Menu

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Το Football manager 2018 γράφει ιστορία: Ποδοσφαιριστές παραδέχονται ότι είναι γκέι

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι... εθισμένοι στο Football manager αρχίζουν τα ξενύχτια αφού κυκλοφορεί η νέα έκδοση του αγαπημένου τους παιχνιδιού. Το FM 2018, μπορεί επίσημα να κυκλοφορεί στις 8 Νοεμβρίου, αλλά από τις 26 Οκτωβρίου έχει κυκλοφορήσει η δοκιμαστική του έκδοση, οπότε και οι λάτρεις του παιχνιδιού μπορούν ήδη να το χρησιμοποιούν.
Απ' ότι φαίνεται λοιπόν το καινούργιο football manager κρύβει εκπλήξεις και μάλιστα όχι μόνο όσον αφορά τα γραφικά κλπ. Για πρώτη φορά στην ιστορία τέτοιων παιχνιδιών ο «προπονητής» θα πρέπει να ασχοληθεί και με το πως θα διαχειριστεί μια ανοιχτή παραδοχή ενός ποδοσφαιριστή του πως είναι... γκέι.
Αυτό συμβαίνει με τους νέους, φανταστικούς παίκτες που δημιουργεί το παιχνίδι πάντως κι όχι με αυτούς που ήδη το κοινό γνωρίζει. Οι ποδοσφαιριστές που έχουν ανακοινώσει πως είναι γκέι στην πραγματική ζωή, όπως ο παίκτης των LA Galaxy Robbie Rogers, δεν περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στην έκδοση beta του παιχνιδιού αν και εταιρία ανακοίνωσε πως αργότερα θα προστεθούν.
Αυτό πάντως δεν πρόκειται να συμβαίνει με παίκτες που προέρχονται από χώρες, όπως το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος παραμένει παράνομο.
Για τον εκάστοτε μάνατζερ πάντως το να έχει έναν γκέι ποδοσφαιριστή στην ομάδα του θα είναι θετικό, αφού τα έσοδα θα αυξάνονται. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρίας ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής μπορεί να προσελκύσει επιπλέον κοινό: ««Συμβαίνει πολύ σπάνια», είπε ο εκπρόσωπος της Sports Ilustration. «Πιστεύουμε όμως ότι, εάν ένας παίκτης παραδεχτεί δημόσια πως είναι γκέι, ο σύλλογος θα δει μια αύξηση στο μάρκετινγκ γιατί θα υπάρχει ένα διαφορετικό κοινό που επιθυμεί να υποστηρίξει αυτόν τον παίκτη.
Θα υπάρχει δηλαδή υποστήριξη από ανθρώπους που ίσως δεν είχαν ασχοληθεί με την ομάδα στο παρελθόν».

Ο Kevin Spacey εξομολογείται ότι είναι gay και απαντά

Η υπόθεση Γουάινσταϊν άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας" και δεκάδες επώνυμοι βγαίνουν δημόσια προκειμένου να καταγγείλουν σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση. Μια από αυτές τις περιπτώσεις, η αποκάλυψη του ηθοποιού Anthony Rapp - γνωστού από το Star Treck - ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Kevin Spacey επιχείρησε να τον εκμεταλλευτεί σεξουαλικά όταν ήταν μόλις 14 ετών.


Ο ηθοποιός Anthony Rapp/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File
Ο Kevin Spacey με ανακοίνωσή του που ανάρτησε στο twitter, επιχείρσε να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από τον νεαρό ηθοποιό και αποκαλύπτοντας δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος.


"Σέβομαι και θαυμάζω τον Anthony Rapp ως ηθοποιό. Φρίττω ακούγοντας την ιστορία του. Ειλικρινά δεν θυμάμαι το περιστατικό, που θα πρέπει να έχει συμβεί περισσότερα από 30 χρόνια στο παρελθόν. Αλλά αν συμπεριφέρθηκα όπως το περιγράφει, του χρωστώ μια ειλικρινή συγγνώμη, για μια πράξη που θα ήταν ανεπίτρεπτη και υπό την επήρεια του αλκοόλ και ζητώ συγγνώμη για τα συναισθήματα που περιγράφει πως κουβαλούσε μέσα του όλα αυτά τα χρόνια" ανέφερε.

 Αγάπησα και είχα ρομαντικές επαφές με άνδρες στη διάρκεια της ζωής μου και επιλέγω να ζήσω τη ζωή μου ως ομοφυλόφιλος

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του ο ηθοποιός του American Beauty γράφει: "Η ιστορία με ενθαρρύνει να απευθυνθώ σε άλλους για τη ζωή μου. Ξέρω πως έχουν κυκλοφορήσει ιστορίες για εμένα, ορισμένες από τις οποίες τροφοδοτήθηκαν από το γεγονός πως υπήρξα ιδιαίτερα προστατευτικός αναφορικά με την προσωπική μου ζωή. Όπως γνωρίζουν οι άνθρωποι στο στενό περιβάλλον μου, στη ζωή μου είχα σχέσεις τόσο με άνδρες, όσο και με γυναίκες. Αγάπησα και είχα ρομαντικές επαφές με άνδρες στη διάρκεια της ζωής μου και επιλέγω να ζήσω τη ζωή μου ως ομοφυλόφιλος. Θέλω να το αντιμετωπίσω με ειλικρίνεια και ανοιχτά και αυτό ξεκινά, εξετάζοντας τη δική μου συμπεριφορά".

Σεξουαλικός προσδιορισμός: Πού είστε στην διαβόητη κλίμακα Kinsey;

Πολλοί άνθρωποι είναι “100% ομοφυλόφιλοι” και ελκύονται σεξουαλικά και συναισθηματικά μόνο από άτομα του ίδιου φύλου. Άλλοι είναι “100% ετεροφυλόφιλοι” και ελκύονται μόνο από άτομα του αντιθέτου φύλου. Αλλά, τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους;
Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων δεν ταιριάζουν απόλυτα σε καμία από τις κατηγορίες, επειδή νιώθουν σεξουαλική και συναισθηματική έλξη για άτομα και των δύο φύλων, τουλάχιστον σε κάποιο σημείο της ζωής τους.
Η καλύτερη ορολογία για να “κατηγοριοποιήσει” κανείς αυτούς τους ανθρώπους είναι το “αμφισεξουαλικοί”, παρόλο που οι ίδιοι μπορεί να προτιμούν κάποιον άλλο όρο για τους εαυτούς τους.

Τι είναι η κλίμακα Kinsey

Οι δρ. Alfred Kinsey, δρ. Wardell Pomeroy και δρ. Clyde Martin ανέπτυξαν την “Κλίμακα Ετεροφυλοφιλίας - Ομοφυλοφιλίας”, πιο γνωστή ως “Κλίμακα Kinsey” (Kinsey Scale). Η πρώτη δημοσίευσή της έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Sexual Behavior in the Human Male το 1948. Αφορμή για την δημιουργία της ήταν το γεγονός ότι τότε είχαν προκύψει οι πρώτες σοβαρές έρευνες, οι οποίες έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι δε εντάσσονταν στην αποκλειστικά ετεροφυλόφιλη ή στην αποκλειστικά ομοφυλόφιλη κατηγορία.
Η ομάδα του δρ. Kinsey πήρε συνεντεύξεις από χιλιάδες ανθρώπους αναφορικά με την σεξουαλική τους ιστορία. Οι έρευνες έδειξαν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά, οι σκέψεις και τα συναισθήματα προς το ίδιο ή το αντίθετο φύλο δεν ήταν πάντα σταθερά με το πέρασμα του χρόνου. Αντί να τοποθετήσουν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες (ετεροφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι), οι επιστήμονες επινόησαν μια κλίμακα επτά βαθμίδων. Το εύρος κυμαίνεται από 0 έως 6 με μια πρόσθετη κατηγορία “X”.
Kinsey
Βαθμίδα - Περιγραφή
0 - Αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος
1 - Κυρίως ετεροφυλόφιλος και μόνο περιστασιακά ομοφυλόφιλος
2 - Κυρίως ετεροφυλόφιλος, αλλά περισσότερο από περιστασιακά ομοφυλόφιλος
3 - Εξίσου ετεροφυλόφιλος και ομοφυλόφιλος
4 - Κυρίως ομοφυλόφιλος, αλλά και περισσότερο από περιστασιακά ετεροφυλόφιλος
5 - Κυρίως ομοφυλόφιλος και μόνο περιστασιακά ετεροφυλόφιλος
6 - Αποκλειστικά ομοφυλόφιλος
X - Καμία κοινωνικο-σεξουαλική επαφή ή αντίδραση

Κατανόηση της κλίμακας Kinsey

Οι άνθρωποι στο "0" επιδεικνύουν αποκλειστικά ετεροφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά, ή έλξη. Όσοι βρίσκονται στο "6" επιδεικνύουν αποκλειστικά ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, ή έλξη. Οι βαθμίδες 1-5 είναι για εκείνους που επιδεικνύουν ποικίλα επίπεδα έλξης, ή σεξουαλικής δραστηριότητας και με τα δύο φύλα. Στις αρχικές μελέτες της ομάδες του Kinsey, η κατηγορία “X” περιελάμβανε εκείνους δεν επέδειξαν καμία κοινωνικο-σεξουαλική επαφή, ή αντίδραση στις συνεντεύξεις τους.

Το τεστ βαθμολόγησης για την κλίμακα Kinsey

Δεν υπάρχει κάποιο επίσημο τεστ για την αξιολόγηση της σεξουαλικότητας ενός ατόμου βάσει της κλίμακας Kinsey. Μπορεί να υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετά τεστ επάνω σε αυτό, αλλά κανένα δεν είναι επίσημο, αφού προϋποθέτει κατ' ιδίαν συνέντευξη με εκπαιδευμένο ερευνητή. Η αρχική ερευνητική ομάδα του Kinsey ανέθεσε έναν αριθμό (βαθμίδα) στον κάθε συμμετέχοντα σε εκείνη την έρευνα, με βάση τις απαντήσεις που εκείνος έδωσε περιγράφοντας την ξεχωριστή, δική του σεξουαλική ιστορία.
Εντούτοις, υπάρχουν στο διαδίκτυο ορισμένες πολύ καλές “προσομοιώσεις” μιας τέτοιας συνέντευξης. Μία από αυτές μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ (σ.σ. το τεστ είναι στα αγγλικά).
Θυμηθείτε: Το (όποιο) αποτέλεσμα προκύψει από το τεστ που θα κάνετε ΔΕΝ είναι επίσημο και ΔΕΝ αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποιου είδους “διάγνωση” για την δική σας περίπτωση. Ως τεστ για την κλίμακα Kinsey, αναδεικνύει επί της ουσίας μόνο κάποιες “τάσεις” που μπορεί να χαρακτηρίζουν την σεξουαλική σας συμπεριφορά.

Το πρόχειρο τεστ για την κλίμακα Kinsey

Μέσα στα τόσα τεστ που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, υπάρχει και το ακόλουθο, το οποίο βασίζεται στην αντίληψη και τις αντιδράσεις καθενός, όταν του παρουσιάζουν κάποιες... ιδιαίτερες φωτογραφίες. Και πάλι, υπογραμμίζουμε ότι φυσικά ούτε αυτό το εντελώς πρόχειρο και αυθαίρετο τεστ δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση τη διάγνωση ενός ειδικού σεξολόγου ερευνητή, αν και εφόσον του ζητούσατε ποτέ την επαγγελματική του γνώμη για την δική σας σεξουαλική συμπεριφορά.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Το όραμα για μία Ευρώπη των ανθρωπιστικών αξιών

Οράματα και Χίμαιρες: διαβάζωντας το νέο βίβλίο του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά
Η διάψευση των ελπίδων ενός πιστού Ευρωπαϊστή: Οράματα και Χίμαιρες, οι διαδρομές ενός Διπλωμάτη
Βιβλιοκριτική του Αχιλλέα Παπαρσένου*
Ο πρέσβης ε.τ.Αλέξανδρος Μαλλιάς, πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά του χρόνια, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον καναπέ μετά την αφυπηρέτηση του από τη διπλωματική υπηρεσία το 2010 και να δηλώσει παρών στη δημόσια ζωή της χώρας καταθέτοντας την άποψη του με τόλμη είτε μέσα από αρθρογραφία , είτε μέσα από την πολιτική κολυμπώντας στα νερά του Ποταμιού.
Το παρόν βιβλίο είναι το δεύτερο μιας τριλογίας , η οποία θα ολοκληρωθεί με τις αναμνήσεις από την πρεσβευτική θητεία του στην Ουάσιγκτον, όπου ολοκλήρωσε τη διπλωματική σταδιοδρομία του (1976-2010). Είχε προηγηθεί πριν τρία χρόνια το βιβλίο του « Η άλλη κρίση : η μαρτυρία ενός πρέσβη» , μία κραυγή αγωνίας ενός διπλωμάτη για την παρακμή της πατρίδας του. Ο Μαλλιάς , συντροφιά με τη σοφία του Θουκυδίδη και των αρχαίων κλασικών, γράφει με πάθος, χωρίς το αποστειρωμένο ύφος ενός τεχνοκράτη, για τις αξίες που έχουν προδοθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη .
Δεν αρκείται όμως σε βαρύγδουκες διαπιστώσεις για τα κακώς κείμενα , αλλά υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις για τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας που τον απασχολούν. Θιασώτης ενός πατριωτισμού που θέλει τον πολίτη «να δρα έγκαιρα και υπεύθυνα, ώστε η πατρίδα του να μην βρεθεί στην ανάγκη να σωθεί» , αναλαμβάνει με ειλικρίνεια το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον ίδιο και στη γενιά του, «που προτίμησε να θυσιάσει τις επόμενες για να επιβιώσει η ίδια».
Από τις σελίδες του βιβλίου του αναδεικνύονται τα οράματα για μία Ευρώπη των ανθρωπιστικών αξιών που τον συνεπήραν πριν πέντε δεκαετίες , αλλά και η διάψευση των ελπίδων σε μία Ελλάδα χωρίς κύρος, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, που επιβραβεύει τους αρεστούς και όχι τους αρίστους . Εκδηλη είναι και η απογοήτευση ενός ορκισμένου ευρωπαιστή από την περιθωριοποίηση της Ευρωπαικής Ενωσης , που χωρίς εμπνευσμένους ηγέτες διέρχεται μία υπαρξιακή κρίση , συρόμενη στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, αδύναμη να προβλέψει και να διαχειρισθεί τις θύελλες εντός και εκτός των συνόρων της , με αποτέλεσμα να δυναμώνουν ο λαικισμός, ο ρατσισμός , η ξενοφοβία και ο νεοφασισμός . Χωρίς να αποφεύγει την αυτοκριτική, σκιαγραφεί το δικό του «οδικό χάρτη» για τα Βαλκάνια, τη γειτονιά που γνωρίζει άριστα, αφού υπηρέτησε ως πρέσβης στα Σκόπια και στα Τίρανα και ως διευθυντής βαλκανικών υποθέσεων στο ΥΠΕΞ.
Στις τακτικές επισκέψεις του στην περιοχή διαπιστώνει με λύπη ότι η απαξίωση της Ελλάδος έχει συνεπιφέρει και την απώλεια του ηγετικού ρόλου που έπαιζε εκεί από τη δεκαετία του ‘90. Καταγράφει τις χαμένες ευκαιρίες και τα λάθη στο Μακεδονικό, προτείνει μία συνολική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με το αλβανικό στοιχείο και επικροτεί την αλλαγή πλεύσης στο Βελιγράδι, με νέο εθνικό στόχο την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Η αιχμηρή του γλώσσα στρέφεται και στις βίαιες ανατροπές στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπου τα οράματα αποδείχθηκαν χίμαιρες στο χάος που επικράτησε μετά την «αραβική άνοιξη», στην επικίνδυνη αλαζονεία της Τουρκίας υπό τον αυταρχικό Ερντογάν, στη βόμβα του προσφυγικού, «μία σύγχρονη ελληνική τραγωδία ή παρωδία», στην επιβαλλόμενη αναθεώρηση του Χάρτη του ΟΗΕ και της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού συστήματος ασφαλείας από τον Περσικό Κόλπο μέχρι τη Μεσόγειο .
Πιστεύει πάντως ότι όσο εντείνεται η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο θα ενισχύεται η γεωπολιτική αξία της Ελλάδος με κορυφαία τη στρατηγική σημασία της Κρήτης . Με επιμονή τα τελευταία χρόνια εισηγείται τη θεσμική ανασυγκρότηση της εξωτερικής πολιτικής με τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών , «γιατί το εθνικό συμφέρον έχει συνέχεια».
Οπως παρατηρεί στον πρόλογο του βιβλίου και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, γνώριμος του συγγραφέα από τα φοιτητικά τους χρόνια στη διάρκεια της δικτατορίας, απολαυστικότερο είναι το κεφάλαιο για τη σύντομη πολιτική διαδρομή «με συνειδητή ημερομηνία λήξης» ενός πρέσβη, που στο Ποτάμι αναζητούσε «μία διαδικασία ανανέωσης προσώπων, θεσμών και ιδεών , αυτογνωσίας και ευθύνης» . Στην εξιστόρηση της δεκαπεντάμηνης πολιτικής πορείας του συγγραφέα ως υποψήφιου στις ευρωεκλογές του 2014 και σε μη εκλόγιμες θέσεις στις βουλευτικές εκλογές του 2015, πέραν των σοβαρών καταγράφονται με χιούμορ και μερικά ευτράπελα, καθώς και η έκπληξη ενός πρωτόπειρου πολιτικού, όταν απρόσμενα συγκέντρωσε 6.585 ψήφους στις ευρωεκλογές του 2014.
Για ανάλογη γλαφυρότητα διακρίνονται και οι καταχωρήσεις στο προσωπικό ημερολόγιο του από τη θητεία του ως επιτετραμμένου της Ελλάδος στη Λιβύη ( 1982-84), όπου τα τραγικά συμπλέκονται με τα κωμικά , όταν το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο που επένδυσε η Ελλάδα στην ιδιαίτερη σχέση της με τη Λιβύη του αλλοπρόσαλλου Καντάφι δεν απέδωσε τα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά οφέλη, που πέτυχαν άλλες χώρες , όπως η Ιταλία. Ο Αχιλλέας Παπαρσένος συνυπηρέτησε με τον πρέσβη Αλ.Μαλλιά στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, ως προστάμενος του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας.

Τεχνολογία και... ποδήλατο άλλαξαν την κοινωνία και το σεξ

Τι κοινό έχει το ποδήλατο και το ίντερνετ; Μία όχι και τόσο προφανής απάντηση είναι πως και τα δύο ενθαρρύνουν το σεξ μεταξύ αγνώστων.
Η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών μπορεί συχνά να οδηγήσει σε δραματικές και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες συνέπειες για τις κοινωνίες, αναταράσσοντας παγιωμένα μοτίβα του πώς κινούμαστε και συνδέοντας ανθρώπους με αναπάντεχους τρόπους.
Στο βιβλίο του με τίτλο «The Discovery of France», ο ιστορικός Γκράχαμ Ρομπ περιγράφει το πώς η πώληση τεσσάρων εκατομμυρίων ποδηλάτων πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε καθηλωτικό αντίκτυπο στη γαλλική κοινωνία. Μία επίπτωση ήταν πιθανώς ότι έκανε τους Γάλλους πιο ψηλούς. Όπως γράφει ο Ρομπ, «ένα αγόρι με ποδήλατο μπορούσε να φύγει από την περιοχή του σε αναζήτηση εργασίας ή συζύγου και να επιστρέψει στην ώρα του για το δείπνο, λόγος για τον οποίο έχει αποδοθεί στο ποδήλατο η αύξηση του μέσου ύψους του γαλλικού πληθυσμού επειδή μείωσε τον αριθμό των γάμων μεταξύ συγγενών εξ’ αίματος». Η αγάπη των Γάλλων για το ποδήλατο, όπως φαίνεται, ενθάρρυνε ένα διαφορετικού είδους πάθος.
Το ίντερνετ ενδέχεται να έχει παρόμοιο αντίκτυπο, καθώς διευρύνει τις κοινωνικές συνδέσεις που κάνουν οι άνθρωποι. Μέχρι και ο Στίβ Τζομπς περιέγραψε κάποτε τους υπολογιστές ως ποδήλατα για το μυαλό μας, αν και η ικανότητά τους να διευκολύνουν τους ερωτικούς δεσμούς, όπως τα ποδήλατα του 19ου αιώνα, μάλλον δεν ήταν αυτό που είχε στο μυαλό του.
Ο κοινωνιολόγος Μαρκ Γκρανοβέτερ διατύπωσε μια θεωρία σχετικά με τη δύναμη των αδύναμων δεσμών. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, είναι πιο πιθανό να βρεις δουλειά μέσω μιας απλής γνωριμίας απ’ ότι μέσω ενός στενού φίλου, γιατί μια χαλαρή γνωριμία μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα ευρύτερο δίκτυο επαφών. Αυτή είναι η ελκυστικότητα του LinkedIn.
Ωστόσο, ακαδημαϊκή διατριβή που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα εξερευνά την ισχύ αυτών που αποκαλεί «απόντες δεσμούς» στις λεγόμενες γαμήλιες αγορές, χάρη στην άνοδο των ιστοσελίδων online dating. Παρότι πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να παντρευόμαστε ανθρώπους που γνωρίζουμε μέσω φίλους φίλων, συναδέλφων ή γειτόνων, όλο και περισσότεροι από εμάς βάζουμε την κουλούρα με παντελώς αγνώστους που ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά στο ίντερνετ. Το Match.com, το OKCupid, το Tinder κ.ά., είναι οι αλγοριθμικές προξενήτρες του καιρού μας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ένα τρίτο των γάμων προκύπτει από online dating. Το Tinder, το οποίο ξεκίνησε το 2012, έχει περίπου 50 εκατομμύρια χρήστες και «παράγει» 12 εκατομμύρια ζευγάρια την ημέρα.
Σε έναν από τους συντάκτες της έρευνας, τον Josué Ortega που μελετά θεωρία παιγνίων, κίνησε το ενδιαφέρον ένα από αυτά τα site ενώ δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και αναρωτήθηκε κατά πόσον οφείλεται σε αυτό η κατάρρευση του φυλετικού διαχωρισμού. Αν και πολλοί από τους φοιτητές του χρησιμοποιούσαν το Tinder για περιστασιακό σεξ, ταυτόχρονα εντυπωσιάστηκε από το πόσο συχνά οδηγούσε σε πιο μόνιμες σχέσεις για χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως για παράδειγμα έναν συνάδελφο καθηγητή στα 70 του χρόνια, που γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του μέσω της εφαρμογής. «Η νέα τεχνολογία μας προσφέρει περισσότερες επιλογές», συνοψίζει ο κ. Ortega. «Και αυτές οι επιλογές έχουν απροσδόκητες συνέπειες στην κοινωνία».
Προκειμένου να εξερευνήσουν το πώς τέτοια δίκτυα μπορεί να λειτουργούν στη θεωρία, ο κ. Ortega και ο άλλος συντάκτης του κειμένου, ο Philipp Hergovich, δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο διαδικτυακών συνδέσεων. Έφτασαν σε δύο απόλυτα συμπεράσματα: αυτά τα δίκτυα θα πρέπει να οδηγούν σε αισθητά υψηλότερα ποσοστά διαφυλετικών γάμων και σε χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων (λόγω της μεγαλύτερης συμβατότητας των ζευγαριών).
Πώς συνάδουν αυτά τα ευρήματα με τα παρατηρήσιμα στοιχεία; Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το Pew Research Center, μόνο το 6,3% των γάμων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφυλετικοί έναντι 9% στη Βρετανία (αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι τέτοιοι γάμοι ήταν εκτός νόμου σε περιοχές των ΗΠΑ μέχρι το 1967). Αλλά ο αριθμός των διαφυλετικών γάμων έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ μετά την εμφάνιση των ιστοσελίδων online dating. Οι συγγραφείς επικαλούνται, επίσης, ξεχωριστές έρευνες που δείχνουν πως οι γάμοι που ξεκινούν από το διαδίκτυο οδηγούν σε λιγότερα διαζύγια. Οι απόντες δεσμοί μπορεί πράγματι να κάνουν την καρδιά να αγαπήσει δυνατότερα.
Φυσικά, η συσχέτιση δε συνιστά αιτιότητα. Η σχετικά πρόσφατη εμφάνιση των σελίδων online dating (το Match.com ξεκίνησε το 1995), σημαίνει πως τα στοιχεία είναι περιορισμένης διάρκειας. Και τα μαθηματικά μοντέλα δυσκολεύονται να υπολογίσουν τα μπερδεμένα ανθρώπινα συναισθήματα, όπως είναι ο τυφλός έρωτας.
Όποια κι αν είναι η αιτία, οι συγγραφείς επιχειρηματολογούν πως η αύξηση των διαφυλετικών γάμων είναι καλή εξέλιξη διότι προάγει την κοινωνική ένταξη. Ωστόσο όσοι έχουν ιδιαίτερα ισχυρή αίσθηση εθνικής ταυτότητας, μπορεί να μην το βλέπουν έτσι.
Ίσως ισχύει όλο και περισσότερο πως οι κοινωνίες μας θα διχαστούν μεταξύ ομάδων που θα καθορίζονται από την κοινωνική ταυτότητα και άλλων που συνδέονται από κοινωνικές αξίες. Μας γίνονται εμμονή οι ακραίοι λευκοί ρατσιστές που παρελαύνουν στο Σάρλοτσβιλ, την ίδια ώρα που σε μεγάλο βαθμό παραβλέπουμε το πώς φαινομενικά επουσιώδεις τεχνολογίες, όπως το Tinder, αναμορφώνουν τις κοινωνίες μας με πιο ανεπαίσθητους και σημαντικούς τρόπους. Πηγή euro2day

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

LGBT GREECE: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΡΟΣ 2ο

Paradigma (2016)

Ο 18χρονος Guille που μόλις μπήκε στο σχολείο ήταν ερωτευμένος με τον καλύτερο φίλο του για μήνες. Γνωρίζει πολύ καλά αυτό το συναίσθημα, αλλά οι προκαταλήψεις του τον εμποδίζουν να εκφράσει τα συναισθήματα κοντά του. Ο Guille θα προβληματιστεί μέσα από μια σειρά γεγονότων στην τελική εξέλιξη των συναισθημάτων που καθοδηγούνται από τη σεξουαλική του αφύπνιση, προκαλώντας ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού ως ατόμου. Η ταινία μας άρεσε και ήδη έχει προβληθεί σε αρκετά φεστιβάλ και κανάλια της ευρώπης.
Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Here OR Here

The stillest Hour (2016)

Όταν ένας ψυχολόγος συνομιλεί με έναν ελκυστικό νέο πελάτη μέσα από έναν ελεύθερο πνευματικό αλλά καλλιτεχνικά βασανισμένο τρόπο ζωής, η καλή του θέληση και ο επαγγελματισμός του δοκιμάζονται όταν ο άνθρωπος αρχίζει να ξεφορτώνει τις ανησυχίες του για ένα αγόρι που φαίνεται να τον καταδιώκει.
Μέσα από μια σειρά εντατικών συνεδριών - κάθε μία εξελίσσεται σε διάφορες καταστάσεις ερωτικής μανίας - τα τραπέζια αναποδογυρίζονται όταν το αγόρι συμμετέχει ξεχωριστά στις προσωπικές ζωές και των δύο ανδρών.
* Amazon βαθμολογία 5 από 5 αστέρια!
ΟΛΗ Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Here OR Here

Cowboy Forever (2006)

Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, αυτό το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει σε ένα ταξίδι μέσα από το Mato Grosso do Sul της Βραζιλίας και στη ζωή των βραζιλιάνικων gauchos. Ομορφα ελκυστικά τοπία περήφανα απλωμένα μέσα από το φόντο που οδηγεί στην εξιστόριση μια απλή ιστορία φιλίας και ανοχής μεταξύ του Govinda και John,καθώςο Govinda εξερευνά την σωματική έλξη του στους συναδέλφους του καουμπόη.
Η ΤΑΙΝΙΑ With English Audio and English Subs (for Pt Parts) Here 
With French Audio with PtBr Subs and French Subs (for Pt Parts) Here OR Here

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ..ΦΥΛΟ ΚΑΙ Η ΟΠΑΔΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Κάθε χώρα έχει τη δική της διαδρομή στο οπαδικό κίνημα. Σε αυτό των ultras, τον δρόμο έδειξαν οι Ιταλοί. Η εξέλιξη όμως που έχουν οι οπαδικές πρωτοβουλίες στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια εμβάθυνση στην κουλτούρα των ultras και μια διεύρυνση σκέψης και πράξεων, που γίνονται πάντα με άξονα την κοινότητα που εκπροσωπεί η κάθε ομάδα και την αλληλεγγύη. Φυσικά, αυτή δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εκεί παρατράγουδα, αλλά και... καφρίλες, όπως τα κεφάλια ταύρων στον περιβάλλοντα χώρο γηπέδων, τα επεισόδια, τα ακροδεξιά μορφώματα που προσπαθούν να πιαστούν από σημεία της κερκίδας. 
Όπως γράφει και ο Κένι Λεγκ, συγγραφέας και μελετητής των ultras στη χώρα, «στη Γερμανία το κίνημα των ultras ήταν συχνά μια αντίδραση στον χουλιγκανισμό, που κυριαρχούσε ακόμα στα γήπεδα στο ξεκίνημα και στο μέσο της δεκαετίας του '90. Τα ultra γκρουπ σε κάποιες περιπτώσεις κυριάρχησαν στην κερκίδα και την έκαναν διασκεδαστική, λαμπερή, ένα πολύχρωμο μέρος για ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας και όχι ένα μέρος στο οποίο φοβάσαι να παρευρεθείς». Παράλληλα, προσθέτει πως το κίνημα της Γερμανίας «είναι πολύ πολιτικό, με τα οπαδικά γκρουπ συχνά να ορθώνουν ανάστημα για ζητήματα εκτός ποδοσφαίρου, όπως οι πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ομοφοβία.» Πολιτικό, γιατί η κοινωνική διάσταση που δίνει στα συγκεκριμένα φλέγοντα ζητήματα έχει πολιτική χροιά.
 
Το προσφυγικό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τον τρόπο που οι Γερμανοί οπαδοί έδειξαν τις τάσεις τους. Ήταν από τους πρώτους που έβαλαν το «refugees welcome» στα γήπεδα. Από το Μόναχο μέχρι το Ντόρτμουντ και από τη Βρέμη μέχρι το Αμβούργο, το σχετικό μήνυμα επικοινωνήθηκε με πανό στις θέσεις των οργανωμένων, ενώ τα ίδια τα κλαμπ, έκαναν με τη σειρά τους σχετικές ενέργειες. Αρκετές ομάδες, όπως η Ντόρτμουντ, προσκάλεσαν προσφυγόπουλα στο γήπεδο. Η Μπάγερν έδωσε ένα εκατομμύριο για να ανοίξει ποδοσφαιρικό σχολείο για τους πρόσφυγες, η Βέρντερ και η Λεβερκούζεν διοργάνωσαν δωρεάν προπονήσεις, το Αμβούργο παραχώρησε το πάρκινγκ του. Η Ζανκτ Πάουλι είναι μια κατηγορία μόνη της, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία.
Παράλληλα, οι ultras γύρισαν την πλάτη σε καμπάνιες γεμάτες υποκρισία που διοργανώθηκαν από γνωστό ταμπλόιντ, δείχνοντας εκ νέου αντανακλαστικά. Οι διακρίσεις δεν έχουν χώρο στην κερκίδα. Όπως έγραφε και το πανό της Ντοίσμπουργκ, ελάτε όπως είστε.
Στο ματς της περσινής σεζόν ανάμεσα στη Ντόρτμουντ και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ένα τεράστιο πανό που είχε στο ένα του άκρο τα χρώματα του ουράνιου τόξου έγραφε «μαζί κατά της ομοφοβίας». Αντίστοιχα μηνύματα εμφανίστηκαν και στις οθόνες του γηπέδου, ενώ όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα σχετικό ηχητικό, όλο το γήπεδο χειροκρότησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο τρόπος που πολλοί σύλλογοι διαχειρίζονται τα πράγματα βοηθούν τους οπαδούς. Μηνύματα κατά τις ομοφοβίας έχουν υπάρξει και από άλλες κερκίδες, όπως της Μπάγερν και της Βέρντερ Βρέμης. Οι οπαδοί της Μάιντς πρωτοστάτησαν ενάντια στην ομοφοβία με το σύνθημα: «η αγάπη για το ποδόσφαιρο δεν έχει φύλο».
Η κουλτούρα των Γερμανών ultras δεν φαίνεται μόνο στις κοινωνικές/πολιτικές εκφράσεις τους, αλλά και στην αλληλεγγύη που δείχνουν μεταξύ τους και προς άλλους οπαδούς. Πέρυσι, μετά την αναβολή του Ντόρτμουντ-Μονακό, εκατοντάδες Γάλλοι εκδρομείς φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των οπαδών της Μπορούσια. Ας σταθούμε λίγο εκτενέστερα σε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα οπαδικής αλληλεγγύης. Οι Boyz αποτελούν το δεύτερο ισχυρότερο  γκρουπ της Κολωνίας. Η ομάδα τους όμως κάποια στιγμή τους τιμώρησε και έπαψε να τους αναγνωρίζει λόγω εσωτερικών διαφορών. Στο ντέρμπι με την Γκλάντμπαχ (ένα από τα πιο δυνατά στην Γερμανία) οι Sottocultura, το βασικό ultra group των «πουλαριών» και ορκισμένοι εχθροί των Boyz, ανέβασαν πανό υποστήριξής τους και κατά της ποινής που δέχθηκαν από τον σύλλογο. Την προηγούμενη εβδομάδα οι εκδρομείς της Μάιντς σήκωσαν πανό-φόρο τιμής για τον 21χρονο οπαδό της Σάλκε που έχασε τη ζωή του πριν από μερικές εβδομάδες. Οι οργανωμένοι της Μπάγερν, αλλά και μερικών ακόμα ομάδων στη Γερμανία δίνουν επισήμως τις διαστάσεις της κερκίδας των φιλοξενούμενων,  προκειμένου να είναι ευκολότερο για τους οπαδούς που έρχονται να δημιουργήσουν coreo και να στήσουν το δικό τους σόου στην κερκίδα. 
Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την κίνηση 12:12, στην οποία ενώθηκαν οπαδοί 36 ομάδων των δύο πρώτων κατηγοριών της χώρας ενάντια στις προτάσεις της Ομοσπονδίας για λιγότερους φιλοξενούμενους, κατάργηση ορθίων, σχολαστικούς σωματικούς ελέγχους κτλπ. Ούτε ένα, ούτε δύο οπαδικά γκρουπ, αλλά 36! Ακόμα και εκείνα που είχαν μεταξύ τους παραδοσιακή έχθρα. Το βασικό σλόγκαν, άλλωστε, της πανγερμανικής ομοσπονδίας ProFans, που ηγήθηκε της πρωτοβουλίας και αποτελείται από οπαδούς σχεδόν όλων των ομάδων έχει βασικό σλόγκαν: «Divided in colors, united in Course». Το 2013, όταν η κόντρα του «πετάλου» της Μπάγερν με τη διοίκηση κόντεψε να διαλύσει τους ultras, φίλοι και εχθροί έστειλαν με πανό την αλληλεγγύη τους.
 Γενικότερα και ως κατακλείδα, οι αγώνες των Γερμανών ultras πηγάζουν από το γεγονός πως αποτελούν κομμάτι του συλλόγου που υποστηρίζουν. Ο περίφημος κανόνας 50+1 έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς ο κόσμος αισθάνεται μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Ο αγώνας των οπαδών της Νυρεμβέργης κατά της μετονομασίας τους σταδίου τους πριν από μερικά χρόνια, η μάχη των οπαδών της Σάλκε και του Αμβούργου κατά της εταιρείας που θα διαχειριζόταν τα εισιτήρια οπαδών που τελικά δεν θα μπορούσαν να παραβρεθούν στα παιχνίδια, οι γηπεδικές διαδηλώσεις κατά των ακριβών εισιτηρίων και της μείωσης των θέσεων ορθίων, η αντίθεση σε ομάδες χωρίς ιστορία που περιφρονούν την παράδοση του γερμανικού ποδοσφαίρου έχουν κοινή ρίζα την προσπάθεια υπεράσπισης των ποδοσφαιρικών αξιών που έχτισαν την κουλτούρα και την παράδοση του κάθε συλλόγου. Ακόμα κι αν η απάντηση προϋποθέτει, όπως στην περίπτωση της Sϋdkurve πριν από μια πενταετία, αποχή.
 
Σεβασμός στις αξίες και τους ανθρώπους, αλληλεγγύη προς τους οπαδούς αλλά και όσους την έχουν ανάγκη, αγάπη χωρίς όρους για τον σύλλογο και τα όσα πρεσβεύει. Η ταυτότητα των Γερμανών ultras είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια, τα οποία δεν γκρεμίζονται, όσο συντονισμένη κι αν είναι η προσπάθεια εντός και εκτός κερκίδας εχθρών...gazzettagr

Πόση ομοιογένεια χρειάζεται μια κοινωνία;

Του Jeffrey A. Tucker*
Αισθάνομαι περίεργα να γράφω γι’ αυτό το θέμα μετά από περίπου 25 χρόνια αφού το ξεκαθάρισα απολύτως στο μυαλό μου. Τίποτε όμως δεν ξεκαθαρίζει στην πραγματικότητα εντελώς, απ’ ό,τι φαίνεται. Η ιδέα που εδώ και καιρό είχα συμπεράνει πώς πρόκειται για ένα θεμελιώδες ιστορικό και οικονομικό σφάλμα, ότι η κοινωνία χρειάζεται ομοιογένεια για να έχει τάξη και ελευθερία, έχει επιστρέψει δυναμικά. Πρόκειται για κεντρική θέση της alt-right και όσων διάκεινται ευμενώς σ’ αυτήν (και, κατά διαφορετικό τρόπο, και της alt-left). Είναι η θέση που τους οδηγεί να απορρίψουν την ελευθερία ως δρόμο που οδηγεί προς τα εμπρός και να υποστηρίξουν τον κρατικό έλεγχο των δημογραφικών.
Είναι κάτι το εντελώς λάθος. Αν ποτέ βρήκατε αυτή την ιδέα μπροστά σας, αυτό το άρθρο είναι για σας.
Να μια ιστορία από το παρελθόν μου: βρέθηκα λίγο πριν από το θάνατό του, με τον διάσημο σήμερα “κοινωνικά εθνικιστή” συγγραφέα και θεωρητικό, και αυτοχαρακτηριζόμενο φασίστα Samuel Francis σε κάποιο γεύμα όπου και συνομιλήσαμε. Όπως συνήθως, εγώ μιλούσα για την ελευθερία. Εκείνος τότε με διέκοψε και μου είπε περίπου τα εξής: “Τα ανθρώπινα διακαιώματα και η ελευθερία είναι συνθήματα. Πολύ πιο θεμελιώδη είναι τα δημογραφικά. Για να είναι μια κοινωνία εύτακτη και να λειτουργεί σωστά πρέπει να έχει ομοιογένεια. Χωρίς αυτό, ξέχνα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες”.
Είχε δίκιο ο Francis;
Δεν απάντησα τίποτε γιατί δεν είχα σκεφτεί ως τότε ιδιαίτερα το θέμα. Μήπως είχε δίκιο; Δεν ακούει κανείς τέτοια πράγματα στο πανεπιστήμιο. Οι άνθρωποι που μιλούν έτσι δεν είναι πολιτικώς ορθοί, και δεν λένε τέτοια πράγματα σε ευγενικές παρέες. Αυτή η ιδέα οδηγεί σε απαγορευμένες σκέψεις και στην εξύμνηση πρακτικών όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η ξενοφοβία. Γι’ αυτό και δεν την είχα εξετάσει. Δεν είχε χρειαστεί να το κάνω. Αλλά αυτό σήμαινε επίσης ότι κατελήφθην εξ απήνης. Βρέθηκα σε μια μικρή σύγχυση.
Μου πήρε κάποιες μέρες, αλλά συνειδητοποίησα ένα πράγμα. Η ελευθερία δεν είναι το προϊόν της ομοιογένειας. Είναι η λύση στο φαινομενικό πρόβλημα της ανομοιογένειας. Η ελευθερία δημιουργεί θεσμούς όπως τα εμπορικά περιβάλλοντα, τις ευκαιρίες για εμπόριο και συναλλαγές, τις διαρρυθμίσεις για αμοιβαίως επωφελές εμπόριο και μάθηση. Μ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο η ελευθερία συμφιλιώνει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων - και δημιουργεί πλούτο μέσα από τη διαφωνία. Αυτή είναι και η πηγή της μαγείας της.
Σκεφτείτε την εποχή του τέλους των θρησκευτικών πολέμων. Οι στοχαστές του Διαφωτισμού πρότειναν ότι η λύση στις θρησκευτικές διαφορές δεν είναι ο θάνατος των αιρετικών στην πυρά και η επιβολή ενός επίσημου πιστεύω. Αντιθέτως, η λύση έγκειται στο να επιτρέπεται τα άτομα να πιστεύουν ό,τι θέλουν αρκεί να μην βλάπτουν τους συνανθρώπους τους. Και αυτό το σύστημα λειτούργησε. Με πόσους άλλους τρόπους επρόκειτο να δουλέψει αυτή η ιδέα της ελευθερίας; Σταδιακά, έφτασε να εφαρμόζεται στον λόγο, τον τύπο και το εμπόριο. Εντέλει οδήγησε στην ευρεία χειραφέτηση των δούλων και των γυναικών. Δημιούργησε έναν νέο κόσμο, στον οποίο η εξουσία του κράτους περιοριζόταν, και αποδόμησε τον παλιό κόσμο της επιβολής της ιεραρχίας.
Δεν χρειάζεται να ξέρετε ιστορία. Επισκεφτείτε απλώς την πολύβουη εμπορική περιοχή της οποιασδήποτε μεγάλης αμερικανικής πόλης και παρατηρήστε το τρελό μωσαϊκό από εθνότητες, γλώσσες, θρησκείες, φυλές και κουλτούρες εκεί όπου οι άνθρωποι πουλάνε, αγοράζουν και συναναστρέφονται μεταξύ τους ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Γιατί δεν υπάρχει χάος; Γιατί υπάρχει συνύπαρξη; Διότι η παρουσία της εμπορικής ελευθερίας επιτρέπει στον καθένα και την καθεμιά να επιδιώξει το δικό του ιδιοτελές συμφέρον κατά τρόπο που ωφελεί και άλλους. Να ποια είναι η ομορφιά της λειτουργίας της αόρατης χειρός.
Η ιδέα ότι η ελευθερία προϋποθέτει την ομοιογένεια του πληθυσμού εξαφανίζει το πρόβλημα ακριβώς που η ελευθερία με τόση αποτελεσματικότητα επιλύει. Ποιο είναι άλλωστε το πρόβλημα που η κοινωνική τάξη προσπαθεί να επιλύσει; Επιδιώκει να παράσχει ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι ακμάζουν ατομικά ενώ ολόκληρη η ομάδα έχει την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής. Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων επιλύονται από την ελευθερία. Αυτή η ιδέα άλλαξε τον κόσμο προς το καλύτερο.
Συνειδητοποίησα μάλιστα ότι αν έχεις μια μικρή ομάδα της ίδιας φυλής, γλώσσας, θρησκείας και κανόνων συμπεριφοράς, το ερώτημα της ελευθερίας δεν χρειάζεται να διατυπωθεί. Ο συντονισμός της ομάδας συμβαίνει εκεί λόγω της προσωπικής γνώσης, της προφορικής επικοινωνίας και των κοινών προσδοκιών ως προς τις παρόμοιες ανάγκες των άλλων ανθρώπων, και συνήθως υπάρχει κάποιος ηγέτης.
Το πρόβλημα είναι ότι μια ομοιογενής και απομονωμένη φυλή που διοικείται ιεραρχικά θα είναι πάντα φτωχή - συνήθως θα παλεύει για την επιβίωσή της, όπως κάνουν σήμερα οι μικρές φυλές του Αμαζονίου - καθώς το μοντέλο αυτό δεν επιτρέπει την επέκταση του καταμερισμού της εργασίας. Μπορεί αυτό να λειτουργεί σε κάποιες σπάνιες συνθήκες. Τις περισσότερες φορές όμως, η ζωή υπό καθεστώς επιβληθείσας ομοιογένειας φτάνει εντέλει να είναι όπως ο Τόμας Χομπς περιέγραψε τη φυσική κατάσταση: δυσάρεστη, βίαιη και σύντομη.
Το κίνητρο της ενσωμάτωσης
Η ελευθερία από την άλλη πλευρά επιβραβεύει την ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωση κάθε είδους ανθρώπων καθώς έτσι παράγονται οφέλη για όλους. Είναι κανείς ελεύθερος να αισθάνεται μισαλλοδοξία, ρατσισμό, να μισεί όλες τις άλλες θρησκευτικές θεωρήσεις ή τους διαφορετικούς τρόπους ζωής και ούτω καθεξής. Σε ό,τι αφορά όμως τη βελτίωση της ζωής του, προτιμά κανείς να δει έναν Εβραίο γιατρό από το να πάθει έμφραγμα, να φάει σε ένα μαροκινό εστιατόριο, να προσλάβει τον Μεξικανό μετανάστη για να περάσει πλακάκια στο μπάνιο του, να ακούει το αγαπημένο του αφροαμερικανικό μουσικό συγκρότημα και ούτω καθεξής. Και ξέρετε κάτι; Σταδιακά, υπό αυτές τις συνθήκες τα πρωτόγονα ήθη της μικρής φυλετικής ομάδας αρχίζουν να υποχωρούν.
Γι’ αυτό ακριβώς κάθε καθεστώς που έχει ως στόχο την επιβολή της ομοιογένειας αναγκαστικά στρέφεται εναντίον της αγοράς και καταφεύγει στη βία. Θυμηθείτε ότι το ναζιστικό κόμμα στην αρχή απλώς ενθάρρυνε το ειρηνικό μποϋκοτάζ των εβραϊκών επιχειρήσεων, την πικετοφορία μπροστά στα καταστήματα και ούτω καθεξής, δίνοντας ρητές οδηγίες να μην πειραχθεί κανένας. Αυτό όμως δεν απέδωσε. Οι νόμοι της Νυρεμβέργης ήταν ένα απεγνωσμένο μέτρο για να αντιμετωπιστεί το “πρόβλημα” ότι η αγορά δεν απέκλειε ανθρώπους.

Υπάρχει ακόμη μια ιδέα που κάνει την όλη αξίωση περί ομοιογένειας κάπως ανόητη. Απ’ ό,τι φαίνεται, κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Και αυτό το ξέρουμε. Σκεφτείτε κάποιον φίλο σας με τον οποίο μοιράζεστε την ίδια θρησκεία, φυλή και γλώσσα και το ίδιο φύλο και αναλογιστείτε τις διαφορετικές σας αξίες. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα της σύγκρουσης, καθώς δύο άνθρωποι αναγκαστικά διαφέρουν μεταξύ τους. Η φιλίες σας επιζούν παρά τις διαφορές σας, γιατί αναγνωρίζετε περισσότερη αξία στη φιλία σας από ό,τι στο να γίνετε εχθροί. Αν επεκτείνετε αυτό το μοντέλο στο σύνολο της κοινωνικής τάξης, θα αρχίσετε να κατανοείτε πώς και γιατί οι διαφορές δεν οδηγούν στην σύγκρουση, στην έλλειψη τάξης και τη βία, αλλά στη φιλία, την ευημερία και τη φώτιση.
Όλα αυτά που λέγονται περί του να καταργήσουμε την πολυμορφία είναι μπούρδες. Δεν υπάρχει καμία καθαρή φυλή, καμία πραγματικά ορθόδοξη θρησκεία, καμία γλώσσα χωρίς παραλλαγές, καμία τελική ενότητα μεταξύ των οποιωνδήποτε δύο ανθρώπων ως προς τις σκέψεις, τον λόγο ή τις πράξεις. Κανείς δεν σκέφτεται ή δεν δρα ως ομάδα ή ως συλλογικότητα. Ο κοινωνικός κόσμος θα είναι για πάντα ένας αστερισμός διαφορών. Χρειαζόμαστε το καλύτερο δυνατό κοινωνικό σύστημα για να το διαχειριστούμε αυτό και να φτιάξουμε απ’ αυτό κάτι το όμορφο.
Η νέα συνειδητοποίηση
Χάρηκα πολύ που έλυσα αυτό το πρόβλημα στο μυαλό μου. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες παρόμοιες περιστάσεις, κέρδισα από αυτή τη διανοητική αναζήτηση. Βγήκα απ’ αυτήν με μια καλύτερη κατανόηση για το τι σημαίνει η ελευθερία για τον κόσμο. Η περαιτέρω μελέτη ενίσχυσε την πεποίθησή μου ότι ο όλος σκοπός της ελευθερίας είναι να καταστήσει τη ριζική ανομοιογένεια λειτουργική για όλους.
Γι’ αυτό με έθελξε τόσο πολύ η εποχή της Convivencia, των 700 ετών πριν τον ύστερο Μεσαίωνα όταν το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός και η Χριστιανοσύνη συνυπήρχαν και επωφελούνταν απ’ αυτό (το γεγονός ότι όλες οι ομάδες ωφελήθηκαν δεν αμφισβητείται, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη ως προς το πόση ακριβώς ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα όντως υπήρχε τότε).
Κατανοώντας την καταπληκτική δύναμη της ανομοιογένειας, υιοθετούμε μια διαφορετική οπτική για την ίδια την κοινωνία. Φτάνουμε έτσι να υιοθετήσουμε την θεμελιώδη φιλελεύθερη ιδέα ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται κάποια ιεραρχικού τύπου διαχείριση, καθώς περιέχει τη δυνατότητα της αυτοδιαχείρισής της. Φτάνουμε να γοητευθούμε από την έμφαση που δίνει ο Frédéric Bastiat στην αρμονία ως το μέσο με το οποίο ζούμε καλύτερες ζωές.
Αντίθετα, η στάση ότι η ομοιογένεια είναι αναγκαία συνθήκη οδηγεί σε μια σειρά από περίεργες εμμονές ως προς ατέρμονες συγκρούσεις στην κοινωνία. Αρχίζει έτσι κανείς να υπερβάλλει στην σκέψη του ως προς τη σημασία τους. Νομίζει ότι είναι περικυκλωμένος από ένα πλήθος ανεξέλεγκτων πολέμων. Βλέπει πόλεμο μεταξύ των λευκών και των μαύρων, των ανδρών και των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και των ετεροφυλοφίλων, της Χριστιανοσύνης και του Ισλάμ, των ανθρώπων με και των ανθρώπων χωρίς αναπηρίες, του δικού μας έθνους και του δικού τους και ούτω καθεξής. Πρόκειται ακριβώς για την κοινή νοοτροπία της Δεξιάς και της Αριστεράς.
Και ξέρετε κάτι; Αν φτιάξετε ένα μεγάλο κράτος, αυτές οι συγκρούσεις όντως θα φαίνονται πιο πραγματικές απ’ ό,τι είναι, για τον απλό λόγο ότι το κράτος αντιπαραθέτει τους ανθρώπους μεταξύ τους. Αρχίζει κανείς να μισεί μια ομάδα ανθρώπων γιατί δεν ψήφισαν τον υποψήφιο που αυτός υποστηρίζει, γιατί παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα λάφυρα της φορολογίας, γιατί υποστηρίζουν διάφορες μορφές καταπάτησης της δικής του ελευθερίας. Χάρη σ’ αυτό το  παρεμβατικό κράτος, νιώθει κανείς σαν να είναι περικυκλωμένος από εχθρούς και χάνει την αίσθηση μιας πιθανής κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.
Ελευθερία και διαφορά
Ας επιστρέψουμε στον αρχικό ισχυρισμό του κ. Francis, που σήμερα συμμερίζονται και προωθούν οι οπαδοί της alt-right και οι συνοδοιπόροι τους. Δεν πρόκειται για κάτι το καινούριο. Οι αντίπαλοι της ελευθερίας λένε τα ίδια πράγματα εδώ και 200 χρόνια, όπως εξηγώ στο τελευταίο μου βιβλίο.
Ο Francis λέει: “Πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια στην κοινωνία για να είναι εύτακτη και να λειτουργεί σωστά”. Αυτός ο ισχυρισμός ισοδυναμεί με απόρριψη του φιλελευθερισμού. Ας τον διορθώσουμε λοιπόν. Πρέπει να υπάρχει ελευθερία για να αντιμετωπίσουμε την αναπόφευκτη πραγματικότητα της ανομοιογένειας. Ο πόθος της ομοιότητας είναι αυτός που οδηγεί στη σύγκρουση, τον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση των ζωών των ανθρώπων.
Υστερόγραφο: Για τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τη φιλελεύθερη θεωρία της κοινωνίας, την προέλευση και ανάπτυξή της, συνιστώ έντονα το πρώτο τρίτο από το βιβλίο του Μίζες Socialism (Σοσιαλισμός). Στο έργο αυτό, ο Μίζες διατυπώνει μια θεωρία συνεργασίας και τον “νόμο της συσχέτισης” όπως τον ονομάζει, που πρόκειται για μια ισχυρή επεξεργασία της θεωρίας του καταμερισμού της εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι μια εύρωστη και σοβαρή κοινωνική θεωρία - την οποία ο ίδιος ο Μίζες ποτέ ξανά δεν εξήγησε στο ίδιο βάθος σε κάποιο από τα μετέπειτα έργα του. Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για την καλύτερη εξήγηση της κοινωνίας, της ιδιοκτησίας και της προόδου που έχω διαβάσει ποτέ.
--
Ο Jeffrey Tucker είναι Διευθυντής Περιεχομένου στο Foundation for Economic Education(FEE). Ακόμη, είναι Επικεφαλής Βιβλιοθήκης και ιδρυτής του Liberty.me, Διακεκριμένο Επίτιμο Μέλος του Mises Brazil, ερευνητής στο Acton Institute, σύμβουλος πολιτικής στο Heartland Institute, ιδρυτής του CryptoCurrency Conference, μέλος του εκδοτικού συμβουλίου της Molinari Review, σύμβουλος στην κατασκευάστρια εταιρία εφαρμογών blockchain Factom, και συγγραφέας πέντε βιβλίων. Έχει γράψει 150 εισαγωγές σε βιβλία και πολλές χιλιάδες άρθρα που εμφανίστηκαν σε ακαδημαϊκές και μη εκδόσεις.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 15 οκτωβρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education (FEE) και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ο ΗΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ GAY ΔΙΧΑΖΕΙ ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Είναι 19 ετών και ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα απ’ την Καλαμάτα. Πριν δύο χρόνια έμεινε στην ίδια τάξη (Γ’ Λυκείου) γιατί όπως εξηγεί δούλευε χωρίς να έχει καμία βοήθεια.
Φέτος που έχει όμως τη δυνατότητα, ξαναγράφτηκε στην Γ’ Λυκείου στην Αθήνα αυτή τη φορά, ώστε να τελειώσει το σχολείο.
Με αφορμή τις εκλογές για το 15μελές του σχολείου του, ο Ηλίας μίλησε εναντίον των διακρίσεων, χωρίς να κρύψει ότι ο ίδιος είναι γκέι. Οι συμμαθητές του τον επικρότησαν και τον ψήφισαν.
Έπειτα όμως…


Το βίντεο έγινε viral και η υποστήριξη στο πρόσωπό του είναι μεγάλη. Με νεότερο στάτους του ανέφερε πως κάποιοι γονείς που έτρεξαν στο σχολείο να παραπονεθούν για το «ούφο από τον Υμηττό με τα πορτοκαλί μαλλιά…».


Νομίζω ότι κάποιοι γονείς θα έπρεπε να εμπιστεύονται περισσότερο τα παιδιά τους (και την κρίση των παιδιών τους) – και να κοιτούν πιο πολύ τους εαυτούς τους και τα προβλήματά τους -από τις προκαταλήψεις τους μέχρι την αγένειά τους.

Update: Nα τι έγινε μετά!


lifo.gr

Gay τουρισμός: Κριτήριο επιλογής του ταξιδιού η φιλική αντιμετώπιση

Οι γκέι ταξιδιώτες επιλέγουν ταξιδιωτικά προϊόντα μόνο αν ο προορισμός ή η επιχείρηση στηρίζουν τους ανθρώπους που ανήκουν στην κοινότητα LGBT.Η υπερβολική χρήση του κόνσεπτ «αυθεντικότητας» αρχίζει να αποτελεί λόγο αποτυχίας των επιχειρήσεων να αναπτύξουν όλες τις δυνατότητές τους στην προσέλκυση ταξιδιωτών της κοινότητας LGBT, επισήμανε ο κ. Johnson.
Αυτό δείχνουν οι έρευνες του μεγάλου δικτύου ταξιδίων LGBT, Out Now (ONBC), όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Out Now, Ian Johnson, μιλώντας στο 14ο Out Now Business Class που διεξάγεται στο πλαίσιο της έκθεσης WTM του Λονδίνου, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στον γκέι τουρισμό και θέμα «LGBT Travel – Inside and Out: The ONBC Masterclass».Στο επίκεντρο του εφετινού Masterclass ήταν η σημασία του σεβασμού προς το προσωπικό LGBT των επιχειρήσεων, καθώς και η κατανόηση της σημασίας συμμάχων της κοινότητας στην εργασία.Η Out Now θα λανσάρει μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα με τίτλο How.LGBT που θα δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τον τρόπο που λειτουργούν τα εργασιακά περιβάλλοντα που στηρίζουν την κοινότητα LGBT.
Η νέα πλατφόρμα How
LGBT προσφέρει ένα εύρος πηγών πληροφόρησης για καλύτερες επιλογές, ενώ περιλαμβάνεται και ειδική κατηγορία για τα ταξίδια, μέσα από την οποία οι άνθρωποι μπορούν να ενημερώνονται πριν την κράτηση σχετικά με τη βαθμό στήριξης που προσφέρει κάθε επιχείρηση στους εργαζομένους που ανήκουν στην κοινότητα LGBT.Επιπλέον, ο γκέι τουρισμός έχει σημαντική θέση στην έκθεση WTM μέσα από το LGBT Village, όπου οι εκθέτες θα μπορούν να συνομιλούν με ανθρώπους στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων της τουριστικής βιομηχανίας.Σύμφωνα με την έρευνα LGBT2030, η αγορά γκέι τουρισμού αποτιμάται σε πάνω από 211 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε ετήσιες δαπάνες.

Τιμωρείται ο σκέτος μισαλλόδοξος λόγος από τον αντιρατσιστικό νόμο;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο μισαλλόδοξος λόγος (hate speech) από μόνος του, ας τον πούμε «σκέτο», δεν τιμωρείται, αλλά πρέπει να συνδέεται με παρακίνηση σε βιαιοπραγία εναντίον των θιγόμενων. Αυτή είναι, όμως, η προσέγγιση της αμερικάνικης νομοθεσίας, η οποία υπηρετεί ένα σύνταγμα που, αν και δεν έχει ειδικό κεφάλαιο ατομικών δικαιωμάτων, περιλαμβάνει μια τροπολογία που λέει ότι το κογκρέσο δεν μπορεί να θεσπίσει νόμο που περιορίζει την ελευθερία του λόγου. [Τώρα, βέβαια, πώς έφτασε το ίδιο κογκρέσο να έχει θεσπίσει τους πιο αυστηρούς νόμους για την πνευματική ιδιοκτησία και, ταυτόχρονα, να μην περιορίζει την ελευθερία του λόγου είναι κάτι που διδάσκεται σε χρόνο τουλάχιστον ενός εξαμήνου στις νομικές σχολές πέραν του ατλαντικού.].
Οι αναλυτές της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στη μεγάλη τους πλειονότητα ξεχνούν ότι η νομοθεσία αυτή έχει τεθεί σε ισχύ, προς εκλήρωση υποχρέωσης διεθνούς σύμβασης που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τέθηκε σε εφαρμογή το έτος 1969. Η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων ορίζει μια σειρά από μέτρα που οφείλει να λαμβάνει κάθε κράτος – μέλος που την έχει υπογράψει. Τα μέτρα αυτά δεν περιορίζονται φυσικά στην αντιρατσιστική νομοθεσία: αφορούν την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την πληροφόρηση, την ενθάρρυνση και παροχή υποστήριξης σε οργανώσεις και κινήματα που ασχολούνται με αυτά τα θέματα κ.τ.λ. Στο άρθρο 4 της Διεθνούς Σύμβασης αναφέρεται και ότι τα κράτη θα κηρύξουν με νόμο τιμωρητέα «κάθε διάδοση ιδεών βασιζόμενων στην φυλετική ανωτερότητα και το μίσος, παρότρυνση προς φυλετική διάκριση, καθώς και πράξεις βίας ή παρότρυνση για την διάπραξή τους εναντίον οποιασδήποτε φυλής ή ομάδας προσώπων άλλου χρώματος ή εθνολογικής προέλευσης και επίσης την χορήγηση κάθε βοήθειας για φυλετικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης αυτών». Επομένως η Διεθνής Σύμβαση μνημονεύει διακριτά, αλλά όχι διαζευκτικά, την διάδοση μισαλλόδοξων ιδεών από την πατρότρυνση προς φυλετική διάκριση και πράξη βίας και επιβάλλει στα κράτη να καταδικάζονται και τα δύο από τον ποινικό νόμο.
Ας δούμε πως το θέτει ο ελληνικός αντιρατσιστικός νόμος 4285/2014 που τροποποιεί τον Ν.927/1979:
«Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 − 20.000) ευρώ.»
Άρα και ο ελληνικός νόμος τιμωρεί όχι μόνο την υποκίνηση, την πρόκληση ή την προτροπή, αλλά και την «δ ι έ γ ε ρ σ η» και όχι μόνο σε πράξεις, αλλά και σε «ε ν έ ρ γ ε ι ε ς» που μ π ο ρ ο ύ ν να προκαλέσουν (άρα, μπορεί και να μην προκάλεσαν ήδη) όχι μόνο διακρίσεις και βία, αλλά και μ ί σ ο ς. Επομένως, εκτός από την περίπτωση που ευθέως κάποιος παρακινεί σε πράξεις βίας λόγω φυλετικής καταγωγής κ.τ.λ., υπάρχει και η περίπτωση που κάποιος απλά και σκέτα δ ι ε γ ε ί ρ ε ι σε ε ν έ ρ γ ε ι ε ς που μ π ο ρ ο ύ ν να προκαλέσουν μ ί σ ο ς. Ως δικλείδα ασφαλείας, τίθεται, επιπρόσθετα σε όλα αυτά, ο τ ρ ό π ο ς που τελούνται αυτές οι διεγέρσεις: για να τιμωρηθούν, θα πρέπει να τελούνται κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη ή ενέχει α π ε ι λ ή, όχι μόνο για την ζωή ή την σωματική ακεραιότητα, αλλά και την ε λ ε υ θ ε ρ ί α των θυμάτων του μισαλλόδοξου λόγου. Ο κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξης προφανώς θα αφορά με την απήχηση που έχει ο ίδιος ο δράστης με το συγκεκριμένο μήνυμα, ενώ η εναλλακτική δικλείδα (να έχει το «έρμα», δηλαδή την έκταση ακροατηρίου που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη) ή, εναλλακτικά, εάν δεν συντρέχει τέτοιος γενικός κίνδυνος, αν το μήνυμα ενέχει από μόνο του κίνδυνο για ζωτικά αγαθά των θυμάτων, δηλαδή την ζωή και την σωματική ακεραιότητα, αλλά, πάλι εναλλακτικά, για την ελευθερία του θύματος.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά, ο νόμος ορίζει τον ποινικά κολάσιμο μισαλλόδοξο λόγο ως ένα ποινικό αδίκημα με πολλούς, εναλλακτικά εφαρμοζόμενους, κανόνες στάθμισης που τελικά εξαρτούν την τιμωρία του δράστη αφενός από την κατάρτιση ενός σωστού κατηγορητηρίου από την πλευρά της εισαγγελίας κι αφενός από την οργάνωση μιας αποδεικτικής διαδικασίας με την κλήση επαρκών μαρτύρων για να καταθέσουν κατά πόσον όλα αυτά τα «μπορεί να προκαλέσει μίσος» και «κατά τρόπο που εκθέτει την δημόσια τάξη» ή «ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή την σωματική ακεραιότητα» σχετίζονται με ένα τυχόν απτό αποτέλεσμα που είχε ο μισαλλόδοξος λόγος στην κοινωνία ή σε συγκεκριμένες ομάδες κρούσης ή όχι. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ο αντιρατσιστικός θα οδηγεί συνεχώς σε αθωώσεις, παρά τις ποινικές διώξεις.
Πέραν όμως του εγκλήματος αυτού, το άρθρο 81Α του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι έάν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι έχει τελεστεί έγκλημα κατά παθόντος, η επιλογή του οποίου έγινε λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου το πλαίσιο ποινής είναι αυξημένο σε σχέση με το «απλό», δηλαδή μη ρατσιστικό έγκλημα. ΄Ετσι, μια ομαδική εξύβριση εναντίον πιστών κάποιου θρησκεύματος τιμωρείται με το άρθρο 361 Π.Κ. αλλά με το ανώτερο όριο ποινής στα δύο (2) έτη, αντί για το ένα (1) έτος που είναι το ανώτατο όριο ποινής στην απλή εξύβριση. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δηλαδή ποινική τιμωρία του μισαλλόδοξου λόγου εφόσον αυτός συνιστά ομαδική εξύβριση, χωρίς τις προϋποθέσεις της διέγερσης σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν μίσος και με τρόπο που να εκθέτει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη ή να ενέχει απειλή για την ζωή ή την σωματική ακεραιότητα ή την ελευθερία των θυμάτων. Η διαφορά όμως είναι ότι η ρατσιστική εξύβριση προϋποθέτει υποβολή έγκλησης από τα ίδια τα θύματα, ενώ η εφαρμογή του αντιρατσιστικού στο παραπάνω αδίκημα κινείται αυτεπαγγέλτως.
Η Ελλάδα ελέγχεται από τον ΟΗΕ και την Επιτροπή του περί κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων (CERD) για την τήρηση του άρθρου 4 της Διεθνούς Σύμβασης. Στις παρατηρήσεις της με ημερομηνία 3.10.2016, η Επιτροπή σημειώνει:
«12. Παρ’ όλο που η Επιτροπή σημειώνει με εκτίμηση τις θετικές πτυχές που ενσωματώνονται στον νέο αντιρατσιστικό νόμο 4285/2014, εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο νέος νόμος δεν είναι πλήρως συμβατός με τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 της Σύμβασης, ιδίως καθώς δεν ποινικοποιεί την διάδοση ιδεών που βασίζονται στην φυλετική ανώτερότητα και δεν προβλέπει μια διαδικασία για να κηρυχθούν παράνομες και να απαγορευθούν οι ρατσιστικές οργανώσεις. Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για την ύπαρξη στο κράτος μέλος του πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο η αποστολή ανέφερε στην εναρκτήρια δήλωσή της ως την πιο γνωστή ρατσιστική οργάνωση που εμπνέεται ευθέως από νεοναζιστικές ιδέες (άρθρο 4).
13. Υπενθυμίζοντας τις γενικές συστάσεις αρ. 7 (1985) και αρ. 15 (1993) ως προς την εφαρμογή του άρθρου 4 της Σύμβασης, η Επιτροπή συνιστά στο κράτος μέλος να εναρμονίσει το αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιό του με το άρθρο 4 της Σύμβασης και να διασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή του. Το κράτος μέλος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κηρύξει παράνομες και να απαγορεύσει οργανώσεις που προωθούν και υποκινούν την φυλετική διάκριση, όπως η Χρυσή Αυγή, όπως έχει συστήσει και νωρίτερα ο Ειδικός Εισηγητής για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικής διάκρισης, ξενοφοβίας και σχετικής μισαλλοδοξίας και ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.»
Στη συνέχεια η Επιτροπή συνιστά στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων:
«Να λάβει κατάλληλα μέτρα για να διωχθούν άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, για τις πράξεις που περιγράφονται στο άρθρο 4 και να παρέχει πληροφορίες στην επόμενη έκθεσή της για τις αστυνομικές έρευνες, τις ποινικές διώξεις και τις ποινές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την Χρυσή Αυγή και τα μέλη της. Η Επιτροπή επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να υπέρκειται των αρχών της αξιοπρέπειας, της ανεκτικότητας, της ισότητας και της απαγόρευσης διακρίσεων, καθώς η ενάσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης συμπεριλαμβάνει ειδικές ευθύνες, μεταξύ των οποίων και την υποχρέωση περί μη διάδοσης ιδεών βασιζόμενων στην φυλετική ανωτερότητα ή το μίσος» (υπογράμμιση της Επιτροπής).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία κατά την εμφάνισή της ενώπιον της CERD ανέφερε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν αντίκειται προς το άρθρο 4 της Σύμβασης, ως προς τις ρατσιστικές οργανώσεις.
Η Ελλάδα ελέγχεται επίσης και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων (ECRI). Στην έκθεση του 2015 για την Ελλάδα, η ECRI διαπίστωσε ότι ο αντιρατσιστικός νόμος δεν καλύπτει την ρατσιστική εξύβριση ή δυσφήμηση και ζήτησε την τροποποίησή του ώστε να περιληφθούν και αυτές οι ρατσιστικές παραβάσεις:
«11. Η ECRI συνιστά την τροποποίηση του νόμου 927/1979 προκειμένου να ποινικοποιηθεί η δημόσια έκφραση με ρατσιστικό σκοπό, των ιδεολογιών με ισχυρισμό ανωτερότητας.»
Επίσης, η ECRI ζητά να εφαρμόζεται ο αντιρατσιστικός σε ισλαμοφοβικές δηλώσεις στα ΜΜΕ (βλ. σελ.21):
«51. Ο αντιτρομοκρατικός λόγος στα μέσα ενημέρωσης, επίσης, συχνά έχει ως στόχο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς και τη μουσουλμανική κοινότητα γενικά. Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνδεση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας με τη μετανάστευση, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις ομιλίες μίσους. Τον Δεκέμβριο 2011, για παράδειγμα, η ακροδεξιά εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ αναφέρθηκε ανοιχτά σε μουσουλμάνους και τους μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία ως «τρομοκράτες». 28 Η Ισλαμοφοβία έχει αυξηθεί δραματικά από τότε που ο ακροδεξιός τύπος άρχισε να συνδέει το Ισλάμ με την τρομοκρατία. 29 Στις 9 Απριλίου 2011 τα γραφεία του Συλλόγου Σομαλικής Κοινότητας στην Αθήνα υπέστησαν βανδαλισμό. Το περιστατικό αυτό συνέβη μετά τη δημοσίευση στην υπερ-συντηρητική Ελεύθερη Ώρα ενός άρθρου με τον τίτλο «Σομαλοί πειρατές με ένα τέμενος στην οδό Φυλής» και τον υπότιτλο «Χριστιανοσύνη κατά Ισλάμ». Ο συγγραφέας του αναφέρει ότι «οι Σομαλοί είναι τα πιο επικίνδυνοι ισλαμιστές στον κόσμο». 30 Αναφορές στην «ισλαμική τρομοκρατία» μπορεί επίσης να βρεθούν σε πολλά εξτρεμιστικά διαδικτυακά blog – όπως Ελληνική Εθνική Υπερηφάνεια ή Ελλάς – όπου οι συνεισφέροντες συχνά παραμένουν ανώνυμοι. 31
52. Η ECRI συνιστά ο νόμος 927/1979 να εφαρμόζεται πάντα σε περιπτώσεις ομιλιών μίσους στα ΜΜΕ. Συνιστά επίσης στις αρχές να ενθαρρύνουν, χωρίς να παραβιάζουν την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτορρύθμισης για τη βιομηχανία των ΜΜΕ ώστε να προληφθούν τα ρατσιστικά σχόλια στις εφημερίδες, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Επιπλέον, συνιστά στις ελληνικές αρχές να επικυρώσουν το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο, όπως δηλώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2014-2016.