Τη δημιουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας άστεγων και ακραία ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αποφάσισε τη Δευτέρα 28/08/2023 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων μετά από πρόταση της πλειοψηφίας και τη σύμφωνη γνώμη των παριστάμενων δημοτικών παρατάξεων.
Ο Ξενώνας θα λειτουργήσει το αργότερο μέσα σε 6 μήνες, σύμφωνα με τη δέσμευση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών Κατερίνας Γκαγκάκη, και στη διαχείρισή του θα έχουν ενεργό ρόλο 9 Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και έχουν ήδη υπογράψει προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.
Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πριν την προκήρυξη των αυτοδιοικητικών εκλογών με την ακόλουθη εισήγηση στην Ημερήσια Διάταξη:
10. Λήψη απόφασης για 1) την ίδρυση και λειτουργία Ξενώνα Αστέγων Λοατκι+ ατόμων σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παραχώρηση χρήσης κτιρίου του Ε.Κ.Κ.Α. στην περιοχή της Αθήνας, 2) την έγκριση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και συνεργαζόμενων φορέων, για δύο (2) έτη, για την υλοποίηση από κοινού δράσεων αναφορικά με τη λειτουργία του ακινήτου, ως ξενώνα φιλοξενίας αστέγων Λοατκι+ατόμων, 3) την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή του καθώς και κάθε σχετικού εγγράφου (Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Στην εισήγησή της η κ.Γκαγκάκη τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας του Ξενώνα για άτομα που μέχρι σήμερα δεν φιλοξενούνται σε άλλες δομές, παρόλο που πέφτουν συχνά θύματα βίας και αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους. Πρόκειται για εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, σημείωσε η κυρία Γκαγκάκη, που οφείλει ο Δήμος Αθηναίων να στηρίξει ως έναν άλλο κρίκο στην αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει.
Σύμφωνα με την κυρία Γκαγκάκη, ο Ξενώνας θα διαθέτει 35 δωμάτια στα οποία θα μπορούν να φιλοξενούνται μέχρι και 2 άτομα σε κάθε δωμάτιο και θα έχει τον χαρακτήρα «καταφυγίου». Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων είπε ότι ο Ξενώνας δημιουργείται κατόπιν διαβούλευσης με 9 Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και κάθε απόφαση για τη λειτουργία του, θα λαμβάνεται σε συνεργασία με τις Οργανώσεις, στις οποίες και θα παραχωρηθεί χώρος γραφείου στον Ξενώνα για την άμεση εμπλοκή τους. Όλα τα έξοδα λειτουργίας θα καλύπτει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ μέσα στο επόμενο 6μηνο αναμένεται να είναι έτοιμος ο κανονισμός λειτουργίας, πάλι σε συνεργασία με τις Οργανώσεις, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του. Η κύρια Γκαγκάκη δήλωσε την ελπίδα της ότι θα υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας και όσες Οργανώσεις δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα.
Από την «Ανοιχτή Πόλη» τοποθετήθηκε η Δημοτική Σύμβουλος κ.Έφη Γιαννοπούλου, δηλώνοντας ότι προφανώς «χαιρετίζει» τη δημιουργία του Ξενώνα, καθώς ήταν κάτι που είχε απασχολήσει την παράταξη και στο παρελθόν. «Είμαστε οπωσδήποτε θετικοί», δήλωσε η κυρία Γιαννοπούλου, αλλά κράτησε επιφυλάξεις για τον χρόνο που λαμβάνεται η απόφαση λίγο πριν τις εκλογές, όπως και για την εκκρεμότητα της σύνταξης κανονισμού λειτουργίας της δομής. Ζήτησε ακόμα, να υπάρχει πρόβλεψη στον Ξενώνα για νεαρά άτομα που τυχόν έχουν εκδιωχθεί από το σπίτι τους, λόγω της ταυτότητας φύλου και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό αλλά και για τα ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα οποία ενδεχομένως η ζωή τα έχει φέρει έτσι που να βρίσκονται σε ακραία ευαλωτότητα.
Από την παράταξη «Αθήνα είσαι εσύ» (Γερουλάνος) μίλησε η Δημοτική Σύμβουλος κ.Ρωξάνη Μπέη, σημειώνοντας ότι η δημιουργία του Ξενώνα ήταν κάτι που χρειαζόταν στην Αθήνα, καθώς θα εξυπηρετήσει μία πολύ ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Είπε ακόμα, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν θα εξυπηρετεί μόνο άστεγα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά και άτομα με επισφαλή στέγη και ακραία ευαλωτότητα, ενώ έθεσε ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το κτήριο, πόσο θα διαρκέσουν οι επισκευές, εάν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα και κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους 6 μήνες.
Στη δευτερολογία της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κατερίνα Γκαγκάκη, αντέκρουσε τις αιτιάσεις για «προεκλογική απόφαση», λέγοντας ότι ο Δήμος ήθελε να προχωρήσει πολύ νωρίτερα αλλά χρειάστηκε αρκετός χρόνος για τις διαβουλεύσεις με τις Οργανώσεις, ενώ υποστήριξε ότι το κτήριο δεν χρειάζεται πολλές μετατροπές, τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα και ότι ο στόχος λειτουργίας των 6 μηνών είναι η απαισιόδοξη εκδοχή, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει πολύ νωρίτερα, εάν προχωρήσουν γρήγορα οι διαβουλεύσεις με τις Οργανώσεις για τη σύσταση του Κανονισμού Λειτουργίας.
Δεν υπήρξαν άλλες τοποθετήσεις στο Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων καθώς κάποιες παρατάξεις είχαν αποχωρήσει νωρίτερα, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Οι 9 Οργανώσεις που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα το προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων είναι:
«Υπερήφανοι Γονείς Ελλάδας – Ομάδα Στήριξης, Ενδυνάμωσης, Ενημέρωσης και Κοινωνικοποίησης γονέων με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά».
«Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή».
«Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 και
Άνω».
«Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ – “Intersex Greece”».
«Πολύχρωμο Σχολείο».
«Rainbow Seniors».
«Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ».
«Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης – LGBTQI+ Employment Support Group».
«Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας».
The following two tabs change content below.
Γράφει ο Δημήτρης Καλαντζής για το postmodern.gr