Menu

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Athens Pride στις 11 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος-SPOT

Κλαυθμώνος, όπου είναι το σημείο συνάντησης για το μεγάλο συλλαλητήριο προς το Σύνταγμα. Οι ομάδες, οργανώσεις, συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο φετινό Athens Pride με περίπτερο στην πλατεία, ή με άρμα στην παρέλαση θα πρέπει να συμπληρώσουν την απαιτούμενη αίτηση το αργότερο μέχρι σήμερα, Δευτέρα. Ο σκοπός του Athens Pride είναι να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT ατόμων στην ελληνική κοινωνία, και μ’ αυτό τον τρόπο παράλληλα να προωθήσει και εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005. Διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας είχαν διεξαχθεί στην πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το Athens Pride του 2005 σηματοδότησε την πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε έξω από τη Βουλή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 άτομα συμμετείχαν σε εκείνη την εκδήλωση..

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ 3η ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην 3η κατά σειρά Πορεία Υπερηφάνειας. Συγκεκριμένα, η τρίτη συνεχόμενη πορεία υπερηφάνειας στην Κύπρο και η πρώτη μετά από τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 29 Μαΐου, με κεντρικό μήνυμα το «TransForm your Mind». Στόχος του φετινού Pride ήταν να στρέψει την προσοχή στα τρανς άτομα, που λόγω των προκαταλήψεων και της άγνοιας ανάμεσα στο κοινωνικό σύνολο και στο ίδιο το κράτος, παραμένει στο περιθώριο. Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης του τρόπου σκέψης από κάθε λογής προκαταλήψεις. Πολιτικοί και βουλευτές παρευρέθηκαν στην πορεία δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη στήριξη τους. Δείτε πιο κάτω φωτογραφίες και ρεπορτάζ από την πορεία:

Βραζιλία: To μεγαλύτερο Gay Pride Parade του κόσμου με άρωμα Sense 8!

ΔΕΚΑΔΕΣ Χιλιάδες ομοφυλόφιλοι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο για να συμμετάσχουν στo μεγαλύτερο Gay Pride Parade, του κόσμου. Οι συγκεντρωθέντες ζήτησαν ίσα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους. Μία γιγαντιαία σημαία που απεικόνιζε ένα ουράνιο τόξο έκλεψε την παράσταση. Στην παρέλαση χόρεψαν σε άρμα και οι μεγάλοι ηθοποιοί της Βραζιλίας που πρωταγωνίστησαν στην γνωστή σειρά SENSE 8

Miguel (Lito) and Hernando shirtless parada gay

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΛΟΑΤKΙ… η αβάσταχτη αμφιθυμία των ΜΜΕ στην Κύπρο και τον κόσμο

ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΠΑΚ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Πανεπιστημιακή έρευνα εντοπίζει αποσιώπηση της φωνής της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και ρητορική μίσους εναντίον της, στον δημοσιογραφικό λόγο και στα σχόλια του αναγνωστικού κοινού της Κύπρου
Νάταλη Αλκιβιάδου: «Η Κύπρος είναι πάρα πολύ καλή να γράφει νομοθεσίες copy paste από την Ευρώπη, να τις βάζει στο συρτάρι και να τις αγνοεί. Έχουμε στη νομοθεσία μας μια “ιεραρχία μίσους”, όπου κάποιες μορφές μίσους είναι πιο σημαντικές από τις άλλες κι αυτό είναι απαράδεκτο…
Νεόφυτος Επαμεινώνδας: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια επιμόρφωσης των συντελεστών των Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, με στόχο την ορθή αναπαράσταση της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, στα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»


«Αν έπρεπε σε μια φράση να συμπυκνώσω τη στάση των ΜΜΕ, θα την έλεγα η αβάσταχτη αμφιθυμία των Μέσων, απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα», επεσήμανε η Δρ Δήμητρα Μηλιώνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα (23 Μαΐου 2016) σε δημόσια συζήτηση σε αίθουσα του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, με θέμα «Η αναπαράσταση της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», που οργάνωσε η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη μη κυβερνητική οργάνωση AEQUITAS.
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πορεία Υπερηφάνειας και το Φεστιβάλ 2016 που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή (29 Μαΐου 2016), όπως και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος C.O.N.T.A.C.T. (Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει να συμβάλει στην καταπολέμηση των εγκλημάτων και της ρητορικής του μίσους). Σε σύντομη προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης παρατήρησε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε πλέον με την άκρα δεξιά, μέσα στη Βουλή», σχολιάζοντας το θετικό, για το ΕΛΑΜ, εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

Οι καρικατούρες και το «queer-baiting»

«Από τον ομοφοβικό λόγο και την επικύρωση ηγεμονικών ταυτοτήτων προχωρούμε, σε κάποιες περιπτώσεις, στην αποδοχή και την αφομοίωση, με επόμενο σταθμό την ισότιμη αναπαράσταση - αν και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο», τόνισε η Δρ Μηλιώνη. Ανέφερε ότι τα ΜΜΕ «αποκηρύττουν, μέσα από τις στερεοτυπικές τους αναπαραστάσεις, τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους, αναπαριστώντας τους ως καρικατούρες ή υπερβολικά δραματοποιημένους-ες, ειδικά στην αποκάλυψη της σεξουαλικής τους ταυτότητας».
Υπενθύμισε τηλεοπτικές νεανικές σειρές, «όπου μέχρι τα μέσα του 1990 στις ΗΠΑ απουσίαζαν οι γκέι χαρακτήρες. Στη συνέχεια, η τηλεόραση αναπαριστούσε τους γκέι άντρες ως υπερβολικά θηλυπρεπείς και τις λεσβίες ως υπερβολικά ανδροπρεπείς. Ακολούθησε η δραματοποίηση και οι θυματοποιημένες ταυτότητες, με χαρακτήρες ανίσχυρους, άβουλους, απομονωμένους, χωρίς κοινωνική στήριξη από φίλους και οικογένεια, χωρίς ελπίδα για μια ουσιαστική ερωτική και συναισθηματική ζωή. Ο εκτοπισμός της ομοφυλοφιλίας ως κάτι “άλλο” ενισχύει την ετερο-κανονικότητα».

Είπε όμως ότι υπάρχουν και εναλλακτικές αναπαραστάσεις της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στα ΜΜΕ και παρέθεσε παραδείγματα από ξένες σειρές. Μίλησε για την τηλεόραση του 21ου αιώνα και για «μια νέα ορατότητα, με χαρακτήρες και θέματα, ρητά συνδεδεμένα με ΛΟΑΤ, χαρακτήρες ηρωικούς, πρωταγωνιστικούς, αξιοσημείωτους... και γκέι».
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη βρετανική τηλεοπτική σειρά φαντασίας (2006-2011) Torchwood, «με κεντρικό χαρακτήρα τον πράκτορα Captain Jack, έναν χαρισματικό ηγέτη», και στην τηλεοπτική σειρά True Blood, (2008-2014), «με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα τον Lafayette Reynolds, ο οποίος είναι πνευματώδης, νοιάζεται για τους άλλους, είναι υπερήφανος που είναι γκέι και δεν διστάζει να αντιταχθεί στην ομοφοβία». Όπως είπε, στην τηλεόραση του 21ου αιώνα υπάρχει «αμφισβήτηση της ετεροκανονικότητας, ορατότητα και διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, με σκηνές ομοφυλοφιλικής οικειότητας και με αξίωση, η ομοφυλοφιλική οικειότητα να εκφράζεται δημόσια, σε κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα που συχνά ταυτίζονται με την καταπίεση των ΛΟΑΤ».

Αναφερόμενη στα «όρια της νέας τηλεόρασης, την αφομοίωση και την “κανονικοποίηση”», υπέδειξε ότι «οι γκέι αναπαρίστανται ως χαρακτήρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέρος της ετεροκανονικής κοινωνίας, όχι να την αμφισβητήσουν». Υπάρχει, είπε, εκμετάλλευση του κοινού των γκέι από την πολιτιστική βιομηχανία (‘queer-baiting’), ένας λανθάνων ερωτισμός μεταξύ ομόφυλων χαρακτήρων, που δεν εξελίσσεται ποτέ σε σχέση, με την πρόθεση οι παραγωγοί να προσελκύσουν την προσοχή του γκέι ακροατηρίου».

Ο αντίλογος στα σεξιστικά σχόλια

Η Fabienne Baider, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συντονίστρια του προγράμματος C.O.N.T.A.C.T., παρουσίασε έρευνα, που είχε πηγές της δημοσιεύματα και εκπομπές κυπριακών εφημερίδων, του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, τηλεοπτικών σταθμών και ιστοσελίδων. Εντόπισε, μέσα από την έρευνά της, την αποσιώπηση της φωνής της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και την ύπαρξη ρητορικής μίσους σε σχέση με τα ΛΟΑΤΙ πρόσωπα, τόσο στον δημοσιογραφικό λόγο, όσο και στα σχόλια του αναγνωστικού κοινού της Κύπρου. Είπε, όμως, ότι «τα ακραία σεξιστικά και προκατειλημμένα σχόλια έχουν πάντα αντίλογο και αυτόν τον αντίλογο θα πρέπει να ενδυναμώσουμε».
Παρέθεσε, μεταξύ άλλων, το εξής σχόλιο, σε σχέση με την Πορεία Υπερηφάνειας: «Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου δεν διδάσκεται, δεν επιβάλλεται, δεν ελέγχεται, δεν καθοδηγείται, δεν ακυρώνεται, δεν θεραπεύεται. (…) Αλλιώς ήταν όταν έβγαινε μόνος του ο Αλέκος Μοδινός και διαμαρτυρόταν (με την κυπριακή πολιτεία να απαντά ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Κύπρο, εκτός από τον κ. Μοδινό!!!) κι αλλιώς να βλέπει χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο».

Η ευαισθησία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης

«Πέραν των όποιων προνοιών της νομοθεσίας, κανονισμών και άλλων νομικών κειμένων, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την ισότιμη μεταχείριση όλων των συμπολιτών μας και να απαγορεύσουν την όποια διάκριση εναντίον ομάδων της κοινωνίας, θα ήθελα να σας επιβεβαιώσω ότι, ως Ρυθμιστική Αρχή του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου, αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ευαισθησία, αλλά και με αυστηρότητα (όσον αφορά στην παρέμβασή μας), φαινόμενα διακρίσεων οποιασδήποτε ομάδας πολιτών από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης», είπε, σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Νεόφυτος Επαμεινώνδας. «Δεν παραβλέπουμε», πρόσθεσε «και δεν παραγνωρίζουμε, παράλληλα, τις ανάλογες ευαισθησίες, την κουλτούρα και τα στερεότυπα που φέρουν συμπολίτες μας, (ειδικότερα παλαιότερων γενεών), όσον αφορά την αποδοχή και αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν στα ομοφυλοφιλικά, αμφισεξουαλικά και διαφυλικά άτομα».

Πρόσθεσε και τα εξής ο Νεόφυτος Επαμεινώνδας: «Ας μην ξεχνάμε ότι γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με στερεότυπα, οι σπόροι των οποίων εμφυτεύονται από πολύ νωρίς στην κοινωνική συνείδηση του ατόμου και γίνονται μέρος της ψυχοσύνθεσής του και της στάσης του απέναντι στους άλλους. Απαιτείται χρόνος, υπομονή αλλά και επιμονή σε σχετικές αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό δίκαιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότιμης μεταχείρισης και αποφυγής διακρίσεων, μέχρις ότου η κοινωνική αποδοχή των άνωθι θεμάτων καταστεί πλέον καθολική.

»Εμείς, ως αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς τον σκοπό αυτόν, τόσο σε συνεργασία με εσάς, όσο και με την προσπάθεια επιμόρφωσης των συντελεστών των Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, με στόχο την ορθή αναπαράσταση της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, στα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι ευθύνη μας να φροντίζουμε, έτσι ώστε οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί να λειτουργούν στο πλαίσιο της νομοθεσίας, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να προασπίζονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και τη δημοκρατία και όχι να τα υποσκάπτουν, έμμεσα ή άμεσα, λειτουργώντας διαλυτικά και διαχωριστικά».

Χρειάζονται κι άλλες αλλαγές

Όπως επεσήμανε ο Ν. Επαμεινώνδας, «έχει αλλάξει σημαντικά η αντιμετώπιση της κοινωνίας όσον αφορά στα ομοφυλοφιλικά, αμφισεξουαλικά και διαφυλικά άτομα και αρκετά θέματα, που αφορούν τις πιο πάνω κοινωνικές ομάδες, έχουν ρυθμιστεί και νομοθετικά, με τελευταίο παράδειγμα τη νομοθεσία που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης. Εντούτοις, χρειάζεται να γίνουν κι άλλες αλλαγές, όπως χρειάζεται και περισσότερος χρόνος, ώστε η κοινωνία να βγει από το καβούκι των ταμπού όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πιο πάνω ατόμων. Το γεγονός αυτό το διαπιστώνουμε ως Ρυθμιστική Αρχή του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου από παράπονα που συνεχίζουμε, δυστυχώς, να λαμβάνουμε, όσον αφορά σκηνές τηλεοπτικών προγραμμάτων στις οποίες προβάλλονται και πρωταγωνιστούν άτομα των εν λόγω ομάδων. Για παράδειγμα, ελάχιστες μέχρι και μηδαμινές είναι οι αντιδράσεις της κοινωνίας για μια τηλεοπτική σκηνή όπου φιλιέται ένα ετερόφυλο ζευγάρι, σε αντίθεση με παρόμοια σκηνή με ζευγάρι ομοφυλόφιλων, για την οποία δεχόμαστε συνήθως αριθμό παραπόνων.

»Τέτοιες αντιδράσεις, μπορεί από τη μια να μας προβληματίζουν, όμως από την άλλη αναγνωρίζουμε ότι οι σημαντικές νομοθετικές και άλλες αλλαγές που έχουν γίνει για τις πιο πάνω κοινωνικές ομάδες είναι πρόσφατες και αναμένουμε ότι θα δώσουν μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον της κοινωνίας μας. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι σε μια κοινωνία όπου τα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα απαιτείται συνήθως χρόνος για να τύχουν αποδοχής και να υιοθετηθούν οι όποιες αλλαγές, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της.

Να επισημάνω ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις, όσον αφορά αναπαράσταση της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ειδικότερα στην τηλεόραση, δεν αποτελούν αποκλειστικό φαινόμενο της κυπριακής κοινωνίας, αλλά παρατηρούνται, έστω και σε μικρότερο βαθμό, ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ξεπεράσει εδώ και αρκετό καιρό τα κοινωνικά ταμπού σε σχέση με την αντιμετώπιση των ομοφυλοφιλικών, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών ατόμων. Η διαπίστωση αυτή εξάγεται μέσα από επαφές που έχουμε ως Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου με αντίστοιχες Ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Κύπρος ένα βήμα μπροστά, αλλά…

«Δεν υπάρχει -ακόμα- νομοθεσία για την ποινικοποίηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ούτε στον ΟΗΕ, ενώ υπάρχει μια “ιεραρχία μίσους”, καθώς εγκλήματα ρητορικής του μίσους εναντίον μεταναστών τιμωρήθηκαν αυστηρότερα από εγκλήματα σε βάρος ΛΟΑΤΙ προσώπων», τόνισε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβασή της η Νομικός Νάταλη Αλκιβιάδου, Πρόεδρος της AEQUITAS - είναι μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εκπαίδευση στην ιδιότητα του πολίτη στην Κύπρο. (Η κυρία Αλκιβιάδου άρχισε την ομιλία της δηλώνοντας ότι «αυτή, δυστυχώς, γίνεται σε ένα αρκετά αρνητικό πλαίσιο, για όλους, ως σύνολο και ως άτομα, μετά τις χθεσινές εκλογές», αναφερόμενη στην εκλογική επιτυχία του ΕΛΑΜ).

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της AEQUITAS, «η Κύπρος είναι ένα βήμα μπροστά σ’ αυτό το θέμα -τουλάχιστον στη θεωρία- αλλά και πάλι βλέπουμε μία ανισότητα στη μεταχείριση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής, σε σχέση με άλλα είδη ρητορικής μίσους. Σε νομοθετικό πλαίσιο, η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει η νομοθεσία για τη ρητορική του μίσους, όμως άλλο η νομοθεσία και άλλο η δίκαιη εφαρμογή της».

Όπως εξήγησε, «στο κυπριακό πλαίσιο έχουμε την Εθνική Νομοθεσία που υιοθετήθηκε για σκοπούς εναρμόνισης της Απόφασης Πλαισίου για την Καταπολέμηση Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου, που είναι το μόνο ευρωπαϊκό εργαλείο για το θέμα της ρητορικής μίσους. Πρόκειται για τον Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμο (134 [Ι] 2011). Η Κύπρος είναι πάρα πολύ καλή να γράφει νομοθεσίες copy paste από την Ευρώπη, να τις βάζει στο συρτάρι και να τις αγνοεί».

Δύσκολη η απόδειξη στο δικαστήριο

Η κυρία Αλκιβιάδου σχολίασε ότι, «με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα στην Κύπρο, πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα από την ΕΕ. Ο κυπριακός νόμος αναφέρει ότι, “πρόσωπο που εκ προθέσεως δημόσια διαδίδει και δημόσια υποκινεί με οποιονδήποτε τρόπο βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 5 ετών ή/και πρόστιμο μέχρι 10 χιλιάδων ευρώ. Ποινική δίωξη, δυνάμει του παρόντος άρθρου, ασκείται μόνο κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

»Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως, δημόσια και κατά τρόπο που έχει απειλητικό ή υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα προτρέπει σε ή υποκινεί, προφορικά ή διά του τύπου ή με γραπτά κείμενα ή εικονογραφήσεις ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται βάσει του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια ή/και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5 χιλιάδες ευρώ. Ποινική δίωξη δυνάμει του παρόντος άρθρου, ασκείται μόνο κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας”».

Η Ν. Αλκιβιάδου παρατήρησε ότι «στο άρθρο αυτό δεν αναφέρεται “κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη”, γεγονός που καθιστά δύσκολο, για έναν δικηγόρο, να αποδείξει στο δικαστήριο το αδίκημα». Πρόσθεσε ότι, «σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν είμαι θύτης ρητορικής μίσους, π.χ. κατά μουσουλμάνου, θα καταδικαστώ σε μια ποινή πιο βαριά, από το αν ήμουν ομοφοβικός. Έχουμε δηλαδή στη νομοθεσία μας μια “ιεραρχία μίσους”, όπου κάποιες μορφές μίσους είναι πιο σημαντικές από τις άλλες, κι αυτό είναι απαράδεκτο. Ταυτόχρονα, όσον αφορά τα άτομα ΛΟΑΤΙ, δεν χρειάζεται ν’ αποδειχθεί απειλή κατά της δημόσιας τάξης».

ΤΟ ..ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

ΝΑΙ, είναι αλήθεια. Η ομοφοβία είναι ένα τέρας που καταπίνει την ανθρώπινη ισότητα, την προσωπικότητα, την αξία της ύπαρξης, την αγάπη...
Μέσα από δυνατές ταινίες μπορούμε να το σκιαγραφήσουμε και να μορφοποιήσουμε το στοιχειό που κατατρώει τις σάρκες της ελεύθερης βούλησης. Όσο απρόσωπο κι αν φαίνεται οι ιστορίες που ακούμε διαβάζουμε, δημοσιεύονται είναι αποκαλυπτικές. Δεν μας εξέπληξε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι βαθμολογώντας την χειρότερη χώρα που δεν θα ήθελαν να ζήσουν μόνιμα, ήταν η Ελλάδα. Οχι τόσο για την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως για την έλλειψη παιδείας...
Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι μέσα από ταινίες είδαμε το πρόσωπο της Ομοφοβίας.
ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΝΟΙΑ...
Έτσι είναι ο τίτλος της ταινίας. Ο Ηλίας είναι ένα 20χρονο αγόρι που αποφασίζει να πει την ιστορία για την οικογένειά του μπροστά στη κάμερα. Μια μεγάλη αναδρομή στο παρελθόν μας δείχνει τον νεαρό σε ηικία 2 ετών Ηλία που αγαπήθηκε από υπέροχους γονείς του, Ρομπέρτο και Marco, και την καλύτερη φίλη τους, «θεία Σάρα». Η ταινία αποτλεεί ένα ύμνο στο πόσο όμορφη και γνήσια οικογένεια μπορούν να δημιουργήσουν οι LGBT και για το λόγο αυτό την αφιερώνουμε στις "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο". Αλλά η άγνοια θα έρθει στη ζωή τους και θα καταστρέψει την ευτυχία τους. Ο Marco θα πρέπει να διδαχθεί ένα πολύ σημαντικό μάθημα για το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζει το μίσος και τις διακρίσεις καθώς θα παλέψει κάθε μέρα ενάντια στο «τέρας που ονομάζεται ομοφοβία», που εξακολουθεί να προκαλεί τις επιθέσεις, δολοφονίες, αυτοκτονίες και πολλές άλλες αδικίες. Η ταινία είναι μικρού μήκους από Ιταλικούς φορείς του 2014 και σίγουρα δικαιώνει την γειτονική χώρα...
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΔΩ http://vidzi.tv/67db6r36rp7d.html
KEIK..ΤΕΡΑΤΩΝ....ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο Μάικ ένιωθε αποξενωμένος και μόνος για όσο καιρό θυμόταν, μέχρι που ένα νέο αγόρι έρχεται στο σχολείο-ξυπνώντας του συναισθήματα και έναν κόσμο δυνατοτήτων που δεν είχε τολμήσει ποτέ να ονειρευτεί. Όταν η δασκάλα των Αγγλικών τον βάζει να κάνει μια εργασία μαζί του σχετικά με τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα, ο Μάικ δεν μπορεί να πιστέψει την τύχη του. Ωστόσο καθώς οι δυό τους περνούν περισσότερο χρόνο μαζί δουλέυοντας σε μια ταινία τεράτων, σύντομα ανακαλύπτουν πως τα συναισθήματα του ενός για τον άλλο είναι πολύ δυνατότερα απ'όσο είναι έτοιμοι να αντέξουν.
ΕΙΝΑΙ μια από τις αγαπημένες μας ταινίες που μας συγκίνησε Αυστραλιανής παραγωγής και έχουμε γράψει κριτική. Το τέρας που λέγεται Ομοφοβία οδηγεί σε ένα απροσδόκητο τέλος, ένα τέρας που καταπίνει την Αγάπη. Κατά την ταπεινή μας γνώμη θα πρέπει την ημέρα κατά της ομοφοβίας να προβάλλεται στα σχολεία. Ήδη γίνεται στο εξωτερικό ευτυχώς...
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΩ http://vidto.me/h33i3d0glrex.html
HOMOPHOBIA 2012: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ
ΕΔΩ δεν χρειάζονται σχόλια αφού ο τίτλος στο μικρού μήκους φιλμ τα λέει όλα και αποτελεί ένα από τα κυριότερα μικρά φίλμ που άρεσε σε όλα τα φεστιβάλ για την ευθύτητά του αλλά κυρίως για το νόημά του. ΕΔΩ https://openload.co/f/wfWPmIorYoA/HOMOPHOBIA.mp4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ LGBT ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ πλήρως η ανακοίνωση της Ομάδας μας που δημοσιεύσαμε πρόσφατα στις 17/6 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας που ήρθε όπως είχαμε τονίσει να επιβεβαιώσει την αυξητική τάση ρατσιστικών φιανομένων που κατέγραψε ως «βραχίονας» της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Αίσθηση προκαλεί όπως είχαμε τονίσει το γεγονός ότι η Ομοφοβία και ο Ρατσισμός για άτομα διαφορετικού ερωτικού ή σεξουαλικού προσανατολισμού ξεχιελίζει στην ελληνική περιφέρεια.
Εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα σοκάρουν περιστατικά που καταγράφει η Εθνική Επιτροπή όπως στην Πάτρα (11 περιστατικά), στην Κρήτη (7), αλλά και σε Αγρίνιο, Αίγινα, Βέροια, Βόλο, Δράμα, Θήβα, Μύκονο, Λέσβο, Κω, Ξάνθη, Κομοτηνή, Πάρο, Πέλλα, Σαλαμίνα, Θάσο, Τρίπολη. Στη Πελοπόννησο είχαμε επισημάνει ότι υπάρχουν περιστατικά που έχουν διηγηθέι φίλοι και μέλη μας αλλά και υποστηρικτές μας στην Πάτρα, Τρίπολη, Πύργο, αλλά και σε μικρότερες δυστυχώς πόλεις. Τα περισσότερα (120) έγιναν σε δημόσιους χώρους (δρόμους, άλση), σε χώρους εργασίας και καταστήματα, σε μέσα μεταφοράς και σταθμούς,αλλά δυστυχώς λεκτική βία υπάρχει ως τα σχολεία και σε Πανεπιστήμια
Αυτό που μας συγκλονίζει αλλά είχαμε σημειώσει ότι ορισμένα περιστατικά στρέφονται κατά ακτιβιστών και κυρίως υποστηρικτών των LGBTQ ατόμων που πολλές φορές αφορούν φίλους τους αλλά μας σοκάρει ότι τέτοια περιστατικά έχουν οξυνθεί στο οικογενειακό πατριαρχικό περιβάλλον. Σε άλλο Δελτίο τύπου θα αναφέρουμε συγκεκριμένα περιστατικά που δεν έχουν καταγγελθεί στις αρχές. Για όλους μας θεωρούμε ότι είναι επιεικώς ανεπίπρεπτο στην Ελλάδα που γέννησε την Δημοκρατία, τον Πολιτισμό και τον Ανθρώπινο αξιακό πολιτισμό μας, στην ίδια την χώρα μας να απεμπολείται.
Για τους λόγους αυτούς δεν είναι τυχαίο που ήδη έχουμε φέτος 4 Φεστιβάλ Ορατότητας και Υπερηφάνειας. Γιατί κυρίως η σιωπή αποτελεί συνενοχή. Γιατί σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ιδίως νέοι που ήταν διαφορετικοί και σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή ή έχουν μεταναστεύσει επειδή κάποιοι φρόντισαν να ποδοπατήσουν την έκφραση της Προσωπικότητας. Εμείς δεν θα σιωπήσουμε και ζητούμε από τα μέλη και φίλους να καταγγέλλουν στις αρχές τέτοια περιστατικά. 
H OMAΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK https://www.facebook.com/groups/815975108491376/

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Κύπρος: Γεννήθηκε Κρίστια και έγινε Κρις με μια συγκλονιστική ιστορία

Βρίσκεται στον τρίτο μήνα της ορμονοθεραπείας και έχει μπροστά πολύ δρόμο για να φτάσει στην διόρθωςη φύλου

Ο Κρις είναι ένας νέος «άντρας» 23 χρονών που ζει στη Λεμεσό της Κύπρου με τους γονείς του. Για την ακρίβεια άντρας θα γίνει όταν τελειώσει η ορμονοθεραπεία που κάνει η Κρίστια, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε ως κορίτσι. 
Βρίσκεται στον τρίτο μήνα της ορμονοθεραπείας και έχει μπροστά πολύ δρόμο για να φτάσει στην εγχείρηση αλλαγής φύλου. Θα χρειαστεί επίσης μια πολυετή μάχη με την γραφειοκρατία ώστε να κατοχυρώσει την νομική αναγνώριση ως άντρας και να αλλάξει ταυτότητα, διαβατήριο δίπλωμα οδήγησης…
Την ιστορία του Κρις που γεννήθηκε Κρίστα φέρνει στην επιφάνεια σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».
Η αφήγηση του Κρις που διατηρεί δεσμό με την Έφη αλλά και η εξομολόγηση της μητέρας του, σκιαγραφούν μια δύσκολη μάχη με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Έκρυβα το στήθος μου
Ο Κρις αρχίζει να μιλάει και είναι ποταμός: «Από τα 5-6 θυμάμαι ήμουν πάντα φάση ‘tomboy’, αγοροκόριτσο. Ως παιδί, το σκεφτόμουν αλλά δεν καταλάβαινα τι είναι. Αν ήμουν στο εξωτερικό, θα μπορούσα να είχα δει κάτι στην τηλεόραση, να είχα καταλάβει. Στην Κύπρο δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Σκεφτόμουν ότι έχω κάποιο πρόβλημα. Ένιωθα αγόρι, αλλά δεν καταλάβαινα τι ήταν, πίστευα πως είχα κάποιο πρόβλημα. Έβλεπα τα άλλα αγόρια και διερωτώμουν γιατί να μην είμαι κι εγώ έτσι. Και μεγαλώνοντας αυτό έμεινε, δεν καταλάβαινα, ήμουν πολύ συγχυσμένος. Γυμνάσιο, λύκειο, τα ίδια. Πέρασα από κατάθλιψη απ’ τα 12-13 γιατί συνειδητοποίησα, αλλά φοβόμουν να μιλήσω για όσα ένιωθα. Δεν ένιωθα ποτέ άνετα με το σώμα μου, ειδικά μεγαλώνοντας. Είχα τα μαλλιά μου συνέχεια κότσο γιατί έτσι ένιωθα πιο άνετα. Φοβόμουν ότι αν πω στη μαμά μου να κόψω τα μαλλιά μου κοντά, θα είχα αντιδράσεις. Χτυπούσα τον εαυτό μου που ένιωθα έτσι. Προσπαθούσα να κρύψω το στήθος μου, όταν άρχισε να μεγαλώνει, ένιωθα άβολα. Στην εφηβεία μου είχα τάσεις αυτοκτονίας, έλεγα γιατί να ζω έτσι; Καλύτερα να πεθάνω και να μην έχω πρόβλημα ούτε εγώ ούτε οι δικοί μου».

Δοκίμασα να είμαι γυναίκα
Ο Κρις που γεννήθηκε κορίτσι μπροστά στα αδιέξοδα της εφηβείας μία περίοδο αποφάσισε να συμβιβαστεί με το γυναικείο σώμα του. «Στα 18 μου αντέδρασα και αποφάσισα να είμαι αυτό που με θέλει η κοινωνία να είμαι, ότι πρέπει να είμαι γυναίκα, έτσι θα ήταν περήφανοι για μένα η οικογένεια και ο περίγυρος και θα με αποδέχονταν. Έβαζα πάντα τους άλλους πάνω από μένα».

«Ήταν τόσο θηλυπρεπής που μας σόκαρε», παρεμβαίνει η μητέρα του. «Βλέπαμε ότι έβγαινε με ένα αγόρι και ήταν πολύ αδιάφορη και απορούσαμε αν κάτι συμβαίνει».

«Το έκανα για κάλυψη για να προχωρήσω όπως ‘πρέπει’» συνεχίζει ο Κρις. «Έπρεπε να φτάσω στα 21 για να μιλήσω. Είχα πολλούς φίλους, αλλά φοβόμουν να τους μιλήσω γιατί θα με έλεγαν τρελή. Από το ίντερνετ έμαθα τι είμαι, έψαξα στα 15 τι είναι transgender (διεμφυλικός). Η Έφη (η σύντροφός του) ήταν το πρώτο άτομο που μίλησα. Έφτασα σε σημείο άσχημο που ήθελα να μιλήσω πολύ σε κάποιον, γιατί περνούσαν τα χρόνια και ένιωθα πιο έντονα. Μίλησα στην Έφη. Με βοήθησε, γιατί με αποδέχθηκε. Είχαμε ήδη σχέση δυο χρόνια και μου είπε πως όπως και να αλλάξω θα με αγαπά για αυτό που είμαι. Ήταν σημαντικό για να προχωρήσω και να μιλήσω στους γονείς μου. Μετά από ένα χρόνο σχεδόν μίλησα στους γονείς μου. Φοβόμουν πάντα πως θα με απορρίψουν».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι γονείς της Κρίστιας πίστευαν πως η κόρη τους είναι λεσβία, όταν έμαθαν για την σχέση με την Εφη. Απέφευγαν όμως κάθε συζήτηση μέχρι που μια μέρα η μητέρα διάβασε μια συζήτηση στον υπολογιστή της κόρης της με την Έφη.
Αποκάλυψη, αποδοχή και εξορκισμοί
Κάποια στιγμή η Κρίστια με ένα γράμμα αποκάλυψε στους γονείς της ότι αισθάνεται αγόρι και θέλει να αλλάξει φύλο. Το αρχικό σοκ ξεπεράστηκε και οι γονείς στάθηκαν δίπλα στο παιδί τους. Ωστόσο η ευρύτερη οικογένεια θεώρησε πως πρόκειται για μάχη με τον σατανά και πρότειναν εξορκισμό.
Η μετάβαση
Ο Κρις σήμερα έχοντας αρχίσει την ορμονοθεραπεία μετά από συμβουλή ψυχιάτρου, έχει αποκτήσει πιο μπάσα φωνή και τριχοφυΐα. Το παράδοξο είναι ότι για να πάρει τις ορμόνες ήταν αναγκασμένος να περιμένει μαζί με άλλες γυναίκες στον γυναικολόγο. Τώρα παίρνει τις ορμόνες από φαρμακείο.

Παράλληλα με την αλλαγή φύλου έχει ξεκινήσει και ένας αγώνας με τις κρατικές υπηρεσίες. «Η ταυτότητά μου είναι Κρίστια» λέει, «μπορεί να αλλάξει μόνο το όνομα με χίλιες δυο πιέσεις και μόνο η ταυτότητα. Με τα άλλα τι γίνεται; Δίπλωμα  οδήγησης, διαβατήριο, πιστοποιητικό γέννησης και ενώ γράφει πχ Χρήστος, να γράφει ‘θήλυ’; Για να σου αλλάξουν το φύλο πρέπει να μπεις σε διαδικασία νομική, να πας στα δικαστήρια, να κάνεις την εγχείρηση και να σου το αλλάξουν».

Ομιλίες, workshops, συναυλίες, show και πάρτυ στο 1ο Patras Pride

Στις 17 και 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα, στο Μόλο Αγίου Νικολάου, οι εκδηλώσεις του 1ου Patras Pride.  Σε ανακοίνωσή της η Οργανωτική ομάδα Patras Pride αναφέρει: 

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του 1ου LGBTQI+ (Lesbian, Gay, Bi, Trans, Queer, Intersex, Asexual, Agender, Non-Binary, κλπ) Pride Πάτρας, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για την Απελευθέρωση του Φύλου και της Σεξουαλικότητας ενάντια στην Καταπίεση και τις Διακρίσεις. Ενός φεστιβάλ που σκοπό έχει να φέρει στην επιφάνεια και να προωθήσει το δημόσιο διάλογο πάνω στα θέματα της ταυτότητας και έκφρασης φύλου, της σεξουαλικότητας και των διακρίσεων.

Αποφασίσαμε η κίνησή μας αυτή να είναι αυτοοργανωμένη, χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις. Το φεστιβάλ μας θα είναι διήμερο με ποικίλες δράσεις προγραμματισμένες, και θα λάβει χώρα στο Μόλο της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 το απόγευμα και το Σάββατο 18 Ιουνίου όλη μέρα.

Για όσους θα ήθελαν να επικοινωνήσουν ή να παρακολουθούν τις ενημερώσεις μπορούν να το κάνουν στο E-mail: pridepatras@gmail.com και στο Facebook Page: Patras Pride

Το 2016 στην Ελλάδα είναι μια χρονιά με πολλές εξελίξεις αναφορικά με τα LGBTQI+ δικαιώματα.

Το σύμφωνο συμβίωσης επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ κατά τη διάρκεια, πριν αλλά και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου είδαμε συζητήσεις για τα LGBTQI+ ζητήματα στα ΜΜΕ.

Σε κάποιες δε από αυτές τις συζητήσεις είδαμε και δημόσια πρόσωπα να εκφράζουν απροκάλυπτα ρητορική μίσους εναντίον της κοινότητας διαιωνίζοντας την ενοχοποίηση και το στιγματισμό των σωμάτων και των επιθυμιών  μας. Η ομοφοβία παραμένει διάχυτη σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ενώ δικαιώματα μας παραμένουν ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο. Οι αντιλήψεις της πατριαρχίας συνεχίζουν να ορίζουν αυστηρά και περιοριστικά πρότυπα έμφυλης συμπεριφοράς (cisgender, στρέιτ, λευκός, ετεροκανονικός άνδρας) χωρίς να αφήνουν τον χώρο για την έκφραση διαφορετικών ταυτοτήτων.

Περιστατικά ομοφοβικής βίας ή και παρενόχλησης στο δρόμο αποτελούν συχνά φαινόμενα που εμείς οι LGBTQI+ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Όπως είδαμε και από περιστατικά στην Πάτρα, στο δημόσιο χώρο οι LGBTQI+ βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο. Φαινόμενα όπως η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο σεξισμός, το slut-shaming, το body-shaming, η κουλτούρα του βιασμού αλλά και ο ρατσισμός σε κάθε του έκφανση αντιμετωπίζονται με ανεκτικότητα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι ζούμε σε πόλη της περιφέρειας όπου οι νοοτροπίες της μικρής, κλειστής κοινωνίας εντείνουν τα φαινόμενα ομοφοβίας και τρανσφοβίας, κρίναμε πως η διεξαγωγή του 1ου LGBTQI+ Pride Πάτρας απαντά σε μια κοινωνική αναγκαιότητα.

Παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία και οργανωνόμαστε συλλογικά διεκδικώντας την ορατότητά μας ως LGBTQI+, το δημόσιο χώρο στην πόλη που ζούμε, διεκδικούμε αυτοδιάθεση, ζωή και ελευθερία. Ενωνόμαστε και βγαίνουμε μπροστά μαζί με αλληλέγγυες κοινωνικές ομάδες και συλλογικότητες.

Το διήμερο φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικιλία δράσεων όπως ομιλίες και workshops από εξειδικευμένους πανεπιστημιακούς και επιστήμονες πάνω σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας καθώς και συναυλίες από μουσικά σχήματα, show και πάρτυ.

Κορύφωση του διημέρου θα είναι η πραγματοποίηση Πολύχρωμης Πορείας στους δρόμους της πόλης, όπου η LGBTQI+ κοινότητα και οι υποστηρικτές της θα βαδίσουμε περήφανα σπάζοντας την αφάνεια, διεκδικώντας τα δικαιώματα και την ορατότητά μας καθώς και την ελεύθερη έκφραση χωρίς φόβο και απειλές για τις ζωές μας.»

Τέλος, καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν περίπτερα ομάδων και φορέων που ασχολούνται με ζητήματα και διεκδικήσεις: τηςLGBTQI+ κοινότητας, των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προαγωγής της Υγείας.


Διαμαρτυρία κατά του Πούτιν στο Σύνταγμα για τις διακρίσεις σε βάρος των γκέι

Διαμαρτυρία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Αθήνα.
Την παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η Colour Youth Κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, 'Ιντερσεξ άτομα) με την συμμετοχή οργανώσεων και οι ετεροφυλόφιλοι νέοι Αθήνας.
«Στη Ρωσία η κοινότητα υφίσταται πόλεμο. Να σκεφτούμε μόνο, πως με νόμο έχει θεσμοθετηθεί στη Ρωσία η απαγόρευση κάθε μορφή επαφής μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Πολλές φορές οι ΛΟΑΤΚΙ ομάδες της Ελλάδας έχουν μιλήσει για αυτά που γίνονται κατά των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία, και δεν λαμβάνονται ποτέ υπ' όψιν κατά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας», περιγράφει στο ΑΜΠΕ ο Σάββας Κλεάνθους από την Colour Youth. 

Τα ποσοστά της βίας που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι στη Ρωσία είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται εναντίον τους, ίσα-ίσα που παθητικά ενθαρρύνονται, υπογραμμίζει ο κ. Κλεάνθους.
Η Colour Youth είχε κινητοποιηθεί και κατά τη διάρκεια Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας, με δράσεις διαμαρτυρίας στο Καλλιμάρμαρο, στη ρώσικη πρεσβεία και στο μουσείο της Ακρόπολης.



Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ GAY ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΟΒΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΙΜΑΣΤΕ...ΚΑΝΕΙΣ,

Eυρώπη, 2013. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βιντεάκια ρωσικής προέλευσης στα οποία έφηβοι και νεαροί ομοφυλόφιλοι άνδρες είτε ψεκάζονται με ούρα, είτε καλούνται «διά ροπάλου» να χρησιμοποιήσουν δονητές, είτε αναγκάζονται να πιουν νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας, είτε τραμπουκίζονται έξω από το Κρεμλίνο. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα Occupy-Pedofilyay τους «θεραπεύει» με τις ευλογίες της ρωσικής κυβέρνησης και της ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία, παρά τους καταγεγραμμένους θανάτους από τέτοιες αιτίες, μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση.

Μόλις πρόσφατα, Ρώσος πολιτικός, ο Βίταλι Μιλόνοφ, εκ των αρχιτεκτόνων του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας, μιλώντας στο bbc radio 5 εξομοίωσε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, ενώ δεν παρέλειψε να τη χαρακτηρίσει "ανωμαλία". Στις αρχές της εβδομάδας, παρουσιαστής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους πρόσφατους θανάτους ομοφυλόφιλων εφήβων είπε πως «προκαλούν οι ίδιοι τέτοιες καταστάσεις ώστε να θυματοποιηθούν». Ο ίδιος, στο παρελθόν είχε προτείνει να απαγορεύεται στους ομοφυλόφιλους να είναι δωρητές οργάνων ή αίματος, ενώ υποστήριξε πως «η καρδιά τους θα πρέπει να καίγεται».

Το χρονικό του νόμου της ντροπής

Από το 2006, οι τοπικές κυβερνήσεις της χώρας υιοθετούσαν νόμους ενάντια στην «ομοφυλόφιλη προπαγάνδα» και τον περασμένο Ιούνιο το Κρεμλίνο ακολούθησε το παράδειγμα με 436 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι» σε έναν νόμο βάσει του οποίου διώκεται η "προπαγάνδα υπέρ των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων" σε ανηλίκους. Κανένας δεν καταψήφισε. Μονάχα ένας απείχε.

Σύμφωνα με τη νομοθέτη, Γιελένα Μιζούλινα, "παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα οι οποίες (...) αποτελούν προϋπόθεση για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του ρωσικού έθνους". Στην ίδια γραμμή και αντίληψη, κάποιοι βουλευτές πρότειναν οι ΛΟΑΤ (λεσβιακά, ομοφυλόφιλα, αμφισεξουαλικά, τρανσεξουαλικά άτομα) να μην προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, να παρακολουθούνται από ψυχίατρο, ακόμη και να εξορίζονται.

Όταν ο νόμος περνούσε από την κάτω Βουλή, "πιστοί στην Εκκλησία και στο Κρεμλίνο" επιτέθηκαν με αυγά και νερό σε ΛΟΑΤ διαδηλωτές με την αστυνομία να συλλαμβάνει τους δεύτερους.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στη Ρωσία το 1993, ο πρόεδρος Πούτιν όμως κατηγορεί τους ομοφυλόφιλους πως ευθύνονται για την υπογεννητικότητα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε: "Η Ρωσία προσπαθεί σκληρά να νομιμοποιήσει την προκατάληψη βαφτίζοντάς την 'παράδοση', αλλά όποιος και αν είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο νόμος παραμένει προκατάληψη και καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ". Ακόμη, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες εκφράζουν "ανησυχίες".

Καληνύχτα Gay Pride!

Πώς ορίζεται ο όρος "προπαγάνδα"; Η ρωσική κυβέρνηση φημίζεται για την ασάφεια των νομοθετημάτων της, όμως αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό της.

Προπαγάνδα είναι τα πάντα και ορίζεται πλατιά ως εξής: "Η σκόπιμη και ανεξέλεγκτη διάδοση πληροφοριών που μπορεί να πλήξει την πνευματική ή σωματική υγεία ενός ανηλίκου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της λανθασμένης εντύπωσης της κοινωνικής ισότητας παραδοσιακών και μη παραδοσιακών ερωτικών σχέσεων". Ο νόμος, λοιπόν, δημιουργεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας με τη διεκδίκηση κοινωνικής ισότητας να συνιστά αδίκημα.

Ακτιβισμοί υπέρ των ΛΟΑΤ, διεκδικήσεις, ακόμη και Gay Pride, τέλος στη Ρωσία του μάτσο Πούτιν...

Ο μάτσο πρόεδρος και οι «αδερφές»

Ο 60χρονος πάλαι ποτέ πράκτορας Βλάντιμιρ Πούτιν που βρίσκεται στην εξουσία 13 χρόνια τώρα, αρχικά ως πρόεδρος, μετά ως πρωθυπουργός και μετά ξανά ως πρόεδρος έχει επιλέξει ένα «μάτσο προφίλ». Ως άλλος Κουταλιανός, παλεύει με τίγρεις, απελευθερώνει αρκούδες, έχει καβαλήσει chopper μηχανή, ανακαλύπτει αρχαία, κολυμπά σε ποτάμια, κάνει γυμνόστηθος ιππασία στο κρύο πάντα με μία κάμερα να καταγράφει. Χώρισε τη σύζυγό του και τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να του βρουν «νύφη». Μάλιστα διόλου τυχαία, σε όλες τις περιπτώσεις επελέγησαν γυναίκες αρκετά νεότερες από τη Λουντμίλα.

Ο πρόεδρος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, το θυμόμαστε από την αυστηρότατη ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στο πανκ φεμινιστικό συγκρότημα Pussy Riot που τόλμησε να τον προσβάλει με μία «προσευχή» μέσα στη Μητρόπολη, καθώς και από τη σφοδρή καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν εναντίον του στα τέλη του 2011. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να εκπλήσσει το ότι «οι αδερφές» τού χαλούν την εικόνα της ισχυρής Ρωσίας.

Βότκα Νιέτ!

Η κατάφωρη παραβίαση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τη διεθνή ΛΟΑΤ κοινότητα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη, ενώ δεν είναι λίγα τα καλέσματα για «μποϊκοτάζ» στη ρώσικη βότκα. Το χάσταγκ #NyetRussianVodka# είναι αρκετά δημοφιλές στο twitter με τη Stolichnaya που φοβήθηκε τις συνέπειες στις πωλήσεις της να καταγγέλλει "τις τρομερές πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης".

Ο πασίγνωστος Βρετανός ηθοποιός Stephen Fry, αφού παρομοίασε τα πογκρόμ του Πούτιν κατά των ομοφυλοφίλων με αυτά του Χίτλερ κατά των Εβραίων, έστειλε στην Ολυμπιακή επιτροπή και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον επιστολή στην οποία ζητάει την ανάκληση της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων από τη Ρωσία. Η Επιτροπή ζήτησε τη διαβεβαίωση της Ρωσίας πως οι αθλητές δεν θα υπάγονται στον νόμο, ενώ σχετικές διευκρινίσεις έχουν ζητηθεί και για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Αθλητές και ακτιβιστές οργανώνονται για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον νόμο με άλλους τρόπους.

To αντάρτικο των Ρώσων ΛΟΑΤ

Αρχικά φοβήθηκαν, μετά ενεργοποιήθηκαν. Οι ΛΟΑΤ της Ρωσίας αυτοοργανώνονται στα κρυφά και στα φανερά για να περιφρουρήσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη σεξουαλική επιλογή. Το Deti 404 -πρόκειται για ρώσικη μετάφραση του Error 404 που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή όταν δεν ανοίγει μία ιστοσελίδα- είναι ένα φόρουμ υποστήριξης στις λεσβίες έφηβες. Η 25χρονη ιδρύτριά του, η Λένα Κιλμόβα, αποκάλυψε πως η πλειοψηφία των νεαρών λεσβιών σκέφτεται σοβαρά την αυτοκτονία. Τo Deti 404 έχει ακριβώς το περιεχόμενο που το Κρεμλίνο θεωρεί «παράνομο».

Στα φανερά, η λεσβία δημοσιογράφος Μάσα Γκέσεν ξεκίνησε την καμπάνια του ροζ τριγώνου (pink triangle). Πρόκειται για μία κονκάρδα που καλούνται να φορέσουν όσοι διαφωνούν με τον νόμο. Πρόκειται για το διακριτικο σήμα που φορούσαν οι ομοφυλόφιλοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχοντας επιχειρηματολογήσει κατά του νόμου μέσα στο Κρεμλίνο, με τις αρχές να τη διαβεβαιώνουν πως είναι ασφαλής, η μητέρα τριών παιδιών και η σύντροφός της χρησιμοποιήθηκαν ως παράδειγμα «ανώμαλης οικογένειας». Η δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση σε διαδήλωση και κινδύνευσε να χάσει τα παιδιά της. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ανησυχεί για εκείνους τους ΛΟΑΤ που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτής της επιλογής.

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη ομοφοβική χώρα. Ωστόσο ο εκνευρισμός της Αμερικής για την παροχή ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν έχει συμβάλει στη γλαφυρή ανάδειξη του θέματος. Στη Γεωργία, ακτιβιστές λιντσαρίστηκαν στη διάρκεια του Pride από ορθόδοξους πιστούς. Στο Παρίσι εκατομμύρια διαδήλωναν ενάντια στους γάμους των ομοφυλοφίλων. Στην Ιταλία ομοφυλόφιλοι έφηβοι αυτοκτονούν μετά από σάιμπερ μπόουλινγκ. Το πρόβλημα στη Ρωσία είναι πιο βαθύ καθώς το 88% των Ρώσων τάσσεται υπέρ του νόμου, το 35% των Ρώσων πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια, το 43% ότι είναι αποτέλεσμα κακής ανατροφής και έλλειψης πειθαρχίας. Και αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν από κάποια ρώσικη στατιστική υπηρεσία, αλλά από το κέντρο ερευνών Pew. Στην Ελλάδα, το 40% θεωρεί πως η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία. Και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη...

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑΜΑΛΗ


Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΝΑΟΥΣΑ: Στερεότυπα, ξενοφοβία, ρατσισμός σε σεμινάριο ευαισθητοποίησης

Πρόσφατα οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Παραρτήματος της Αλεξάνδρειας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας παρακολούθησαν σεμινάριο ευαισθητοποίησης με θέμα «Στερεότυπα, Ξενοφοβία, Ρατσισμός» του «Κέντρου Στήριξης Ρομά κι Ευπαθών Ομάδων» στα πλαίσια Δράσεων Ευαισθητοποίησης. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Η δράση περιλάμβανε παρουσίαση βασικών εννοιών όπως ρατσισμός, ξενοφοβία, είδη ρατσισμού, αίτια και συνέπειες, από την κ. Χριστίνα Ζεϊμπεκίδου, Συντονίστρια και Κοινωνική Λειτουργό.
Ακολούθησε δραστηριότητα βιωματικής άσκησης στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ, από την κ. Αναστασία Μουσκεφτάρα, Ειδική Παιδαγωγό και την κ. Μαρία Τασσιοπούλου, Ψυχολόγο του «Κέντρου Στήριξης Ρομά κι Ευπαθών Ομάδων» της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλεξάνδρειας (ΚΕΔΑ). Μετά το πέρας της ομιλίας και της βιωματικής άσκησης ακολούθησε συζήτηση. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας ευχαριστεί θερμά τον κ. Στέφανο Δελιόπουλο, Πρόεδρο της ΚΕΔΑ, καθώς και τις κυρίες Χριστίνα Ζεϊμπεκίδου, Αναστασία Μουσκεφτάρα και Μαρία Τασσιοπούλου, για την εξαιρετική παρουσίαση του θέματος.

Δύσκολοι καιροί για ΛΟΑΤΙ άτομα λίγο πριν το Pride στη Κύπρο

Επικρατεί έλλειμμα θεσμικής και κοινωνικής προστασίας, παρά τις βελτιώσεις σε νομοθεσίες Παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας και του 3ου Φεστιβάλ Περηφάνιας
Παρά τις βελτιώσεις σε νομοθετικό επίπεδο, επικρατεί ένα έλλειμμα θεσμικής και κοινωνικής προστασίας, αλλά και ισότητας έναντι των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας και το 3ου Φεστιβάλ Περηφάνιας (είναι προγραμματισμένο για αύριο Σάββατο).
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, τρανς και ίντερσεξ εξακολουθούν να γίνονται θύματα συστηματικών διακρίσεων, αρνητικών στερεοτύπων, εκφοβισμού ακόμα και βίαιων επιθέσεων» και ότι τα περιστατικά «δεν αναγνωρίζονται και δεν αξιολογούνται ως ομοφοβικά/τρανσφοβικά αδικήματα, ενώ πολλές φορές υποτιμάται η σοβαρότητα και η βιαιότητά τους».
Τι κι αν ποινικοποιήθηκε
Η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει ότι ενώ έχει πια ποινικοποιηθεί η ομοφοβική και τρανσφοβική δήλωση μίσους, το ομοφοβικό και τρανσφοβικό αδίκημα αυτό καθαυτό ούτε αναγνωρίζεται ως τέτοιο, ούτε το σχετικό κίνητρο συνιστά παράγοντα επιβαρυντικό της ποινής.
Επισημαίνει ακόμη ότι ο θεσμικός και καθημερινός ρατσισμός σε βάρος των ΛΟΑΤΙ προσώπων δεν θα παύσει να υπάρχει από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι είναι καιρός η πολιτεία να προχωρήσει στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με την υιοθέτηση μιας διαδικασίας γρήγορης, διαφανούς και προσβάσιμης, που να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου χωρίς να θέτει οποιεσδήποτε ιατρικές προϋποθέσεις και παρεμβάσεις. Είναι επίσης καιρός, αναφέρει, να διασφαλιστεί πλήρως η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με παράλληλη ευαισθητοποίηση και σχετική επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών του χώρου.
Καίριας σημασίας το σύμφωνο
Επίσης, αναφέρει πως η ψήφιση της πολιτικής συμβίωσης είναι καίριας σημασίας για την κυπριακή πολιτεία και κοινωνία, καθώς αναδεικνύει δύο κρίσιμες παραμέτρους, που αφορούν την ανάγκη άρσης των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και τη θεσμική αναγνώριση σχέσεων του ιδιωτικού βίου και την παραδοχή ότι οι διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις μετεξελίσσονται και αναδιπλώνονται πέραν των παραδοσιακών θεσμών, αξιώνοντας παράλληλα ισότιμη προστασία και διαφύλαξη των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ATHENS PRIDE 2016 ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 4-10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Tο Athens Pride ξεκίνησε το 2005 με μία ιστορική παρέλαση και από τότε μάχεται για την ισονομία και το δικαίωμα όλων των LGBTQI ατόμων στην προσωπική έκφραση. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε μαι μεγάλη γιορτή για την πόλη και κάθε χρόνο δυναμώνει από τη συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων. Η LGBTQI κοινότητα της Ελλάδας μαζί με το Athens Pride επιτελούν άλματα αναφορικά με την ορατότητα μέσα στην κοινωνία. Ωστόσο ο δρόμος για την ισότητα και τον σεβασμό παραμένει μακρύς, ιδιαίτερα για τα τρανς άτομα.
 Φέτος, το σύνθημα του Athens Pride είναι ΓΥΝΑΙΚΑ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ / ΑΝΔΡΑΣ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ, Women are Made not Born / Men are Made not Born. Με αυτό το διπλό σύνθημα το Athens Pride 2016 στηρίζει και συνεργάζεται με την τρανς κοινότητα. Μιλάει για την ταυτότητα και την έκφραση φύλου και διεκδικεί τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις.
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
4-10 Ιoυνίου (είσοδος δωρεάν) Σάββατο 4 /6 12:00 ATHENS PRIDE VOLUNTEERS FLASH MOB Πλατεία Μοναστηρακίου / Monastiraki Square 21:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΈΚΘΕΣΗ / EXHIBITION VELLIOS SCHOOL OF ART ΦΟΥΑΡ, Μητροπόλεως 72 & Χρηστοπούλου 6 FOUAR, Mitropoleos 72 & Christopoulou 6 Μέχρι 10 Ιουνίου / Through June 10 Καθημερινά / Daily 19:00-03:00
 Κυριακή 5/6 12:00 VOLUNTEER'S PICNIC Πεδίον του Άρεως / Pedion tou Areos, Alexandras Ave. 17:00 ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΊΑ / CYCLING EVENT Σημείο Εκκίνησης: Ερμού & Πειραιώς Starting Point: Ermou & Pireos Sts.
 Δευτέρα 6/6 16:00 - 20:00 PROUD SENIORS GREECE @ CHECKPOINT Εξέταση Μνήμης σε άτομα 60+ / Memory Test for people 60+ Πίττακη 4, Μοναστηράκι / Pittaki 4, Monastiraki Με ραντεβού / By appointment @ 6984337447 21:00 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ DRAG KING & QUEEN CONTEST Micraasia Roof Garden Κωνσταντινουπόλεως 70, Γκάζι / Konstantinoupoleos 70, Gazi Τρίτη 7/6 19:00 – 21:30 ΑΠΌ ΤΗ ΝΤΡΟΠΉ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΆΝΕΙΑ Στρογγυλό τραπέζι με θέμα τη γραμμή 11528 δίπλα σου Χώρος / Location TBA 20:30 QUEER THEATER AWARDS Θέατρο Κνωσός / Theater Knossos Πατησίων 195 & Κνωσού 11 / Patission 195 & Knossou 11
 Τετάρτη 8/6 20:00 PITTAKI STREET PARTY @ CHECKPOINT Πεζόδρομος Πιττάκη, Μοναστηράκι / Pittaki St. Monastiraki
Πέμπτη 9/6 16:00 - 20:00 PROUD SENIORS GREECE @ CHECKPOINT Βλέπε Δευτέρα 6 Ιουνιου / See Monday 6 June 20:30 ANIMAPRIDE @ ΛΑΐΣ / LAIS CINEMA

Ναι, είμαι γκέι: Αποκάλυψη με coming out από πασίγνωστο αθλητή!

"Είναι κάτι που σκεφτόμουν να κάνω εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν ένιωθα ακόμα ώριμος ούτε ως αθλητής ούτε ως άνθρωπος. Η οικογένειά μου γνωρίζει πως είμαι ομοφυλόφιλος, τους το είπα όταν ήμουν 19 χρόνων, το ίδιο και οι φίλοι μου. Δεν έχω μιλήσει, όμως, ποτέ γι' αυτό με τον πρόεδρο της ομάδας, με τον προπονητή και τους συμπαίκτες μου. Ζω τη ζωή μου και δεν προκαλώ. Δεν βλέπω κάτι αρνητικό σε όλο αυτό και ήθελα πια να το μοιραστώ και με τον κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος να κρύβομαι", ανέφερε σε συνέντευξή του ο Βίγκορ Γκουτιέρεθ, Ισπανός διεθνής πολίστας, ο οποίος αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται για τους  Ολυμπιακούς αγώνες τους Ρίο.
χεδόν κανένας αθλητής δεν έχει πει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος την ώρα που πολλοί γκέι δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις εξαιτίας των σεξουαλικών προτιμήσεών τους. Πιστεύω πως ο κόσμος έχει αλλάξει. Εμένα με αποδέχονται ως αθλητή και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει τώρα η εντύπωση που έχουν για εμένα. Θα ήταν πολύ σημαντικό αν εμβληματικές φιγούρες του αθλητισμού, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ έβγαιναν μπροστά για μια καμπάνια κατά των διακρίσεων. Έχω φίλους γκέι που παίζουν πόλο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και επαγγελματίες, όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα. Δεν έχω την απαίτηση να σκέφτονται οι άλλοι όπως εγώ, αλλά ζητώ να με σέβονται", συμπλήρωσε.

Παραλήρημα σοκ Ψωμιαδη για χούντα, Χρυσή Αυγή και gay

Καλεσμένος του Πέτρου Κωστόπουλου στο «Βράδυ» ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «ότι καλό έγινε στη χώρα μας, έγινε στην επταετία», ενώ παράλληλα ξέσπασε άγρια κατά των ομοφυλόφιλων.
Για τους ομοφυλόφιλους και το σύμφωνο συμβίωσης: «Στο σκοταδισμό δεν μας οδηγεί ούτε ο Ψωμιάδης, ούτε ο Αμβρόσιος, ούτε ο Καρατζαφέρης, ούτε ο Σφακιανάκης, ούτε ο Πρέκας. Μας οδηγούν οι προδότες, οι τσάτσοι και οι δούλοι. Αν είχα γιο και γινόταν gay δεν θα τον πέταγα στον Καιάδα, θα του έδινα τις κατευθύνσεις, ώστε να μην προκαλούσε την κοινωνία. Δεν είμαι κατά των ομοφυλόφιλων, έχω πάρα πολλούς φίλους και ψηφοφόρους. Είμαι κατά των συμπεριφορών αυτών των ανθρώπων. Αν είχες τον γιο σου μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο και φιλιόταν με τον φίλο του, θα το δεχόσουνα; Τι είναι το ελληνικό κοινοβούλιο; Μπουρδ@@@λο είναι; Είσαι υπέρ του μεγαλώματος των παιδιών; Ποιος θα βυζαίνει το παιδί; Ποιος θα το μεγαλώνει; Θα τρελαθούμε; Η Ελλάδα δίδαξε πολιτισμό, δημοκρατία και ελευθερία. Να φιλιούνται μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο; Και γύρισαν και τους χειροκρότησαν; Οι τενεκέδες, τα χανουμάκια, οι τσάτσοι, οι λουκουμάδες γύρισαν και τους χειροκροτούσαν».
Για την χούντα: «Ότι καλό έγινε στη χώρα μας, έγινε στην επταετία και με τον Καραμανλή. Τα τελευταία 30 χρόνια τι έγινε στην Ελλάδα; Ρουφήξαμε το αίμα τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Η σημερινή δημοκρατία έχει καταλύσει την δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Ψηφίζουν μέσα στη Βουλή ότι εντολή παίρνουν. Ότι λέει ο ένας; Τι διαφορά έχει η επταετία με το σήμερα; Δεν είμαι ούτε ακροδεξιός, ούτε χουντικός»
ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΛΗΣ: Αν αναιρεί την ίδια την φύση της  Δημοκρατίας και της ανθρώπινης προσωπικότητας, τότε γιατί δεν το λέει στους ψηφοφόρους του με τι κριτήρια τον επέλεξαν; Θαυμάστε τους Έλληνες που για μια ακόμα φορά στρέφονται κατά των Ελλήνων...

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΚΥΠΡΟΣ:" LGBT γεννιέσαι, δεν γίνεσαι" πριν το Pride της Κύπρου

Ο Άλεξ, η Εβίτα, η Ιωάννα, ο Νικόλας... Τέσσερις συμπολίτες μας φωτογραφίζονται και μιλούν στη CITY, με αφορμή το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2016, το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο. «Στις μέρες μας, ο καθένας έχει πρόσβαση στην ενημέρωση και στην παιδεία. Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για άγνοια». Ο Νικόλας το θέτει πολύ σωστά με την πιο πάνω ατάκα, ενώ η Εβίτα σιγοντάρει με κάτι που λογικά δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε ακόμα εν έτη 2016: «Δεν είναι κολλητικό. LGBT γεννιέσαι, δεν γίνεσαι».
Με τους τέσσερις, συνομίλησαν τα παιδιά της CITY, με αφορμή το Cyprus Pride 2016, το οποίο φέτος έχει ως motto «TransForm your mind», αφού είναι αφιερωμένο στα trans άτομα, τα οποία είναι παραγκωνισμένα και απομονωμένα από την κοινωνία, χωρίς δικαιώματα, ούτε καν αυτό της ίδιας τους της ύπαρξης. «Δεν μπορώ να κινούμαι πια κάπου που χρειάζεται να επιδεικνύω ταυτότητα, δεν μπορώ να ταξιδέψω, δεν μπορώ να πάω τράπεζα, δεν μπορώ να ψηφίσω. Αν με σταματήσει η αστυνομία στο δρόμο περνάω από μεγάλο έλεγχο γιατί νομίζουν ότι έχω κλέψει την ταυτότητα και το αυτοκίνητο κάποιου άλλου, κάτι που σημαίνει πως έχω χάσει τα βασικά μου δικαιώματα». Αυτός είναι ο Άλεξ. Αν και ζει ανάμεσά μας, ουσιαστικά… δεν υπάρχει. Άνοιξε το μυαλό σου, δες τους ανθρώπους και διάβασε τις ιστορίες τους, που θα σε σοκάρουν, καθώς η καταστρατήγηση θεμελιωδών τους δικαιωμάτων, τους μετατρέπει σε παιδιά ενός κατώτερου Θεού

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ...ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΑΛΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Αντιδράσεις στα social media έχει προκαλέσει η ανάρτηση της δημοσιογράφου, καθηγήτριας στο ΑΠΘ, Άννας Παναγιωταρέα στο facebook, στην οποία αφηγείται μία ιστορία με πρωταγωνιστές παιδιά -πρόσφυγες.
Η φανταστική ιστορία - ανέκδοτο (;) της Παναγιωταρέα εκτυλίσσεται σε μία σχολική τάξη, όπου η δασκάλα παίρνει παρουσίες και, παρότι Ελληνίδα, αδυνατεί να διαβάσει σωστά τα ονόματα των παιδιών, μια και έχει συνηθίσει (πια) να προφέρει τα ονόματα παιδιών - προσφύγων.
Η ανάρτηση της Άννας Παναγιωταρέα είναι η εξής:
Πρώτη μέρα στο σχολείο & η δασκάλα παίρνει παρουσίες...
- Μεχμέτ Αλί Αρκαντάν;
- Παρών....
- Μουχτάρ Αλ Σαρουί ;
- Παρών.
- Γιόν Κιμ Λι Γκονγκ ;
- Παρών.
- Χατζή Λαζά Ρουμίχ Αλής;
Τίποτα! Ησυχία.
- Χατζή Λαζά Ρουμίχ Αλής, επαναλαμβάνει η δασκάλα.
Πάλι τίποτα.
Κι εκεί που ετοιμάζεται να σημειώσει απουσία η δασκάλα, ένα παιδάκι δειλά-δειλά σηκώνει το χέρι του από την τελευταία σειρά και λέει:
- Κυρία, μάλλον εγώ είμαι αυτός, αλλά το όνομά μου δεν διαβάζεται έτσι, Χατζηλαζάρου Μιχάλη με λένε !!!!!! ...

GAY ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΘΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία από τις φωτογραφίες ενός σκανδαλοθηρικού περιοδικού που δείχνουν τον πρίγκιπα Κάρολο να φιλάει ένα νεαρό αγόρι.
Το περιοδικό Clobe παρουσιάζει φωτογραφίες που τράβηξαν παπαράτσι και στις οποίες φαίνεται πως ο πρίγκιπας Κάρολος να φιλάει στο στόμα έναν νεαρό ξανθό άντρα μικρής ηλικίας. 
 οι φωτογραφίες σύμφωνα με το περιοδικό αποκαλύπτουν τη μυστική gay ζωή του πρίγκιπα Κάρολου, αλλά θα του κοστίσουν κάθε πιθανότητα να κάτσει στο θρόνο της Βρετανίας.
Αυτό σύμφωνα με το περιοδικό σημαίνει πως η Βασίλισσα Ελισάβετ θα επιλέξει σαν διάδοχό της τον Γουίλιαμ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η «διπλή ζωή» του Πρίγκιπα Καρόλου φιγουράρει στα βρετανικά πρωτοσέλιδα : «Η Καμίλα εκθέτει τη διπλή ζωή του Κάρολου», «Ο Κάρολος είναι gay», ήταν μερικοί από τους πηχυαίους τίτλους και μεταξύ άλλων ο Πρίγκιπας κατηγορούταν ότι παντρεύτηκε την Νταϊάνα για κάλυψη!


Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ LGBT GREECE

Σε σχετική έκθεση καταγράφεται, όχι μόνο αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και προσφύγων, κατά ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, ακτιβιστών και υπερασπιστών τους, αλλά και έξαρση αντίστοιχων φαινομένων σε ενδοοικογενειακό και ενδοσχολικό επίπεδο, μέχρι και επίθεση σε ανάπηρο!

Δράστες τέτοιων επιθέσεων πυροβόλησαν, μαχαίρωσαν ή και βίασαν τα θύματά τους, τα έδειραν ανελέητα, με μπουνιές, κλωτσιές, κάθε είδους χτυπήματα, με πέτρες, σιδερόβεργες, σιδερογροθιές ή τα έβρισαν, απείλησαν, χαστούκισαν, τα έφτυσαν ή τους πέταξαν από φρούτα στον δρόμο μέχρι κροτίδες μέσα στο σπίτι τους, βάζοντας φωτιά στα ρούχα τους ή και στις σκηνές τους! Στην καταγραφή θλιβερών περιστατικών, πολλά από τα οποία δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές για ευνόητους λόγους, συμπεριλαμβάνονται πατέρας και μητέρα που δεν ανέχθηκαν τη «διαφορετικότητα» των παιδιών τους, παιδαγωγοί που τα έβαλαν με τα θύματα (ακόμα και αποβάλλοντάς τα, «για να ηρεμήσουν τα πράγματα»), μέχρι και γιαγιά μαθητή που στο σχολείο ενώπιον των συμμαθητών του έστειλε μήνυμα... αγάπης, προειδοποιώντας: «δεν υπάρχουν πια αρκετές θέσεις για παιδιά Ελλήνων στα σχολεία»...

Την «ανθρωπογεωγραφία» των δραστών και θυμάτων ρατσισμού στη χώρα μας για το 2015 και την αυξητική τάση κατέγραψε ως «βραχίονας» της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ενώ μία νέα «ευρωκαταδίκη» προ ολίγων ημερών ήλθε να επιβεβαιώσει το πρόβλημα και τη «δυστοκία» πολλές φορές των αρμοδίων Αρχών να εξιχνιάσουν τέτοιες υποθέσεις ή να προσδώσουν τον πιο επιβαρυντικό χαρακτηρισμό των ρατσιστικών κινήτρων (στο Ευρωδικαστήριο εκκρεμεί εξάλλου προσφυγή και για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα...).

Συνολικά το Δίκτυο, που διατυπώνει σειρά συστάσεων (νομοθετικών και πρακτικών) προς την πολιτεία για αντιμετώπιση του προβλήματος, κατέγραψε 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα, σε 75 από τα οποία στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες, σε 185 ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ιντερσεξ άτομα), καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της δράσης τους υπέρ προσφύγων ή λόγω της αντισημιτικής δράσης τους, ενώ γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά περιστατικό κατά μέλους μουσουλμανικής μειονότητας και δύο περιστατικά κατά παιδιών Ρομά, ενώ σημαντικός παραμένει ο αριθμός περιστατικών (16) με εμπλοκή αστυνομικών (άσκηση βίας, χαστούκια, χλευασμός, εξυβρίσεις κ.λπ.). Δεδομένος είναι πάντως ο δισταγμός των περισσοτέρων να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα, λόγω φόβου για τυχόν αντίποινα από τους δράστες, συνέπειες στην εργασία, ή λόγω δυσπιστίας προς τις Αρχές.

Στα προάστια
Η πλειονότητα περιστατικών καταγράφηκε στην Αττική (175), σε περιοχές στο κέντρο, αλλά και σε Γαλάτσι, Χολαργό, Βούλα, Γλυφάδα, Καβούρι, Μαραθώνα, Μέγαρα, στη Θεσσαλονίκη (25), στην Πάτρα (11), στην Κρήτη (7), αλλά και σε Αγρίνιο, Αίγινα, Βέροια, Βόλο, Δράμα, Θήβα, Μύκονο, Λέσβο, Κω, Ξάνθη, Κομοτηνή, Πάρο, Πέλλα, Σαλαμίνα, Θάσο, Τρίπολη κ.λπ. Τα περισσότερα (120) έγιναν σε δημόσιους χώρους (δρόμους, άλση), σε χώρους εργασίας και καταστήματα, σε μέσα μεταφοράς και σταθμούς, σε ΑΤ, χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, ενώ υπήρξαν περιστατικά στο Διαδίκτυο, με χρήση κινητών, αλλά και βίντεο.

Καταγράφηκαν 67 σωματικές βλάβες, 5 βαριές, 2 βιασμοί, ασέλγειες, απόπειρα βιασμού, εμπρησμός, κλοπές, ληστεία, απειλές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, βεβηλώσεις, εξυβρίσεις (139), με 180 θύματα άνδρες, 82 γυναίκες, 40 περιστατικά στοχοποίησης ανηλίκων κυρίως λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ τα θύματα έφθαναν μέχρι και ηλικία 65 ετών.

Στα 225 περιστατικά, δράστες ήταν άνδρες, σε 23 γυναίκες, σε 19 μεικτές ομάδες ανδρών-γυναικών, ενώ σε 25 δράστες ήταν ανήλικοι, σε άλλα 110 πρωταγωνίστησαν άτομα 19-30 ετών, σε άλλα 98 συμμετείχαν ηλικίες μεταξύ 31-50 ετών. Σε συντριπτική πλειονότητα (235 περιστατικά) δράστες ήταν Ελληνες και οι περισσότερες επιθέσεις (146) έγιναν από ομάδες 2-10 ατόμων.

Οι επιθέσεις κατά προσφύγων-μεταναστών (70 κατά ανδρών, 5 κατά γυναικών) είχαν θύματα κυρίως από Μπαγκλαντές (27), Πακιστάν (14), Αφγανιστάν (11), Αίγυπτο (7), Αιθιοπία (5), Συρία, Ιράν (από 3) κ.λπ., με δράστες κυρίως Ελληνες, άνδρες (67) και 6 γυναίκες, από τους οποίους οι 49 πολίτες, 8 μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, 7 ένστολοι, 4 φρουροί, 3 εργοδότες, 2 δημόσιοι υπάλληλοι.

Μεταξύ άλλων καταγράφηκαν:

• Επίθεση με μπουνιές από 4 σε αλλοδαπό, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, αποκαλώντας τον «μαύρο» και «αρ...». Αναγκάστηκε να ζητήσει «συγνώμη» εκλιπαρώντας τον έναν, που φώναζε «γύρνα στη χώρα σου», να μην τον χαράξει με μαχαίρι.

• Ξυλοδαρμός και ασέλγειες σε βάρος εργαζόμενης σε σπίτι, από τον ιδιοκτήτη που την κατηγόρησε για κλοπή και δύο φίλους του, με χρήση έντονης βίας.

• Περιστατικό κατά αλλοδαπών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Βικτωρίας στα τέλη του 2015, με σπρωξίματα, φωνές, και στοχοποίηση κάποιου, στον οποίο έβαλαν φωτιά στη σκηνή του, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα 2ου βαθμού.

• Λεκτικές επιθέσεις από οδηγό λεωφορείου και από ταξιτζή που αρνήθηκε «κούρσα», γιατί «οι άνθρωποι από το Μπαγκλαντές είναι βρώμικοι και μυρίζουν απαίσια», ενώ άλλος, επειδή είχε μούσι στοχοποιήθηκε ως τρομοκράτης, ακούγοντας «είσαι η αιτία που η Ελλάδα έχει βρωμίσει».

• Νεαρή κοπέλα, λεσβία, υπέστη «διορθωτικό βιασμό» από άνδρες στην επαρχία! Σε άθλια κατάσταση, γυρίζοντας σπίτι, μόλις είπε στη μητέρα της τι έπαθε, εκείνη τη χτύπησε, της απέδωσε ευθύνη για το συμβάν, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, και της ζήτησε να μη μάθει τίποτα ο πατέρας της και η γειτονιά «για να μην ντροπιαστούν»!

• Τρανς γυναίκα δέχθηκε πυροβολισμούς στον δρόμο από άγνωστο με κυνηγετικό όπλο στους μηρούς.

• Ανήλικο θύμα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, δέχθηκε στο σχολείο εξύβριση και εξευτελιστική μεταχείριση από καθηγητή ενώπιον συμμαθητών.

Δήλωναν Χρυσή Αυγή
Τρεις άνδρες που φώναζαν ότι είναι της Χρυσής Αυγής χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές Πακιστανό σε παντοπωλείο λέγοντάς του ότι πρέπει να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Το θύμα έπαψε να δουλεύει εκεί φοβούμενος μελλοντική επίθεση.

Χαστούκι από αστυνομικό
Αστυνομικός χαστούκισε αλλοδαπό στο ΑΤ και όταν ο τελευταίος του ζήτησε τον λόγο, εκείνος του απάντησε: «Δεν σε χτύπησα, δεν βλέπεις που τρώω φρούτα, δεν θα λέρωνα τα χέρια μου», ενώ οι παρευρισκόμενοι ειδικοί φρουροί γελούσαν.

Βίασαν συμμαθητή
Ανήλικο αγόρι που στοχοποιήθηκε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού βιάστηκε από ανηλίκους (επίσης στην επαρχία), που βιντεοσκόπησαν την πράξη, γνωστοποιώντας την στη σχολική κοινότητα με απίστευτη σκληρότητα για επιπλέον εξευτελισμό του θύματος!

Η τιμωρία των γονιών
Ανήλικος υπέστη ενδοοικογενειακή βία από τους γονείς του (!) με χτυπήματα που του προκάλεσαν μώλωπες και εκδορές, όταν ανακάλυψαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, ενώ την επομένη δέχθηκε σωματική βία από συμμαθητές του, χλευάζοντάς τον «γιατί οι γονείς του το έμαθαν» και έτσι η γονική βία «νομιμοποίησε» στα μάτια τους τη δική τους βία.

Δεν άξιζαν νοσηλεία
Νοσηλεύτρια αντέδρασε με δυσανάλογο τρόπο κατά ομόφυλου ζευγαριού, όταν πήγε στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το θύμα της φραστικής επίθεσης να φύγει και να μην μπορέσει να συνοδεύσει τον σύντροφό του κατά τη νοσηλεία.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης


Τι δεν πρέπει να χάσετε αυτή τη βδομάδα στο Cyprus Pride

 

Πέμπτη 26.5.2016

Την Πέμπτη μεταφέρεται στη Λεμεσό η θεατρική παράσταση «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες», (Θέατρο ΕΘΑΛ, στις 21:00), όπως και το εργαστήρι κατασκευής πλακάτπου θα πραγματοποιηθεί στην Καφετέρια «Π», στις 18:00.

 

Παρασκευή 27.6.2016

Τελευταία μέρα πριν από το Pride και η Λευκωσία καλωσορίζει την Πορεία Υπερηφάνειας 2016, με ένα πάρτι στην Πύλη Αμμοχώστου (έναρξη 21:30), με μουσική από την γνωστή DJ DelaIoakim. Η Accept και η Κοινότητα ΛΟΑΤΙ γιορτάζουν το Prideκαι μια χρονιά που άλλαξε την Κυπριακή κοινωνία.

 

Σάββατο 28.6.2016

Η πιο μεγάλη μέρα του Φεστιβάλ είναι το Σάββατο και μαζευόμαστε όλοι από νωρίς στο Δημοτικό Κήπο της Λευκωσίας. Από τις 15:00 θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για παιδιά και νέους με εργαστήρι γκράφιτι, εργαστήρι κατασκευής σημαιών, face-painting, θεατρικό παραμύθι κτλ, ενώ στις 16:00 θα ξεκινήσει ένα 2ωρο livelink με το ΡάδιοSuper. Στις 17:30 ξεκινά η Πορεία Υπερηφάνειας η οποία θα διασχίσει το κέντρο της πόλης και θα καταλήξει πίσω στον Δημοτικό Κήπο, όπου μέχρι αργά το βράδυ θα χορεύουμε με τη μουσική των Dj Mr. Fox και Mighty Scoop & Pueblo Franco, αλλά και ζωντανή μουσική από καλλιτέχνες όπως η αμφιλεγόμενη περφόρμερ KRISTA PAPISTA, οι Drumble Beats, οι Coindrop και οι T.E.A.M crew.


Mighty Scoop & Pueblo Franco

 

Και AFTER PARTY baby!

Δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε, η μεγάλη βασίλισσα της βραδιάς θα βρίσκεται στο Cyprus Pride Open-Air After Party και δεν είναι άλλη από τη θεότητα PRISCILLA.

Η διάσημη Ιταλίδα και resident Dra Queen του Μυκονιάτικου κλαμπ Jackie O’, καταφθάνει από το νησί της διασκέδασης μαζί με τον DJ Christos Riganas (επίσης residentτου Jackie O’) για ένα σούπερ DRAG SHOW που υπόσχεται να αναστατώσει την πόλη!

Μαζί τους ο DJ Claudioκαι η DJ Demi Consta σε ένα πάρτι που θα σίγουρα θα συζητιέται για καιρό. Όλα αυτά στον κήπο του Garden Day & Night (πάντα θέλαμε να χορέψουμε στον κήπο του), που συνορεύει με τον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας. Έναρξη στις 23:00.

- See more at: http://city.sigmalive.com/article/17243/ti-den-prepei-na-hasete-ayti-ti-vdomada-sto-cyprus-pride#sthash.hoposCNx.dpuf

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΠΟΙΑ ΣΤΕΚΙΑ ΑΓΑΠΑ ΤΕΛΙΚΑ Η LGBT ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ;

Η συζήτηση γύρω από το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο τον τελευταίο καιρό έχει πυροδοτήσει ξανά τα debates παγκοσμίως σχετικά με το πόσο ομοφοβικοί είμαστε. Ελπίζοντας πως κάποια στιγμή αυτή η ημέρα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, το LGBT Greece τίμησε την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας από την «έδρα» της LGBT κοινότητας, τα αθηναϊκά μπαράκια δηλαδή που είτε ξεκίνησαν με την σημαία της «περηφάνιας» ψηλά, είτε αγαπήθηκαν πολύ από την gay κοινότητα και έγιναν μόνιμο στέκι τους, όπως μας μετέφεραν φίλοι αναγνώστες.
Ποια είναι τελικά τα πιο ενδιαφέροντα και «απενοχοποιημένα» στέκια στην Αθήνα που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από την gay κοινότητα της πόλης; Στείλτε τις απόψεις σας και φυσικά τι περιμένετε από την διασκέδαση στο κέντρο της πόλης για την κοινότητα καθώς και την άποψή σας.
 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ μηνύματα στο e-mail: agiosgreece@gmail.com  στον αρχισυντάκτη του ηλεκτρονικού περιοδικού.

Βασιλική Κατριβάνου: Η «αντάρτισσα» που στήριξε πάντα την LGBT κοινότητα

Η Βασιλική Κατριβάνου που καταψήφισε χθες τον «κόφτη» και το υπερταμείο, βάζοντας δύσκολα στο Μαξίμου και στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παραιτήθηκε από βουλευτής είναι κόρη του πρώην βουλευτή και υπουργού της Ένωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, Ηλία Κατριβάνου. 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασε τις αντοχές του Μαξίμου.
Αν και έχει σπουδάσει ψυχολογία και επίλυση συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ και Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε προσωπικό επίπεδο δεν κατάφερε να αποφύγει τη σύγκρουση με το Μαξίμου, που την οδήγησε σε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα. 
Η Β. Κατριβάνου εντάχθηκε από τα φοιτητικά της χρόνια στην Αριστερά και εκλέχθηκε για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 και μετέπειτα τον Ιανουάριο του 2015, ανανεώνοντας τη θητεία της στις εκλογές του Σπετεμβρίου του ίδιου χρόνου στη «δύσκολη» Β΄ Αθηνών.
Είναι μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με ιδιαίτερη δραστηριοποίηση στις «καταπιεζόμενες» κοινωνικές ομάδες: γυναίκες, ΛΟΑΤ, Ρομά, ΑμΕΑ, μετανάστες, πρόσφυγες, κρατούμενοι. Μάλιστα ως μέλος αυτής της επιτροπής συμπαραστάθηκε στον καταδικασμένο τρομοκράτη Σάββα Ξηρό, όταν αυτός ζήτησε να εκτίσει την ποινή του κατ' οίκον, εξαιτίας της βαριάς κατάστασης της υγείας του.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασε τις αντοχές του Μαξίμου. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είχε ταχθεί υπέρ των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνταν στα ελληνικά νησιά και σε Ειδομένη και Πειραιά και είχε χαρακτηρίσει ντροπή τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών στην Κόρινθο.
Η ίδια είχε καταψηφίσει το άρθρο για την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου στους μετανάστες στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό, είχε αντιταχθεί σε αρκετά σημεία στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και είχε ζητήσει να μοιραστούν οι μετανάστες σε σπίτια σε όλη τη χώρα.
Δραστήριο μέλος της ομάδας «53+», διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και με την ομάδα των δημοσιογράφων που είχαν την επιμέλεια του ένθετου «Ενθέματα» και πρόσφατα αποχώρησαν από την εφημερίδα «Αυγή».
Στον επαγγελματικό πάντως βίο δουλεύει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και συντονίζει σεμινάρια με Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες και νέους σχετικά με το Κυπριακό και με ζητήματα φύλου.
Έχει δουλέψει με ΜΚΟ στο Μoντερέυ και στην περιοχή Τσιάπας του Μεξικού, καθώς και στην Παλαιστίνη, σε θέματα ενδυνάμωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).
Έχει επίσης δουλέψει με εκπαιδευτικούς και εφήβους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε προγράμματα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, καθώς και σε σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων και για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας του ΚΕΔΕ. Συμμετέχει σε προγράμματα ενίσχυσης και ενδυνάμωσης μεταναστών (Mosaic, Bαβέλ).