Menu

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη στη Πάτρα για τον ρατσισμό

Μια δημοσιογράφος, η Ανζελίκ Κουρούνη, ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή».
Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» που προβλήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 29 Οκτωβρίου και στην Πάτρα, συγκεκριμένα στις 9:30 το βράδυ, στο «Mousikon» (Αράτου 15, πλ. Όλγας).Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο, καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος. Η Χρυσή Αυγή «ποτέ δεν κρύφτηκε», όσον αφορά στην ιδεολογία της.
Η απήχησή της στις κάλπες μπορεί παλιότερα να ήταν απειροελάχιστη, όμως η συμβατότητα αυτής της ιδεολογίας με γερά παγιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα που καλλιεργούν πολλοί κληρικοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα αποτελεί το εύφορο έδαφος στο οποίο ανθεί η οργάνωση.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την τρίτη ταινία της σκηνοθέτριας με θέμα το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» και αποτελεί την προσωπική της ματιά σ' αυτό καθώς, όπως η ίδια αφηγείται «μπορεί κανείς να μείνει αμερόληπτος στη θέση μου; Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας μου γιος γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα, το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν».
Το εκτενές υλικό που αγγίζει τις 100 ώρες και στο οποίο βασίζεται η ταινία, είναι προϊόν της πενταετούς έρευνας της Angélique Kourounis.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΑΛΙΑΣ-ΜΙΝΩΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η GAY ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Μετά από μια επιτυχημένη θεατρική χρονιά στην Αθήνα, όπου και ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά τις 10 sold-out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, και τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε σε όποια χώρα και αν έχει παιχτεί, το "Smiley" του Guillem Clua, ενός από τους πιο ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους θεατρικούς συγγραφείς της Καταλανικής Σκηνής, έρχεται στην Πάτρα. Στο θέατρο act, τη Δευτέρα 31/10 και την Τρίτη 1/11 μόνο για 2 παραστάσεις.
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης Δημήτρης Μακαλιάς και Μίνως Θεοχάρης, λίγο πριν την επ΄'ισκεψη τους στην Πάτρα μίλησαν για το έργο.
Της Κωνσταντίνας Τσίχλα 
Για δυο μέρες θα βρεθείτε στην Πάτρα και στο θέατρο act με την παράσταση Smiley. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη και το κοινό της;
-Δ: Είναι τεράστια η χαρά μας που ερχόμαστε στην Πάτρα. Είναι η πρώτη πόλη που μας έστειλε τόσα πολλά μηνύματα καλέσματος για να φέρουμε την παράσταση αυτή! Προσωπικά έχω έρθει αρκετές φορές με θεατρικές παραστάσεις και για πολλά χρόνια είχα συγγενείς μου εδώ, νιώθω σαν να είναι σπίτι μου. Άλλωστε η καταγωγή μου είναι από την Κεφαλονιά και η Πάτρα ήταν πάντα η στάση μου! Η θερμή υποδοχή του κοινού σε ό,τι κι αν έχω συμμετάσχει στο παρελθόν με κάνει σίγουρο να πιστεύω πώς το Smiley θα το αγκαλιάσουν με περίσσεια αγάπη.
Λίγα λόγια για την παράσταση που θα παρουσιάσετε…
-Μ: Είναι μια ρομαντική ιστορία αγάπης στην Ελλάδα του σήμερα.Μια σπαρταριστή κωμωδία που ταυτόχρονα έχει όλα τα στοιχεία του ρομαντικού δράματος. Μας ξεναγεί στον κόσμο του έρωτα μέσα στην εποχή των κινητών τηλεφώνων και των social media. Χωρίς υπερβολές και καρικατούρες, δύο νέα αγόρια ερωτεύονται και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της σύγχρονης «απόστασης». Ταυτόχρονα μας εισαγάγουν στον κόσμο της gay κοινότητας, με χιούμορ και ειλικρίνεια.
Ποια είναι τα μηνύματα, που κατά τη γνώμη σας, περνάει στο θεατή;
-Δ: Η παράσταση μας έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των θεατών. Να τους ταρακουνήσει και να τους μετακινήσει συναισθηματικά. Έχουμε πια όλοι την ανάγκη να βγούμε από το καβούκι μας και να γίνουμε ένα. Να είμαστε ο εαυτός μας, όπως και αν είμαστε. Χωρίς ταμπού, χωρίς ανασφάλειες, χωρίς κόμπλεξ. Εμείς εστιάζουμε στο πόσο ωραίο και ρομαντικό είναι να εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε κάθε στιγμή χωρίς φραγμούς και ενδοιασμούς.
Πώς προέκυψε η συνεργασία σας σε αυτή την παράσταση;
-Μ: Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Μάνος Πετούσης, σε συνεργασία με την μεταφράστρια μας, την Μαρία Χατζηεμμανουήλ, είχαν στα χέρια τους αυτό το υπέροχο κείμενο και αναζήτησαν τους ηθοποιούς τους. Με το που μας έδωσε ο Μάνος το κείμενο, είπαμε αμέσως ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη. Με τον Δημήτρη είχαμε ήδη συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, οπότε αυτή η σύμπραξη ήταν καταδικασμένη να επιτύχει!
Πώς αισθάνεστε γι΄ αυτήν;
-Δ: Είναι ευτυχία να δουλεύεις με ανθρώπους που αγαπάς και εκτιμάς. Όλοι οι συντελεστές έχουμε γίνει μια πολύ δυνατή ομάδα και έχουμε μια εκπληκτική προσωπική σχέση. Και πραγματικά συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια κάτι τέτοιο. Είναι ένα δώρο. Το Smiley μας ένωσε και είναι και η αφετηρία για άλλα πράγματα που θα έρθουν.
Τι είναι αυτό που αναζητάτε γενικότερα μέσα από τις θεατρικές σας δουλειές;
-Δ: Η κινητοποίηση του θεατή. Η αναζήτηση του. Να συγκινηθεί μαζί μας, είτε γελώντας είτε δακρύζοντας, και να κάνει τη μικρή του προσωπική μετατόπιση.
Ποια ήταν η δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσατε προετοιμάζοντας αυτή την παράσταση;
-Μ: Ομολογώ ότι είναι από τις σπάνιες φορές που όλα έγιναν γρήγορα και εύκολα. Είχαμε γρήγορο και εύκολο συντονισμό όλοι μας. Τυχόν ενδοιασμοί για τον τρόπο που θα εισέπραττε το κοινό το συγκεκριμένο κείμενο εξελήφθησαν στην πρώτη παράσταση!
Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που σας είπε ένας θεατής για την παράσταση φεύγοντας από αυτήν;
-Δ: Συνέβη στις παραστάσεις που κάναμε στο Άβατον, στην Αθήνα, όταν μετά το τέλος της παράστασης ένας θεατής με περίμενε απέξω και με κλάμματα στα μάτια μου είπε πώς τώρα νιώθει ένας καλύτερος άνθρωπος…
Τι υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια;
Το Smiley θα συνεχίσει τις παραστάσεις του στην Αθήνα από τις 19 Δεκεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι.
Ευχές για τους αναγνώστες μας…
-Ελπίζουμε οι αναγνώστες να έρθουν και να αγκαλιάσουν την παράσταση. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι πώς θα περάσουν μια υπέροχη βραδιά μαζί μας…
Ο Δημήτρης Μακαλιάς και ο Μίνως Θεοχάρης σε μια από τις πιο έξυπνες, σύγχρονες και γρήγορες ρομαντικές κωμωδίες των τελευταίων ετών σε σκηνοθεσία του Μάνου Πετούση. 
Δύο αγόρια του σήμερα, ερωτεύονται, μαλώνουν και παλεύουν να βρουν την αγάπη σε μια εποχή που ο ρομαντισμός ξαναγεννιέται μέσα στα πληκτρολόγια των κινητών μας. 
Το “Smiley” είναι μια αυθεντική ιστορία αγάπης, γεμάτη συναίσθημα και γέλιο. Μιλάει με χιούμορ για τους φόβους που όλοι αντιμετωπίζουμε όταν πρώτη φορά ερωτευτούμε. Ανακαλύπτει το πόσο άλλαξε η ζωή μας από τότε που η επικοινωνία στηρίχτηκε στα μέσα μαζικής δικτύωσης ενώ σε ξεναγεί στις συνήθειες και τους τρόπους της gay κοινότητας. 
Βραβευμένο με το “Βραβείο Περήφανης Παράστασης της Χρονιάς” για το 2016, το «Smiley» χαμογελάει πονηρά, γιατί ξέρει πως απέναντι στον έρωτα είμαστε όλοι ίσοι… 

Ταυτότητα Παράστασης 
Κείμενο: Guillem Clua 
Σκηνοθεσία : Μάνος Πετούσης 
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ 
Φωτογραφίες – Σχεδιασμός Αφίσας: Νίκος Καρανικόλας 
Μουσική: Στάμος Σέμσης 
Στίχοι: Φωτεινή Αθερίδου, Μίνως Θεοχάρης 
Βοηθός Σκηνοθέτη-μουσική επιμέλεια: Δανάη Μπάρκα 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ GAY ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ

Η προβολή μιας ομιλίας που εκφώνησε ο Επίτροπος της Κομισιόν Γκίντερ Έτινγκερ, στην οποία έκανε λόγο για εκείνους με τα «σχιστά μάτια» και μίλησε για τον γάμο ομοφυλοφίλων που έχει «επιβληθεί», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σήμερα στη Γερμανία, την χώρα καταγωγής του.
Ο Γκίντερ Έτινγκερ «πρέπει επειγόντως να ξανασκεφθεί την θεώρησή του για τον κόσμο» είπε η γενική γραμματέας το Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Καταρίνα Μπάρλευ, σε δηλώσεις της στο περιοδικό Der Spiegel.
«Κάποιος που διαδίδει ανοιχτά τις ρατσιστικές και ομοφοβικές απόψεις δεν διαθέτει τα προσόντα για τα ανώτερα δημοσία αξιώματα» πρόσθεσε η ίδια.
Καλεσμένος μιας ομοσπονδίας επικεφαλής επιχειρήσεων στο Αμβούργο (βόρεια) την Τετάρτη το βράδυ, ο Έτινγκερ εκφώνησε μια ομιλία που κατέγραψε ένας συμμετέχων, ενώ το βίντεο ανήρτησε σήμερα στον ιστότοπό του το περιοδικό Spiegel.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, που αναμένεται να αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού, εμφανίζεται να καταφέρεται κατά των Κινέζων, των γυναικών, του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου ή ακόμα και του πρώην καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οι κινέζοι υπουργοί και το βερνίκι... παπουτσιών

Ο ίδιος αφηγείται ότι συναντήθηκε με Κινέζους υπουργούς, όλοι τους «χτενισμένοι από τα αριστερά στα δεξιά με μαύρο βερνίκι παπουτσιών».
Το πρόσωπο που κατέγραψε την ομιλία επιβεβαίωνει ότι άρχισε να τη βιντεοσκοπεί αφού ο Γερμανός Επίτροπος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να δούμε τους «απατεώνες» και τους «σχιστομάτηδες» να επωφελούνται από την ανικανότητα της Ευρώπης να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα Die Welt, ο Γκίντερ Έτινγκερ υπεραμύνθηκε των δηλώσεών του.
«Επρόκειτο για μια κοινότυπη έκφραση, που σε καμία περίπτωση δεν δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την Κίνα»επιβεβαίωσε ο ίδιος.
Στην ίδια ομιλία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γερμανός αξιωματούχος περιγράφει τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρο του συντηρητικού κόματος CSU, συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών του CDU της Άγγελα Μέρκελ, όπου ανήκει, ως έναν «light λαϊκιστή».
Ο ίδιος ανέφερε επιπλέον ότι «ο γάμος ομοφυλοφίλων επιβλήθηκε» μιλώντας για μια σειρά θεμάτων που βρίσκονται υπό διαβούλευση στη Γερμανία, όπου ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου δεν έχει νομιμοποιηθεί.
«Ένας Ευρωπαίος Επίτροπος πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται με αξιοπιστία τις ευρωπαϊκές αξίες κατά των διακρίσεων αντί να διαδίδει ρατσιστικές και ομοφοβικές προκαταλήψεις» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου η Στέφανι Σμιντ, εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Ομοφυλοφίλων και Λεσβιών της Γερμανίας (LSVD), αξιώνοντας τη συγγνώμη του αξιωματούχου.

Δεκάδες χιλιάδες gay διαδήλωσαν στην Ταϊβάν για ισότητα

Δεκάδες χιλιάδες gay συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ταπέι της Ταϊβάν, στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών, όπου οι διαδηλωτές με ειρηνικό τρόπο ζητούσαν από τη νέα κυβέρνηση την νομιμοποίηση των γάμων σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ανδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, κρατώντας πλακάτ και με τα έντονα χρώματα να κυριαρχούν, συγκεντρώθηκαν στην Ταπέι θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση της Ταϊβάν.
Στο 13ο gay parade, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, συμμετείχαν ομοφυλόφιλοι από το Χονγκ Κονγκ, την Κορέα, αλλά και την Ιαπωνία. Η ώρα για την ισότητα στο δικαίωμα του γάμου, δείχνει πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά», δήλωσε ένας 34χρονος προγραμματιστής ελπίζοντας πως το νέο κόμμα των δημοκρατικών που ανέβηκε στην κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του.

Δεκάδες χιλιάδες gay διαδήλωσαν στην Ταϊβάν - Για την ισότητα [εικόνες]

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Closet Monster (2015): Coming out στο σπίτι, στο σχολείο, στο χωριό..

ΑΝ έχετε δει το αγαπημένο μας Monster Pies, σίγουρα αυτή η ταινία θα σας γοητέψει προκαλώντας να κάνετε coming out στο σπίτι, στο σχολείο, στους φίλους...
Η ταινία συνδέει δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους στη ζωή του πρωταγωνιστή που υποδύεται ένας δημοφιλής Καναδός ηθοποιός.  Από το σοκ της ενηλικίωσης ως το σουρεαλιστικό παραμύθι το φιλμ ακολουθεί το νεαρό Όσκαρ να αιωρείται στο χείλος της ενηλικίωσης και να βιώνει το δράμα χωρισμού των γονιών του. Το δράμα κορυφώνεται όσο διαρκεί η ταινία  αλλά η λύτρωση με πολύ καλή οπτική πανδαισία στο τέλος μας αφοπλίζει. Ιδίως το μέρος που διάλεξε ο ήρωας να συνεχίσει τα όνειρά του...σε μια πανέμορφη τοποθεσία στο Καναδά..
Αγωνίζεται να βρει τη θέση του στον κόσμο μετά από μια δύσκολη παιδική ηλικία και στοιχειώνεται από εικόνες ενός τραγικού συμβάντος, Ο Oscar συνεχίζει να ακολουθεί τα όνειρα της απόδρασης μικρή πόλη του. Μετά συναντά ένα μυστηριώδη και ελκυστικό νέο συνάδελφο του στη δουλειά, όπου ο Oscar ακολουθεί τις κοινές τους εξορμήσεις. Ρόλο καταλυτικό παίζει το αγαπημένο του κατοικίδιο -χάμστερ που λέγεται Buffy και αντιμετωπίζει τους δαίμονές του για να βρει τη ζωή που θέλει. Και στο τέλος το επιτυγχάνει...
Εκπληκτικός ο Connor Jessup που έχει συμμετοχές σε μεγάλα σήριαλ στις ΗΠΑ, με τη ταινία παρακαλώ να κυκλοφορεί μόλις το Σεπτέμβριο στο εξωτερικό και να σημειώνει μεγάλη επιτυχία...Η ταινία έχει βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ ενώ μέσα από τους διαλόγους του νεαρού ηθοποιού σε μικρή και νεανική ηλικία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της Ομοφοβίας όπου κι αν υπάρχει...ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ...
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ HereOR Here

Λάκης Γαβαλάς: «Είμαι ερωτευμένος και θα κάνω σύμφωνο συμβιωσης»

Ο σχεδιαστής αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμενος και εξηγεί γιατί τον συμφέρει να κάνει σύμφωνο συμβίωσης με το «άλλο του μισό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο Λάκης Γαβαλάς αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμενος και εξηγεί γιατί τον συμφέρει να κάνει σύμφωνο συμβίωσης με το «άλλο του μισό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Ναι είμαι ερωτευμένος», λέει στην κάμερα του «Φτιάξε Καφέ να στα Πω» που τον συνάντησε στο Athens Xclusive Week, το βράδυ του Σαββάτου. Σκοπεύει να παντρευτεί;
«Είναι λίγο δύσκολο γιατί να προετοιμάσεις έναν γάμο, πρέπει να τον προετοιμάσεις, χρειάζονται σχεδόν δύο χρόνια. Εγώ είμαι σε μία ηλικία που δεν ξέρω αν θα προλάβω να κάνω τον γάμο και τον αποπερατώσω. Έτσι λέω να τον...αποτερατώσω, δηλαδή να κάνω ''τέρατα'' για να κάνω ευτυχισμένο το άλλο μου μισό». Σύμφωνο συμβίωσης σκέφτεται να κάνει; «Δεν έχω και τίποτα να μοιράσω, οπότε με βολεύει να το κάνω. Το άλλο μου μισό έχει. Γιατί να μην το κάνω!», απάντησε.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες, ανεπιθύμητοι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός

Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα, με την περιφερειακή σύμβουλο Κατερίνα Χαμηλάκη, επισκέφτηκε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, το ξενοδοχείο Rio Beach, όπου φιλοξενούνται προσωρινά δεκάδες πρόσφυγες, υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αναμένοντας την μετεγκατάσταση στις χώρες προορισμού τους.
Εκεί συνομίλησαν με τους υπεύθυνους του χώρου και τους πρόσφυγες και μετέφεραν ένα μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης και διάθεσης για κάθε συνδρομή, από τους αγωνιζόμενους κατοίκους της πόλης. Οι Σύροι πρόσφυγες, σχεδόν αποκλειστικά οικογένειες με παιδιά, δεν είναι απειλή, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Ρίο και της Πάτρας. Απειλή είναι ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που ισοπεδώνουν τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, απειλή είναι τα κλειστά σύνορα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, απειλή είναι η πολιτική που έχει κάνει την Ευρώπη ένα στρατόπεδο λιτότητας, ανεργίας, φτώχειας και ανασφάλεια και έχει μετατρέψει τη Μέση Ανατολή σε ένα απέραντο πεδίο μάχης. Οι πρόσφυγες αυτοί έφτασαν στην περιοχή μας μετά από ένα μακρύ ταξίδι μέσα από εμπόλεμες περιοχές, τη θάλασσα, τα κέντρα συγκέντρωσης, τα κλειστά σύνορα, πρέπει άμεσα και με ασφάλεια να ολοκληρώσουν το ταξίδι για τον προορισμό που οι ίδιοι επέλεξαν. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην ξενοφοβική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κλειστά σύνορα, στην επαίσχυντη συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ και την πολιτική υποχρεωτικών επαναπροωθήσεων στην Τουρκία ή τις εμπόλεμες χώρες προέλευσής τους.
Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα και τον αγώνα των προσφύγων για ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες επιλογής τους και καταγγέλλει την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ για κλειστά σύνορα, τους χώρους «φιλοξενίας»-στρατόπεδα συγκέντρωσης, την παραχώρηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων με το σταγονόμετρο, την εγκληματική επαναπροώθηση σε χώρες όπου καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Καλεί όλους τους κατοίκους, εργαζόμενους, ανέργους, νεολαίους, να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών και ασφαλή διέλευση από ξηρά και θάλασσα. Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ και Δουβλίνο ΙΙ. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Όχι στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής, άμεση παραχώρηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων. Να αξιοποιηθούν όλες οι κρατικές, δημόσιες δομές για την περίθαλψη, φιλοξενία και ελεύθερη διαμονή των προσφύγων. Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις προσωπικού σε αυτές με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σεργουλόπουλος: Ο ρατσισμός είναι εκτός της ανθρώπινης φύσης

Το ζήτημα των προσφύγων και της λειτουργίας σχολείων για παιδιά προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα έχει προκαλέσει δεκάδες συζητήσεις, αλλά και αντιδράσεις ακραίας μερίδας πολιτών που έκλεισαν τα σχολεία (παράδειγμα το Ωραιόκαστρο ή η Λέσβος) για να αποτρέψουν την είσοδο σε μικρά παιδάκια. Ο παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος, καλεσμένος στην πρεμιέρα της εκπομπής "Βράδυ" με τον Πέτρο Κωστόπουλο από την τηλεόραση του Alpha, θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα με μια προσωπική του ιστορία.

Ο παρουσιαστής ξεκίνησε εξιστορώντας το περιστατικό ενός κοντινού του προσώπου, το οποίο όπως είπε διαγνώστηκε στην αρχή του χρόνου με επιθετικής μορφής λευχαιμία. Η διάγνωσή μας ανάγκασε "να μπούμε στη διαδικασία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο γιατί το κοντινό της περιβάλλον, το άμεσα οικογενειακό δεν ήταν συμβατό και ανατρέξαμε στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών" σημείωσε και τόνισε πως ευτυχώς βρέθηκε 100% συμβατός δότης στη Γερμανία και η επέμβαση έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή το πρόσωπο αυτό έχει μέσα του ένα DNA διαφορετικό, το οποίο δεν ξέρουμε από ποιον προέρχεται. Αν προέρχεται από μαύρο, άσπρο, Ασιάτη, ομοφυλόφιλο, μουσουλμάνο, τρανσέξουαλ, Εβραίο

"Αυτή τη στιγμή το πρόσωπο αυτό έχει μέσα του ένα DNA διαφορετικό, το οποίο δεν ξέρουμε από ποιον προέρχεται. Αν προέρχεται από μαύρο, άσπρο, Ασιάτη, ομοφυλόφιλο, μουσουλμάνο, τρανσέξουαλ, Εβραίο" σημείωσε για το δότη και πρόσθεσε. "Θα επέλεγε κάποιος για το παιδί του, για έναν άνθρωπο τον οποίο νοιάζεται όσο πολύ, ότι δεν θέλει αυτό το δείγμα να μπει στο άτομό του; Θα εκλιπαρούσε, θα έπεφτε στα πόδια για να του δώσει το δείγμα για να μπορέσει να ζήσει ο άνθρωπός του" είπε.

Όταν έρχονται παιδιά, τα οποία εδώ δεν τα δεχόμαστε γιατί είναι προσφυγόπουλα και φοβόμαστε μήπως μολύνουν τα δικά μας τα παιδιά από αρρώστιες κάποια στιγμή η ζωή είναι τέτοια που μπορεί να σου δώσει μία και να σου πει 'τι λες ρε μαλάκα'

"Κι όταν έρχονται παιδιά, τα οποία εδώ δεν τα δεχόμαστε γιατί είναι προσφυγόπουλα και φοβόμαστε μήπως μολύνουν τα δικά μας τα παιδιά από αρρώστιες κάποια στιγμή η ζωή είναι τέτοια που μπορεί να σου δώσει μία και να σου πει 'τι λες ρε μαλάκα'. Αυτό το παιδί που έρχεται ως πρόσφυγας μπορεί να είναι πιο ευαισθητοποιημένο και να γίνει δότης και κάποια στιγμή το δικό σου το παιδί να το χρειαστεί" είπε για τα περιστατικά αντιδράσεων και τόνισε: "Αυτά τα πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Ο ρατσισμός είναι εκτός της ανθρώπινης φύσης"

Ο ρατσισμός είναι εκτός της ανθρώπινης φύσης

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Τράμπ και Χίλαρι στην παρέλαση drag queen στην Ουάσινγκτον

Από μάσκες της Κλίντον έως περούκες του Τραμπ, τα αστεία για την εκλογική αυτή χρονιά επικράτησαν στην ετήσια High Heel Race, τη κούρσα με ψηλοτάκουνα της ΛΟΑΤ κοινότητας, όταν εκατοντάδες ντραγκ κουίν παρέλασαν στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Φορώντας περίτεχνα κοστούμια λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί μετείχαν σε δίωρη παρέλαση και σε ένα αγώνα δρόμου που είχαν ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό θέμα, με αναφορές στους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον. «Νταρλίν η ΑξιοΘρήνητη» έγραφε το μπλουζάκι στο οποίο ήταν τυπωμένη η αμερικανική σημαία που φορούσε μια ντραγκ κουίν καθώς έτσι συστηνόταν στον κόσμο, εμπνευσμένη από την παρατήρηση της Κλίντον -- ότι οι μισοί από τους υποστηρικτές του ρεπουμπλικανού αντιπάλου της ανήκουν σε ένα «καλάθι αξιοθρήνητων»-- για την οποία η υποψήφια αργότερα εξέφρασε τη λύπη της. «Ανήκω σε ένα καλάθι αξιοθρήνητων και όλοι μας ψηφίζουμε Ντόναλντ Τραμπ γιατί θέλουμε να ξανακάνει την Αμερική σπουδαία», δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters. Άλλη ντραγκ κουίν φορούσε μια μάσκα χαμογελαστής Κλίντον και έσφιγγε το χέρι περαστικών ή θεατών στη γειτονιά Dupont Circle στη βορειοδυτική Ουάσινγκτον.
"Ο αγώνας δρόμου με ψηλοτάκουνα είναι όντως μια εκδήλωση της ΛΟΑΤ κοινότητας, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί στρέιτ σύμμαχοι που έρχονται και στηρίζουν την κοινότητα", δήλωσε η "Helen Heels" που φορούσε ένα κατάλευκο φόρεμα και ήταν μέσα σε έναν μεγάλο κουβά του Kentucky Fried Chicken. Η "Helen North", μια ακόμη παρουσία στην παρέλαση, ντυμένη όπως η Τζάνις Ραντ στην τηλεοπτική σειρά φαντασίας Star Trek, κορόιδευε την πρόταση του Τραμπ για ανέγερση τείχους μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση σε παράτυπους μετανάστες. "Θα χτίσουμε μια ασπίδα γύρω από τη γη και θα κάνουμε τους Κλίνγκονς (φανταστικά πρόσωπα της ταινίας) να πληρώσουν γι΄αυτήν", δήλωσε. Η τελευταία δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή δίνει στην Κλίντον προβάδισμα σχεδόν 5% έναντι του Τραμπ.

Αρτοποιοί καταδικάστηκαν γιατί αρνήθηκαν να φτιάξουν «γκέι τούρτα»

Πικρή… ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τους –ιδιοκτήτες του αρτοποιείου Αshers στη βόρεια Ιρλανδία οι οποίοι αρνήθηκαν να φτιάξουν μια «γκέι τούρτα». Η οικογένεια είχε εφεσιβάλει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, αλλά το Εφετείο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το νόμο της βόρειας Ιρλανδίας δεν τούς επιτρέπεται να «παρέχουν υπηρεσίες μόνον σε όσους συμφωνούν με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους», και ότι η άρνησή τους συνιστά διάκριση.
 Πριν από δυο χρόνια, η οικογενειακή επιχείρηση αρνήθηκε να κάνει τούρτα που θα ανέγραφε το σύνθημα: «υποστηρίξτε τους γκέι γάμους». H παραγγελία έγινε από τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Γκάρεθ Λι. Αντιδρώντας στην απόφαση ένας από την οικογένεια των αρτοποιών δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος» δηλώνοντας ότι έτσι «υπονομεύεται η δημοκρατική ελευθερία, η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία του λόγου».

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

«Ενας γκέι θα υποφέρει από τους οπαδούς»

Οι περισσότεροι φίλαθλοι σε Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία, υποστηρίζουν ότι θα αισθάνονταν άνετα με την ομάδα τους, εάν σ΄ αυτήν, αγωνιζόταν ένας γκέι παίκτης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC Radio 5. Συγκεκριμένα, το 82% των φιλάθλων, είπε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, ωστόσο, το 8% των φιλάθλων δήλωσαν ότι θα ...σταματούσαν να βλέπουν την ομάδα τους! Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκρεγκ Κλαρκ ανέφερε ότι είναι «επιφυλακτικός» να ενθαρρύνει έναν παίκτη για να βγει να το παραδεχθεί, επειδή μπορεί να υποφέρει από τους οπαδούς.
Ο Κλάρκ είπε πως αισθάνεται «προσωπικά ντροπή» που υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι δεν αισθάνονται «ασφαλείς» για να μιλήσουν ανοικτά και υποσχέθηκε να «αντιμετωπίσει σκληρά» την ομοφοβική συμπεριφορά στο παιχνίδι.

Στη Σκωτία είναι το πιο gay κοινοβούλιο του κόσμου;

ΓΛΑΣΚΩΒΗ: Όταν ο αρχηγός του Πράσινου Κόμματος της Σκωτίας, Patrick Harvie, έθεσε υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο το 2003, τα μέσα τον χαρακτήρισαν ως “Πράσινη Απειλή για την Οικογένεια”. Αυτό δεν έγινε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων αλλά εξαιτίας της αμφιφυλικής σεξουαλικότητάς του. Στο ίδιο μοτίβο, όταν η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Ruth Davidson, ανακοίνωσε δημόσια το 2011 πως είναι gay, ο Τύπος τής χάρισε την ταμπέλα της “λεσβίας μποξέρ”!! Ο Patrick Harvie, αρχηγός του Πράσινου Κόμματος της Σκωτίας Ruth Davidson, αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας
 Ο Patrick Harvie, αρχηγός του Πράσινου Κόμματος της ΣκωτίαςΤον Απρίλιο του 2016 όμως, όταν η αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας δήλωσε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλη, το νέο δεν προκάλεσε κάποια εντύπωση. Στο διάστημα μίας ολόκληρης γενιάς, η Σκωτία κατόρθωσε να αποβάλλει μεγάλο μέρος του συντηρητισμού της κοινωνίας της και να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη σεξουαλικότητα, μία διαδικασία που οδήγησε στην αξιοσημείωτη μεταμόρφωση και αναδιαμόρφωση της πολιτικής της κουλτούρας της χώρας.
Η Kezia Dugdale, σκωτσέζα πολιτικός που πρόσφατα ανακοίνωσε δημόσια πως είναι γκέι Μέχρι το 1980 η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στη Σκωτία ενώ στην Αγγλία αποποινικοποιήθηκε το 1967. Σήμερα, εκτός από τους ηγέτες των τριών εκ των πέντε μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας, τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης της Σκωτίας έχουν παραδεχτεί δημόσια πως είναι gay, όπως και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του δεξιού Ανεξάρτητου Κόμματος του Η.Β. στη Σκωτία. Όσον αφορά στην περίπτωση της Davidson, είναι πράγματι πολύ δύσκολο για έναν πολιτικό του Συντηρητικού Κόμματος να λάβει τα “εύσημα” γι’ αυτήν τη δημόσια δήλωση, πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται στη θέση της Margaret Thatcher, η κυβέρνηση της οποίας είχε πραγματοποιήσει κινήσεις προκειμένου να απαγορευτεί η “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία. Όμως ακόμη και το Συντηρητικό Κόμμα της χώρας έχει κάνει αλματώδη πρόοδο στην αποδοχή των δικαιωμάτων και καθόλου δεν θυμίζει τη στάση που είχε εκείνες τις μέρες.
Nathan Sparling, ο διευθυντής της εκστρατείας για τον αναπληρωτή αρχηγό του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, εμφανίζεται τακτικά ως το alter ego του, τη Nancy ClenchΧαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο David Mundell, γραμματέας του κράτους και το μοναδικό μέλος των συντηρητικών στη βόρεια πλευρά της Σκωτίας, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός που εκλέχθηκε αφού είχε ανακοινώσει δημόσια τη σεξουαλική του ταυτότητα. Nathan Sparling, ο διευθυντής της εκστρατείας για τον αναπληρωτή αρχηγό του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, εμφανίζεται τακτικά ως το alter ego του, τη Nancy Clench Nathan Sparling, ο διευθυντής της εκστρατείας για τον αναπληρωτή αρχηγό του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, ο οποίος εμφανίζεται τακτικά ως το alter ego του, τη Nancy Clench Το Νοέμβριο του 1978, όταν γεννήθηκε η Davidson, η ομοφυλοφιλία δεν είχε ακόμη αποποινικοποιηθεί στη Σκωτία, πράγμα το οποίο επισήμανε πρόσφατα και η ίδια σε ομιλία της για την L.G.B.T. κοινότητα στο Κοινοβούλιο. Δεν ξέχασε να αναφερθεί στον εκλιπόντα πολιτικό του Εργατικού Κόμματος Robin Cook, χάρη στον οποίο η Σκωτία κατάφερε να ξεπεράσει τις συντηρητικές απόψεις της και να αλλάξει τη στάση της μέσω της τροποποίησης του νομοσχεδίου για την ποινική δικαιοσύνη που κατατέθηκε το 1980. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος που προβλέπει τους gay γάμους στη Σκωτία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2014.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

«Λέγανε ότι ήμουν και ντυμένη νυφούλα σε gay pride, θα πρέπει να απαντήσω;»

Απάντηση στις καταγγελίες του πρώην Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέα Βουδούρη για τη διαχείριση του προσφυγικού, έδωσε ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της ΝΔ αναφέρθηκε στις παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη από την θέση που του είχε ανατεθεί: «Ο κ. Βουδούρης, του ζητήθηκε η παραίτησή του, την έδωσε, έγινε αποδεκτή. Για εμένα έχει λήξει το ζήτημα. Προχωράμε στο πρόβλημα».
Μετά από αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Κυριαζίδη, ο Γιάννης Μουζάλας του απάντησε: «Δεν μπορεί να προσπαθώ να αποδείξω την αθωότητά μου για κάτι που είπε κάποιος. Δημοσίευμα με έχει κατηγορήσει ότι ήμουν και ντυμένη νυφούλα σε gay pride, θα πρέπει να απαντήσω;» διερωτήθηκε ο Γιάννης Μουζάλας και συνέχισε «Δεν ήταν απαραίτητο να υπογράψω αρμοδιότητες για τον κ. Βουδούρη, τις είχε εκ νόμου και δεν τις άσκησε σωστά, δεν θα ασχοληθώ άλλο, δεν θα απολογηθώ» τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι «Δεν υπάρχουν σκιές, δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις, και δεν καταθέσατε κανένα έγγραφο πλην του Μηταράκη για (το hotspot) τη ΒΙΑΛ και θα του στείλουμε τα έγγραφα».
Απαντώντας στον Άδωνι Γεωργιάδη, που κατήγγειλε τον συντονιστή στο hot spot του Σκαραμαγκά, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι ο εν λόγω άνθρωπος «πράγματι εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών», ωστόσο υποστήριξε ότι όλο αυτόν τον καιρό βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Θέλω να πάρω μέρος στο Gay Pride ακόμα κι αν πεθάνω»

Την ιστορία ενός ιρακινού γκέι ο οποίος βρήκε το κουράγιο να συμμετάσχει στο Gay Pride του Βερολίνου, παρά τις διώξεις που έχει υποστεί, παρουσιάζει το Channel 4 News. «Αυτός ο γκέι από το Ιράκ, επρόκειτο να υποστεί ομοφοβικό bylluing στους δρόμους του Βερολίνου», σημειώνεται στο ντοκιμαντέρ. «Δε μιλάω Αραβικά. Πάντα χρησιμοποιώ τα Αγγλικά γιατί αν μιλήσω Αραβικά θα βρεθώ σε μεγάλους μπελάδες», λέει ο νεαρός Bashar.
Όταν η κάμερα του Channel 4 News κλείνει, ένας άντρας αρχίσει και επιτίθεται λεκτικά στον νεαρό ο οποίος ζει στη γερμανική πρωτεύουσα τα τελευταία 3 χρόνια. Πολλά μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας σε Συρία και Ιράκ αναγκάστηκαν σε διωγμό εξαιτίας της «ιδιαιτερότητάς» τους. Ο Bashar περιγράφει πώς ένας από τους φίλους του υπέστη φρικτά βασανιστήρια: «Τον έδεσαν και άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι αρκετές φορές». Ο νεαρός φιλοξενείται σε ένα καταφύγιο για πρόσφυγες όπου διαμένουν ομοφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, λεσβίες και αμφιφυλόφιλοι. «Θέλω να πιάσω δουλειά και ένα μικρό σπίτι όπου θα αισθάνομαι ασφάλεια», εξομολογείται στη δημοσιογράφο.
Ο Bashar, πίσω στην πατρίδα του, υπήρξε ένα ανερχόμενο αστέρι της ποπ μουσικής σκηνής, αλλά η επιτυχία συνοδεύτηκε και από τη φήμη ότι ήταν ομοφυλόφιλος οπότε άρχισε να δέχεται απειλές για τη ζωή του. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρότι ήλπιζαν ότι στη Γερμανία θα έβρισκαν ένα ασφαλές καταφύγιο, διαψεύστηκαν. «Όλοι φοβόμαστε...Δε ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχονται στο καταφύγιο από αραβόφωνους. «Είμαι στο Βερολίνο, θέλω να είμαι ασφαλής. Έφυγα από τη Μέση Ανατολή για να είμαι ασφαλής», ομολογεί. Η κάμερα του Channel 4 τον ακολούθησε σε ένα κατάστημα όπου θα διάλεγε ρούχα για το Gay Pride στο Βερολίνο, αλλά μετά την επίθεση στο κέντρο αρχίζει και έχει δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο ο ίδιος δεν το βάζει κάτω. «Δε θέλω η ζωή μου να σταματήσει εξαιτίας τους. Θέλω να είμαι στο Pride ακόμα και αν πρόκειται να πεθάνω», λέει.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ομοφοβική επίθεση στο Μετρό εναντίον 17χρονων από οπαδούς της ΑΕΚ

Δυο 17χρονοι καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα φραστικής και σωματικής επίθεσης από οπαδούς της ΑΕΚ το Σαββάτο 22/10/2016.
Πιο συγκεκριμένα οι δυο μαθητές - ο Βασίλης Τ. και ο Βασίλης Λ. - βρίσκονταν σε συρμό του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση προς Κηφισιά όταν περί τις 19:30 μια ομάδα 30-40 μαυροντυμένων ατόμων με εμβλήματα της ΑΕΚ (κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια) επιβιβαστήκαν στο σταθμό «Βικτώρια» φωνάζοντας συνθήματα χτυπώντας και ταρακουνώντας το βαγόνι.
Όπως αναφέρει ο Βασίλης Τ. εκτιμά πως αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο φίλος του απλώς τον κρατούσε από το μπράτσο την ώρα που συζητούσαν και ίσως ότι η «έκφραση φύλου του, δεν εμπίπτει πιθανόν στην εικόνα της κοινωνίας για τον 'άνδρα'».
Τότε ένας σωματώδης εξ' αυτών άρχισε να βρίζει και να προσβάλει τους δυο νεαρούς ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τους χλευάζουν και να τους ρωτάνε «αν είναι πούστηδες».
Στην αντίδραση του Βασίλη Τ. να του πει «Σε παρακαλώ» και «μην ασχολείσαι μαζί μας», εκνευρίστηκε περισσότερο και πλησίασε απειλητικά. Όταν παρενέβησαν λεκτικά δυο επιβαίνουσες, ο οπαδός άρχισε να τις βρίζει και επιτέθηκε στον Βασίλη Τ. ρίχνοντας του 2 γροθιές στο κεφάλι ενώ οι υπόλοιποι που λίγο νωρίτερα χλεύαζαν προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν.
Ευτυχώς δε χτύπησε σοβαρά, και απομακρύνθηκε ενώ στην επόμενη στάση άλλαξε βαγόνι. Τα εν λόγω άτομα αποβιβάστηκαν στο σταθμό «Ειρήνη» όπου λίγη ώρα αργότερα ξεκινούσε ο αγώνας ΑΕΚ-Πανιώνιος. Αυτο αναφέρει δημοσίευμα απο την ιστοσελίδα omnia.
ΠΩΣ  ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Αρχικά να καλησπερίσω πριν μπω στο ψητό.
Θα ήθελα να εκφράσω την δυσφορία μου κυρίως σχετικά με την γνωστή ποιότητα των Ελλήνων φιλάθλων και την ανησυχία μου σχετικά την επικρατούσα στα γήπεδα κατάσταση, για την οποία η άποψη μου δεν βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες.
Εχθές λοιπόν επιβιβάστηκα στον Ηλεκτρικό με έναν συνομίληκο μου gay, του οποίου η έκφραση φύλου σημειωτέον,  δεν εμπίπτει πιθανόν στην εικόνα της κοινωνίας για τον "άνδρα" χωρίς να λέω φυσικά πως απαραίτητα συμπίπτει η δική μου. Σε κάποιο σταθμό, στο βαγόνι στο οποίο επεβαίναμε, μπήκε επίσης ομάδα 30-40 οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας, της οποίας το όνομα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφέρω, μαυροφορεμένων. Οι εν λόγω κυριολεκτικά χάλασαν τον κόσμο με συνθήματα και φωνές και κινήσεις που ταρακουνούσαν το όχημα ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες δίσταζαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους. Εμείς ήρεμοι και χωρίς καμμία πρόθεση για καβγά μιλούσαμε ενώ το άλλο παιδί απλά με έπιανε από το μπράτσο. Ξαφνικά ένας μεγάλος στο μέγεθος αγριεμένος τύπος άρχισε να εξαπολύει βρισιές και προσβολές προς εμάς ενώ οι υπόλοιποι τον συνόδευαν με ειρωνίες. Μας ρωτούσαν αν είμασταν π.......ς και εγώ απλά είπα "Σε παρακαλώ!"  και "Μην ασχολείσαι μαζί μας." Νευρίασε χειρότερα εν τω μεταξύ αυτός, ήρθε κοντά μου βρίζοντας εμένα αυτή τη φορά. Μια καθισμένη επιβαίνουσε του είπε να μας αφήσει και αυτός την έβρισε επίσης άσχημα ενώ μια ηλικιωμένη είπε "Έλεος πια". Ξαναγύρισε σε μένα και αυτή τη φορά δέχτηκα δύο γρονθιές στο αυτί, ευτυχώς ελαφρές, ενώ οι υπόλοιποι που πριν χλεύαζαν, προσπαθούσαν "να ημερεύσουν το θηρίο". Εν τέλει φύγαμε παραπέρα και μετά αλλάξαμε βαγόνι. Ευτυχώς αμφότεροι είμαστε καλά σωματικά τουλάχιστον και κάπως σοκαρισμένοι. Θα γίνει φυσικά καταγραφή στο "Πες το σ' εμάς".
(Φυσικά οποιαδήποτε πρόταση για δημοσιοποίηση του περιστατικού είναι τουλάχιστον καλοδεχούμενη. Στοπ στη σιωπή!)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι Singles είναι άτομα με ανικανότητα

Την πιθανότητα να συμπεριλάβει την ιδιότητα του άγαμου ή αλλιώς του single στους παράγοντες ανικανότητας εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, στα άτομα με ανικανότητα θα περιλαμβάνονται πλέον και όσοι δεν διαθέτουν ερωτικό σύντροφο.
Από τον ΠΟΥ αναφέρουν πως προχωρούν σε μια τέτοια "επανακατηγοριοποίηση" προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα σε άτομα που δεν είναι παντρεμένα, αλλά ούτε ζουν με κάποιον σύντροφο να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να γίνουν γονείς. Είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν ετερόφυλοι ή ομοφυλόφιλοι singles δικαίωμα σε επιδοτήσεις ή κρατική οικονομική βοήθεια για ενδεχόμενη εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Η κίνηση αυτή, που ουσιαστικά χαρακτηρίζει μια κοινωνική κατάσταση ως ανικανότητα, έχει προκαλέσει την αντίδραση δεκάδων φορέων και ανθρώπων που τη χαρακτηρίζουν παρεμβατική πέραν του δέοντος από έναν οργανισμό που θέτει παγκόσμια στάνταρ.

Δικαίωμα όλων των ατόμων να αποκτήσουν οικογένεια και αυτό περιλαμβάνει και τους άγαμους άνδρες, γυναίκες είτε είναι ετερόφυλοι, είτε ομοφυλόφιλοι

Για τον Δρ. David Adamson, ο οποίος εργάζεται στον ΠΟΥ και είναι ένας από τους συντάκτες αυτής της νέας πρότασης, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ιατρικής ισότητας. Όπως λέει "ο ορισμός της στειρότητας αναφέρεται τώρα με τέτοιο τρόπο που περιλαμβάνει τα δικαιώματα όλων των ατόμων να αποκτήσουν οικογένεια και αυτό περιλαμβάνει και τους άγαμους άνδρες, γυναίκες είτε είναι ετερόφυλοι, είτε ομοφυλόφιλοι". Όπως λέει με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται το δικαίωμα ενός ατόμου να αναπαραχθεί "είτε έχει, είτε έχει ερωτικό σύντροφο". Από τον ΠΟΥ αναφέρουν πως υπάρχουν χώρες που το πιστοποιητικό γάμου αποτελεί δικαιολογητικό προκειμένου να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στη δημόσια υγεία για υποβοήθηση στην αναπαραγωγή.

Μια ενοχλητική ανοησία που δεν δίνει απλά άλλο νόημα στον όρο στειρότητα, αλλά βάζει στην άκρη την φυσική διαδικασία και τη σημασία της φυσικής ερωτικής επαφής μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας

"Είναι μια ενοχλητική ανοησία που δεν δίνει απλά άλλο νόημα στον όρο στειρότητα, αλλά βάζει στην άκρη την φυσική διαδικασία και τη σημασία της φυσικής ερωτικής επαφής μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας" σημειώνει η Τζόζεφιν Κουινταβάλ ακτιβίστρια και επικεφαλής του οργανισμού "Ηθική στην αναπαραγωγική διαδικασία". 

Πώς ορίζεται η ανικανότητα;

Με τον όρο ανικανότητα ορίζουμε τη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον και την κοινωνία, που είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να περιορίζονται οι ευκαιρίες ισότιμης συμμετοχής του στη ζωή. Στην προκειμένη περίπτωση αυτή η ανικανότητα σχετίζεται με τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να αποκτήσει παιδιά, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ περιορίζεται από το γεγονός πως εκείνος είναι άγαμος και δεν διαθέτει ερωτικό σύντροφο.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Με μια γρήγορη αναζήτηση στην ελληνική πρακτική πάντως, φαίνεται πως ο στόχος του ΠΟΥ μπορεί πολύ απλά να επιλυθεί με λίγο πιο τολμηρές αποφάσεις από τα ίδια τα κράτη. Η Ελλάδα για παράδειγμα έχει από το 2011 καταργήσει το πιστοποιητικό γάμου από τα δικαιολογητικά για την δαπάνη της φαρμακευτικής αγωγής που προβλέπεται σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ προβλέπεται στην απόφαση πως γίνονται δεκτές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε παρένθετη μητρότητα και πιστοποιητικά από τράπεζα σπέρματος σε περίπτωση μη ύπαρξης πατέρα.
Δείτε παρακάτω τις "διαδικασίες έγκρισης εξωσωματικής γονιμοποίησης" όπως είχαν εκδοθεί με απόφαση του 2013:

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ GAY ΧΡΟΝΟΥ: Αντέχει η Αθήνα μελλοντικά γκέι δήμαρχο

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014 
 Εναν γκέι δήμαρχο της Αθήνας μπορεί κανείς να τον φανταστεί μόνο «εκ του αντιθέτου»: από φανταστικής σημασίας σενάρια, περιθωριακά σχόλια ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στρατευμένους εκπροσώπους της γκέι κοινότητας, από τους ελάχιστους στυλίτες του κινήματος, όπως ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, που τολμούν να δηλώσουν καθαρά και ξάστερα τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Στην Αθήνα ήδη το προεκλογικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά. Σκληρές δηλώσεις κατά του υποψηφίου για τη δημαρχία της Αθήνας Γρηγόρη Βαλλιανάτου έκανε η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι δεν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων που είναι ομοφυλόφιλος.
Η βουλευτής της ΝΔ κατηγουρούσε τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο ότι δημιουργεί κακή εικόνα για τους ομοφυλόφιλους και τον χαρακτήρισε ως «επαγγελματία ομοφυλόφιλο» που λειτουργεί ως «καρφί και ρουφιάνος». Μιλώντας στον Βήμα Fm η κυρία Πιπιλή είπε: «Θα πρέπει να μαζευτεί, να σταματήσει να δημιουργεί τέτοια εικόνα σε βάρος των ομοφυλοφίλων και να σταματήσει να έχει ως μοναδικό και αποκλειστικό επάγγελμα ότι ο ίδιος είναι ομοφυλόφιλος. Θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως καρφί και ρουφιάνος, καταδίδοντας χωρίς κουκούλα ποιοι άλλοι είναι ομοφυλόφιλοι ή όχι». Το παράδειγμα του εξωτερικού Οσα ξέρουμε ως υπάρχοντα παραδείγματα γκέι πολιτικών προέρχονται από αλλού, δηλαδή από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, με τον δήμαρχό του Μπερτράν Ντελανοέ να δηλώνει ανοιχτά ότι είναι γκέι ακολουθώντας το παράδειγμα του δημάρχου του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ ή από το Χιούστον με την Ανίς Πάρκερ και τη Νέα Υόρκη με τον Μπιλ Ντε Μπλάζιο, τη μοναδική ίσως πόλη με πρόδηλη ευαισθησία σε θέματα σεξουαλικής ή φυλετικής ταυτότητας και άπειρους γκέι υποψήφιους. Αντίθετα, η εικόνα ενός δημάρχου που θα περιδιαβιάζει τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγκαζέ με τον σύντροφό του δεν μπορεί ακόμα να καταγραφεί σε ένα πιθανό σενάριο στη δημόσια σκηνή της δικής μας πόλης - πόσο μάλλον της χώρας. Στην ελληνική ιστορία το μόνο που μπορεί να ειπωθεί αναφορικά με την ομοφυλοφιλική δημόσια αφήγηση στην καρδιά της πόλης είναι οι βόλτες του αισθαντικού Λόρδου Βύρωνα στα στενά της Πλάκας και όσα καταγράφει ο Πλάτωνας για τις ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ αγοριών στην παλαίστρα ή στο εκάστοτε συμπόσιο (το ομώνυμο έργο συνιστά τον κατεξοχήν ύμνο στον ομοφυλοφιλικό έρωτα). Αλλά και πάλι όλα υπακούν στα κελεύσματα ενός άγραφου νόμου που δεν δέχεται εξαιρέσεις. Ακόμη κι αν κάποιοι φαντάζονται ότι υπάρχουν εκπρόσωποι του δημόσιου βίου που έχουν εκφράσει ανοιχτά τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις, δύσκολα το βλέπουν να συμβαίνει και σε επίπεδο πολιτικού βίου. Η αρχή που επικρατεί στην Ελλάδα είναι «ποτέ μη μιλάς στον Τύπο, μη βγάζεις άχνα». Ενδεχομένως, ο εκάστοτε πολιτικός να φαντάζεται ότι εκτός από τη δημόσια διαπόμπευση έχει να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο της απώλειας ψήφων. Τα παραδείγματα από την πραγματικότητα είναι άπειρα - πρόσφατη ήταν η δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου κατά του φιλιού μεταξύ ανδρών την ημέρα των Θεοφανίων. Οι εξαιρετικά προσωπικοί φόβοι -ο φόβος της εξαίρεσης, του τι θα πει ο περίγυρος και η οικογένεια- γίνεται έτσι καθολικός κανόνας, ο κανόνας των κανόνων για οποιαδήποτε σχέση, η μοναδική προϋπόθεση για να μείνει κανείς αλώβητος στο υποκριτικό πεδίο που λέγεται ελληνική πολιτική σκηνή. «Και τι μας ενδιαφέρει η σεξουαλική προτίμηση του μελλοντικού δημάρχου;» θα ρωτήσει κάποιος. Ενδιαφέρει, γιατί φανερώνει δημόσιο ανάστημα, θάρρος σε σχέση με την ανάληψη ευθύνης απέναντι στους όποιους εκβιασμούς, απόφαση να συγκρουστεί κανείς αν χρειαστεί για τα όσα θεωρεί σεβαστή του υπόθεση. Η αντίθετη άποψη δημιουργεί μια μακρά ιστορία με οριστικούς και αμετάκλητους συμβιβασμούς, πεισματικές σιωπές, αποσιωπήσεις. Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος -όχι άδικα- υποστήριξε ότι εσκεμμένα επέλεξε αυτή τη δεδομένη συγκυρία της υποψηφιότητάς του για να δηλώσει ανοιχτά ότι είναι φορέας του HIV, επειδή ακριβώς ξέρει ότι πολλοί θα το χρησιμοποιήσουν ως όπλο εκβιασμού εναντίον του. Ενας πολιτικός ενδεχομένως να υποκύψει σε αντίστοιχους εκβιασμούς στην προσπάθειά του να αποκρύψει το γεγονός ότι οι προσωπικές του σεξουαλικές προτιμήσεις διαφοροποιούνται απ’ αυτές των ψηφοφόρων του, κάτι που τον καθιστά ευάλωτο σε αλλότρια συμφέροντα και ύποπτες πιέσεις. Σε μια χώρα όπου η έννοια της πολιτικής ευθύνης είναι μάλλον αμελητέα, η έννοια της δημόσιας τοποθέτησης είναι αντίστοιχα παραγνωρισμένη. Ενώ στη Γαλλία κάτι τέτοιο συνέβη άνετα με τον Ντελανοέ που υποστήριξε δημόσια τις σεξουαλικές επιλογές του, στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι οι πολιτικοί που έχουν δηλώσει ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι είναι γκέι ή που έχουν σπεύσει να συμπαρασταθούν σε γκέι ακτιβιστές. Η Μαρία Δαμανάκη ήταν από τις πρώτες πολιτικούς που συμπεριέλαβαν εκπροσώπους της ΛΟΑΤ κοινότητας -δηλαδή Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και τρανσεξουαλικά άτομα- στα ψηφοδέλτιά τους, για να ακολουθήσει αμέσως μετά ο Σπύρος Βούγιας σε ανάλογη υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επρεπε να μεσολαβήσει μια επταετία για να υπάρξει το παράδειγμα του συνδυασμού της Ανοιχτής Πόλης που συμπεριέλαβε την Ευαγγελία Βλάμη στα ψηφοδέλτιά της και άλλα δύο χρόνια για να πράξουν αντίστοιχα οι Οικολόγοι Πράσινοι με τον Νίκο Μυλωνά και τη Σοφία Σκουλίδη. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τις δειλές αυτές υποψηφιότητες, η μοναδική περίπτωση θαρραλέου εκπροσώπου της ΛΟΑΔ κοινότητας παραμένει αυτή του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, ο οποίος κατεβαίνει με τον συνδυασμό της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Εξαρχής ο Βαλλιανάτος ήταν υπέρμαχος του «outing», όπως αποκαλείται ο όρος της δημόσιας δήλωσης αναφορικά με το θέμα των σεξουαλικών προτιμήσεων, και το έκανε από την πρώτη στιγμή που υπηρέτησε -αρχικά ως σύμβουλος, κατόπιν ως πολιτευτής και τώρα ως υποψήφιος δήμαρχος- τη δημόσια σφαίρα. Ακόμα και στο καλλιτεχνικό κομμάτι το θέμα του outing παραμένει μια προβληματική περίπτωση, αφού με εξαίρεση τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ελάχιστοι παραδέχονται δημόσια τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Γιατί όμως; Διότι προφανώς δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος στον βαθμό που ακόμα και ομοφυλόφιλοι καλλιτέχνες στοχοποιούνται, με αποτέλεσμα η αποκάλυψη της σεξουαλικής τους ταυτότητας να θεωρείται ταμπού ακόμη και για την πανεπιστημιακή ή ακαδημαϊκή κοινότητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ποιητή Κ. Π. Καβάφη που δεν εξεταζόταν ποτέ σε σχέση με τα πιο ερωτικά ποιήματά του, καθότι καταδείκνυαν προτιμήσεις σε ερωτικούς παρτενέρ του ιδίου φύλου, ενώ μόλις φέτος είδαμε πανεπιστημιακούς να τοποθετούνται δημοσίως για την ομοφυλοφιλία του ποιητή σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Στέγη. Ας μην ξεχνάμε ότι δέκα χρόνια πριν το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στο MEGA για το πολύκροτο φιλί στο «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ενώ αντίστοιχα πρόστιμα και απαγορεύσεις επιβάλλονταν και σε άλλα κανάλια κάθε φορά που ακουγόταν ο χαρακτηρισμός «γκέι». Σε πολιτικό επίπεδο -και δη δημόσιας αρχής- τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς άπειρα είναι τα παραδείγματα πολιτικών που έχουν εκφράσει ομοφοβικές θέσεις -και όχι μόνο- από την ακροδεξιά παράταξη. Το πρόσφατο παράδειγμα δημοσιογράφων φιλικά προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ανάρτησαν ομοφοβικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χαρακτηριστικό, όπως αντίστοιχα είναι και τα κείμενα για την τραβεστί και ακτιβίστρια Πάολα και τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο που φιλοξενήθηκαν σε μέσα της Αριστεράς. Το μέγα ερώτημα επομένως παραμένει: κατά πόσο θα ανεχόμασταν έναν γκέι δήμαρχο στην πρωτεύουσα της χώρας και πόσο ομοφοβικοί είμαστε στ’ αλήθεια;
Ταμπού η σεξουαλικότητα
Ειδικά στην περίπτωση των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο της Αθήνας τα φώτα δεν πρέπει να πέφτουν μόνο στον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, σε έναν αναφανδόν ακτιβιστή του γκέι κινήματος, αλλά σε κάποιον υποψήφιο που δεν θα είχε το θάρρος να δηλώσει δημόσια τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, όπως συμβαίνει σε άλλους κραταιούς δήμους του πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σημερινού δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο ο οποίος δεν εξελέγη βάσει του συγκροτημένου του προγράμματος, αλλά του ριζοσπαστικού του πνεύματος ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα σεξουαλικής ταυτότητας. Ο πρώτος Δημοκράτης δήμαρχος του Μεγάλου Μήλου είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανή η οποία κάποτε υπήρξε βασική εκπρόσωπος του γκέι κινήματος και λεσβία, κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του. Ο σημερινός δήμαρχος ουδέποτε απέκρυψε αυτή τη λεπτομέρεια, αντιθέτως λέγεται ότι τη χρησιμοποίησε προς άγραν περισσότερων ψήφων σε μια πόλη που πάντοτε ήταν συνυφασμένη με την ανοχή που έδειχνε σε πάσης φύσεως μειονότητες. Κατά τα άλλα, στην Ελλάδα του 2014 το θέμα της σεξουαλικότητας παραμένει ταμπού. Τι θα γινόταν φέρ’ ειπείν αν κάποιοι από τους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας (από τον Νικήτα Κακλαμάνη μέχρι τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη) δήλωναν ότι δεν είναι θιασώτες της ετεροφυλοφιλικής ερωτικής σύζευξης και γιατί κάτι τέτοιο να μην είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία; Δύσκολα μπορεί κανείς, για παράδειγμα, να φανταστεί τους εκπροσώπους για τη δημαρχία της Αθήνας να υποστηρίζουν κάποιας μορφής outing - στον βαθμό που το κοινό δεν εγκρίνει τέτοιου είδους επιλογές. Και παρότι κάποιοι είναι χαρακτηριστικά ευγενείς και ευειδείς με προοδευτικό πνεύμα και συγκεκριμένες καλλιτεχνικές προτιμήσεις, δύσκολα θα υποστήριζαν τέτοιου είδους κινήσεις - ακόμη κι αν πολιτεύονται σε μια πόλη ανοιχτή που για πρώτη φορά διαθέτει γκέι στέκια, καταχώρηση καταστημάτων σε σχετικές ιστοσελίδες και μια πολύχρωμη σημαία να ανεμίζει στην «παρέλαση περηφάνιας» που έγινε για μια ακόμη φορά στο κέντρο της Αθήνας. Οσο για τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, είναι αλήθεια πως είναι ο πρώτος άρχοντας της πόλης που δείχνει ιδιαίτερη θέρμη στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων κάνοντας και σχετικές δηλώσεις συμπαράστασης προς τους διοργανωτές του πρόσφατου Athens Pride.
Σε αντίθεση, δηλαδή, με τον προγενέστερο δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει την αιγίδα του δήμου για την πρώτη διοργάνωση του Gay Pride φοβούμενος τις αντιδράσεις και δεν εμφανίστηκε καν στην εκδήλωση, o Καμίνης ως πρώην Συνήγορος του Πολίτη δείχνει να υποστηρίζει κάθε μορφής αυτενέργεια. Σε μια χώρα που ακόμη και οι ομοφυλόφιλοι αποδεικνύονται, κατά παράδοξο τρόπο, ομοφοβικοί προκειμένου να συγκαλύψουν την ταυτότητά τους, δεν είναι να απορεί κανείς που υπάρχει αυτή η διάχυτη φοβία ειδικά σε επίπεδο δημαρχίας. Εύλογα, λοιπόν, ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αναρωτιέται σχετικά: «Γιατί να μην έχουμε γκέι δήμαρχο αν το επιθυμεί ο ελληνικός λαός; Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι άσπρη ή μαύρη γάτα, αλλά τη γάτα που θα μπορεί να τρώει τα ποντίκια, δηλαδή έναν καλό δήμαρχο. Αλλωστε δημάρχους με δεδηλωμένες τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις νομίζω ότι διαθέτουν πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου. Οσο για το αν είμαστε ομοφοβικοί, δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ. Είμαστε ένας άκρως συντηρητικός λαός με τάσεις που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής».
 Το νομικό πλαίσιο
Οταν ένας καλλιτέχνης σαν τον Δημήτρη Πιατά αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ομοφοβίας, δεν είναι να απορεί κανείς για τις καταδικαστικές αποφάσεις όσον αφορά στο επίπεδο ανοχής της διαφορετικότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων που βαραίνουν τη χώρα. Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες -αν όχι η μόνη- που δεν έχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στην προσβολή των σεξουαλικών προτιμήσεων του ατόμου, με αποτέλεσμα κάποιος να πρέπει να προσφύγει στη νομοθεσία περί διακρίσεων στον χώρο εργασίας, αν θέλει να καταγγείλει μια τέτοια είδους παρενόχληση ή ρατσιστική συμπεριφορά. Υπάρχει, όπως μαθαίνουμε, ήδη ένα δεδικασμένο στη Θεσσαλονίκη για απαγόρευση εισόδου γκέι πελάτη σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης με αποζημίωση 1.000 ευρώ, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου υπεγράφη στις Βρυξέλλες ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που περιλαμβάνει τον «σεβασμό σε τέτοιου είδους δημόσιες εκδηλώσεις όπως οι παρελάσεις περηφάνιας», το οποίο ψηφίστηκε ευτυχώς από το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών - μια κίνηση ιδιαίτερα θετική για το μέλλον. Σχετικά με το θεσμικό-νομικό πλαίσιο της ανοχής των ομοφυλόφιλων, αλλά και την πιθανότητα να έχουμε δηλωμένα γκέι δήμαρχο Αθήνας, ρωτήσαμε τον δικηγόρο Αθηνών και νομικό σύμβουλο Χρήστο Γραμματίδη, ο οποίος ειδικεύεται παράλληλα σε θέματα κοινωνικού δικαίου: «Δυστυχώς, δεν θεωρώ εφικτό να εκλεγεί στο άμεσο μέλλον δήμαρχος στην Αθήνα ένα ανοιχτά (out) LGBT, ελληνιστί ΛΟΑΤ, άτομο. Ο λόγος είναι ότι είμαστε ομοφοβική κοινωνία. Η Εκθεση του 2007 του Οργανισμού Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ε.Ε. για την ομοφοβία στην Ελλάδα (διαθέσιμη εδώ: http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/320-FRA-hdgso-NR_EL.pdf ) επισημαίνει ότι οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό είναι κυρίως: (α) ο κυρίαρχος ρόλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία και η καθαρά ομοφοβική στάση της, (β) η macho και ομοφοβική συμπεριφορά της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών, (γ) η αρνητική παρουσίαση από τα μέσα ενημέρωσης, (δ) ο ρόλος της αστυνομίας που δεν προστατεύει επαρκώς τα θύματα εγκλημάτων ομοφοβικού μίσους, ούτε κάνει διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών, (ε) η απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και (στ) η άρνηση όλων των κυβερνήσεων στα αιτήματα των ΛΟΑΤ για σχετική νομοθεσία προστασίας τους». Οπότε δεν είναι να απορεί κανείς που οι ομοφοβικές αντιδράσεις αναγκάζουν τους υποψήφιους να τηρούν σιγήν ιχθύος και να μετατρέπονται, ενίοτε, σε καρχαρίες όταν τους εξαναγκάζουν σε σχετικές δηλώσεις. Προτιμούν να μην παίρνουν σαφή θέση - με εξαίρεση τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Καμίνη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος στο πλαίσιο των κεντρικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ανοχής των μειονοτήτων αγνοώντας προφανώς τις δημόσιες θέσεις άλλων εκπροσώπων του κόμματός του. Στην περίπτωση του Αρη Σπηλιωτόπουλου καταγράφονται απλώς κάποιες αξεδιάλυτες δηλώσεις αναφορικά με το θέμα και καμία σαφή δημόσια θέση. Οσο για το ΚΚΕ, δεν έχει καταφέρει να τοποθετηθεί επαρκώς το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Ανεκτικός σε τέτοια ζητήματα είναι ο παρ’ ολίγον υποψήφιος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος στο παρελθόν υποστηρίχτηκε από μεγάλο κομμάτι της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Οσο για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, είναι γνωστές οι δημόσιες θέσεις τους περί ομοφυλοφυλίας - για το κόμμα του Πάνου Καμμένου η ομοφοβία δεν συνιστά καν πρόβλημα. Για κάποιους όμως πολιτικούς αλλά και ψηφοφόρους το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας ή της ετεροκανονικότητας δεν πρέπει να συνιστά πολιτικό ζήτημα. Η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη μάς δήλωσε ότι δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε είδη, αλλά «σε πραγματικούς ανθρώπους με ευαισθησίες και ακέραιη ηθική, η οποία δεν άπτεται των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Γι’ αυτό κανέναν ρόλο δεν παίζει η προσωπική ζωή εφόσον δεν καταρρίπτονται ηθικές αξίες αλλά η διαθεσιμότητα», δηλώνει σχετικά η γνωστή ηθοποιός. «Το τι συμβαίνει γενικότερα στην κοινωνία και άρα το πόσο προηγμένοι είμαστε ως λαός δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Εμένα πάντως κάτι τέτοιο δεν με πειράζει».
Δημόσια έκθεση και κοινωνική ανεκτικότητα
Η γενικότερη απαισιοδοξία αναφορικά με το ζήτημα της δημόσιας έκθεσης έχει κάποια ερείσματα και αυτά υπερβαίνουν σίγουρα το επίπεδο της έκθεσης του Ελσίνκι (όπως μας την κατέθεσε σχετικά ο κ. Γραμματίδης). Ελάχιστοι ήταν οι δήμαρχοι στην Ιστορία της Αθήνας από το 1822 μέχρι σήμερα που ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε σχέση με τις θέσεις της ανοχής της όποιας διαφορετικότητας: δεν είναι πολύ καιρός που το ζήτημα του outing εκλαμβάνεται ως πολιτική στάση. Ωστόσο, ο Αντώνης Τρίτσης ήταν ανεκτικός σε ζητήματα μειονοτήτων, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη είχε υποστηρίξει, ως έναν βαθμό, αντίστοιχες κινήσεις - οι μοναδικές ίσως εξαιρέσεις στην ιστορία της δημαρχίας της Αθήνας. Ως βέρα Αθηναία, η Μιμή Ντενίση έχει παρακολουθήσει το ζήτημα της εναλλαγής των προσώπων στον θώκο της δημαρχίας από κοντά, αλλά και από τη βεράντα του σπιτιού της στο Πεδίον του Αρεως, γι’ αυτό και δεν δίστασε να μας αντιστρέψει το ερώτημα περί ενδεχόμενης εκλογής ενός γκέι δημάρχου, επιμένοντας πως «το ζήτημα είναι να έχουμε έναν δήμαρχο έξυπνο, δημιουργικό και έτοιμο να ανοιχτεί σε πολλούς τομείς. Η Αθήνα έχει να λύσει σοβαρά προβλήματα όπως το κακό χάλι του Πεδίου του Αρεως που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου. Επομένως, δεν μας ενδιαφέρει αν το άτομο που θέτει υποψηφιότητα είναι των σεξουαλικών μας προτιμήσεων ή αυτών των πολλών, αλλά αν έχει τα φόντα και τη διάθεση να αφήσει κάποιο έργο. Αλλωστε νομίζω ότι εν έτει 2014 έχει κατακτηθεί η αυτονομία και η ανεξαρτησία της προσωπικής ζωής σε όλα τα επίπεδα. Για εμένα, η ομοφοβία είναι ισάξια του ρατσισμού και επομένως κατακριτέα».
Αντίστοιχες θέσεις φαίνεται να κρατά αναφορικά με το ζήτημα και η γνωστή ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Χριστίνα Αντωνοπούλου, η οποία εμμένει στο γενικότερο προφίλ του υποψήφιου δημάρχου, θεωρώντας ότι οι κοινωνικές προκαταλήψεις είναι πολλών ειδών και υπερβαίνουν το ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων: «Με τα προβλήματα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία το λιγότερο που μπορεί να την απασχολεί είναι το θέμα του δημάρχου. Δεν νομίζω καν ότι τίθεται ως υπαρξιακό θέμα στη ζωή των Αθηναίων αν ο δήμαρχος είναι ομοφυλόφιλος ή όχι. Νομίζω ότι μας απασχολούν άλλα στοιχεία και άλλες προδιαγραφές για το ποιος θα αναλάβει κάποιο πόστο. Αυτό που τους απασχολεί πλέον είναι το θέμα της επιβίωσης και της εξασφάλισης της δυνατότητας να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως πολίτες και οικογενειάρχες. Υπάρχει μια προκατάληψη, ένας ρατσισμός ότι ένας ομοφυλόφιλος είναι πιο ευάλωτος σε σοβαρά θέματα. Πρόκειται για κοινωνική προκατάληψη. Ενδεχομένως να έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά, όπως έχουν αντίστοιχα υπάρξει το ενδεχόμενο ένας ωραίος άνδρας ή μια ωραία γυναίκα να είναι ευάλωτοι σε ένα υπουργείο. Τέτοια θέματα υπάρχουν πάντα στην κοινωνική ζωή. Αναρωτιέμαι γιατί μας απασχολεί τώρα αναφορικά με την περίπτωση ενός δημάρχου και δεν μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν αναφορικά με κάποιον υπουργό ή πρωθυπουργό». Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με καχυποψία το ζήτημα της δημόσιας δήλωσης και θεωρούν προβληματικό το ζήτημα της σύνδεσης της πολιτικής με τη σεξουαλική ζωή. «Θεωρώ εντελώς ρατσιστικό το να εξετάζουμε αν ο άλλος είναι γκέι ή όχι προκειμένου να ασχοληθεί με τα κοινά», μας λέει σχετικά η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη. «Εχω πολλούς φίλους γκέι που εκτιμώ ιδιαίτερα και είναι άνθρωποι με πολλές αρετές, υψηλή αισθητική και προχωρημένο πνεύμα. Συν τοις άλλοις, διαθέτουν και ιδιαίτερα ξεχωριστές ικανότητες. Οπότε γιατί να μη δώσουμε την ευκαιρία σε έναν Γρηγόρη Βαλλιανάτο, ο οποίος μπορεί να έχει και την ικανότητα αλλά και το κέφι να πάει τα πράγματα παρακάτω; Μπορεί να είναι και μια ευκαιρία να φυσήξει ένας αέρας ανανέωσης στην πόλη. Ας πάψουμε επιτέλους να είμαστε ομοφοβικοί και να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα σπασμωδικά και με φόβο». Προκαταλήψεις και ρατσισμός
Δεν μπορεί, επομένως, να συμβιβάσει κανείς εύκολα από τη μια την εικόνα ενός κοσμοπολίτη, γκέι δημάρχου και από την άλλη τον επιθετικό πολέμο από συγκεκριμένη ομάδα στο πλαίσιο μιας επιθετικής ετεροκανονικής κοινωνίας που καταφρονεί τέτοιου είδους ζητήματα ως ελαφρά. Ο Γιάννης Μπουτάρης μπορεί να παραχωρεί συνεντεύξεις υπέρ του θέματος στο περιοδικό με τον προχωρημένο τίτλο «Screw» αλλά στην Αθήνα τέτοιου είδους τοποθετήσεις σπανίζουν ακόμη και ανάμεσα στα δημόσια πρόσωπα. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου που προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων επειδή τοποθετούνταν κατά του γάμου γκέι ζευγαριών. Αντίστοιχα ομοφοβικό χαρακτήρισαν τον Πέτρο Τατσόπουλο στο παρελθόν επειδή θίχτηκε όταν του επιτέθηκαν σε σχέση με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής (και εκείνος απάντησε με τη γνωστή δήλωση περί της μισής Αθήνας), αν και ο ίδιος κατά καιρούς έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων σε πολλαπλά επίπεδα.
Πολλές φορές λοιπόν τέτοια ευαίσθητα ζητήματα προκαλούν υπερβολικές αντιδράσεις δείχνοντας με το δάχτυλο ανθρώπους που ενδεχομένως να μη μιαίνονται από την αμαρτία της ρατσιστικής φοβιστικής προβολής. Αλλά η αδυναμία δημόσιας τοποθέτησης παράγει συνενοχή, την ώρα που η νωθρότητα και ο φθοροποιός εθισμός στην αδιαφορία απλώνονται παντού επιτρέποντας να καλλιεργηθούν σκοτεινές δυνάμεις αντίδρασης που οργανώνουν επιθέσεις σε γκέι στέκια στα πέριξ της Ομόνοιας, στα δημόσια πάρκα ή σε γνωστά στέκια. Την επιστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον συντηρητισμό, στον ρατσισμό και την ομοφοβία επικαλείται και ο ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης: «Πιστεύω ότι είναι καιρός επιτέλους ο Ελληνας να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα. Να αφήσει ό,τι ρατσιστικό τον διακατέχει πίσω του. Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας με ενδιαφέρει να ξέρει καλά την πόλη, να αγαπά την πόλη και όχι μόνο τον εαυτό του, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά να σέβεται τη διαφορετικότητα. Παρ’ όλα αυτά η σεξουαλική επιλογή του υποψήφιου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνιστά κριτήριο επιλογής της ψήφου. Αυτό που θα πρέπει να είναι το κατεξοχήν κριτήριο είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δηλώνει ευθαρσώς και κατηγορηματικά ο γνωστός τραγουδιστής και ηθοποιός.
Κατά βάση, αυτό που πρέπει να δούμε είναι πόσο αντέχουμε εμείς το ενδεχόμενο της δημόσιας παραδοχής ότι «ναι, διεκδικώ τη δημαρχία και είμαι ομοφυλόφιλος». Να σκεφτούμε αν μια τέτοια παραδοχή και όχι μόνο από έναν υποψήφιο αλλά και από άλλους θα δημιουργούσε αντιδράσεις που θα συγκλόνιζαν τον μέσο ψηφοφόρο, ο οποίος δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι ο εκλεκτός της πόλης διαθέτει άλλου είδους προτιμήσεις από τις δικές του. Ενας Βαλλιανάτος δεν φτάνει για να φέρει τη (σεξουαλική) άνοιξη και το παράδειγμά του θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι υποψήφιοι ή πολιτικοί πέρα από τον χώρο του ακτιβισμού που μέχρι τώρα κρατάνε κρυφή τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Οπως έλεγε κάποτε και σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Χρήστος Λούλης, «αυτό που πρέπει να ψάξουμε είναι τον ρατσιστή που κρύβουμε μέσα μας» - και γιατί όχι να τον σκοτώσουμε για πάντα.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

H TAINIA ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Beneath the Skin (2015) γεμάτη αισιοδοξία στο τέλος

Χτισμένο πάνω στα καλλιτεχνικά θεμέλια του όμορφης περιοχής του Χάλιφαξ που βρίσκεται στη Νότια Scotia μας μεταφέρει μια ακόμα ρομαντική ταινία αλλά γεμάτη από τα προσωπικά βιώματα των πρωταγωνιστών της
.Γυρισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά από την πρώτη στιγμή η ταινία θα σας κερδίσει χάρη στην σκηνοθεσία με τον ανεπανάληπτο δίδυμο Michael Mackinnley και φυσικά τον Aaron Ellis που αποτυπώνει στο φίλμ την ιστορία ενός Βρετανού Φοιτητής ο οποίος όπως μετακομίζει αναγκαστικά στον Καναδά μετά το θάνατο της μητέρας του. Εκεί τελικά συναντά ένας επίδοξος Αμερικανός καλλιτέχνης που μιλούν για τα προσωπικά τους δράματα.
Η ταινία δεν αναδεικνύει μόνο την ρομαντική ιστορία που έχει ένα όμορφο τέλος αλλά κυρίως τις διακυμάνσεις της ζωής των χαρακτήρων μέσα από ιστορίες που δείχνουν ότι τα προσωπικά στοιχεία του καθενός είναι ταυτόσημα με άλλα άτομα. Για τον λόγο αυτό η ταινία βραβεύτηκε σε διεθή φεστιβάλ και μάλιστα κέρδισε το κοινό αλλά κυρίως και τον τύπο τόσο σε Αγγλία όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού...
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ Here OR Here

Νομοσχέδιο για νομική αναγνώριση φύλου ζητά η ACCEPT – LGBT Κύπρου

Έκκληση προς την Κυβέρνηση, όπως αρχές του 2017 καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, απηύθυνε την Πέμπτη στο πλαίσιο του διαλόγου με τους Προέδρους ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που διεξήχθη στο πανευρωπαϊκό συνέδριο ILGA Europe, που διοργανώνει στην Κύπρο ο ACCEPT Κύπρου, ο Πρόεδρος της ACCEPT – LGBT Κώστας Γαβριηλίδης.
Ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε πως εάν κατατεθεί νομοσχέδιο αρχές του έτους, θα υπάρχει έξωθεν καλή μαρτυρία για τη συζήτηση των δικαιωμάτων των LGBT που θα διεξαχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του ιδίου συνεδρίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως θα εγγράψει προς συζήτηση στην Επιτροπή το θέμα των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ.
Οι ηγέτες των 3 κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησαν ότι απομένουν πολλά να γίνουν σε νομοθετικό επίπεδο και πολύ περισσότερο σε επίπεδο διαπαιδαγωγήσης της κοινωνίας ώστε να πληρωθεί ο χρόνος που τα ΛΟΑΤ άτομα θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και της ίδιας αποδοχής με όλους τους άλλους πολίτες. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει ως πρόταση νόμου, την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την πολιτική συμβίωση, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, ώστε να κατοχυρώνεται η τεκνοθεσία σε ζευγάρια που συμβιώνουν υπό το νομικό καθεστώς της πολιτικής συμβίωσης. Πέραν το ζητήματος της τεκνοθεσίας, την νομική αναγνώριση φύλου, ηγέρθη από τον Πρόεδρο της ACCEPT – LGBT, η δυσμενής διάκριση – εξαίρεση, από το νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο κ. Γαβριηλίδης παρατήρησε ότι από το 2011 που συστάθηκε η ACCEPT – LGBT μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε μεγάλη διαφορά στα δικαιώματα και την κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤ ατόμων στην κυπριακή κοινωνία. Στην Κύπρο υπάρχει ακόμα στίγμα, παρόλο ότι δεν υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις βίας, είπε αναφέροντας πως ωστόσο συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν περιστατικά βίας έστω και αν είναι μεμονωμένα. Το 2014 με την πορεία υπερηφάνειας διαπιστώσαμε ότι η κοινωνία ήταν σε πιο καλή θέση από ό,τι πιστεύαμε, συνέχισε προσθέτοντας πως διαπιστώθηκε ότι περισσότερο “κλειδωμένοι” ήταν οι πολιτικοί. Ανέφερε περαιτέρω ότι επιβάλλεται η νομική αναγνώριση του φύλου, ώστε αυτή να αποσυνδεθεί από τις ιατρικές βεβαιώσεις και μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία απόντος νομικού πλαισίου μπορεί να διαρκέσει και δεκαετίες για όσους επιλέγουν την αλλαγή φύλου. Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ακόμα ότι έχει παρατηρηθεί πως σε σχολεία εκπαιδευτικοί χωρίς να υφίσταται λόγος καταφέρονται σε βάρος των ομοφυλοφίλων.
Σε ό,τι αφορά τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ότι το παρόν νομικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες δεν επιβάλλει όπως ο θετός γονέας συμβιώνει με παραδοσιακό γάμο και άρα μπορεί και άγαμος αιτητής να καταστεί θετός γονέας, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως η τεκνοθεσία στο πλαίσιο της πολιτικής συμβίωσης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ιδίου δικαιώματος καθώς αυτό θα έλκει δικαιώματα και από τους δύο συμβιούντες που το τεκνοθέτησαν. Περαιτέρω απευθυνόμενος προς τους ηγέτες των τριών κομμάτων ρώτησε ποιο από τα κόμματα μας έχει ανοικτά μέλη του ΛΟΑΤ, και ανέφερε ότι προσδοκούμε να δούμε όπως τη ΝΕΔΗΣΥ και ΔΗΣΥ- ΛΟΑΤ. Ανέφερε επίσης ότι και οι συντεχνίες θα πρέπει να λάβουν πρόνοιες ώστε να προστατεύσουν και τα εργασιακά δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως εκτιμάται ότι το 10% του πληθυσμού είναι ΛΟΑΤ. Σε ότι αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως αυτή θα θεσμοθετεί το δικαίωμα του ατόμου που θέλει να αλλάξει τα ληξιαρχικά του στοιχεία, στο φύλο και στο όνομα που πιστεύει ότι ανήκει.
 Σε δήλωση μετά τη συζήτηση ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι διαπιστώθηκε ότι τα βασικά αιτήματα της ACCEPT – LGBT τυγχάνουν στήριξης από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Πολιτικής Συμβίωσης, είπε πως με βάση την αναφορά, του Υπουργού Εσωτερικών (χθες Τετάρτη) έχουν καταχωρηθεί 70 Σύμφωνα Πολιτικής Συμβίωσης από την αρχή του χρόνου και παρατήρησε πως οι φόβοι που εκφράστηκαν πριν την ψήφιση του νόμου διαψεύστηκαν και το μόνο που συνέβη είναι ότι ζούμε σε μια πιο δίκαιη χώρα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη τον κ. Γαβριηλίδη για το γεγονός ότι η ACCEPT – LGBT φιλοξενεί το πανευρωπαϊκό συνέδριο, παρατηρώντας ότι είμαστε μικρή χώρα και ο συντηρητισμός είναι αντιστρόφως ανάλογος με το πληθυσμιακό μέγεθος.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΩΣ 26/10

Το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 39ου Φεστιβάλ και τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι σινεφίλ της Αθήνας. 
Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων περιοδεύει με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου: Από τις Κυκλάδες και την Μακεδονία, έως το Σίδνευ της Αυστραλίας.
Πρώτος σταθμός του φετινού ταξιδιού του Φεστιβάλ Δράμας, η στέγη του «Τριανόν» Στις 20-26/10 στο «Τριανόν» οι φίλοι της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το φετινό πρόγραμμα. 
Το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έδωσε και φέτος το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν  στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.
  Μιλώντας  ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι φέτος ήταν η χρονιά με τις περισσότερες συμμετοχές. 
 Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος επιλέχθηκαν 62 ταινίες που διεκδίκησαν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Συμμετείχαν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι.
  Να θυμίσουμε πως μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Αλέξανδρος Μαραγκός για τον «Κύβο» του ενώ τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε ο Ντίνος Παναγόκος για το «Νανούρισμα της Μαρίας»
 Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίστηκαν, είναι ανεξάρτητες - στην συντριπτική πλειονότητά τους - παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.

Κρίση και προσφυγικό είναι εδώ

  Είναι φανερό πως η οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Το θέμα της αυτοκτονίας μοιάζει να απασχολεί αρκετούς αυτήν την χρονιά.
  «Για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στην θεματολογία -κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες», σημειώνει ο Αντώνης Παπαδόπουλος. 
  Φέτος ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (κάποιοι μάλιστα εστιάζουν στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.
  Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους. Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές. Το γκέι στοιχείο είναι φέτος παρόν και μέσα από μια λεσβιακή ερωτική ιστορία.
  Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι  οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Β.Ανδρεαδάκη, Σ.Σεϊρλή, Ν.Μεντή, Ρ.Οικονομίδου, Θ.Τζήμου, Λ.Παπαληγούρα, Πρ.Αλειφερόπουλο, Ε.Τρίγγου, Κ.Σαμαρά, Γ.Παπαδόπουλο, Α.Αϊδίνη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Γιαννάτου, Αρ.Μουτούση, Μ.Κεχαγιόγλου.