
SeaNema 2017 end 607 2Ο Βασίλης Κεκάτος σε παρουσίαση της περσινής διοργάνωσης
Το Flix ρώτησε τον Βασίλη Κεκάτο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του SeaNema Open Air Film Festival, για το πώς γεννήθηκε η σκέψη για μία τέτοια δραστηριότητα, πώς επέλεξαν τις ταινίες και τι θα τους έκανε χαρούμενους στην επικοινωνία με τους θεατές.
Οι λόγοι που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη θεματική είναι καθαρά συνειδησιακοί. Είμαστε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, συνεπώς το πρώτο πράγμα στο οποίο πιστεύουμε είναι η τέχνη και η μικρή ή μεγάλη ικανότητα αυτής να μετατοπίζει τον άνθρωπο. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι της γενιάς μας που αν θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους θα πρέπει να αλλοιώσουν τον τρόπο που επέλεξαν να ζουν την προσωπική τους ζωή, υποκύπτοντας στις κοινωνικές νόρμες και τις απαιτήσεις τους.
Obscuro Barocco 607Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα προβολών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ταινίες τρυφερές, βαθιά συναισθηματικές και όχι τόσο τόλμηρες όσο ίσως να θέλαμε. Ταινίες που αφηγούνται ερωτικές ιστορίες. Γιατί ο έρωτας είναι ένα σημείο που συναντιόμαστε όλοι: straight, gay, λεσβίες, trans. Με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ίσως να ενεργοποιούνταν άλλου είδους μηχανισμοί στο θεατή. Κάτι το οποίο δε θα βοηθούσε κανέναν. Ούτε αυτούς, ούτε εμάς, αλλά ούτε και το σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από τη συμφιλίωση του θεατή με πλευρές της πραγματικότητας που επιλέγει να μην βλέπει.

Οι ταινίες του αφιερώματος

Call me by your name 607
Δευτέρα 30/7
«Να με Φωνάζεις με το Ονομα σου» του Λούκα Γκουαντανίνο [Παραλία Φύκια / Ληξούρι]
god's own country 607
Τετάρτη 1/8
«Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη [Κτήμα Χαριτάτου / Ληξούρι]
«God's Own Country» του Φράνσις Λι [Μαρίνα Αργοστολίου / Δράπανο]
carol gaze 607
Πέμπτη 2/8
«A Single Man» του Τομ Φορντ [Παραλία Αννούλα / Καραβόμυλος Σάμης]
«Carol» του Τοντ Χέινς [Άλσος Καλλιθέας / Λακήθρα]

SeaNema Open Air Film Festival: «Χωρίς την αγάπη σου, θα ήμουνα μόνος»

Τα μάτια των ανθρώπων που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν, είναι ο φακός που ονειρεύεται και καταγράφει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Για κάθε άνθρωπο, υπάρχει ένα ζευγάρι μάτια που θα τον ονειρευτεί ιδανικό και θα καταγράψει την αποθέωσή του. Τα μάτια αυτά ποικίλλουν και διαφέρουν για τον καθένα. Άλλα είναι γαλανά, άλλα μελιά, άλλα ανήκουν σε γυναίκες, άλλα σε άνδρες, άλλα σε γυναίκες που γεννήθηκαν άνδρες, σε άνδρες που γεννήθηκαν γυναίκες, σε γυναίκες που αγαπάνε άνδρες ή γυναίκες ή σε άνδρες που αγαπάνε άνδρες. Τόσα μάτια όσοι και άνθρωποι. Τόσοι φακοί όσες και ιστορίες. Κι όπως όλες οι ιστορίες αγάπης αξίζουν καταγραφής, έτσι κι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το βλέμμα του αγαπημένου ανθρώπου. Χωρίς την αγάπη του θα ήμασταν μόνοι.
Οι ταινίες του φετινού αφιερώματος μας έμαθαν να αγαπάμε και να αφήνουμε χώρο για να αγαπηθούμε. Αυτή την εμπειρία θέλουμε να μοιραστούμε φέτος μαζί σας: την εμπειρία της αγάπης και της αποδοχής της. Ακόμα κι εκείνης της αγάπης που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε με την πρώτη ματιά. Κάθε βράδυ, σε διαφορετικές τοποθεσίες και παράλληλα με τον Πλατύ Γιαλό, σας περιμένουμε για να παρακολουθήσουμε μαζί μερικές από τις πιο αγαπημένες διεθνείς κι εγχώριες queer ταινίες.
Μάθε περισσότερα* για το SeaNema Open Air Film Festival 2018 στο επίσημο site του φεστιβάλ,αλλά και κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία με το τι συμβαίνει καθημερινά μέσως της σελίδας του στο Facebook

Η Λίβερπουλ συμμετέχει στο Gay Pride

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ εξέφρασε τη στήριξή της για το φετινό Gay Pride που θα γίνει στην αγγλική πόλη. Στον λογαριασμό της στο Facebook η θρυλική ομάδα άλλαξε το κλασσικό ερυθρόλευκο της φανέλας της με τα χρώματα του Pride. 
Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι το Σάββατο 28 Ιουλίου που θα διεξαχθούν οι εορτασμοί στο Λίβερπουλ, η κερκίδα των οργανωμένων οπαδών της ομάδας (Kop) θα φωτιστεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου και εκπρόσωποι της ομάδας θα συμμετέχουν στην παρέλαση.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Grinder (2016): Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται..

ΤΟ Grinder είναι μια μοντέρνα νεανική ταινία που επικεντρώνεται στον Luke, έναν αθώο και συνάμα αφελή ή καλύτερα ανέμελο  έφηβο που θέλει να δραπετεύσει από το ασφυκτικό περιβάλλον του σπιτιού του που βρίσκεται  στα προάστια, αναζητώντας τη σεξουαλική του ταυτότητα. 
Είναι ανυποψίαστος δελεασμένος από έναν σέξι πράκτορα σε έναν ιστότοπο μοντέλων στον κόσμο του θεάματος μπλέκοντας τις προσωπικές του σκέψεις με το δυναμικό της σκηνής των μοντέλων της Νέας Υόρκης, αλλά γρήγορα ανακαλύπτει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Μια προσεκτική αλλά σύγχρονη ματιά στην ζωή της μεγαλούπολης γεμάτη πάθος, ένταση αλλά και εξόδους διαφυγής από την πραγματικότητα αποτελούν μερικά από τα πρώτα συστατικά μιας ιστορίας που ίσως δεν διαφέρει από την ζωή του σήμερα...
Here OR Here

Για ομοφοβία καταγγέλλει την Ανατ. Ευρώπη ο Έλτον Τζον

Κατηγορεί τις κυβερνήσεις τους ότι εγείρουν προσκόμματα στη μάχη για την αντιμετώπιση του AIDS Ο Βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον καταφέρθηκε με δριμύτητα σήμερα από το Άμστερνταμ εναντίον των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες κατηγόρησε για «σημαντικές διακρίσεις» σε βάρος των ομοφυλόφιλων, των λεσβιών, των αμφιτεροφυλόφιλων και διεμφυλικών προσώπων και ότι εγείρουν προσκόμματα στη μάχη για την αντιμετώπιση του AIDS. 
«Εάν δεν υπήρχε αυτή η μισαλλοδοξία και αυτό το μίσος, αυτή η νόσος θα μπορούσε να είχε εξαλειφθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεστε» είπε ο διάσημος καλλιτέχνης σε δημοσιογράφους στο συνέδριο για το AIDS, που διεξάγεται στο Άμστερνταμ. «Αυτές οι χώρες υιοθετούν μια πολιτική σημαντικών διακρίσεων σε βάρος των μελών της κοινότητας ΛΟΑΔ» υπογράμμισε, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις για την περιορισμένη πρόσβαση που επιτρέπουν στους ΛΟΑΔ στα θεραπευτικά προγράμματα. «Σίγουρα, αυτό δεν αφορά μονάχα την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει στην Αμερική, στη Βρετανία, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην Ανατολική Ευρώπη. Εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή και την Ασία» σημείωσε ενώπιον των δημοσιογράφων. «Όσο (…) δεν βγάζουμε από το μυαλό μας τη σκέψη ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι κατώτερα πλάσματα, φοβάμαι ότι σε 20 χρόνια θα συνεχίζουμε να συζητάμε τα ίδια θέματα» διαβεβαίωσε. 
Ο 71χρονος τραγουδιστής έκανε τις παραπάνω δηλώσεις αφού παρουσίασε μαζί με τον πρίγκιπα Χάρι ένα σχέδιο διεθνούς χρηματοδότησης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να «σπάσει ο κύκλος» της μετάδοσης του ιού HIV. Ο Έλτον Τζον, το ίδρυμα του οποίου έχει συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια μετά την ίδρυσή του το 1992, κάλεσε τους πολιτικούς, άνδρες και γυναίκες, σε δράση, εκτιμώντας ότι κρατούν το κλειδί για το τέλος του AIDS. «Είναι η πρώτη ασθένεια που θα μπορούσε να εξαλειφθεί όσο εγώ ζω» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση «πολύ απογοητευτική». 
«Οι πολιτικοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτή την επιδημία σύντομα (…) σας παρακαλώ, σκεφτείτε τους ανθρώπους αυτούς ως ίσα όντα» ήταν η έκκληση που απηύθυνε.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Νιώθω ασφαλής ώστε να επιτρέψω στον άλλον τη διαφορετικότητά του;

Είναι δύσκολες οι ανθρώπινες σχέσεις, η ανθρώπινη επαφή… Συχνά όλα καταλήγουν στο συμφέρον και την ιδιοτέλεια. Λείπουν η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη, η εγγύτητα…
Παρακάτω αναφέρονται 10 Τρόποι για να δημιουργήσω μια πετυχημένη σχέση με τον συνάνθρωπό μου, 10 σημεία τροφή για σκέψη γύρω από την ανθρώπινη συναναστροφή…
  1. Μπορώ κατά κάποιο τρόπο να δίνω την εικόνα του ανθρώπου που είναι συνεπής -με τη βαθιά έννοια της λέξης- που να αξίζει να τον εμπιστεύομαι και να βασίζομαι σε αυτόν;
  2. Μπορώ να εκφράζομαι με έναν τέτοιο τρόπο ώστε, στο μέτρο του δυνατού, να μην παρερμηνεύεται ο λόγος μου από τους άλλους;
  3. Μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο να έχει την εμπειρία μιας θετικής στάσης προς τους άλλους, μιας στάσης ζεστασιάς, φροντίδας, προσοχής, ενδιαφέροντος και σεβασμού;
  4. Μπορώ να είμαι αρκετά δυνατός ως άνθρωπος ώστε να είμαι ξεχωριστός από τους άλλους; Μπορώ να σέβομαι τα συναισθήματα, τις ανάγκες μου καθώς και τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου;
  5. Νιώθω αρκετά ασφαλής μέσα μου ώστε να επιτρέψω στον άλλον τη διαφορετικότητά του; Μπορώ να επιτρέψω στον άλλον να είναι αυτό που είναι – τίμιος ή απογοητευτικός, παιδαριώδης ή ενήλικος, σε κατάσταση απόγνωσης ή με αυτοπεποίθηση; Μπορώ να του δώσω την ελευθερία της ύπαρξής του; Η αισθάνομαι ότι θα πρέπει να ακολουθήσει συμβουλές, να παραμείνει εξαρτημένος σε μένα, ή να μου μοιάσει;
  6. Μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου να μπει στον κόσμο των συναισθημάτων και των προσωπικών εξηγήσεων του άλλου και να τα δω ακριβώς όπως τα βιώνει αυτός;
  7. Μπορώ να τον δεχτώ όπως ακριβώς είναι; Μπορώ να επικοινωνήσω αυτήν τη στάση μου; Ή μπορώ μόνο να τον δεχτώ υπό όρους; δεχόμενος μόνο ορισμένα συναισθήματά του και είτε σιωπηρά είτε λεκτικά να μην αποδέχομαι άλλα;
  8. Μπορώ να ενεργώ με αρκετή ευαισθησία μέσα στην σχέση ώστε να μην ερμηνευθεί η συμπεριφορά μου ως απειλητική;
  9. Μπορώ να τον απελευθερώσω από την απειλή μιας εξωτερικής αξιολόγησης; Σε σχεδόν όλα τα στάδια της ζωής μας – στο σπίτι, στο σχολείο, στην δουλειά – βρισκόμαστε αποδέκτες της τιμωρίας ή της επιβράβευσης των άλλων σύμφωνα με την δική τους αξιολόγηση. Θα ήθελα να δουλεύω προς μια σχέση στην οποία δεν θα γίνομαι αξιολογητικός έστω και στα συναισθήματά μου. Αυτό πιθανόν να τον απελευθερώσει ώστε να γίνει ένα υπεύθυνο για τον εαυτό του άτομο.
  10. Μπορώ να συναντήσω αυτό το άτομο σαν έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε μια διαδικασία ανάπτυξης ή θα με περιορίζει το παρελθόν του ή ακόμη και το δικό μου;
*Το άρθρο προέρχεται από σημειώσεις από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία του I.C.P.S.
**Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, απόφοιτος των Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».

Η Μακάμπι άλλαξε τα χρώματα για την LGBT κοινότητα

Σήμερα στο Ισραήλ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στηρίζοντας τα δικαιώματα της LGBT κοινότητα και ζήτησαν ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες. Η κορυφαία ομάδα της χώρας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τα αιτήματα της LGBT κοινότητας προχώρησε σε αντικατάσταση του μπλε και κίτρινου χρώματος του λογοτύπου της με τα χρώματα του LGBT κινήματος. Την συγκεκριμένη αλλαγή η ομάδα την κοινοποίησε στο Twitter με το μήνυμα «Η Μακάμπι Τελ Αβίβ υποστηρίζει την LGBT κοινότητα και καλεί την αθλητική κοινότητα να σταθεί αλληλέγγυα με τα αιτήματά της, αλληλέγγυα στην ισότητα ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή ή φύλο».

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

«Ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αποδεκτός».

Ο Οζίλ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Εθνική Γερμανίας,οι λογοι που το εκανε σηκώνουν μεγαλη κουβέντα. Εχει ενδιαφέρον η ανακοίνωση του.
 «Ξέρω ότι με ήθελε εκτός ομάδας μετά την φωτογραφία μου με τον Ερντογάν, όμως ο Λεβ και ο Μπίρχοφ με στήριξαν. Στα μάτια του Γκρίντελ και των οπαδών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε, αλλά ένας μετανάστης όταν χάνουμε. Πληρώνω φόρους στην Γερμανία, κάνω χορηγίες σε γερμανικά σχολεία, κέρδισα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014, αλλά δεν είμαι αποδεκτός από την γερμανική κοινωνία. Μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι διαφορετικός.Ναι, πήρα το Bambi Award το 2010 ως παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης στην γερμανική κοινωνία. Παρέλαβα το Silver Laureal Leaf το 2014 από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας, ανακηρύχθηκα σε ποδοσφαιρικό πρέσβη της Γερμανίας το 2015. Δεν είμαι Γερμανός; Υπάρχουν άραγε κριτήρια; Οι φίλοι μου ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Λούκας Ποντόλσκι δεν έχουν ποτέ αναφερθεί ως Γερμανο-Πολωνοί, πως γίνεται εγώ να είμαι Τουρκο-Γερμανός; Είναι επειδή μιλάμε για την Τουρκία; 
Επειδή είμαι Μουσουλμάνος; Μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα στην Γερμανία, γιατί ο κόσμος δεν αποδέχεται ότι είμαι Γερμανός; Με βαριά καρδιά και μετά από σοβαρή σκέψη ανακοινώνω ότι δεν θα συνεχίσω να παίζω στην Εθνική όσο υπάρχει το αίσθημα του ρατσισμού. Υπάρχει και έλλειψη σεβασμού. Αγωνιζόμουν με τιμή και ενθουσιασμό, δεν θα το κάνω πια. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη. Εκανα τα πάντα για την Γερμανία. Ομως η συμπεριφορά αξιωματούχων της Ομοσπονδίας με αναγκάζει να αποχωρήσω. Νιώθω ανεπιθύμητος, κανείς δεν θυμάται όσα πέτυχα. Άνθρωποι με ρατσιστικές ιδέες δεν πρέπει να εργάζονται για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο. Είναι ασέβεια στις ρίζες μου. Με έκαναν πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να το ανεχτώ. Ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αποδεκτός

ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Ένας ιδιοκτήτης τρατoρίας στη Ρώμη απέλυσε έναν σερβιτόρο ο οποίος παρέδωσε σε ένα γκέι ζευγάρι πελατών μια απόδειξη με προσβλητικές φράσεις. Η ομάδα για τα δικαιώματα των LGBT, δήλωσε ότι ένας 21χρονος ντόπιος και ο φίλος του κάλεσαν την ανοικτή τηλεφωνική γραμμή να διαμαρτυρηθούν για όσα είχαν συμβεί μετά το δείπνο τους. 
 Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero μετέδωσε την Κυριακή ότι η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Μοίρα Ντε Λούκα δήλωσε ότι είπε στο ζευγάρι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ξανά. Επίσης ανέφερε πως σχεδίαζε εκτός από το να απολύσει τον υπάλληλο να ζητήσει και αποζημίωση για την δυσφήμηση της επιχείρησης. Η εφημερίδα ανέφερε ότι το ζευγάρι απολάμβανε το γεύμα του την περασμένη εβδομάδα και σοκαρίστηκαν με όσα είδαν γραμμένα στον λογαριασμό που είχε εκτυπωθεί από την ταμειακή. Το Gay Center λέει ότι λαμβάνει περίπου 20.000 καταγγελίες για ομοφοβικά περιστατικά κάθε χρόνο. Πηγή: www.lifo.gr

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Οι ομοφυλόφιλοι άντρες κερδίζουν περισσότερα από τους στρέιτ

Είναι τεκμηριωμένο το γεγονός ότι οι λεσβίες, κατά μέσο όρο, κερδίζουν περισσότερα από τις στρέιτ, κάτι που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «λεσβιακή πριμοδότηση». Αντιστοίχως, τεκμηριωμένο είναι ότι οι γκέι κερδίζουν λιγότερα από τους στρέιτ, κάτι το οποίο αποκαλείται «ποινή των γκέι». Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον.
Δυο οικονομολόγοι από το Βάντερμπιτ, ο Κρίστοφερ Κάρπεντερ και ο Σάμιουελ Έπινγκ, συνδύασαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό με τα κέρδη των ενηλίκων υπαλλήλων των ΗΠΑ για τη χρονική περίοδο 2013-2015, διαπιστώνοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες, πλήρους απασχόλησης, κέρδιζαν κατά μέσο όρο 10% περισσότερα από τους στρέιτ, αναφέρει δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Quartz. Μάλιστα, η διαφορά στην αμοιβή παρέμενε, ακόμη και υπό την εξέταση διαφόρων παράγοντων, όπως η παρουσία συντρόφου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του συντρόφου, το γένος, η ηλικία, η εθνικότητα, το μέγεθος της εταιρείας και της οικογένειας.
Όσον αφορά τις γυναίκες, η έρευνα έδειξε, ότι υπάρχει μια πριμοδότηση ύψους 9% για τις λεσβίες, όπως και στις προηγούμενες έρευνες, κάτι το οποίο ωστόσο δεν ισχύει για τους μπαισέξουαλ άντρες και γυναίκες, οι οποίοι εμφανίζονται να κερδίζουν λιγότερα και από τους γκέι και από τους στρέιτ.
Παρότι οι λόγοι γι’ αυτή την αλλαγή στο εισόδημα παραμένουν άγνωστοι, οι Κάρπεντερ και Έπινγκ έχουν ορισμένες θεωρίες:
Ολοένα και βελτιώνεται
Είναι πιθανό, η αλλαγή στη συμπεριφορά να μεταφράζεται σε μία αλλαγή στην περιουσία, αίροντας παλιές προκαταλήψεις που στο παρελθόν δυσχέραιναν τις διαπραγματεύσεις των γκέι, σχετικά με τις οικονομικές απολαβές τους.
Για τους δύο οικονομολόγους, ήταν δύσκολο να το αντισταθμίσουν με την αλλαγή που παρατηρείται στην πριμοδότηση των λεσβιών και τη μισθοδοτική «ποινή» των μπαισέξουαλ. Επιπλέον, σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά απασχόλησης των γκέι αντρών παραμένουν χαμηλά. Επίσης, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς, γατί μία αλλαγή στην συμπεριφορά προς τους ομοφυλόφιλους μπορεί να ενισχύσει τις απολαβές των γκέι αντρών, αλλά ταυτόχρονα να κρατάει κι αρκετούς εκτός του εργατικού δυναμικού. Ακόμη πιο περίεργο είναι, ότι το χάσμα των απολαβών μεταξύ γκέι και στρέιτ αντρών είναι μεγαλύτερο για άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς είναι πιθανότερο να έχουν αντιμετωπίσει χειρότερες διακρίσεις κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Οι πλούσιοι είναι πιο άνετοι να το παραδεχτούν
Είναι πιθανό, ότι οι γκέι άντρες κερδίζουν εξαρχής τα ίδια ή περισσότερα χρήματα από τους ετεροφυλόφιλους άντρες. Αν η βελτίωση συμπεριφοράς προς τους ομοφυλόφιλους, τους κάνει να νιώθουν πιο άνετα και να παραδεχτούν δημόσια ότι είναι γκέι, είναι πιθανό ότι οι πλουσιότεροι υπάλληλοι, που κάποτε το θεωρούσαν ριψοκίνδυνο να το παραδεχτούν, τώρα αναγνωρίζονται ως γκέι στις έρευνες.
Γιατί λοιπόν δεν βελτιώθηκαν τα κέρδη για τις λεσβίες;
Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών επηρέασε διαφορετικά τα γκέι και τα λεσβιακά ζευγάρια. Οι Κάρπεντερ και Έπινγκ ερεύνησαν εάν τώρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να μεγαλώσουν παιδιά, επιλέγοντας έναν πιο παραδοσιακό καταμερισμό εργασίας.
Τα κατά πολύ χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης των ομοφυλόφιλων ανδρών θα είχαν νόημα, αν πολλοί άνδρες σύντροφοι έμεναν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά. Πράγματι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ομοφυλόφιλων αντρών σε σχέση (45%) είναι υψηλότερο από ό, τι ήταν πριν την νομιμοποίηση. Τα ποσοστά των ομοφυλόφιλων γυναικών σε σχέση, αντίθετα, παρέμειναν περίπου τα ίδια (66%) πριν και μετά. Μάλιστα, προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι πολλές λεσβίες έκαναν σχέση και απέκτησαν παιδιά, ακόμη και όταν δεν υπήρχε ο γάμος ομοφυλοφίλων.

Κούβα: Νέο Σύνταγμα που αναγνωρίζει ατομική ιδιοκτησία και gay γάμους

Το κοινοβούλιο της Κούβας ενέκρινε χθες Κυριακή το προσχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας που αναγνωρίζει την ατομική ιδιοκτησία και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τον σοσιαλιστικό προσανατολισμό του. Το νέο κείμενο του Συντάγματος εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση. Από τις 13 Αυγούστου ως τις 15 Νοεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα προτού υιοθετηθεί οριστικά. «Έχουμε ένα προσχέδιο, το οποίο θα ενισχύσει την ενότητα των Κουβανών γύρω από την επανάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.
Ο Ντίας- Κανέλ, που διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο στις 19 Απριλίου, διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης «κάθε Κουβανός θα μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του και να συμβάλει στο κείμενο του Συντάγματος το οποίο αντικατοπτρίζει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας». Το προσχέδιο, που εκτείνεται σε 224 άρθρα, επαναβεβαιώνει «τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα» του πολιτικού συστήματος της Κούβας καθώς και τον ηγετικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος, του μοναδικού στη χώρα. Ωστόσο σε αυτό δεν θα περιλαμβάνεται το άρθρο που όριζει ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας. Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων η οικονομία ήταν σχεδόν πλήρως κρατικοποιημένη, οι μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο τόνωσαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες πλέον εργάζονται 591.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή το 13% του ενεργού πληθυσμού.
Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τις οποίες ο Ντίας- Κανέλ επιθυμεί να συνεχίσει, απαιτούν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν υπήρχε στο Σύνταγμα που ίσχυε στη χώρα μέχρι σήμερα και το οποίο χρονολογείται από το 1976. Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος θέτει τις βάσεις για την ενσωμάτωση διάφορων οικονομικών τομέων, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της αγοράς στην οικονομία της Κούβας, τις ξένες επενδύσεις και άλλες μορφές ιδιοκτησίας, κυρίως ατομικής. Αυτό θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. «Αυτή η δυναμική δημιουργεί προοπτικές και για άλλες αλλαγές που όχι μόνο είναι επιθυμητές, αλλά και λογικές από την άποψη της ανάπτυξης», δήλωσε ο Κουβανός πολιτικός αναλυτής Αρτούρο Λόπες- Λέβι του πανεπιστημίου Τέξας- Ρίο Βαλέ. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα στο νέο Σύνταγμα γάμος θα ορίζεται η οικειοθελής ένωση μεταξύ δύο ατόμων, χωρίς να διευκρινίζεται το φύλο τους. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, ένα από τα βασικά αιτήματα της κουβανικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εναντίον της οποίας γίνονται μεγάλες διακρίσεις στη χώρα. skai

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Γιατί οι gay είναι καλύτεροι στο σεξ από τους στρέιτ

Μια ομάδα ερευνητών από την Αμερική μελέτησαν τις διαφορές στον οργασμό που έχουν οι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, αποδεικνύοντας ότι το σεξ ανθρώπων του ίδιου φύλου είναι καλύτερο, σύμφωνα με την Independent. 
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον ειδικό και καθηγητή ψυχολογίας Ντέιβιντ Φρέντερικ ισχυρίζονται ότι παρόλο που οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες έχουν καλύτερο οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ (95%), οι ομοφυλόφιλοι και αμφισεξουαλικοί άνδρες δεν βρίσκονται πολύ πίσω (89% και 88% αντίστοιχα). Επιπλέον, το 86% των ομοφυλόφιλων γυναικών είπε ότι πάντα έρχονται σε οργασμό, σε σύγκριση με το 66% των αμφιφυλόφιλων γυναικών και το 65% των ετεροφυλόφιλων γυναικών. 
 Άλλα ευρήματα της έρευνας: «Αυτό που κάνει τις γυναίκες να έρθουν σε οργασμό είναι η εστίαση σε σεξουαλικές συμβουλές για εύκολο και γρήγορο οργασμό, που μπορεί να έχουν διαβάσει σε κάποιο περιοδικό ή στο διαδίκτυο. Για πολλούς ανθρώπους, ο οργασμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι τις σεξουαλικής σχέσης», λέει ο Φρέντερικ. «Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους και δυσαρέσκεια από ότι οι άνδρες και αυτό επηρεάζει την σεξουαλική τους ζωή περισσότερο. Υπάρχει μεγαλύτερο στίγμα εναντίον των γυναικών που στο σεξ εκφράζουν το τι θέλουν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε πολλά ζευγάρια υπάρχει διαφορά στις επιθυμίες: ο ένας από τους δυο επιθυμεί το σεξ πιο συχνά από τον άλλον. Στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια το άτομο αυτό είναι συνήθως ο άνδρας». 
 Πηγή: Independent

Το επόμενο iPhone θα είναι πολύχρωμο

Σύμφωνα με διαρροές και πληροφορίες, η Apple προετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τρεις συσκευές iPhone αυτό το φθινόπωρο. Το iPhone X των 5.8-ιντσών με βελτιωμένες προδιαγραφές και χαμηλότερη τιμή. Ένα νέο 6.5 ιντσών iPhone X Plus με οθόνη OLED αλλά και ένα iPhone με οθόνη 6.1 ιντσών και αναγνώριση προσώπου (Face ID), το οποίο ενδέχεται να κυκλοφορήσει σε πάμπολλα πρωτότυπα χρώματα όπως γκρι, το λευκό, μπλε, κόκκινο ακόμα και πορτοκαλί.
Δημοσίευμα του 9to5mac, το οποίο υπογράφει ο Ming-Chi Kuo αναφέρει ότι το 6.5 ιντσών iPhone X Plus θα ξεκινά από τα 1000 δολάρια , δηλαδή εν μέρει οικονομικότερο από τον προκάτοχό του. Το πολύχρωμο iPhone 6.1 ιντσών θα είναι μάλιστα το πιο οικονομικό ξεκινώντας περίπου από τα 700 δολάρια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το οικονομικότερο iPhone θα μοιάζει με το iPhone X και θα περιλαμβάνει και την λειτουργία αναγνώρισης προσώπου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα διαθέτει διπλή κάμερα όπως τα ακριβότερα μοντέλα. Όπως αναφέρει ο αναλυτής το κινητό των 700 δολαρίων θα αντιπροσωπεύει το 55% των νέων πωλήσεων iPhone ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2019.
Αν οι πληροφορίες για τα πολύχρωμα iPhone επιβεβαιωθούν, η Apple θα καταφέρει να βάλει χρώμα στην μέχρι χθες σχετικά μονόχρωμη αγορά των έξυπνων τηλεφώνων.
Να σημειωθεί πως επί του παρόντος τα τηλέφωνα είναι ως επί το πλείστον διαθέσιμα σε γκρι ή μαύρα ενώ οι εταιρείας επιλέγουν ένα μόνο χρώμα να κάνει τη διαφορά στα καινούργια τους μοντέλα όπως το purple της Samsung και το ιριδίζον μπλε της Huawei.
Αν η Apple ακολουθήσει αυτό το μοντέλο θα χαράξει μια νέα αισθητική στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, την οποία ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι παίκτες όπως Samsung, LG, Huawei δημιουργώντας ένα ουράνιο τόξο στον κόσμο των smartphones.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Οι 10 πιο gay friendly χώρες του κόσμου

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κοινωνίες αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Οι χώρες προσαρμόζουν τους νόμους τους για να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και να καταπολεμήσουν τα κρούσματα ρατσιστικής αντιμετώπισης.
Κάποιες χώρες ωστόσο βρίσκονται βήματα μπροστά. Τόσο νομοθετικά, όσο και κοινωνικά, με τους πολίτες τους να αγκαλιάζουν να σέβονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αμφιφιλόφιλων και τρανς ατόμων.
Ποιες είναι οι δέκα χώρες που βρίσκονται στην αιχμή της προόδου σε αυτό τον τομέα και αποτελούν το ιδανικό μέρος για να επισκεφτεί ή να ζήσει κάποιος που ανήκει στην ΛΟΑΤ κοινότητα;
Ισπανία
Ολλανδία
Καναδάς
Βέλγιο
Γερμανία
Νορβηγία
Αυστραλία
Γαλλία
Ισραήλ
Ισλανδία
Κεντρική φωγραφία: Chainless, Flickr


Περισσότερα: Οι 10 πιο gay friendly χώρες του κόσμου | E-Radio.gr Θέματα 

Το σκίτσο- μήνυμα του Αρκά για τη διαφορετικότητα

Με ένα σκίτσο έστειλε το μήνυμά του ο Αρκάς για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκαν στο Thessaloniki Pride, δύο συμμετέχοντες, όταν άγνωστοι τους πέταξαν στον Θερμαϊκό. Στο σκίτσο πρωταγωνιστεί ένας άνδρας που σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι ρατσιστής!... Σέβομαι το ίδιο και τους μαύρους και τους κίτρινους και τους μελαμψούς και όσους έχουν φυσιολογικό ανθρώπινο χρώμα»

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Κινηματογραφικό φεστιβάλ στις παραλίες της Κεφαλονιάς

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ που έγινε γνωστό για την μεταμόρφωση των παραλιών αυτού του νησιού του Ιονίου σε θερινά σινεμά πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά. Αφού έψαξε και βρήκε παλιές και νέες γωνιές του νησιού στήνει για ακόμα μια φορά τις οθόνες του σε γνωστές ή λιγότερες γνωστές ακρογιαλιές.
Φέτος, στα κινηματογραφικά venues έρχεται να προστεθεί η παραλία Φύκια του Ληξουρίου, μια παραλία κρυφή ακόμη και για πολλούς από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού ενώ παράλληλα, επεκτείνεται και σε μη παραθαλάσσια σημεία του τόπου, προβάλλοντας ταινίες σε ιστορικά άλση, όπως αυτό της Καλλιθέας, στο χωριό Λακήθρα, αλλά και σε κτήματα καλλιέργειας αμπελιών. Το φετινό αφιέρωμα του SeaNema Open Air Film Festival έχει τίτλο «Χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος» και πρόκειται για μια ρετροσπεκτίβα ταινιών που ασχολούνται με τα δικαιώματα, τις ζωές και τις ιστορίες των ανθρώπων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Τολμηρή θεματική θα έλεγε κανείς.
Η Κεφαλονιά αν και νησί δεν παύει να ανήκει στο επαρχιακό κομμάτι της Ελλάδας όπου είναι γνωστό πως οι άνθρωποι που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δυσκολεύονται στην πλειοψηφία τους να ζήσουν ανοιχτά και ελεύθερα. Αυτό το γεγονός ήταν που προβλημάτισε και τους διοργανωτές: γιατί να μην μπορείς να ζεις στο μέρος που αγαπάς, όπως αγαπάς; Φέτος, μεταξύ άλλων θα προβληθούν τίτλοι όπως το Call me by your name του Luca Guadagnino, το ντοκιμαντέρ Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη- μετά την προβολή του οποίου θα δοθεί συναυλία της Cookie, της μεγάλης φετινής soul αποκάλυψης, με μια all star μπάντα κορυφαίων μουσικών, στο εμβληματικό Κτήμα Χαριτάτου- και το God's Own Country του Francis Lee. Στο φεστιβάλ έχουν προσκληθεί για να μιλήσουν μεταξύ άλλων, με αφορμή τις ταινίες για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και το queer στην τέχνη, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννάκακη καθώς και ο βραβευμένος σε Sundance και Βερολίνο Francis Lee, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας God's Own Country. Ο Francis Lee δε θα είναι ο μοναδικός διεθνής καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης. Δυο εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της ανάπτυξης σεναρίου, η Nadja Dumouchel, σύμβουλος σεναρίου στο Next Step της Εβδομάδας Κριτικών του Φεστιβάλ Καννών, και η Britta Krause, script editor στο Torino Film Lab, θα παρευρεθούν επίσης στο φεστιβάλ και μαζί με την Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτιδα των ταινιών "Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά" και "Ο Γιός της Σοφίας", που κέρδισε προσφάτως το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Tribeca και θα προβληθεί στην Κεφαλονιά, για να διευθύνουν το πρώτο εργαστήριο ανάπτυξης σεναρίου του Φεστιβάλ. Το SeaNema Screenwriters Lab έχει σκοπό να βοηθήσει νέους δημιουργούς οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία συγγραφής της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας τους. Στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους, συμπεριλαμβάνονται ταινίες που έκαναν αίσθηση σε σπουδαία διεθνή Φεστιβάλ όπως αυτό της Βενετίας, των Καννών, του Τορόντο και της Δράμας.
Οι διαγωνιζόμενες ελληνικές ταινίες θα προβάλλονται ανα δύο κάθε βράδυ στον Πλατύ Γιαλό, παρουσία των σκηνοθετών, πριν από διακεκριμένες ταινίες μεγάλου μήκους που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες τον τελευταίο χρόνο, όπως το φωτεινό The Florida Project του Σον Μπέικερ ή τη λυρική ιστορία ενηλικίωσης Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι της Κάρλα Σιμόν. Να θυμίσουμε πως κάθε χρόνο στο φεστιβάλ φιλοξενείται, υπό το καθεστώς άκρας μυστικότητας ως και την τελευταία στιγμή, μια μεταμεσονύκτια προβολή ταινίας, όπου το φιλμικό σύμπαν της διαδρά με το χώρο στον οποίον παρουσιάζεται. Μετά την προβολή του Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου στο γκαράζ ενός ferry boat και του The Witch του Ρόμπερ Έγκερς ανάμεσα στα πυκνά δένδρα ενός επιβλητικού δάσους, φέτος έχει σειρά να δούμε πού θα προβληθεί το ανατριχιαστικό θρίλερ Σε Ακολουθεί, ούτως ώστε η κινηματογραφική θέαση να μετατραπεί ακόμη μια φορά σε αξέχαστη βιωματική εμπειρία. _____ Το 4ο SeaNema Open Air Film Festival θα διεξαχθεί φέτος στο νησί της Κεφαλονιάς από 30 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πηγή: www.lifo.gr

Ελένη Φουρέιρα: "Ένα γκέι παιδί µού έγραψε ένα γράµµα για την ιστορία της ζωής του"

Η Ελένη Φουρέιρα μίλησε στον Ιωάννη Τσιούλη και το περιοδικό Instyle για όλα. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις ιστορίες με τους θαυμαστές της που τη συγκίνησαν. «Ένα γκέι παιδί µού έγραψε ένα γράµµα λέγοντάς µου την ιστορία της ζωής του. Είχε περάσει πολλές δυσκολίες και µε συγκίνησε. Ζήτησε τη συµβουλή µου γιατί σκεφτόταν να φύγει από το σπίτι του. Τον προέτρεψα να µιλήσει στη µητέρα του και να πάρει βοήθεια από ειδικούς (σ.σ. η γραµµή ψυχολογικής στήριξης «11528 – ∆ΙΠΛΑ ΣΟΥ» βοηθά µέλη της LGBTQIA+ κοινότητας µε προβλήµατα). 
Ο λόγος που µου είχε στείλει γράµµα ήταν επειδή είχε συγκινηθεί και είχε ταυτιστεί µε τη δική µου ιστορία για την καταγωγή µου. Χάρηκα πολύ όταν, µετά από καιρό, µου έστειλε ξανά για να µου πει πως όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή του. Άλλη µια ιστορία έχει σχέση µε το µικρό Μιχάλη, που είχε πρόβληµα µε την καρδιά του αλλά δεν το ήξερε και έπαθε καρδιακή προσβολή στο λεωφορείο ερχόµενος σε συναυλία µου. Ήταν από τους πρώτους µου φαν και µε στήριζε. Ένιωσα συντετριµµένη όταν πληροφορήθηκα το θάνατό του. ∆εν το έχω ξεπεράσει ακόµα. ∆εν ήξερα τι να πω στους γονείς του για να συµπαρασταθώ στη θλίψη τους. Τον αγαπούσα και τον αγαπώ ακόµα και τον σκέφτοµαι» εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

H BARBIE KAI TO PS4 ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ LGBT ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Από τότε που δημιουργήθηκε η πρώτη Barbie, το 1959 η εμφάνισή της ήταν τυποποιημένη με χείμαρρο ξανθών μαλλιών και μη ρεαλιστικές αναλογίες σώματος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Mattel άλλαξε τα δεδομένα και κατασκευάζει Barbie σε διαφορετικούς σωματότυπους και φυλές. Πρόσφατα παρουσιάστηκε η πρώτη Barbie που φοράει hijab. Στις προσπάθειες αυτές προστίθεται μία νέα, τώρα η Barbie κάνει μία δήλωση στήριξης των δικαιωμάτων της LGBT (ΛΟΑΤ) κοινότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent». Στο Instagram δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες ,στις οποίες η Barbie φορά ένα T-shirt με το σύνθημα «Love Wins» (Η Αγάπη Νικά).
ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ PS 4


Για τον εορτασμό του LGBT Pride Month που “τρέχει” όλο τον Ιούνιο. Η Sony έκανε διαθέσιμο ένα νέο theme για το PS4, το οποίο είναι αφιερωμένο στην LGBT κοινότητα. Το LGBT Pride Month γιορτάζεται όλο τον Ιούνιο και για να δείξει την υποστήριξή της, η Sony σας δίνει την δυνατότητα να κατεβάσετε το For All the Players theme.

Κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε.

Διαβάστε επίσης για τον επαγγελματία παίκτη του Overwatch που απεβλήθη λόγω ομοφοβικής επίθεσης σε ομοφυλόφιλο παίκτη άλλης ομάδας. Συζητήστε για την κονσόλα της Sony στο σχετικό forum topic.

Μπατγούμαν, η πρώτη ανοιχτά gay σούπερ ηρωίδα

Η ιστορία της Μπατγούμαν είναι πολύ αστεία: πρωτοεμφανίστηκε στις σελίδες των κόμικς στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ως το ερωτικό ενδιαφέρον του Μπάτμαν, προκειμένου να διαψευστούν οι υπόνοιες ότι ο Μπάτμαν ήταν γκέι και τα είχε με τον Ρόμπιν. Το ειδύλλιο μεταξύ των δύο σούπερ ηρώων δεν προχώρησε και όταν το 2006 η Μπατγούμαν έκανε δυναμική επανεμφάνιση, βγήκε και επισήμως από την ντουλάπα και έγινε η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη σούπερ ηρωίδα στην ιστορία των κόμικς. 
Οταν δεν φορά τη μάσκα που παραπέμπει σε νυχτερίδα, η Μπατγούμαν είναι η κοινή θνητή Κέιτ Κέιν, εβραϊκής καταγωγής. Η Μπατγούμαν είναι πολύ δυναμική, ίσως πιο δυναμική κι από τον ίδιο τον Μπάτμαν (DC Comics) Σε ιστορία των 00s μάλιστα, εμφανιζόταν και μία γυναίκα ως το αντικείμενο του πόθου της Μπατγούμαν. Δεν ήταν άλλη από τη Ρενέ Μοντόγια, μία πρώην αστυνομικό του Γκόθαμ Σίτι. Οπως είχε σχολιάσει εκείνη την εποχή ο Νταν Ν Πηγή: Protagon.gr

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα διαφορετικότητας ο πρώην πρόεδρος της accept

Τον αμισθί διορισμό του πρώην πρόεδρου της accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, Κώστα Γαβριηλίδη, ως Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα ανακοίνωσε κατά την ομιλία της στη φετινή Πορεία Υπερηφάνειας, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο πως έφτασε ο χρόνος, η όποια, Κυβέρνηση της Κύπρου να αντιληφθεί την σημασία προώθησης θεμάτων στη διαφορετικότητα σε ανώτατο επίπεδο και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου. Πιστεύω πως, και με την βοήθεια των κομμάτων, θα είναι πιο εύκολο τώρα να μπουν προς συζήτηση, επίσημα πια, θέματα που ακόμη και σήμερα θεωρούνται ταμπού για πολλούς», αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση ο πρώην Πρόεδρος. Συγχαρητήρια και all the best να ευχηθούμε!

Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο

Κυκλοφορούν εδώ και ώρες ελεύθεροι στο διαδίκτυο και αραδιάζουν ένα σωρό βλακείες για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Γαλλία. Την αρχή έκανε με ένα ηλίθιο ποστ στο twitter ο πρώην προπονητής της εθνικής Κροατίας, Ιγκόρ Στίματς:
«Αναρωτιέμαι αν ξέρει κανείς με ποιους παίζουμε σήμερα», έγραψε ο Στίματς και γρήγορα τα φασιστοειδή του πλανήτη ξεσάλωσαν και άρχισαν τα retweet.


Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες αποικίες στην Αφρική. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να καταφθάνουν εκεί αφρικανοί μετανάστες όλα αυτά τα χρόνια. Το μη φυσιολογικό είναι να τους θεωρούμε σκλάβους, επειδή κάποιοι γονείς αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη για τα παιδιά τους.
Το στοιχείο που βγάζει ψεύτες τους ρατσιστές που δίνουν ρεσιτάλ βλακείας τις τελευταίες ώρες, είναι ότι υποστηρίζουν πως πολλοί Γάλλοι διεθνείς δεν έχουν γεννηθεί καν στη χώρα την οποία εκπροσώπησαν. Τα πραγματικά στοιχεία αναφέρουν ότι αυτοί είναι μόλις τρεις: Ο Στιβ Ματαντά που πήγε στη Γαλλία σε ηλικία δύο ετών, ο Σαμουέλ Ουμτιτί που γνώρισε τη χώρα επίσης στα δύο του χρόνια και ο Λεμάρ ο οποίος στα 15 του μπήκε στις ακαδημίες της Καέν, προερχόμενος από τη Γουαδελούπη.
Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Ντεσάν να πάρει στη Ρωσία και έπειτα οι ίδιοι τον δικαίωσαν κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη Γαλλία. Οι περισσότεροι από γονείς οικονομικούς μετανάστες που πάλεψαν για να χαρίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους.
Δεν είναι σκλάβοι. Είναι ποδοσφαιριστές παγκοσμίου φήμης, μερικοί από αυτούς μάλιστα ανήκουν στους πιο καλοπληρωμένους αθλητές του χώρου και πληρώνονται αδρά για να παίζουν ποδόσφαιρο και με την απήχηση που τους δίνει αυτό, να κερδίζουν πολλά χρήματα από διαφημίσεις.
Δεν είναι σκλάβοι. Είναι άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει πολύ περισσότερες δυσκολίες απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε. Μεγάλωσαν μέσα στα γκέτο της Γαλλίας, ένιωσαν στο πετσί τους τον ρατσισμό, απογοητεύτηκαν, πικράθηκαν, όμως βρήκαν τη δύναμη και έγιναν αυτοί που είναι.
Δεν είναι σκλάβοι. Είναι αθλητές. Όσο κι αν κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν, είναι μια ομάδα από πιτσιρικάδες που ανοίγουν τα φτερά τους. Το τι χρώμα έχουν αυτά, δεν θα πρέπει να ενδιαφέρει κανέναν.
Όσοι έχουν υγεία στη σκέψη τους ενδιαφέρονται να μάθουν μόνο πόσο μπροστά μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε το ίδιο το άθλημα. Οι άλλοι, που ασχολούνται με το χρώμα τους, είναι καιρός να σταματήσουν να... μαυρίζουν τις ψυχές αυτών των ανθρώπων που πάλεψαν με όλη τους τη δύναμη προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα!
Γαλλία, τα σέβη μου. Από το ΦΩΣ