Menu

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ναι στο γάμο των gay - Η Μέρκελ ψήφισε κατά!

To γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη διαφορά σήμερα υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου μετά το "πράσινο φως" που έδωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στους βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού της κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν υποχρεωτικά την κομματική γραμμή. Η Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, είπε στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση-ορόσημο του κοινοβουλίου ότι καταψήφισε το μέτρο γιατί πιστεύει ότι ο γάμος, όπως αυτός ορίζεται από τον γερμανικό νόμο, τελείται ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Η καγκελάριος διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφασή της ήταν προσωπική και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια πείστηκε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα υιοθεσίας. "Ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν προωθεί μόνο τον σεβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις αλλά θα φέρει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ειρήνη", είπε η καγκελάριος. Το κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 393 ψήφους έναντι 226. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.
Η ανακοίνωση της Μέρκελ τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση προκάλεσε αντιδράσεις σε ορισμένους από το παραδοσιακό, Καθολικό, συντηρητικό της κόμμα. Αλλά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα έχει ήδη ξεχαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι οι εκλογές. Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί μια σπάνια νίκη για τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται πίσω από τους συντηρητικούς. Οι Σοσιαλδημοκράτες επωφελήθηκαν από τα αναπάντεχα σχόλια της Μέρκελ τη Δευτέρα και δήλωσαν ότι θα πιέσουν για τη διεξαγωγή πρόωρης ψηφοφορίας πριν από τη θερινή διακοπή του κοινοβουλίου.
Η επιτυχία της ψήφισης του αποκαλούμενου "γάμος για όλους" νομοσχεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει την πολυπόθητη τόνωση για το κεντροαριστερό SPD, το οποίο είδε την πρόσκαιρη ανάκαμψή του στις δημοσκοπήσεις στις αρχές του χρόνου να εξανεμίζεται τους τελευταίους μήνες. Το μέτρο αναμένεται να υπογράψει ο πρόεδρος της χώρας μετά τις 7 Ιουλίου προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους. Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ LGBTQ

Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου
Συγχαρητήρια για την εκλογή σου στη θέση της προέδρου της ΕλΕΔΑ. Ποιοι οι στόχοι σου από αυτή τη θέση;
Η Ένωση είναι ένα σωματείο με μια ιστορική διαδρομή. Είναι η πρώτη οργάνωση που ασχολήθηκε με ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας και έχει μια ιστορία 80 ετών. Υπάρχει συνεπώς μία συνέχεια, προφανώς με τομές και αλλαγές, αλλά υπάρχει κι ένα νήμα που διατρέχει αυτή την πορεία. Μας απασχολούν διαχρονικά τρία θεμελιώδη, καίρια ζητήματα που τέμνουν όλη τη συζήτηση περί δικαιωμάτων: το κράτος δικαίου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η συμπερίληψη. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής όλων μας των δράσεων και των παρεμβάσεων, από την ιθαγένεια και το προσφυγικό, μέχρι τις συνθήκες κράτησης, την αστυνομική αυθαιρεσία και το ρατσισμό. Φυσικά, κάθε συγκυρία θέτει τις δικές της προτεραιότητες. Σήμερα, δεν μπορεί παρά να μας αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα, η πρόσβαση σε θεμελιώδη αγαθά και υπηρεσίες. Και φυσικά, το προσφυγικό και η άνοδος της Ακροδεξιάς δημιουργούν ένα πλαίσιο που καλεί σε παρεμβάσεις.
Να μην εξοικειωθούμε με την εξαθλίωση
Η ΕλΕΔΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τις παράνομες επαναπροωθήσεις τούρκων αιτούντων άσυλο στον Έβρο. Η καταγγελία αυτών προκάλεσε την αντίδραση του ευρωπαίου επίτροπου κ. Μουίζνιεκ, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης;
Τις επαναπροωθήσεις δεν τις κάνουν αόρατες δυνάμεις. Άρα, εάν δεν υλοποιείται κυβερνητική πολιτική, τότε υπάρχουν θύλακες αυτονομημένοι εντός του κρατικού μηχανισμού. Αυτοί είναι πειθαρχικά και ποινικά υπόλογοι και η Πολιτεία πρέπει να διερευνήσει τις ενέργειες και παραλείψεις τους επειγόντως και με τη δέουσα σοβαρότητα. Οι συστηματικές παραβιάσεις σωρείας διατάξεων του διεθνούς δικαίου, όταν τελούνται στα σύνορα μιας χώρας με κίνδυνο κάποια πρόσωπα να εκτίθενται σε βασανισμό, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, δεν θεραπεύονται με το να τις ονομάζουμε «μεμονωμένα περιστατικά», ούτε με το να καταγγέλλουμε γενικώς και αορίστως σκοτεινές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση πρέπει αφενός να σταματήσει άμεσα τέτοιες πρακτικές, με οποιονδήποτε τρόπο και εάν έχουν γίνει, και αφετέρου να διερευνήσει έγκαιρα και αξιόπιστα τα καταγγελλόμενα. Σας υπενθυμίζω ότι η χώρα έχει «ένδοξο» παρελθόν στην αρχειοθέτηση ή ελλιπέστατη διερεύνηση δυσάρεστων ή ενοχλητικών υποθέσεων. Γι’ αυτό και έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πρόσφατο παράδειγμα της υπόθεση της Μανωλάδας.
Βρισκόμαστε 15 μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ, μιας συμφωνίας που δέχτηκε έντονη κριτική. Ποια τα αποτελέσματά της; Πώς αντιμετωπίζεται το προσφυγικό ζήτημα;
Δεν πρέπει να εξοικειωθούμε με την εξαθλίωση. Στο προσφυγικό δίνεται μεγάλη σημασία στην επικοινωνιακή διαχείριση και από κάτω υπάρχει θεσμική αποτελμάτωση. Οι  αντιφατικές ad hoc ρυθμίσεις δεν συνιστούν πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού. Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, μοιάζει για την ΕΕ, αλλά δυστυχώς  και τη χώρα μας, να αποτελεί αποδεκτή επιλογή η μετατροπή των νησιών σε buffer zones. Πρόκειται για τη σημερινή εκδοχή του δόγματος αποτροπής των ροών. Και πάντως, σε κάθε περίπτωση δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα μείνουν εδώ και πρέπει να μπουν σε διαδικασία ένταξης. Δεν θα φύγουν επειδή εμείς τους αφήνουμε στις σκηνές. Επίσης, σήμερα η ανεπαρκής διαχείριση του προσφυγικού συνθλίβει και το μεταναστευτικό. Ποια είναι η μέριμνα για τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας δεκαετίες τώρα; Πώς φροντίζουμε για την εφαρμογή του νόμου για την ιθαγένεια δεύτερης γενιάς;.
Δικαιώματα LGBTQ: Όσα δεν έγιναν για δεκαετίες
kleio
Στο Pride αστυνομικοί που συμμετείχαν δέχτηκαν επίθεση από μέρος συμμετεχόντων. Πώς σχολιάζεις το γεγονός;
Το θεωρώ αδιανόητο και ντροπιαστικό. Το Pride είναι μία πορεία που διεκδικεί αξιοπρέπεια και συμπερίληψη, που διεκδικεί ισότητα με διαφορετικότητα. Είναι μια δήλωση, δημόσια και πανηγυρική- κυριολεκτικά και μεταφορικά- για τις πολλαπλές ταυτότητες που καθένας μας φέρει. Το να είσαι αστυνομικός και γκέι δεν νομίζω ότι είναι σπάνιο φαινόμενο, γιατί η σεξουαλική μας ταυτότητα, προτίμηση ή επιθυμία, δεν ορίζεται από το επάγγελμά μας. Η δυνατότητα όμως να την αναγνωρίζουμε, να την αποδεχόμαστε και να τη δηλώνουμε, πολλώ δε μάλλον να τη δια-δηλώνουμε, προφανώς και καθορίζεται από το κοινωνικό μας περιβάλλον. Η επίθεση συνεπώς απέναντι στους συγκεκριμένους αστυνομικούς έχει ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα δυσάρεστο: αγνοεί πλήρως τις αντιφάσεις, κοινωνικές και προσωπικές, και το ρήγμα στο στερεότυπο που επέφερε η συμμετοχή των αστυνομικών στο Pride. Κυρίως όμως, συνιστά μια πράξη τιμωρητική και κατασταλτική, μια πράξη που ακυρώνει όλη την ουσία του Pride: όταν τους διώχνεις, στην πράξη τους λες «γυρίστε πίσω στη ντουλάπα».
Σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας;
Νομίζω ότι η χώρα έχει κάνει μέσα σε ενάμιση χρόνο ό,τι δεν είχε κάνει για δεκαετίες. Η διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια δεν διευκολύνει απλώς στην πράξη τη ζωή αυτών των προσώπων. Υπήρξε μια κίνηση με τεράστια πολιτική, ιδεολογική και συμβολική σημασία. Όταν ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, ακόμα και αν χρειάζεται κάποιες τροποποιήσεις, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Στο ζήτημα αυτό, η Κυβέρνηση έχει δείξει τόλμη και έχει βγει κερδισμένη.
Σχέση κράτους και εκκλησίας
Στο πλαίσιο της συζήτησης για συνταγματική αναθεώρηση, ένα από τα ζητήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Ποια η θέση της ΕλΕΔΑ;
Έχουμε κράτος θρησκευόμενο και εκκλησία πολιτευόμενη. Αυτό γεννά πολιτειακές στρεβλώσεις και μια σειρά από ζητήματα δικαιωμάτων που αφορούν και το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα στην έκφραση. Με συντομία θα σας έλεγα πως  είναι κομβικής σημασίας να επιλυθούν τάχιστα θέματα όπως η καύση των νεκρών, ο λατρευτικός χώρος των μουσουλμάνων στην Αθήνα, τα θρησκευτικά στο σχολείο, η πλήρης κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, η κατάργηση των αδικημάτων περί βλασφημίας. Αυτά δεν είναι θέματα χωρισμού ούτε συνταγματικής αναθεώρησης. Η ΕλΕΔΑ έχει από χρόνια καταθέσει πρόταση νόμου για το χωρισμό κράτους-εκκλησίας, την οποία σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε στην αντιπολίτευση, είχε πλήρως ενστερνιστεί.  Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνει η Πολιτεία τομές, τις οποίες η κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη να δεχτεί απ’ ότι κάποιοι νομίζουν. Μέχρι τότε,  ας λειτουργούμε τουλάχιστον προασπίζοντας κατά το δυνατόν τους διακριτούς ρόλους.

FAN FICTION: Μπορεί να υπάρξει ρατσισμός στα κόμικς;

Τον περασμένο μήνα μια είδηση σχετικά με τα κόμικς έκανε την εμφάνισή της στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο:
Η εταιρία Marvel Comics αποφάσισε τη διακοπή κυκλοφορίας μιας πολυδιαφημισμένης σειράς με αποκλειστικά μαύρους πρωταγωνιστές, από το δεύτερό της κι όλας τεύχος, λόγω πολύ χαμηλών πωλήσεων. Μια είδηση που μοιάζει ασήμαντη, αλλά κρύβονται πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία από πίσω της, και είναι ευκαιρία να τα δούμε εδώ και να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Για αρχή, ας δούμε τι ακριβώς πραγματεύεται το εν λόγω κόμικ. Τον ερχόμενο Νοέμβριο περιμένουμε να δούμε στους κινηματογράφους τη νέα ταινία με σούπερ ήρωες της Μarvel, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Black Panther, το Μαύρο Πάνθηρα. Αυτός είναι ο βασιλιάς μιας φανταστικής αφρικανικής χώρας, όπου ο πλούτος και η υψηλή τεχνολογία συνυπάρχει με τις μακραίωνες αφρικανικές παραδόσεις. Ο βασιλιάς είναι παράλληλα και ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της χώρας του, όπου ως Μαύρος Πάνθηρας χρησιμοποιεί την τεχνολογία και τη μαγική τέχνη των προγόνων του προς όφελος των υπηκόων του, αλλά και των συμμάχων του, όπως οι υπόλοιποι γνωστοί ήρωες των ταινιών των Avengers.
Κάθε φορά, λοιπόν, που μια τέτοια ταινία ετοιμάζεται να παίξει στους κινηματογράφους, το επιτελείο της εταιρίας προσπαθεί να προωθήσει παντού τον ήρωα που πρωταγωνιστεί. Αυτό το είδαμε τους προηγούμενους μήνες με τις ταινίες Wonder Woman, Logan, Guardians of the Galaxy 2 και πιο πριν το Dr. Strange. Στο πλαίσιο της προώθησης του Black Panther, πέρα από τη δική του επίσημη σειρά κόμικ ξεκίνησαν και κάποιες άλλες δευτερεύουσες με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Μία από αυτές ήταν και η σειρά που μόλις ακυρώθηκε, η Black Panther and the Crew. Οι πρωταγωνιστές ήτανε όλοι μαύροι σούπερ ήρωες, πασίγνωστοι χαρακτήρες από τα δικά τους κόμικς και αγαπητοί στο κοινό, όπως η Storm των X-Men και ο Luke Cage. Στη συγκεκριμένη ιστορία οι ήρωες αυτοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ερευνήσουν το θάνατο ενός μαύρου ακτιβιστή ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, σε ένα αστυνομοκρατούμενο καθεστώς που στοχοποιεί αποκλειστικά τους μαύρους πολίτες.
Ήδη διαβάζοντας αυτή τη σύντομη περίληψη αντιλαμβάνεστε ότι εδώ πρόκειται για ξεκάθαρη προπαγάνδα. Ο συγγραφέας της σειράς, ο Ta-Nehisi Coates, είναι και ο ίδιος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μαύρων της Αμερικής, με συμμετοχή στο κίνημα «Black Lives Matter», ένα κίνημα με τόσο ακραίες απόψεις που ακόμα και οι περισσότεροι μαύροι είναι επιφυλακτικοί μαζί του. Και, όντως, το κόμικ του δεν το αγόραζαν ούτε οι μαύροι αναγνώστες παρά την καλή προβολή που του έγινε, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αποτυχημένη η προσπάθεια και να σταματήσει η κυκλοφορία του από τους πρώτους μήνες ζωής του...
Θύματα «πολιτικής ορθότητας»
Ο αναγνώστης των κόμικς επιλέγει να διαβάσει το συγκεκριμένο είδος εντύπου για να ξεφύγει για λίγο από την πραγματικότητα και να διασκεδάσει αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη. Εκείνη τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται για πολιτικά παιχνίδια ή προπαγάνδες. Αν θελήσει να διαβάσει για κάτι ρεαλιστικό θα απευθυνθεί σε άλλου είδους έντυπα.
Ειδικότερα όσον αφορά ένα λεπτό και ιδιαίτερο ζήτημα, όπως είναι ο ρατσισμός, ο αναγνώστης δε νοιάζεται αν ο ήρωας είναι λευκός, μαύρος ή εξωγήινος, ούτε ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις πολιτικές και θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Αυτό που ζητάει πραγματικά είναι να διαβάσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία δράσης και φαντασίας. Μόνο ένα άρρωστο μυαλό θα διάβαζε ή θα απέρριπτε ένα κόμικ για το χρώμα του δέρματος του πρωταγωνιστή του.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ
Τη δεκαετία του ‘60 όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα αμερικάνικα κόμικς δράσης, οι ήρωες ήταν αποκλειστικά λευκοί και άνδρες. Αυτό άντιπροσώπευε τον μέσο αναγνώστη εκείνη την εποχή, και οι εταιρίες παραγωγής κόμικς ήθελαν να δώσουν στους πελάτες τους χαρακτήρες με τους οποίους θα ταυτίζονταν οι ίδιοι. Λίγο αργότερα η Marvel Comics δημιούργησε τον πρώτο μαύρο ήρωά της, το Mαύρο Πάνθηρα που αναφέραμε νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους μαύρους αναγνώστες. Η προσπάθεια θεωρήθηκε επιτυχημένη, αλλά όχι ακριβώς με τον τρόπο που περίμεναν οι εμπνευστές της. Ο ήρωας αγαπήθηκε από όλους τους αναγνώστες, ανεξαρτήτως φυλής, σε όλο τον κόσμο. Όπως επίσης και οι ιστορίες των κλασικών λευκών ηρώων διαβάζονταν απ’ όλους ανεξαιρέτως. Στη συνέχεια όλο και περισσότεροι έγχρωμοι χαρακτήρες πρωταγωνίστησαν σε τέτοιου είδους κόμικς, αφού οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα από πλευράς αναγνωστικού κοινού. 
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Spawn, ο τραγικός ήρωας της Image Comics, του οποίου οι ιστορίες δημοσιεύτηκαν και στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘90. Κι εδώ ο ήρωας ήτανε μαύρος, αλλά ο συγγραφέας του δεν έδωσε καμία έμφαση στο χρώμα του, με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια, την οποία δεν θυμούνται καν ακόμα κι εκείνοι που διάβαζαν τις ιστορίες του.

ΥΠΕΡΒΑΛΛΩΝ ΖΗΛΟΣ
Από την άλλη πλευρά, όμως, έχουμε και ατυχή παραδείγματα. Οι σύγχρονοι δημιουργοί προσπαθούν να συμβαδίσουν με το πνεύμα της εποχής και στο πλαίσιο της «πολιτικής ορθότητας» προσπαθούν σε όλες τις καινούριες ταινίες και τα κόμικς να ξεφύγουν από τους τυπικούς χαρακτήρες και να εισάγουν περισσότερους ήρωες που είναι είτε διαφορετικής εθνικότητας, είτε γυναίκες, ή ακόμη και ομοφυλόφιλοι, ένα θέμα που αποτελεί ταμπού μέχρι και σήμερα. Κάποιοι φτάνουν και στην υπερβολή.
Στις ταινίες του Thor, για παράδειγμα, παρακολουθούμε τις περιπέτειες του θεού του κεραυνού, ενός ήρωα εμπνευσμένου από τη Σκανδιναβική μυθολογία. Εκεί μας κάνει εντύπωση ένας από τους υπόλοιπους θεούς, τον οποίο υποδύεται ένας μαύρος ηθοποιός! Η επιλογή αυτή προκάλεσε στο ίντερνετ αντιδράσεις από τους αναγνώστες. Εδώ μιλάμε για Σκανδιναβούς, ψηλούς, ξανθούς με γαλάζια μάτια. Οι δημιουργοί της ταινίας προτίμησαν την πολιτική ορθότητα από την ιστορική ακρίβεια, φέρνοντας ένα αποτέλεσμα που ξένισε πολύ στα μάτια των παλιών αναγνωστών του ομώνυμου κόμικ.

Άλλο ατυχές παράδειγμα: Την ταινία Fantastic 4, παραγωγής 2015, την είδατε; Όχι, ε; Αναμενόμενο... Η ταινία αυτή έκανε τη μεγαλύτερη εισπρακτική αποτυχία όλων των εποχών στο είδος της. Οι δημιουργοί έκαναν πάλι το θαύμα τους, αυτή τη φορά αλλάζοντας τον Human Torch, έναν από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες των κόμικς με παρουσία στον χώρο από το 1961. Ο μαύρος Human Torch έστειλε την ταινία στα τάρταρα, με την Marvel Comics να αναστέλλει την κυκλοφορία του ομώνυμου κόμικ, που εκδιδόταν εδώ και 55 χρόνια, μέχρι να ξεχαστεί το φιάσκο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Susan Storm, αδερφή του εν λόγω χαρακτήρα, στην ταινία παρέμεινε λευκή, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση...


Τρίτο και τελευταίο παράδειγμα, η Miss Marvelέκανε πρόπερσι την εμφάνισή της με το δικό της περιοδικό, ως η πρώτη μουσουλμάνα σούπερ ηρωίδα, σε μια προσπάθεια των δημιουργών να προσεγγίσουν και τους μουσουλμάνους αναγνώστες. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού αγοράστηκε κυριολεκτικά από τους πάντες, από καθαρή περιέργεια. Η συνέχεια, όμως, ήταν απογοητευτική. Αν και επρόκειτο για μια ιστορία δράσης, η δράση απουσίαζε σχεδόν εξολοκλήρου. Στη θέση της υπήρχε μια σαπουνόπερα με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, με την έφηβη ηρωίδα να αντιμετωπίζει προβλήματα μέσα στο συντηρητικό της περιβάλλον, πράγμα που δε συγκίνησε καθόλου τους αναγνώστες που ζητούσαν κάτι διαφορετικό. Στα επόμενα τεύχη παραμερίστηκε το θρησκευτικό στοιχείο και οι συγγραφείς επέστρεψαν στην παλιά επιτυχημένη συνταγή. Καλογραμμένες ιστορίες, μπόλικη δράση και χαρακτήρες που εξελίσσονται πέρα από το χρώμα ή το θρήσκευμά τους.
Στον κόσμο του θεάματος, τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλήσεις, και οι αναγνώστες-θεατές είναι εκείνοι που καθορίζουν στο τέλος την πορεία των πραγμάτων. Και οι πωλήσεις έδειξαν πως ο πελάτης δεν είναι ρατσιστής. Θα παρακολουθήσει τις περιπέτειες ενός ήρωα διαφορετικού, αρκεί αυτή η διαφορετικότητά του να μην αποτελεί το μόνο στοιχείο που έχει να επιδείξει και να μην προβάλλεται σε υπερβολικό βαθμό. Αλλιώς μια τέτοια δουλειά είναι καταδικασμένη να αποτύχει από το ξεκίνημά της...
• Του Γιάννη Νικολάου

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Κόπηκαν Rihanna και Άσιμος. 'Πέρασαν' Ιωαννίδης και Άκης Πάνου

Μετά τη συμφωνία συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας για το νέο πρόγραμμα σπουδών, το μάθημα των Θρησκευτικών μπαίνει πλέον σε νέα εποχή και σε περίοδο εκσυγχρονισμού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ήδη από το νέο σχολικό έτος 2017-18.
Μολονότι η χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας αποδέχθηκε την εισαγωγή συνοδευτικού μουσικού και οπτικού υλικού σε συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες και εργασίες, υπήρξαν τραγούδια, γελοιογραφίες, αλλά και αναφορές στη γιόγκα που αποκλείστηκαν, καθώς οι Μητροπολίτες έστειλαν στο πυρ το εξώτερον. Παραμένει  η "Συννεφούλα" του Διονύση Σαββόπουλου, αλλά κόπηκε ο "Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου και το δημοφιλές τραγούδι "Umbrella" της Rihanna, είναι εκείνα που, σύμφωνα με την εισήγηση του Μητροπολίτη Εφραίμ, καταργήθηκαν από το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών.
Στην εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών, όπως διαμορφώθηκε μετά από μεθοδικό διάλογο με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, ο Μητροπολίτης Εφραίμ παρουσίασε συνολικά τα σημεία που δεν πέρασαν τις "εξετάσεις" από τους κληρικούς. Έτσι λοιπόν από το πρόγραμμα σπουδών στην Α' Λυκείου, κόπηκαν: - Ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι (Ο Άνεμος) για τον "Άνεμο" που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου. - Οι στίχοι από το τραγούδι "Ο Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…). - Η "Συννεφούλα" του Σαββόπουλου - Το τραγούδι "Umbrella" της Rihanna - Επίσης, η Εκκλησία ζήτησε να δηλωθεί με σαφήνεια στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.
 - Επιπλέον κόπηκε μια γελοιογραφία του Economist, καθώς σύμφωνα με την Εκκλησία εξέτρεφε "αντιθρησκευτικά"αισθήματα στους μαθητές, προωθώντας τους την ιδέα πως οι θρησκείες είναι υπαίτιες για τη βία. Στη γελοιογραφία απεικονίζεται ένα πεδίο μάχης γεμάτο με νεκρούς και όσοι επέζησαν, ανέφεραν: "Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός".
Η Εκκλησία έκοψε ακόμη αναφορά στο βιβλίο σχετικά με το ζήτημα της ελευθερίας και του αυτεξούσιου του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον εισηγητή σε αυτό το ζήτημα "έχει συνεισφέρει τόσες πολλές και κεφαλαιώδεις προτάσεις η ορθόδοξη πατερική και εν γένει θεολογική γραμματεία", ωστόσο το βιβλίο "περιορίζεται σέ ἐκπαιδευτικό ὑλικό μέ πατερικά κείμενα μόλις 1 σελίδας καί ἐμπλέκεται μέ ἄσχετα πρός τήν ὀρθόδοξη ὀπτική, δοκίμια γιά τούς φυλακισμένους, στίχους ἀπό ἑλληνικό παραδοσιακό τραγούδι γιά τήν φυλακή, στίχους γιά τήν "Ἔξοδο" τῶν Ἑβραίων, ἀπό ξένα τραγούδια (spirituals, ὅπως τό "Go Down Moses" τοῦ Louis Armstrong κ.λπ.). Εἶναι σαφές καί ἐδῶ ποῦ πέφτει τό κέντρο βάρους: ἡ βασική θέαση τοῦ ζητήματος τῆς ἐλευθερίας μέ ἀφετηρία τήν κοσμική ὀπτική διαφόρων τεχνῶν καί ἐπιστημῶν (πολιτική, κοινωνιολογία κ.λπ.) στήν ὁποία ἁπλῶς συνεισφέρει καί συμβάλλει ἡ θεολογική προσέγγιση".

Τον εκλεκτό της καρδιάς του παντρεύεται διάσημος τραγουδιστής

Στα τέλη του 2016, ο λατίνος σούπερ σταρ ανακοίνωνε πως είπε το μεγάλο "ΝΑΙ" στον σύντροφό του και πλέον βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για έναν γάμο, ο οποίος όπως λέει θέλει να αποτελέσει "μεγαλειώδης εκδήλωση". Μιλώντας στο Eonline, ο τραγουδιστής ανέφερε πως το γεγονός των γάμων του με τον Jwan Yosef, καλλιτέχνη συριακής καταγωγής, θα είναι κάτι "πελώριο". "Εγώ θέλω σίγουρα να παντρευτώ στο Πουέρτο Ρίκο. Είναι κάτι που πρέπει να συμβεί" ανέφερε και σημείωσε από την άλλη πως ο γάμος τους θα είναι ένα πολυπολιτισμικό γεγονός. "Εκείνος κατάγεται από τη Σουηδία και κάποιοι συγγενείς του είναι από τη Συρία, οπότε θα κάνουμε κάτι 'πολυεθνικό'".
 Αν και η απόφαση για τους γάμους υπήρξε ενθουσιώδης, ο Μάρτιν παραδέχεται πως οι προετοιμασίες του γάμου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. "Όλοι μιλούν για το γάμο, άλλα κανείς δεν σου λέει για την οργάνωσή του, επειδή είναι εξαιρετική δύσκολη" αναφέρει. Ο δημοφιλής τραγουδιστής κρατούσε για χρόνια μυστική την προσωπική του ζωή. Το Μάρτιο του 2010, αποφάσισε να ανακοινώσει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και έκτοτε στηρίζει ενεργά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ο τραγουδιστής έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας δίδυμα αγοράκια, τον Βαλεντίνο και τον Ματέο που σήμερα είναι οκτώ ετών.

Φεστιβάλ ενάντια στον ρατσισμό στην Καλαμαριά

To Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» αναγνωρίζοντας ότι οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις, η βία, ο ρατσισμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, πραγματοποίησε την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Όχι στη Βία Ναι στη Φιλία» στα σχολεία και στην τοπική κοινωνία της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η καμπάνια ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2016 και ολοκληρώνεται με διήμερο Φεστιβάλ Πρόληψης, 26 και 27 Ιουνίου 2017.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ, ώρες 18.30 – 23.00, και θα περιλαμβάνει: • διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά (συνδιοργανωτές οι βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς), • προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους και παράσταση καραγκιόζη από τον καραγκιοζοπαίκτη Αγ. Αγαπίου, με σχετική θεματολογία, • μουσική από μαθητές (1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη & 1ο Λύκειο Μηχανιώνας), • έκθεση καλλιτεχνικών έργων μαθητών (Δημοτικά σχολεία Επανομής, 1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη), • κατάθεση της εμπειρίας εκπαιδευτικών και γονέων που συμμετείχαν σε σχετικά προγράμματα. Πηγή Δήμος Καλαμαριάς

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

LGBT¨Η σημαδιακή εξέγερση, στις 28 Ιουνίου 1969

Στις 28 Ιουνίου 1969 στο «Stonewall Inn», ένα μπαρ στη Νέα Υόρκη, στον αριθμό 53 της Οδού Κρίστοφερ, εκατοντάδες γκέι, λεσβίες, τρανς διασκεδάζουν όπως κάθε βράδυ. Είναι ένα από τα στέκια τους και συνηθίζουν να συχνάζουν, παρότι είναι επικίνδυνο. Οι επιδρομές της αστυνομίας είναι συχνές, σχεδόν καθημερινότητα. 
Στις ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι έγκλημα και η ομοφυλοφιλία θεωρείται ψυχική νόσος. Μόνο εδώ, σε μπαρ σαν αυτό, μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς να κρύβονται ή να προσποιούνται. Και έχουν συνηθίσει τη βία, την υφίστανται σχεδόν χωρίς αντίδραση. Αλλά όχι εκείνο το βράδυ. Οταν η αστυνομία εισβάλει για μία ακόμα φορά κάποιος υψώνει τη φωνή του και απωθεί τους αστυνομικούς. Μια κοπέλα που την έχουν σύρει έξω από το μπαρ, χτυπά έναν αστυνομικό με ένα μπουκάλι και καλεί και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Είναι η σπίθα που ανάβει τη φωτιά, δίνει το σύνθημα για την εξέγερση. Κάποιος άλλος φωνάζει «Θα νικήσουμε», άλλοι «Gay power». 
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται για ώρες, για ημέρες. Στο τέλος οι τραυματίες είναι δεκάδες. Το Stonewall Inn, εδώ σε μία επίθεση της αστυνομίας θα αρχίσουν όλα Το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων γεννήθηκε εκείνη την ημέρα και τίποτα μετά από αυτό το γεγονός δεν ήταν πια το ίδιο. Τον επόμενο χρόνο, στην επέτειο των συγκρούσεων, χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να απαιτήσουν αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Χωρίς μουσικές και άρματα. Δεν ήταν γιορτή. Ηταν πορεία. Κάποιοι είχαν μαζί τους αμερικανικές σημαίες για να υπενθυμίσουν ότι και αυτοί ήταν πολίτες όπως όλοι οι άλλοι. Ηταν το πρώτο Gay Pride που ως σήμερα σε όλον τον κόσμο γιορτάζεται στα τέλη Ιουνίου για να τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης του Στόουνγουολ. 
Οι κοινότητες των γκέι εξακολουθούν να ζητούν δικαιώματα και ισότητα ακόμα και σε χώρες όπου οι γάμοι ομοφυλοφίλων είναι θεσμοθετημένοι από χρόνια, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Ολλανδία. Διότι η ομοφοβία είναι πάντα παρούσα, ενώ υπάρχουν μέρη του πλανήτη όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο. Λουλούδια αφημένα έξω από το Stonewall Inn, προς τιμήν των θυμάτων του Ορλάντο, το 2016 Μόλις πέρυσι στο Ορλάντο των ΗΠΑ ένας 29χρονος εισέβαλε σε ένα γκέι μπαρ και σκότωσε 49 άτομα. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά το Στόουνγουολ 49 άνθρωποι που χόρευαν, έπιναν, διασκέδαζαν έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεξουαλικών τους επιλογών. Η σφαγή υπενθύμισε ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των γκέι και την ισότητα απαιτεί προσπάθεια συνεχή

Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ GAY ΓΑΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δεν έχει κρύψει ποτέ η Άνγκελα Μέρκελ πως ως συντηρητική, δεν είναι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων. Αλλά προκειμένου να κερδίσει και 4η θητεία στην καγκελαρία, είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της
Θυμάστε την ατάκα του Γιάννη Βογιατζή στον Φαίδων Γεωργίτση στις Θαλασσιές τις Χάντρες "μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις"; Ε, κάπως έτσι. Για πρώτη φορά, λοιπόν, η Μέρκελ δέχεται να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι γάμοι ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου φύλου. Και δέχεται γιατί το κόμμα της δέχεται πιέσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Και έτσι, η καγκελάριος που πολλές φορές έχει εκφράσει την αντίθεσή της με το δικαίωμα ανθρώπων του ίδιου φύλου στο γάμο, τώρα λέει ότι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι με βάση τη γραμμή του κόμματος. 
Η Γερμανία επιτρέπει την πολιτική ένωση ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών από το 2001, αλλά δεν τους παρέχει το δικαίωμα να τελέσουν γάμο. "Θα ήθελα να οδηγήσω τη συζήτηση προς μια κατεύθυνση η οποία θα παραπέμπει σε ψηφοφορία κατά συνείδηση αντί της επιβολής οποιασδήποτε (θέσης)", δήλωσε η Μέρκελ στο γυναικείο περιοδικό Brigitte. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες καθώς και οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν θέσει ως ρόλο την νομιμοποίηση του γάμου των γκέι για τυχόν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου Πρόκειται πάντως για σημαντική μεταστροφή στη στάση της Μέρκελ, η οποία το 2013 είχε δηλώσει αντίθετη στους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου για "το καλό των παιδιών". 
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ αντιτίθεται μέχρι στιγμής στους γάμους των γκέι προκειμένου να μην χάσει τους ακραία συντηρητικούς ψηφοφόρους του και να αποφύγει να εμπλακεί σε διένεξη με τον εταίρο του, το βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), το οποίο υποστηρίζει ένθερμα την ιδέα της παραδοσιακής οικογένειας. Το CDU και το CSU πρόκειται να παρουσιάσουν το κοινό τους πρόγραμμα την Δευτέρα ενόψει των εθνικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Πολλοί πολιτικοί αντέδρασαν στα σχόλια της Μέρκελ κάνοντας έκκληση για ψηφοφορία σχετικά με τον γάμο των γκέι πριν από τις εκλογές και κατά προτίμηση αυτή την εβδομάδα. 
 Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τανζανία: Σύλληψη ή απέλαση για όσους υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ

Η κυβέρνηση της Τανζανίας απείλησε να συλλάβει όλους τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και δεσμεύθηκε να απελάσει όσους αλλοδαπούς υπερασπιστούν τα δικαιώματά της ΛΟΑΤ κοινότητας. «Θα ήθελα να υπενθυμίσω και να προειδοποιήσω όλες τις οργανώσεις και τους θεσμούς που πραγματοποιούν εκστρατεία και υποκρίνονται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων (…) 
Θα συλλαμβάνουμε και να προσάγουμε στη δικαιοσύνη όλους όσοι εμπλέκονται», δήλωσε χθες Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Μουιγκούλου Ενσέμπα στη διάρκεια ομιλίας του που δημοσίευσε η κυβερνητική εφημερίδα Daily News. «Σε όσους αρέσει η ομοφυλοφιλία θα πρέπει να φύγουν και να ζήσουν σε χώρες που αποδέχονται αυτού του είδους τις πρακτικές (…) Αν υπάρχει μια οργάνωση στη χώρα που υποστηρίζει ή τάσσεται υπέρ της ομοφυλοφιλίας, θα χάσει την άδειά της», συνέχισε ο Ενσέμπα. Ο υπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να απελάσει όποιον αλλοδαπό υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. «Αν εντοπίσουμε έναν αλλοδαπό που διεξάγει τέτοιου είδους εκστρατεία, αυτός ή αυτή θα απελαθεί χωρίς καθυστέρηση. Δεν θα προλάβουν καν να βγάλουν το κινητό τους από την πρίζα», τόνισε. 
Σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη ομιλία του την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι καταφέρθηκε εναντίον των οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τασσόμενος υπέρ του δικαιώματος των εφήβων που αποκτούν παιδί να συνεχίσουν τη σχολική τους εκπαίδευση. «Αυτοί που μας διδάσκουν τέτοια πράγματα, δεν μας αγαπούν, αδέλφια μου. Μας έχουν φέρει τα ναρκωτικά, την ομοφυλοφιλία», εξήγησε ο Μαγκουφούλι. Σ
τις αρχές του έτους, η κυβέρνηση της Τανζανίας είχε απειλήσει να δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο με τους ομοφυλόφιλους που έχουν εκπορνευθεί, όμως δεν πραγματοποίησε τις απειλές της τελικά. Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση έκλεισε τα κέντρα υγείας που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του AIDS, με την κατηγορία ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία. Η ομοφυλοφιλία τιμωρείται στην Τανζανία με βαριές ποινές κάθειρξης, όμως πρόσφατα οι αρχές έχουν υιοθετήσει και μια ρητορική κατά των ομοφυλόφιλων.

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Pride Κρήτης: Mια Μεγάλη Eυκαιρία

Φέτος θα γίνει πάλι στην Κρήτη, στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, το φεστιβάλ Pride για τα άτομα της κοινότητας LGBTQI+ (ΛΟΑΤΚΙ+)*. Πέραν του πολιτικού και κοινωνικού μηνύματος των εκδηλώσεων, είναι και μια σημαντική τουριστική ευκαιρία για την Κρήτη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία γενικώς, για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας. Ανά τον κόσμο, τα φεστιβάλ Pride (υπερηφάνειας) απευθύνονται σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που ζουν σε έναν καταπιεστικό κοινωνικό περίγυρο, όπως εδώ στην Κρήτη, ο οποίος δεν τους επιτρέπει να εκδηλώσουν ελεύθερα τη διαφορετικότητά τους. 
Τα Pride δεν απευθύνονται σε εμάς τους ετεροφυλόφιλους με σαφή φυλετικό προσδιορισμό, κι ούτε έχουν σκοπό να μας επηρεάσουν την άποψη για τα διαφορετικά άτομα. Απευθύνονται σε ένα νέο κοινό που αυτή τη στιγμή είτε δε θέλει να έρθει στην Κρήτη είτε δεν αναδεικνύεται μέσα από την Κρητική κοινωνία. Επειδή η Κρήτη χαρακτηρίζεται, δυστυχώς, από μία έντονα ομοφοβική και ρατσιστική αντιμετώπιση των ατόμων με διαφορετική σεξουαλική ή φυλετική ταυτότητα, είναι πολύ σημαντικό να ενδυναμωθούν πρωτίστως οι Κρήτες και Κρητικοπούλες ΛΟΑΤΚΙ+. Αν δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι έναν φιλόξενο τόπο, πώς θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ξένους; Και δεν λέμε μόνον για το φεστιβάλ Pride αλλά και για όλον το χρόνο, φυσικά. 
 Όπως και με το διάχυτο ρατσισμό που φάνηκε στην υπόθεση φιλοξενίας προσφύγων, έτσι και η διάχυτη ομοφοβία κάνει κακό στην τουριστική εικόνα της Κρήτης. Στις αναπτυγμένες κοινωνίες απ’ όπου αντλούμε τουρίστες, έχουν προ καιρού λυθεί αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, τη Νο.1 αγορά της Κρήτης, έχει θεσπιστεί νομικά ένα «τρίτο φύλο» για τις ταυτότητες, ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες άτομα που δεν εκφράζονται από το δίπολο άνδρας/γυναίκα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νο.2 αγορά, υιοθετούνται παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια εδώ και μια δεκαετία (και παλιότερα ατομικά). Εμείς έπρεπε να καταδικαστούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να θεσπίσουμε σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων. Τα πολλαπλά οφέλη την αγοράς αυτής δε χρειάζεται, ελπίζω, να τα επαναλάβω όλα. Είναι γνωστές οι μελέτες που δείχνουν πως τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ είναι από τους καλύτερους πελάτες, με καλό γούστο και πολύ διαθέσιμο εισόδημα. Είναι κρίμα να χάνει η Κρήτη αυτή την αγορά επειδή δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί η κοινωνία της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και να εκμηδενίσουμε το ρατσισμό, την ομοφοβία, και τη μισαλλοδοξία από την Κρητική κοινωνία. Δεν είναι μόνο τα ξένα παιδιά που θα κερδίσουν από μια ανοικτή και δεκτική κοινωνία, αλλά είναι πρωτίστως τα δικά μας παιδιά. 
Όλων μας τα παιδιά, ανεξαρτήτως σεξουαλικής και φυλετικής ταυτότητας. *ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίνει άτομα με μη-ετεροφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό (ΛΟΑ: Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά) ή ασαφή φυλετική ταυτότητα (ΤΚΙ+: Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ, κ.α.). Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τους άνδρες που νιώθουν άνετα με το σώμα τους και έλκονται από άνδρες, τους άνδρες που δε νιώθουν άνετα με το σώμα τους και θα προτιμούσαν να έχουν σώμα γυναίκας, τους άνδρες που γεννήθηκαν σε σώμα με γυναικεία χαρακτηριστικά, και δεκάδες άλλες παραλλαγές (εξ ου και το +). Για ανάλυση διαβάστε: https://el.wikipedia.org/wiki/ΛΟΑΤ

Διαφορετικότητα. Μορφές, διαχείριση και συμβουλές σε γονείς

Η Διαφορετικότητα αποτελεί έναν όρο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις μέρες μας. Έναν όρο γνωστό σε όλους μας που χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις, καμπάνιες ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι όμως ο όρος αυτός πραγματικά ένας όρος που τον αποδεχόμαστε, ένας όρος με τον οποίο μπορούμε να ζήσουμε μαζί του; Οι κοινωνίες οι σημερινές σφύζουν από διαφορετικότητα και εμείς καλούμαστε να ζήσουμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά μέσα σε αυτές. Ο βαθμός ετοιμότητας του καθενός μας όμως στη διαβίωση σε μια τέτοια κοινωνία αναμφίβολα δεν είναι ο ίδιος.
Η γνωστή  Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel έχει δηλώσει “για να είναι κανείς αναντικατάστατος πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός”. Από την άλλη η Maya Angelou, γνωστή Αφροαμερικανίδα ποιήτρια, έχει πει «θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία ανεξάρτητα από το χρώμα τους».
Μορφές διαφορετικότητας
Όλες οι μορφές διαφορετικότητας δεν είναι εξίσου ορατές. Ο όρος που έχει εισαχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Άλκηστις, 2008) είναι ο όρος ορατή διαφορετικότητα και αφορά το φαινόμενο της διαρκούς διαφοροποίησης του ατόμου που είναι εμφανώς διαφορετικό όσον αφορά τη σωματική του κατασκευή. Η ορατή διαφορετικότητα αποτελεί ένα συνεχές εμπόδιο στην προσπάθεια του ατόμου να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Το αντίστροφο φαινόμενο η μη ορατή διαφορετικότητα αποτελεί πάλι μια δυσκολία, μια και σε αυτή την περίπτωση το άτομο δεν υφίσταται στιγματισμό ή περιθωριοποίηση, εφόσον το πρόβλημα δεν είναι εμφανές στους υπόλοιπους. Το ίδιο το άτομο όμως βιώνει από μόνο του τη διαφορετικότητά του σαν κάτι που το ξεχωρίζει, δημιουργώντας αβάσταχτη πίεση να είναι σαν τους άλλους. Για παράδειγμα ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί μια μη ορατή μορφή διαφορετικότητας στην τάξη. Επομένως, η ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο τη διαφορά στο χρώμα του δέρματος, αλλά και στις πιο ήπιες εθνικές διαφοροποιήσεις, καθώς και τις μη ορατές διαφορές.
Το διαφορετικό υπάρχει γύρω μας σε πολλές μορφές. Η διαφορετικότητα ξεκινά από τη διαφορά που έχουμε μεταξύ μας στον τομέα της εξωτερικής μας εμφάνισης. Είμαστε διαφορετικοί, γιατί μπορεί να είμαστε πιο ψηλοί, πιο χαμηλοί, πιο κοντοί, πιο χοντροί. Είμαστε διαφορετικοί, γιατί μπορεί να έχουμε διαφορετικό χρώμα και στυλ στα μαλλιά μας, μπορεί να έχουμε πολλά τατουάζ, μπορεί να έχουμε πολλά σκουλαρίκια στο σώμα μας. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, γιατί ντυνόμαστε διαφορετικά, ντυνόμαστε εναλλακτικά.
Κάποιοι από εμάς μαθαίνουν διαφορετικά, με διαφορετικούς ρυθμούς, διαφορετικές τεχνικές, κάποιοι είναι πολύ καλοί μαθητές στο γνωστικο-ακαδημαϊκό κομμάτι, κάποιοι άλλοι δεν είναι τόσο καλοί στον τομέα αυτό και μπορεί να είναι και αδιάφοροι απέναντι στη μάθηση. Υπάρχει και η ομάδα των ατόμων που μπορεί να έχει διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down, σπάνια γενετική πάθηση, νοητική καθυστέρηση. Όλοι αυτοί είναι διαφορετικοί.
Η ποικιλομορφία της διαφορετικότητας δεν τελειώνει εδώ, αλλά συνεχίζεται.
Υπάρχουν τα παιδιά που μπορεί να προέρχονται από κάποια μειονότητα ή να είναι παιδιά μεταναστών. Τα παιδιά που μπορεί να προέρχονται από χαμηλά, μέτρια ή ψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν και με τους δυο γονείς τους, τα παιδιά που μεγαλώνουν με τον έναν γονιό ή τα παιδιά που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες. Παιδιά από διαφορετικά θρησκεύματα και παιδιά με διαφορετικό χρώμα δέρματος.
Όλα αυτά όμως είναι παιδιά και όλα τα παιδιά αυτά καλούνται σήμερα να συνυπάρξουν σε μια κοινωνία και σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Και δεν καλούνται απλά να συνυπάρξουν, αλλά να δημιουργήσουν και να είναι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας αυτής. Είναι άραγε η κοινωνία της Κύπρου έτοιμη να δεχτεί αυτά τα παιδιά, να τα αγκαλιάσει, για να τα κάνει να νιώσουν την ασφάλεια να ζήσουν και να δημιουργήσουν;
Είναι πολύ ενδιαφέρον, αν μπει κανείς σε μια τάξη νηπιαγωγείου. Θα παρατηρήσει ότι όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο μεγάλη είναι η αποδοχή την οποία επειδυκνύουν στη διαφορετικότητα που μπορεί να παρουσιάζει ο καθένας. Είναι απίστευτο να βλέπεις μικρά παιδιά να αποδέχονται πλήρως ένα παιδί που δε μιλά ή από την άλλη ένα παιδί το οποίο έχει κάποια κινητική αναπηρία. Για τα παιδιά δεν έχει διαφορά, αν το παιδί αυτό έχει λειτουργικά πόδια ή μπορεί να επικοινωνήσει λεκτικά τις ανάγκες του, αν είναι άσπρο ή μαύρο, αν είναι Χριστιανός ή έχει κάποιο άλλο θρήσκευμα. Η λέξη και μόνο ότι είναι παιδί είναι αρκετή, για να κάνει τα παιδιά να αναφωνήσουν τόσο απλά και όμορφα τη φράση «είναι φίλος μου».
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά όμως η κατάσταση αυτή δεν παραμένει η ίδια, αλλά διαφοροποιείται. Ο λόγος εξαιτίας του οποίου διαφοροποιείται αυτό είναι γιατί έρχονται οι αντιλήψεις των ενηλίκων, είτε αυτές είναι των γονέων των παιδιών ή των εκπαιδευτικών και γενικότερα της ευρύτερης κοινωνίας, να αλλάξουν την πραγματικότητα αυτή και να αρχίσει σταδιακά να δημιουργείται η διάκριση. Η διάκριση δεν είναι τίποτα άλλο από τις προβολές των ενηλίκων, οι οποίες υποβάλλονται άλλοτε με εμφανή και άλλοτε με έναν πιο κρυφό τρόπο στα παιδιά. Κανένα παιδί δεν έχει πρόβλημα με το διαφορετικό. Εμείς όμως οι ενήλικες ξεκινούμε να τους δημιουργούμε την αντίληψη αυτή. Γιατί εμείς έχουμε την ανάγκη να έχουμε ένα δικό μας παιδί που θα είναι το ξεχωριστό, το ιδεατό παιδί. Ένα παιδί που θα καταφέρει όλα όσα εμείς δεν καταφέραμε. Ένα παιδί που θα αποτελέσει το μέσο να βγούμε και εμείς από το ανώνυμο στο οποίο ζούμε. Τότε ξεκινά και διαφοροποιείται και ο όρος διαφορετικότητα και παίρνει μια αρνητική συνυποδήλωση.
Αν πάρουμε το παράδειγμα των ίδιων των ατόμων με αναπηρίες, θα δούμε ξεκάθαρα ότι τα ίδια τα άτομα δε θεωρούν τους εαυτούς τους ανάπηρους, τους θεωρούν απλά διαφορετικούς. Η ίδια η κοινωνία όμως στην οποία ζουν έρχεται σήμερα να τους δημιουργήσει την αναπηρία, γιατί ακριβώς έτσι τους αντικρίζει. Η αναπηρία δηλαδή είναι ένα δημιούργημα μιας κοινωνικής αντίληψης. Έτσι και η διαφορετικότητα αποκτά την αρνητική διάσταση.
Σκεφτείται πόσο όμορφη είναι η φύση γύρω μας, πόσο διαφορετικές εικόνες μας προσφέρει. Όλες αυτές οι εναλλαγές κάνουν τη ζωή μας όμορφη και την εμπλουτίζουν, δεν της στερούν κάτι. Έτσι ακριβώς είναι και η διαφορετικότητα, η οποία ομορφαίνει τη ζωή μας και την κάνει να είναι μοναδικά όμορφη.
Διαχείριση κατάστασης
Το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται σήμερα να ανταποκριθεί στη διαφορετικότητα αυτή. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πραγματικά είναι σε θέση το παρόν σύστημα να μπορέσει να αφομοιώσει τη διαφορετικότητα αυτή και να την κάνει γιορτή. Για το λόγο αυτό πρέπει να δούμε πώς από τη μια οι εκπαιδευτικοί και πώς από την άλλη οι γονείς καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά την διαφορετικότητα αυτή.
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται σήμερα να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση αυτή και πρέπει να είναι κάτοχοι τόσο γνώσεων ψυχολογίας, όσο και γνώσεων ειδικής εκπαίδευσης, κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας, για να μπορούν να εντάξουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά τη διαφορετικότητα στην τάξη τους.
Η αντιρατσιστική εκπαίδευση στοχεύει όχι μόνο στην αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και στη δράση και την απάλειψη των διακρίσεων, καθώς και τη δημιουργία κοινωνικών συνθηκών ισοτιμίας και δικαιοσύνης (Ευαγγέλου και Κάντζου, 2005). Η αντιρατσιστική εκπαίδευση στοχεύει σε όλες τις μορφές ρατσισμού και της κοινωνικής ανισότητας που αφορούν το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τη θρησκεία, την αναπηρία και την κοινωνική τάξη. Βασική παραδοχή της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης δεν είναι πως κανένας δεν είναι ουδέτερος. Αντίθετα οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι κοινότητες χρειάζεται να αναγνωρίσουν τη διαφορετική τους θέση στη ζωή, μια θέση που είναι απόρροια των διαφορετικών εμπειριών τους (Bennet and Keating, 2009).
Εισηγήσεις για εκπαιδευτικούς
Όλοι οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται σε προγράμματα ευαισθητοποίησης για τη διαφορετικότητα τόνισαν τη  σημασία του να φτάσει το παιδί στο σημείο «να μπει στη θέση του άλλου», να κατανοήσει ότι υπάρχουν πολλαπλές οπτικές για το ίδιο θέμα και να αναπτύξει την ικανότητα της ενσυναίσθησης, την ικανότητα δηλαδή να αισθάνεται και το ίδιο το πρόβλημα του άλλου ως δικό του. Όταν γίνει αυτό, τα παιδιά είναι σε πραγματική θέση να κατανοήσουν βάζοντας στην άκρη το πρίσμα της φιλανθρωπίας. Γενικά, οι εκπαιδευτικοί πρέπει:
Να αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά ως ίσα, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, τη κοινωνικοοινομική τους κατάσταση, τη μαθησιακή τους ικανότητα,
Να προσπαθούν να χειριστούν αποτελεσματικά τις δικές τους αντιλήψεις και τις δικές τους δυσκολίες στην αποδοχή του διαφορετικού,
Να προσπαθούν να μη δίνουν αρνητικά μηνύματα στην τάξη για συγκεκριμένους μαθητές, εκφράζοντας δημόσια σχόλια σχετικά με τις ικανότητες ή τις συμπεριφορές τους,
Να βοηθούν τους μαθητές να εκφράσουν την προσωπική τους γνώμη, χωρίς το φόβο της απόρριψης,
Να ενισχύουν τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους στην τάξη και δημιουργούν το κλίμα, ώστε να αρχίσουν να δένονται συναισθηματικά,
Να αντιληφθούν ότι σημασία έχει να κάνουν όλα τα παιδιά της τάξης τους να νιώσουν ότι η τάξη είναι το σπίτι τους, το καταφύγιό τους για τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο,
Να αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τα διάφορα προβλήματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν στην τάξη τους και να μην τα αφήνουν να λυθούν από μόνα τους,
Να προσπαθούν να έχουν πλάνο δράσης σχεδιασμένο και οργανωμένο από πριν, ώστε να μην λειτουργούν πυροσβεστικά,
Να ενημερωθούν από τους γονείς των μαθητών τους για την ιδιαιτερότητα την οποία μπορεί να παρουσιάζει το κάθε παιδί,
Να χρησιμοποιούν τη διαφορετικότητα στην τάξη τους και να μιλούν γι’ αυτήν, αφού το να κρύβουμε τη διαφορετικότητα πολλές φορές δίνει το μήνυμα ότι έχουμε ενοχές, φοβίες, άγχη,
Να δημιουργούν το πλαίσιο στην τάξη τους, ώστε οι μαθητές να παρουσιάσουν τη διαφορετικότητα αυτή και να νιώθουν όμορφα γι’ αυτήν,
Να μιλούν για άλλους πολιτισμούς, να δείχνουν στα παιδιά παραμύθια άλλων χωρών, τραγούδια άλλων χωρών, φαγητά άλλων χωρών,
Να εφαρμόσου διαφοροποίηση στη διδασκαλία και να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν τις ανάγκες των μαθητών στον προγραμματισμό τους.
Εισηγήσεις για γονείς
Οι γονείς διαδραματίζουν έναν τεράστιο ρόλο στον αγώνα της διαφορετικότητας. Οι γονείς αποτελούν τον καθρέφτη, οπόταν, αν αυτοί είναι θετικοί, φυσικά και το παιδί τους θα είναι. Αν όμως και αυτοί τη φοβούνται τότε αναμφίβολα και το παιδί τους θα τη φοβάται.  Οι γονείς πρέπει:
Να αγαπήσουν το παιδί τους, όπως αυτό είναι και μην αγαπούν την εικόνα ενός ιδεατού, ονειρικού παιδιού,
Να δίνουν σε αυτό το χώρο και χρόνο να παρουσιάσει τις ικανότητές του,
Να μην θυμώνουν μαζί του
Να ωθούν το παιδί τους να κοινωνικοποιηθεί με όλα τα παιδιά, να μην του βάζουν φραγμούς στην επιλογή των φίλων του ανάλογα με το χρώμα, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, της θρησκείας του ή το φύλο του,
Να μιλούν στο παιδί τους για άλλους λαούς, άλλους πολιτισμούς, να κάνουν ταξίδια μαζί με το παιδί και να του δείχνουν τις διαφορετικές κουλτούρες με τις οποίες πρέπει να μάθει να ζει,
Να μην δημιουργούν την εντύπωση ότι ανήκει στην «αρία φυλή»!!!
Να φορούν μαζί με το παιδί τα γυαλιά της διαφορετικότητας και να μάθουν το παιδί να βλέπει το διαφορετικό στους άλλους ανθρώπους, χωρίς όμως να στενοχωριέται γι’ αυτό, χωρίς να το σχολιάζει, χωρίς να το απεχθάνεται.
Εν κατακλείδι
Η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν είναι ένα απλό εγχείρημα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στον χώρο της οικογένειας. Οι εποχές δε συστήνουν την επαφή των παιδιών με τη διαφορετικότητα, αλλά την ένταξη των παιδιών στη διαφορετικότητα, μια και η διαφορετικότητα αποτελεί πλέον ένα βίωμα. Ο στόχος μας σήμερα δεν είναι να αυξήσουμε τις γνώσεις ή απλά να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές για τα ζητήματα της διαφορετικότητας. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των μαθητών, των γονέων και της κοινωνίας απέναντι στο ζήτημα αυτό.
Οι αντιρατσιστικές στρατηγικές ξεκινούν από τα πολύ μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου και συνεχίζονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει η διαφορετικότητα να γίνει πραγματικότητα. Η σημερινή κοινωνία επιβάλει στον αυριανό πολίτη να είναι διαφορετικός και να γιορτάζει τη διαφορετικότητα τόσο τη δική του όσο και των γύρω του. Είναι ευθύνη όλων μας να μετακινήσουμε τις στάσεις μας απέναντι στο διαφορετικό και να αντιληφθούμε τον πραγματικό πλούτο που μας χαρίζει.
Πηγή: paidiatros.com

Ο Τριντό τίμησε το Gay Pride και με τις κάλτσες του!

Το μήνυμα περνάει από τις… κάλτσες! Ο Τζάστιν Τριντό έδειξε για μία ακόμη φορά ποιος είναι μέσα από τη λεπτομέρεια της ενδυμασίας του. Την 4η Μαΐου, ημέρα αφιερωμένη στην κινηματογραφική σειρά «Πόλεμος των Αστρων» είχε φορέσει κάλτσες με τον R2D2 και τον C-3PO. Στις 26 Μαΐου, στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ φόρεσε κάλτσες με τη σημαία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 
Την Κυριακή, 26 Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Καναδά, φόρεσε, φυσικά, κάλτσες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Και «χτύπησε» ένα χρωματιστό φύλλο σφενδάμνου -το σύμβολο της σημαίας του Καναδά- με τατουάζ χέννας στο μάγουλό του. Ετσι, υπό τον θεσμικό ρόλο του πρωθυπουργού, ηγήθηκε της παρέλασης περηφάνιας, στο Τορόντο. «Γιορτάζουμε την ενσωμάτωση όλων των ανθρώπων», είπε ο 45χρονος Τριντό σε δημοσιογράφους όταν άρχισε η γιορτή. «Γιορτάζουμε τα πολλαπλά στρώματα των ταυτοτήτων που κάνουν τον Καναδά εντυπωσιακό και δυναμικό. Σήμερα γιορτάζουμε με όλη τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», τόνισε. Και επειδή έτυχε την ίδια μέρα, Κυριακή, να γιορτάζει ο μουσουλμανικός κόσμος το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, ευχήθηκε ένα καλό «Pride Mubarak» στον μουσουλμανικό πληθυσμό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 
Ο Τριντό συμμετείχε και στην παρέλαση του Τορόντο το 2016. Ηταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που συμμετείχε και καθοδήγησε την παρέλαση στην ιστορία των Gay Pride παγκοσμίως. Η παρέλαση τότε είχε διακοπεί όταν εμφανίστηκαν μέλη του κινήματος Black Lives Matter και προκλήθηκαν επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Φέτος λοιπόν οι ένστολοι απουσίαζαν. Η απαγόρευση ένστολων αστυνομικών ήταν ένας όρος για τη διεξαγωγή της παρέλασης. Οι αστυνομικοί που ήθελαν να παρελάσουν με τις στολές τους, έπρεπε να ταξιδέψουν προς τον Νότο, για το Gay Pride της Νέας Υόρκης…

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Hjartasteinn (Heartstone) (2016): η ενηλικίωση μέσα από την σκληρή φάση της ζωής

Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι στην Ισλανδία. Ζώντας τα Εφηβικά τους όνειρα δύο μοναδικοί φίλοι και αγόρια, ο Thor και ο Christian αντιμετωπίζουν ένα θλιβερό καλοκαίρι καθώς κάποιος προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά ενός κοριτσιού ενώ ο άλλος ανακαλύπτει νέα συναισθήματα προς τον καλύτερο φίλο του. Όταν τελειώνει το καλοκαίρι και η σκληρή φύση της Ισλανδίας επαναφέρει τα δικαιώματά της, ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει την παιδική χαρά και να αντιμετωπίσει την ενηλικίωση.
ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: H ταινία έχει μια καταπληκτική διεύθυνση φωτογραφίας που αναδεικνύει τα πανέμορφα τοπία του τοπίου της Ιρλανδίας σε μια παραθαλάσσια περιοχή μέσα από την μονότονη ζωή των κατοίκων. Μπορεί να μας φαίνονται εξωτικά τα μέρη και είναι, αλλά η ζωή των νέων δεν είναι πάντα εύκολη.
Το φίλμ που βραβεύτηκε εκτός από την ενηλικίωση των εφήβων προτάσσει ορισμένα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα όπως είναι το καυτό ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, της οικογένειας μέσα από την αστάθεια των ετερόφυλων σχέσεων αλλά και την διέξοδο των νέων να δημιουργήσουν μέσα από ένα μοτίβο της μονοτονίας...Κυρίως όμως γιατί στο τέλος δείχνει ότι η φιλία και η αγάπη προς το ίδιο φύλο είναι μια ζωή πέρα από συμβιβασμούς και στερεότυπα...
With English Subtitles Here OR Here 

Με συνθήματα κατά Τραμπ το Gay Pride στη Νέα Υόρκη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Κυριακή, στο Gay Pride της Νέας Υόρκης, κρατώντας τις σημαίες με το ουράνιο τόξο (των ΛΟΑΔ) και πλακάτ με συνθήματα κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Για 48η συνεχόμενη χρονιά, χιλιάδες ήταν οι συμμετέχοντες, που με τα πόδια, με μοτοσικλέτες ή πάνω σε φορτηγά κατέβηκαν όλοι μαζί την 5η Λεωφόρο, διανύοντας μιας πορεία 3 χιλιομέτρων από τους ουρανοξύστες του Μιντάουν έως το Γκρίνγουιτς Βίλατζ, την περιοχή που γεννήθηκε το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων μετά τις ταραχές του Στόουνγουολ το 1969. 
Εκατοντάδες αστυνομικοί και πολλοί αιρετοί, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Μάριο Κουόμο και ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, όλοι τους στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, συμμετείχαν στην πορεία. Τον Ιούνιο του 2015 οι συμμετέχοντες στην πορεία γιόρταζαν τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων. Τον Ιούνιο του 2016, την κινητοποίηση επισκίασε το πένθος μετά τη σφαγή στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, στην Φλόριντα. Φέτος, πολλοί ήταν εκείνοι που πορεύονταν κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Αντίσταση», επικριτές του Αμερικανού προέδρου που κατήγγειλαν τη νέα κυβέρνηση και τα νομοθετικά της σχέδια: ιδίως την κατάργηση του Obamacare, αλλά και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών. 
Σε αυτό το κλίμα ο Γκάβιν Γκριμ, ο διεμφυλικός μαθητής λυκείου η αγωγή του οποίου να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των αγοριών στο σχολείο του βρίσκεται στο επίκεντρο της «μάχης των τουαλετών», ήταν επικεφαλής των συμμετεχόντων της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (Aclu), που πρωτοστατεί στην προάσπιση των ατομικών ελευθεριών. Στις πρώτες σειρές της πορείας της Aclu βρισκόταν και η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού που διέρρευσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στο WikiLeaks κι υποβλήθηκε, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, σε επέμβαση αλλαγής φύλου, η Τσέλσι Μάνινγκ. 
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Seth Wenig)

Χρήση πλαστικών σφαιρών από την τουρκική αστυνομία στο Gay Pride

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών την Κυριακή προκειμένου να εμποδίσει πλήθος ανθρώπων να πραγματοποιήσει την ετήσια πορεία Gay Pride στην πλατεία Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει το Σάββατο με απόφασή τους την διεξαγωγή του Gay Pride. Η αστυνομία άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες εναντίον ομάδας διαδηλωτών -περίπου 40 τον αριθμό-, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

2ου Patras Pride: ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΑΓΚΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!

Το ουράνιο τόξο του 2ου Patras Pride έδωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Πάτρα το χρώμα της αγάπης, της ειρήνης, της σεξουαλικότητας και του έρωτα.
Πάνω από 2.500 άτομα διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας, στην μεγάλη πορεία που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Patras Pride η οποία και αποτέλεσε την κορύφωση της όλης εκδήλωσης.Η Πάτρα για ακόμα μία φορά έδειξε ότι δεν ανέχεται καμία μορφή ρατσισμού, καμία φυλετική διάκριση στο εσωτερικό της κοινωνίας της, έχοντας μπροστάρηδες σε αυτόν τον αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο την νέα γενιά.

Η μεγάλη πορεία του 2ου Patras Pride έκανε το… ουράνιο τόξο να «λάμψει» στην Πάτρα (pics)
Η νέα γενιά ήταν αυτή που έδωσε τον ρυθμό της μεγάλης πορείας του Patras Pride, με τα συνθήματα που εμπνεύστηκε, με τις αμφιέσεις της, με το πάθος της για τις ιδέες της, με την ανάγκη της να αγαπήσει και να ερωτευθεί, σπάζοντας τους τοίχους της απομόνωσης που δημιουργούν οι διακρίσεις, το μίσος και ο ρατσισμός.
Όλα αυτά μέσα σε ένα πλέγμα που ήταν απόλυτα σεβαστό και ταυτισμένο με το μέτρο και την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου.
Γιατί το Patras Pride και η μεγάλη πορεία του με τον τρόπο που έγινε στην Πάτρα ήταν πραγματικά μία γιορτή των ανθρώπινων σχέσεων, αποτελώντας μία εκδήλωση-διαφήμιση για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων και των gay, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο, πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία εφόσον αυτή κάνει στην άκρη τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα της.

Η μεγάλη πορεία του 2ου Patras Pride έκανε το… ουράνιο τόξο να «λάμψει» στην Πάτρα (pics)
Στην πορεία του 2ου Patras Pride που διοργάνωσε η κοινότητα των LGBTQI+ Pride Πάτρας μπορούσε κανείς να συναντήσει από νεαρούς και νεαρές φοιτήτριες, φοιτητές, μαθητές και μαθήτριες, μέλη τοπικών αναρχικών οργανώσεων, μέλη οργανώσεων της αριστεράς και μεγαλύτερα άτομα ακόμα που βγήκαν και αυτοί να διαδηλώσουν και να εκφράσουν με την παρουσία τους την αγάπη τους για την ζωή.
Για την ζωή αυτή που δεν έχει ταμπέλες, δεν έχει σημαίες, δεν έχει στεγανά, δεν έχει όρια, παρά μόνο χρώματα και ένα ουράνιο τόξο να την οδηγεί, με δεκάδες πολύχρωμα μπαλόνια να παίζουν στον ουρανό.
Δείτε φωτογραφίες:

Η μεγάλη πορεία του 2ου Patras Pride έκανε το… ουράνιο τόξο να «λάμψει» στην Πάτρα (pics)Η μεγάλη πορεία του 2ου Patras Pride έκανε το… ουράνιο τόξο να «λάμψει» στην Πάτρα (pics)

Απαγόρευση ξανά το Gay Pride της Κωνσταντινούπολης

Με τη δικαιολογία ότι οι Γκρίζοι Λύκοι απειλούσαν να επιτεθούν στην παρέλαση, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τις εκδηλώσεις του Gay Pride της πόλης για δεύτερη χρονιά. Οι οργανωτές των εκδηλώσεων καταγγέλλουν ότι η απαγόρευση εδράζεται στις διακρίσεις που επιφυλάσσει το κράτος στην LGBT κοινότητα και όχι στην πραγματική απειλή, η οποία θα μπορούσε να ελεγχθεί. Η παρέλαση είχε προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή, αλλά η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μετά τις απειλές της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, την περασμένη εβδομάδα ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την εμποδίσουν, αποφασίστηκε η απαγόρευσή της.
Όπως τονίστηκε, η απόφαση αφορά την ασφάλεια των Τούρκων πολιτών, αλλά και των τουριστών που μετείχαν ή θα την παρακολουθούσαν. Πέρυσι, οι οργανωτές αμφισβήτησαν την απαγόρευση και αντιμετώπισαν μεγάλη καταστολή, ενώ αναμένεται η απόφασή τους για τη φετινή πορεία. Η παρέλαση της Κωνσταντινούπολης, έως και το 2015, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση του LGBT κινήματος στον μουσουλμανικό κόσμο. Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται σχετικά ασφαλής πόλη για τα μέλη της κοινότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή και έως το 2014 η παρέλαση Gay Pride γινόταν υπό καλές και ειρηνικές συνθήκες.
Ωστόσο, το 2015, οι αρχές διέλυσαν την πορεία και τις εκδηλώσεις με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αντλίες νερού, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Η αιτιολογία των αρχών ήταν ότι η παρέλαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω Ραμαζανιού και χωρίς την άδεια των αρχών. Στην Τουρκία η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες, ωστόσο η ομοφοβία είναι βαθιά ριζωμένη και εξαπλωμένη. Τα μέλη της LGBT κοινότητας έρχονται αντιμέτωπα με κάθε είδους στιγματισμούς και διακρίσεις, ενώ όπως καταγγέλλουν η πολιτεία δεν τους προστατεύει ούτε στα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δεδομένου ότι επηρεάζεται από βαθιά συντηρητικές και θρησκευτικές αρχές.
Όπως κατήγγειλε στο πρακτορείο Associated Press η Σεϊχάν Αρμάν, διεμφυλική καλλιτέχνις, «το γεγονός ότι η υπάρχουσα πολιτική εξουσία δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα και διαρκώς μιλά εναντίον μας, βοηθά να αυξηθεί η ομοφοβία και κάθε άλλου είδους φοβία έναντί μας».

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 2ο PATRAS PRIDE

Με αναγνωριστικές ματιές στα περίπτερα που έχουν στηθεί στον μώλο της Αγίου Νικολάου ξεκίνησε το 2ο Patras Pride! Aρκετοί βέβαια παρακολούθησαν και τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των καλεσμένων ενώ οι Πατρινοί περαστικοί από τον χώρο στάθηκαν να διαβάσουν τα συνθήματα και πλακάτ που κοσμούσαν το φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Λίγο πριν τη δύση του ηλίου η κίνηση δεν ήταν μεγάλη αν και η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο 24 Ιουνίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλοί υποστηρικτές της προσπάθειας έδωσαν το "παρών" ενώ όλο το σημείο έφερε τα χρώματα της σημαίας των ΛΟΑΤ! Μπαλόνια και κόσμος έκαναν πολύ εορταστική την 1η μέρα του 2oυ Patras Pride! Δείτε τις φωτογραφίες

16:00-18:00 - Workshop*:
"Πολλαπλές Ταυτότητες, Ένας Εαυτός".
Στο σημείο που διασταυρώνονται οι πολλές και διαφορετικές μας ταυτότητες, αναδύεται ο πυρήνας του εαυτού μας. Ελάτε να τον ανακαλύψουμε και να τον ενδυναμώσουμε μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδι. Εύα Σπίνου - Ψυχολόγος εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
18:00 - Ομιλίες:
"Ένα σώμα πολλές ταυτότητες: Πολλές ταυτότητες, πολλές Περσονες -One body many identities: Many identities, many personas" - Πάρβη Πάλμου Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.
"E! όχι και παιδοθεσία, θεσμοθετημένη ομοφοβία και τρανσφοβία" - Στέλλα Μπελιά, Νηπιαγωγός, μέλος Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.
"Βία και περιθωριοποίηση στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ηλικίας 50+. Θέσεις και προτάσεις της ομάδας"- Γιάννος Κανελλόπουλος, Proud Seniors Greece.
"Από την Έρευνα του Πολύχρωμου Σχολείου για τα ομο/τρανσφοβικα περιστατικά από την σχολική ζωή: Διαβάζοντας περιγραφές. Λεξιλόγιο, φράσεις και αντιδράσεις"-Πέτρος Σαπουντζάκης Εκπαιδευτικός, μέλος Πολύχρωμο Σχολείο - Rainbow School.
19:15 - "Χαιρετισμός Patras Pride και Ομάδων"
19:30 - "Πολύχρωμη Πορεία"
21:30 - Συναυλίες/Live/Drag show/Party:
Χορευτικό Show : "Rainbow Dancers"
Live - Polina Leshnevskaia
Drag Show: Chraja / ΔούΚISSα / Zackie Oh / Mariannah Grindr
DJ Set: PJ Mugiwara
Παράλληλες Δράσεις:
"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ"
- Face και Body Painting
- Φτιάξε το δικό σου πλακάτ
- Σχεδίασε τη δική σου μπλούζα