Ο ΠΑΣ Γιάννινα, έστειλε το δικό του μήνυμα συμπερίληψης για την διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, μέσω ανάρτησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η ανάρτηση του ΠΑΣ Γιάννινα:
“Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι χωρίς κανένα αστερίσκο. Η εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να αγαπούν το πρόσωπο της επιλογής τους απαιτεί προσπάθειες από όλους, κάθε μέρα. Χρέος μας είναι να εργαζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. 17 Μαΐου, Διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας”.
«Στόχος μας η Θεσσαλονίκη να είναι μια ασφαλής πόλη. Να έχουμε ασφαλείς γειτονιές» τόνισε ο Yπουργός Προστασίας του Πολίτη,Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης,Στέλιο Αγγελούδη, στο δημαρχιακό μέγαρο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα αστυνόμευσης, το κυκλοφοριακό εξαιτίας των έργων τουFlyover, η διοργάνωση τουEuro Pride, ηαντιμετώπιση τηςβίας σταγήπεδα και η εικόνα στους αθλητικούς χώρους καθώς επίσης η μετακίνηση του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου από την Πλατεία Αριστοτέλους.
«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον δήμαρχο, υπάρχουν θέματα που είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την πόλη. Πρώτο το κυκλοφοριακό», είπε ο κ.Χρυσοχοϊδης στις δηλώσεις που ακολούθησαν στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν στη δύναμη της Τροχαίας επιπλέον 100 άτομα. «Για να μπορέσει η τροχαία να καταλάβει όλες τις κρίσιμες οδούς και η κυκλοφορία να γίνεται με τρόπο που θα διευκολύνει τους πολίτες», υποστήριξε ο υπουργός.
Για τη μετακίνηση του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου από την Πλατεία Αριστοτέλους, ζήτημα που έθιξε ο κ.Αγγελούδης, ο Υπουργός δήλωσε σύμφωνος, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες θα κινηθούν άμεσα. «Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το αστυνομικό τμήμα είναι ακατάλληλος και πρέπει να βρεθεί άλλος, πλησίον, για να φιλοξενήσει όλους τους αστυνομικούς και τις δραστηριότητες», συμπλήρωσε.
Πιο συγκεκριμένα για την αστυνόμευση της πόλης και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είπε πως στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν 530 πρόσθετοι αστυνομικοί και μαζί με τους υπάρχοντες «συγκροτούν τις ομάδες πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας».
Ανακοίνωσε, δε, πως τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εγκαινιάσει το τρίτο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στο Αστυνομικό Τμήμα της Χαριλάου. «Έχουμε κάνει σπουδαία βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Για εμάς είναι νίκη ότι κάθε μέρα αυξάνονται οι καταγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν στόματα, ανοίγουν πόρτες πίσω από τις οποίες υπήρχε κακοποίηση. Συλλαμβάνονται δράστες αποτελώντας σημαντική πρόοδο για την κοινωνία μας. Το ίδιο και για τα θέματα των ανηλίκων, όπου η αστυνομία έχει εξαπλώσει σχέδιο».
Ο υπουργός στάθηκε και στη διοργάνωση του Euro Pride 2024 που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το διάστημα, από 21 έως 29 Ιουνίου. «Είναι μια μεγάλη διοργάνωση ευρωπαϊκού επιπέδου και πάρα πολύ σημαντική», τόνισε ο κ.Χρυσοχοϊδης, λέγοντας πως έχει ήδη εκπονηθεί ένα πρώτο σχέδιο και πως η αστυνομία θα βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τον δήμο.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, ευχαρίστησε τον κ.Χρυσοχοϊδη για τη διάθεση του να συνεισφέρει στην επίλυσή των προβλημάτων της πόλης, τονίζοντας πιο συγκεκριμένα: «Με πολύ μεγάλη προσοχή άκουσε ο υπουργός τα θέματα που έθεσε η δημοτική αρχή, το κυκλοφοριακό, την ασφάλεια στις γειτονιές και την αναγκαιότητα να μετακινηθεί το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου από την εμβληματική πλατεία, την πλατεία Αριστοτέλους».
«Ντροπή να γίνεται ο τελικός του Κυπέλλου χωρίς την παρουσία θεατών» είπε ο κ.Χρυσοχοϊδης
«Ντροπή» χαρακτήρισε ο υπουργός το γεγονός ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον ‘Αρη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία θεατών, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
«Είναι ντροπή να γίνεται τελικός Κυπέλλου Ελλάδας χωρίς φιλάθλους, όταν η χώρα αναλαμβάνει τόσο μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Να έχουμε κλειστό γήπεδο δεν αρμόζει», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ωστόσο, για τον τρόπο ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. «Από τη μέρα που άνοιξαν τα γήπεδα τον Φλεβάρη, μέχρι σήμερα, όλο και περισσότερο εμπεδώνεται η ασφάλεια εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Εγκληματικές ομάδες εξαρθρώνονται, κανόνες τηρούνται και θα τηρούνται. Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βλέπω χιλιάδες παιδιά με τους γονείς τους να βρίσκονται στα γήπεδα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Έχουμε μπροστά μας κρίσιμα γεγονότα αθλητικά. Θα τα καταφέρουμε, θα πετύχουμε και θα είναι αυτό μια νίκη της χώρας».
Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν φέτος το Athens Pride εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με βασικούς εταίρους τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μέχρι την κεντρική διοργάνωση, του Athens Pride, στις 15 Ιουνίου, έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα, αλλά και στον Πειραιά, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παραστάσεις και σόου, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια, προβολές, πάρτι και δραστηριότητες.
Έκθεση: "I AM A VULVA"
Το Athens Pride 2024 σας προσκαλεί με χαρά στην πρώτη έκθεση για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του, "I AM A VULVA".
"I AM A VULVA" είναι το ongoing εικαστικό project της Έφης Εμμανουηλίδη, με κεντρικό θέμα τη θηλυκότητα το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κολλεκτίβα που δημιούργησε, τις Planet Sisterhood, που αποτελείται από πολλές διαφορετικές θηλυκότητες και allies.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια συλλογή από κεραμικά γλυπτά, την προβολή του βίντεο VULVA MANISTESTO, και δύο εγκαταστάσεις: μια διαδραστική εγκατάσταση φωτογραφίας (polaroid wall) και μια εγκατάσταση με αφίσες σε λογική street posters με το manifesto του "I AM A VULVA". Μέσω αυτών των έργων, η έκθεση στοχεύει στο να τονίσει την πολυδιάστατη ταυτότητα και τη δύναμη της θηλυκότητας, μία δύναμη που συχνά παραβλέπεται και αποσιωπάται στην ετεροκανονική συνθήκη.
Το "I AM A VULVA" έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την υποεκπροσώπηση της θηλυκότητας, με παρόμοιο τρόπο που προσπ;aθησαν να κάνουν στο παρελθόν διάφορα φεμινιστικά καλλιτεχνικά κινήματα.
Καλεί το κοινό να αναλογιστεί γιατί η θηλυκότητα υποτιμάται συστημικά στη σύγχρονη κοινωνία και να αναγνωρίσει τη σημασία της μέσα από τις αξίες και τις ποιότητες που την αποτελούν.
Ταυτόχρονα, το project αποτελεί μία απόπειρα αμφισβήτησης της ετεροκανονικότητας ως θεσμικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει την σύγχρονη πραγματικότητα. Στο video manifesto που αποτελεί μέρος της καμπάνιας για το project, βλέπουμε τόσο θηλυκότητες όσο και cis straight άντρες να κρατούν από ένα το κεραμικό αιδοίο, δηλώνοντας συμβολικά την θηλυκότητα στον ψυχισμό τους. Το I AM A VULVA επιχειρεί να περιγράψει την ετεροκανονικότητα ως ένα μέσο περιθωριοποίησης και στιγματισμού στις ποικίλες μορφές σεξουαλικότητας, φύλου και αυτό-έκφρασης. Στην Ελλάδα αντίστοιχοι προβληματισμοί έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και τον δημόσιο διάλογο γύρω από τις γυναικοκτονίες.
Σχετικά με την καλλιτέχνιδα:
Η Έφη Εμμανουηλίδη είναι εικαστικός και Art Director που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ο οικοφεμινισμός και το φύλο είναι τα κυρίαρχα θέματα της εικαστικής της πρακτικής.Το έργο της επικεντρώνεται κυρίως στην έκφραση και την εκδήλωση της θηλυκότητας. Χρησιμοποιεί μέσα όπως την γλυπτική, το βίντεο, την αναλογική φωτογραφία και το κείμενο. Είναι κάτοχος Master στην Οπτική Επικοινωνία, ενώ εργάζεται επίσης ως art director στην διαφήμιση, έχοντας βραβευτεί στα Young Lions Greece για την δουλειά της.
Ταυτότητα Δράσης
Τίτλος: I AM A VULVA
Κατηγορία: Εκθέσεις
Χώρος: ΚΑΤΑΪΣ (Βουρβαχή 3, Αθήνα)
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 11:00 - 20:00, Κυριακή 12:00 - 17:00.
Ημερομηνίες: 23/05/2024 έως τις 02/06/2024
Είσοδος: Ελεύθερη
Προσβασιμότητα: Είσοδος προσβάσιμη σε αμαξίδιο. Μη προσβάσιμη τουαλέτα. 250 μέτρα από το Μετρό Ακρόπολη. Ηχητική περιγραφή διαθέσιμη.
Η Filmcenter TRIANON παρουσιάζειτη νέα ταινίατου Φιλ Ιερόπουλου και παραγωγή των ΦΥΤΑ “Avant – Drag!”. Από την Πέμπτη 23 Μαΐου στον κινηματογράφο Τριανόν. Στο ποιητικό ντοκιμαντέρ “Avant-Drag!” παρακολουθούμε τη ζωή δέκα drag performers από την Αθήνα, καθώς δημιουργούν τους δικούς τους προσωρινούς κόσμους ως καταφύγιο απέναντι σε μια εχθρική πραγματικότητα. Ερχόμαστε σε επαφή με μια νέα σκηνή που ανθίζει τα τελευταία χρόνια και ανακαλύπτουμε μέσα από αυτούς πώς η τέχνη του drag μπορεί να μεταμορφώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας.
La Revuelta @ Fecha Diversidad / Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22)
Τη Δευτέρα 27/5 στις 20.00, το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA, σε συνεργασία με τις Λεσβίες* στα Πρόθυρα, την Πρεσβεία του Μεξικού και το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), παρουσιάζει το μεξικανικό ντοκιμαντέρ “Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ / LA REVUELTA”.
Η Mellowsophy Music, με χαρά, μας προσκαλεί σε μια διήμερη μουσική εμπειρία στο Ground Stage του Gazarte στις 17 & 24 Μαΐου. Σας περιμένουμε όλα να αναμειχθείτε με την πολύχρωμη διάθεσή μας, να απολαύσουμε από κοινού τους mellow ήχους & τα ζεστά φώτα και, φυσικά, να διασκεδάσουμε σε ένα ηχοτοπίο που θα γιορτάζει την πολύ ισχυρή ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή.
Εκθέσεις
I AM A VULVA @ Καταΐς (Βούρβαχη 3)
Το Athens Pride 2024 σας προσκαλεί με χαρά στην πρώτη έκθεση για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 2024, στον χώρο ΚΑΤΑΪΣ από τις 23/05/2024 έως τις 02/06/2024, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 11.00 – 20.00 και Κυριακή 12.00 μέχρι 17.00. “I AM A VULVA” είναι το ongoing εικαστικό project της Έφης Εμμανουηλίδη με κεντρικό θέμα τη θηλυκότητα, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κολλεκτίβα που δημιούργησε, τις Planet Sisterhood, που αποτελείται από πολλές διαφορετικές θηλυκότητες και allies.
Εκδηλώσεις
Ενισχύοντας το ανεξαρτήτως φύλου παιχνίδι@ WeMeconstructs (Μαυρομιχάλη 88)
Πώς μπορούν οι ενήλικες να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερη συνείδηση και να αποφύγουν τα έμφυλα στερεότυπα μέσα από το παιχνίδι; Μέσα από τα stages, που θα είναι στημένα στο σχολείο WeMe, οι ενήλικες θα έχουν την δυνατότητα να δουν τη δύναμη του περιβάλλοντος που ενισχύει την ελευθερία των παιδιών να ξεπεράσουν τα όρια του φύλου. Ακολουθεί συζήτηση για τα έμφυλα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις από το Πολύχρωμο Σχολείο.
Parties
Season Finale @ Beaver (Βασιλείου του Μεγάλου 46)
Την Πέμπτη στις 20.00, το Beaver διοργανώνει το τελευταίο karaoke partyτης σεζόν και μας προσκαλεί στην παρέα του. Ετοιμαστείτε να αδράξουμε τα legendary karaoke nights της πόλης παρέα με το Mochi, για τελευταία φορά μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη.
Pride Party @ Noiz (Ιεράς Οδού & Κωνσταντινουπόλεως 78)
Το επίσημο πάρτι του Noiz club για το Athens Pride είναι γεγονός. Την Παρασκευή 24 Μαΐου μετά τις 00.00 θα συγκεντρωθούμε για να κάνουμε πρόβα ξεφαντώματος 23 ημέρες ημέρες πριν την κεντρική εκδήλωση του pride της Αθήνας. Η ομάδα του Noiz club θα μας υποδεχτεί με καλοκαιρινή διάθεση για να ζήσουμε μια Pre-Pride βραδιά και να ετοιμαστούμε για τη μεγάλη γιορτή. Μαζί τους ακόμη μία χρονιά θα είναι η promo ομάδα του jagermeister που θα βοηθήσει με παγωμένα σφηνάκια, πολύ παιχνίδι και δώρα, όπως κάθε χρόνο.
Your Eurostar face looks familiar @ Shamone (Κωνσταντινουπόλεως 46)
Την Κυριακή 26/05 από τις 19.00 ως τα μεσάνυχτα το Shamone ανοιγει τις πόρτες του και παρέα με το INFE Greece, επίσημο σωματείο Eurovision fans στην Ελλάδα, διοργανώνει Eurovision-themed party με karaoke και impersonation acts και σας καλεί να λάμψετε με την παρουσία σας σε μια αξέχαστη βραδιά, που θα πλαισιωθεί με drag shows.
Αθλητισμός
Queer Space Athens Basketball Tournament @ Σεράφειο (Εχελιδών και Πειραιώς 144)
Στο πλαίσιο του Athens Pride 2024 διοργανώνεται το Athens Queer Basketball Tournament στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με τις εξής παράλληλες δράσεις:
Έκθεση Queer Comics και καλλιτεχνικών έργων
Παράσταση stand-up στο τέλος του τουρνουά
Πάρτυ στο τέλος της μέρας, με παράλληλη παρουσίαση των έργων
Λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών κατά τη διάρκεια του τουρνουά
Στόχους αποτελούν η διασκέδαση, η άθληση και η κοινωνικοποίηση των μελών, καθώς και όλων των queer ατομικοτήτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πολύχρωμες δράσεις της ομάδας. Τα άτομα κι οι ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Τουρνουά, δηλώνουν συμμετοχή με άμεση επικοινωνία με το Queer Space Athens. Μια ημέρα γεμάτη με υπερηφάνεια, νέες γνωριμίες, άθληση, χορό και γέλιο.
Ο Παντελής Τουτουντζής μίλησε για την απόφασή του να αποκαλύψει σε νεαρή ηλικία τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στην οικογένειά του.
Ο γνωστός make-up artist περιέγραψε τα ψυχοσωματικά που αντιμετώπιζε καθώς έκρυβε με την αληθινή του ταυτότητα και διηγήθηκε τον τρόπο που το εκμυστηρεύτηκε στους γονείς του και τη διαρκή συμπαράσταση που είχε από τον αδελφό του.
Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο περιοδικό «ΟΚ!», ο Παντελής Τουτουντζής εξομολογήθηκε: «Κάποια στιγμή τα ψυχοσωματικά μου κορυφώθηκαν.
Το σύστημα μου πάλευε να μην κρύψω τον πραγματικό μου εαυτό. Αυτή ήταν η μεγάλη μου μάχη. Αποφάσισα να ζω με αλήθεια στη ζωή μου. Τότε μίλησα στον αδελφό μου, τον Θανάση, που είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος. Τον φωνάζουμε Νάσο, όπως και τον σύντροφο μου. Ήταν ο πρώτος που το έμαθε από την οικογένεια μας. Του μίλησα όταν τελείωνα το δημοτικό».
Εν συνεχεία, αφηγήθηκε τη στιγμή της αποκάλυψης στους γονείς του: «Ο αδελφός μου, μόλις το άκουσε, με πήρε αγκαλιά και μου είπε: "Είμαι μαζί σου. Στους γονείς θα το πούμε μαζί. Και αν δεν σε αποδεχθούν, θα σε πάρω και θα φύγουμε. Θα δουλέψω εγώ για να μπορέσεις να κάνει ό,τι θέλεις". Και το εννοούσε. Τότε ένιωσα πρώτη φορά την καρδιά μου να μαλακώνει. Ήταν σαν να με πήρε κάποιος από τον πόλεμο, με έβαλε σε μια σκηνή και περιποιήθηκε τα τραύματα μου. Πριν από όλα αυτά, η καρδιά μου ήταν σαν πέτρα. Το είπε εκείνος στους γονείς μας την ώρα του φαγητού. "Θέλουμε να σας πούμε κάτι, ο μικρός είναι γκέι".
Ο πατέρας μου, μόλις το άκουσε, ζήτησε λίγο χρόνο και βγήκε από το σπίτι. "Που θα πάει; Τι θα κάνει;", αναρωτήθηκα».
Και συνέχισε: «Αναλάμβανα μεγάλη ευθύνη που δεν αναλογούσε σε εκείνη την ηλικία. Τελικά επέστρεψε μετά από λίγο και το συζήτησαν με την μητέρα μου μόνοι τους. Τους βγάζω το καπέλο. Απευθύνθηκαν σε κοινωνική λειτουργό και ζήτησαν βοήθεια. "Μπορώ να κάνω κάτι;", τη ρώτησε ο μπαμπάς μου. "Ναι, να τον αγαπάτε", του απάντησε. "Δεσμεύομαι ότι αυτό θα κάνω", είπε εκείνος. Δεν ήθελα να είμαι ένα παιδί που θα κρύβεται. Ένιωθα ότι αν δεν ξέρει η μάνα σου και ο πατέρας σου ποιος είσαι, πού πας, πώς θα παλέψεις για όλα τα υπόλοιπα που έρχονται μετά από αυτό;».
Προειδοποίηση και για την Ελλάδα από το State Department, για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, κατά μελών της LGBTQ κοινότητας με Αμερικανική υπηκοότητα
Από την Πρεσβεία των Αθηνών, ενημερώθηκαν οι Ελληνικές Αρχές και οι Αμερικανοί υπήκοοι, με ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε, για ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης κατά μελών της LGBTQ κοινότητας με Αμερικανική υπηκοότητα.
Ήδη το FBI πριν μια εβδομάδα είχε δώσει αναγγελία αυξημένης ετοιμότητας στη Δύση, με αναφορές σε στοιχεία σχετικά με προτροπή τζιχαντιστών με δηώσεις τους σε ομάδες και κοινωνικά δίκτυα, για τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος μελών της LGBTQ κοινότητας.
«ATHENS PRIDE 2024 – 15 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ // ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ»
Σύμφωνα με τους διοργανωτές που προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Athens Pride 2024 «υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που τα LGBTQI+ άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου».
Στις 15 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Athens Pride και η LGBTQI+ Κοινωνία των Πολιτών γιόρτασαν τη νομιμοποίηση της ισότητας στον Γάμο και στην Τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια (Ν.4089/2024). Αυτός ο νομός-ορόσημο αποτελεί το επιστέγασμα πολλών ετών σκληρών προσπαθειών για μια προστατευτική νομοθεσία για τα LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πραγματική κοινωνική αλλαγή δεν επέρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο.
Με το σύνθημα, ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, το Athens Pride 2024 υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των διαφόρων νόμων που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, καθώς και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που τα LGBTQI+ άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου.
Παρά τους νόμους που διασφαλίζουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), την ισότητα (Ν.4604/2019) και την απαγόρευση ιατρικά μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά (Ν.4958/2022), η απουσία της τρίτης καταχώρισης φύλου – που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη – έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία και δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας-γυναίκα. Αν και τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα και τους δείκτες φύλου τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Μεταξύ των πολλών εμποδίων για την τεκνοθεσία στο νέο νόμο περί γονικής μέριμνας, η μη αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας διατηρεί τα νεκρά προσωπικά στοιχεία του γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του.
Η απουσία ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία δεν επιτρέπει στα παιδιά να ενημερωθούν κατάλληλα, με αποτέλεσμα να νιώθουν μπερδεμένα ή/και ότι δεν χωράνε σε αυτή την κοινωνία, ενώ οξύνονται τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρά πρωτοβουλίες όπως ο Ν. 5029. Η έλλειψη εκπαίδευσης ευαισθησίας στον τομέα της υγείας εμποδίζει πολλές λεσβίες, τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα να αναζητήσουν κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, επειδή φοβούνται παρεμβατικές, ενοχλητικές και ακατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις. Τα άτομα που ζουν με τον HIV εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν το στίγμα στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και στην καθημερινότητά τους, παρά κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, όπως οι αλλαγές στους όρους της αιμοδοσίας (ΥΑ 2022). Ο αντιρατσιστικός νόμος (Ν.4285/2014) δεν έχει αποτρέψει τις βίαιες επιθέσεις ή έκφραση ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο, ακόμα και από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του κλήρου.
Ακόμα και με την φετινή νίκη του LGBTQI+ κινήματος, είναι πολλά ακόμη όσα χρειάζονται να γίνουν για να δημιουργηθεί το ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης που αξίζει σε κάθε μέλος της κοινωνίας. Το Athens Pride 2024 συνεχίζει τους αγώνες του για την ορατότητα, τις διεκδικήσεις και την κοινωνική συμπερίληψη της LGBTQI+ κοινότητας. Για όλα αυτά, και για τις πολλές μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε την συνολική κοινωνική αλλαγή που θα φέρει την ουσιαστική ισότητα.
Η πρώτη απάντηση του Αρείου Πάγου στο ζήτημα αντισυνταγματικότητας της νομικής αναγνώρισης στην ισότητα στο γάμο (γάμος ομόφυλων ζευγαριών) που θέτει ένας δικηγόρος, περιγράφεται σε γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου την οποία παραθέτει το capital.gr.
Ο δικηγόρος κατέφυγε ενώπιον του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη νομική γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Δικαστηρίου για ένα θέμα που ήδη απασχολεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο κατατέθηκε η πρώτη αίτηση ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας να γνωμοδοτήσει για νομικούς προβληματισμούς μέρους μεμονωμένου ιδιώτη (δικηγόρου εν προκειμένω) καθώς "...η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Εισαγγελέα του Αρείου, συνίσταται στη διατύπωση της γνώμης του γενικώς και αφηρημένως ως προς την αμφιλεγόμενη έννοια διατάξεων νόμων επί ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος και πάντως όχι επί υποθέσεων επί των οποίων επελήφθησαν οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές ή επί θεμάτων που απασχόλησαν ή πρόκειται να απασχολήσουν τα δικαστήρια ή τα δικαστικά συμβούλια προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους ενόψει μάλιστα των προβλεπομένων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων”.
Κι αυτό γιατί "...το αντικείμενο της Γνωμοδότησης του Ανώτατου Εισαγγελέα, πρέπει να αφορά ευρύτατες κατηγορίες προσώπων, αφού μόνον τότε πρόκειται περί νομικού ζητήματος που παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον για τον οποίο λόγο, και δεν υφίσταται τέτοια αρμοδιότητα επί υποβολής μεμονωμένων ερωτημάτων ιδιωτών”.
Ενδείξεις
Παρόλα αυτά είναι σχεδόν προφανής η νομική σκέψη του έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού, καθώς παραθέτει δημόσια διατυπωμένες νομικές θέσεις που κατατείνουν προς την συνταγματικότητα του νόμου:
- Της επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής η οποία στο πλαίσιο του γνωμοδοτικού προελέγχου του νομοσχεδίου αποφάνθηκε ότι "με την επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου, το νομοσχέδιο υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντάγματος) και τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος)”.
- Η υπηρεσία της Βουλής θυμίζει και την πάγια νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σύμφωνα με την οποία "κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος, οι νέες ρυθμίσεις οργανώνουν μορφές έννομης αναγνώρισης και προστασίας και σε άλλες περιπτώσεις σχέσεων που εμπίπτουν στην έννοια της οικογένειας, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ”.
- Εξαιρετικά σημαντική πάντως κρίνεται η επίκληση και της απόφασης του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ (2003/2018) για τη συνταγματικότητα του συμφώνου συμβίωσης ανεξαρτήτως φύλου των μερών (ν. 4356/2015), με το άρθρο 21 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τον κ.Μπαρδάκη με αυτό τον τρόπο το ΣτΕ "..δέχθηκε ότι η εν λόγω συνταγματική διάταξη έχει προεχόντως κατευθυντήριο χαρακτήρα και ερμηνεύεται σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ισότητας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής”.
Το ΣτΕ
Η τελευταία αναφορά έχει ξεχωριστή σημασία δεδομένου ότι ήδη η πρώτη προσφυγή κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών κατατέθηκε από 3 σωματεία μετά την έκδοση, βάσει του νόμου, της πρώτης υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζεται ο τρόπος τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων για την καταγραφή των στοιχείων γονέων και συζύγων επί των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου. Η προσφυγή ουσιαστικά βάζει στη δικαστική "μέγγενη” όλα όσα ακουστήκαν το διάστημα της συζήτησης επί του νομοσχεδίου και της ψήφισης του, θέτοντας σε πρώτο πλάνο το θεσμό του γάμου και την υιοθεσία σε σχέση με την οικογένεια. Δηλαδή θεωρούν πως θίγεται (τροποποιείται) ο πυρήνας της οικογένειας.
Δύο ομοφοβικά περιστατικά σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του street party, που πραγματοποίησε το Athens Pride τη Διεθνή Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας.
Την Παρασκευή 17 Μαΐου το Athens Pride πραγματοποίησε μια δράση δρόμου σε συνεργασία με το This Is Athens City Festival στο πάρκο Μίκη Θεοδωράκη. To street party ήταν αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Ιντερφοβίας και Τρανσφοβίας.
Σε αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, σημειώθηκαν δύο παραβατικά περιστατικά:
Κατά τις 21:30 – 22:00 μια ομάδα 5-7 ατόμων προσέγγισε τον χώρο του party με εχθρικές διαθέσεις, παρείσφρησε στο κοινό και υπάρχουν αναφορές πως έφτυσαν άτομα. Η διοργάνωση παρακολουθούσε τις κινήσεις των ατόμων και επενέβη, απομακρύνοντάς τα.
Την ίδια περίπου ώρα το άτομο που λειτουργούσε την καντίνα σε κοντινή απόσταση από το χώρο του party χρησιμοποίησε κακοποιητικό λόγο σε βάρος των παρευρισκόμενων ατόμων. Ως συνέχεια, η διοργάνωση έβγαλε ανακοίνωση από τη σκηνή, ενημερώνοντας το κοινό για την παρουσία ομοφοβικού ατόμου στον χώρο και ζητώντας του να μην επισκεφθούν την καντίνα.
Άτομα με παραβατικές και κακοποιητικές συμπεριφορές θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, είμαστε όλα μαζί ενωμένα δείχνοντας μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Ο 54χρονος ηθοποιός και καλλιτέχνης, Billy Porter, δήλωσε ότι, ενώ εξακολουθεί να πιστεύει στην ιδέα του πάρτι και της διασκέδασης για τα κουήρ άτομα, πρέπει η νέα γενιά να ενδιαφερθεί για την πολιτική, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Us Weekly: «Το Pride είναι μια διαμαρτυρία. Ήρθε η στιγμή να θυμίσουν οι μεγάλοι στα παιδιά ότι είναι μια διαμαρτυρία. Δεν είναι απλά ένα πάρτι. Εμπιστεύσου με, πιστεύω στα πάρτι. Πρέπει να το κάνεις. [Όπως επίσης] το να έρχεσαι σε επαφή με τους τοπικούς εκπροσώπους και να ασχολείσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ψηφίστε!».
Ο πρώην ηθοποιός του «Pose» υποστήριξε ότι η κοινότητά του είναι η «αλλαγή» που χρειάζεται ο κόσμος και ότι αυτός και αρκετά άλλα απλά «περιμένουν» να γίνουν μέρος του χώρου, καθώς αναφέρθηκε στην οργάνωση Bros, η οποία είναι αφιερωμένη στην ενδυνάμωση των ανδρικών φιλικών σχέσεων.
Είπε: «Το Bros είναι ένας οργανισμός που στέκεται στο πλευρό των νέων, των μη προνομιούχων, των BIPOC, των Μαύρων. Και βρισκόμαστε σε ένα χώρο αυτή τη στιγμή όπου είμαστε η αλλαγή που πρέπει να γίνει. Είμαστε η αλλαγή που περιμένουμε και είναι υπέροχο να βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο και να μας υπενθυμίζεται αυτό».
Ο βραβευμένος με Emmy σταρ δήλωσε πρόσφατα, ενώ πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Our Son», ότι έχει «κουραστεί» από τις ιστορίες coming out και άφησε να εννοηθεί ότι πρόοδος είναι να συζητηθεί τι συμβαίνει σε ένα άτομο μετά τη γνωστοποίηση της σεξουαλικότητάς του.
«Ως ένας 54χρονος Μαύρος, out, κουήρ – όπως θέλετε να το πείτε – γκέι άνδρας, ο οποίος είναι στη δουλειά για πάνω από 30 χρόνια, παρακολουθώ “ιστορίες coming out” εδώ και 30 χρόνια.
«Έχω κουραστεί από αυτές. Έχουμε αυτή την ιστορία. Ας μιλήσουμε τώρα για το τι συμβαίνει μετά το coming out!».
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA, οι ερευνητές του Χάρβαρντ άντλησαν στοιχεία από προηγούμενη μελέτη γυναικών που εργάζονταν ως νοσοκόμες και είχαν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1964, 90.833 από τις οποίες είχαν γνωστοποιήσει τη σεξουαλικότητα τους.
«Επειδή πολλές bisexual γυναίκες έχουν άνδρες συντρόφους, οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την αποκάλυψη μπορεί να είναι πιο εμφανείς για εκείνες, οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό από τις λεσβίες γυναίκες να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους στα κοινωνικά τους δίκτυα»
Από αυτές, 89.821 (98,9%) προσδιορίστηκαν ως ετεροφυλόφιλες, 694 (0,8%) προσδιορίστηκαν ως λεσβίες και 318 (0,4%) προσδιορίστηκαν ως bisexual.
Σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες συμμετέχουσες, οι συμμετέχουσες των ΛΟΑ εμφάνισαν πρωιμότερη θνησιμότητα. Οι bisexual γυναίκες είχαν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής, πεθαίνοντας κατά 37% νωρίτερα από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Οι λεσβίες γυναίκες πέθαναν κατά 20 % νωρίτερα, ενώ οι ΛΟΑ γυναίκες συνολικά πέθαναν κατά 26 % νωρίτερα από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες.
Στρεσογόνοι παράγοντες
Το χάσμα αυτό οφείλεται στις υπάρχουσες «εκτεταμένες ανισότητες στην υγεία», συμπεριλαμβανομένης της «χειρότερης σωματικής, ψυχικής υγείας» μεταξύ των queer γυναικών σε σύγκριση με τις στρέιτ γυναίκες. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η ανισότητα αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικό στίγμα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
«Οι ανισότητες όσον αφορά την υγεία των ΛΟΑ γυναικών είναι απόρροια της – διαρθρωτικού και διαπροσωπικού χαρακτήρα – περιθωριοποίησης, που είναι συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή των ΛΟΑ γυναικών με τρόπους που υπονομεύουν συστηματικά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας»
«Οι λεσβίες, γκέι και bisexual (ΛΟΑ) γυναίκες έχουν συνήθως χειρότερη σωματική, ψυχική υγεία από ό,τι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες», αναφέρεται. «Αυτές οι ανισότητες οφείλονται στη χρόνια έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες που προάγουν και ενισχύουν την κακή υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής».
Οι ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το χάσμα μεταξύ των bisexual γυναικών και των συνομηλίκων τους, σημειώνοντας ότι επειδή το να είσαι bisexual είναι «λιγότερο «φανερό» από το να είσαι λεσβία, επειδή πολλές bisexual γυναίκες έχουν άνδρες συντρόφους, οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την αποκάλυψη μπορεί να είναι πιο εμφανείς για εκείνες, οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό από τις λεσβίες γυναίκες να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους στα κοινωνικά τους δίκτυα».
Mείωση των ανισοτήτων
Για την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων, η έκθεση αναφέρει ότι «ο έλεγχος και η παραπομπή σε θεραπεία για τη χρήση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών πρέπει να είναι διαθέσιμα ανεξαιρέτως».
Επίσης, συνέστησε για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να υποβάλλονται σε «υποχρεωτική, πολιτισμικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση σχετικά με τη φροντίδα των ΛΟΑ ασθενών».
«Οι ανισότητες όσον αφορά την υγεία των ΛΟΑ γυναικών είναι απόρροια της – διαρθρωτικού και διαπροσωπικού χαρακτήρα – περιθωριοποίησης, που είναι συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή των ΛΟΑ γυναικών με τρόπους που υπονομεύουν συστηματικά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας», αναφέρεται.
«Οι γιατροί και οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε ειδικότητα και για όλες τις ηλικίες έχουν ευκαιρίες να παρέμβουν με τρόπους που μπορούν να μειώσουν αυτές τις ανισότητες και να συμβάλουν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία».
Το Cyprus Pride 2024 που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια δράσης και ζωής πλησιάζει αφού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Ιουνίου στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η καθιερωμένη παρέλαση υπερηφάνειας που θα καταλήξει στον Δημοτικό Κήπο. Εκεί, φέτος, στη σκηνή του Pride θα ανέβει μία καλλιτέχνις με ιδιαίτερο στυλ, αλλά και μεγάλη ευαισθησία σε θέματα σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Ο λόγος για την υπέροχη Τάμτα η οποία θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς στο Cyprus Pride το Σάββατο 1η Ιουνίου.Αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από την Accept - LGBTI Cyprus:
«ΔΕΟΣ! Ναι, η πολυαγαπημένη μας Τάμτα είναι επιτέλους μαζί μας! Το είδωλο, αυτή η καταπληκτική καλλιτέχνιδα έρχεται αφιλοκερδώς, ζωντανά στην κεντρική σκηνή του Cyprus Pride 2024 για να γιορτάσει μαζί μας 10 χρόνια επιτυχίας! 10 χρόνια αγώνα πετυχαίνοντας τη μετεξέλιξη της κοινωνίας.
Ειδικές ευχαριστίες στη Minos EMI που είναι στο πλευρό μας τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ χωρίς την αληθινή αλληλεγγύη σας στο κίνημά μας! Είμαστε ευγνώμονες!».
ΚΙ ΑΝ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ
Ένας κόσμος σκοτεινιάζει.Ομοτρανσφοβική και έμφυλη βία. Αστυνομική καταστολή πάνω στα σώματα όσων αντιστέκονται. Κρατικές επαναπροωθήσεις προσφυγ(ισσ)ων. Άνοδος ακροδεξιάς. Απειλή γενίκευσης του πολέμου. Γενοκτονικές πολιτικές σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. Προσπάθεια φίμωσης της φωνής όσων υπερασπίζονται το δίκιο στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Μέσα σε μια συνθήκη όπου οι κυβερνώντες έχουν βαλθεί να στραγγίσουν τα χρώματα απ’ τις ζωές μας, το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride στη Θεσσαλονίκη σκορπίζει μια πολύχρωμη φλόγα. Έρχεται για 8η χρονιά να μιλήσει, να αναδείξει και να παλέψει για τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα. Αλλά όχι μόνο. Το REclaim Pride είναι ένα εγχείρημα από εμάς – για εμάς, μακριά από χορηγίες, διαφημίσεις και μεγάλα συμφέροντα.
Φέτος, οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ διεκδικήσεις απασχόλησαν την κοινωνία σε ένα πλαίσιο προβληματικής μιντιακής κάλυψης που αποπροσανατόλισε και δίχασε τον κόσμο. Ωστόσο, το νομοσχέδιο για τον ομόφυλο γάμο και την παιδοθεσία -πάγια διεκδίκηση του κινήματος- αποτελεί γεγονός. Κάτι παραπάνω από γεγονός, είναι μία νίκη, μια δικαίωση των μακροχρόνιων προσπαθειών μας. Δεν μας χαρίστηκε – το κερδίσαμε!
Όμως ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Το ίδιο το νομοσχέδιο είναι ατελές, ενώ η βία ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα φαίνεται να εντείνεται. Τρανταχτό παράδειγμα η άγρια τρανσφοβική επίθεση σε δύο κουήρ άτομα στην Αριστοτέλους, ενώ απλά έκαναν βόλτα, στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης. Παράλληλα, αυξάνονται οι επιθέσεις στα pride τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, αλλά και τα περιστατικά ομοφοβικής βίας στα σχολεία.
Οι αυξημένες επιθέσεις δεν είναι καθόλου άσχετες με την άνοδο της ακροδεξιάς και την επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων. Μέσα στο κοινοβούλιο, είδαμε τις ηγεσίες των συστημικών κομμάτων να μην μπορούν να πείσουν ούτε τους ίδιους τους βουλευτές τους, ως προς το νομοσχέδιο για τον ομόφυλο γάμο (το ένα τρίτο της παράταξης της κυβέρνησης καταψήφισε ή απείχε), κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο τους), ενώ με την είσοδο των Σπαρτιατών και της Νίκης στην Βουλή και την αύξηση των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης, η ακροδεξιά και η φασιστική ιδεολογία απέκτησαν αξιοσημείωτη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και προβολή στον δημόσιο λόγο. Παράλληλα, έχει κανονικοποιηθεί να προβάλλεται στην τηλεόραση κάθε ομοφοβική άποψη, προωθώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό και θυσιάζοντας τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο στον βωμό του φτηνού θεάματος.
Την ίδια περίοδο που γινόταν η προανακριτική για τα Τέμπη και πανελλαδικά οι φοιτητ(ρι)ές έκαναν καταλήψεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι δημοσιογράφοι των καναλιών φρόντισαν ώστε να μην προβληθεί τίποτα από αυτά, επιλέγοντας συνειδητά σκανδαλοθηρικά ρεπορτάζ όπου διάσημες περσόνες καλούνταν να τοποθετηθούν (συνήθως με κακοποιητικό λόγο) πάνω στον ομόφυλο γάμο. Φυσικά, το οργανωμένο ΛΟΑΤΚΙΑ κίνημα δεν ήταν πρωταγωνιστής των ρεπορτάζ «ενημέρωσης» και οι διεκδικήσεις μας μεταφέρονταν και διαστρεβλώνονταν από άτομα που μιλούσαν για εμάς χωρίς εμάς! Σήμερα παρατηρείται αυξημένη τρανσφοβία σε πολλούς χώρους, αφού με επίκεντρο την “προστασία των παιδιών” αναπτύχθηκε τρανσφοβική ρητορική.
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, έχουν σημειωθεί 5 γυναικοκτονίες μέσα στο 2024. Η πιο πρόσφατη σημειώθηκε ακριβώς έξω από ένα αστυνομικό τμήμα Είναι προφανές για άλλη μια φορά ότι οι ζωές μας δεν μετράνε για αυτούς. Η αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στα τμήματα των ΜΑΤ σίγουρα δεν έγιναν για ν` αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, Από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις μέχρι τις φεμινιστικές πορείες για δικαιοσύνη για τη δωδεκάχρονη βλέπουμε να ενισχύεται ο αυταρχισμός και η βία της αστυνομίας.
Η δικαιοσύνη από την άλλη, στην υπόθεση του ΖΑΚ αλλά και της 12χρονης, έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο: αθώωση των δολοφόνων του, απαλλαγές από κατηγορίες των παιδοβιαστών του Κολωνού, ενοχοποίηση των θυμάτων (η μητέρα στη φυλακή και στοχοποιημένη η μικρή). Αντίθετα το δικαστικό σώμα πάντα βρίσκει τρόπους να αθωώνει ή ν` αποφυλακίζει γρήγορα τους δολοφόνους του Γρηγορόπουλου, του Μάγγου, του Φύσσα με τη πρόσφατη απόφαση για αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου, και να κωλυσιεργεί όπως στην υπόθεση των Τεμπών.Καμία αληθινή δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα σύστημα που είναι κατασκευασμένο εναντίον μας.
Κανένα διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να υπάρξει επίσης, όταν επιτρέπει να δολοφονούνται μαζικά έγκυες γυναίκες (μια σφαίρα δύο άτομα).Στην περίπτωση της γενοκτονίας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη, η ’δημοκρατική’ Ευρώπη (και η Ελλάδα μέσα σ` αυτή), όχι μόνο αδιαφορεί όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά σε μεγάλο ποσοστό ενισχύει σημαντικά το κράτος του Ισραήλ τροφοδοτώντας σε υλικό και πολιτικό επίπεδο τις γενοκτονικές του πρακτικές. Θεσμοί όπως το EuroPride δεν παίρνουν θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να ξεπλένουν έμμεσα τη δολοφονική του δράση παρουσιάζοντας τον εαυτό του με το περιτύλιγμα του queer-friendly προορισμού, άσχετα που δεν έχει προσχωρήσει πλήρη ισότητα στα ΛΟΑΤΚΙ υποκείμενα που ζουν σε αυτό, ώστε να μην δυσαρεστήσει τη βαθιά συντηρητική κοινωνία του. Ακόμα, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό την στιγμή που σκοτώνει κουήρ Παλαιστίνια άτομα, να καλεί ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα να καταταγούν στον δολοφονικό του στρατό, πλασάροντας ακόμα και την στράτευση ως μια “συμπεριληπτική” πολιτική. Οι “lgbt-friendly” θεσμοί στην ΕΕ αποσιωπούν όλα τα παραπάνω ώστε να μην δυσαρεστήσουν το νεοφιλελεύθερο πολιτικό καθεστώς που εξυπηρετούν.
Μέσα σ` αυτό το ζόφο περιστολής δικαιωμάτων, βίας, αυταρχισμού, γενοκτονίας και πολέμων η φτώχεια εξαπλώνεται ραγδαία. Τα σούπερ μάρκετ, τα ενοίκια, το ρεύμα είναι λίγα από τα πολλά αγαθά που όλο και ακριβαίνουν, κάνοντας τα δυσπρόσιτα στον μέσο πολίτη. Τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκείμενα είναι συχνά πιο ευάλωτα σε τέτοιου είδους οικονομικές ανισότητες όντας επισφαλώς εργαζόμενα, συχνά χωρίς δεσμούς με οικογένειες που θα μπορούσαν να τα στηρίξουν και όλα αυτά με ένα σύστημα υγείας που δεν καλύπτει βασικές ανάγκες πόσο μάλλον κάλυψη για ορμονοθεραπείες, φυλομετάβαση, κτλ.
Επειδή σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι στρέφονται στα ακροδεξιά αφηγήματα που ξεπλένουν το σύστημα και χρησιμοποιούν τις μετανάστριες, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και γενικότερα τη διαφορετικότητα ως αποδιοπομπαίο τράγο είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διεκδικήσουμε αύξηση μισθών, ανθρώπινα ωράρια, περιορισμό της ακρίβειας, δημόσιο και προσβάσιμο για όλους κοινωνικό κράτος, ορατότητα ισότητα και αποδοχή. Οι κοινές διεκδικήσεις και δράσεις είναι απαραίτητες για μαζικές απαντήσεις όπως η μεγάλη διαδήλωση την επομένη της επίθεσης στην Αριστοτέλους, είναι το έδαφος για να μην αφήσουμε χώρο στους φασίστες, για να αποδομήσουμε τα επιχειρήματά τους και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το χτίσιμο ενός μαζικού αντιφασιστικού και αντινεοφιλελεύθερου κινήματος. Για να μην φοβόμαστε στον δρόμο.
Ενώνουμε τις φωνές μας με όσα πλάσματα αντιστέκονται, ενώνουμε τις φωνές μας με τους εξεγερμένους φοιτητές και καθηγήτ(ρι)ες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ευρώπης, του Καναδά, της Αυστραλίας. Κρατάμε άσβεστη τη φλόγα που ξεπήδησε από την εξέγερση στο Στόουνγουολ τον Ιούνη του 1969 στη Ν. Υόρκη και τη δένουμε με τις διεκδικήσεις του σήμερα. Δίνουμε χρώμα με τους αγώνες μας σ` έναν κόσμο που σκοτεινιάζει.