Menu

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Φεστιβάλ γκέι ταινιών με πολιτικά μηνύματα στη Θεσσαλονίκη

Τριάντα ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους (μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ) από 21 χώρες (Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Ναμίμπια, Ολλανδία, Νορβηγία, Ν. Κορέα, Πουέρτο Ρίκο, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία) μετέχουν και προβάλλονται στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών, Τρανσεξουαλικών και Διεμφυλικών) Ταινιών.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).
Η αγάπη κι ο έρωτας, το κοινωνικό φύλο και η σεξουαλική ταυτότητα, οι φιλικές και ερωτικές σχέσεις, τα ταμπού και τα ανθρώπινα δικαιώματα: ένα πληθωρικό καλειδοσκόπιο ανθρώπινων ιστοριών ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από τις ταινίες που φιλοξενούνται φέτος στη 19η φεστιβαλική διοργάνωση που διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο με τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Όλες οι (ξένες) ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους ενώ οι ελληνικές με αγγλικούς υπότιτλους.
Τις κινηματογραφικές προβολές θα πλαισιώσουν εκδηλώσεις όπως: Μουσικό δρώμενο με το συγκρότημα «Κρουστά» την ημέρα έναρξης του αφιερώματος, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:30, Έκθεση ζωγραφικής με έργα της ζωγράφου Στυλιάνας Κατσιάρη, η οποία σχεδίασε και την αφίσα του 19ου Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών (χώρος: Μουσείο Κινηματογράφου) και συζητήσεις με έλληνες και ξένους προσκεκλημένους σκηνοθέτες και συντελεστές ταινιών.
Το 19ο Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών διοργανώνεται επίσης με τη στήριξη του Γραφείου Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, της Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου, της Πρεσβείας της Σουηδίας, πολλών οργανώσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ (ανά προβολή), 8 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο) και ελεύθερη είσοδος σε όλες τις συζητήσεις.
Κινέζοι τιμωροί και... κίτρινοι πράκτορες, «σατανικές υποθέσεις», ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ και δράκοι και Μπρούς Λι και Τζάκι Τσάν «εμπεριέχουν» οι πέντε ταινίες με «καταγωγή» από τη μητρόπολη της Άπω Ανατολής που προβάλει το Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης του Λιμανιού) από αύριο (Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου).
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, και αποτελεί διοργάνωση του Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 με την προβολή της ταινίας Σατανικές υποθέσεις / Infernal Affairs του Άντριου Λάου.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «ο κινηματογράφος είναι σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας του Χονγκ Κονγκ, με μακρόχρονη πολιτιστική παράδοση και πλούσια ιστορία. Το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels με χαρά συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη το σινεμά του Χονγκ Κονγκ, μέσα από πέντε αστυνομικά φιλμ πρόσφατης παραγωγής.

Ακραίοι χριστιανοί και gay φιλιά σε θεατρική παράσταση!

Γυμνό, gay φιλιά και η Βίβλος σε ρόλο... Κορανίου, σε μια προκλητική παράσταση, ακατάλληλη για ανηλίκους, που θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Vault.
Η ομάδα ProvaT.O. και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης παρουσιάζουν σε πανελλήνια πρώτη το έργο «Μάρτυρας» του Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ.
Η υπόθεση αφορά τον Μπέντζαμιν, έναν νεαρό μαθητή που μελετάει τη Βίβλο και προσπαθεί να κάνει πράξη τον λόγο του Θεού με τον πιο διεστραμμένο τρόπο. Με όπλο την πίστη του ξεκινά να επιτίθεται στους συμμαθητές του, στους καθηγητές του καθώς και στην ίδια του τη μητέρα. «Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο έργο είναι το κεντρικό του ερώτημα: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς γι' αυτά που πιστεύει; Το θεωρώ τρομερά επίκαιρο, ειδικά στον ιστορικό χρόνο τον οποίο ζούμε» λέει στην «Espresso» ο Βαγγέλης Λάσκαρης, ο οποίος δεν φοβάται τις αντιδράσεις του κοινού. «Από την άλλη, πώς να μην αντιδράσει ένας καλλιτέχνης απέναντι στη θρησκεία, όταν στους κόλπους της καλλιεργούνται ο δογματισμός, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός; Σήμερα έχουμε την Τζιχάντ, παλιότερα ο χριστιανισμός άφησε το στίγμα του στην Ιστορία με τον Μεσαίωνα, τις Σταυροφορίες και την Ιερά Εξέταση. Ο συγγραφέας κάνει κάτι πολύ έξυπνο, αντί να μας δείξει έναν μουσουλμάνο να διαβάζει κατά λέξη το Κοράνι και να μετατρέπεται σε Ταλιμπάν, μας δείχνει έναν χριστιανό να κάνει το ίδιο πράγμα. Πολύ εύκολα βλέπουμε πώς το Κοράνι μπορεί να γίνει Βίβλος και το αντίστροφο. Αυτό βοηθά να καταλάβουμε το πρόβλημα βαθύτερα» υποστηρίζει ο σκηνοθέτης.
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Οσο για τις gay αναφορές; «Ας το πάρουμε απόφαση, η ομοφυλοφιλία είναι απόλυτα κανονικό κομμάτι της πραγματικότητάς μας. Αν τα φιλιά ανάμεσα σε δύο γυναίκες ή δύο άνδρες σοκάρουν, δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι να είσαι άνδρας και να θες να βγεις με τον σύντροφό σου και να μην μπορείς να κρατηθείς χέρι χέρι» δηλώνει ο κ. Λάσκαρης.
Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 και πρωταγωνιστούν οι Συμεώνη Γιαννάτου, Βασιλική Δρακοπούλου, Χρύσα Κούρκουλου, Αρης Κυπριανού, Βαγγέλης Λάσκαρης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Λωρίνα Χατζημανώλη.
Πηγή: Espressonews

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αποχώρησαν από τη Βουλή οι εκπρόσωποι της gay κοινότητας

Φωτιές ανάβει το νομοσχέδιο για τη ταυτότητα φύλου που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Και αυτό γιατί πέραν των όποιων αντιδράσεων ή επιφυλάξεων από τις ΚΟ, υπήρξε ένταση κατά την ακρόαση των φορέων, ειδικά τη στιγμή που το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτηση του κ. Χάρη Αποστολόπουλου, οι εκπρόσωποι της LGBT κοινότητας αποχώρησαν από την αίθουσα. «Χθες είχαμε αποφασίσει να μην ακούσουμε άλλο κακοποιητικό λόγο. Δε θα καθίσουμε να ακούσουμε τον έχουμε ξανακούσει. Από τα μικρόφωνα της εκκλησίας κάθε Κυριακή! Νισάφι πια! Πρέπει να μας προστατεύσετε!», δήλωσε η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου υποστήριξης Διεμφυλικών.

Βρετανία: Ένας στους τρεις νεαρούς δηλώνει gay ή bisexual

Ως gay ή bisexual αυτοπροσδιορίζεται ένας στους τρεις νέους, ηλικίας 16 έως 22 ετών, στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα έρευνα για λογαριασμό του BBC Newsbeat που επιχειρεί να καταγράψει τις διαφορές στη σεξουαλικότητα από γενιά σε γενιά. 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε απ' το ινστιτούτο Ipsos σε δείγμα περίπου 3.000 ατόμων που χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία τους. Ειδικότερα, τη γενιά Z ηλικίας 16 έως 22, τη γενιά Y ηλικίας 23 έως 37, τη γενιά X ηλικίας 38 έως 51 και τους baby boomers 52 έως 71. Απ' αυτήν προέκυψε επίσης ότι το 9% της γενιάς Z έλκεται εξίσου απ' τα δύο φύλα, συγκριτικά με μόλις 1% της ομάδας των baby boomers. 
Το βρίσκουν άλλωστε πιο εύκολο για άτομα της ηλικίας τους, της γενιάς Ζ δηλαδή, να δηλώνουν κάτι τέτοιο. 
Επίσης, περίπου το 10% της γενιάς Z κάνει λόγο για σημαντική προκατάληψη κατά των gay, bisexual και trans ανθρώπων, με μόλις το 1% των baby boomers να μοιράζεται την ίδια άποψη. Η διαφορετικότητα ανάμεσα στις δύο γενιές προκύπτει και απ' την άποψη που έχουν περί ρατσισμού λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, με το 20% της γενιάς Z να υποστηρίζει ότι αποτελεί σοβαρό θέμα, την ώρα που μόλις το 6% των baby boomers ενστερνίζεται αυτή την άποψη. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 86% των ανθρώπων ηλικίας 50-60 ετών, δηλαδή της γενιάς των baby boomers, δηλώνουν ετεροσεξουαλικοί, ποσοστό που φτάνει το 85% στη γενιά X και το 71% στη γενιά Y. Φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η αλλαγή φύλλου, η κυβίστηση του Καμμένου και η καρέκλα

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα στηρίξει τελικά το νομοσχέδιο που εισήχθη σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση και το οποίο δίνει την δυνατότητα αλλαγής φύλου με μια απλή δήλωση.
Πρόκειται για κυβίστηση του κόμματος που μοιάζει ως "αντάλλαγμα" για την κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον εταίρο του κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Ο κ. Τσίπρας -παρά τις αντιδράσεις στο κόμμα του- χαρακτήρισε την υπόθεση «δήθεν σκάνδαλο», υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως ο κ. Καμμένος «έπραξε τα δέοντα».
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Και επεσήμανε ότι «εμείς ως ΑΝΕΛ ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Αυτά που θα πω είναι άποψη των ΑΝΕΛ και προσωπική μου και δεν μου την επέβαλλε κανείς. Είμαστε κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, λέμε όχι στην δεύτερη αλλαγή φύλου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει υιοθεσία. Ξέρω ότι αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη συνεδρίαση, όταν θα συζητήσουμε τα άρθρα, όμως εμείς ως ΑΝΕΛ θέλουμε να τα επισημάνουμε λέγοντας ότι επί της αρχής ψηφίζουμε θετικά».
Καρφιά
Την αλλαγή της στάσης των ΑΝΕΛ, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον βουλευτή του κόμματος Θανάση Παπαχριστόπουλο σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.
Ειδικότερα, η κα Βούλτεψη το σχολίασε λέγοντας πως «ο κ. Καμμένος θα αλλάξει και το... φύλο προκειμένου να μείνει στην εξουσία».
Καρέκλα
Την αλλαγή στάσης των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχολίασε με αιχμηρό τρόπο για την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Ο κυνισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε όλο του το μεγαλείο», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε πως «ο Τσίπρας κάλυψε προσωπικά τον Καμμένο για να μην γίνει εξεταστική και να μην διερευνηθούν ενέργειες που θυμίζουν παρακράτος. Σε αντάλλαγμα άλλαξε η ψήφος των ΑΝΕΛ για την ταυτότητα φύλου».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων από μία κυβέρνηση χωρίς αρχές και αξίες αλλά με μοναδικό κίνητρο την καρέκλα της εξουσίας», κατέληξε ο Θ. Θεοχαρόπουλος

O GAY ΙΣΠΑΝΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ο Χεσούς Τομιγέρο ήταν ο πρώτος Ισπανός διαιτητής που δήλωσε πως είναι ομοφυλόφιλος και είδε τη ζωή του να γίνεται... κόλαση. Δεν τα παρατάει όμως και είναι έτοιμος για επιστροφή στα γήπεδα (VIDEO). Εάν υπάρχει ένα πράγμα που οφείλουν όλοι να αναγνωρίσουν και να "βγάλουν το καπέλο" στον Χεσούς Τομιγέρο είναι πως παρότι φανταζόταν τη θύελλα αντιδράσεων που θα προκαλούσε στην ισπανική κοινωνία, εκείνος δεν κρύφτηκε, δεν θέλησε να ζει προσποιούμενος κάποιον άλλον και αποκάλυψε πως έχει ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως πλήρωσε την ειλικρίνιά του με μία ζωή-κόλαση που ετοίμασαν για αυτόν με την "υποδοχή" που του επεφύλασαν σε κάθε γήπεδο και έτσι μετά από ανελέητο bullying (κοινώς εκφοβισμό) που δεχτηκε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, αναγκάστηκε να αποχωρήσει για κάποιο διάστημα Δεν ήταν όμως για πάντα. Ο Χεσούς Τομιγέρο δεν είναι διατεθειμένος να απαρνηθεί αυτό που αγαπάει, τη διαιτησία, και όπως γνωστοποίησε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook είναι έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή κόντρα σε όλους και σε όλα. "Αύριο επιστρέφω για να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο στη διαιτητική ζωή μου!! Σας αφήνω αυτό το video!! 
Σας ευχαριστώ όλους", ήταν το μήνυμα του Τομιγέρο, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του. Κατανοητή, αν αναλογιστεί κανείς όσα έχει περάσει από συνανθρώπους του που τον έχουν καταδικάσει μόνο και μόνο για το γεγονός πως είναι gay και είχε το θάρρος να το παραδεχτεί. https://www.facebook.com/jesustomillero/videos/2365558750336617/

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόγραμμα προσφέρει σε γκέι νέους του αμερικανικού Νότου νέα ζωή

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι ακτιβιστές της LGBTQ κοινότητας εμπνέονται ή αντίθετα, στοιχειώνονται από από τις εμπειρίες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Συγχρόνως, το γεωγραφικό χάσμα μεταξύ των φιλικών και εχθρικών προς τους LGBTQ περιοχών βαθαίνει στις ΗΠΑ όλο και περισσότερο. Υπάρχει όμως, ένας μικρός παράδεισος, η Provincetown. 
Η Kristen Becker, κωμικός που ζει στην Provincetown της Μασσαχουσέτης, ξέρει καλά τα προβλήματα. Μετακόμισε στο Shreveport όταν ήταν δέκα χρονών, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στα ανατολικά. Όταν επέστρεψε για το reunion των 20 χρόνων στο γυμνάσιο, είδε ένα άρθρο στους Shreveport Times για τους κινδύνους του να είσαι queer στο Νότο (queer, όρος - ομπρέλα που αρχικά χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά για σεξουαλικές, αλλά και φυλετικές μειονότητες).
«Ήταν άθλιο» είπε. «Είκοσι χρόνια μετά, ένας μαθητής λυκείου έλεγε την ίδια ιστορία που έλεγα στο γυμνάσιο». Το γεγονός ήταν καθοριστικό για τη δημιουργία του προγράμματος The Summer of Sass.
Όπως γράφει το vice.com, η ιδέα είναι απλή. «Πήραμε νέους ενθουσιώδεις queer που ζουν στο Νότο, τους φέραμε στην Provincetown και είδαμε πώς εξελίσσονταν, πώς σκέφτονται και δρουν όταν μπορούν να είναι ο εαυτός τους» εξηγεί η Becker.
Η Provincetown υπήρξε εδώ και χρόνια καταφύγιο για τους queer, μία από τις πιο αποδεκτές LGBTQ κοινότητες στην Αμερική. Δίνοντας την ευκαιρία να ζήσουν για λίγο μακριά από τη γενέτειρα τους και τις αντιλήψεις του τόπου τους, τους προσφέρεται ένα είδος μεταμορφωτικής εμπειρίας που μπορεί να αλλάξει, ακόμη και να σώσει ζωές.
Το καλοκαίρι αυτό το πρόγραμμα ήταν μικρό. Συμμετείχαν δύο 18χρονοι. Ο Teddy, που αυτοπροσδιορίζεται ως «γκέι μάγκας» από το Bossier της Λουιζιάνα και ο Sam, ένα αγόρι τρανσέξουαλ από τις αγροτικές περιοχές του Τέξας.
Το πρόγραμμα είχε και τρίτο συμμετέχοντα που μπήκε μάλλον απροσδόκητα. Πρόκειται για μια 25χρονη τρανς γυναίκα, τη Χλόη η οποία ζήτησε από τη Becker, να αλλάξει κατά τι τους κανόνες προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. (Η Χλόη εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στο Provincetown, χωρίς καμία πρόθεση να φύγει).

Kristen Becker
Η Becker εξασφάλισε τη φιλοξενία τους μέσω «οικογενειών υποδοχής», στους οποίους οι συμμετέχοντες πλήρωναν ένα μικρό, συμβολικό ενοίκιο, που κέρδιζαν απασχολούμενοι σε θερινές, εποχικές εργασίες.
«Τους βρίσκουμε τη σωστή δουλειά, τους βρίσκουμε στέγη, εκείνοι απλά έρχονται για να ζήσουν» λέει η Becker, που από την αρχή ήλπιζε ότι η μαγεία της Provincetown θα είχε μεταμορφωτικό αποτέλεσμα. Και επαληθεύτηκε. «Τους φάνηκε τρομερό ότι οι gay μπορούν να περπατούν στο δρόμο χέρι χέρι», λέει.
Ο Teddy περιέγραψε τις πρώτες του στιγμές στην Provincetown με θαυμασμό. «Ήταν μικρότερο από όσο περίμενα, μια χαριτωμένη πόλη όπως στις ταινίες του Nicholas Sparks. Την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά».
Έφτασε το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης και είδε μια κοινότητα δεμένη, φιλική και αδέξια γκέι. «Ήταν ένα πολιτισμικό σοκ. Υπήρχαν γκέι ζευγάρια που αντάλλασσαν φιλιά στο δρόμο. Ήταν η πρώτη φορά που περπατούσα χωρίς τα απαξιωτικά βλέμματα των περαστικών» θυμάται.
Εργάστηκε στο The Human Rights Campaign Store για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πουλώντας πουκάμισα, συναντώντας ανθρώπους που μοιράζονταν την ιστορία της ζωής τους, μεταξύ αυτών και ένας 80χρονος άνδρα που ζούσε σε φάρμα και έλεγε ότι μπορούσε να κρατά το χέρι του συντρόφου του μόνο όποτε βρισκόταν στην Provincetown.
Η οικονομία της Provincetown είναι κατεξοχήν τουριστική. Ο πληθυσμός αυξάνεται από τους 1.000 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα σε σχεδόν 90.000 το καλοκαίρι.
Περίπου 20.000 εποχικά εργαζόμενοι φθάνουν κάθε χρόνο για να τροφοδοτήσουν την ετήσια τουριστική βιομηχανία του 1 δις δολαρίου της περιοχής.
Στις καλοκαιρινές δουλειές απασχολούνται κατά κύριο λόγο φοιτητές και εποχικοί υπάλληλοι, στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων τα οποία είναι αυστηρά ρυθμισμένα και βεβαίως, απαραίτητα για την τοπική οικονομία. Οι απειλές του προέδρου Τραμπ για περιορισμό των προγραμμάτων προκάλεσε στους ιδιοκτήτες των τοπικών επιχειρήσεων πανικό.
Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που ώθησε την Becker στην απόφαση της δημιουργίας Summer of Sass. Υπάρχουν δουλειές, γιατί να μην τις δώσουμε σε εφήβους που καταπιέζονται στο σπίτι και να τους δείξουμε πόσο καλύτερα μπορούν να είναι; σκέφτηκε.
Ο Dany Soucy, ιδιοκτήτης του Sandwich Shop Beach Market, όπου ο Sam εργάστηκε το καλοκαίρι θέλησε να βοηθήσει ένα LGBTQ έφηβο που είχε ανάγκη από εργασία.
Επιπλέον, είπε ότι λόγω του τουρισμού, το κατάστημα χρειάζεται βοήθεια το καλοκαίρι.
Το γυμνάσιο της Provincetown έκλεισε το 2013 και οι νέοι άνθρωποι που ζουν στην πόλη μόνιμα δεν είναι κατά τους θερινούς μήνες.

Ο 17χρονος Sam
«Τώρα αγαπώ τον εαυτό μου, δεν αισθάνομαι πλέον ντροπή» είπε ο Sam, σημειώνοντας ότι όταν γύρισε στο σπίτι, μετά το τέλος του προγράμματος, η μητέρα του παρατήρησε ότι δεν ήταν πλέον αγχωμένος.
Ο Teddy θα ξεκινήσει σπουδές στο τοπικό κολέγιο τον Ιανουάριο.
Όπως είπε έχει πάρει μηνύματα  στο Facebook από άλλους νεαρούς νεαρούς. «Προσπαθώ να βοηθήσω όσο μπορώ» λέει.
Για να συγκεντρώσει χρήματα, η Becker πουλάει το «Resistance» ένα βιβλίο που υπογράφουν περισσότεροι από 15 καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Provincetown.
Στόχος της είναι να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να μπορεί να προσλάβει έναν έμπειρο διευθυντή και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το Sass να έχει το δικό του σπίτι, τη δική του στέγη στην Provincetown ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει 15 ή 16 νέους κάθε φορά.

Η Ταϊλάνδη κορυφαίος gay ταξιδιωτικός προορισμός στην Αγγλία

Σε συνεργασία με το Travel by Interest το site Gay Star News παρουσιάζει την Ταϊλάνδη ως έναν ονειρεμένο προορισμό για gay ταξιδιώτες στην Ασία. Στο αφιέρωμα αυτό συνδυάζει γνωστές και εναλλακτικές επιλογές, παρουσιάζοντας επτά διαφορετικούς προορισμούς που καλύπτουν όλες τις πιθανές ανάγκες των ταξιδιωτών. Με την Μπανγκόκ, το Πουκέτ και την Πατάγια να κερδίζουν τους περισσότερους gay επισκέπτες στην Ταϊλάνδη, το Travel by Interest παρέχει σημαντικές πληροφορίες για ένα αποτελεσματικό ταξιδιωτικό προγραμματισμό. Παράλληλα, παρουσιάζουν κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία σε αυτούς τους ονειρεμένους προορισμούς. Εντοπίζοντας τα καλύτερα σημεία τους που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. 
Οι περιοχές αυτές φαίνεται πως έχουν την πιο έντονη gay ζωή στη πόλη. Άλλωστε η Μπανγκόκ είναι ευρύτερα γνωστή ως «Η gay πρωτεύουσα της Ασίας». Απ’ την άλλη, προορισμοί όπως το Κράμπι, το Τσιάνγκ Μάι και η Phang Nga μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι ως εναλλακτικές επιλογές, παρέχοντας εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και must-see διάθεση. Τέλος, τα νησιά Κο Σαμούι καταγράφονται ως ο καλύτερος προορισμός στην Ταϊλάνδη για gay νεόνυμφους. Μιας και η ζήτηση για ταξίδια στην Ταϊλάνδη ολοένα και αυξάνεται από τους gay ταξιδιώτες, το Travel by Interest σύντομα θα παρουσιάσει τον κάθε προορισμό ξεχωριστά. Η κίνηση αυτή θα βελτιώσει την ταυτότητα του τόπου αλλά και θα αυξήσει τις ξενοδοχειακές κρατήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια την χαμηλής περιόδου

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Έκθεση ΠΟΤ: Σε φάση ανάπτυξης ο γκέι τουρισμός

Mεγάλη ανάκαμψη καταγράφει τα τελευταία χρόνια η αγορά γκέι ταξιδιωτών, με μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στη δεύτερη έκθεση του ΠΟΤ και της Διεθνούς Ένωσης Ταξιδίων Γκέι και Λεσβιων (IGLTA), για τον γκέι τουρισμό, UNWTO LGBT Report.Τονίζοντας τη σημασία μιας ανοιχτόμυαλης ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με 70 χώρες σε όλο τον κόσμο να έχουν αυστηρή νομοθεσία για τους γκέι και με μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση των τουριστικών επιχειρήσεων και του προσωπικού τους, ο ΠΟΤ υπογραμμίζει ότι για να υπάρξει επιτυχημένο μάρκετινγκ σε αυτό το είδος τουρισμού χρειάζεται αυθεντική στήριξη των γκέι ταξιδιωτών. Σύμφωνα με στοιχεία από τον τουρ οπερέιτορ Virgin Holidays που αναφέρονται στην έκθεση,
 τα 2 τρίτα της κοινότητας LGBT ανησυχούν για την ασφάλεια και τις διακρίσεις στα ταξίδια. Ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες εκτιμούν τις βιώσιμες προσπάθειες των εταιριών, πόλεων και περιοχών όταν επιλέγουν διακοπές. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte σε 8.000 millennials από 29 χώρες, το 87% προτιμούσαν εταιρίες με κοινωνικά υπεύθυνο προφίλ.Επιπλέον, η σημασία των social media είναι μεγάλη και έγκειται στο ότι αποτελούν έναν γρήγορο τρόπο μετάδοσης συμπεριφοράς διακρίσεων στους προορισμούς και τις πόλεις.Σύμφωνα με την έκθεση, οι φιλικές προς τους γκέι εταιρίες που λειτουργούν σε χώρες όπου τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι περιορισμένα, πρέπει να επιμείνουν στις αρχές τους προσφέροντας κατάλληλη εκπαίδευση στους εργαζομένους, αντίστοιχη με εκείνη άλλων χωρών. Τέτοιες εταιρίες μπορεί να είναι αλυσίδες ξενοδοχείων.Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Μύκονος και το Σαν Φρανσίσκο ήταν καθιερωμένοι προορισμοί για τους γκέι και τις λεσβίες, σήμερα δεν είναι πλέον εύκολο να εντοπισθούν οι ταξιδιωτικές τους προτιμήσεις. Για παράδειγμα, οι bisexual ανήκουν πρακτικά στην ίδια κατηγορία ταξιδιωτών με τους ετεροφυλόφιλους, καθιστώντας δύσκολη τη στόχευση στην ενιαία αγορά LGBT ταξιδιωτών.
Επιπλέον, οι εφαρμογές (app) τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν γνωριμίες σε περιοχές όπου υπάρχουν και άλλα μέλη της κοινότητας LGBT, ακόμα και πριν από το ταξίδι, όμως η αγορά είναι και σε αυτή την περίπτωση κατακερματισμένη καθώς οι γκέι τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τις εφαρμογές σε σχέση με τις λεσβίες και τους ετεροφυλόφιλους.Καταγράφεται επίσης σε πολλές χώρες τάση προς νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ συντρόφων ίδιου φύλου και προβλέπονται καλές προοπτικές στην αγορά γαμήλιων ταξιδίων για τα ξενοδοχεία κτλ. Και σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να δίνεται η αίσθηση στους ταξιδιώτες LGBT ότι έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση.Ανερχόμενες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Κίνα έχουν μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών LGBT. Ιδιαίτερα οι ταξιδιώτες νεαρής ηλικίας και οι κάτοικοι πόλεων έχουν μεγάλες προοπτικές στη βιομηχανία.Η έκθεση συμβουλεύει τους καθιερωμένους προορισμούς γκέι τουρισμού να διατηρήσουν τη στόχευσή τους σε συγκεκριμένο κοινό και να ενθαρρύνουν τους πιο συντηρητικούς να ανοίξουν τις πόρτες τους. Η έκθεση αναφέρει επίσης θετικά παραδείγματα σε σχέση με το πώς χώρες και προορισμοί έχουν καταφέρει να εκμεταλλευθούν αυτή τη νέα αγορά τουρισμού, ανάμεσα στους οποίους είναι η Νέα Υόρκη, η Βαρκελώνη, η Βιέννη και η Αργεντινή.

Επιμόρφωση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

 Επαγγελματικά Προγράμματα Ενδυνάμωσης και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή στο Ετήσιο Πρόγραμμα 500 ωρών «Επιμόρφωση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση».
Ένα πρόγραμμα 100% διαδικτυακής διδασκαλία μέσω της πλατφόρμας google classroom  για όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.    
Έναρξη: τον Νοέμβριο του 2017.
Λήξη Εγγραφών: 31/10/2017
Δίδακτρα 500 ευρώ σε 3 δόσεις (100 εγγραφής και 2Χ200).
Απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, νηπιαγωγούς, νηπιοβρεφοκόμους, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδι-κούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία (Πτυχιούχοι Παιδαγωγικών τμημάτων, Καθηγητικών σχολών, ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας, ΙΕΚ Ειδικής Προσχο-λικής Αγωγής, Προσχολικής Αγωγής), Σχολικούς Συμβούλους, αποσπασμένους εκ-παιδευτικούς στο εξωτερικό, εκπαιδευτικούς σε Διαπολιτισμικά Σχολεία και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Κοινωνιολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, Δικηγόρους. Διερ-μηνείς και σε όσους επιθυμούν τη δυναμική τους ένταξη σε Προσφυγικές Δομές, «Κέντρα Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο», σε Κέντρα Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, και «Δομές Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Πολιτών Τρίτων Χωρών (Π.Τ.Χ.)», σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο τομέα της αγωγής ατόμων με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα, καθώς και σε άτομα που επιθυμούν να γνωρίσουν την διαπολιτισμική αγωγή και να προσεγγίσουν την διαφορετικότητα.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατάρτιση, η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών αναλύσεων και αρχών που πρέπει να διέπουν τη διδασκαλία και τη μάθηση στην Διαπολιτισμική αγωγή.  Η εξειδίκευση στην απόκτηση κατάλληλων γνώσεων, δεξιοτήτων/ικανοτήτων και στάσεων) σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα για την εκπαίδευση των προσφύγων.
  • Το πρόγραμμα παρέχει ισχυρές μοριοδοτήσεις (στην επιλογή Διευθυντών, Σχολικών Συμβούλων, μελών ΣΕΠ, τις αποσπάσεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, Ανέργους του ΟΑΕΔ, για απασχόληση σε Κέντρα Ασύλου, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Ν.Π.Ι.Δ., το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής( ΔΙΕΚ), Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής και Δημόσιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΣΕΚ),των  Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), των Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Σ.Ε.Κ.) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ΟΑΕΔ ,  Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με Αρ. Πρωτ. 660/2/3463/30-01-2014)και συγκριτικά πλεονεκτήματα:
Αναλυτικές πληροφορίες στο  https://goo.gl/2eHk7D
Τα  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ –ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ καθορίζονται σε
Α) Σε επίπεδο γνώσεων: Η κατανόηση των βασικών μοντέλων διδασκαλίας, η κατάκτηση της γνώσης των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής, η  γνωριμία με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και τη συναφή μεθοδολογία στη διδασκαλία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων διδασκαλίας και την διαχείριση μαθητών διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης.
Β) Σε επίπεδο ικανοτήτων/δεξιοτήτων: Η γνώση σχεδιασμού, οργάνωσης και αξιολόγησης γλωσσικών μαθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού, για όλους τους μαθητές διαφορετικών καταβολών. Ικανότητα υιοθέτησης και εφαρμογής αποτελεσματικού διδακτικού μοντέλου σε αλλόγλωσσους μαθητές. Σωστή μεθοδολογική προσέγγιση της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Επιστημονική εξέλιξη  και να απόκτηση ισχυρού βιογραφικού.
Γ) Σε επίπεδο αξιών: Η υιοθέτηση κουλτούρας ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και η χωρίς διακρίσεις ή περιορισμούς εκμάθηση της ελληνικής σε αλλόγλωσσους μαθητές.H εκτίμηση της «διαφορετικότητας» και ειρηνικής συνύπαρξης, δημιουργίας και προόδου.Η προώθηση της ενσυναίσθησης απέναντι στο διαφορετικό.Η παροχή υπηρεσιών στήριξης και συναισθηματικής ενδυνάμωσης των προσφύγων μαθητών και των οικογενειών τους.
  1. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Τα μαθήματα υλοποιούνται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Google Classroom. Ουσιαστικά πρόκειται για ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με το δικό σας ρυθμό μάθησης και     προσπέλασης των διδακτικών ενοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα η διδασκαλία  γίνεται με δύο δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις/μήνα με το διδάσκοντα, ο οποίος θα αναρτά υλικό για μελέτη, κείμενα για σχολιασμό και θα απαντά σε ερωτήσεις ανατροφοδότησης. (google classroom με Κείμενα, Παρουσιάσεις, Σχόλια και Γραπτό λόγο) και προσωπική μελέτη του υλικού.
Διδάσκοντες στο σεμινάριο είναι Μέλη ΔΕΠ, Σχολικοί Σύμβουλοι, Υποψήφιοι Διδάκτορες, Κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων στην Διαπολιτισμική Αγωγή και στη σχολική ετερότητα.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η εισαγωγή της διαπολιτισμικής διάστασης στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών- Θεωρητικές αρχές και μοντέλα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Μεταναστευτικές ροές και πρόσφυγες.
Ανθρώπινα δικαιώματα και Ευρωπαϊκές στρατηγικές για τη μετανάστευση (Νομική διάσταση).
Στερεότυπα και προκαταλήψεις: ορισμοί, λειτουργίες, θεωρίες προέλευσης     Διαπολιτισμικότητα - πολυπολιτισμικότητα και διαχείριση συγκρούσεων.
Διαπολιτισμική αγωγή και θρησκευτική ετερότητα.
Γεφύρωση Ευρωπαϊκού πολιτισμού και Μουσουλμανικής κουλτούρας.
Διαμορφώνοντας τη διαπολιτισμική τάξη - Διδακτική μεθοδολογία για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Γνωστικές Στρατηγικές εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.
Αναστοχαστικά αναλυτικά προγράμματα και μορφές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Μέθοδοι διδασκαλίας της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.
Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς.
Μεθοδολογία έρευνας στην Διαπολιτισμική εκπαίδευση

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΨΑΜΕ: To EuroPride 2020 στη Θεσσαλονίκη

Στο Thessaloniki Pride ανέθεσαν τη διοργάνωση του EuroPride 2020 οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Prides σε ψηφοφορία που έγινε στην ετήσια συνέλευσή τους στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Το EuroPride είναι το κεντρικό φεστιβάλ υπερηφάνειας στην Ευρώπη που προωθεί την ισότητα, την αγάπη και την ορατότητα των LGBTI (γκέι, λεσβιών, αμφί, τρανς, ίντερσεξ) κλπ., που φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη.
Ο θεσμός του EuroPride ξεκίνησε το 1992 και είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενηθεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη επικράτησε τελικά άνετα έναντι των τριών ανθυποψηφίων της, του Αμβούργου, του Μπέργκεν και των Βρυξελλών. Στην επικράτηση αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι ο αγώνας για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των LGBTI είναι σε κρίσιμο σημείο στην Ελλάδα, καθώς επίσης και ότι η διεξαγωγή του EuroPride στη Θεσσαλονίκη θα έχει επιρροή και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου η ομοφοβία και η τρανσφοβία είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Όπως ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της διεκδίκησης “Είναι μια μεγάλη κατάκτηση για το LGBTI κίνημα όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και δεσμευόμαστε πως το EuroPride 2020 θα είναι μια γιορτή διεκδίκησης που θα αλλάξει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων προς το καλύτερο. Παράλληλα στέλνουμε το μήνυμα στην κοινωνία μας και στην Ευρώπη ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα προόδου παρά τις αντιξοότητες”. Η διεξαγωγή του EuroPride 2020 στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ελληνικό κίνημα για την αποδοχή των LGBTI, καθώς θα φέρει στο διεθνές προσκήνιο την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα αυτό και θα προσελκύσει χιλιάδες κόσμου το 2020 στη Θεσσαλονίκη, που θα συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή της αγάπης και της διαφορετικότητας.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά των διεμφυλικών προσώπων!

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ 
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, κατά την «ενθρόνιση» της εικόνας της Παναγίας Βουλκανιώτισσας στη Μεσσήνη, για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή με σκοπό την καθιέρωση μιας απλής διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου των διεμφυλικών προσώπων (τρανσέξουαλ, τρανς). Ο Μητροπολίτης είπε στον κόσμο ότι το να δοθεί η δυνατότητα στα διεμφυλικά πρόσωπα να αλλάζουν το φύλο τους (η οποία πάντως ήδη παρέχεται αλλά μέσα από μια διαδικασία δύσκολη και εξαιρετικά οδυνηρή {χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου!}) είναι μια πορεία προς την καταστροφή. Είπε επίσης ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που θα οδηγήσει στην ασυδοσία και τη διασάλευση της κοινωνικής συνοχής, στρεφόμενος ουσιαστικά όχι μόνο κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά των ίδιων των διεμφυλικών προσώπων, που έτσι κι αλλιώς βιώνουν μια ρατσιστική και επιθετική συμπεριφορά…
Ειδικότερα, το κήρυγμα το Μητροπολίτη Μεσσηνίας ήταν το εξής: «Δυστυχώς, σήμερα, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα λεγόμενα ατομικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, εισάγονται νομοσχέδια στην Ελληνική Βουλή μέσα από τα οποία δίδεται η δυνατότητα και ενισχύεται η βούληση του καθενός να αλλοιώνει την αυθεντικότητα του προσώπου του. Του επιτρέπεται να διαφοροποιηθεί από την ίδια του τη φύση. Του δίνουν τη δυνατότητα και τη νομική υποστήριξη να αλλάξει το φύλο του. Να μπορεί να βιοτεύει όπως εκείνος θέλει και όχι όπως η φύση έταξε. Καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια πορεία είναι πορεία προς την καταστροφή.
STM_6471.JPGΌταν αλλοιώνεται το ανθρώπινο πρόσωπο, εξαιτίας της οποιαδήποτε ικανοποίησης και εν ονόματι της ελευθερίας και του ατομικού δικαιώματος, τότε η ελευθερία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει παράγοντας συνοχής και ενότητας της κοινωνίας, αλλά καθίσταται αφορμή και στοιχείο που οδηγεί στην κατάσταση της ασυδοσίας. Μια κατάσταση που οδηγεί στην ασυδοσία με βεβαιότητα διασαλεύει και καταστρέφει την ενότητα και την κοινωνική συνοχή.
Το ότι η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κρίση θεσμών και αξιών για την ανθρώπινη κοινωνία έρχεται να επιβεβαιωθεί με την πρόταση ψήφισης στη Βουλή αυτού του επαίσχυντου, απάνθρωπου και απρόσωπου νομοσχεδίου. Νομίζω ότι οι ισχυροί αυτού του κόσμου πρέπει να αφουγκραστούν ποιες είναι οι βαθύτερες αξίες, τα ιδανικά, οι αρχές και οι προϋποθέσεις δόμησης της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν μπορεί να παραπαίει μεταξύ παραφθοράς και πτώσεως. Για να ξαναβρεί το βηματισμό της πρέπει να αποκτήσει, να εδραιώσει και να εφαρμόσει τις αξίες, έτσι όπως διαχρονικά διαφυλάχθησαν, μέσα από τον Ελληνορθόδοξο χριστιανικό πολιτισμό».
Στ.Μ.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Fire Song (2015): ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Shane, ένας gay αυτόχθονας έφηβος στο Βόρειο Οντάριο, αγωνίζεται να στηρίξει την οικογένειά του μετά την αυτοκτονία της αδελφής του. Εάν αποτύχει, θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στο σπίτι της οικογένειάς του και το δικό του μέλλον.
Η βραβευμένη ταινία είναι καλογραμμένη μέσα από το φυσικό τοπίο της βόρειας χώρας του Καναδά με λίμνες, όμορφες πεδιάδες, βουνά αλλά και ένα ασφυκτικό κλίμα για τους νέους που ζουν εκεί καθώς έχουν σημειωθεί αυτοκτονίες. Η ιστορία των αυτόχθονων Καναδών που μαζί τους εντυπωσιάζει η αναφορά στην κουλτούρα των απόγονων των Ινδιάνων είναι τόσο δεμένη που μας κάνει να προβληματιστούμε. 
Μέσα από την αποκάλυψη της σχέσης των 2 φίλων που θέλουν να φοιτήσουν στο Τορόντο και να ανοίξουν τα φτερά τους, αποτελεί ένα όμορφο σενάριο που στο τέλος μας λυτρώνει. Μια ταινία για όλους και όλες ακόμα και για τις οικογένειες που μπορούν να εκφραστούν όποια μορφή κι αν έχουν πλέον...
 Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντου το 2015 και προβλήθηκε ως το φεστιβάλ κλεισίματος στο φεστιβάλ 2015 ImagineNATIVE Film + Media Arts, όπου κέρδισε το βραβείο "Audience Choice Choice". [2] Έλαβε επίσης το βραβείο επιλογής ακροατηρίου για το Best Narrative Feature στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ReelOut, όπου παρουσιάστηκε ως την καλύτερη νεανική τιανία το 2016 και το 2016 ονομάστηκε το καλύτερο κινηματογραφικό έργο και η καλύτερη καναδική ταινία στο Queer North Film Festival. [3]
With English Subtitles Here
DL link with English subtitles (inside mp4) Here

«Ο ρατσισμός εφαρμόζεται στην Ελλάδα με τη μορφή του ναζισμού»

«Το φαινόμενο του ρατσισμού δεν ήρθε ξαφνικά στην επιφάνεια, έχει βαθιές ρίζες σε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας», υπενθύμισε ο Ζούρι Αμπντεραχίμ, πρόεδρος της οργάνωσης Αφρικανών μεταναστών «Watoto Africa» («Τα παιδιά της Αφρικής») στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ο Ζούρι Αμπντεραχίμ, που ζει στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια, έδωσε δύο καθημερινά παραδείγματα του πώς ο ίδιος έχει βιώσει τον ρατσισμό. Στο πρώτο περιστατικό, όπως αφηγήθηκε, ζήτησε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα μαγαζιού και του το απαγόρευσαν γιατί ήταν, λέει, αλλοδαπός, ενώ το δεύτερο περιστατικό εκτυλίχθηκε απογευματινές ώρες σε καφετέρια, όπου του είπαν ότι δεν μπορεί να καθίσει γιατί, λέει, όλα τα τραπέζια ήταν ρεζερβέ. Κι όταν επέμεινε, του αποκάλυψαν τον πραγματικό λόγο, ότι στο μαγαζί «δεν βάζουμε αλλοδαπούς».
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με κεντρικό σύνθημα «Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε» και περιλαμβάνει συζητήσεις, ανάμεσα στις οποίες για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και για την αντιπροσφυγική πολιτική της «Ευρώπης-φρούριο», καθώς επίσης συναυλίες με πλήθος καλλιτεχνών, διεθνείς κουζίνες, θεατρικό εργαστήρι από την ομάδα ατόμων με αναπηρία «ΘΕΑΜΑ», εκθέσεις φωτογραφίας και πολιτικής γελοιογραφίας, προβολές και πολλά άλλα δρώμενα. Σημειώνεται ότι στην Αντιρατσιστική Γιορτή συμμετέχουν και διεθνείς προσκεκλημένοι από το αντιφασιστικό κίνημα της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Ισπανίας, καθώς επίσης και ο ευρωβουλευτής των Podemos, Miguel Urban.
Ανάμεσα στους ομιλητές, ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ, ανέφερε ότι «το προσφυγικό για μας δεν έχει τελειώσει. Τώρα φωτογραφίζουμε τους πρόσφυγες στα προσφυγικά καμπ, όμως έχουμε πρόσβαση μόνο σε κάποια από τα καμπ. Για μας το προσφυγικό δεν είναι νούμερα, είναι προσωπικές ιστορίες».
Αναφερόμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής μίλησε ακόμα για τη συνήθη απουσία της πλειονότητας των ΜΜΕ από την ακροαματική διαδικασία, καθώς επίσης και για τις συνθήκες στην αίθουσα του Κορυδαλλού, όπου δεν λειτουργούν καν τα μικρόφωνα, ζητώντας την οριστική μεταφορά της δίκης στο Εφετείο.
«Ο ρατσισμός εφαρμόζεται στην Ελλάδα πια με τη χειρότερη μορφή του, αυτή του ναζισμού», είπε ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός στο ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι η απουσία των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών από το δικαστήριο είναι «η απόλυτη προσβολή της Δικαιοσύνης».
► Το πρόγραμμα της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής.

OI TΟΥΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΚΕΙ

Πώς ορίζονται οι διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους, πού φτάνει η ελευθερία της έκφρασης, πόσο σημαντικές είναι οι προσωπικές θρησκευτικές απόψεις και ποια η σχέση τους με τα συνταγματικά δικαιώματα; Σε τέτοια ερωτήματα καλείται να απαντήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για μία υπόθεση που ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν από μία.. γαμήλια τούρτα. Ηταν το 2012 όταν ένα νεαρό γκέι ζευγάρι, ο Ντέιβιντ Μούλινς και ο Τσάρλι Κρεγκ που είχαν αποφασίσει να παντρευτούν επισκέφθηκαν το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του Τζακ Φίλιπς, στο Κολοράντο των ΗΠΑ, για να παραγγείλουν τη γαμήλια τούρτα τους. 
Προς μεγάλη τους έκπληξη ο ιδιοκτήτης και δημιουργός των γλυκισμάτων αρνήθηκε να τους εξυπηρετήσει. Το ζευγάρι που αισθάνθηκε προσβεβλημένο από την άρνηση του Φίλιπς κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και αρχικά δικαιώθηκε. Και από τότε ξεκίνησε ένας πενταετής δικαστικός αγώνας που τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταλήξει στις αίθουσες του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι New York Times. Ο Τζακ Φίλιπς έχει εδώ και χρόνια αποκτήσει πολύ καλή φήμη και ο ίδιος θεωρεί την εργασία του περισσότερο τέχνη. Ισως και να είναι. Δικαιολόγησε την άρνησή του να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δύο νέους, λέγοντας ότι διαφορετικά θα έπραττε κάτι αντίθετο προς τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ενώ παράλληλα θα ήταν μία πράξη που θα νόθευε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. «Είναι κάτι παραπάνω από μία τούρτα. Είναι μια μορφή τέχνης», αναφέρει συχνά ο ίδιος σε αμερικανικά μέσα. «Ζητήσαμε μία γαμήλια τούρτα, όχι ένα έργο τέχνης, ούτε κάποια δήλωση σχετικά με το αν συμφωνεί ή όχι με τους γάμους ομοφυλοφίλων. Μας έδιωξε για αυτό που είμαστε», ισχυρίζονται οι δύο νέοι. Από την πλευρά του ο Φίλιπς, ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην τον εξαναγκάσει να υιοθετήσει ένα μήνυμα που είναι ενάντια στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. «Εξαναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω τη δημιουργικότητά μου, το ταλέντο μου και την τέχνη μου για ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός – έναν γάμο – το οποίο είναι αντίθετο με τα πιστεύω μου» λέει. 
Η υπόθεση έγινε γρήγορα θέμα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Ο Φίλιπς υπερασπίστηκε τον εαυτό του προβάλλοντας το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. Στο εργαστήριό του έχει μία Βίβλο, την οποία όπως λέει ο ίδιος διαβάζει και συμβουλεύεται. «Εδώ γράφει ότι σαρκική ένωση μπορεί να υπάρχει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκα» είναι το επιχείρημά του. Με μία πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι η δικαστική διαμάχη αφορά τη σύγκρουση μεταξύ ενός πολιτειακού νόμου σχετικά με τις διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους και την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία. Αλλά όταν συζητηθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τα επιχειρήματα των διαδίκων θα αφορούν κυρίως μία άλλη πτυχή της πρώτης τροπολογίας, την ελευθερία της έκφρασης. Στην πρώτη φάση των δικαστικών αγώνων στα πολιτειακά δικαστήρια το επιχείρημα αυτό δεν έγινε δεκτό. Το Εφετείο στο Κολοράντο στην ετυμηγορία του αναφέρει ότι δεν προκύπτει καμία παραβίαση του δικαιώματος στην έκφραση, δεδομένου μάλιστα ότι το ζευγάρι δεν είχε καν εκφράσει άποψη για την εικονογράφηση ή το θέμα της τούρτας. Επιπλέον κατά τους δικαστές η κατασκευή της τούρτας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κάποιος μπορεί να υποθέσει από αυτήν τις απόψεις του Φίλιπς και το κυριότερο τίποτε και κανείς δεν εμποδίζει τον ζαχαροπλάστη να έχει και να εκφράζει δημοσίως τις προσωπικές του απόψεις για το ζήτημα. 
Οι οργανώσεις ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ ανησυχούν, καθώς βλέπουν την υπόθεση ως ενδεχόμενη απειλή ως προς την πλήρη ισότητα που υποσχέθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2015, όταν αποφάνθηκε ότι το αμερικανικό Σύνταγμα διασφαλίζει το δικαίωμα στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Μία απόφαση υπέρ του Φίλιπς, λένε, θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη καθώς θα αντιμετώπιζε τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια σαν ενώσεις δεύτερης κατηγορίας, οι οποίες δεν αξίζουν της προστασίας του νόμου. Η υπόθεση δεν τελείωσε καθώς ο επίμονος ζαχαροπλάστης προσέφυγε στο ανώτατο όργανο της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Τα χρόνια πέρασαν και στο μεσοδιάστημα μία σημαντική αλλαγή συνέβη στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος της χώρας. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα επίσημα χείλη από τον Λευκό Οίκο κάλεσαν τους δικαστές να κάνουν δεκτές τις απόψεις του Φίλιπς. Υπέρ του ζαχαροπλάστη έχει ταχθεί πλήθος θρησκευτικών και ακραίων συντηρητικών οργανώσεων, οι οποίες ζητούν από δικαστικούς και κυβέρνηση να μην παραβιάσουν τις πεποιθήσεις τους. 
Από την άλλη πλευρά οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι επικαλούνται το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης από επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινό. Διότι, λένε, αν η ελευθερία της έκφρασης δίνει το δικαίωμα στο ζαχαροπλάστη να εξυπηρετήσει όποιον αυτός θέλει και κατά συνέπεια να κάνει διακρίσεις, το ίδιο μπορεί να ισχύει για κάθε επαγγελματία που ισχυρίζεται ότι το επάγγελμά του αφορά την έκφραση, όπως φωτογράφους, ανθοπώλες, χορογράφους, κομμωτές, σεφ, δικηγόρους ή αρχιτέκτονες και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Μία απόφαση υπέρ του Φίλιπς, λένε, θα ήταν ένα θεσμικό κάλεσμα υπέρ των κοινωνικών διακρίσεων. Αλλά και οι ανώτατοι δικαστές φαίνεται ότι είναι διχασμένοι στο ζήτημα. Ετσι καθοριστική αναμένεται να είναι η θέση που τελικά θα λάβει ο παλαιότερος εκ των δικαστών, ο Αντονι Κένεντι, γνωστός υπέρμαχος τόσο και των δικαιωμάτων των γκέι όσο και της ελευθερίας της έκφρασης. Και η συνέχεια προσεχώς στις δικαστικές αίθουσες των ΗΠΑ και βεβαίως στα τηλεοπτικά παράθυρα της χώρας.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

LGBT TΑΞΙΔΙΑ: Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη

Το GayHellas.gr οργανώνει εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.Ζήσε μαζί μας την εμπειρεία ενός ταξιδιού που θα σε γεμίσει με αλησμόνητες εικόνες ,την μίνι κρουαζιέρα στον Βόσπορο,την εμπειρία των αγορών στην εκπληκτική Σκεπαστή Αγορά (Καπαλί Τσαρσί) με τα 5.000 μαγαζιά,αλλά και την μοναδική αίσθηση του τούρκικου χαμάμ – μασάζ σε αυστηρά επιλεγμένα μέρη για τήν εκδρομή μας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/11
Συνάντηση στο χώρο του αεροδρομίου στις 11:30 το πρωί
Αναχώρηση από το Ελ. Βενιζέλος στις 13:25. Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη μιαμιση ώρα μετά.
Mεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Tακτοποίηση στα δωμάτια.
Βόλτα για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη
Δείπνο 
Οργανωμενη επίσκεψη του group μας σε sauna /hamam της Πόλης
Επίσκεψη σε επιλεγμένο club της Πόλης.
ΣΑΒΒΑΤΟ 04/11
Πρωινό και αναχώρηση με τον συνοδό μας για την μοναδική κρουαζιέρα του Βοσπόρου.Οι εικόνες αυτής την κρουαζιέρας θεωρούνται μοναδικές απο εκατομμύρια επισκέπτες απο όλον τον κόσμο,
Στη συνέχεια επιστρεφουμε και επισκεπτόμαστε την περίφημη αγορά του Καπαλί Τσαρσί με τα 5.000 μαγαζιά.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερη ώρα
Μετά το δείπνο μας θα επισκεφτούμε επιλεγμένο club της Πόλης και στη συνέχεια την πιο διάσημη σαουνα που λειτουργεί 24ωρο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 05/11
Πρωινό και φέυγουμε για επίσκεψη στο Πατριαρχείο και στη συνέχεια για καφέ.(προεραιτικό)
Επιστροφή και περιήγηση στη Λεωφόρο Ιστικάλ για φαγητο (προεραιτικό)
Επιστροφή στο ξενοδοχείο ελεύθερος χρόνος και αναχώρηση στις 19:30για το αεροδρόμιο.Αφιξη στην Αθήνα γύρω στις 12 το βράδυ.
Η σειρά των επισκέψεων ενδέχεται να αλλάξει για την εξυπηρέτηση του προγράμματος.
Κόστος κατ’ άτομο σε δίκλινο:415 ευρώ
Επιβάρυνση μονόκλινου + 60 ευρώ
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
-Αεροπορικά εισιτήρια 
-Μεταφορά απο/προς αεροδρόμιο
-Δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό στο Sed Hotel 
– Δύο δείπνα
-Αρχηγός εκδρομής
-Kρουαζιέρα στο Βόσπορο
-Ταξιδιωτική ασφάλεια
-Φόροι αεροδρομίων
ΔEN ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
– ότι δηλώνεται ως προεραιτικό,προσωπικά έξοδα αγορών, εισόδοι σε μαγαζιά & saunas
Κάνε συντομα την κράτηση σου σε μια εκδρομή που θα σου μείνει αξέχαστη!!
Για πληροφορίες τον τρόπο κρατήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 6906409463 ή να στείλετε ενα email στο office@gayhellas.gr
Για την εκδρομή θα πρέπει ως το αργότερο στις 16 Οκτωβρίου να έχετε δώσει προκαταβολή στο τουριστικό γραφείο για την κράτηση.

Για κατασκοπία κατηγορείται... πρώην gay πορνοστάρ!

Από gay πορνοστάρ, τραπεζίτης, και από κατάσκοπος στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διαρροή απόρρητων εγγράφων. Αναμφισβήτητα, η πορεία του 52χρονου Γερμανού Ροκ Μ, όπως είναι το ψευδώνυμό του, τράβηξε την προσοχή των γερμανικών ΜΜΕ. 
Πατέρας τεσσάρων παιδιών, πρώην τραπεζίτης και πρώην ηθοποιός πορνό ταινιών, στρατολογήθηκε ως πράκτορας από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV) και τον περασμένο Νοέμβριο συνελήφθη, κατηγορούμενος για κατασκοπία και για δεσμούς με την ισλαμική τρομοκρατία. Κατά την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Ντίσελντορφ, ο Ροκ Μ ισχυρίστηκε ότι προσποιούνταν τον τζιχαντιστή που σχεδιάζει επίθεση σε online chatrooms, επειδή απλά... βαριόταν. Υποστήριξε ότι, τα Σαββατοκύριακα, ενώ ήταν στο σπίτι με τον ανάπηρο γιο του και πάντα στο πλαίσιο της δουλειάς του, μπήκε στον διαδικτυακό κόσμο των ισλαμιστών προσποιούμενος ότι ήταν και ο ίδιος ένας από αυτούς. Περιέγραψε τον ρόλο του ως «πολύ διασκεδαστικό, μια απόδραση από την πραγματικότητα».
Μυστική αποστολή
Μάλιστα, προσπάθησε να οργανώσει μια συνάντηση με έναν ύποπτο ισλαμιστή σε γυμναστήριο, ωστόσο επέμεινε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να πάει. Συνελήφθη, όταν προσφέρθηκε να μοιραστεί διαβαθμισμένες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της υπηρεσίας του με κάποιον που υποτίθεται ότι ήταν συνάδελφος, ο οποίος βρισκόταν σε μυστική αποστολή. «Ποτέ δεν συναντήθηκα με τους ισλαμιστές» ισχυρίστηκε, «ούτε θα το κάνω ποτέ. Το όλο θέμα ήταν σαν ένα παιχνίδι». Καθώς δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για πραγματική εμπλοκή του με τους τζιχαντιστές, τιμωρήθηκε με έναν χρόνο φυλάκισης με αναστολή, κατηγορούμενος απλά για προσπάθεια διαρροής κρατικών μυστικών.
espressonews

Ο φασισμός είναι ακόμη εδώ

Ένα φονικό που θα μπορούσε να είχε συμβεί αρκετές φορές νωρίτερα, σε κάποια από τις δεκάδες επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης σε μετανάστες και αριστερούς αγωνιστές, επιθέσεις που για χρόνια αποτελούσαν τη βασική πολιτική πρακτική της οργάνωσης.
4 χρόνια μετά η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία που λογικά δεν θα διακυβευτεί στις επόμενες εκλογές, η δίκη εναντίον της ηγεσίας της συνεχίζεται, με τα στοιχεία για την εγκληματική της δράση να έχουν συγκεντρωθεί κυρίως από την ηρωική προσπάθεια της πολιτικής αγωγής παρά από τις διωκτικές αρχές. Αξιοσημείωτο το ότι πολλές από τις δυναμικές που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού στη χώρα μας παραμένουν ενεργές.
Γιατί το φαινόμενο Χρυσή Αυγή δεν ήρθε από μόνο του. Δεν είναι απλώς η κληρονομιά της ελληνικής Ακροδεξιάς. Ούτε αρκεί να αφήσουμε την απάντηση μόνο στους κοινωνιολόγους που έχουν μελετήσει πώς η ανασφάλεια λαϊκών και εργατικών στρωμάτων μπορεί να τα σπρώξει στην αγκαλιά του φασισμού. Η Χρυσή Αυγή ήταν κοινωνικό φαινόμενο που ενισχύθηκε από όσους θέλησαν κυνικά να παίξουν με τη φωτιά.
Όταν όλοι οι συστημικοί πολιτικοί χώροι έπαιζαν κυνικά το χαρτί του ρατσισμού και μιλούσαν απαξιωτικά για «λαθρομετανάστες», όταν αναφέρονταν στο «πρόβλημα των προσφύγων», όταν μέσω τοπικών παραγόντων, δημάρχων, πολιτευτών «έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου» επειδή απλώς αυξήθηκε η παρουσία μεταναστών στην περιοχή τους (εκτός και αν επρόκειτο για καμιά Μανωλάδα όπου σιωπούσαν για τα εγκλήματα κατά των μεταναστών), όταν ξεσηκώνονταν για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, όταν έπλεκαν τον μύθο «φταίνε οι ξένοι για την εγκληματικότητα», για τη Χρυσή Αυγή δούλευαν, είτε το καταλάβαιναν είτε όχι.
Όπως επίσης για τη Χρυσή Αυγή δούλευαν όταν συνειδητά άφηναν να καλλιεργείται ως εσωτερική ιδεολογική ταυτότητα μεγάλου μέρους των αστυνομικών ο φασισμός με το σκεπτικό ότι αυτό π.χ. τους βοηθά να δέρνουν πιο εύκολα και με λιγότερους ενδοιασμούς φοιτητές και απεργούς. Το ίδιο όταν και όταν διάφοροι καλόβλεπαν τις υποσχέσεις που έδιναν οι χρυσαυγίτες, με το αζημίωτο βέβαια, ότι θα «καθαρίσουν τη Ζώνη και το Πέραμα από τους κομμουνιστές».
Όπως υπήρξαν και αυτοί που συνειδητά «έπαιξαν» με τη Χρυσή Αυγή. Από το ΠΑΣΟΚ που πόνταρε στο να κόψει η Χρυσή Αυγή από τη ΝΔ, τακτική με την οποία, κακά τα ψέματα, κατά καιρούς φλερτάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ (που επενδύει συχνά στο να κόψουν οι φασίστες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης), μέχρι όλους εκείνους εντός κι εκτός ΝΔ που θα ήθελαν να δουν τους φασίστες «ολίγον αναμορφωμένους» να αποτελούν οργανικό τμήμα της «δεξιάς παράταξης», αλλά και –για να μην ξεχνιόμαστε...– τους δημοσιογράφους που είτε στο κυνήγι της τηλεθέασης είτε από πολιτικό υπολογισμό έδωσαν βήμα, δημοσιότητα και εικόνα στους φασίστες.
Για να μην αναφερθούμε σε διάφορες λεπτομέρειες που καλό είναι να μην ξεχνιούνται, όπως όταν η πρώην πρόεδρος της Βουλής είχε θέσει θέμα εγκυρότητας διατάξεων των μνημονιακών νόμων που είχαν ψηφιστεί απουσία των προφυλακισμένων υπόδικων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εισπράττοντας πανηγυρισμούς της τελευταίας.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Μακάρι να βγάλει ένα αποτέλεσμα καταδικαστικό που να στέλνει το μήνυμα ότι συμμορίες φασιστών, τραμπούκων και δολοφόνων δεν έχουν θέση στη πολιτική ζωή του τόπου. Όμως, ο φασισμός δεν ξεριζώνεται με δικαστικές αποφάσεις. Σε μια Ευρώπη που καταλύει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, σε μια κοινωνία όπου η δημοκρατία έχει καταστεί το συντομότερο ανέκδοτο, όπου ο ρατσισμός νομιμοποιείται από τις πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο, όπου η Αριστερά εφαρμόζει πολιτικές που φέρνουν δάκρυα συγκίνησης στα μάτια των νεοφιλελεύθερων, και όταν από πουθενά δεν έρχεται ένα θετικό πρόταγμα (πέρα από κάποιες απλές καταγγελίες), δυστυχώς ο φασισμός θα βρίσκει έδαφος να ριζώνει και το αυγό του φιδιού θα εκκολάπτεται όλο και πιο γρήγορα