Menu

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

49 διάσημοι «διαδηλώνουν» για τα θύματα στο gay club του Ορλάντο

«Εξαρτάται από όλους εμάς το να κρατήσουμε τις μνήμες τους ζωντανές» Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την αιματηρή επίθεση στις 12 Ιουνίου, όταν ένοπλος εισέβαλε στο gay club Pulse του Ορλάντο και δολοφόνησε εν ψυχρώ 49 άτομα που διασκέδαζαν. Σήμερα, σαράντα εννέα διάσημοι σταρ αποφάσισαν να αφηγηθούν τις ιστορίες των 49 θυμάτων του μακελειού. Σε ένα συγκινητικό βίντεο προσωπικότητες όπως η Lady Gaga, ο Κρις Πάιν, ο Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, η Άντζελα Μπάσετ, η Τζέιν Φόντα, ο Ματ Μπόμερ, η Κέιτλιν Τζένερ, η Κέρι Ουάσινγκτον, η Σοφία Βεργκάρα, η Έβαν Ρέιτσελ Γουντς, ο Λι Ντάνιελς, η Τζέιμι Λι Κέρτις, ο Τζον Στάμος, η Άννα Πάκουιν, η Κάθι Μπέιτς, ο Γουές Μπέντλεϊ διαβάζουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των θυμάτων και αφηγούνται μικρές ιστορίες για το τι αγαπούσαν και για το ποιοι ήταν.
Το βίντεο, μία ιδέα του Human Rights Campain καλεί τους πολίτες να στηρίξουν νομοθεσία που θα εξασφαλίσει ότι τα μέλη της LGBTQ κοινότητας θα είναι «ασφαλή και ισότιμα» σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Το Human Rights Campain αναφέρει: «Εξαρτάται από όλους εμάς το να κρατήσουμε τις μνήμες τους ζωντανές και το να εξασφαλίσουμε ότι η κληρονομιά τους θα μετατραπεί σε ουσιαστική δράση για να μπει τέλος στην βία που προκαλεί το μίσος»διάσημοι «διαδηλώνουν» για τα θύματα στο gay club του Ορλάντο..

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ..Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ τα είπε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ στον Δημήτρη Δανίκα σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης για την τοποθετησή του σχετικά με την LGBTQ κοινότητα. Απαντά για το σύμφωνο συμβίωσης, μιλά για τους γκέι αλλά ΔΕΝ αποδέχεται το...κοινωνικό φύλο παρά το γεγονός ότι μιλά για ταξική επανάσταση στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού. Προφανώς το ΚΚΕ θέλει πολύ διάβασμα για την Ταυτότητα φύλου αν και δέχεται ότι δεν αγνοεί στις τάξεις του τους γκέι. Μόνο που έχει....αλλά δεν κάνουν coming out γιατί φοβούνται τον Λένιν....Διαβάστε:
– Ενα πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Γιατί το ΚΚΕ δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης; Εμένα προσωπικά με ενόχλησε αυτό.
«Το τι κάνει κάποιος στο σπίτι του είναι δικαίωμά του. Είναι αντιδραστική και ρατσιστική άποψη να επεμβαίνεις στις προσωπικές επιλογές του άλλου και γι’ αυτό πρέπει να είναι και αυστηρός ο νόμος για όσους προσβάλλουν τη σεξουαλική επιλογή κάθε ατόμου».
– Η διαφωνία ποια είναι; «Το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, της υιοθεσίας παιδιών, από ομόφυλα ζευγάρια. Αυτή την επιφύλαξη είχαμε εμείς. Και αυτό προειδοποιούσαμε και στον πρώτο νόμο. Και τώρα θα ανοίξει κι άλλο ζήτημα, θα φέρουν νόμο για το κοινωνικό φύλο, τέτοιος προσδιορισμός».
 – Τι είναι αυτό; «Οτι δεν πρέπει να προσδιορίζεται το μωρό τη στιγμή της γέννησης με τα βιολογικά χαρακτηριστικά. Συνήθως όταν γεννιέται ένα παιδί, βλέπεις αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Και λένε αυτοί ότι στα 18 να διαλέγεις το φύλο που θέλεις να είσαι! Να αυτοπροσδιορίζεσαι σεξουαλικά». – Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γεννάει η μάνα ένα αγοράκι… «Ναι. Δίπλα δεν θα γράφει “άρρεν”, αλλά θα λέει “παιδί” γενικά, ουδέτερο πράγμα. Ο προσδιορισμός θα γίνεται στην αρχή της ενηλικίωσης και θα λέει “είμαι άντρας ή είμαι γυναίκα”. Σε άλλες χώρες έχει γίνει. Στις ΗΠΑ και δεν θυμάμαι πού αλλού. Είναι η θεωρία του κοινωνικού φύλου, με την οποία είμαστε αντίθετοι».
Στο ΚΚΕ δεν έχετε αποκλεισμούς στους ομοφυλόφιλους; «Οχι, βέβαια, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Απλώς για ανήλικους πρέπει να δεις και το ζήτημα της διαπαιδαγώγησης. Ο ενήλικος έχει δικαίωμα να επιλέξει, αλλά να μην προκαλεί. Προκλητικότητα είναι, για παράδειγμα, να είσαι παντρεμένος, να κοιμάσαι με μία ή και δύο γκόμενες και να κυκλοφορείς σαν γύφτικο σκερπάνι. Το ίδιο και για μια γυναίκα. Να έχει τον έναν, τον άντρα, τον γκόμενο και να είναι, ας πούμε… Εντάξει, ρε φίλε, άμα δεν γουστάρεις, χώρισε, αν θέλεις να κάνεις κάτι, κάν’ το, αλλά μην προκαλείς και κοκορεύεσαι. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Γιατί και το ήθος έχει κι αυτό την κοινωνική του διάσταση. Εξάλλου είναι και το ατομικό, το τι νιώθω εγώ, ζούμε σε μια κοινωνία με ανθρώπους δίπλα μας, έχουμε παιδιά».

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Accept ΛΟΑΤ: Επικίνδυνη και ατυχής η δήλωση του Μητροπολίτη Πάφου

 Tις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ο οποίος κάλεσε  όλους όσοι «πάσχουν» από την ομοφυλοφιλία, να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο καθώς επίσης και την τοποθέτησή του, ότι η εκκλησία καταδικάζει την ομοφυλοφιλία, η οποία κατά την έκφρασή του προέρχεται από έναν εθισμό από την παιδική ηλικία ή κάποια εκτροπή, κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης.

Σε επικοινωνία του Ρεπόρτερ online με τον κύριο Γαβριηλίδη, ο ίδιος χαρακτήρισε επικίνδυνη και ατυχή την εν λόγο δήλωση του Μητροπολίτη Πάφου, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι είναι καιρός να σταματήσει η ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική από άτομα που διατείνονται την αγάπη για τον θεό και τον συνάνθρωπό τους, αλλά πάντα υπό όρους."

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Γαβριηλίδη

"Οι σημερινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου αναφορικά με την ομοφυλοφιλία, είναι εξαιρετικά λυπηρές, ανησυχητικές και επικίνδυνες. Αφενός μεν εκφράζονται από ένα άτομο το οποίο είναι καθόλα μορφωμένο, αφετέρου δε όμως αποδίδουν ιδέες και απόψεις οι οποίες, πέραν της θεολογίας, έχουν καταρριφθεί εδώ και δεκαετίες από τον επιστημονικό κόσμο που ασχολήθηκε ενδελεχώς με το θέμα. Oι απόψεις μάλιστα του Μητροπολίτη παρουσιάζουν, άθελα του, ένα άτομο χωρίς κριτική σκέψη και σε πλήρη άγνοια για το θέμα στο οποίο αναφέρεται. Εμφανίζεται να επαναλαμβάνει γνώσεις που του είχαν δοθεί από τους προκατόχους του, γνώσεις τις οποίες και αυτοί φαίνεται να είχαν παραλάβει από τους δικούς τους, άσχετα αν στο μεσοδιάστημα έχουν πανηγυρικά καταρριφθεί.

Δυστυχώς, με τα λόγια του, ο Μητροπολίτης Πάφου εμφανίζεται ως κάποιος ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματική έννοια αυτών που λέει και, το πιο σημαντικό, χωρίς να είναι σε γνώση πως πραγματικά είναι να ζει κάποιος ως ΛΟΑΤΙ σε μια θεοφοβούμενη αλλά και ταυτόχρονα υποκριτική σε πολλά θέματα κοινωνία όπως αυτή της Κύπρου.

Η αναφορά του πως οι ομοφυλόφιλοι δεν καταδιώκονται ή στιγματίζονται από την εκκλησία, την ίδια ώρα που ο εκείνος προβαίνει σε δήλωση στιγματισμού και καταδίκης είναι, το λιγότερο, ατυχής. Ενημέρωσε δε την περιθωριοποιημένη και ευάλωτη κοινότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, καθώς και τους γονείς, τα αδέλφια, την οικογένεια και τους φίλους τους τους πως η ζωή τους διακατέχεται απλά από ένα πάθος το οποίο θα λυθεί όταν αυτοί επιστρέψουν στους κόλπους της εκκλησίας. Μια δήλωση πραγματικά επικίνδυνη, όσο ήρεμος και αν ήταν ο τόνος στον οποίο αυτή έγινε.

Διάφορες θρησκείες προσπάθησαν εν μέσω των αιώνων να θεραπεύσουν την ομοφυλοφιλία, με πρακτικές που απέτυχαν παταγωδώς ξανά και ξανά ενώ στην πορεία άφηναν σακατεμένα κορμιά και ψυχές ΛΟΑΤΙ ατόμων τα οποία πίστεψαν για λίγο μέσα στην άγνοια και τον φόβο τους πως θα μπορούσε ίσως να έρθει “λύτρωση” σε αυτό που όλοι τους έλεγαν πως έπρεπε να ντρέπονται να λένε πως είναι.

Άλλοι, βαθιά θρησκευόμενοι οι ίδιοι, πίστεψαν ή πιστεύουν ακόμη πως μπορούν να ελευθερωθούν από το «πάθος» αυτό ψάχνοντας την κάθαρση από μέσα από την εκκλησία ως μοναχοί, μοναχές, επίσκοποι, αρχιμανδρίτες, ιερείς, ως απλοί διάκονοι ή ως ψάλτες. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε μια κοινωνία που τους έλεγε πάντα πως ο μόνος ύπαρξης τους είναι να κάνουν παιδιά. Η εμπλοκή τους με την εκκλησία τους επιτρέπει να υπηρετήσουν τον Θεό τον οποίο αγαπούν αλλά που ο ίδιος δεν τους αποδέχεται, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα του ανύπαρκτου γάμου, δημιουργώντας έτσι ακόμα πιο πολλές ενοχές και ψυχολογικές διαμάχες στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Τα ΛΟΑΤΙ άτομα δεν βρίσκονται σε “κακό δρόμο” μόνο και μόνο επειδή είναι γκέι άνδρες ή γυναίκες, αμφισεξουαλικοί, τρανς ή ίστερσεξ όπως, πολύ λανθασμένα, μας ενημέρωσε ο Μητροπολίτης Πάφου. Ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, τα ΛΟΑΤΙ άτομα υπόκεινται στους ίδιους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες, και είναι ίσοι ανάμεσα σε ίσους ασχέτως από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό μάλιστα πως ο Μητροπολίτης Πάφου προέβη σε τέτοιες δηλώσεις, κυριολεκτικά μέρες μετά τη σφαγή 49 ατόμων σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο, όπου θρησκευτικό μίσος όπλισε τον δράστη στην πιο θανατηφόρα επίθεση του είδους της στην Αμερική και τη χειρότερη τρομοκρατική δράση στη χώρα μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το 2001.

Απογοητεύει που η ομοφοβική έκφραση του, ήρθε ως σχόλιο σε απάντηση που έδωσε σε συνέντευξη του ο Πάπας Φραγκίσκος ακριβώς για τη σφαγή του Ορλάντο, όπου υπενθύμισε διδασκαλίες της εκκλησίας, λέγοντας πως: «[Τα γκέι άτομα] δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις. Θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και εκκλησιαστικής καθοδήγησης.” ενώ ανάφερε πως οι χριστιανοί οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους


Gay και bi έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας και εξαρτήσεις από αλκοόλ και τσιγάρο;

Οι ομοφυλόφιλοι («γκέι» και λεσβίες), καθώς και οι αμφιφυλόφιλοι («μπαϊσέξουαλ») έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση, κυρίως ψυχικής, με τους ετεροφυλόφιλους («στρέιτ») άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίλμπερτ Γκονζάλες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 άτομα με μέση ηλικία 47 ετών, συσχετίζοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό καθενός με την κατάσταση της υγείας του, όπως δηλώθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Διαπιστώθηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι «είναι πιθανότερο να αναφέρουν μειωμένη σωματική και ψυχική υγεία, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και συχνή χρήση τσιγάρων, πιθανώς ως συνέπεια του στρες που βιώνουν λόγω των διακρίσεων σε βάρος τους». Οι διαφορές αφορούν κυρίως την ψυχική και πολύ λιγότερο τη σωματική υγεία.

Οι λεσβίες είναι 91% πιθανότερο να έχουν γενικότερα χειρότερη υγεία και 51% πιθανότερο να έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ενώ για τις αμφιφυλόφιλες ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος. Ενώ οι «γκέι» και οι λεσβίες εμφανίζουν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τους «στρέιτ», τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους «μπαϊσέξουαλ», σύμφωνα με την έρευνα. Έτσι, ενώ το 17% των ετεροφυλόφιλων ανδρών ανέφερε τούλαχιστον μέτριας έντασης ψυχολογικό στρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 26% για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και 40% για τους αμφιφυλόφιλους.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει στις γυναίκες, με τα σχετικά ποσοστά τουλάχιστον μέτριου στρες να είναι 22% στις ετεροφυλόφιλες, 28% στις λεσβίες και 46% στις αμφισεξουαλικές.

Οι αμφιφυλόφιλοι είναι επίσης οι χειρότεροι πότες από όλους με ποσοστό 11% να κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, έναντι 5,7% των «στρέιτ» και 5,1% των «γκέι». Η ίδια περίπου απόκλιση εμφανίζεται στο τσιγάρο, με τους αμφιφυλόφιλους να είναι οι πιο «βαρείς» καπνιστές (9,3%) και να ακολουθούν οι ομοφυλόφιλοι (6,2%) και οι ετεροφυλόφιλοι (6%). Μεταξύ των γυναικών, οι αμφιφυλόφιλες είναι αυτές που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ (12%), έναντι των λεσβιών (9%) και των ετεροφυλόφιλων (5 %). Στο κάπνισμα, οι λεσβίες περιλαμβάνουν περισσότερες «βαριές» καπνίστριες (5,2%) έναντι 4,2% των αμφιφυλόφιλων και 3,4% των «στρέιτ» γυναικών.

Όπως είπε ο Γκονζάλες, οι ανισότητες στην υγεία πιθανότατα οφείλονται στο στρες του να είναι κανείς μειονότητα, πράγμα που επιδεινώνεται στην περίπτωση των αμφισεξουαλικών ατόμων, τα οποία μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά ούτε από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων. Αν και δεν έχουν υπάρξει πολλές μελέτες ειδικά για τους αμφιφυλόφιλους, οι έως τώρα ενδείξεις -που επιβεβαιώνονται από τη νέα έρευνα- είναι ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας από όλους.

Εκτός του στρες λόγω των διακρίσεων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων μπορεί να επιδρά αρνητικά στην υγεία τους με διάφορους τρόπους. Οι ανισότητες στην υγεία μεταξύ ετεροφυλοφίλων-ομοφυλοφίλων αναμένεται να μειώνονται, όσο περισσότερο οι σεξουαλικές μειονότητες γίνονται κοινωνικά αποδεκτές.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

"Πράσινο φως" για το Gay Pride της Κρήτης

Η απόφαση για την παραχώρηση του δημοτικού κήπου στο κίνημα LOAT ήταν οριακή με 21 «ναι», δύο «παρών» και δύο «όχι Την παραχώρηση του δημοτικού κήπου για τρεις εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, αφού δεν συζητήθηκε – όπως είχε προαναγγελθεί στην ημερήσια διάταξη – το θέμα της έγκρισης του νέου κανονισμού του κήπου. Έτσι, η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη εισήγαγε εκτάκτως εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα της παραχώρησης του κήπου για τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που ξεκινά την Παρασκευή 1 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 7 Ιουλίου. Ακολούθησαν το αίτημα του συλλόγου ενεργών πολιτών ΣΥΝΠΟΛΙΣ, αλλά και το αίτημα των μελών του Pride Κρήτης για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ τους στις 9 και 10 Ιουλίου.
Πολύωρη συζήτηση έγινε ειδικά για την τρίτη περίπτωση, του αιτήματος των μελών του Pride και αυτό γιατί, όπως και το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν διάφορες απόψεις σχετικά με το θέμα. Βασική τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ήταν ότι ο δήμος και τα μέλη του δεν εκφράζουν μία ομοφοβική τάση, ωστόσο σημειώθηκε εξ αρχής ότι πρέπει για όλες τις εκδηλώσεις να ορίζεται κάποιο πλαίσιο λειτουργίας.
Έτσι, οριστικοποιήθηκε ότι οι όροι για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ είναι τα περίπτερα και οι εκδηλώσεις να γίνουν στις αλέες που βρίσκονται από τις πλευρές της Ηγ. Γαβριήλ και της Δημητρακάκη, οι εκδηλώσεις να ξεκινούν στις 19.00 το απόγευμα και να ολοκληρώνονται στις 23.30 και οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι τις 24.00.
Επιπλέον, ορίζεται ότι οι δράσεις δεν θα παρακωλύουν τις υπόλοιπες λειτουργίες του κήπου, ενώ τονίζεται ότι θα μπορούν να παραμένουν για φύλαξη τρία μόνο άτομα εκ των διοργανωτών, τα οποία θα πρέπει να ενημερώσουν το αρμόδιο τμήμα πρασίνου για την παρουσία τους. Η απόφαση για την παραχώρηση του δημοτικού κήπου στο κίνημα LOAT ήταν οριακή με 21 «ναι», δύο «παρών» και δύο «όχι. Ομόφωνη ήταν η απόφαση για τις άλλες δύο εκδηλώσεις.

ΟΙ LGBT ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

H ΟΜΆΔΑ υποστήριξης Φίλων LGBT Μεσσηνίας και Πελοποννήσου χαιρετίζει τις δηλώσεις για ισότητα, ισονομία, αποδοχή και ανθρωπιά που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπερηφάνειας τιμώντας τα ιστορικά γεγονότα στις 27/6/1969. Η χώρα μας προσπαθεί με νομοθετικές ενέργειες να εξαλείφει την ανισότητα των πολιτών και των LGBTQ που μετά τις Γιορτές Υπερηφάνειας σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη και σύντομα Κρήτη αναγνωρίζει ότι η διαφορετικότητα είναι παντού και η αοδοχή της προάγει την ανθρωπιά μας. Ιδίως η δήλωση του Πάπα προκαλεί παγκόσμια αίσθηση σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων"
 H Εκκλησία οφείλει να απολογηθεί στους ομοφυλόφιλους είπε κατά την επιστροφή του από την Αρμενία, ο Πάπας Φραγκίσκος- δήλωση που θα συζητηθεί. «Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία δεν πρέπει να γίνεται διάκριση εναντίον τους (σημ. των ομοφυλοφύλων) και θα πρέπει να απολαμβάνουν σεβασμού», ανέφερε μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Η εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και όταν λέω "εκκλησία" εννοώ, εμείς οι χριστιανοί!», πρόσθεσε.
Ο ίδιος έκανε έκκληση στους χριστιανούς να ζητήσουν συγγνώμη και στους φτωχούς, στις γυναίκες θύματα εκμετάλλευσης καθώς και στα παιδιά που εξαναγκάζονται σε εργασία.Η ρητορική του Πάπα χαρακτηρίζεται, από πολλούς, ιδιαίτερα ριζοσπαστική. Χαρακτηριστικά, ο Πάτερ James Martin, συντάκτης σε κορυφαίο Αμερικανικό περιοδικό, έκανε λόγο για μια πρωτοτυπία. "Κανένας Πάπας δεν απολογήθηκε ποτέ στην κοινότητα των ΛΟΑΤ", είπε.
H IΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ
Να σημειώσουμε ότι η 27η Ιουνίου γιορτάζεται ως η μέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας από το 1969 όταν και ξέσπασαν επεισόδια αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε συμβολική. Περιμένουμε από τους υποστηρικτές της Κοινότητας που πολλές φορές ακόμα και αν δεν είναι LGBTQ άτομα να εκφοβίζονται ή να λοιδωρούνται από ομοφοβικούς συμπολίτες μας, να συνεχίσουν την προσπάθεια. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει Πολιτισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αυτή η χώρα έθεσε τα θεμέλια της ισότητας των πολιτών και πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα για πραγματική ισότητα και κοινωνική ισονομία.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ύψωσε την σημαία των LGBT!

Στο κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα υψώθηκε σήμερα δίπλα στην αστερόεσσα και η σημαία του ουράνιου τόξου, σύμβολο της διαφορετικότητας των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα LGBT (ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και διαφυλικά άτομα). Με αυτό τον τρόπο η αμερικανική πρεσβεία και ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, John Bass, θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα άτομα αυτά με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του «Pride Week». Ο πρέσβης John Bass έγραψε για το γεγονός στον λογαριασμό του στο Instagram, κάτω από την φωτογραφία με τις δύο σημαίες που κυματίζουν στο κτήριο της πρεσβείας: «Κατά την διάρκεια του Pride Week είμαι υπερήφανος να υψώσω αυτή την σημαία στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα. Αυτό υπενθυμίζει σε όλους μας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά δικαιώματα που ανήκουν σε όλους, ανεξάρτητα από ποιον αυτοί αγαπούν».
Πρόσφατα, μετά το μακελειό στο Ορλάντο της Φλόριντα, όταν ο 29χρονος Ομάρ Ματίν εισέβαλε στο γκέι κλαμπ Pulse και πυροβόλησε αδιακρίτως, σκοτώνοντας 49 νέους ανθρώπους, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη είχε υψώσει την σημαία του ουράνιου τόξου για να τιμήσει τα θύματα της τραγωδίας. Την περασμένη Κυριακή η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη επιτέθηκε με δακρυγόνα και αντλίες νερού σε πενήντα περίπου άτομα της κοινότητας των LGBT που θέλησαν να παρελάσουν στην πλατεία Ταξίμ.
 Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από τις 19 μέχρι τις 26 Ιουνίου απαγορεύονται οι εκδηλώσεις που είχε ζητήσει η κοινότητα των LGBT για λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης. Το 2015 η αστυνομία είχε, επίσης, επέμβει με δακρυγόνα και διέλυσε την «gay pride» στην Κωνσταντινούπολη.

PRIDE και για την Χίλαρι Κλίντον στο Gay Pride σε ΝΥ-Γιορτή αλλά και εκδήλωση μνήμης για θύματα Ορλάντο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ σε συνεργασία με τον Εθνικό Κύρηξ.
Οι θεατές παρατάχθηκαν από νωρίς, η Αστυνομία επέκτεινε τα μέτρα ασφαλείας και όλοι ήταν έτοιμοι για το περίφημο Gay Pride Parade της Νέας Υόρκης, το οποίο αναμενόταν να είναι τόσο μια μεγάλη γιορτή, όσο και μία εκδήλωση μνήμης για τις ζωές που χάθηκαν στο γκέι κλαμπ της Φλόριδας.
Και αν πέρυσι το αντίστοιχο γεγονός ήταν εξόχως γιορτινό, καθώς συνδυαζόταν με την πανεθνική νομιμοποίηση του δικαιώματος γάμου για τους ομοφυλόφιλους, φέτος αυτό που κυριαρχεί είναι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα μηνύματα ενάντια στη βία και η απότιση φόρου τιμής στα θύματα του Ορλάντο. «Πέρυσι ήταν μια γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά φέτος έχει συμβεί αυτό», δήλωσε ο Τζέιμς Φαλαρίνο, ένας εκπρόσωπος Τύπου των διοργανωτών της παρέλασης της Νέας Υόρκης, μία από τις πιο παλιές στη χώρα. «Αλλά, επίσης, ακριβώς γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική και θα είμαστε στον δρόμο περήφανοι και ηχηροί», συνέχισε.Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συγκίνηση για τα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο και ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Χίλαρι Κλίντον Oι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο σε συμμετοχή Pride στην ιστορία της πόλης καθώς υπολογίζεται πως στην παρέλαση συμμετείχαν πάνω από 35.000 άνθρωποι σε 400 γκρουπς.
«Αν αλλάξουμε την εκδήλωσή μας, αν κάνουμε τα πάντα με μελαγχολικό τρόπο, τότε, αυτοί που το επιδιώκουν, θα έχουμε επιτρέψει να μας κάνουν να σωπάσουμε.
Μνήμες εξέγερσης για τους γκέι στη ΝΥ
Στις ΗΠΑ της δεκαετίας του ’60 οποιαδήποτε κουβέντα για απελευθέρωση της gay κοινότητας ήταν απαγορευμένη σχεδόν διά νόμου.
Εκείνη την εποχή υπήρχε σε πλήρη εφαρμογή, άλλωστε, και το περιβόητο προεδρικό διάταγμα 10450 του Αϊζενχάουερ «περί σεξουαλικών διαστροφών» που έδινε το ελεύθερο στα όργανα της Τάξης να επιβάλλονται με κάθε μέσο και τρόπο στους gay οι οποίοι «είναι ευάλωτοι σε εκβιασμούς από κομουνιστές και πράκτορες κάθε είδους».
Η νύχτα της 27ης Ιουνίου ξεκίνησε σαν όλες τις άλλες στη Νέα Υόρκη. Το μπαρ «Stonewall Inn» είχε γεμίσει από νωρίς (μέσα και έξω) από ομοφυλόφιλους, τρανς και drag queens.
Η κατάληξή της θα ήταν η ίδια, με ξύλο και συλλήψεις ομοφυλόφιλων δηλαδή, ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν μέσα σε μια στιγμή.
Ολα ξεκίνησαν όταν έξω από το μπαράκι έφτασε η κλούβα της Αστυνομίας για να πάρει τους συλληφθέντες. Ενώ όλοι δέχονταν σχεδόν παθητικά το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας ένας νεαρός άρπαξε μια μεγάλη πέτρα και την πέταξε προς τους αστυνομικούς. Αυτό ήταν μόνον η αρχή.
Στη συνέχεια κι άλλοι μέσα από το πλήθος πέταξαν διάφορα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς οι οποίοι θεώρησαν, λανθασμένα όπως αποδείχθηκε, πως θα μπορούσαν να ελέγξουν το πλήθος που διαρκώς… αγρίευε. Προσπάθησαν να επιβληθούν με τα γκλομπ, ωστόσο, σύντομα η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια τους.
Εκείνη η εξέγερση του 1969 είχε ως σημείο αναφοράς ένα μικρό μπαράκι στην καρδιά του Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Από εκεί μέσα, τη νύχτα της 27ης προς 28η Ιουνίου, ξεκίνησαν όλα. Ενα χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, στις 28 Ιουνίου του 1970 έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής, το πρώτο Gay Pride!

Πάπας Φραγκίσκος: Καιρός να ζητήσουμε συγγνώμη από τους gay

Παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας, που εορτάζεται σήμερα, και ο Πάπας Φραγκίσκος απέδειξε για άλλη μια φορά τι τον διαφοροποιεί από τους «προκατόχους» του: ευστροφία και ανοιχτό μυαλό.
 
H Εκκλησία οφείλει να απολογηθεί στους ομοφυλόφιλους είπε κατά την επιστροφή του από την Αρμενία, ο Πάπας Φραγκίσκος- δήλωση που θα συζητηθεί. «Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία δεν πρέπει να γίνεται διάκριση εναντίον τους (σημ. των ομοφυλοφύλων) και θα πρέπει να απολαμβάνουν σεβασμού», ανέφερε μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
 
«Η εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και όταν λέω "εκκλησία" εννοώ, εμείς οι χριστιανοί!», πρόσθεσε. Ο ίδιος έκανε έκκληση στους χριστιανούς να ζητήσουν συγγνώμη και στους φτωχούς, στις γυναίκες θύματα εκμετάλλευσης καθώς και στα παιδιά που εξαναγκάζονται σε εργασία.
 
Η ρητορική του Πάπα χαρακτηρίζεται, από πολλούς, ιδιαίτερα ριζοσπαστική. Χαρακτηριστικά, ο Πάτερ James Martin, συντάκτης σε κορυφαίο Αμερικανικό περιοδικό, έκανε λόγο για μια πρωτοτυπία. "Κανένας Πάπας δεν απολογήθηκε ποτέ στην κοινότητα των ΛΟΑΤ", είπε.
 
ΛΟΑΤ Κύπρου: Αποδοχή και αγάπη
 
Κληθείς να σχολιάσει στο SigmaLive την πρωτοφανή δήλωση, που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης, αφού την επικρότησε, ανέφερε, ότι στόχος της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι η διδασκαλία αγάπης. «Η εκκλησία δεν πρέπει να προκαλεί το αίσθημα ενοχής. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρχει αποδοχή ανεξάρτητα σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου»
 
Όλα ξεκίνησαν το 1969
 
Να σημειώσουμε ότι η 27η Ιουνίου γιορτάζεται ως η μέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας από το 1969 όταν και ξέσπασαν επεισόδια αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε συμβολική. 

Τουρκία: Συλλήψεις σε διαδήλωση κατά της απαγόρευσης του Gay Pride

Σε τουλάχιστον 19 συλλήψεις προχώρησε η τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στην Κωνσταντινούπολη. Η διαδήλωση γινόταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση του gay pride από τις τοπικές αρχές, οι οποίες επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος και συνεπλάκησαν με διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κρατήθηκαν από τις αρχές, έστω για λίγο, ένας Γερμανός βουλευτής και μια ευρωβουλευτής. Συνελήφθησαν άλλοι δύο Γερμανοί πολίτες.
«Δεν έχω ιδέα γιατί δύο άτομα από την αντιπροσωπεία μας, δύο νεαροί Γερμανοί, συνελήφθησαν. Δεν έκαναν τίποτε άλλο από όλους τους άλλους, να βρίσκονται απλώς κάτω από τον τουρκικό ουρανό», δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Βόλκερ Μπεκ. Τα μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη είναι αυξημένα λόγω των βομβιστικών επιθέσεων που έχουν πλήξει την πόλη το τελευταίο εξάμηνο.Εκτός από τους φόβους για τρομοκρατικές επιθέσεις, εθνικιστική οργάνωση προειδοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα υπάρξουν επεισόδια εάν επιτραπεί φέτος η διεξαγωγή του gay pride.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αστυνομικός σταμάτησε το Gay Pride ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ για να κάνει πρόταση γάμου στον σύντροφό του

Πολύ μεγάλη συμμετοχή είχε η πορεία για το φετινό Gay Pride στο Λονδίνο, δύο μόλις μέρες μετά το δημοψήφισμα που επισφράγησε την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά το κλίμα αβεβαιότητας και φόβου που ίσως υπάρχει μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το πολύχρωμο ποτάμι, ξεχύθηκε στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ πολλές ήταν και οι ευρωπαϊκές σημαίες που εμφανίστηκαν. Η πορεία σταμάτησε μόνο για έναν λόγο και αυτός ήταν ευχάριστος. Ένας αστυνομικός έκανε πρόταση γάμου στον σύντροφό του, με τους συγκεντρωμένους να τους αποθεώνουν.

Ο Μπουτάρης πρώτος στην παρέλαση του gay pride στη Θεσσαλονίκη-ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ!

Με σύνθημα “Αγαπάτε Αλλήλους”, μηνύματα κατά της ρητορικής μίσους και της ομοφοβίας και αναφορές στην πολύνεκρη επίθεση στο νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 5ο Thessaloniki Pride Parade – Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το απόγευμα από τον Λευκό Πύργο κινήθηκαν στους δρόμους Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή και μέσω της οδού Βενιζέλου κατέβηκαν στη Λεωφόρο Νίκης και έφθασαν ξανά στην πλατεία Λευκού Πύργου.
Στην Παρέλαση Υπερηφάνειας στο ιστορικό κέντρο της πόλης ήταν παρόντες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, πρέσβεις και εκπρόσωποι προξενικών αρχών από τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, τον Καναδά, τη Ρουμανία και τη Βρετανία.
Στην κορυφή της πορείας ήταν εθελοντές του 5ου Thessaloniki Pride, οι οποίοι κρατούσαν μία τεράστια σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου και ακολουθούσαν ένα φορτηγό, επίσης στα ίδια χρώματα και ένα φορτηγό σε άσπρο και κόκκινο χρώμα του Συλλόγου Θετική Φωνή για την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS.
Όταν η πορεία έφθασε έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, οι εθελοντές του 5ου Thessaloniki Pride άφησαν ένα στεφάνι, σχημάτισαν με γράμματα τη φράση "Orlanto Rest in Pride" άναψαν κεριά και ξάπλωσαν πάνω στη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στην αμερικανική πόλη.
Στο 5ο Thessaloniki Pride πήραν μέρος εκπρόσωποι οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTI (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς και ίντερσεξ) από την Ελλάδα, την Κροατία, την Αλβανία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και εκπρόσωπος του EuroPride, διοργάνωσης αφιερωμένης στον εορτασμό των δικαιωμάτων των μελών της κοινότητας.
Μετά το τέλος της παρέλασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης άρχισε συναυλία στο Λευκό Πύργο.
Με την Πορεία Υπερηφάνειας ολοκληρώθηκετο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας «5ο Thessaloniki Pride» που άρχισε στις 22 Ιουνίου.














ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ EUROKINISSI

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

The Correction (Η διόρθωση): MIA TAINIA ΣΟΚ -ΜΙΛΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ

The Correction (Η διόρθωση)
H ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΥΗ ΚΟΡΩΝΗ ΜΙΛΑ ΣΤΟ LGBT GREECE KAI TO GAYHELLAS
Μία ταινία μικρού μήκους, βασισμένη στο "φαινόμενο" του
"Διορθωτικού Βιασμού"
από την Εύη Κορώνη.

• Ας ξεκινήσουμε με το… Τι είναι ο «Διορθωτικός Βιασμός»; https://en.wikipedia.org/wiki/Corrective_rape

• Η ιδία μας αποκαλύπτει πως ξεκίνησε η ενσάρκωση της ιδέας. Δήλωσε λοιπόν ότι:
Πριν περίπου 4 χρόνια όταν έκανα εκπομπές στο ραδιόφωνο με θέματα ρατσισμού και βίας, άκουσα για τον «διορθωτικό βιασμό». Από τότε άρχισα να ψάχνω και να διαβάζω πράγματα για αυτό το θέμα.
Η έρευνα μου ξεκίνησε από το διαδίκτυο με κάποια sites που έγραφαν για αυτό το θέμα, κάποια στατιστικά… και στη συνέχεια όταν αποφάσισα πως αυτό το θέμα θέλω να γίνει ταινία ή θεατρικό (δεν ήμουν σίγουρη στην αρχή) άρχισα να μπαίνω σε πιο «βαθύ» ψάξιμο.
Είναι μια τακτική, όπου μέχρι και σήμερα το 2016, εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές χώρες του κόσμου.
Σημαντική βοήθεια στην έρευνα μου ήταν οι πληροφορίες που μου έδωσε ένας φίλος μου - πλέον - φωτογράφος, από τη Βενεζουέλα που ζει στη Κολομβία.
Δε χρειάζεται να μείνουμε στον όρο «Διορθωτικός Βιασμός», που για εμένα δεν υπάρχει λόγος να μείνει κάποιος εκεί… στο όνομα.
Στην ταινία «παίζουμε» με τις λέξεις… ανώμαλος… άρρωστος…
…και καταλήγουμε σε κάποια ερωτήματα…

Τί είναι «ανώμαλο» τελικά;
και… Τί άρρωστο;

OI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣΠαίζουν
Αγγελική Παρδαλίδου
Δημήτρης Νικολαίδης
Αναστασία Χαριτίδου

Συντελεστές
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Εύη Κορώνη
Storyboard / Μοντάζ / Special effects: Ιωάννης Αλεξιάδης
Διεύθυνση φωτογραφίας / Κάμερα: Αλέξανδρος Θεοφύλακτου

Soundtrack: Katrin the Thrill
Makeup artist: Σίλβια Αξωνίδου
Σχεδίαση αφίσας: Μάνος Μπατζόλης

Έτος παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 8:45 λεπτά

The correction - Trailer 1 from Evi Koroni on Vimeo.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας: «Το Ορλάντο δεν είναι και τόσο μακριά μας…»

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «ήταν 28 Ιουνίου του 1969 όταν βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο gay bar Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη και συνέλαβαν τον κόσμο που υπήρχε μέσα. Βέβαια η βία και οι εξευτελισμοί των ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων ήταν ρουτίνα.
Η διαμαρτυρία που ακολούθησε ήταν μαζική, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και νύχτες. Τον επόμενο μήνα οι gay ακτιβιστές οργανώθηκαν και δημιούργησαν το κίνημα Gay Liberation Front, με διεκδικήσεις: να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, την προστασία στον εργασιακό χώρο και τη θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολούθησαν αγώνες και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.
Σήμερα σχεδόν μισό αιώνα μετά, οι διακρίσεις ενάντια στα ΛΟΑΤ άτομα παραμένουν, τα δικαιώματα είναι ανύπαρκτα και οι άνθρωποι πληρώνουν με την ζωή τους, όπως στη μαζική δολοφονία 49 ατόμων στο Ορλάντο, την ομοφοβία και το ρατσισμό, όχι ενός φονταμενταλιστή, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.
Γιατί το εύκολο και σκόπιμο συνάμα, είναι να ρίξει κανείς το «ανάθεμα», σε έναν φονταμενταλιστή, σε έναν φανατικό δημιουργώντας νέο τρόμο και νέο εχθρό. Και αν δεν προκύπτει αυτό, σε έναν «ψυχοπαθή», ιατρικοποιώντας ένα κοινωνικό πρόβλημα . Εξάλλου οι εχθροί πρέπει να κατασκευάζονται συνεχώς και να παρουσιάζονται με τρόπο απεχθή και τρομακτικό, προκειμένου να είμαστε όλοι «αιχμάλωτοι» του καπιταλιστικού και πατριαρχικού συστήματος. Το δύσκολο όμως είναι να κοιτάξουμε στον καθρέφτη. Τότε θα δούμε –και ας μιλήσουμε για τα εν οίκω- μια κοινωνία να συγκαλύπτει τους δολοφόνους του Γιακουμάκη, να δίνει διάφορα άλλοθι στους βιαστές, να διαπομπεύει οροθετικές, να αποδέχεται κηρύγματα μίσους από «άμβωνος» ενάντια σε ομοφυλόφιλους, πρόσφυγες, αλλόθρησκους, να ονομάζει «παρεκκλίνοντες» όσους/ες δεν ανταποκρίνονται στην κρατούσα κοινωνική κατασκευή του «κανονικού» .
Εμείς σαν κομμάτι του αντιρατσιστικού κινήματος έχουμε ανοιχτό μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφής διακρίσεις, υπερασπιζόμαστε το σεβασμό στη διαφορετικότητα ατόμων και κοινωνικών ομάδων. Παίρνουμε θέση ενάντια στον βίαιο αποκλεισμό των ΛΟΑΤ ατόμων από το κοινωνικό γίγνεσθαι , ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος τους, ενάντια στον σεξισμό, την ομοφοβία και τον ρατσισμό, ενάντια στις κυρίαρχες σχέσεις εξουσίας που κατασκευάζουν – χρήσιμες γι’ αυτές- κανονικότητες και ταξινομήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Aυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride: Φτου (ξ)ελευτερία για όλ@

Eίμαστε ενθουσιασμένες που για 5η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται το φεστιβάλ λοατκια+ υπερηφάνειας. Από το 1ο Thessaloniki Pride ως και σήμερα το λοατκια + κίνημα της πόλης βγήκε στο προσκήνιο με περισσότερη αυτοπεποίθηση, κερδίζοντας την αλληλεγγύη σημαντικού μέρους της κοινωνίας της πόλης. Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι και τρανς απέκτησαν το δικό τους φεστιβάλ, κατοχυρώνοντας χώρο για ελεύθερη έκφραση, ζύμωση και διεύρυνση του λοατκια+ κινήματος.
Τα Pride festival ξεκίνησαν ως συνέχεια της εξέγερσης του Stonewall, που ξέσπασε αυθόρμητα. Ήταν τα ίδια τα ΛΟΑΤ άτομα που εξεγέρθηκαν ενάντια στην αστυνομική βία και στην εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες των ΛΟΑΤ μπαρ. Τα πρώτα Pride στις ΗΠΑ και αλλού διοργανώθηκαν ως ανάμνηση αυτής της εξέγερσης.
Στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1ο Pride ξεκίνησε με ανοιχτές διαδικασίες συνελεύσεων, κατέληξε σε κλειστό σχήμα διοργάνωσης στο περσινό 4ο Pride και μάλιστα με αποκλεισμούς ομάδων που ήθελαν να το συνδιοργανώσουν. Ταυτόχρονα, η προβολή και οι διεκδικήσεις περιορίστηκαν αρκετά γύρω από ορισμένες ταυτότητες και κατ’ επέκταση βιώματα των λοατκια+ ατόμων, αφήνοντάς τα υπόλοιπα εκτός.
Στα πλαίσια, λοιπόν, της ελλιπούς αυτής ορατότητας όλου του φάσματος γύρω από την σεξουλικότητα και το φύλο, καθώς και στις ίδιες τις διαδικαστικές δομές που παραμένουν κλειστές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δημιουργήθηκε η Ανοιχτή Συνέλευση για ένα Αυτο-οργανωμένο Pride, με προτάγματα την ισότιμη συμμετοχή όλων των ατόμων και ομάδων που θέλουν να συνδιοργανώσουν τα φεστιβάλ υπερηφάνειας μας, την αυτοχρηματοδότηση, μακριά από τις οικονομικές συναλλαγές και την διαφήμιση των ίδιων των καταπιεστών, και τη διάνοιξη των ζητημάτων και των θεματικών που μας αφορούν, αλλά παραμένουν στην σιωπή και την αφάνεια.
Τέτοιες θεματικές αφορούν:
• την αμφισεξουαλική και πανσεξουαλική ταυτότητα
• την τρανς ταυτότητα, με διεύρυνση της συζήτησης γύρω από αυτήν
• τις εμπειρίες που προκύπτουν γύρω από την ίντερσεξ ταυτότητα και
• τον ασέξουαλ προσανατολισμό
• τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα με αναπηρία.
• τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
• τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα που κάνουν χρήση ουσιών
• τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα μεγάλης ηλικίας
• τις ΛΟΑΤΚΙΑ+ μετανάστριες και μετανάστες
• τις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα σε σχεση με τον βιοπορισμό και την εργασία
• την πολυσυντροφικότητα και τις εναλλακτικές μορφές οικογένειας
Από μία τέτοια δομή διεκδικήσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καθαρά θεσμικές διεκδικήσεις, όχι ως η λύση σε όλα μας τα προβλήματά, αλλά ως ανάχωμα στις ήδη δυσμενείς συνθήκες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωπ@ στις καθημερινότητές μας. Χαιρόμαστε που η διαδικασία αναγνώρισης των δικαιωμάτων μας έχει ήδη ξεκινήσει, με τη θέσμιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες των ΛΟΑΤΚΙΑ+ οργανώσεων. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση, με τον ίδιο συντηρητισμό και υποκρισία των προηγούμενων αυτής, αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο σύμφωνο συμβίωσης την παιδοθεσία και το αυτονόητο δικαίωμα της γονικής μέριμνας, ενώ καθυστερεί αδικαιολόγητα τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Στα πλαίσια των θεσμικών διεκδικήσεων, λοιπόν, ζητάμε:
• Αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς ιατρικές και δικαστικές διαδικασίες και χωρίς ψυχιατρικοποίηση.
• Θεσμική κατοχύρωση της ουδέτερης ταυτότητας φύλου
• Διεύρυνση των συμφώνων συμβίωσης σε ζητήματα παιδοθεσίας και πολυσυντροφικών σχέσεων.
• Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην εκπαίδευση (όσον αφορά την ασφάλεια στο σεξ και την συγκατάθεση) και εξισωμένη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταυτοτήτων. Επίσης, επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε σχέση με το ζήτημα τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στους χώρους εργασίας.
Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τις δολοφονικές ομοφοβικές επιθέσεις στο Ορλάντο και το Μεξικό, και με αιτία όλες τις ομοφοβικές/αμφιφοβικές/τρανσφοβικές και γενικότερα φοβικές επιθέσεις και μορφές καταπίεσης, σας καλούμε να βρούμε τον κοινό τόπο των πεποιθήσεων και διεκδικήσεών μας καθώς και τα μέσα πραγμάτωσης αυτών.
Σας καλούμε, λοιπόν, στις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο του φετινού Thessaloniki Pride 24 & 25 Ιουνίου, καθώς και στις συνελεύσεις μας για την συνδιοργάνωση ενός αυτο-οργανωμένου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.
Ανοιχτή Συνέλευση για ένα αυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

GREECE: NAI στον τουρισμό... γκέι και η πανέμορφη Ιος!

ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ με φόντο το απέραντο γαλάζιο όπως φαίνεται, ο γκέι τουρισμός. Ολοένα και περισσότερες περιοχές δημιουργούν συνθήκες τέτοιες που να επιτρέπουν στους ομοφυλόφιλους να πραγματοποιούν  τις διακοπές τους χωρίς προβλήματα.
 Στο πλαίσιο αυτό, ταξίδι εξοικείωσης για ταξιδιωτικό πράκτορα και δημοσιογράφο/blogger με έμφαση στην αγορά του γκέι τουρισμού (LGBT), οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο δήμος Ίου στο πλαίσιο της υλοποίησης εξειδικευμένων δράσεων για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στο νησί...και από ότι φαίνεται το κλίμα ήταν παραπάνω από ευνοικό καθώς η περιοχή έχει προταθεί ως τουριστικό θέρετρο από ιστοσελίδες του εξωτερικού!

Η άνοδος της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού μετά το Brexit

Η ψήφος για αποχώρηση της Βρετανίας τροφοδοτεί αναπόφευκτα κι άλλο το λαϊκίστικο και αντικαθεστωτικό αίσθημα σε όλη την Ευρώπη. Κράτη έξω από την ευρωζώνη, ιδιαίτερα εκείνα των οποίων το αντιευρωπαϊκό αίσθημα αυξάνεται, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία, θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ομάδα χωρών που θα αντιστέκεται στις γαλλογερμανικές προσπάθειες για περισσότερη ολοκλήρωση. Με την έξοδο της Βρετανίας, όμως, οι χώρες που δεν είναι στο ευρώ θα έχαναν έναν κρίσιμο εταίρο -θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% του ΑΕΠ της ΕΕ. Πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov κατέδειξε ότι, από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι έξι θεωρούν πως περισσότερες χώρες θα πρέπει να επιλέξουν τη δική τους έξοδο από το μπλοκ. Το 69% των Σουηδών πιστεύει ότι μετά το Brexit είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω αποχωρήσεις από την ΕΕ, το 66% των Δανών και το 57% των Νορβηγών συμφωνούν.
  Ο Κάμερον στη Σύνοδο της ΕΕ Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδεχομένως θα καλέσουν άμεσα σε έκτακτη σύνοδο χωρίς τη Βρετανία, ακόμη και το Σάββατο στις 25 Ιουνίου με δεδομένο ότι την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στην Ισπανία. Προγραμματισμένα ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να συναντήσει τους άλλους 27 Ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτή τη συνάντηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός πιθανώς θα θέσει σε εφαρμογή το Άρθρο 50 της ΕΕ -έναν νόμο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν και ο οποίος αφορά στην έξοδο ενός κράτους από την ένωση. Βάσει του άρθρου θα μπορούσε να οριστεί μια προθεσμία σε δύο χρόνια -μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018-, διάστημα στη διάρκεια του οποίου η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησής της.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΘΕΜΑ: Για τους γκέι ούτε λουλούδια ούτε κεριά

Του Γιάννη Η. Χάρη
Καλά να «Είμαι Σαρλί», να «Είμαι Παρίσι» ή να «Είμαι Βέλγος» κτλ., αλλά έτσι και «Είμαι Ορλάντο», μπορεί, θου Κύριε, και να σημαίνει ότι ίσως «Είμαι γκέι»! Μπορεί και γι’ αυτό λοιπόν να μη φάνηκε ανάλογη κίνηση συμπαράστασης, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Δευτέρα βράδυ γράφονται οι γραμμές αυτές, νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, δεν ξέρω τι θα γραφτεί ή θα ειπωθεί στο μεταξύ, σημασία όμως έχουν, νομίζω, οι πρώτες αντιδράσεις – πρώτες, μα όχι και εν θερμώ, αφού έχει περάσει πάνω από 24ωρο από τη σφαγή στο Ορλάντο. Τη σφαγή με τους 49 νεκρούς, εάν, μακάρι, δεν υποκύψει και κανείς από τους 53 τραυματίες, «την πιο πολύνεκρη σφαγή στις ΗΠΑ από την 11η Σεπτεμβρίου», «το Μπατακλάν των ΗΠΑ», όπως χαρακτηρίστηκε.
Ομως δεν είδα (ή δεν υπήρξαν ή δεν τα είδα, δεν τα δείξαν δηλαδή, που έχει κι αυτό τη σημασία του) τα λιβάδια τα λουλούδια και τα κεριά και τα σημειώματα έξω απ’ τον τόπο της σφαγής, όπως π.χ. έξω από το Μπατακλάν και τα άλλα σημεία του περσινού μακελειού στο Παρίσι, ή ιδίως την Πλατεία Ρεπουμπλίκ: σκέφτηκα πως το pride pride, η περηφάνια περηφάνια, αλλά και η ντροπή, κακά τα ψέματα, ντροπή· κι αν όχι ντροπή ακριβώς, κάποια (εσωτερικευμένη; υποσυνείδητη έστω;) ενοχή, του άμεσα ή και έμμεσα θύματος ομοφοβικής επίθεσης, που μολονότι θύμα βιώνει κατά κάποιον τρόπο, βαθιά μέσα του, την επίθεση σαν μεταφυσική περίπου τιμωρία· και, αν τελικά ξεμάκρυνα πολύ, είναι κατά κανόνα η αμηχανία, του ίδιου του ομοφυλόφιλου αλλά και των οικείων του πια.
⌦ Ο ΘΡΗΝΟΣ ΕΤΣΙ ΜΕΝΕΙ ΒΟΥΒΟΣ πιο πολύ, όπως και η οργή, που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με την αίσθηση της αδυναμίας – απέναντι στη χλεύη, στην ομοφοβία γενικότερα, ρητή ή υπόρρητη.
Οσο για ρητή, μοναδική στάθηκε, όσο ξέρω, και μέχρι στιγμής, η περίπτωση τουρκικής εφημερίδας που είχε τίτλο σε άρθρο της: «Τους 50 έφτασαν οι νεκροί στο μπαρ όπου συχνάζουν διεστραμμένοι γκέι»: με άλλα λόγια: 50 λιγότεροι, ή: θεία δίκη, για 50 έστω, κ.ο.κ. Για υπόρρητη, αστείο και να γίνεται κουβέντα!
Περισσότερο ενδιαφέρον όμως έχει να ανιχνεύσουμε την αμηχανία, έστω, στον τρόπο που παρουσιάστηκε η σφαγή, ενδεικτικά σε τρία μεγάλα κανάλια, Αλφα, Αντένα και Μέγκα, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, την επομένη της σφαγής. Ετσι κι αλλιώς, κυρίαρχο στοιχείο, το κλειδί που λείπει ακόμα, η ταυτότητα του δράστη, που είτε μοναχικός λύκος, «εσωτερικός τρομοκράτης», κατά την εκδοχή π.χ. κοτζάμ Ομπάμα, είτε μέλος του ISIS, βούτυρο στο ψωμί των όπου γης ισλαμοφοβικών, θρίαμβος του Τραμπ κτλ., και στις δύο περιπτώσεις δρα σαν τιμωρός ομοφυλοφίλων: μισούσε τους ομοφυλόφιλους, τους μαύρους και τους εβραίους, είχε εξοργιστεί όταν είδε δυο άντρες να φιλιούνται μπροστά στον τρίχρονο γιο του, λένε οι δικοί του, ανάμεσά τους και ο πατέρας του.
Καθαρά ρατσιστικό-ομοφοβικό δηλαδή το έγκλημα, δηλωμένοι ομοφυλόφιλοι τα θύματα, με τι καρδιά να τους υπερασπιστεί κανείς…
⌦ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΛΟΙΠΟΝ, πρώτη είδηση, απολύτως εύλογα, η δολοφονία του 14χρονου από συνομήλικό του, δεύτερη το Ορλάντο – με εξαίρεση το Μέγκα, όπου ήταν τρίτη είδηση: δεύτερη, εξίσου εύλογα, προκειμένου για το Μέγκα, ήταν ο προπηλακισμός του Πολάκη στην Ιεράπετρα! Στα του Ορλάντο λοιπόν, και έχοντας κατά νου τα δελτία ειδήσεων έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι ή στις Βρυξέλλες, μαθαίνουμε αναλυτικά όσα διαδραματίστηκαν στο γκέι μπαρ, και έπειτα για το προφίλ του δράστη.
Δόθηκε δηλαδή απλόχερα το αστυνομικό δελτίο· έλειψε οτιδήποτε μπορεί να χρωμάτιζε με συμπόνια, συμπαράσταση, συμμετοχή.Δεν μάθαμε λοιπόν για την αγρυπνία, Κυριακή βράδυ, στο ίδιο το Ορλάντο, τις μικρές έστω συγκεντρώσεις ή άλλες δράσεις σε άλλες χώρες, ένα χαλί λουλούδια κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, τις μεσίστιες σημαίες στην Ουάσιγκτον κ.α.· σε ένα μόνο κανάλι είδαμε τη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ που φωταγωγήθηκε με τα χρώματα του ουράνιου τόξου (έμβλημα της ομοφυλόφιλης κοινότητας).
Δεν υπήρξαν καν τα μηνύματα πλήθους πολιτικών ηγετών, με εξαίρεση του Ομπάμα, και σε κάποιο κανάλι το τουίτ του Τσίπρα: συρρικνώθηκε έτσι, και με αυτό τον τρόπο, η καθολικότερη σημασία του γεγονότος. Μόνο το Μέγκα είχε μηνύματα συμπαράστασης, από τον φανταχτερό κόσμο της σόουμπιζ και μόνο, κι έτσι παρέλασε ο συμπαθέστατος Ρίκι Μάρτιν, αλλά μ’ ένα περίπου ξέκωλο μπαλετάκι, και ό,τι άλλο εξτραβαγκάν και συνεπώς ενισχυτικό των πάσης φύσεως φοβικών (φυσικά και ομο-) ανακλαστικών του τηλεθεατή: ο Ελτον Τζον με τον σύζυγό του, η Λέιντι Γκάγκα, η Μαντόνα, η Σερ, ό,τι σε πιο φραμπαλά γίνεται δηλαδή, σαν τα φτερά και πούπουλα που εικονογραφούν (= στιγματίζουν) τον ομοφυλόφιλο στην τηλεόραση.
Καθησυχάζοντας τους υπόλοιπους για την (γενικότερη) ομαλότητά τους.

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ...

Παρασυρμένος από το πάθος του είδε κάτι τόσο απαγορευμένο που του στοίχισε την ζωή; Ηταν μπανιστιρτζής που έπεσε πάνω σε ερωτική συνεύρεση επωνύμων gay oι οποίοι πανικοβλήθηκαν για τις συνέπειες; Ηταν κάποιος από αυτούς πολιτικός ή άλλος επώνυμος και οι συνοδοί του κάνοντας επαγγελματική δουλειά αφού τον σκότωσαν στην συνέχεια τον έκαψαν; 

Η μήπως ήταν απλά κάποιος που βρέθηκε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή; Μήπως ήταν κάποιος που τον μετέφεραν από άλλο σημείο της Αθήνας ώστε να τον εκτελέσουν στην Βουλιαγμένη και να περαστεί σαν ματάκιας της περιοχής; Τι “σκότωσε” τον νεαρό άνδρα στην Βουλιαγμένη, για την ακρίβεια στη θέση Φασκομηλιά με αδυναμία στις συνευρέσεις; Ποιοι ήταν οι δράστες που έκαναν τόσο “επαγγελματική” δουλειά ώστε φρόντισαν να του κάψουν τα δάχτυλα και το μισό πρόσωπο ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός της ταυτότητάς του;

Ήταν λίγο μετά τις 5:30 το πρωί της περασμένης Τετάρτης  όταν ψαράδες που ψαρεύουνε με πετονιά από τα βράχια στα πρώτα Λιμανάκια ενημέρωσαν την αστυνομία για το μακάβριο εύρημά τους. Eπρόκειτο για άνδρα ηλικίας 30-35 ετών ο οποίος είχε πυροβοληθεί πολλές φορές στο πρόσωπο. Οι πρώτες εκτιμήσεις εξέταζαν το ενδεχόμενο ο άνδρας να βρήκε φρικιαστικό θάνατο καθώς ο άγνωστος ή οι άγνωστοι που τον σκότωσαν, αφού τον πυροβόλησαν στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά για να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του.

faskomilia_thea