Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά με σχέδια για την απαγόρευση των λεγόμενων επεμβάσεων ομαλοποίησης φύλου στα παιδιά, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα, μια σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά συντηρητική χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι δυνητικά επιβλαβείς πρακτικές εκτελούνται σε μωρά και νήπια των οποίων το σώμα δεν ταιριάζει με τους παραδοσιακούς ορισμούς του αρσενικού ή του θηλυκού, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν ποτέ. Οι χειρουργικές επεμβάσεις τείνουν να είναι ιατρικά περιττές και καταδικάζονται από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι νομοθέτες θα ψηφίσουν αργότερα αυτό το μήνα για την πρόταση, αλλά αναμένεται να περάσει, καθώς η κυβέρνηση κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θα προστεθεί στη Μάλτα και σε λίγες μόνο άλλες χώρες που απαγορεύουν με νόμο τις επεμβάσεις αυτές.
Ο πρωθυπουργός διόρισε πέρυσι μια επιτροπή για να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και έκτοτε έχει εισαγάγει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως η άρση της απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων ανδρών να κάνουν αιμοδοσία. Λίγοι περίμεναν ότι ο κεντροδεξιός πολιτικός θα γινόταν μια τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής.
"Οι αδικίες και το μίσος που, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, υπάρχουν για τους συμπολίτες μας πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν", δήλωσε ο Μητσοτάκης τον Μάιο. "Δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σε αυτόν τον αγώνα για ελευθερία και ισότητα".
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δει το μεγαλύτερο άλμα στα LQBTQ δικαιώματα, σύμφωνα με μια πρόσφατη κατάταξη. Αλλά πολλοί στην κοινότητα ανησυχούν ότι οι νομικές αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε οι συμπεριφορές θα αλλάξουν.
"Η στρατηγική ως πρώτο βήμα είναι πολύ θετική", δήλωσε ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, ακτιβιστής για τα δικαιώματα και εκδότης του περιοδικού Antivirus, της μοναδικής ελληνικής LGBTQ έκδοσης. "Περιμένουμε να δούμε ως κοινότητα ότι αυτό που έχει προταθεί θα γίνει πραγματικότητα".
Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίστηκε νομικά στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η πρόοδος ήταν αποσπασματική έως ότου ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία.
Άλλα μέτρα που έχει ήδη εισαγάγει περιλαμβάνουν τη μετακίνηση των τρανς γυναικών κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές από τις ανδρικές και τον εναγκαλισμό των τρανς πολιτών σε στοχευμένα προγράμματα που επιδοτούν το εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Έχει επίσης απαγορεύσει πλήρως τη λεγόμενη θεραπεία μετατροπής.
Μεταξύ των σχεδιαζόμενων πρωτοβουλιών είναι η δημιουργία ενός κυβερνητικού φορέα που θα χειρίζεται θέματα ΛΟΑΤΚΙ, μαζί με μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, ένα κέντρο ψυχολογικής συμβουλευτικής και εγκαταστάσεις για νέους άστεγους της κοινότητας. Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν για το πώς να αντιμετωπίζουν τα σχετικά ζητήματα στους χώρους εργασίας τους.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ασχοληθεί με την ισότητα των γάμων μετά τις εκλογές που έχουν οριστεί για την επόμενη άνοιξη, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν και άλλα θέματα που σχετίζονται με το οικογενειακό δίκαιο, όπως η υιοθεσία.
"Είναι σημαντικό για την Ελλάδα τόσο να αυξήσει την ορατότητα των LGBTQI+ όσο και να αλλάξει τα πράγματα νομικά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας διασφάλισης ίσων ευκαιριών για όλους και δημιουργίας μιας κοινωνίας και οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς", δήλωσε ο Αλέκος Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
"Μια σημαντική παρακαταθήκη της στρατηγικής είναι ότι τα θέματα LGBTQI+ στην Ελλάδα έχουν πλέον εισέλθει μόνιμα στην κυρίαρχη πολιτική και θεωρούνται κοινός τόπος στον πολιτικό διάλογο".