Menu

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Προτέρημα η διαφορετικότητα στα σχολεία

Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα της νέας έρευνας Pisa του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για μια άκρως θετική και αξιοσημείωτη εξέλιξη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ίδια έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές που προέρχονται από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα ή όσοι είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών, αποκλείονται στην ουσία από την προοπτική μιας καλύτερης εκπαίδευσης στη Γερμανία.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle o Αντρέας Σλάιχερ, διεθνής συντονιστής των ερευνών PISA του ΟΟΣΑ:
Η έρευνα Pisa πραγματοποιείται από το 2000 σε τριετή βάση
Η έρευνα Pisa πραγματοποιείται από το 2000 σε τριετή βάση
«Μετά το 2000 έγιναν πολλά στη Γερμανία: η εισαγωγή των ημερήσιων σχολείων, […] η πρώιμη στήριξη, η στήριξη μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η ενίσχυση της γλωσσικής διδασκαλίας. Πιστεύω ότι σε αυτά τα πεδία η Γερμανία έκανε πολλά […]. Σήμερα βλέπει κανείς τους πρώτους καρπούς αυτών των προσπαθειών».
Ο ρόλος της εξατομίκευσης της διδασκαλίας
Ποιοι είναι όμως οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλουν στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων μαθητών που προέρχονται από ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον, για παράδειγμα από ασθενέστερα οικονομικά ή κοινωνικά στρώματα;
«Αποφασιστικής σημασίας είναι το σχολικό περιβάλλον. Διαπιστώνουμε ότι όταν υπάρχουν παιδιά από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα στα σχολεία, αυτό βοηθά κυρίως εκείνα που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες […]. Φυσικά βοηθά και ένα εργασιακό κλίμα όπου οι μαθητές έχουν την αίσθηση ότι το σχολικό περιβάλλον τους καταλαβαίνει και τους στηρίζει. […] Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης τα ημερήσια σχολεία».
Τι μπορούν να κάνουν τα σχολεία και οι δάσκαλοι για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση;
Ο Αντρέας Σλάιχερ του ΟΟΣΑ
Ο Αντρέας Σλάιχερ του ΟΟΣΑ
«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η διαφορετικότητα στα σχολεία δεν συνιστά εμπόδιο, αλλά μάλλον προτέρημα. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να επικεντρώσουν ακόμη περισσότερο στην εξατομίκευση της διδασκαλίας και να ασχοληθούν περισσότερο με τα διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία των μαθητών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Επιπλέον πρέπει να κερδίσουμε το καλύτερο διδακτικό προσωπικό για τις πιο δύσκολες τάξεις και τους ικανότερους διευθυντές για τα πιο δύσκολα σχολεία».
Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως λέει, είναι να γίνονται μεγαλύτερες επενδύσεις στην παιδεία. Η Γερμανία, σύμφωνα με τον ίδιο, εξακολουθεί να δαπανά σχετικά λίγα χρήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία όμως είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των παιδιών.
Ράχελ Κλάιν / Κώστας Συμεωνίδης

«Υπάρχουμε»: Ανάμεσα στον ποινικό κώδικα, την ομοφοβία

της Τζένης Τσιροπούλου

Μετά την επανάσταση του 2011 -ή «Αραβική Άνοιξη» για τα Δυτικά Μέσα- μπορεί τα οικονομικά και κοινωνικο-πολιτικά προβλήματα να μη λύθηκαν, αλλά μάλλον να οξύνθηκαν στην Τυνησία, όμως είναι βέβαιο ότι ο καρπός της επανάστασης της βορειοαφρικανικής χώρας είναι η κατάκτηση της ελευθερίας του λόγου σε μεγάλο βαθμό και η ορατότητα περιθωριοποιημένων ομάδων, που σήμερα οργανώνονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Έτσι, και εν μέσω έντονης κοινωνικής αναταραχής στους δρόμους αυτής της μικρής χώρας που πυροδότησε τις αραβικές εξεγέρσεις, ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου, το πρώτο φεστιβάλ LGBTQ κινηματογράφου από την ομάδα Mawjoudin.

Το τριήμερο φεστιβάλ (15-18/01) διεξάγεται στην πρωτεύουσα, την Τύνιδα, και το πρόγραμμά του απαρτίζεται από προβολές ταινιών, μουσική και συζητήσεις γύρω από την καταπίεση και τις διακρίσεις βάσει φύλου, τις σεξουαλικές ταυτότητες και την ετεροκανονικότητα που θρέφει αντιλήψεις και ιεραρχίες.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Τύνιδας, ενώ οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών γίνονται σε μέρη που συχνάζουν κατά κόρον Τυνήσιοι και Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, ακτιβιστές και φοιτητές.

«Μέχρι τώρα όλα κυλάνε μια χαρά και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τόσοι πολλοί άνθρωποι ήρθαν χτες στην έναρξή μας. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη» ήταν τα λόγια των διοργανωτών στην επικοινωνία μου μαζί τους, ενώ η παράκλησή τους είναι να μη δημοσιοποιήσουμε το πρόγραμμα και τους ακριβείς χώρους διεξαγωγής, ακόμα κι αν γράφουμε σε μια ξένη γλώσσα, για ένα κοινό αρκετά μακριά από την Τυνησία.

Ορατότητα: Η νίκη και το ρίσκο



«Αυτό το φεστιβάλ δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να είσαι ένας LGBTIQ άνθρωπος στην Τυνησία»


Στην Τυνησία υπήρξε ένα κύμα ομοφοβικής βίας το καλοκαίρι του 2016 μετά από τις ομοφοβικές δηλώσεις ενός πολύ γνωστού ηθοποιού στην τηλεόραση, ο οποίος υποστήριξε ότι «η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια και ενάντια στο Σύνταγμα μιας χώρας που η θρησκεία της είναι το Ισλάμ». Μπορεί να ακούγεται ήσσονος σημασίας σε πρώτη ανάγνωση, αλλά αποτέλεσε μία νίκη της τυνησιακής κοινωνίας το ότι στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή εμφανίστηκε μετά ο πρόεδρος της πρώτης LGBTQ οργάνωσης της χώρας (ιδρύθηκε στα τέλη του 2014), της Shams («Ήλιος»), για να καταδικάσει την ομοφοβία. Ποτέ ξανά μια εκπομπή δεν ήταν αφιερωμένη -και πόσο μάλλον εξ ολοκλήρου- στα δικαιώματα των LGBTQ ανθρώπων. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο και σίγουρα δεν είναι ανώδυνο σε μια χώρα που μαζί με τη θεσμική ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας (άρθρο 230 του ΠΚ) και το πρωκτικό τεστ σε περίπτωση σύλληψης από την αστυνομία (ένα εξευτελιστικό βασανιστήριο, κατάλοιπο από τον 19ο αιώνα, το οποίο καταδικάζουν διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και το Εθνικό Συμβούλιο Ιατρών της Τυνησίας), υπάρχει και ένα 64,5% των Τυνήσιων που τάσσεται υπέρ της τιμωρίας των γκέι. Την επομένη της εκπομπής τα social media κατακλύστηκαν από φωτογραφίες από ρεστοράν έως και ταξί που είχαν βάλει χειρόγραφες πινακίδες «Απαγορεύονται οι γκέι». 


«Οι Τυνήσιοι σε αριθμούς»: Πιστεύετε ότι πρέπει να τιμωρούνται οι ομοφυλόφιλοι; Ναι: 64,5% Όχι: 10,9% Δεν ξέρω, δεν απαντώ: 24,6% Έρευνα: Φεβρουάριος 2016


Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι, τρανς και queer ατόμων καταφέρνουν να πάρουν άδεια ίδρυσής τους καταθέτοντας τον φάκελό τους ως οργανώσεις για τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων (κι ας απαγορεύει ο νόμος την ομοφυλοφιλία).

Όσο για τα στερεότυπα, η ομάδα Mawjoudin απαντάει: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι ούτε όλοι οι Τυνήσιοι Άραβες ούτε όλοι οι Τυνήσιοι μουσουλμάνοι. Πολλοί από εμάς είμαστε Βερβέροι ή άθεοι. Οι ταυτότητές μας είναι πιο περίπλοκες από ό,τι φαντάζονται πολλοί. Σε κάθε περίπτωση, ένας άνθρωπος μπορεί να είναι Άραβας, μουσουλμάνος και LGBTQI». 

Δεν είναι επικίνδυνο να διοργανώνετε ένα τέτοιο φεστιβάλ; ρώτησα τους νέους και τις νέες της οργάνωσης Mawjoudin.  

«Είναι επικίνδυνο, εννοείται, και είναι επικίνδυνο από πολλές απόψεις: και λόγω της ποινικοποίησης και λόγω της ομοφοβίας της κοινωνίας. Αλλά αυτό δε μας σταματά από το να αγωνιζόμαστε και να διοργανώνουμε ένα τέτοιο event τελικά. Αυτό το φεστιβάλ δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να είσαι ένας LGBTIQ άνθρωπος που ζει στην Τυνησία».

Το φεστιβάλ έρχεται ένα μήνα μετά από την έναρξη του πρώτου ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού που είναι αφιερωμένος και μάχεται για τα δικαιώματα, την ορατότητα και την ενδυνάμωση της LGBTQ κοινότητας στην Τυνησία. Ο σταθμός που εκπέμπει στα αραβικά (και όχι στα γαλλικά) έλαβε μέσα στις δέκα πρώτες μέρες ύπαρξής του πάνω από 5.000 απειλές θανάτου και απειλές ότι θα τους κάψουν το ραδιοφωνικό στούντιο.  Η τοποθεσία του παραμένει κρυφή από φόβο για επιθέσεις τζιχαντιστών. Στις 16 Ιανουαρίου το link για το ραδιόφωνο δε δούλευε και η οργάνωση μού είπε ότι «το πρόβλημα είναι απλώς τεχνικό και θα το αποκαταστήσουμε σύντομα».

Η πρώτη διαδήλωση για τα δικαιώματα των γκέι στην Τυνησία έγινε στις 28 Μαρτίου 2015, στις παρυφές του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, αλλά όσο για την πολιτκή τάξη, κανένα κόμμα δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να υποστηρίξει ανοιχτά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. 


«Δεν υπάρχει κανείς εκεί έξω που να μιλάει για την LGBTQ κοινότητα ειλικρινά. […] Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία της τυνησιακής κοινωνίας που αρνείται οποιονδήποτε είναι "διαφορετικός"» είχε πει ο 25χρονος υπεύθυνος της Shams σε συνέντευξή του. «Ελπίζω εμείς να καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι και να καλλιεργήσουμε την ανοχή. Για αυτό είμαστε εδώ».

Στην Τυνησία, μία άλλη ομάδα για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας οργανώνει, από το 2015, το δημοφιλές ετήσιο φεστιβάλ Chouftouhonna(«Κοίτα τες») υπό τον τίτλο, όμως, «φεστιβάλ φεμινιστικής τέχνης» για να μην προκαλέσει και για λόγους ασφαλείας. Στον προστατευμένο χώρο του φεστιβάλ θα δεις άντρες με γυναικεία ρούχα και κόκκινα βαμμένα χείλη, ταινίες με πολύ τολμηρό περιεχόμενο και θα ακούσεις συζητήσεις μακριά από κάθε ταμπού. Μία ανάσα για αυτούς και αυτές που μετά θα επιστρέψουν σπίτι τους και θα πρέπει να υποδυθούν ότι είναι «κανονικοί».


Ήξερες ότι: 

  • Tο πρώτο Queer Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μέση Ανατολή ονομαζόταν KOOZ και είχε διοργανωθεί από την παλαιστινιακή ομάδα λεσβιών, Aswat, στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ στα τέλη του 2015 με τη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών να είναι ισραηλινών ή Δυτικών σκηνοθετών.    
  • Ο Αμπού Νουάς ήταν Άραβας ποιητής με περσική καταγωγή, από τους πιο γνωστούς λυρικούς ποιητές που εξύμνησαν το κρασί και τον έρωτα και στα ποιήματά του είναι έντονος ο ομοφυλοφιλικός ερωτισμός. Η ποίηση του Νουάς αποτελεί αναφορά μέχρι και σήμερα ως επιχείρημα αυτών που υποστηρίζουν ότι το Ισλάμ δεν καταδικάζει την ομοφυλοφιλία. 
  • Το Ισραήλ διεκδικεί τον τίτλο του πιο gay-friendly κράτους της Μέσης Ανατολής και καρπώνεται το οφέλη από τον γκέι τουρισμό, τον οποίο προωθεί πολύ διαφημίζοντας ότι φιλοξενεί το μεγαλύτερο Gay Pride της περιοχής. 
  • Ο Ludovic-Mohamed Zahed είναι μουσουλμάνος, ιμάμης σε τζαμί και γκέι φεμινιστής, παντρεμένος με τον σύντροφό του. Εγκαινίασε με πρωτοβουλία του τον πρώτο τόπο προσευχής για γκέι και τρανς μουσουλμάνους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Παρίσι, ενώ θέλει άντρες και γυναίκες να προσεύχονται μαζί και όχι σε χωριστούς χώρους. 

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Γλωσσικός σεξισμός: Ο έμφυλος ρατσισμός στη καθημερινότητα της πολιτικής

Ένας γλωσσικός μανδύας εξουσιαστικών σχέσεων και διακρίσεων εις βάρος των γυναικών. Έχουν περάσει 72 χρόνια από την εκλογή των πρώτων πέντε γυναικών βουλευτριών στις εκλογές που έγιναν το 1945 στον καιρό τη κατοχής στην Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας (ΠΕΕΑ) και 64 χρόνια από την εκλογή της πρώτης γυναίκας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι γυναίκες στην πολιτική και τη δημόσια σφαίρα κατέκτησαν αξιώματα και κυβερνητικές θέσεις.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπρέγιαννη
Όσο όμως κι αν η κοινωνία φαίνεται εξοικειωμένη με τον ρόλο της γυναίκας ηγέτιδας, τόσο εύκολα τη ρίχνει στην πυρά του σεξισμού, της υποτίμησης, των διακρίσεων ή ακόμα και των βίαιων επιθέσεων σε κάθε ευκαιρία, είτε από πολιτικούς αντιπάλους, είτε από τα φίλια πυρά εσωκομματικών ανταγωνισμών.
Με όρους υποτίμησης και προσβολής προβάλλεται συχνά το γυναικείο φύλο στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο. Ο γλωσσικός σεξισμός αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές εμφάνισης του σεξισμού. Στοχεύει στη φίμωση της γυναικείας φωνής και την υποτίμηση της γυναικείας φύσης, ενώ έχει καθοριστική επίδραση στη αναπαραγωγή και τη διαιώνιση των έμφυλων ανισοτήτων. Οι γυναίκες φαίνονται παγιδευμένες στα όρια μιας βίαιης λεκτικής καθημερινότητας, που έχει ως στόχο τη χαμηλή αυτοεκτίμησή τους και κατά συνέπεια την εσαεί διαιώνιση της άνισης μεταχείρισής τους.
Γυναίκες της πολιτικής, της δημόσια σφαίρας, του δημόσιου λόγου κλήθηκαν να παραθέσουν τις δικές τους απόψεις για το φαινόμενο του γλωσσικού σεξισμού σε μια δημόσια συζήτηση που ανοίγει με αφορμή τα ακραία περιστατικά που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.
Τα παραδείγματα πολλά και καθώς μερικά από αυτά έγιναν ζωντανά, είτε σε πλατό, είτε στη Βουλή, είτε στη δημόσια σφαίρα του Διαδικτύου, έχουν καταγραφεί έντονα, τα πιο ακραία από αυτά, στη συλλογική μνήμη αποτελώντας τη «σκοτεινή» βίαιη μορφή, ενός φαινομένου που υπάρχει, συντηρείται και αναπαράγεται στην καθημερινή σιωπή. Μάλιστα, η προβολή που παίρνουν μέσω της αναπαραγωγής από τα ΜΜΕ δεν απέχει και πολύ από έναν «βιασμό κατ’ εξακολούθησιν».

Από το «άντε, βρε νούμερο» στη «χαζοβιόλα»

Η βίαιη επίθεση κατά της βουλεύτριας του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη και της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου στο πλατό του ΑΝΤ1 το 2012, από τον χρυσαυγίτη βουλευτή Κασιδιάρη αποτελεί ένα τέτοιο ακραίο παράδειγμα. Η πιο πρόσφατη επίθεση κατά της περιφερειακής συμβούλου του ΚΚΕ κ. Μπαλού στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Θ. Τζήμερο ακόμα ένα. Από αυτά τα ακραία περιστατικά βίαιων επιθέσεων μέχρι την αποπομπή της βουλεύτριας Κατερίνας Παπακώστα από τη Ν.Δ. εξαιτίας των απόψεών της ή το πρόσφατο bullying της τραγουδίστριας Νατάσσας Μποφίλιου που έγινε βορά στα social media, αλλά παρουσιάστηκε στα κανάλια ως «κόντρα» με τον κ. Τατσόπουλο, μοιάζει μικρή η απόσταση. Οι βίαιες επιθέσεις, είτε λεκτικές, είτε έμπρακτες, έχουν κοινή αφετηρία την υποτίμηση και την προσβολή της γυναικείας φύσης και ύπαρξης, κάτι που επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στην έρευνα αυτή.
Βουλεύτριες όλων των παρατάξεων έχουν γίνει συχνά στόχοι απαράδεκτων σεξιστικών σχολίων εις βάρος τους (Ψαριανός στη Βουλή), ενώ αήθεις επιθέσεις ακραίου σεξισμού είχε συχνά δεχθεί ως πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μόνιμοι στόχοι ακραίου σεξισμού από πολιτικούς αντιπάλους και τα ΜΜΕ είναι οι σύντροφοι και σύζυγοι πρωθυπουργών, η Περιστέρα Μπαζιάνα, ή, κατά το παρελθόν, η Nατάσα Παζαΐτη - Καραμανλή και η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου.
Οι πρώτες κυρίες έγιναν δέκτες σχολίων που αφορούσαν την εμφάνισή τους, τη γυναικεία τους φύση και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ο ρόλος της πρώτης κυρίας σύμφωνα με τα στερεότυπα, περιορίζεται σε κάτι ανάλογο της τηλεπαρουσιάστριας - γλάστρας στα κανάλια. Όταν κάνει το λάθος και τοποθετηθεί δημόσια η «κοινωνία» των μέσων ενημέρωσης και οι πολιτικοί αντίπαλοι θα φροντίσουν να τις επαναφέρουν στην αρμόζουσα αφωνία, που επιτάσσει ο διακοσμητικός ρόλος στο πλευρό του άνδρα - ηγέτη.
Πρόσφατο ακραίο παράδειγμα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, όπου, σχολιάζοντας συνέντευξη που παρεχώρησε η Μπ. Μπαζιάνα, είπε ότι ο πρωθυπουργός έβγαλε «τη γυναίκα του στο κλαρί» καθώς και το πλήθος σεξιστικών σχολίων που κατέκλυσαν με αφορμή την ίδια συνέντευξη τα social media.

Σεξισμός στο Κοινοβούλιο

Ακραία περιστατικά λεκτικού σεξισμού είχαν σημειωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά την περίοδο 2010 - 2014. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που στιγμάτισαν τη Βουλή κατά την περίοδο εκείνη ήταν:
«Σιγά την καλτσοδέτα» είχε πει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, στις 3.11.2011, στη συνάδελφό του Εύα Καϊλή, που ζητούσε να της δοθεί ο λόγος σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστώντας έτσι σε ένα από τα πιο ακραία περιστατικά σεξισμού στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και συνεχίζοντας: «Γιατί να τη φοβηθώ; Ξέρεις πού την έχω γραμμένη;»...
Στην ίδια συνεδρίαση της Κ.Ο. κορυφαίος υπουργός της τότε κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, σύμφωνα με την καταγραφή του περιστατικού στο Διαδίκτυο, παρακολουθούσε τους βουλευτές να αποχωρούν και καθώς περνούσε η βουλευτής Έλενα Παναρίτη, ο υπουργός ακούγεται να λέει: «Που πάει αυτό το μ...νί; Δεν ντρέπεται καθόλου; Τη βγάλαμε και βουλευτίνα! Έχει και άποψη;».
«Αφήστε, μην παρεμβαίνετε, για να ολοκληρώσει. Ολοκληρώστε παρακαλώ...». «Αργείτε πολύ στην ολοκλήρωσή σας...» έλεγε ο Αναστάσιος Νεράντζης απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (2014) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης προσέθετε με νόημα: «Είστε άτακτη μαθήτρια...» «Είμαστε και νέοι άνθρωποι. Να την αφήσουμε να ολοκληρώσει...».
«Δεν είστε μικρή, δεν είστε νέα, ούτε πολιτικά, ούτε αισθητικά» είχε πει τότε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ μνημειώδεις έμειναν οι σεξιστικές αναφορές και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη εναντίον της. Στα μέσα ενημέρωσης μεταδίδονταν απλά ως ακραίες αντιπαραθέσεις. «Το κόμμα σας δεν σας συμμαζεύει», «είστε η προσωποποίηση της κακότητας» της είχε πει. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε φτάσει στο σημείο να κλείνει τα μικρόφωνα στις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στην Αφροδίτη Σταμπουλή το 2013, ενώ το 2014 αρνήθηκε να δώσει τον λόγο επί του προσωπικού στην ίδια βουλεύτρια.
Ακραία σεξιστική συμπεριφορά υπέδειξαν στο κοινοβούλιο οι βουλευτές, Πέτρος Τατσόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός, που μύριζαν το παλτό της βουλεύτριας Ραχήλ Μακρή και γελούσαν, όπως καταγράφηκε από τον φακό φωτογράφου. Το θέμα είχε αναδείξει τότε η διαδικτυακή "Αυγή" και επέκρινε με ιδιαίτερα σκληρό τίτλο η ιστοσελίδα της "Daily Mail": «Αυτοί οι πολιτικοί πραγματικά βρομάνε: Σεξιστές και χυδαίοι Έλληνες βουλευτές, πιάστηκαν στην κάμερα να μυρίζουν το παλτό γυναίκας βουλευτή». Στα ελληνικά δίκτυα ενημέρωσης παρουσιάστηκε η απαράδεκτη αυτή σεξιστική συμπεριφορά ως «παιχνίδι».
Έντονα είχε αντιδράσει το 2014 η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Κατερίνα Παπακώστα: «Παρατηρούνται φαινόμενα σεξισμού και διάκρισης λόγω φύλου και πολλές φορές αφορούν και γυναίκες βουλευτές». Η βουλεύτρια της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή είχε προτείνει να υπάρξουν πρόστιμα, περικοπές και αφαίρεση λόγου, ενώ η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή είχε τονίσει ότι θα έπρεπε επισταμένα να ασχοληθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας.
Δεν έλειπε και η αντίθετη άποψη, που εκφράστηκε από τη βουλεύτρια της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή, η οποία επέρριπτε τις ευθύνες στο γυναικείο φύλο, μιλώντας για «κατινίστικες συμπεριφορές» και αιτιολογούσε τις λεκτικές σεξιστικές επιθέσεις: «Όταν είσαι δυναμική γυναίκα και μπαίνεις στη Βουλή, δεν μπορείς μετά να λες 'βοήθεια, βοήθεια, μαμά μου, με πειράζουν'».
Αναζητώντας τις αιτίες της έξαρσης του φαινομένου του γλωσσικού σεξισμού εκείνη την περίοδο, η «Α» μίλησε με τις βουλεύτριες που βίωσαν από κοντά τα περιστατικά αυτά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Καλούμενη σήμερα η βουλεύτρια της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή να σχολιάσει το περιστατικό, επισημαίνει ότι η επίθεση στην κ. Καϊλή το 2011 ήταν μια «υπόθεση που ντρόπιασε την ελληνική Βουλή και έδειξε ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να αποβάλουμε σεξιστικές νοοτροπίες από την κοινωνία μας».
Σημειώνει μάλιστα ότι: «Η αλήθεια είναι ότι ακραία περιστατικά σαν κι αυτό που αναφέρετε δεν έχω ζήσει ούτε και έχω δει να εκτυλίσσονται. Αντίθετα, έχω εισπράξει σεβασμό και αλληλεγγύη από τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων που έχω συναναστραφεί, από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γινόμαστε κάποιες φορές αποδέκτες μιας σεξιστικής συμπεριφοράς, σαφώς πιο ήπιας μορφής, η οποία εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή της καχυποψίας και της αμφισβήτησης των ικανοτήτων μας. Οφείλουμε να δείχνουμε μηδενική ανοχή ακόμη και σε αυτές τις φαινομενικά αθώες συμπεριφορές».
Τις αιτίες για τα ακραία αυτά περιστατικά αναγνωρίζει η βουλεύτρια της ΔΗ.ΣΥ. Χαρά Κεφαλίδου στην «παρατεταμένη περίοδο κρίση που έχει δημιουργήσει συσσωρευμένη οργή στην κοινωνία. Η οργή δεν υπακούει σε κανόνες λογικής και μέτρου, η έλλειψη του οποίου είναι συστατικό της ίδιας της έννοιάς της. Κατά συνέπεια, προφανώς και υπάρχει έξαρση της λεκτικής βίας και συνακόλουθα της λεκτικής βίας με σεξιστικό περιεχόμενο σε μια εποχή θυμού και αγανάκτησης, όπου τα όρια της ευπρέπειας και του σεβασμού κατακρημνίζονται».
«Η διάκριση λόγω φύλου μπορεί να αφορά και τα δύο φύλα, αλλά εκ των πραγμάτων αφορά τις γυναίκες. Συνδέεται άμεσα με την πεποίθηση ότι το ένα φύλο είναι ικανότερο, ανώτερο από το άλλο. Η προκατάληψη αυτή σχετικά με το φύλο ενός ατόμου εμπεριέχει την παρενόχληση αλλά και άλλες μορφές βίας» υποστηρίζει η ανεξάρτητη βουλεύτρια Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας στην «Α». «Μελέτες που ερεύνησαν πολιτισμικές πεποιθήσεις αποδεικνύουν ότι οι άντρες είναι κοινωνικά 'πολυτιμότεροι' από τις γυναίκες στην κοινωνική, την πολιτική και την οικονομική ζωή. Αυτό επηρεάζεται από κοινωνικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις και έχει επίδραση και αποτέλεσμα στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την εκπαίδευση και την καριέρα τόσο των γυναικών όσο και των αντρών.
Στην παγκόσμια έρευνα αξιών τέθηκε το ερώτημα εάν πρέπει η μισθωτή εργασία να περιοριστεί μόνο στους άντρες σε περίπτωση ανεργίας. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό ως στερεοτυπική απειλή δημιουργεί ως αποτέλεσμα ένα στερεότυπο των γυναικών, σύμφωνα με το οποίο έχουν ποσοτικά λιγότερες δεξιότητες σε σύγκριση με τους άντρες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αντίληψη ανδρών και γυναικών σε σχέση με τις ικανότητές τους, με αποτέλεσμα οι άντρες να φαίνεται πως εκτιμούν περισσότερο τη δική τους εργασιακή ικανότητα με σχέση με τις γυναίκες που εργάζονται στο ίδιο επίπεδο. Η προκατειλημμένη αυτοεκτίμηση έχει σημείο αναφοράς τα ΜΜΕ, τη διαφήμιση, τον δημόσιο λόγο, ο οποίος βρίθει από στερεοτυπικό λόγο σχετικά με τα χαρακτηριστικά των αντρών και των γυναικών» προσθέτει.

"Κότες" και "παντελονάτοι"

Ούτε η αείμνηστη Γεωργία Βασιλειάδου δεν ξέφυγε από το στόχαστρο του γλωσσικού σεξισμού, καθώς ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας εκτόξευσε ένα άκρως υποτιμητικό και προσβλητικό για τη μνήμη της σχόλιο απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Ο κ. υπουργός φαντάζομαι θέλησε ως αμοιβή της εξαιρετικής εργασίας την οποία παρέχει διαπραγματευόμενος να έχει, αν θυμάμαι καλά, συνάντηση για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Λοιπόν, έτσι που τα πάτε, και η μακαρίτισσα η Γεωργία Βασιλειάδου πολλή σας πέφτει» (Απρίλιος 2017).
Απίστευτα χυδαίο σχόλιο λεκτικού σεξισμού καταγράφηκε στον Τύπο τον Μάρτιο του 2017, για το οποίο ο αρθρογράφος της "Καθημερινής" ζήτησε εκ των υστέρων συγγνώμη με την αιτιολόγηση ότι επρόκειτο για «αστείο» κατά της τρίτης αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου: «Όμως η χαρμόσυνη είδηση υπονοεί κάτι που κάνει το αίμα (το δικό μου) να παγώνει: για να γίνει γιαγιά η Τασία, σημαίνει ότι είναι και μητέρα!»
Ακραία σεξιστικά σχόλια ακούστηκαν στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μάκη Βορίδη, που αποκάλεσαν «κότες» τους κυβερνητικούς βουλευτές και έβαλαν κατά του υπουργού Οικονομικών που «δεν φορά παντελόνια» τον Μάιο του 2017. Δυστυχώς, η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους «παντελονάτους» ότι «η Αριστερά οραματίζεται μια κοινωνία που τόσο στα λόγια όσο και στην πράξη ό,τι είναι αρσενικό δεν θα είναι απαραίτητα καλό και ότι είναι θηλυκό δεν θα είναι απαραίτητα κακό» δεν έτυχε της ίδιας προβολής στα media όσο τα σεξιστικά σχόλια των μάτσο βουλευτών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σπάνια στιγματίζονται στα ΜΜΕ τα φαινόμενα γλωσσικού σεξισμού και σεξισμού, ενώ όταν τελικά τα πιο ακραία γίνονται γνωστά, τηρούνται σχεδόν κατά κανόνα «ίσες αποστάσεις», ισοπεδώνοντας τον θύτη με το θύμα και νομιμοποιώντας έτσι τη σεξιστική συμπεριφορά ως κάτι φυσικό, αν όχι ενίοτε... ακόμη και αποδεκτό.
Ερωτήματα προκαλεί η αποπομπή της βουλεύτριας Κατερίνας Παπακώστα από τη Ν.Δ. επειδή εξέφραζε την άποψή της, καθώς κάτι αντίστοιχο δεν έγινε με άντρα βουλευτή κι ας έχουν επιδοθεί σε δριμύτατη κριτική ή διαφώνησαν δημόσια με πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του κόμματός τους.
Ο "δαίμων του σεξισμού" συχνά εκθέτει ακόμα και αυτούς που τον πολεμούν και τον καταδικάζουν, όπως για παράδειγμα την εφημερίδα "Αυγή", που σε πρωτοσέλιδό της εμφανώς για αντιπολιτευτικούς λόγους αναφερόταν στη Μαρέβα μόνο ως Μητσοτάκη και όχι ως Γκαμπρόφσκι. Σε ακραία αντιπολιτευτικούς τόνους έχουν υποπέσει με σεξιστικά σχόλια και υπουργοί της κυβέρνησης. «Έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία είναι γεροντοκόρη, κακιά και ψεύτρα» είχε ακουστεί στη Βουλή το 2016, ενώ ακραίο σεξιστικό σχόλιο είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο από υπουργό κατά της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου Βίκυς Σταμάτη.
Αν και τα περιστατικά σεξισμού από αριστερούς βουλευτές είναι μάλλον περιορισμένα, όπως ανέφερε στην «Α» η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής Αφροδίτη Σταμπουλή δεν παύουν να στιγματίζουν τον χώρο της Αριστεράς που εξ ορισμού τα αντιπαλεύει.
«Παράλληλα με το φαινόμενο του γλωσσικού σεξισμού, εντυπωσιακά συχνού ακόμα και σε χώρους με υψηλή συνείδηση δικαιωμάτων, δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί ο δισταγμός -έως και άρνηση- των άμεσα θιγόμενων γυναικών να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Η αιτία αυτής της στάσης αξίζει να διερευνηθεί».
«Είναι ο φόβος για τον χαρακτηρισμό 'φεμινίστρια', τουτέστιν κομπλεξική, υστερική και τα λοιπά συμπαρομαρτούντα; Η ανάγκη αποφυγής της σύγκρουσης με ένα δομικά ανδροκρατούμενο περιβάλλον στο οποίο κατά τα άλλα αισθάνονται ενταγμένες; Η προτεραιότητα να μην τεθεί σε κίνδυνο η πιθανότητα ανόδου τους στην ιεραρχία χώρων στους οποίους αυτές έχουν καταξιωθεί με σκληρή δουλειά, όπως ο επιστημονικός στίβος και η πολιτική κονίστρα; Η στρεβλή αίσθηση ότι με την αποσιώπηση του ζητήματος προστατεύονται μείζονα αγαθά;» σημειώνει.
«Είναι χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: απαιτήθηκε ένας ασύλληπτος κύκλος συζητήσεων και ζυμώσεων για να μετατραπεί το καθολικό 'παρών' της πρώτης ψηφοφορίας, το οποίο είχε προκαλέσει δυσμενή έως και σκωπτικά σχόλια σε ολόκληρη τη χώρα σε 'παρούσα' από τα δύο τρίτα των βουλευτριών μας μόνο κατά τη δεύτερη ψηφοφορία».
«Είναι εντυπωσιακό ότι απίθανης έμπνευσης αρνητική επιχειρηματολογία εκφράστηκε ακόμα και από βουλεύτριες με αναμφισβήτητες περγαμηνές στην προώθηση της ισότητας. Αλλά και στη συνέχεια αποδείχθηκαν αξεπέραστοι οι δισταγμοί να τεθεί θέμα ορατότητας του φύλου στον κανονισμό της Βουλής κατά την ανανέωσή του».
«Προφανώς, έτοιμες και γενικής εφαρμογής λύσεις που να απελευθερώνουν την έκφραση της υπαρκτής διάθεσης των γυναικών για αντίσταση στον γλωσσικό σεξισμό δεν υπάρχουν, όμως αυτό είναι ένα όπλο εκ των ων ουκ άνευ για την αποδόμηση αυτού του απεχθούς εργαλείου έμφυλης καταπίεσης» τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής.
«Ο σεξιστικός λόγος (discourse) είναι ο γλωσσικός μανδύας που καλύπτει βαθιές ιεραρχικές και εξουσιαστικές σχέσεις, έμφυλες διακρίσεις κατά των γυναικών στην κοινωνία που δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί» επισημαίνει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό της για τις αυστηρές οριοθετήσεις και το πώς θα αποφύγουμε ένα «κυνήγι μαγισσών» γένους αρσενικού.
«Οι συνάδελφοί μου πλέον εξοικειώνονται με τις χρήσεις του όρου και επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή, καθώς ζούμε σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζουν οι αυστηρές εννοιολογικές οριοθετήσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης, δυστυχώς χωρίς συχνά να αποφεύγεται ακόμη και μια φιλοφρόνηση ή ένα αθώο φλερτ να οδηγήσει σε ένα κυνήγι μαγισσών γένους αρσενικού» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Α», προσθέτοντας ότι, εκτός της Χ.Α. που αναπαράγει αδιαλείπτως τα ναζιστικής έμπνευσης πατριαρχικά στερεότυπα, "θεωρώ ότι τα περιστατικά έχουν μειωθεί αισθητά και εντός του κοινοβουλίου το φαινόμενο έχει περιοριστεί".
«Η ανάδειξη και καταδίκη τέτοιων περιστατικών στη δημόσια σφαίρα έπαιξε σίγουρα θετικό ρόλο και η κατάσταση τείνει να βελτιώνεται εντός κοινοβουλίου. Η αύξηση του αριθμού των γυναικών, μολονότι υπολείπεται των προσδοκιών μας, κατάφερε, θεωρώ, να αποδυναμώσει φαινόμενα έκφρασης γλωσσικού σεξισμού».
«Ωστόσο, τα παραπάνω είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη θραύσης σεξιστικών στερεοτύπων που θεωρούν υποδεέστερη μια γυναίκα πολιτικό ή που την υποχρεώνουν να αναπαράγει πατριαρχικούς ρόλους εις διπλούν προκειμένου να χαίρει σεβασμού και ισότιμης μεταχείρισης. Ως προς το τελευταίο μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαμάχης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο γλωσσικός σεξισμός αρθρωνόταν παραδόξως από γυναίκα βουλεύτρια της αντιπολίτευσης, που ταύτιζε το σθένος και την εντιμότητα με τα ανδρικά παντελόνια» υπογραμμίζει η κ. Βάκη.

Ανδροκρατούμενο πολιτικό σύστημα

Όσον αφορά το ελληνικό κοινοβούλιο, η ανεξάρτητη σήμερα βουλεύτρια κ. Παπακώστα θεωρεί αυτονόητο - εμείς δίνουμε τον τόνο στην κοινωνία - ότι πρέπει να εξαλειφθεί ο γλωσσικός σεξισμός. Ωστόσο προσθέτει: «Δεν μπορώ όμως να προβλέψω τι θα συνέβαινε αν στην θέση του πρωθυπουργού της χ, ή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν γυναίκα πολιτικός, αν δηλαδή μία από τις θέσεις των 'μεγάλων μονομάχων' την κάλυπτε γυναίκα, καθώς λειτουργούμε αναμφίβολα σε ένα ανδροκρατούμενο πολιτικό σύστημα».
«Ο φανατισμός, οι υψηλοί τόνοι και η γλωσσική βία έχουν γίνει καθεστώς στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής συζήτησης στο κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας έναν παρακμιακό πολιτικό λόγο, πλήρη μισαλλοδοξίας και αμοραλισμού άνευ προηγουμένου, ο οποίος απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Άρα δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες βουλευτές το περιβάλλον της γλωσσικής βίας, αφού διατρέχει σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής διαλεκτικής».
Η κ. Παπακώστα εκτιμά πως πρέπει να υπάρχει «αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και αυστηρές κυρώσεις» σε τυχόν παρεκκλίσεις «ανδρών ή γυναικών πολιτικών από τον κοινοβουλευτικό πολιτισμό στη δημόσια συζήτηση», ενώ το ΕΣΡ είναι το αρμόδιο όργανο για επιβολή αυστηρών κυρώσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η παθογένεια στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο σε ό,τι αφορά την ποιότητα της εκφοράς του δημόσιου λόγου.
Την υποχώρηση του φαινομένου του γλωσσικού σεξισμού σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν στο ελληνικό κοινοβούλιο αναγνωρίζει και η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή. «Δεν ζούμε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και έχουμε ζήσει όλοι ανάλογα περιστατικά είτε σε εργασιακούς χώρους είτε στον κοινωνικό μας περίγυρο. Είναι αλήθεια ότι στο κοινοβούλιο δεν έχω συναντήσει περιστατικά με την ίδια συχνότητα και την ίδια ένταση» (σε σχέση με το 2014) δηλώνει στην "Αυγή". Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί ότι γνωρίζουν οι συνάδελφοί της τη σημασία του όρου, υπογραμμίζει ότι «σε γενικές γραμμές γνωρίζουν και τι σημαίνει και πώς εκφράζεται. Ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που το αντιμετωπίζουν με κάποια ελαφρότητα -ότι ίσως να μην είναι και τόσο σημαντικό-, αλλά είναι λίγοι».
Τoν γλωσσικό σεξισμό ως «ένα ζήτημα που αφορά όλους και όχι μόνο τις γυναίκες» περιγράφει η βουλεύτρια της ΔΗ.ΣΥ., γραμματέας της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής Χαρά Κεφαλίδου. Μιλώντας στην «Α», υπογραμμίζει ότι «ο σεξιστικός λόγος είναι τόσο παλιός και συνεπώς γερά εγκατεστημένος και στον αντίποδα η ‘ποινικοποίηση’ της έμφυλης βίας τόσο πρόσφατη -στην πράξη ακόμη ζητούμενο-, που ο αγώνας είναι ‘άνισος’. Αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τα χιλιάδες ‘αστεία’ με σεξιστικό περιεχόμενο με τα οποία πιεστήκαμε να γελάσουμε ή ακόμη συχνότερα γαλουχηθήκαμε να ανεχόμαστε και να συμμετέχουμε, θα δούμε το μέγεθος του προβλήματος. Η κοινωνία μας τώρα ωριμάζει με διαφορετικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα η παγίωση στο μυαλό και στην ψυχοσύνθεσή μας ότι ο γλωσσικός σεξισμός είναι συμπεριφορά απαράδεκτη και κολάσιμη να έχει πολύ μακρύ δρόμο να διανύσει. Το ζήτημα δεν αφορά τις γυναίκες. Αφορά όλους και όλοι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μάτι καθαρό και μυαλό ανοιχτό».
«Νομίζω πως το φαινόμενο είναι καθημερινό και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Δεν περιορίζεται στον χώρο του κοινοβουλίου ή στα ΜΜΕ. Συμβαίνει παντού. Εκείνο που είναι θλιβερό είναι όταν ο γλωσσικός σεξισμός απευθύνεται από γυναίκα προς γυναίκα. Η χρήση του είναι υπολανθάνουσα κι αυτό αποδεικνύει πόσο ο σεξιστικός λόγος είναι βαθιά ριζωμένος μέσα μας και στοιχείο της κουλτούρας μας».

66χρονος κηπουρός κατηγορείται για δολοφονίες 5 γκέι ανδρών

Ένας κηπουρός - ανθοκόμος, τον οποίο η καναδική αστυνομία χαρακτηρίζει «κατά συρροή δολοφόνο», κατηγορείται στο Τορόντο ότι σκότωσε τουλάχιστον πέντε ομοφυλόφιλους άνδρες τα τελευταία χρόνια. Ο Μπρους Μακάρθουρ, 66 ετών, συνελήφθη στα μέσα Ιανουαρίου, στο πλαίσιο μιας έρευνας που αφορούσε την εξαφάνιση δύο ανδρών, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2017. Του ασκήθηκε δίωξη πριν από μερικές ημέρες και σήμερα η αστυνομία αποκάλυψε ότι λείψανα άλλων τριών ανδρών βρέθηκαν στον κήπο ενός σπιτιού που χρησιμοποιούσε ο Μακάρθουρ ως αποθηκευτικό χώρο 
«Ο Μπρους Μακάρθουρ θεωρείται ύποπτος για τους πέντε φόνους» και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, είπε ο Χανκ Ιντσίνγκα, ο επικεφαλής των ερευνών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφονό (...) που λάμβανε μέτρα για να καλύψει τα ίχνη του», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα θύματά του που δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Οι οικογένειες των τεσσάρων από τους πέντε άνδρες είχαν δηλώσει την εξαφάνισή τους. Οι έρευνες θα διευρυνθούν, ώστε να συμπεριλάβουν όλες τις εξαφανίσεις, από το 2010 και μετά, ομοφυλόφιλων ανδρών στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά. Τα περισσότερα από τα θύματα κατάγονταν από χώρες της Μέσης Ανατολής και ήταν ηλικίας 40-50 ετών. Τουλάχιστον ο ένας διατηρούσε σχέση με τον Μακάρθουρ.
Athens voice

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ian McKellen: «Δεν έχω ποτέ συναντήσει gay που να μετάνοιωσε το coming out»

Ο Σερ Ian McKellen γιόρτασε την 30η επέτειο του επίσημου «coming out» του με μια δήλωση για τη δύναμη που αποκτά κανείς με το να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. «Δεν έχω γνωρίσει κανέναν gay που να μετάνοιωσε που μίλησε ανοιχτά - συμπεριλαμβανομένου εμού. Η ζωή επιτέλους αρχίζει να βγάζει νόημα όταν είσαι ανοιχτός και ειλικρινής. Σήμερα είναι η 30η επέτειος της ραδιοφωνικής συνομιλίας μου στο BBC οπού δήλωσα ανοιχτά ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Επομένως σήμερα γιορτάζω!», έγραψε στο Twitter. 
 Ο 77χρονος Βρετανός ηθοποιός που είναι επίσης ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην Αγγλία, είχε μιλήσει για την εποχή όταν ήταν έφηβος, όταν ήταν παράνομο να είναι κανείς gay. «Οι gay άνθρωποι, οι ομοφυλόφιλοι, ζούσαν τη ζωή τους με τον πιο μυστικό τρόπο», είπε σε ντοκιμαντέρ την προηγούμενη χρονιά. «Κανείς δεν μιλούσε ανοιχτά - κανείς». Ο McKellen μίλησε για τη σεξουαλικότητα του στα ΜΜΕ το 1988, στην ηλικία των 49. Έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης οτί η ομοφυλοφιλία θα «προωθούνταν στα σχολεία».
«Σοκαρίστηκα τόσο πολύ όταν το άκουσα, που άρχισα τις καμπάνιες κι έτσι κατέληξα να αποκαλύπτω τη σεξουαλική μου ταυτότητα στο ραδιόφωνο του BBC». Πολλές φορές δε, έχει πει ότι μετανιώνει που δεν το είπε νωρίτερα. Όπως είχε πει στην HuffPost το 2015, «Το άμεσο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους φίλους μου, ήταν ότι όχι απλώς ήμουν πιο ευτυχισμένος, αλλά και καλύτερος ηθοποιός». 
  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην HuffPost US και αποδόθηκε στα ελληνικά.

Ο Gianfranco φωτογραφίζει άντρες ως έργο τέχνης

O φωτογράφος Gianfranco Briceño ξεκίνησε την έκδοση του βραζιλιάνικου Snaps Fanzine παράλληλα με την δουλειά του στην βιομηχανία της μόδας, τα τελευταία δέκα χρόνια. Στόχος του να απαθανατίσει με τον φακό του εκείνη την «μη προφανή» ομορφιά που συναντά στην καθημερινότητά του, εκτός πασαρέλας. 
 «Ως φωτογράφος πάντα αναζητούσα ένα ελεύθερο πνεύμα, χωρίς αυστηρές πόζες, έψαχνα εκείνο που κατά κάποιον τρόπο εγώ αποκαλούσα "φυσικότητα": δουλεύοντας δίπλα δίπλα με το μοντέλο, χρησιμοποιώντας φυσικό φωτισμό», λέει. «Ήταν ελεύθερη φωτογράφιση- απαλλαγμένη από έντονη σκέψη, ρούχα, προκαταλήψεις για το γυμνό σώμα», προσθέτει. Ο λόγος που αποφάσισε να εκδώσει το Snaps Fanzine ήταν γιατί ήθελε να προκαλέσει τα στερεότυπα σχετικά με την αντρική σεξουαλικότητα και να αποδείξει μέσα από τις φωτογραφίες του πως η αρρενωπότητα δεν έχει να κάνει μόνο μια mainstream, macho εικόνα. Ο Gianfranco Briceño σπάνια φωτογραφίζει επαγγελματίες μοντέλα. Αντιθέτως προτιμά φίλους του, φίλους φίλων του και γενικά άτομα που μπορεί να του τράβηξαν την προσοχή ένα βράδυ σε κάποιο κλαμπ ή στο Instagram. 
 «Το σκεπτικό είναι να φωτογραφίζω τύπους που, ακόμη κι αν δεν είναι επαγγελματίες μοντέλα, είναι νεαρά και όμορφα αγόρια, τα οποία συναντώ στην καθημερινότητά μου και τραβούν την προσοχή μου ακριβώς επειδή έχουν μια ξεχωριστή, μη προφανή ομορφιά», εξηγεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βραζιλία είναι μια χώρα «με κληρονομικό ηδονισμό, όχι απαραίτητα γκέι, αλλά απόρροια του καιρού και της παραλίας, του καρναβαλιού και της φυσικότητας του σώματος». Το Snaps Fanzine το οποίο παρουσιάζεται στο dazeddigital.com εστιάζει και στην γκέι κουλτούρα της Βραζιλίας. «Εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή βία και ομοφοβία αλλά έχουμε έχουμε μια ισχυρή και κάπως διάχυτη παρουσία ενός κινήματος κοινωνικών δικαιωμάτων που αγωνίζεται για τις γκέι κοινότητες», λέει ο Gianfranco Briceño, πολύ συχνά φωτογραφίζει γκέι άντρες. Πηγή: lifo

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η σκιά του ρατσισμού σκεπάζει το Μουντιάλ 2018

ΤΟ 2015 ο Βραζιλιάνος άσος της Ζενίτ, Χουλκ είχε μιλήσει ανοικτά για τον ρατσισμό στα ρωσικά γήπεδα: «Αν συμβεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι πραγματικά δυσάρεστο. Συμβαίνει συνήθως όταν παίζουν οι ρωσικοί σύλλογοι και ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Πρέπει να πω ότι το βλέπω να συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι». Ήδη, οι οπαδοί της ομάδας του είχαν κάνει γνωστή την ιδεολογία τους όταν απαίτησαν να μην έχουν θέση στο ρόστερ όσοι παίκτες είναι μαύροι ή είναι γκέι καθώς έβλεπαν τους εαυτούς τους σαν τους φρουρούς της μοναδικής ταυτότητας της Ζενίτ ως «λευκό» κλαμπ. Την ίδια περίοδο, ο πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Εμάνουελ Φρίμπονγκ, που τότε αγωνιζόταν στην Ούφα, είχε πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης από τους οπαδούς της Σπαρτάκ Μόσχας, οι οποίοι έκαναν ήχους μαϊμούς. Ο ίδιος σήκωσε το μεσαίο δάκτυλο του χεριού του ως απάντηση και στο τέλος τιμωρήθηκε! «Ζούμε σε έναν τρελό κόσμο. Είναι κάτι περισσότερο από αστείο από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ισχυρίζεται ότι δεν άκουσε ή ότι δεν είδε τίποτα», είχε υποστηρίξει ο Γκανέζος μέσος.
Δεν ήταν η πρώτη φορά, βέβαια, που κρούσματα ρατσισμού κάνανε την εμφάνισή τους στο ρωσικό ποδόσφαιρο. Το 2010 ο Νιγηριανός επιθετικός Πίτερ Οντεμβίνγκι, ο οποίος μάλιστα έχει και σοβιετικές ρίζες γεννημένος στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, είχε δει τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας, της Λοκομοτίβ Μόσχας, να του επιτίθενται ρατσιστικά όταν αυτός πήρε μεταγραφή στη Γουέστ Μπρομ. Οι ultras της Λοκομοτίβ είχαν αναρτήσει ένα πανό με τη φράση «ευχαριστούμε Γουέστ Μπρομ» και μια μπανάνα. «Ήξερα ότι ανάμεσά τους υπήρχαν κάποια ρατσιστικά γκρουπ, αλλά δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Είναι βασικά αντίθετοι σε οτιδήποτε μη ρωσικό, όχι μόνο εναντίον των μαύρων. Βέβαια ο ρατσισμός εναντίον των μαύρων παικτών υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μέσα στα γήπεδα. Κάθε φορά που γίνεσαι κάτοχος της μπάλας μπορεί να ακούσεις τις φωνές. Το αισθάνεσαι. Είναι κάτι που με πονά περισσότερο σε σχέση ας πούμε με Βραζιλιάνους παίκτες γιατί είμαι και εγώ Ρώσος», είχε αναφέρει σοκαρισμένος ο Οντεμβίνγκι. Το ίδιο λίγα χρόνια αργότερα και ο πρώην αμυντικός του Παναθηναϊκού, Κρις Σάμπα, ο οποίος όταν αγωνιζόταν στην Ανζί είχε δει μια μπανάνα να εκτοξεύεται στον αγωνιστικό χώρο από οπαδό της Λοκομοτίβ Μόσχας. «Είμαι πολύ στενοχωρημένος που το περιστατικό συνέβη μπροστά στα μάτια παιδιών στην εξέδρα. Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τον ρατσισμό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Ίσως είμαι λάθος», είχε αναφέρει.
Με τα χρόνια τα περιστατικά ρατσισμού στο ποδόσφαιρο της χώρας άρχισαν να πληθαίνουν. Φυσικά δεν περιορίζονταν μόνο στα ρωσικά σύνορα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου οι εξέδρες άρχισαν να γεμίζουν με ρατσιστικές ιδεολογίες των χούλιγκανς ανεξέλεγκτα. Το πρόβλημα είχε αρχίσει πλέον να ξεπερνά τα ποδοσφαιρικά πλαίσια και να αποτελεί μέγιστο κοινωνικό θέμα, καθώς ξεφύτρωνε δεξιά και αριστερά σαν μανιτάρι. Μένοντας στο ποδόσφαιρο, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο χρονιές είχαν καταγραφεί περισσότερα από 100 περιστατικά ρατσιστικών συμπεριφορών από οπαδούς. Εκτός από ρατσιστικά συνθήματα, φασιστικά σήματα και σύμβολα των νεοναζί άρχισαν να υψώνονται στις κερκίδες, και να τυπώνονται σε φούτερ των ultras.
Όλα τα παραπάνω όχι μόνο αγνοήθηκαν από τη ρωσική πολιτική σκηνή, αλλά αντίθετα υπήρξε ένα είδος «νομιμοποίησης» αυτών των συμπεριφορών. Το καλοκαίρι του 2016, δύο χρόνια πριν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Euro της Γαλλίας οι Ρώσοι οπαδοί ενεπλάκησαν σε σκηνικά βίας τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Φυσικά δεν ήταν οι μόνοι, αλλά η δήλωση του Ιγκόρ Λεμπέντεφ, εθνικιστή πολιτικού και μέλους της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που υποστήριξε ότι «δεν βλέπω κάτι κακό στο ξύλο μεταξύ των οπαδών, μπράβο παιδιά, συνεχίστε» προκάλεσε δικαιολογημένα σοκ. Ουσιαστικά, η Ρωσία μέσω μιας επίσημης φωνής επικροτούσε τις βίαιες πράξεις των χούλιγκανς στη Γαλλία, τη στιγμή που οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 βρισκόντουσαν σε εξέλιξη. Ο Λεμπέντεφ μάλιστα δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς ένα χρόνο αργότερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε «οι πράξεις βίας μεταξύ οπαδών να γίνουν σπορ» με τη συμμετοχή 40 μονομάχων (20 από κάθε πλευρά), προσθέτοντας πως «η Ρωσία θα μπορούσε έτσι να εφεύρει ένα νέο άθλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει την οργή των οπαδών σε μια ειρηνική κατεύθυνση»!
Εκείνο το καλοκαίρι του Euro στη Γαλλία, στα χέρια των Αρχών είχε πέσει ο Αλεξάντερ Σπρίγκιν, που είχε απασχολήσει για τη φασιστική του δράση στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι βρισκόταν εκεί ως μέλος της αποστολής της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, τη στιγμή που είχε πρωτοστατήσει σε γκρουπ ακροδεξιών οργανώσεων μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων στη χώρα του. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε παραδεχθεί πως θέλει να βλέπει «μόνο σλαβικά πρόσωπα στην εθνική ομάδα, τα οποία θα δακρύζουν από πατριωτισμό όταν τραγουδούν τον εθνικό ύμνο στο Μουντιάλ του 2018». Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει ότι «κάτι πηγαίνει λάθος στην Εθνική Γαλλίας» καθώς στην ομαδική τους φωτογραφία υπήρχαν «αρκετά μαύρα πρόσωπα».
Δεν είναι όμως μόνο συγκεκριμένα άτομα στη Ρωσία που έβαλαν το κατάλληλο... προσάναμμα για να φουντώσουν το πρόβλημα. Ανάλογες απόψεις έχουν εκφραστεί και από τους ίδιους τους ρωσικούς συλλόγους είτε με λόγια είτε με πράξεις. Πρόσφατα για παράδειγμα η Σπαρτάκ Μόσχας είχε προκαλέσει την κατακραυγή στα social media όταν είχε ποστάρει βίντεο στο twitter με τους Βραζιλιάνους παίκτες της, Λουίζ Αντριάνο, Πέδρο Ρότσα και Φερνάντο να προπονούνται στον ήλιο και την ομάδα να σχολιάζει: «Δείτε πως οι σοκολάτες λιώνουν στον ήλιο», αναφερόμενη στο μαύρο χρώμα των ποδοσφαιριστών.
Επίσης, το 2014, ο προπονητής της Ροστόφ, Ιγκόρ Γκαμούλα απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ομάδα θα προχωρήσει στην απόκτηση του Καμερουνέζου αμυντικού, Μπενουά Ανγκμπούα, είχε πει: «Έχουμε αρκετούς σκουρόχρωμους ποδοσφαιριστές. Είναι ήδη έξι από αυτούς», ενώ είχε προσθέσει αναφορικά με το γεγονός ότι πέντε Ρώσοι παίκτες της ομάδας ταλαιπωρούνταν από ίωση: «Φοβάμαι ότι είναι Έμπολα». Μπορεί οι ρωσικές ποδοσφαιρικές αρχές να είχαν τότε τιμωρήσει τον Γκαμούλα, ωστόσο ο ίδιος ο σύλλογος δεν απέλυσε τον Ρώσο προπονητή, αλλά απλά τον υποβίβασε στη δεύτερη ομάδα. Μάλιστα τότε ο Γκαμούλα είχε κατηγορήσει τον αγγλικό Τύπο για την ανάδειξη του περιστατικού τονίζοντας πως «δεν γίνεται κατανοητό το ρωσικό χιούμορ». Ανάλογη υποβάθμιση ρατσιστικού φαινομένου είχε παρατηρηθεί και από τη διοίκηση της Ζενίτ, η οποία θέλησε να περάσει στα... ψιλά τη ρατσιστική και ομοφοβική ανακοίνωση των οργανωμένων της, τη στιγμή που κανείς μέσα από τον σύλλογο δεν καταδίκασε το περιστατικό, φοβούμενος ότι την αμέσως επόμενη μέρα θα τεθεί εκτός ομάδας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, σε καμία από τις παραπάνω ρατσιστικές συμπεριφορές δεν παρεξηγήθηκε το χιούμορ. Είναι γεγονός ότι στη μετα-κομμουνιστική Ρωσία ο χουλιγκανισμός και η ρατσιστική ιδεολογία μπόλιασαν στα μυαλά αρκετών και εξαπλώθηκαν σαν επιδημία. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 το πρόβλημα μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ρωσικά γήπεδα με την πιο άσχημη μορφή. Οι χούλιγκανς αντιλήφθηκαν πως μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους και να μετατραπούν στη συνέχεια από τους πλέον επικίνδυνους στην Ευρώπη. Άλλωστε πέρα από τις ρατσιστικές συμπεριφορές, δεν ήταν λίγες οι φορές που ραντεβού λάμβαναν χώρα σε δρόμους ή αλάνες για να επικρατήσει ο ισχυρότερος.
Μερικούς μήνες πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο κατέβει στη σέντρα στα ρωσικά γήπεδα, ο προβληματισμός είναι έντονος για τα περιστατικά βίας και ρατσισμού κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Όχι μόνο γιατί αυτή θα φιλοξενηθεί σε μία χώρα που ταλαιπωρείται (όπως και άλλες καθώς η Ρωσία δεν είναι η μόνη) από τα παραπάνω κοινωνικά προβλήματα, αλλά και γιατί η παρουσία άλλων ένθερμων οπαδών εκεί θα κάνει την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι. Οι Κροάτες οπαδοί που στο παρελθόν είχαν σχηματίσει τη σβάστικα μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε παιχνίδι με την Ιταλία, και είχαν προκαλέσει ταραχές στο Euro της Γαλλίας, αποτελούν μέρος του εφιάλτη. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τη Ρωσία θα ταξιδέψουν και Σέρβοι, οι οποίοι έχουν αποδείξει αρκετές φορές ότι δεν είναι από τα πιο ήσυχα παιδιά, όπως και οι Πολωνοί, ενώ πάντα θα υπάρχουν και οι Άγγλοι, τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ μετατρέπει σε ένα έξτρα πρόβλημα σε κάθε διοργάνωση. Οι τελευταίοι άλλωστε αποτέλεσαν τα πρότυπα του ρωσικού χουλιγκανισμού μερικές δεκαετίες πριν ώστε αυτός να γιγαντωθεί και να αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον επικίνδυνα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

Ενα καλτ Χόλιγουντ και ένα τριπλό άξελ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
The Disaster Artist ***
Βιογραφία (2017)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Φράνκο
Ερμηνείες: Τζέιμς Φράνκο, Ντέιβ Φράνκο, Σεθ Ρόγκεν
Ο γνωστός για τις ιδιαίτερες επιλογές του, τόσο σκηνοθετικά όσο και υποκριτικά, Τζέιμς Φράνκο, καταπιάνεται εδώ με την ιστορία ενός σύγχρονου Εντ Γουντ. Ο διαβόητος «χειρότερος κινηματογραφιστής όλων των εποχών», τον οποίο απεικόνισε πετυχημένα ο Τιμ Μπάρτον με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, βρήκε ισχυρό ανταγωνιστή στις αρχές της νέας χιλιετίας στο πρόσωπο του μοναδικού Τόμι Γουαϊζό. Ο Φράνκο μεταμορφώνεται εδώ σε αυτή την αινιγματική, απόλυτα καλτ μορφή, προκειμένου να διηγηθεί την ιστορία της δημιουργίας του κορυφαίου του «αριστουργήματος».
Ο Ντέιβ Φράνκο, αδελφός του Τζέιμς, υποδύεται τον Γκρεγκ, έναν νεαρό επίδοξο κινηματογραφικό σταρ, ο οποίος όμως βιώνει κυρίως την απόρριψη. Η ζωή του θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει τον Τόμι, έναν παράξενο στην όψη άνδρα, απροσδιόριστης ηλικίας και καταγωγής, που θα τον πείσει να μετακομίσουν στο Χόλιγουντ προκειμένου να κυνηγήσουν τα κοινά τους όνειρα. Σύντομα οι δυο τους θα βάλουν μπρος τα γυρίσματα της δικής τους ταινίας, του περίφημου «The Room». Ο Φράνκο δείχνει γνήσια αγάπη και σεβασμό για το καλτ, φτιάχνοντας ένα απολαυστικά ανάλαφρο φιλμ, με τη σχετική αυτοαναφορικότητα και πάνω στις χολιγουντιανές συμβάσεις. Επιπλέον, ο ίδιος αποδίδει εξαιρετικά την ανεκδιήγητη περσόνα του Γουαϊζό, με την απουσία του από τις οσκαρικές υποψηφιότητες να εξηγείται μόνο από τις πρόσφατες κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.
Εγώ, η Τόνια ***
Βιογραφία (2017)
Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
Ερμηνείες: Μάργκο Ρόμπι, Σεμπάστιαν Σταν, Αλισον Τζάνεϊ
Ενα ακόμη πορτρέτο αληθινού προσώπου παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα, με τη Μάργκο Ρόμπι να αποκτά λουκ δεκαετίας ’80, προκειμένου να υποδυθεί την Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ. Η Χάρτινγκ ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του αθλήματος που ολοκλήρωσε το τριπλό άξελ, μπήκε ωστόσο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τελείως διαφορετικό λόγο. Συγκεκριμένα, για μια εξωφρενική υπόθεση επίθεσης εις βάρος της συναθλήτριάς της Νάνσι Κέριγκαν.
Το βιογραφικό φιλμ παρουσιάζεται αρκετά συμβατικά από τον Κρεγκ Γκιλέσπι και τον σεναριογράφο του Στίβεν Ρότζερς, ωστόσο περιλαμβάνει και μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Παιδί προερχόμενο από τη λεγόμενη «white trash» Αμερική και με μια απάνθρωπα αυστηρή μητέρα (υπέροχη στον ρόλο η Αλισον Τζάνεϊ), η Τόνια βρίσκει διέξοδο στο πατινάζ και γίνεται ασυναγώνιστη. Παρ’ όλα αυτά ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της και κυρίως το προβληματικό κοινωνικό υπόβαθρο επικρατούν, σε μια υπόθεση τόσο παράλογη που καταλήγει κωμική. Το αμφιλεγόμενο του χαρακτήρα, πάντως, δεν είναι τυχαίο: «Οι άνθρωποι είτε λατρεύουν την Τόνια είτε δεν είναι και μεγάλοι φαν, ακριβώς όπως με την Αμερική», ακούγεται σε κάποιο στιγμιότυπο της ταινίας.
1968 ***
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης
Ερμηνείες: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Βασιλική Τρουφάκου
Το 1968 της ΑΕΚ
Ο Τάσος Μπουλμέτης, μετά την «Πολίτικη κουζίνα» και τον «Νοτιά», ανοίγει ξανά τις σελίδες της Ιστορίας, αυτήν τη φορά για χάρη της αγαπημένης του ΑΕΚ. Ο απίστευτος μπασκετικός θρίαμβος της Ενωσης κόντρα στη Σλάβια Πράγας, στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο, γίνεται ταινία, η οποία μοιράζεται επιτυχημένα ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στην κωμική, ως επί το πλείστον μυθοπλασία. Καθώς παρακολουθούμε τις φάσεις της μεγάλης βραδιάς, μέσα από το αρχειακό υλικό της εποχής, στα σπίτια, τα μαγαζιά, ακόμα και τα λεωφορεία της Αθήνας, τα ραδιόφωνα έχουν τον πρώτο λόγο. Γνωστοί ηθοποιοί όπως οι Ι. Μιχαηλίδης, Ο. Αυγουστίδης, Β. Τρουφάκου, Στ. Μάινας κ.ά. πρωταγωνιστούν σε μικρά, ενίοτε ξεκαρδιστικά σκετσάκια.
Ενας ακέραιος άνθρωπος **½
Σκηνοθεσία: Μοχαμάντ Ρασούλοφ
Ερμηνείες: Ρεζά Αχλαγκιράντ, Σουνταμπέ Μπεϊζαέ, Νασίμ Ανταμπέ
Διότι δεν συνεμορφώθη
Το σύγχρονο Ιραν ανατέμνεται για άλλη μία φορά από μια ταινία που δεν πρόκειται, εξαιτίας της λογοκρισίας, να προβληθεί εντός της χώρας. Ο Ρεζά μένει κάπου στην επαρχία, μαζί με την οικογενειά του, εκτρέφοντας χρυσόψαρα. Οταν μια μεγάλη εταιρεία θα βάλει στο μάτι την ιδιοκτησία του, εκείνος βρίσκεται μπλεγμένος στο δαιδαλώδες κύκλωμα διαφθοράς των τοπικών αρχών. Ο σκηνοθέτης Μοχαμάντ Ρασούλοφ δημιουργεί μια απλή υπόθεση προκειμένου να κάνει τη θέση του αντιληπτή: μέσα στον βάλτο της διαφθοράς, ένας άνθρωπος, σαν εξωγήινος, αρνείται να συνεργαστεί. Η ιδέα του είναι πολύ καλή, ωστόσο στην πράξη υπονομεύεται από κάποιες υπερβολές και τη μερική απουσία σεναριακής συνοχής.
Tom of Finland ***
Σκηνοθεσία: Ντόμε Καρουκόσκι
Ερμηνείες: Πέκα Στρανγκ, Γιάκομπ Οφτεμπρο, Τζέσικα Γκραμπόφσκι
Για την επιμονή στην τέχνη
Την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Τούκο Λαακσόνεν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η μεγάλη επιθυμία και το ταλέντο του στη ζωγραφική συμπλέκονται με την εξωτερίκευση της γκέι σεξουαλικότητάς του, η οποία προφανώς διώκεται αγρίως στη Φινλανδία της εποχής. Εκείνος ωστόσο δεν το βάζει κάτω, με τις ζωγραφιές του τελικά να γίνονται παγκοσμίως γνωστές και τον ίδιο να μετατρέπεται σε είδωλο της LGBT κοινότητας, γνωστό ως «Tom of Finland». Ο Ντόμε Καρουκόσκι αφηγείται την αληθινή ιστορία του Λαακσόνεν, δημιουργώντας ένα βαθιά ανθρώπινο φιλμ πάνω στην τέχνη, που όταν επιμείνει, μπορεί να αλλάξει –έστω και λίγο– τον κόσμο προς το καλύτερο. Εξαιρετικός στον κεντρικό ρόλο ο Πέκα Στρανγκ.
Εμείς...
Ξεκίνησε χθες στο Βερολίνο το φεστιβάλ Hellas Filmbox (24-28/1), το οποίο μεταφέρει μερικές από τις πιο φρέσκες κινηματογραφικές και μουσικές ιδέες από τη χώρα μας στη γερμανική πρωτεύουσα. Με τμήμα ταινιών μικρού μήκους, αλλά και επιλογές όπως το «Νήμα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη, «Ο μεγάλος περίπατος της Αλκης» της Μαργαρίτας Μαντά ή η πρεμιέρα του «Time is up» του Νικόλα Πουρλιάρου, το φεστιβάλ αποτελεί σίγουρα έναν θετικό εκπρόσωπο του εναλλακτικού ελληνικού σινεμά. Οι εκδηλώσεις του, που άνοιξαν με τους Gadjo Dilo, εμπλουτίζονται και με επιπλέον μουσικά λάιβ των The Boy, Human Touch κ.ά.
...και οι άλλοι
Σε οσκαρικό πυρετό βρίσκεται από προχθές η κινηματογραφική βιομηχανία, μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα χρυσά αγαλματίδια. Ως συνήθως, βέβαια, οι κουβέντες γύρω από τα φαβορί και –κυρίως– τους αδικημένους φουντώνουν, με τα φώτα φέτος να πέφτουν στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας. Από εκεί απουσιάζει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος έδωσε αριστουργηματικά τον ρυθμό στο «The Post», αλλά και ο Μάρτιν Μακ Ντόνα του «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι». Στη θέση τους μπήκαν ο Τζόρνταν Πιλ και η Γκρέτα Γκέργουικ, σε μια προσπάθεια προφανώς να τηρηθούν οι ισορροπίες. Ισως η λύση θα ήταν να γίνουν απλώς οι υποψήφιοι επτά. Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ