Menu

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΡΑΝΣ ΜΝΗΜΗΣ: «Είμαστε παιδιά της ίδιας κοινωνίας»

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης διοργάνωσε στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δήμου Θεσσαλονίκης το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκαν οι κοινωνικές προκαταλήψεις που ακόμη υπάρχουν στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί αισθητά οι πολίτες που «ενοχλούνται» ακόμη και από την παρουσία των τρανς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ελλάδα «το 38% των ατόμων που ρωτήθηκαν δε θα ήθελαν να εργάζονται στον ίδιο χώρο μ’ ένα τρανς» ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια ερώτηση τα προηγούμενα χρόνια έφτανε το 80%. Επίσης επισημάνθηκε ότι απαιτούνται νέες ρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία και τα δικαιώματα των διεμφυλικών παρά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, και είναι ημέρα μνήμης για όσα τρανς άτομα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, αλλά και αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην καθημερινότητά τους. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα ακολουθήσει πορεία χωρίς συνθήματα και πανό, με κεριά, σε μνήμη όσων τρανς ανθρώπων υπήρξαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους σε όλο τον κόσμο.

ΑΓΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ ΖΟΥΡΑΡΙ – ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: «ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ» ΛΕΕΙ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ – «ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΟΥΣ GAY» ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

LGBT GREECE: Τι να σχολιάσουμε τώρα. Ο Σεβ. Μητροπολίτης αντί να κοιτάει που το ποίμνιό του υποφέρει από την πολιτική λαίλαπα των μνημονίων, επιμένει να ασχολείται με τους γκέι. Που στο κάτω κάτω είναι άνθρωποι, πολίτες, ενδεχομένως μπορεί ορισμένοι εξ αυτών να πιστεύουν
«Με τον γέρο τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο δεν γίνεται «να τα έχω καλά». Με τον «παλιό χωροφύλακα». Το «φασισταριό». Αντί να πάει σε ένα μοναστήρι να κλειστεί και να σώσει ό,τι απέμεινε από την ψυχή του στα υπόλοιπα χρόνια που του χαρίζει ο Θεός, λέει αυτές τις αηδίες. Ο Αρχιεπίσκοπος τον στήριξε γιατί είναι γεροντάκι ο Αιγιαλείας, είναι μητροπολίτης και μπορεί να του ξεφεύγει και να λέει και κανένα σωστό. Δεν υπήρχε τίποτα το χριστιανικό με την έννοια της πραότητας, της καταλλαγής. Σαν τζιχαντιστής μιλούσε», είπε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
 Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας απάντησε: «Ευγνωμονούμε τον Εξοχώτατο Υφυπουργό της Παιδείας κύριο Κωνσταντίνο Ζουράρι, τον φίλο και υπερασπιστή των ομοφυλοφίλων για όσα είπε δημοσίως για την ελαχιστότητά μας σε ραδιοφωνική εκπομπή»,. Και πρόσθεσε: «Η απορία μας είναι πως ένα τόσο υψηλά ιστάμενο δημόσιο πρόσωπο, που έχει επιφορτισθή μέ τόσο υψηλά καθήκοντα, επαναλαμβάνω, πως κατορθώνει και βρίσκει τον χρόνο, ώστε να ασχολείται με ένα τόσο ευτελές πρόσωπο, όπως η ελαχιστότης μας;…

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Καφετζόπουλος: Έχω πολύ ανεπτυγμένη τη θηλυκή μου πλευρά

Μία δήλωση που προκάλεσε συζητήσεις έκανε ένας από τους γνωστότερους Έλληνες ηθοποιούς, καθώς υποστήριξε πως έχει μία πολύ ανεπτυγμένη θηλυκή πλευρά. «Δεν είμαι η τυπική περίπτωση του άντρα. Έχω πολύ ανεπτυγμένη τη θηλυκή μου πλευρά!», ανέφερε ο Αντώνης Καφετζόπουλος, στην συνέντευξη Τύπου για την παράσταση «Ωραία μου κυρία», αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους. Μάλιστα, όταν ένας από τους ρεπόρτερ ζήτησε διευκρινίσεις, ο ηθοποιός ανέφερε: «το να βάζεις τον εαυτό σου να σκέφτεται όπως μια γυναίκα είναι πολύ χρήσιμο. Αυτό προσπαθώ να κάνω». Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε ο ηθοποιός:

Η Premier League προωθεί την ισότητα

Η Premier League έδειξε την υποστήριξή της στην κοινότητα των ΛΟΑΤΙ αυτό το Σαββατοκύριακο με τους παίκτες, τους διαιτητές, τους υπαλλήλους αλλά και όσους εμπλέκονται στη διοργάνωση, να φοράνε κορδόνια με το ουράνιο τόξο στους αγώνες σε όλη τη χώρα.Οι αρχηγοί των ομάδων φόρεσαν περιβραχιόνιο με τα ίδια χρώματα ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ομάδες είχαν profile photo τα λογότυπα τους με το ουράνιο τόξο.
Με ανάρτηση τους στο facebook, η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου αναφέρει κατηγορηματικά:
«Και ενώ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Κύπρο η ομοφοβία και η τρανσφοβία κυριαρχεί στα συνθήματα των Κυπρίων οπαδών, στην Αγγλία η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FA) αφιέρωσε την 13η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ στην υποστήριξη για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα. Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ είναι η κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαιρικού συστήματος και μεταδίδεται ζωντανά από καλωδιακά κανάλια στις περισσότερες χώρες του κόσμου και απολαμβάνει, ίσως, την ψηλότερη τηλεθέαση από κάθε άλλο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, ενώ μαζί με την πανεπιστημιακή μόρφωση αποτελεί ένα από τα εμπορικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Αγγλίας. Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι οι ελληνόφωνες αθλητικές εφημερίδες δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε αυτό στα ρεπορτάζ για κάλυψη των αγώνων».
Δείτε εικόνες από τα παιχνίδια:
Βοηθός ρεφ – Watford – Stoke City (Photo by Jordan Mansfield/Getty Images)


Wembley Stadium  (Photo by Nicky J. Sims/Getty Images for The FA)


Gary Cahill – Chelsea-Tottenham (Photo by Catherine Ivill – AMA/Getty Images)

ΘΕΜΑ: Ο ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ LGBTQ, Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΥΣ GAY ΓΑΜΟΥΣ

Από το πρωί του Σαββάτου διάβαζα στα κοινωνικά δίκτυα νεκρολογίες, συνθήματα, αφορισμούς, ύμνους, κατάρες κι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, με αφορμή το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.
του ΚΩΣΤΑ ΠΛΙΑΚΟΥ
Η μεγάλη αλλαγή
Και έκανα δυο διαπιστώσεις.
Πρώτον, πόσο το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει την πόλωση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και πόσο ο θάνατος ενός ιστορικού ηγέτη που ταυτίστηκε με το υπαρκτό αλλά και το ύστερο σοσιαλισμό, γίνεται αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση, κάποτε σοβαρή αλλά τις περισσότερες φορές αντιπαράθεση καφενείου. Καλή είναι η πολιτική αντιπαράθεση έστω και ανώριμη. Πολύ καλύτερη από την πολιτική αφασία που για χρόνια ήταν βυθισμένη η κοινωνία μας.
Δεύτερη διαπίστωση, πόσο άγνοια υπάρχει για το τί ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, τί πέτυχε ή δεν πέτυχε στην Κούβα, τί σωστό και τί λάθος έκανε και τελικά μέσα σε τί διεθνές πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο έκανε όσα έκανε. Γιατί αυτό είναι που καθορίζει και την πορεία του και την αξιολόγησή μας, πενήντα χρόνια μετά.
Η άγνοια αυτή οδηγεί σε αντιπαράθεση και κριτική με γηπεδικούς όρους.
Μπορεί να γίνει αντικειμενική αξιολόγηση του φαινομένου “Φιντέλ Κάστρο”; Όσο μπορεί να γίνει και για την πάλη των τάξεων. Γιατί αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι η κουβανική επανάσταση, που επιβίωσε της πτώσης του τείχους και της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον, απομονωμένη για χρόνια πριν αρχίσουν να αναδύονται οι αριστερές κυβερνήσεις στην Λατινική Αμερική στις οποίες βρήκε στήριγμα. Και όταν λέμε πάλη των τάξεων μην πάει το μυαλό μας σε θεωρίες και ιδανικές κοινωνίες. Η Κούβα είναι ένα σοσιαλιστικό πείραμα που απέχει πολύ από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.
Το viva Fidel θα γράφεται πιθανότατα για πολλά χρόνια ακόμη στους τοίχους της Κούβας. REUTERS/Claudia Daut/File Photo 
Αν απαντήσουμε στο ερώτημα, γιατί η Κούβα άντεξε και αντέχει στην εποχή τηνπαγκοσμιοποίησης να εφαρμόζει ένα διαφορετικό μοντέλο, ίσως καταφέρουμε να απαντήσουμε τί ήταν τελικά ο Φιντέλ Κάστρο και τί κατάφερε ή δεν κατάφερε να κάνει
Βρέθηκα στην Κούβα πριν αρκετά χρόνια και τα οικονομικά μου τότε μου επέτρεπαν και να μείνω αρκετά αλλά και να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο για να ταξιδέψω στην ενδοχώρα όσο περισσότερο μπορούσα. Διαπίστωσα ότι ο “τροπικός σοσιαλισμός” δεν ήταν διόλου, ας πούμε... βαρετός, όπως στις πρώην Ανατολικές χώρες από τις οποίες επίσης είχα εμπειρία.
Ναι εντάξει, τα παράπονα υπήρχαν, όπως υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όποια χώρα και αν ζει κανείς και νομίζω ότι είναι κάπως άδικο να κρίνουμε τον Καστρισμό με πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια του σήμερα. Ο Καστρισμός ανταποκρινόταν σε ένα διεθνές περιβάλλον μια παγκόσμια οικονομία που σε σύγκριση με το σήμερα είναι η μέρα με τη νύχτα.
Μέχρι το 1959 που πήρε την εξουσία ο Κάστρο η Κούβα ήταν μια τριτοκοσμική χώρα πλην της Αβάνας όπου κυριαρχούσε το δολάριο, τα καζίνο και η μαφία. Και φυσικά η μετάβαση δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αναίμακτη. Και εθνικοποιήσεις έγιναν και απαλλοτριώσεις, και εκτελέσεις αξιωματούχων και υποστηρικτών του παλιού καθεστώτος.
Ότι δηλαδή γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις μιας βίαιης μετάβασης. Μας αρέσει δεν μας αρέσει η επανάσταση δημιουργεί Δίκαιο. Και ο Κάστρο εφόσον είχε την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Κουβανών δημιούργησε Δίκαιο και ένα νέο σύστημα. Γιατί δεν ήταν σοβιετικός πράκτορας αλλά προέκυψε μέσα από τα σπλάχνα του κουβανικού λαού και μιας μακράς περιόδου πολιτικού αγώνα.
Ήταν κομμουνιστής θα πουν οι επικριτές του. Ο Κάστρο δεν είχε τέτοια πρότυπα. Το πρότυπό του ήταν ο Χοσέ Μαρτί, ήρωας του αγώνα της ανεξαρτησίας της Κούβας - ο οποίος μάλιστα θαύμαζε την Αμερική, το πολιτικό της σύστημα, το γεγονός ότι είχε Σύνταγμα - και ο Μπολίβαρ. Το ότι έπεσε στα νύχια των Σοβιετικών ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία διάθεση να συνδιαλλαγούν με μια κυβέρνηση που δεν θα είναι απολύτως υποτελής σε αυτές. Άλλωστε έτσι είχαν μάθει μέχρι τότε να κάνουν στη Λατινική Αμερική. Να διορίζουν κυβερνήσεις, να οργανώνουν πραξικοπήματα και γενικά να κάνουν ότι θέλουν.
Ο Κάστρο δεν είχε επιλογές. Ή θα επέστρεφε στο παλιό σύστημα ή θα αναζητούσε αλλού συμμάχους και αγορές για τη ζάχαρη που ήταν η πηγή εισοδήματος για το νησί, καθώς η μονοκαλλιέργεια είχε επιβληθεί όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής(αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία). Χωρίς συνάλλαγμα, χωρίς βιομηχανικά προϊόντα, χωρίς πετρέλαιο η Κούβα ήταν καταδικασμένη και η Σοβιετική Ένωση της πρόσφερε εναλλακτική και επίσης ασφάλεια, κοινώς “νταβατζιλίκι” για μια πιθανή εισβολή των ΗΠΑ. Οι Κουβανοί συχαίνονταν τους Ρώσους. Δεν είχαν καμία σχέση με τη σοβιετική στρατικοποίηση της κοινωνίας η οποία ποτέ δεν κατάφερε να επιβληθεί στο νησί.
Ας ήταν οι Αμερικανοί λιγότερο αδιάλλακτοι τότε και ίσως η ιστορία να είχε γραφτεί διαφορετικά.
Αντικαθεστωτικοί στο Μαϊάμι πανηγυρίζουν για τον θάνατο του Κάστρο. Ουσιαστικά όμως στο νησί τίποτα δεν θα αλλάξει.REUTERS/Javier Galeano 
Οι αντικαθεστωτικοί στην Κούβα κυνηγήθηκαν. Κάποιες φορές ο Κάστρο άνοιγε τα σύνορα για να φύγουν όσοι ήθελαν και συνέχιζε με αταλάντευτο τρόπο την αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με τη σημαντική σοβιετική βοήθεια.
Επίσης κυνηγήθηκαν και οι ομοφυλόφιλοι και έτυχαν βάναυσης συμπεριφοράς σε στρατόπεδα στα οποία υπηρετούσαν όσοι δεν έκαναν την υποχρεωτική θητεία τους στο στρατό. Κακώς ωστόσο αυτό συχνά αποδίδεται στον Τσε Γκεβάρα καθώς τα πρώτα τέτοια στρατόπεδα άνοιξαν όταν ο Γκεβάρα είχε ήδη παραιτηθεί από τα πολιτικά του αξιώματα και είχε φύγει για το Κογκό και στη συνέχεια για την Βολιβία.
Το γεγονός των διακρίσεων και του διωγμού των gay βλέποντάς το σήμερα από απόσταση δεν μπορεί παρά να προκαλεί φρίκη , προσέξτε όμως, - χωρίς αυτό να δικαιολογεί την macho λογική που επικρατούσε στο νησί - μιλάμε για μια εποχή στη δεκαετία του ΄60 και του ΄70 που οι gay θεωρούνταν περιθώριο παντού στον κόσμο. Στις ΗΠΑ ο Νίξον έλεγε πχ ότι μπορεί να δεχθεί να παντρεύονται “μαύροι με λευκούς άλλα όχι και ομοφυλόφιλοι” και ο πρόεδρος Τζόνσον είχε υπογράψει νόμο που απαγορευόταν η είσοδος σε μετανάστες gay στις ΗΠΑ, για να μην θυμηθούμε τους μεγάλους αγώνες στο Σαν Φρανσίσκο για τα δικαιώματα των LGBT.
Αυτά φυσικά σήμερα αποτελούν παρελθόν και η Κούβα είναι από τις πιο προωθημένες χώρες στα LGBT θέματα, με τις εγχειρήσεις αλλαγής φύλλου να γίνονται με έξοδα του κράτους ενώ στη εθνοσυνέλευση εκλέγονται και τρανσέξουαλ βουλευτές.

Το διεθνές πλαίσιο 

Ο Κάστρο ηγήθηκε της Κούβας σε μια περίοδο που η υπόλοιπη Λατινική Αμερικήκυριολεκτικά μαστίζονταν από την πείνα, τους εμφυλίους, την απόλυτη εκμετάλλευση και τις δικτατορίες.
Σε αυτή την περίοδο κατάφερε να φτιάξει το καλύτερο σύστημα υγείας, το καλύτερο σύστημα παιδείας, να γίνει πρωτοπόρος στην βιοτεχνολογία και στην φαρμακευτική έρευνα. Και ακριβώς μερικά μίλια ανατολικά του η κατάσταση ήταν τριτοκοσμική.
Σήμερα ο αναλφαβητισμός στην Κούβα είναι μηδέν, ανασφάλιστοι δεν υπάρχουν και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γιατρών σε όλο τον κόσμο. Από αυτή την άποψη η επανάσταση πέτυχε. Δεν μπορούν να το αμφισβητήσουν ούτε οι αντίπαλοι του. Πολιτικά βέβαια αυτό έγινε συχνά με σιδερένια πυγμή. Η ταξική πάλη άλλωστε δεν είναι “φιλολογικό τέιον”. Έχει θύματα και συχνά δεν έχει happy end. Είτε αυτό λέγεται κυνηγημένος αντιφρονούνταςστην Κούβα, είτε άστεγος ή αυτόχειρας σε κάποια χώρα της Ευρώπης με οικονομική κρίση. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για μια “παράλογη κανονικότητα”...
Όπως έλεγε και ο Κάστρο “η ιδεολογία εφαρμόζεται μόνο αν πάρεις την εξουσία και όταν πάρεις την εξουσία σπάνια η ιδεολογία επιβιώνει”

Η δύσκολη περίοδος

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης κόπηκε και η οικονομική βοήθεια. Τότε ήταν που όλοι σκέφτηκαν πως η Κούβα θα καταρρεύσει και αυτή με τη σειρά της.
Με όρους Ευρώπης θα λέγαμε ότι η χώρα μπήκε σε σκληρό μνημόνιο. Η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη σύντομα. Ο Κάστρο είχε δύο επιλογές. Είτε να ανοίξει την αγορά, να εκδώσει ομόλογα, δηλαδή να δημιουργήσει χρέος, ξένους δανειστές κτλ να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ και να παραδώσει τελικά την εξουσία, είτε να “εφαρμόσει το μνημόνιο” με παράλληλη αναδιοργάνωση της παραγωγής, ενέσεις καπιταλισμού όπως οικογενειακές επιχειρήσεις, (εδώ μέχρι και ο Λένιν το έκανε, ο Κάστρο θα κώλωνε;) και αναζήτηση νέων συμμάχων. Στην πρώτη περίπτωση η έξοδος από την κρίση θα ήταν γρήγορη αλλά η χώρα θα έχανε την ανεξαρτησία της. Στη δεύτερη θα υπέφερε για μια μακρά περίοδο αλλά θα παρέμενε μια ανεξάρτητη, όσο ανεξάρτητη μπορούσε να είναι σε αυτή την κατάσταση, χώρα.
"Δικαιωμένος από την ιστορία" γράφει το πρωτοσέλιδο. Η ιστορία ωστόσο δεν έχει μιλήσει ακόμη. REUTERS/Estudios Revolucion-Juventud Rebelde/Handout/File Photo
Ο Κάστρο επέλεξε το δεύτερο και εκ του αποτελέσματος κατάφερε και την κρίση να ξεπεράσει και να μην απομονώσει την Κούβα η οποία συμμετέχει στους παναμερικανικούς οργανισμούς, και να μην χρωστάει πουθενά (ΔΝΤ, Παγκόσμια τράπεζα κτλ) και μεγάλη επιρροή να αποκτήσει και τελικά να φτάσει στο σημείο της αποκατάστασης των σχέσεων με τις ΗΠΑ με λίγη δόση ακόμη ελεγχόμενου καπιταλισμού. Και με σιδερένια πυγμή να προσθέσουμε που σημαίνει ότι πολλοί αντικαθεστωτικοί κυνηγήθηκαν σε αυτή την περίοδο, η φτώχεια χτύπησε κόκκινο, η πορνεία αυξήθηκε δραματικά.

Θα γοητεύει πάντα την Αριστερά

“Και τι γίνεται με τη δημοκρατία;” θα αναρωτηθεί κάποιος. Εδώ ας σκεφτεί την απάντηση ο καθένας μόνος του. Και η Κούβα δημοκρατία λέει ότι έχει και η Ρωσία το ίδιο , και οι ΗΠΑ την δημοκρατία λένε ότι προωθούν σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία και ο Ερντογάν δημοκρατία λέει ότι έχει και στην Ευρώπη θεωρούμε την Τουρκία δημοκρατική και ασφαλή χώρα...
Διαλέξτε και πάρτε τη δημοκρατία που προτιμάτε.
Ο Φιντέλ Κάστρο σημάδεψε δύο εποχές. Αυτή του ψυχρού πολέμου, αλλά και την μετάβασής του στην σημερινή εποχή, μένοντας πιστός στις αρχές του και σε αυτό που πίστευε. Ενέπνευσε και θα εμπνεύσει και στο μέλλον τους ανθρώπους της Αριστεράς όχι για τα επιτεύγματα της Κούβας στην οποία υπάρχουν άλλωστε και πολλά αρνητικά αλλά για το ότι έμεινε σταθερός μέχρι το τέλος. Και σε μια εποχή που η Αριστερά οπισθοχωρεί και χάνει τις μάχες τη μία μετά την άλλη, ο Φιντέλ Κάστρο θα παραμείνει εμπνευστής όχι τόσο για το μοντέλο της Κούβας που έφτιαξε, αλλά ως σύμβολο ηγέτη που τα ‘βαλε με τις ΗΠΑ και τους νόμους της αγοράς και έμεινε όρθιος.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

«Ο ΜΠΕΖΟΣ ΕΚΑΝΕ ΧΑΛΙΑ ΤΟΝ ΓΚΕΙ στους Απαράδεκτους. Ας ξεκολλήσει, δεν τον είπαμε αδελφή»

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε η συνέντευξη του Γιάννη Μπέζου σχετικά με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ο ηθοποιός δήλωσε ότι είναι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά δεν είναι κατά στο να υιοθετήσουν ένα παιδί. «Έχω κουραστεί να διαβάζω δηλώσεις του Γιάννη Μπέζου για την ομοφυλοφιλία και τις ελευθερίες των ανθρώπων. Θα πρέπει να τελειώνει αυτή η αγωνία και το βάσανο των νεοελλήνων με τις ενοχές του Γιάννη Μπέζου επειδή στις αρχές της καριέρας του έκανε εκείνο τον περίφημο ρόλο στους Απαράδεκτους.
Τον έκανε χάλια, ας το πάρει απόφαση, ας ξεκολλήσει, δεν τον είπαμε "αδ…φή", έλεος. Κάθε φορά που κάνει μία δήλωση, επιβεβαιώνει φοβερά κόμπλεξ, ας ηρεμήσει. Δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη του για καμία από τις ιδιότητές του. Ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις ανοησίες του καθενός που στο όνομα της ελευθερίας μπορεί να τις διατυπώνει», δήλωσε ο Γρηγόρης Βαλλιανατός στην εκπομπή «La Biri Biri».

Η Κύπρος ένας gay friendly προορισμός

Λευκωσία: Ενδιαφέρον για την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό επέδειξαν ξένοι οργανωτές ταξιδίων οι οποίοι, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της οργάνωσης Accept ΛΟΑΤΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ, Ίντερσεξ) Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης, ήθελαν να ενημερωθούν για το κατά πόσον η Κύπρος προσφέρεται για διακοπές για ομόφυλα ζευγάρια «Οργανωτές ταξιδίων έχουν επικοινωνήσει μαζί μας, ζητώντας μας πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σε σχέση με την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΙ ατόμων», ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης, επισημαίνοντας ότι ήδη ξένα ομόφυλα ζευγάρια έχουν έρθει στην Κύπρο για διακοπές τις οποίες συνδύασαν, όπως διαπιστώνουμε, με τη σύναψη μεταξύ τους πολιτικής συμβίωσης.
Και από τους ξένους πράκτορες, είπε ο κ. Γαβιηλίδης, «δεχθήκαμε αρκετές ερωτήσεις για το κατά πόσον η Κύπρος προσφέρεται για τουρισμό που θα συνδυάζει τη σύναψη πολιτικής συμβίωσης αλλά και πληροφορίες σε ό,τι αφορά την πολιτική συμβίωση, τις διαδικασίες που πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι και άλλα σχετικά με αυτό το θέμα ζητήματα».
 Το ενδιαφέρον των ξένων για την Κύπρο φαίνεται ότι άρχισε να μεγαλώνει ύστερα και από το πρόσφατο πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα ΛΟΑΤΙ άτομα που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία κατά το οποίο ήρθαν στο νησί εκατοντάδες εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΙ κοινότητας από διάφορες χώρες και έζησαν την Κύπρο, μεταξύ άλλων, και ως τουριστικό προορισμό. Το γεγονός ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της «πολιτικής συμβίωσης» και για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και ο νόμος για την ποινικοποίηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας «έχουν ανεβάσει την Κύπρο αρκετά επίπεδα πιο πάνω από τη θέση στην οποία βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τα ΛΟΑΤΙ άτομα». Αυτή τη στιγμή το νησί είναι ένας «ασφαλής προορισμός» για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, είπε, αλλά «πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο για να καταστούμε και ένας "φιλικός" προορισμός για τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα».
 Ως οργάνωση, είπε κ. Γαβριηλίδης, «λέμε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού θα πρέπει να αρχίσει να ενημερώνει τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα άλλα τουριστικά καταλύματα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα ΛΟΑΤΙ άτομα και αυτό πρέπει να γίνει για να μη δημιουργούνται ζητήματα δυσάρεστα για όλους».
 Γράφει: o Βάσος Βασιλείου

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ CINEMA: Αγόρια στην πορνεία-Αληθινή ιστορία στα 80's


Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Δράμα με αιχμές κοινωνικής καταγγελίας, βασισμένο στην σχετική δημοσιογραφική έρευνα του Κώστα Τσαρουχά. Σ’ ένα απομακρυσμένο ελληνικό χωριό, ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Πάνος, υφίσταται βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από έναν τοπικό μεγαλοπαράγοντα, τον Μάνθο. Η μητέρα του αγοριού καταγγέλλει το γεγονός στην αστυνομία. Ο ενωμοτάρχης διστάζει να προβεί στις δέουσες ενέργειες, επειδή ο δράστης και τα αδέλφια του διαθέτουν υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις. Η μητέρα πιέζεται πανταχόθεν να αποσύρει την καταγγελία αλλά αρνείται αποφασιστικά. Κάποια στιγμή η υπόθεση παίρνει το δρόμο της. Μια σχετική δημοσιογραφική έρευνα ανακαλύπτει ότι μια ομάδα νεαρών με πανάκριβες μοτοσικλέτες, οι οποίοι συχνάζουν σε ντισκοτέκ, εμπλέκονται σ’ένα κύκλωμα ανδρικής πορνείας.
Ένα από τα αγόρια αυτά, ο Παύλος, είναι μάλιστα και εραστής του ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση. Ο ανακριτής εκβιάζεται να κουκουλώσει την υπόθεση. Όμως, ένα άρθρο σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα τον αποτρέπει να το κάνει. Παράλληλα, ο ερευνητής-δημοσιογράφος προσπαθεί να σώσει ένα φίλο του Παύλου, που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του εραστή του, και ο οποίος τελικά αυτοκτονεί μέσα στο κελί του.
Αλλά αντίστοιχη είναι και η μοίρα του ίδιου του Παύλου ο οποίος σε μια ανάλογη στιγμή σκοτώνει κι αυτός τον εραστή του τον ανακριτή. Καθώς οδηγείται στον εισαγγελέα, ξεφεύγει από τους αστυνομικούς και ρίχνεται στο κενό από τα παράθυρα των δικαστηρίων.

Σκηνοθεσία: Ευστρατιαδης Ομηρος

Σενάριο: Κατσανης Βαγγελης

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ:

Gay φιλιά στο νέο σποτ του YSL από τον Anthony Vaccarello

O Anthony Vaccarello, από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία στον πασίγνωστο οίκο μόδας Yves Saint Laurent ξέρει να παίζει το παιχνίδι της πρόκλησης. O Ιταλο - Βέλγος fashion designer προκάλεσε αίσθηση με τις δημιουργίες του στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου πολλά μοντέλα είχαν ακάλυπτο το στήθος τους (το έκανε στο πλαίσιο του κινήματος FreeTheNipple) και τώρα μας παρουσίασε ένα νέο σποτ που επίσης προκαλεί. Με μουσική του Μπετόβεν και κείμενα του Andy Warhol το ασπρόμαυρο σποτ μας δείχνει μοντέλα σε ένα κλαμπ με την κάμερα να κινείται στον χώρο και να καταγράφει αισθησιακά gay φιλιά ανδρών και γυναικών.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ: Αν παντρευτεί θύτης την ανήλικη, δεν διώκεται η ασελγής πράξη σου

Αρθρογραφεί η Σίσσυ Βωβού
Δυστυχώς, το μάθαμε κι αυτό, για την ελληνική νομοθεσία. Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη εναντίον ανήλικης, και μάλιστα κάτω των 15 ετών, μπορεί να κοιμάται ήσυχος εάν αποφασίσει να την παντρευτεί. Δεν θα διωχθεί. Και μάλιστα αν έχει ήδη διωχθεί, θα πάψει η δίωξή του. Αυτό λέει το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ως γυναικείες οργανώσεις δεν έχουμε δυστυχώς μέχρι τώρα απαιτήσει να καταργηθεί.
Το ζήτημα ανακινήθηκε από κάποιους έλληνες νομικούς (μας έστειλαν το νόμο με τις σχετικές υπογραμμίσεις), με αφορμή δικά μας δημοσιεύματα για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης να απαλλάσσονται οι βιαστές ανηλίκων εάν δεχθούν να παντρευτούν τα θύματά τους, τις οποίες κατήγγειλαν οι γυναικείες οργανώσεις της Τουρκίας αλλά και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ. Σύνδεσμο του Μωβ). Το θέμα αυτό για την Τουρκία, επίσης έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στο διεθνή τύπο, ως μια αποκρουστική παραβίαση των δικαιωμάτων των ανήλικων κοριτσιών. Το τουρκικό νομοσχέδιο δεν μιλάει για βιασμό, αλλά για “σεξουαλική κατάχρηση”. Ο δικός μας νόμος, σύμφωνα με απόψεις κάποιων νομικών, είναι πιο “μαλακός”, αφού μιλάει για “ασελγείς πράξεις”.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ότι η ασέλγεια ή η κατάχρηση του κορμιού ενός ανήλικου κοριτσιού και στην ουσία ο βιασμός, μπορεί να συγχωρεθεί, αν ο θύτης θέλει να παντρευτεί το θύμα του. Και τι γίνεται με το κοριτσάκι; Θέλει κι αυτή να παντρευτεί τον θύτη, και να ζήσει τη ζωή της μ’ έναν άντρα που άσκησε εξαρχής βία εναντίον του; Αυτό δεν το αναφέρει ο νόμος, και προφανώς δεν νιάζεται για το πόσο μπορεί να αποφασίσει μια ανήλικη, και όχι οι γονείς της. Γνωρίζουμε περιπτώσεις στο παρελθόν που έχουν γίνει τέτοιοι γάμοι, αλλά δεν γνωρίζαμε το νόμο. Και μάλιστα κάποιοι με πλούσιους και διάσημους. Ίσως λίγοι στην Ελλάδα, σίγουρα πολύ περισσότεροι στην Τουρκία, απ’ ότι αναφέρει η ειδησεογραφία. Συζητώντας με εκλεκτές και εκλεκτούς νομικούς, μας διαβεβαίωσαν ότι το άρθρο αυτό ισχύει και σήμερα, και ότι βεβαίως είναι απαράδεκτο. Ζητούμε συνεπώς να καταργηθεί χθες, και το θέτουμε στο δημόσιο λόγο για την 25η Νοέμβρη, όπου θα ειπωθούν πολλά για τη βία κατά των γυναικών, και πρέπει μετ’ επιτάσεως να τεθεί και αυτό. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιδράσει αμέσως και να δηλώσει την πρόθεσή του να καταργηθεί αυτός ο νόμος.

13χρονο ομοφυλόφιλο αγόρι αυτοκτόνησε καθώς δεχόταν bullying

Στην αυτοκτονία οδηγήθηκε ένας έφηβος 13 χρονών στην Αυστραλία, καθώς όπως αναφέρει η μητέρα του, δεχόταν συστηματικά bullying, λόγω του γεγονότος ότι ήταν διαφορετικός. Η μητέρα του Tyrone Unsworth, που ήταν μαθητής σε σχολείο στο Μπρίσμπεϊν και πέθανε την περασμένη Τρίτη, δήλωσε σε ΜΜΕ της πατρίδας της ότι ο γιος της ήταν ένα τρυφερό αγόρι που ενδιαφερόταν για τα ζώα και τη μόδα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε στην Courier-Mail ότι πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τον πειράζουν λόγω της σεξουαλικότητάς του.«Ήταν ένα πολύ θηλυκό αρσενικό, αγαπούσε τη μόδα, το μέικ-απ και τα αγόρια τον πείραζαν λέγοντάς τον γκέι. Η κατάσταση αυτή κράτησε δύο χρόνια. Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι αυτοί που έκαναν bullying στον Tyrone είναι η αιτία που ο γιος μου δεν είναι πια εδώ. Τον πίεσαν προς τον γκρεμό», ανέφερε η μητέρα του. Ακόμα, πόσταρε μία φωτογραφία στο facebook μαζί με τον γιο της, λέγοντας «Υπέστη bullying μέχρι θανάτου».

«Ημισεξουαλικός» ή demisexual, νέος τύπος ανθρώπου

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι «ετικέτες» της ανθρώπινης σεξουαλικότητας είναι χρήσιμα εργαλεία για την πραγματοποίηση εποικοδομητικών συζητήσεων για τον εαυτό μας και για να ξεπερνάμε τις διαφορές μας. Η συνηθισμένη ερμηνεία του όρου «ανέραστος» αφορά κάποιον ο οποίος δεν νιώθει σεξουαλική επιθυμία ούτε και ερωτική έλξη. Η σύγχρονη εμπειρία, όμως, ανέδειξε νέο τύπο ανθρώπου τον οποίο ψυχολόγοι αποκαλούν «ημισεξουαλικό». Ο ημισεξουαλικός άνθρωπος μπορεί να νιώσει σεξουαλική έλξη, μόνο αφού έχει δημιουργήσει συναισθηματικό δεσμό με τον επίδοξο σύντροφό του. Αυτό που τους ξεχωρίζει από τους ανέραστους –ή αλλιώς «ασεξουαλικούς»– είναι ότι οι ημισεξουαλικοί είναι ικανοί να αισθανθούν σεξουαλική επιθυμία, αλλά μόνο μετά τη σύναψη βαθιάς συναισθηματικής σχέσης.
Η θεωρία του έρωτα του Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ από τη δεκαετία του 1980 αναγνωρίζει τρεις παράγοντες του έρωτα: την οικειότητα, το πάθος και τη δέσμευση. Ο έρωτας μεταξύ ημισεξουαλικών ατόμων αποτελεί συνδυασμό οικειότητας και δέσμευσης, στο πλαίσιο μακροχρόνιας σχέσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική έλξη. «Στα ραντεβού που έχω κάνει στη ζωή μου, συχνά περιγράφω τη σεξουαλικότητά μου ως “θέλω λίγο χρόνο μέχρι να εξοικειωθώ”. Πριν από χρόνια αισθανόμουν ενοχές για την απογοήτευση που μπορεί να ένιωθαν τα ραντεβού μου. Δεν θέλω να αισθάνομαι υποχρεωμένη ότι πρέπει να εξηγώ στους ανθρώπους για ποιο λόγο δεν είμαι έτοιμη να αισθάνομαι οικεία. Γενικά μου αρέσουν όσοι είναι έξυπνοι και έχουν αίσθηση του χιούμορ», έγραψε η συγγραφέας Μέριλ Ουίλιαμς, εξηγώντας την εμπειρία της ως ημισεξουαλική στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Washington Post.
ΑΠΕ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Μπορεί ο «δολοφόνος των γκέι» στο Λονδίνο να σκότωσε 58 άντρες;

Η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανοίγει εκ νέου την υπόθεση 58 ανεξήγητων θανάτων που σχετίζονται με βιασμούς έπειτα από νάρκωση μετά την καταδίκη του Στίβεν Πορτ που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία τεσσάρων νεαρών ομοφυλοφίλων ανδρών.  
Οι ανεξήγητοι θάνατοι που σχετίζονται με το δημοφιλές ναρκωτικό των πάρτι GHB σημειώθηκαν από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2015. Επανεξετάζονται από τη βρετανική αστυνομία για να εξακριβωθεί ότι δεν χάθηκαν σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαλεύκανση των υποθέσεων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να συνδέει τον Πορτ με τους 58 νεκρούς άντρες, ωστόσο, δεν μπορούν και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο.
Στίβεν Πορτ
Η Σκότλαντ Γιαρντ κατηγορείται ότι έχασε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τον Πορτ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνολικά 22 αδικήματα σε βάρος 11 ανδρών που περιλαμβάνουν τέσσερις δολοφονίες, τέσσερις βιασμούς, τέσσερις σεξουαλικές επιθέσεις και χορήγηση παράνομων ουσιών.

Ο επονομαζόμενος «δολοφόνος των γκέι» προσέγγιζε τα θύματά του μέσω της ιστοσελίδας γνωριμιών Grindr που απευθύνεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Νάρκωνε τα θύματά του με θανατηφόρες δόσεις της ουσίας GHB για να τα βιάσει ενώ ήταν αναίσθητα.
Τουλάχιστον 17 Βρετανοί αστυνομικοί ανακρίνονται για λάθη και κακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της υπόθεσης του Στίβεν Πορτ.
Στίβεν Πορτ, τα θύματα
Το πρώτο θύμα του κατά συρροή δολοφόνου ήταν ο Άντονι Ουόλγκεϊτ, 23 ετών, ο οποίος βρέθηκε στο κοινόχρηστο διάδρομο του διαμερίσματος του Πορτ τα ξημερώματα της 19ης Ιουνίου του 2014. Η αστυνομία εντόπισε τον Πορτ και αυτός είπε ψέματα για τη σχέση του με τον νεκρό φοιτητή μόδας και περιστασιακό ζιγκολό. Αργότερα ο Πορτ φυλακίστηκε για παρακώλυση της δικαιοσύνης, αλλά συνέχιζε να δηλώνει πως ο 23χρονος φοιτητής πέθανε από υπερβολική δόση των δικών του ναρκωτικών ουσιών.

Το δεύτερο θύμα ο 22χρονος Σλοβάκος Γκάμπριελ Κοβάρι ήταν προσωρινός συγκάτοικος του Πορτ. Ο Σλοβάκος βρέθηκε νεκρός και τρεις εβδομάδες αργότερα βρέθηκε η σορός ενός ακόμη νεαρού. Στο χέρι του κρατούσε ένα σημείωμα αυτοκτονίας με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για το θάνατο του Κοβάρι λέγοντας ότι του έδωσε υπερβολική δόση GHB σε ένα πάρτι. Η αστυνομία κατηγορείται ότι δεν μπήκε στον κόπο να επαληθεύσει το σημείωμα αυτοκτονίας ή να ελέγξει τον γραφικό χαρακτήρα που απεδείχθη ότι ήταν του Στίβεν Πορτ.
σημείωμα αυτοκτονίας
Φίλοι και συγγενείς των θυμάτων, δημοσιογράφοι, ακόμη και μέλη ομάδων στήριξης ΛΟΑΤ εντός της Μητροπολητικής αστυνομίας εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον ασύλληπτο κατά συρροή δολοφόνο των γκέι, αλλά η αστυνομία τούς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση. 
Στίβεν Πορτ

ΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ 10 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Την δικαστική οδό επέλεξε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν για να αντιμετωπίσει την άρνηση δέκα δημάρχων να βάλουν στις πόλεις τους τις αφίσες του υπουργείου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για ασφαλές σεξ και για την προστασία ενάντια στο Aids.Οι επίμαχες αφίσες εικονίζουν δύο άνδρες αγκαλιασμένους και από κάτω αναγράφεται το σλόγκαν: «Με έναν αγαπημένο, με έναν φίλο, με έναν άγνωστο. Οι περιπτώσεις ποικίλουν. Οι τρόποι προφύλαξης επίσης». Το γαλλικό υπουργείο Υγείας απέστειλε τις αφίσες, στις οποίες εικονίζονται άνδρες κάθε ηλικίας και φυλετικής προέλευσης, σε 130 πόλεις, αλλά κάποιοι δήμαρχοι αρνήθηκαν να τις τοποθετήσουν στην πόλη τους και τις χαρακτήρισαν «ανήθικες» ενώ διευκρίνισαν ότι δεν είναι ομοφοβικοί.
gay_posters2
Η υπουργός Υγείας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απαγόρευση των δημάρχων και μέχρι να αποφασιστεί το μέλλον των αφισών στις δικαστικές αίθουσες, κάλεσε τους χρήστες στο Twitter να κοινοποιήσουν τις φωτογραφίες τους ως απάντηση σε όσους ασκούν κριτική. Όμως, από την άλλη πλευρά και οι δήμαρχοι αρκετών γαλλικών πόλεων υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους.
gay_posters3
O Bruno Beschizza, δήμαρχος στην πόλη Aulnay-sous-Bois, κοντά στο Παρίσι και ένας από τους δημάρχους που δεν αποδέχθηκε τις αφίσες, δήλωσε ότι θα έκανε το ίδιο ακόμα και αν οι αφίσες απεικόνιζαν ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ ο Christophe Bechsaid, δήμαρχος στην πόλη Angers, ανέφερε ότι απαγόρευσε τις αφίσες στα σχολεία και στους δρόμους από τους οποίους διέρχονται σχολικά λεωφορεία.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ρώτησαν την Ραλλία Χρηστίδου αν είναι…ομοφυλόφιλη κι εκείνη απάντησε!

Στην κάμερα της εκπομπής «Φτιάξε καφέ να στα πω», μίλησε η Ραλλία Χρηστίδου! Η δημοσιογράφος λοιπόν, μεταξύ άλλων ρώτησε την τραγουδίστρια «Έχουν ακουστεί διάφορα περί ομοφυλοφιλίας για εσένα…». Η Ραλλία με την αξιοπρέπεια που έχει, παρά την αγενέστατη ερώτηση που δέχθηκε και με τον τρόπο που την δέχθηκε, απάντησε… «Είναι προσωπικό ζήτημα η προσωπική ζωή του καθενός. Δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα και κανείς δεν με έχει δει με κάποιον ή με κάποια… » Δείτε ωστόσο τι αποκάλυψε στο βίντεο που ακολουθεί:

15 διάσημοι που δεν πιστεύουν στους γάμους των gay

Πρόσφατα ο 44χρονος σταρ της λάτιν μουσικής, Ρίκι Μάρτιν ανακοίνωσε ότι εδώ κι έναν χρόνο είναι σε σχέση με τον Σύρο καλλιτέχνη Τζουέν Γιούσοφ, τον οποίο και σκοπεύει να παντρευτεί άμεσα. Ο τραγουδιστής έχει γίνει και πατέρας με παρένθετη μητέρα και έχει αποκτήσει δίδυμα. Υπάρχουν διασημότητες που διαφωνούν με το διακαίωμα των gay να παντρεύονται, και φυσικά να αποκτούν παιδιά. Στην Αμερική, φυσικά, αυτό το ζήτημα έχει τεθεί χρόνια πριν με κάποιους celebrities να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το αν πρέπει να επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια.
 Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία του Χόλιγουντ στηρίζει και τον γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης, υπάρχουν όμως και κάποιοι που επικαλούνται τον Αδάμ, την Εύα και την οργή του… Θεού. Οξύμωρο το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς έχουν φίλους, gay! Ιδού 15 διάσημοι, που άνετα δίπλα στο όνομά τους θα μπορούσε να μπει η λέξη «ομοφοβικός». Τους μετράμε αντίστροφα γιατί το Νο1 είναι ακτιβιστής, πασίγνωστος πρωταγωνιστής σε ταινίες δράσης… και μεγάλη έκπληξη!
#15 Τζον Βόιτ
Ο βετεράνος ηθοποιός του Χόλιγουντ και πατέρας της Αντζελίνα Τζολί, έχει εκφράσει καθαρά την άποψή του για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Πιστεύει ότι ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να παντεύονται. Δεν είναι να απορεί κάποιος γιατί η Αντζελίνα είχε για πολλά χρόνια σοβαρά ζητήματα με τον πατέρα της, μάλιστα δεν μιλούσαν για πολλά χρόνια.
#14 Κιρκ Κάμερον
Γνωστός από τη συμμετοχή του ως πιτσιρικάς στην τηλεοπτική σειρά Growing Pains, είναι πλέον ένας καλός Χριστιανός Ευαγγελιστής, και ίσως εκεί εδράζεται η άποψή του για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Αρνείται το διακαίωμα στον γάμο στους γκέι: «Ο γάμος αυτός είναι βρώμικος. Λέχθηκε στον παράδεισο με τον Αδάμ και την Εύα. Ένας άνδρας, μια γυναίκα για τη ζωή, μέχρι ο θάνατος να σας χωρίσει. Δεν θα προσπαθούσα ποτέ να επανα-ορίσω τον γάμο, και κανένας δεν θα έπρεπε να το κάνει».
# 13 Φιλ Ρόμπερτσον 

Κυνηγός, επιχειρηματίας και πρωταγωνιστής του επιτυχημένου ριάλιτι Duck Dynasty, ο πατριάρχης Ρόμπερτσον - βγάλτε το συμπέρασμά σας και από την εικόνα - έκανε χυδαία σχόλια για το θέμα. Σε συνέντευξή του στο ανδρικό περιοδικό GQ, περιέγραψε την ομοφυλοφιλία ως αμαρτία ισάξια με την κτηνοβασία. Στο ίδιο τσουβάλι έβαλε και όσους κάνουν σεξ εκτός γάμου με πολλές γυναίκες ή άνδρες. Γενικά ο κύριος αυτός έδωσε μια συνέντευξη 100 χρόνια πίσω από τα βόδια!
# 12 Άνγκους Τ Τζόουνς
Ο Τζέικ (αριστερά) από το Two and a Half Men έκανε μεγάλη εντύπωση λίγα χρόνια πριν χωρίς να έχει κάνει ευθαρσώς δηλώσεις κατά των γκέι. Μερικά χρόνια πίσω ο νεαρός ηθοποιός είχε μεγάλη λατρεία στον θεωρητικό Κρίστοφερ Χάντσον [Forerunner Chronicles] και ηταν ο μέντοράς του. Οι απόψεις του; Ο ράπερ Jay-Z έχει δεσμούς με τον Διάβολο (και δεν αστειεύεται), Ο Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει με τον Χίλτερ και ... δεν συμπαθεί καθόλου μα καθόλου τους γκέι.
#11 Τρέις Άντκινς
Ο σταρ της κάντρι μουσικής δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώσει την αντίθεσή του στο γάμο των γκέι. Ο γάμος πρέπει να περιορίζεται ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα. Θα μπορούσε να δεχθεί ένα συμφωνο συμβίωσης αλλά ... ταυτόχρονα θα σφίγγει τα δόντια μέχρι να ματώσουν. «Παρακαλώ ας μην το αποκαλούμε γάμο αυτό που κάνουν. Οι λέξεις έχουν σημασία. Κάπου να βάλουμε ένα όριο.»
#10 Τζέρεμι Άιρονς
Ο κάτοχος Όσκαρ και αγαπημένος κατά τα άλλα ηθοποιός έχει μια μάλλον παράξενη άποψη για τους γκέι γάμους. Σε συνέντευξη στη Huffington Post, συνέδεσε τον γάμο ομοφυλόφιλων με την... αιμομιξία! Υποστήριξε ότι οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιμομιξία μεταξύ πατεράδων και γιων! «Δεν θα μπορούσε ο πατέρας να παντρευτεί τον γιο του;», διερωτήθηκε ο 67χρονος ηθοποιός. Οταν ο δημοσιογράφος υπενθύμισε στον Άιρονς τους νόμους που ισχύουν για την αιμομιξία, ο ηθοποιός απάντησε: «Δεν υπάρχει αιμομιξία μεταξύ ανδρών. Η αιμομιξία υπάρχει για να μας προστατεύει από την ενδογαμία, αλλά οι άνδρες δεν γεννούν». Κάπου μάς μπέρδεψε
#9 Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ
Ο πασίγνωστος «μάτσο» ηθοποιός και πολιτικός, μετά τον «Terminator» σταμάτησε να είναι ντροπαλός και αποφάσισε να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του για διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Αν και έχει παντρέψει δύο ομόφυλα ζευγάρια, δηλώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με τους γκέι γάμους. Και μάλιστα άσκησε βέτο για την ακύρωση δύο άλλων γάμων με ομόφυλα ζευγάρια. Ενώ η άποψή του είναι ότι ο γάμος πρέπει να είναι ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άντρα, πιστεύει ότι η τελετή πρέπει να επιτρέπεται για όλους.
#9 Βικτόρια Τζάκσον
Η 56χρονη παρουσιάστρια του Saturday Night Live είναι πασίγνωστη για την ικανότητά της να κάνει τον κόσμο να γελάει. Τιποτα αστείο όμως δεν εμπεριέχουν οι απόψεις της για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών για τον οποίο δηλώνει ότι «Θα κάνει τον Θεό να θυμώσει πολύ». Ο Θεός έκανε τη γυναίκα και τον άνδρα και τα σώματά τους να ταιριάζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο... ποτέ δεν θα επέτρεπε γάμους του ίδιου φύλου... είπε η Τζάκσον που ξέρει πολύ καλά τις απόψεις του... Θεού!
#7 Στίβεν Μπάλντγουιν
Ο νεαρότερος ηθοποιός της γνωστής οικογενείας των ηθοποιών Μπάλντγουιν, είναι ο πιο συντηρητικός και εκφράζεται ανοικτά κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Αν και ισχυρίζεται ότι έχει γκέι... φίλους, δηλώνει ότι σαν καλός Χριστιανός δεν συζητάει αυτό το θέμα μαζί τους. Λατρεύει τους γκέι που ... διορθώνουν τη σεξουαλικότητά τους μέσω της θρησκείας... και γίνονται στρέιτ. Αν και επιστημονικά αυτό μας ... τινάζει τα μυαλά, ο κύριος Μπάλντγουιν πιστεύει ότι η πίστη στο Θεό βοηθάει να σταματήσει κάποιος να είναι ομοφυλόφιλος! Τι άλλο θα ακούσουμε...
#6 Άνταμ Μπάλντγουιν
Ο άλλος αδερφός των Μπάλντγουιν έχει να πει χειρότερα για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Συμφωνεί με τον ηθοποιό Τζέρεμι Άιρονς και μιλάει για αιμομιξία. Ανέφερε τους γάμους μεταξύ πατεράδων και γιων για ... φορολογικούς λόγους και επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι κάτι πάει πολύ στραβά με την οικογένεια Μπάλντγουιν!
#5 Μάνι Πακιάο
Ο διάσημος μποξέρ από τις Φιλιππίνες είναι γνωστός για τις θρησκευτικές εμμονές του. Χαρακτηρίζει τον γάμο ομόφυλων ως «αντίθετο από το νόμο του Θεού». Αν και έχει γκέι .... συγγενείς δηλώνει υπέρ της επιλογής να είσαι ομοφυλόφιλος, αλλά κατά του γάμου ομόφυλων!
4 Ντένζελ Ουάσινγκτον
Ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ είναι και πολύ ... Χριστιανός. Αν και θεωρεί τον εαυτό του πολύ προοδευτικό δεν συμφωνεί σε όλα με τους φιλελεύθερους. Δηλώνει κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών... και μάλιστα είχε ξεσηκώσει τους θαυμαστές του όταν το αποκάλυψε για πρώτη φορά σε συνέντευξη.
#3 Μελ Γκίμπσον
Όλα τα έχουμε δει και ακούσει από τον γνωστό ηθοποιό του «Φονικού Όπλου». Ξυλοδαρμούς, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ρατσιστικά σχόλια, σεξιστικές επιθέσεις, ξενοφοβικές δηλώσεις. Από τη δεκαετία του 90 το διαδίκτυο βρίθει από τις ομοφοβικές δηλώσεις του και μάλιστα λέγεται ότι είχε συμβουλεύσει έντονα τον μακαρίτη Χιθ Λέτζερ να μην παίξει το ρόλο του γκέι στην βραβευμένη ταινία «Brokeback Mountain».
#2 Ντόναλντ Τραμπ
Ο πολυεκατομμυριούχος Πρόεδρος της Αμερικής είναι απόλυτα συντηρητικός και δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους γκέι. Έχει παντρευτεί περί τις 3 γυναίκες και δεν δέχεται με τίποτα τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια. Έχει γκέι φίλους - αλλά θεωρεί τον εαυτό του «traditionalist», βαθιά παραδοσιακό τύπο ... και θέλει με αυτές τις αρχές να κυβερνήσει την Αμερική!
#1 Τσακ Νόρις
Είναι το απόλυτο icon της ποπ κουλτούρας και έχει πολύ απόλυτη άποψη για τους γκέι γάμους. Ο Τσακ Νόρις, ο απόλυτος Texas Ranger σταρ είναι και επίσημο πρόσωπο οργάνωσης που μάχεται επίσημα τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Ο γάμος είναι ιερή ένωση ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άντρα. Ο Τσακ Νόρις δεν θέλει να υπάρχουν γκέι! Απλά!

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μια γενιά μεγαλώνει με σεβασμό στη διαφορετικότητα!

«Η ανεκτικότητά μας απέναντι στο ξένο, το άγνωστο, το διαφορετικό, το εναλλακτικό αποτελεί βασικό κριτήριο πολιτισμού» είπε κάποτε η Ελεν Κέλερ (1880-1968), μια τυφλή και κωφή Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια. Αν η κοινωνία μας κριθεί σήμερα στο επίπεδο του χειρισμού της διαφορετικότητας, αυτοί που θα πάρουν άριστα, θα είναι τα πατρινόπουλα κάτω των 15 ετών!
Η εμπειρία της αντιμετώπισης των τριών παραολυμπιονικών, Παύλου Μάμαλου, Αντάνη Τσαπατάκη και του «δικού μας» Νίκου Γκουντάνη το πρωί της Πέμπτης που μας πέρασε 10 Νοεμβρίου 2015 από τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που κατέκλυσαν το γήπεδο του Απόλλωνα, δείχνει ότι, αυτό που κάποτε έδειχνε την κοινωνία μας να μειονεκτεί, σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, σήμερα τείνει να εξαλειφθεί στις νεότερες ηλικίες, που έμαθαν όχι μόνο να αναγνωρίζουν αλλά και να τιμούν τη διαφορετικότητα!

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ομως σήμερα μόνο με τη συμβολή της γενικής παιδείας και των εκπαιδευτικών, αυτό γίνεται βίωμα από πολύ μικρή ηλικία, αν κρίνουμε τη μεγάλη αγκαλιά με τα 1.500 παιδιά που ανέμενε τους τρεις παραολυμπιονίκες την Πέμπτη το πρωί στην Περιβόλα.
«Είδαμε τα παιδιά να αποθεώνουν τα άλλα παιδιά, από τη 'Μέριμνα' και τους 'Μαχητές', τα παιδιά και τους νέους που δεν μπορεί να είναι σήμερα συμμαθητές τους λόγω των αναπτυξιακών δυσκολιών και να τα κάνουν να νιώθουν τόσο σημαντικά και αυτά. Είδαμε να τρέχουν για να αγγίξουν τους παραολυμπιονίκες σα να είναι υπερ-άνθρωποι» αναφέρει στην «Π» η Ελενα Σαρλή, γυμνάστρια και συντονίστρια στις δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus «IRIS» το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
«Είχαμε προετοιμαστεί βέβαια επί μία εβδομάδα, ξέραμε τους αθλητές, είχαμε βάλει τα παιδιά να αναζητήσουν στοιχεία γι' αυτούς, όμως και μόνο το γεγονός ότι κάθε μαθητής προσήλθε με 16 διαφορετικές ερωτήσεις είναι εντυπωσιακό και ενδεικτικό της ευαισθησίας που έχουν σήμερα τα παιδιά πάνω στη διαφορετικότητα. Ετσι προήλθε αυτό το ωραίο συναίσθημα της γενικής ικανοποίησης, για τον σεβασμό της νέας γενιάς στη διαφορετικότητα που σήμερα γεννιέται μέσα στο σχολείο και την παιδεία που είναι προσαρμοσμένη σήμερα όχι στο να ξεχωρίζει τον δυνατό και τον ικανό αλλά, κάθε μέρα, όλοι μαζί, να γίνονται λίγο καλύτεροι, λίγο πιο δυνατοί. Είναι βέβαια ένα πρώτο κύτταρο για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους και, όπως συμφωνήσαμε μετά από πολλή συζήτηση με τους παραολυμπιονίκες αλλά και τους δικούς μας αθλητές, στη δεύτερη συνάντηση, γυμναστών-προπονητών, είναι ότι υπάρχει και πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει. Κατά της βίας και του ρατσισμού, και μέσα στην οικογένεια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Στην τελευταία συνάντηση το πρωί της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου στο Ξεν. Βυζαντινό, στην παρέα των Παραολυμπιονικών που φιλοξένησε η Αντιπεριφέρεια Αχαϊας και το Περιφερειακό ΚΕΚ Δια Βίου Μάθησης Αχαίας, προστέθηκε και η Βασιλική Ζαπάντη, η πρωταθλήτρια στο Taekwondo Κωφών της «Δύναμης Πατρών».
Στις διήμερες εκδηλώσεις συμμετείχαν και οι παλαίμαχοι αθλητές - προπονητές Κώστας Κατσουράνης, Κώστας Πετρόπουλος, Νίκος Αργυρόπουλος, Βάσω Καραντάσιου και η κολυμβήτρια Νόρα Δράσκου.
Οπως αναφέρει η Ελένη Σαρλή «σ' εμάς τους γυμναστές είναι πιο εύκολο μέσα από το παιχνίδι να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα» και προσθέτει: «Προσαρμόζουμε τους όρους στη βάση του πιο αδύναμου μαθητή και μαθαίνουμε όλους υποχρεωτικά να αγωνίζονται και να πανηγυρίζουν μαζί» συμπληρώνει, επισημαίνοντας ακόμη ότι «το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων καθοδηγεί όλους τους εκπαιδευτικούς πλέον σε αυτή την κατεύθυνση και μέσα από το παιχνίδι μέσα και έξω από την τάξη η αναγνώριση του διαφορετικού γίνεται βίωμα».
Στην εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος «IRIS» παρουσιάστηκε στους γυμναστές και προπονητές το ειδικό εκπαιδευτικό που έχει δημιουργηθεί με σειρά μαθημάτων κατά της βίας και του ρατσισμού στον αθλητισμό. ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Καταγγελία στην Primera Division για ομοφοβία

Έρευνα κατά της ομοφοβίας ζητά το Ισπανικό Παρατηρητήριο με αφορμή το επεισόδιο ανάμεσα σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Κόκε. Στην αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Ατλέτικο, Ρονάλντο και Κόκε είχαν ένα φραστικό επεισόδιο με τον Πορτογάλο να αποκαλύπτει αργότερα ότι ο παίκτης της Ατλέντικο τον αποκάλεσε «πο..τη».
Το Παρατηρητήριο κατά της ομοφοβίας το οποίο στηρίζει τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των μπάισέξουαλ ζήτησε από τη διοργανώτρια αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος να ερευνήσει τα λεγόμενα του Κόκε και να τον τιμωρήσει εφόσον επιβεβαιωθούν ότι ήταν ομοφοβικά. Ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και να μην λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα τιμωρίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε οι ποδοσφαιριστές ούτε οι ομάδες δείχνουν να ενδιαφέρονται για να ένα φαινόμενο τόσο σοβαρό, το οποίο βλάπτει την υπόληψη παικτών. Ανάλογη καταγγελία για τον Ρονάλντο είχε γίνει και τον περασμένο Απρίλιο, μετά τα υβριστικά συνθήματα οπαδών της Μπαρτσελόνα στο «clasic» του «Καμπ Νου». Τότε, οι φίλαθλοι των Καταλανών δεν σεβάστηκαν το ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του Γιόχαν Κρόιφ για να βρίσουν τον Πορτογάλο αποκαλώντας τον «πού@@η».

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Μπεν Κάρσον: Ο πιθανός νέος θεησκόληπτος Υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ είναι εκτός επιστήμης και πραγματικότητας

Μετά την μη αναμενόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, που προκάλεσε εντάσεις σε πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα που θα επιλέξει ο μεγιστάνας για να στελεχώσουν τα υπουργεία κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του. Ένα από τα σενάρια αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πάρει ο δρ. Μπεν Κάρσον. Ένας πρώην νευροχειρούργος που είχε θέσει επίσης υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο Κάρσον έχει διατελέσει διευθυντής του Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ, ενώ είναι απόφοιτος του Γιέιλ και της Ιατρικής Σχολής του Μίσιγκαν. Ακόμα, έχει πολλές επιτυχημένες εγχειρήσεις στο ενεργητικό του. Όλα δείχνουν ότι είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: όλα όσα πιστεύει είναι αντιεπιστημονικά. Ο Κάρσον έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με δηλώσεις του σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Αμερικής που προωθεί «διαβολικές ιδέες» όπως την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Πράγματι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που πιστεύουν στον Θεό ή σε κάποια ανώτερη δύναμη και δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο σ' αυτό.
Ο Κάρσον όμως δεν είναι απλά θρησκευόμενος, αλλά θρησκόληπτος, και ερμηνεύει κυριολεκτικά τα ιερά κείμενα. Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, ο Ρεπουμπλικανός δεν αποδέχεται την θεωρία της Εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου, όχι επειδή την θεωρεί λανθασμένη ή ελλιπή, αλλά επειδή αντιβαίνει την χριστιανική διδασκαλία. Ο Κάρσον πιστεύει -και το λέει δημοσίως- ότι το ανθρώπινο γένος προέρχεται από τον Αδάμ και την Εύα, τους οποίους έπλασε ο Θεός κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή του από χώμα και νερό. Μεταξύ άλλων έχει πει αυτά τα «δαμάντια»: «οι άνθρωποι έχουν μετωπιαίο λοβό γιατί έχει και ο Θεός», «όσοι πιστεύουν στην εξέλιξη έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν κανίβαλοι», «η θεωρία της εξέλιξης αποτελεί “πολιτική ορθότητα”» και «κανείς δεν έχει αποδείξει την εξέλιξη των ειδών, ούτε έχουν βρεθεί ποτέ απολιθώματα». Στο τελευταίο, οι αντίπαλού του τον προτρέπουν να ανατρέξει σε μια εγκυκλοπαίδεια ή να επισκεφτεί κάποιο μουσείο. Μπορεί ο Κάρσον ως μέλος των Ρεπουμπλικανών να αποτελεί απλώς μια εκκεντρική τηλεπερσόνα που γεμίζει με viral ειδήσεις τον κενό τηλεοπτικό χρόνο και τις ιστοσελίδες, όμως, εάν τοποθετηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, τότε τα πράγματα δεν θα είναι πια «αστεία». Η διδασκαλία της εξέλιξης είναι υποχρεωτική στα δημόσια αμερικανικά σχολεία, μετά από νόμο που πέρασε το 1968.
Ωστόσο, ορισμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να επιβάλλουν μια διαφορετική προσέγγιση της δημιουργίας του κόσμου, προωθώντας την Θεία δημιουργία. Ακόμα και σε κράτη που δεν υπάρχει διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας, η εξέλιξη διδάσκεται, παράλληλα με τα θρησκευτικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, το λόμπι του «Δημιουργισμού» (creationism), όπως αποκαλείται, θέλει να επιβάλει μοναχά την χριστιανική διδασκαλία στα σχολεία, καθώς δημιουργεί... εύλογες απορίες στο μυαλό των παιδιών.
Στην Φλόριντα, υιοθετήθηκε το 2008 μια νέα εκδοχή της θεωρίας της εξέλιξης που είναι βασισμένη στον δημιουργισμό. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση ουσιαστικά της επιστήμης. Παρόμοιες ενέργειες έχουν ληφθεί και σε άλλες περιοχές.
Η τοποθέτηση του Κάρσον στο Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα να επιτραπεί σε πολλές Πολιτείες, κυρίως του χριστιανικού Νότου, να απαγορεύσουν την θεωρία της εξέλιξης και να επιβάλλουν μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της με θρησκευτικές πινελιές, ώστε να μείνουν ευχαριστημένες συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Κάρσον δεν αποδέχεται ούτε την κλιματική αλλαγή, ούτε την επιστημονική διαπίστωση ότι η ομοφυλοφιλία είναι γενετική και ορμονική. Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά ότι η ομοφυλοφιλία «είναι επιλογή γιατί οι κρατούμενοι που πέφτουν θύματα βιασμού γίνονται γκέι». Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να επιβληθούν σύντομα περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο καθηγητές και μαθητές θα μπορούν να μιλούν για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας σε πολλά αμερικανικά σχολεία.

«ΚΟΛΑΣΗ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ σχετικό με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ

Σκηνές... ροντέο εξελίχθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, όταν η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία που αφορούσε στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Συγκεκριμένα, η τροπολογία προέβλεπε ότι θα απαγορευόταν σε εργολάβους του Δημοσίου να αναλαμβάνουν έργα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αν παραβίαζαν τα δικαιώματα ή είχαν διακριτική συμπεριφορά έναντι γκέι ατόμων. Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων τελικά έπεισε μερικούς από τους βουλευτές του κόμματος να καταψηφίσουν την τροπολογία η οποία και δεν έλαβε την πλειοψηφία του σώματος, προκαλώντας την οργή των Δημοκρατικών. Με κραυγές "Ντροπή!"και"Αίσχος!", οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων του, μόλις το οριακό αποτέλεσμα (213 κατά έναντι 212 υπέρ) ανακοινώθηκε.
Ο εισηγητής της τροπολογίας, Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης Πάτρικ Μαλόνι κατηγόρησε προσωπικά τον πρόεδρο της Κ.Ο. των Ρεπουμπλικάνων, Κέβιν Μακ Κάρθι, ότι εκβίασε βουλευτές του κόμματός του να αλλάξουν την ψήφο τους. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε ότι για την απόρριψη της τροπολογίας ευθύνεται ο ίδιος ο Μαλόνι, καθώς, σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, συμπεριφέρθηκε προκλητικά προς βουλευτές. Ωστόσο, άλλες πηγές του GOP υποστηρίζουν ότι η τροπολογία απορρίφθηκε διότι σε αντίθετη περίπτωση το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα είχε απορρίψει το νόμο στον οποίο συμπεριλαμβανόταν και ο οποίος αφορά στους στρατιώτες και απόστρατους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η έλλειψη ενημέρωσης εκτόξευσε τα αφροδίσια νοσήματα στην Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΕΡΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΧΕΣΙΕΣ
Η έλλειψη ενημέρωσης, κυρίως στους νέους, και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα που περνούν από την Ελλάδα αποτελούν, σύμφωνα με τους αφροδισιολόγους-δερματολόγους, τον βασικό παράγοντα της κατακόρυφης αύξησης των αφροδίσιων νοσημάτων.«Οι αρμόδιοι φορείς και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη για τη δημόσια υγεία», τονίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο διαπρεπής δερματολόγος-αφροδισιολόγος Απόστολος Καραλέξης, διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση, καθώς φαίνεται πως η πλειοψηφία των πολιτών έχει ξεχάσει τα μέτρα προφύλαξης για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ευθύνη γι' αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη, όπως αναφέρουν αφροδισιολόγοι, φέρει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το βάρος της παγκόσμιας ενημερωτικής καμπάνιας έχει πέσει στο AIDS. «Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου), καλό είναι να θυμηθούμε ότι υπάρχουν κι άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τα οποία θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης», επισημαίνει ο κ. Καραλέξης.

Αφροδίσια νοσήματα

Η σύφιλη, η γονόρροια, οι χλαμυδιακές λοιμώξεις, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, η βακτηριακή κόλπωση, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων(κονδυλώματα), οι ηπατίτιδες και οι λοιμώξεις από τριχομονάδες, αποτελούν τη βασική ομάδα των αφροδισίων νοσημάτων που καλπάζουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

ΣΥΦΙΛΗ

Σύμφωνα με μία επιδημιολογική μελέτη που αφορά την εμφάνιση νέων περιστατικών σύφιλης στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 38% από το 2003 έως το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Έτσι, από τα 116 περιστατικά το 2003 φτάσαμε στα 160 το 2010, ενώ το 2010 δηλώθηκαν σε πανελλαδική βάση 241 περιστατικά, από τα οποία τα 209 είναι άνδρες (86,7%) και τα 32 γυναίκες (13,3%).
Επί του συνόλου των ανδρών, το 58,8% ήταν ομοφυλόφιλοι/αμφιφυλόφιλοι. Η κύρια ηλικιακή ομάδα που προσβάλλεται είναι από 25 έως 34 και στα δύο φύλα.

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

Τα δεδομένα, τα οποία προέρχονται από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γονόκοκκου (Ινστιτούτο Παστέρ), δείχνουν ότι τα κρούσματα από 108 το 1990 έφτασαν τα 312 το 2010.
Για τα 266 περιστατικά που είναι γνωστό το φύλο, 260 (97,7%) αφορούσαν άνδρες και μόνο 6 γυναίκες. Επί του συνόλου των ανδρών που είναι γνωστός ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το 74,5% αφορούσε ετεροφυλόφιλους άνδρες. Η κύρια ηλικιακή ομάδα ανδρών που προσβάλλεται είναι από 25 έως 34 ετών.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην πρώτη θέση των πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων εξακολουθούν να παραμένουν τα κονδυλώματα, παρά τη χρήση του εμβολίου, χάρη στο οποίο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πτωτική τάση στα κρούσματα ασθενών σε κάποιες χώρες.
Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2006-2011.
Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια και εμφανίζονται συνήθως στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα (ηλικίας από 18 έως 35 ετών). Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρότερη ηλικία και το κάπνισμα. Αντιμετωπίζονται με χρήση τοπικών φαρμάκων, κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, χειρουργική αφαίρεση και με laser.Tα εμβόλια που διατίθενται για τον HPV (κονδυλώματα) είναι δύο, το διδύναμο και το τετραδύναμο, τα οποία περιλαμβάνονται στη χώρα μας στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών από το 2008.

AIDS

Τα επιδημιολογικά δεδομένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2010-2015 καταγράφουν για το 2010, 530 κρούσματα, τα οποία ανέβηκαν στα 1.059 το 2012, δηλαδή ποσοστό αύξησης που πλησιάζει το 100%, για να πέσουν έπειτα, το 2014 στα 802 και το 2015 στα 667 νέα κρούσματα.
Από τα 667 νέα κρούσματα το 2015 το 88,5% ήταν άντρες και το 11,5% γυναίκες, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του 2014 από τα 802 νέα περιστατικά οι κατηγορίες μετάδοσης ήταν ομο/αμφιφυλόφιλοι 44,1%, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών 13,2%, ετεροφυλόφιλοι 17,4%, ακαθόριστοι 25,2% και με κάθετη μετάδοση 0,1%.
«Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε όλοι για να αποτρέψουμε τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων είναι η χρήση προφυλακτικού, η επιλογή σταθερού συντρόφου και ο εμβολιασμός για τον ιό HPV», καταλήγει ο κ. Καραλέξης.