Menu

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ουγγαρία: Στοπ στην προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ θέλει να βάλει ο πρωθυπουργός


 Ουγγρικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τους ψηφοφόρους να ρίξουν άκυρη ψήφο στο δημοψήφισμα της κυβέρνησης για θέματα ΛΟΑΤΚΙ που πραγματοποιείται παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα αυτό θα ενισχύσει την προκατάληψη σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.


Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ένας εθνικιστής που βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρή μάχη για την επανεκλογή του για τέταρτη συνεχή θητεία, έχει προτείνει δημοψήφισμα για τη νομοθεσία του κυβερνώντος κόμματος που περιορίζει τη διδασκαλία στα σχολεία για την ομοφυλοφιλία και θέματα διεμφυλικών.

Το δημοψήφισμα θεωρείται απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ξεκίνησε νομική διαδικασία σε βάρος της Βουδαπέστης για τον νόμο αυτό, που ψηφίστηκε πέρυσι και απαγορεύει τη χρήση υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία, κατά τα φαινόμενα ως μέτρο για να αποτραπεί η κακοποίηση παιδιών.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο νόμος κάνει διακρίσεις και έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας και της ατομικής ελευθερίας.

Ο Ορμπάν έθεσε στο επίκεντρο της εκστρατείας του τα θέματα που αφορούν τα φύλα και αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει προπαγάνδα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στα σχολεία.

Αν και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα ενόψει των εκλογών της 3ης Απριλίου, το δημοψήφισμα παραμένει βασικό σημείο των πολιτικών του Ορμπάν με στόχο να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι του κόμματός του, του Fidesz.

«Είμαστε ενωμένοι και άρα θα κερδίσουμε επίσης το δημοψήφισμα, με το οποίο θα σταματήσουμε στα σύνορά μας την τρέλα που αφορά τα φύλα από το να σαρώσει τον δυτικό κόσμο», δήλωσε ο Ορμπάν σε συγκέντρωση στις 15 Μαρτίου.

Ενώ το μήνυμα έχει απήχηση σε συντηρητικούς ψηφοφόρους, οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν χθες, Κυριακή, στη Βουδαπέστη κρατώντας δύο τεράστια σχήματα «Χ» και καλώντας τον κόσμο να ρίξει άκυρη ψήφο στο δημοψήφισμα, βάζοντας δύο φορές σημάδι σε κάθε ερώτημα του ψηφοδελτίου. Η πρόταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισχύει χωρίς τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος να έχει ρίξει έγκυρη ψήφο.

«Αυτό το δημοψήφισμα προπαγάνδας που κάνει διακρίσεις… απλά ενισχύσει περαιτέρω τον διχασμό στην κοινωνία και αυξάνει τις προκαταλήψεις σε βάρος των ανθρώπων ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε η Λούκα Ντούντιτς, εκπρόσωπος της οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων Hatter Tarsasag.

Στο δημοψήφισμα, οι Ούγγροι θα ερωτηθούν εάν στηρίζουν τη διενέργεια σεμιναρίων σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία χωρίς τη συναίνεση των γονέων και εάν πιστεύουν ότι πρέπει να προωθούνται μεταξύ των παιδιών διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου.

Θα ερωτηθούν επίσης εάν θα πρέπει να παρουσιάζεται στα παιδιά χωρίς περιορισμούς υλικό μέσων ενημέρωσης που μπορεί να επηρεάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Γιώργος Περρής: «Είμαι γκέι, ανακουφισμένος και χαρούμενος»

 


«Αισθάνομαι την ευθύνη, ως καλλιτέχνης, να είμαι όσο πιο ειλικρινής και αληθινός μπορώ και να το μοιραστώ αυτό με το κοινό μου…»,  είπε ο τραγουδιστής

Το δικό του come out έκανε ο Γιώργος Περρής ο οποίος αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος. Ο τραγουδιστής σε συνέντευξή του στο «people.com» δήλωσε: «Μεγάλωσα σε μια κοινωνία όπου δεν υπήρχε τρόπος να δεις την κανονικότητα μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης… Δεν ήταν στην τηλεόραση. Δεν υπήρχε στα μέσα ενημέρωσης. Δεν αποτέλεσε μέρος οποιασδήποτε συζήτησης.

Παρόλο που στην ιδιωτική μου ζωή, δεν κρυβόμουν πια καθόλου, ως τραγουδιστής, ως δημόσιο πρόσωπο, είχε ένα κόστος για μένα, επειδή υπήρχε ένα κομμάτι μου που ήθελε να μιλήσει γι’ αυτό… Πολλοί άνθρωποι μου είπαν: «Δεν πρέπει να βγεις. Δεν πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτό δημόσια. Θα καταστρέψει την καριέρα σου».

«Αισθάνομαι την ευθύνη, ως καλλιτέχνης, να είμαι όσο πιο ειλικρινής και αληθινός μπορώ και να το μοιραστώ αυτό με το κοινό μου… Υπάρχει διαφορά μεταξύ ιδιωτικότητας. Δεν είμαι μυστικοπαθής. Ποτέ δεν έχω κρυφτεί ή προσποιηθεί ότι είμαι κάποιος άλλος, ποτέ. Έτσι, είμαι σίγουρος ότι (το ότι είμαι γκέι) δεν θα τους σοκάρει ή κάτι τέτοιο. Αλλά νιώθω ότι η σχέση μου με τους θαυμαστές μου, τη φυλή μου, ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά. Αυτό αισθάνομαι ότι θα είναι αυτό, γιατί θα έχουν την πλήρη εικόνα του ποιος είμαι, ελεύθερος και εντελώς ανοιχτός», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περρής.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Όσκαρ 2022: Ποια είναι η Αριάνα ΝτεΜποουζ που έγραψε ιστορία ως η πρώτη ανοιχτά queer έγχρωμη ηθοποιός


 Η Αμερικανίδα ηθοποιός Αριάνα ΝτεΜπόουζ κέρδισε το Όσκαρ β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «West Side Story», στο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ και είναι η πρώτη ανοιχτά queer γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ ερμηνείας.

Η 31χρονη ηθοποιός διαδέχθηκε τη θρυλική Ρίτα Μορένο, που κατάγεται όπως εκείνη από το Πουέρτο Ρίκο και είχε κερδίσει το 1962 το ίδιο βραβείο ενσαρκώνοντας την Ανίτα, στην πρώτη και αυθεντική εκδοχή της ταινίας. «Σου είμαι τόσο ευγνώμων, η Ανίτα σου άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες Ανίτες όπως εγώ», είπε η ΝτεΜπόουζ στην 90χρονη σήμερα Μορένο, που την επευφημούσε μαζί με το υπόλοιπο κοινό στην αίθουσα.Σημειώστε πως η ΝτεΜπόουζ έχει ήδη τιμηθεί για την ερμηνεία της αυτή με Χρυσή Σφαίρα, με το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών και με αυτό της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ερμηνεία της επικρατώντας έναντι αρκετών δυνατών υποψηφιοτήτων, όπως αυτής της Κίρστεν Ντανστ στην «Εξουσία του σκύλου», της Όντζουαν Έλις στον «Βασιλιά Ριχάρδο», της Τζούντι Ντεντς στο «Μπέλφαστ» και της Τζέσι Μπάκλεϊ στη «Χαμένη Κόρη».

Η πρώτη ανοιχτά queer γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ ερμηνείας

Η ΝτεΜπόουζ, Αφρολατίνα και ανοικτά ομοφυλόφιλη, δήλωνε τον Νοέμβριο του 2021 «είμαι η Αμερική», «είμαι μέλος σχεδόν κάθε περιθωριοποιημένης κοινότητας» στις ΗΠΑ.

Σήμερα συγκινημένη δήλωσε πως «υπάρχει χώρος για εμάς. Βλέπετε μια ανοιχτά queer αφρο-λατίνα γυναίκα, που βρήκε δύναμη στη ζωή της μέσω της τέχνης. Κι αυτό είναι, νομίζω, που είμαστε εδώ να γιορτάσουμε. Οπότε αν κανείς αμφισβητήσει ποτέ την ταυτότητά σου, υπόσχομαι αυτό - υπάρχει πράγματι χώρος για εμάς».

Ποια είναι η Αριάνα ΝτεΜπόουζ

Η ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια Ariana DeBose γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1991 στη Βόρεια Καρολίνα. Ο πατέρας της είναι Αφροαμερικανός και η μητέρα της λευκή. Έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο συμμετέχοντας το 2009 στο διάσημο χορευτικό σόου So You Think You Can Dance. Το 2011 ακολούθησε το ντεμπούτο της στη σκηνή του Broadway στο μιούζικαλ “Bring It On: The Musical”, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε εκεί και σε άλλους ρόλους (Motown: The Musical, 2013 και στο “Pippin”, 2014). Συμμετείχε επίσης στο αρχικό καστ του Hamilton, αλλά και στο “A Bronx Tale”. Το 2018, ήταν υποψήφια για το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό σε μιούζικαλ για τον ρόλο της ως Donna Summer στο “Summer: The Donna Summer Musical”. Πολλοί επίσης τη γνωρίζουν από την ταινία “The Prom” (2020) στο Netflix, όπου ερμήνευσε την Alyssa Greene στο πλευρό της Μέριλ Στριπ και της Νικόλ Κίντμαν.

H ΝτεΜπόουζ αυτοκαθορίζεται ως queer. Η ίδια έχει δηλώσει πως «ποτέ δεν ένιωσα ότι είχα κάτι να κρύψω και ποτέ δεν ένιωσα ότι έπρεπε να διεκδικήσω μια ταμπέλα. Ήμουν πάντα ανοιχτή στις απόψεις μου και στο να αγαπώ όποιον αγαπώ. Αλλά το 2015 με πλησίασε κάποιος και με ρώτησε αν είχα σχέση. Συνειδητοποίησα πως δεν είχα κάνει μέχρι τότε ένα πραγματικό coming out. Έτσι, τηλεφώνησα στους παππούδες μου και τους είπα, «Γεια, σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει, βγαίνω ραντεβού και με τα δύο φύλα, μου αρέσει αυτό που μου αρέσει, αλλά κινούμαι προς τις γυναίκες περισσότερο, οπότε ελπίζω να είστε εντάξει με αυτό!» Η DeBose έβγαινε με την τραγουδίστρια, Jill Johnson, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια του μιούζικαλ “Motown”, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι single.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η DeBose και η Jo Ellen Pellman ξεκίνησαν την Πρωτοβουλία “Unruly Hearts” για να βοηθήσει τους νέους να συνδεθούν με οργανισμούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κοινότητα LGBTQ+.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Φώτης Σεργουλόπουλος για τους ΛΟΑΤΚΙ: «Πολλοί κρύβουν τη σεξουαλικότητά τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν»

 


Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, καθώς και για τον γιο του και πώς αντιμετωπίζει τον πατέρα του 

Για την οικογένειά του, καθώς και για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων μίλησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Τι λες τώρα» και αναφέρθηκε στον γιο του και τον τρόπο που απαντάει στις ερωτήσεις σχετικά με την οικογένειά του.

«Το πώς αποφασίζει κάποιος να γίνει γονιός είναι άλλη υπόθεση. Στις ερωτήσεις του γιου μου ανταποκρίνομαι με την αλήθεια. Ο γιος μου δεν είναι ούτε υπερπροστατευμένος, ούτε κλεισμένος σε ένα κουτί και δεν βγαίνει έξω. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους φίλους του και με τα παιδιά που συναντά στο δρόμο, στις πλατείες, στα νησιά», είπε χαρακητριστικά.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, όταν τα άλλα παιδιά της ηλικίας του τον ρωτούν για την οικογενειά του, εκείνος δεν δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα να απαντήσει.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Η Δικαιοσύνη εναρμονίζεται στην εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+


 Την πλήρη συμμόρφωση της Δικαιοσύνης με την εθνική στρατηγική για τους ΛΟΑΤΚΙ+, ένα βήμα προόδου και “δικαιότητας”, επιλέγει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού με απόφασή της πλήρους Ολομέλειάς της.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας, με ομόφωνη απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του τροποποιεί τον Χάρτη Δεοντολογίας των Δικαστικών Λειτουργών των Δικαστηρίου, ώστε να τελεί σε πλήρη συμφωνία με την εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ .

Ειδικότερα, το άρθρο 10 του Χάρτη, που εξαγγέλλει την αρχή της δικαιότητας, συμπληρώνεται με τη ρητή επισήμανση ότι οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αποκρούουν διακρίσεις που συνέχονται όχι μόνον με τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και με την ταυτότητα, χαρακτηριστικά ή έκφραση φύλου των διαδίκων και των λοιπών παραγόντων της δίκης.

Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση της επιτροπής για την εθνική στρατηγική, ειδικά για την “ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ”, αναφέρεται:

“…Το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου ρυθμίστηκε σχετικά πρόσφατα με τον νόμο 4491/2017. Περίπου τέσσερα χρόνια μετά διαπιστώνει κανείς ότι το εν λόγω νομοθέτημα έχει εφαρμοστεί κατά τρόπο προβληματικό και παρουσιάζει ελλείψεις.

Ως προς τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την εφαρμογή σε συνάρτηση με το υπόλοιπο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια, στην πράξη έχουν προκύψει σοβαρές ασυνέχειες. Για παράδειγμα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και προχωρούν στην αλλαγή της ταυτότητας φύλου αντιμετωπίζουν σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων και ζητείται αδικαιολόγητα από τις αρμόδιες αρχές η λύση του συμφώνου για να καταγραφεί δημοτολογικά η μεταβολή ως προς την καταχώρηση ονόματος και φύλου. Το πρόβλημα αυτό, εάν δεν μπορεί να λυθεί με σχετική εγκύκλιο, αναδεικνύει την ανάγκη προσθήκης σχετικής διάταξης στον ν. 4356/2015, ώστε να μεταβάλλεται η δημοτολογική καταχώριση του συμφώνου συμβίωσης σε περίπτωση που ένα εκ των μερών προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και να προσαρμόζεται έτσι ώστε να αντανακλά την μεταβολή που έχει επέλθει στην ληξιαρχική πράξη γέννησης, δίχως μεταβολή της οικογενειακής μερίδας.

Σε άλλες περιπτώσεις, δεν εφαρμόστηκε η διάταξη ότι η δήλωση του ατόμου πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο και όχι σε ακροατήριο. Επίσης, παρατηρείται ότι συχνά γίνεται αναφορά από τις δικαστικές αρχές σε «αλλαγή φύλου» ή επαναπροσδιορισμό φύλου, ορολογία που σχετίζεται με ιατρικές διαδικασίες, και όχι σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου που είναι ο ενδεδειγμένος νομικός όρος.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι αποφάσεις εκείνες που αναφέρονται σε «διεμφυλική διαταραχή» ή διαταραχή ταυτότητας φύλου ενώ στον φάκελο της υπόθεσης δεν υπήρχε καμία σχετική γνωμάτευση. Δεν θα πρέπει άλλωστε να υπάρχει, καθώς στη νομοθεσία είναι σαφές ότι οι ιατρικές διαδικασίες δεν σχετίζονται με την πρόσβαση στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Χαρακτηριστικές είναι, επίσης, οι περιπτώσεις όπου με το διατακτικό αποφάσεων μεταβάλλεται η καταχώριση του φύλου και του κυρίου ονόματος χωρίς να γίνεται αντίστοιχη προσαρμογή του επωνύμου, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα. Η παροχή δυνατότητας μεταβολής και του επωνύμου θα έλυνε πρακτικά σοβαρά προβλήματα για τα διεμφυλικά άτομα που η πρότερη ζωή τους έχει συνδεθεί με έντονες κακοποιήσεις και δε θα τα υπέβαλε στην πρόσθετη βάσανο επιπλέον διαδικασίας η οποία οδηγεί αρκετές φορές σε αναιτιολόγητες απορρίψεις. Ένα συναφές ζήτημα πουθα πρέπει να εξεταστεί είναι και η μεταβολή των ληξιαρχικών εγγράφων των ανήλικων τέκνων (συγκεκριμένα των στοιχείων του γονέα που έχει προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου) προκειμένου να εξυπηρετείται η ασφάλεια δικαίου και το συμφέρον του παιδιού. Εξάλλου, ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν σε χώρες όπου υφίσταται διαδικασία νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

IULIIA BONDAR VIA GETTY IMAGES

Από τα παραπάνω προκύπτει αφενός η αναγκαιότητα εξέτασης τροποποίησης διατάξεων στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, αφετέρου η ανάγκη επιμόρφωσης των ειρηνοδικών και γενικότερα των δικαστικών λειτουργών που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους υποθέσεις, καθώς και στελεχών της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά. Εξάλλου, για την εφαρμογή του νομοθετήματος στην πράξη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης 2048 [2015] το οποίο καλεί τα κράτη μέλη:

«να αναπτύξουν ταχείες, διαφανείς και προσβάσιμες διαδικασίες, βασιζόμενες στον αυτοπροσδιορισμό, ως προς την αλλαγή των ονομάτων και του καταχωρισμένου φύλου των διεμφυλικών ατόμων στα πιστοποιητικά γέννησης, τα δελτία ταυτότητας, τα διαβατήρια, τους τίτλους εκπαίδευσης και άλλα παρόμοια έγγραφα – να καταστήσουν αυτές τις διαδικασίες διαθέσιμες για όλα τα άτομα που επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κατάσταση υγείας, την οικονομική κατάσταση, ή το αστυνομικό ιστορικό».

Εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με διαφορετικά δικαικά συστήματα όπου ακολουθείται εξωδικαστική διαδικασία, η Ελλάδα έχει επιλέξει τη δικαστική οδό για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ο τρόπος, όμως, εφαρμογής της δικαστικής διαδικασίας παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, δηλαδή συνολικό χρόνο που υπερβαίνει μαζί με τη διοικητική διαδικασία τους δεκαοκτώ και πλέον μήνες και απέχει του χαρακτηρισμού «ταχεία». Επίσης, έχει δυσανάλογα υψηλό κόστος για μία μειονότητα όπως τα διεμφυλικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς από την εργασία και η πλειονότητα τους ζει στα όρια της φτώχειας.

Η διαδικασία χρήζει επανεξέτασης ώστε να ανταποκρίνεται στα παραπάνω πρότυπα. Επανεξέτασης χρήζει, επίσης, η σύνθεση της προβλεπόμενης διεπιστημονικής επιτροπής που άλλωστε είναι εκτός πνεύματος του νόμου ο οποίος αποσυνδέει τις ιατρικές διαδικασίες ή γνωματεύσεις από την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προϋπόθεση της αγαμίας που τίθεται για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, μετά τυχόν καθιέρωση του γάμου προσώπων του ίδιου φύλου θα είναι χωρίς αντικείμενο. Στην περίπτωση που δεν προκριθεί η λύση του πολιτικού γάμου, θα μπορούσαν να εξεταστούν όλες οι δυνατές εναλλακτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υφιστάμενο πρόβλημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να παρακολουθείται η εφαρμογή του ανωτέρου νομοθετήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, και οι τυχόν αδυναμίες του, έτσι ώστε να επέλθουν οι τροποποιήσεις που κρίνονται αναγκαίες.

AKOΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Πηγή: dikastiko.gr

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Σε κίνδυνο οι τρανς γυναίκες στην Ουκρανία: Συνοριοφύλακες επικαλούνται την απαγόρευση εξόδου των αντρών 18-60 από τη χώρα

 


Οι συνοριοφύλακες που διαχειρίζονται το τεράστιο προσφυγικό κύμα στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, έχουν ήδη στοχοποιηθεί από τα κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διακρίσεις στην διαχείριση ατόμων που δεν διαθέτουν ουκρανική υπηκοότητα. Θέμα του BBC φέρνει στο προσκήνιο αντίστοιχες πρακτικές άρνησης εισόδου και πολυήμερων καθυστερήσεων για τις τρανς γυναίκες. Δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες και οι αρχές επικαλούνται την ουκρανική απαγόρευση εξόδου από την χώρα για άνδρες 18 ως 60 ετών.

Το θέμα της ταυτότητας φύλου στα δημόσια έγγραφα αναδεικνύεται ως κομβικό θέμα και στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες πρόσφυγες με ουκρανικά διαβατήρια που σε αυτά αναγράφονται ως άνδρες, ωστόσο είναι τρανς γυναίκες σε διάφορα στάδια κατοχύρωσης της νέας τους ταυτότητας ή/και φυλομετάβασης. Η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση και οι διαδικασίες αλλαγής της ταυτότητας φύλου είναι μακρόχρονες και περίπλοκες γραφειοκρατικά και ιατρικά, με αποτέλεσμα πολλές τρανς γυναίκες να μην την ακολουθούν.

Η απαγόρευση εξόδου από την χώρα για τους άνδρες 18-60 ετών που μπορούν να πάρουν όπλα, κάνει σχεδόν αδύνατο να περάσει τα σύνορα οποιοδήποτε άτομο που φέρει έγγγραφα τα οποία τον περιγράφουν ως άνδρα. Σύμφωνα με ουκρανική οργάνωση υποστήριξης των τρανς ατόμων, μέχρι σήμερα το 90% όσων επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα προς μια ασφαλή χώρα της ΕΕ, απέτυχε σε αυτή την προσπάθεια. Το γεγονός ότι «απέναντι» τους περιμένουν χώρες με έντονα ομοφοβικά στοιχεία στις επίσημες πολιτικές των κυβερνήσεών τους, όπως μεταξύ άλλων η Πολωνία και η Ουγγαρία, κάνει ακόμη πιο τραγική την θέση τους…

Εντός Ουκρανίας, οι οργανώσεις υποστήριξης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προσπαθούν να οργανώσουν δίκτυο καταφυγίων, παροχής υποστήριξης, ακόμη και φαρμάκων για τρανς άτομα που είχαν ξεκινήσει την ιατρική διαδικασία φυλομετάβασης. Έχουν επίσης δικτυωθεί από την άλλη πλευρά των συνόρων με αντίστοιχες δομές, ώστε όσοι καταφέρνουν να περάσουν στην άλλη πλευρά να βρουν επίσης κάποιον να τους περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ομοφοβική επίθεση: Πέταξαν πέτρες σε σπίτι άντρα επειδή είναι gay


 Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος άνδρας κάτοικος στην περιοχή Λάππα Αχαίας δέχεται ομοφοβικές επιθέσεις επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Στο παρελθόν ο Α.Κ. είχε χτυπηθεί από κάποιους στο χωριό του ενώ σε μία περίπτωση πριν χρόνια, ένας άνδρας είχε αποπειραθεί να τον πατήσει με το αυτοκίνητό του. Ο Α.Κ. τότε είχε περάσει εφιαλτικές στιγμές. Προχθές η λεγόμενη «συμμορία του Λάππα»… «χτύπησε» και πάλι. Άγνωστοι έφθασαν έξω από το σπίτι του, πέταξαν πέτρες, ενώ χρησιμοποίησαν και τσιμεντόλιθους για να σπάσουν την πόρτα του σπιτιού αλλά και το τραπέζι που βρισκόταν στην βεράντα.


Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, κάποιες φορές η ζωή στο χωριό μετατρέπεται σε «κόλαση».» Για έναν ομοφυλόφιλο η ζωή στο χωριό είναι πάρα πολύ άσχημη, γιατί δέχεται τα βέλη του μίσους και της κακίας του κόσμου
. Οι αντιλήψεις τους είναι πάρα πολύ στενές για το θέμα και δεν υπάρχει αποδοχή, ειδικά αν είναι εμφανής η ομοφυλοφιλία, χωρίς να είναι απαραίτητα προκλητική. Καμιά φορά όταν το αποδέχεσαι και είσαι ο εαυτός σου, ο κόσμος δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό, γιατί δε μπορεί να δεχτεί και άλλες ιδιαιτερότητες. Λειτουργώ για το χωριό σαν καθρέφτης, στον οποίο ο καθένας βλέπει μέσα βαθιά τις δικές του επιθυμίες».
ακισ-3
Η ζωή του στο χωριό ήταν εφιαλτική. Ο ίδιος θυμάται τι είχε συμβεί τότε που συγχωριανός του πήγε να τον πατήσει με το αυτοκίνητο: «Χρόνια πριν είχα βγει έξω, αυτός με έκραζε και κάποια στιγμή μου είπε “θα σε πατήσω”. Του λέω “αν έχεις τα αρχ… πάτα με” και αυτός πάτησε το γκάζι, με χτύπησε και έσκασα στο πεζοδρόμιο. Υπάρχουν μαρτυρίες και ιατροδικαστικές εκθέσεις γι’ αυτό. Έφτασα στο σημείο να κινδυνέψει η σωματική μου ακεραιότητα ή να πεθάνω. Δηλαδή τι θα συνέβαινε αν με σκότωνε ή αν με άφηνε ανάπηρο; Θα γινόμουν στρέιτ; Δεν καταλαβαίνω. Πρέπει δηλαδή άτομα που δεν είναι στρέιτ να τα εξοστρακίζουν και να ζουν στην εξορία; Αυτό πρέπει να κάνω δηλαδή, να φύγω και να να εξοριστώ;

Έφτασα ως τα δικαστήρια μ’ αυτόν και επειδή πήρε πάρα πολύ μεγάλη διάσταση και δημοσιότητα το θέμα, ζήτησε γραπτώς συγνώμη και έληξε το θέμα. Όχι όμως και ότι σταμάτησε να με ενοχλεί, γιατί μέσα του είναι βαθιά ριζωμένη η ομοφοβία. Μου έχουν κάνει πολλά, με έχουν δείρει αρκετές φορές. Με έχουν πάει σε ένα δάσος, μου έχουν πάρει τα ρούχα και μ’ έχουν αφήσει γυμνό. Αρχίσανε να με φτύνουνε και να με κλωτσάνε, για να γελάσουνε. Έρχονται έξω από το σπίτι και φωνάζουν “Βάλτε φωτιά στο σπίτι του πού….», μου έχουν κάνει πάρα πολλά».

Πηγή: flamis.gr

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για την κράτηση των ΛΟΑΤΚΙ


 Ειδικές οδηγίες για τις συνθήκες κράτησης των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ δόθηκαν από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, πριν από λίγες ημέρες, σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας.

Η διαταγή με την ένδειξη «κατεπείγον», την οποία παρουσιάζει η zougla.gr, περιγράφει ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις αστυνομικών σε περίπτωση που κάποιο άτομο ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία. Μάλιστα, δίνονται εντολές προκειμένου «να γίνουν απόλυτα κατανοητά και να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή προσβολής ή και απαξιωτικής συμπεριφοράς κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».

Στην ίδια διαταγή, που εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθούν απρόβλεπτες καταστάσεις οι επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας υπογραμμίζουν ότι «σε περιπτώσεις κράτησης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αυτές να εξετάζονται εξατομικευμένα και σύμφωνα με τις ειδικότερες κάθε φορά περιστάσεις, τονίζοντας ότι αφενός θα πρέπει ρητά να ερωτώνται για την αυτοαντίληψη τους ως προς το φύλο τους, ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής τους ταυτότητας ή των λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους χώρους κράτησης, αλλά και για τα άτομα με τα οποία θα πρέπει να κρατούνται μαζί με τους ΛΟΑΤΚΙ. «Να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την κράτηση αυτών σε ξεχωριστούς χώρους είτε (εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν) σε χώρους που δεν έρχονται σε διάσταση με την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου τους, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση την οποιαδήποτε κατάσταση κινδύνου για την σωματική ή και την ψυχική τους υγεία».

Η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε στο πλαίσιο  του «Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πολιτών» και επισημαίνεται στους επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων ότι πρέπει να «εποπτεύουν προσωπικά την υλοποίηση των εντελλόμενων, δίνοντας σαφείς εντολές και οδηγίες στους διοικητές των υπηρεσιών τους, ώστε να κατανοήσουν την σπουδαιότητα αυτών στοχεύοντας στην απόλυτη διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Τέλος, όσον αφορά τις αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, που είναι οι μεγαλύτερες της χώρας, δίνονται ειδικές οδηγίες λέγοντας ότι «παρακαλούνται όπως ελέγχουν την ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση αυτών, εκδίδοντας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, ειδικότερες εντολές και οδηγίες»

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Είναι η φωτογραφία ενός μεσόκοπου γκέι πολιτικού που έγινε 47"


 Ως «μεσόκοπος γκέι» αυτοπροσδιορίζεται ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης στην ηλικία των 47, στην οποία μπήκε χθες που ήταν τα γενέθλιά του. Μεσόκοπος στα 47, υφυπουργέ μου; Τόσο πολύ βάρυνε πάνω του, άραγε, η κυβερνητική θητεία; Φαντάζει αδιανόητο αυτό που λέει, αλλά ο ίδιος δίνει την εξήγησή του:

«Μικρότερος φοβόμουν αυτές τις ηλικίες, ειδικά όταν άκουγα να μιλάνε για “μεσόκοπους”, πάντοτε με μια θλίψη και με μια ξεκάθαρα αρνητική χροιά. Δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τα πιο παραγωγικά και δημιουργικά μου χρόνια και κυρίως ότι αυτό θα πρόκυπτε μέσω μιας τεθλασμένης, ας πούμε, πορείας, αρκετά διαφορετικής από την “ενδεδειγμένη”.

Πλέον ξέρω ότι τα ηλικιακά στερεότυπα είναι απλώς αυτό: στερεότυπα δίπλα σε όλα τα άλλα που μας επιβάλλονται ή που έχουμε εσωτερικεύσει για το σώμα μας, τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό, το επάγγελμά μας, την καταγωγή μας και ό,τι άλλο.

Και πλέον ξέρω ότι είναι υποχρέωσή μου, για όσο καιρό βρίσκομαι στη δημόσια σφαίρα, να συμβάλω στην κατάρριψή τους. Εδώ, λοιπόν, είναι η φωτογραφία ενός μεσήλικα, ενός μεσόκοπου που μόλις έγινε 47 ετών ή η φωτογραφία ενός πολιτικού ή η φωτογραφία ενός γκέι ή η φωτογραφία ενός μεσόκοπου γκέι πολιτικού. Και του σκύλου του, φυσικά» λέει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μιλώντας για τα 47 του χρόνια, σαν να ανήκει ήδη στην τρίτη ηλικία. Πεσιμιστική προσέγγιση νομίζουμε πως είναι αυτή. Οταν φθάσει στα εξήντα, πώς θα χαρακτηρίζει, άραγε, τον εαυτό του;

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

“Τούρτα της μαμάς” ή αλήθεια και ελευθερία στη δημόσια τηλεόραση

 


Αυτήν τη στιγμή το 3ο πιο δημοφιλές θέμα στο twitter είναι το “ΕΡΤ_ανώμαλοι”. Ο λόγος; Το πρόσφατο επεισόδιο της σειράς “Τούρτα της μαμάς” των Ρήγα-Αποστόλου που προβλήθηκε την Πέμπτη. Ένας από τους δυο άξονες του επεισοδίου ήταν η υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ του Πάρη και του Παναγιώτη. 

Τα κλασικά επιχειρήματα του φορολογούμενου που πληρώνει την ΕΡΤ συνδυάζονται με την έντονη ομοφοβία και την απροκάλυπτη επιθετικότητα συγκεκριμένης μερίδας συμπολιτών μας. Μαζί με την ιερή οργή των χριστιανών, παραδοσιακών, δεξιών, ομοφοβικών τηλεθεατών, αυτές τις ημέρες έπαιξε και μια άλλη είδηση. Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ενθουσιασμένος με τη προοπτική να γίνει κάποια στιγμή ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος που θα τελέσει τον πολιτικό γάμο ενός ομόφυλου ζευγαριού. Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Μπακογιάννης είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε το πολιτικό θάρρος να ταχθεί επίσημα υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Πολλές φορές η ομοφοβία, ρητορική ή έμπρακτη, κάποιων πολιτών πηγαίνει χέρι χέρι με τη φοβικότητα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών.

 Η εικόνα που συνοδεύει τα περισσότερα σχετικά tweets είναι η σκηνή του γκέι φιλιού που προβλήθηκε στη σειρά τον Δεκέμβριο. Τότε προβλήθηκε χωρίς πολλές φασαρίες, αντιδράσεις ή κάποιο πρόστιμο από το ΕΣΡ όπως είχε συμβεί παλιότερα στη σειρά του Παπακαλιάτη. Σημαντική εξέλιξη για να ξεκινήσει αυτή η εκστρατεία στο twitter ήταν η είδηση πως η σειρά θα σταματήσει φέτος. Μετά από αυτό αρκετοί χρήστες του twitter της δεξιάς πολυκατοικίας νιώθουν πιο απελευθερωμένοι να επικρίνουν την ΕΡΤ. Ο ένας από τους δημιουργός που ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφαση τερματισμού της σειράς έδωσε την εντύπωση πως οι δημιουργοί το σκέφτονται να μην ολοκληρωθεί και δήλωσε πως η ΕΡΤ τους είχε αφήσει ελεύθερους όλο αυτό το διάστημα. 

 Η σειρά έχει θίξει μια σειρά ζητημάτων, τη σεξουαλικότητα εν γένει, τα ομόφυλα ζευγάρια, τον ρατσισμό, τα δικαιώματα των γυναικών, τα πάσης φύσεως στερεότυπα, τον ρόλο της θρησκείας, τον ρόλο της οικογένειας και τόσα άλλα. Άλλες φορές επιτυχημένα άλλες όχι και τόσο. Και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους δημιουργούς όσο και στην ΕΡΤ. Γιατί όπως είχε πει κι ο Πάρης στο coming out: “Ο κόσμος είναι πολύ επικίνδυνος για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αλήθεια και πολύ μικρός για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αγάπη”. Ή όπως του είχε πει και η γιαγιά του, προσωποποίηση της ελευθερίας και σύμβολο της πασοκικής νοσταλγίας, η Μαριλού: “Όταν η αλήθεια δεν είναι ελεύθερη, η ελευθερία δεν είναι ποτέ αληθινή”. 

Ελπίζω η ΕΡΤ να αντιληφθεί τον ρόλο της και να επιλέξει συνειδητά να αντι-σταθεί πάνω και πέρα από τις αντιδράσεις, να υπερασπιστεί το κόνσεπτ και, εάν οι δημιουργοί το επιθυμούν, η σειρά να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Και με την ευκαιρία: ίσα δικαιώματα στην πράξη για όλες και όλους, άρση έμφυλων διακρίσεων, δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.



Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Σακελλαροπούλου στο Upfront Initiative: Οι ανισότητες για γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ και ΑμεΑ στον εργασιακό χώρο παραμένουν ισχυρές

 



Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, τα φώτα στον πέμπτο όροφο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση άναψαν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέβηκε στην σκηνή προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη». 

Είναι το πρώτο συνέδριο της πρωτοβουλίας της LiFO και της Tsomokoς, με πλήθος ομιλητών που εκπροσωπούν μειονότητες της κοινωνίας των πολιτών, διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα αλλά και κορυφαίους θεσμούς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η ΠτΔ υπογράμμισε τη σημαίνουσα σημασία της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο και την ανάγκη οι εταιρείες και οι οργανισμοί να αγκαλιάζουν άτομα βάσει των ταλέντων και των δεξιοτήτων τους.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω το συνέδριο της πρωτοβουλίας Upfront για την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη να καταρριφθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση και την εξέλιξη στην εργασία ατόμων που αντιμετωπίζονται με καχυποψία λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας. Και τη διαπίστωση ότι η πολυμορφία και η διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον συμβάλλουν στην προσέλκυση ατόμων με ξεχωριστές ικανότητες και ταλέντα και ενισχύουν την εταιρική εμπιστοσύνη».Twitter

 Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαζί με την διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Ο Γιάννης Θωμάτος Γενικός Διευθυντής, SGT και ο εκδότης της Lifo, Στάθης Τσαγκαρουσιάνος.

«Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι διακρίσεις και η ανισότητα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό χώρο γυναίκες, άτομα ΛΟΑΤΚΙ, άτομα με αναπηρία, είναι ακόμη παρούσες και ισχυρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα κατέγραψε πτώση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, φτάνοντας στο 28% έναντι του 33% της προηγούμενης χρονιάς. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμιά γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση αυξήθηκε στο 22% έναντι του 13% το 2021. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία προκύπτουν από έρευνα της Grant Thornton, αναδεικνύουν ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, σε σχέση με το αίτημα που προωθεί η σημερινή μας συνάντηση», είπε.

«Ποικιλομορφία και συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο είναι δύο έννοιες αλληλένδετες, οι οποίες, ωστόσο, δεν συνυπάρχουν πάντοτε. Η ποικιλομορφία (diversity) αφορά την εκπροσώπηση στη σύνθεση μιας εργασιακής οντότητας. Η συμπερίληψη (inclusion) αποτιμάται με κριτήριο το πόσο υπολογίζεται και ενσωματώνεται στο εργασιακό περιβάλλον η συνεισφορά και οι προοπτικές διαφορετικών ομάδων εργαζομένων. Ένα εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά φύλα, φυλές, εθνικότητες, σεξουαλικοί προσανατολισμοί και ταυτότητες, αλλά μόνο τα μέλη συγκεκριμένων ομάδων εκτιμώνται και κατά συνέπεια ασκούν εξουσία ή έχουν κάποια επιρροή, μπορεί να είναι ποικιλόμορφο, αλλά δεν είναι συμπεριληπτικό», πρόσθεσε στην ομιλία της στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη».

«Ένας χώρος εργασίας, που εμφανίζει ποικιλομορφία και ενσωμάτωση, επιτρέπει σε όλους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή σε τι εξειδικεύονται, να αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται εκεί εξαιτίας κάποιων υποχρεωτικών ποσοστώσεων, επειδή είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν κάποιοι στόχοι συμπερίληψης, επειδή, έστω, η επιχείρηση θεωρεί υποχρέωσή της να προσλάβει εργαζόμενους από ομάδες με χαμηλή εκπροσώπηση. Γιατί μπορεί σε μια επιχείρηση το 50% των εργαζομένων να είναι γυναίκες, καμία όμως να μην έχει διευθυντική θέση. Μπορεί ένα άτομο ΛΟΑΤΚΙ να έχει διεκδικήσει και κερδίσει την ορατότητά του στο επαγγελματικό του περιβάλλον, ωστόσο σε κάθε του βήμα να σκοντάφτει σε προκαταλήψεις που εμποδίζουν την εξέλιξή του, ή που απειλούν την μακροημέρευσή του στη θέση εργασίας του», ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου.

FacebookTwitter
 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Μπορεί μια επιχείρηση να απασχολεί άτομα με αναπηρία, αλλά να τα καθηλώνει σε θέσεις με περιορισμένη ευθύνη και χαμηλότερες αμοιβές, ανεξαρτήτως των ταλέντων και των ικανοτήτων τους. Ας αναρωτηθούμε, για παράδειγμα, πόσο εύκολα μια εταιρεία θα εμπιστευόταν ένα νευροδιαφορικό άτομο, παρά την εργατικότητα, την αντισυμβατικότητα, την έφεση σε νέες ιδέες, την τελειομανία, την προσοχή στη λεπτομέρεια, την συνέπεια και την αφοσίωση που χαρακτηρίζουν ανθρώπους με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, όπως το σύνδρομο Άσπεργκερ.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου περιέγραψε ότι ένα εργασιακό περιβάλλον, που διαπνέεται από την έννοια της συμπερίληψης χρειάζεται ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν και να αναγνωρίζει ταλέντα και δεξιότητες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, χρειάζεται «να εδραιώνει την πεποίθησή τους ότι η διαφορετικότητά τους δεν είναι μειονέκτημα».

«Ένα γνήσια συμπεριληπτικό περιβάλλον, λοιπόν, δεν αρκεί να απασχολεί μια ποικιλομορφία εργαζομένων, αλλά και να τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να αναπτύσσονται, να ενδυναμώνονται. Να αναδιατάσσει τις σχέσεις εξουσίας και συμμετοχής. Να αίρει τους φραγμούς, να αναδεικνύει το μοναδικό υπόβαθρο κάθε ατόμου, να ακούει τη φωνή του. Να ενισχύει το συναίσθημα του ανήκειν, ώστε όλοι να είναι βέβαιοι ότι θα αναγνωριστούν τα ταλέντα και οι δεξιότητές τους. Να εδραιώνει την πεποίθησή τους ότι η διαφορετικότητά τους δεν είναι μειονέκτημα, αλλά πλεονέκτημα που δίνει μια ποικιλία αντιλήψεων στη ζωή και την εργασία, διανοίγει τους ορίζοντες, προετοιμάζει το έδαφος για την καινοτομία.

«Ζούμε σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Βεβαιότητες δεκαετιών καταρρίπτονται. Ο πόλεμος, που για χρόνια ήταν αναχρονισμός, ένα κεφάλαιο στην ιστορία, κάνει πάλι την οδυνηρή του εμφάνιση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το εργασιακό περιβάλλον γίνεται ολοένα πιο πολύπλοκο. Οι τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές μεταμορφώνουν το τοπίο σε κάθε κλάδο. Κάθε οργανισμός, δημόσιος ή ιδιωτικός, θα χρειαστεί την κρίση, την ενσυναίσθηση, το πάθος και τη δημιουργικότητα όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, για να αυξήσει την ευελιξία και την εφευρετικότητά του και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας ολοένα και πιο απαιτητικής και περίπλοκης εποχής. Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας!», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Μπακογιάννης: Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας που θα τελέσει πολιτικό γκέι γάμο

 


Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε το «παρών» στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη» και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με την προοπτική να τελέσει τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού στο δημαρχείο της Αθήνας.

«Με πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Δεν είναι θέμα επιθυμίας, είναι υποχρέωσή μου», απάντησε ο κ. Μπακογιάννης, χαμογελώντας, όταν ρωτήθηκε εάν επιθυμεί να γίνει ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει γάμο ομοφυλοφίλων. Ο δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε ότι είναι πιο εύκολο να εκλεχθεί πρώτα ένας γκέι δήμαρχος και μετέπειτα ένας πρωθυπουργός, καθώς οι συνθήκες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο ευνοϊκές.

«Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι πρώτα να εκλέξει η Αθήνα έναν γκέι ή μια γκέι δήμαρχο και μετά θα δούμε έναν ή μια γκέι πρωθυπουργό. Και το λέω αυτό γιατί εξ ορισμού η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πιο μπροστά από το γενικό κράτος. Εξ ορισμού η έννοια της προόδου στην αυτοδιοίκηση δεν έχει να κάνει με τα λόγια, έχει να κάνει με την πράξη. Εξ ορισμού η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συνομιλεί με την καθημερινότητα της πόλης».

\\

Αναφορικά με τον ΛΟΑΤΚΙ τουρισμό και εάν η Αθήνα θα ακολουθήσει τον δρόμο Τελ Αβίβ και Βαρκελώνης, ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάσης με το Athens Home for All. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα θα είναι καλύτερη.

«Λένε ότι θέλουν να έρχονται, να γίνει η Αθήνα προορισμός για γκέι weddings. Να γίνει, κανένα πρόβλημα. Αλλά να κάνουν τον γάμο στο δημαρχείο με τον δήμαρχο, όχι απλώς να βγάζουν μία φωτογραφία κάτω από την Ακρόπολη».

Μπακογιάννης: Η Αθήνα είναι οι Αθηναίοι 

Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για δύο πρόσωπα της Αθήνας.

«Η Αθήνα είναι οι Αθηναίοι. Σήμερα στην Αθήνα έχουμε δύο τάσεις. Μία φαντασιακή άποψη, η οποία είναι μια νοσταλγία, ένα κλείνον άστυ που δεν υπήρξε ποτέ, για την ελληνική ασπρόμαυρη ταινία, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Γεωργία Βασιλειάδου. Ποτέ δεν υπήρξε αυτή η Αθήνα παρεμπιπτόντως. Αλλά για κάποιον λόγο έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα με όλα τα φοβικά και συντηρητικά χαρακτηριστικά. 

Από την άλλη έχουμε μια ζώσα πραγματικότητα, μια βιωματική εμπειρία που είναι της Αθήνας, μια πύλη στη παγκοσμιοποίηση. Μια δυναμική μητρόπολη που συνεχώς εξελίσσεται, που παρά τις κρίσεις εξακολουθεί να μένει όρθια», περιέγραψε ο Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι οι νέες δημιουργικές, τολμηρές κοινότητες κρατούν την πόλη όρθια.


 \

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι ο ρόλος φορέων και οργανισμών αποτελεί «κλειδί» για να δοθεί φωνή σε διάφορες ομάδες που δεν έχουν. «Έχουμε ξεκινήσει προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού μας, οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με τον πολίτη. Ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει μια νέα αντιδημαρχία, την αντιδημαρχία «Ισότητας, Κατά των Έμφυλων Διακρίσεων και της Βίας», που είναι μια προσπάθειά μας να απαντήσουμε στο μη θεσμικά, για να μπορέσει ο οργανισμός μας να προσαρμοστεί στα αιτήματα, τις ανάγκες του 21ου αιώνα».

«Στόχος μας είναι να καινοτομήσουμε για να μπορέσει να μπει η ανάγκη που υπάρχει σήμερα και η ανταπόκριση που υπάρχει σε αυτή μέσα στο DNA του δήμου Αθηναίων. Δεν είναι εύκολο αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Μία ερώτηση του δημοσιογράφου της Lifo, Γιάννη Πανταζόπουλου, προκάλεσε την ευθυμία του κοινού που παρακολουθεί το συνέδριο. «Έχω την απορία, όταν περπατάτε στην Αθήνα αγανακτείτε;», ρώτησε ο κ. Πανταζόπουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη να αποκαλύπτει περιστατικό που του συνέβη προχθές, καθώς ένας κύριος είχε παρκάρει σε ράμπα αναπήρων.

«Είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας, μιας νοοτροπίας αντικοινωνικής. Η λογική του ας πορευτώ εγώ, ας κάνω τη δουλειά μου. Δεν με νοιάζει κανείς και τίποτα άλλο σε μία πόλη. Έτσι, όμως δεν προχωράμε μπροστά. Γίνεται μία πρόοδος αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», τόνισε.

Στο Δήμο, είπε, παλεύουμε «για μία πόλη που είναι σπίτι για όλους, ασφαλής, φιλόξενη, μία πόλη φωλιά για τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική που λέει ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμη και ότι η κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη, δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Όπως είπε, η Αθήνα είναι μία πόλη που είναι ασφαλής για ένα ομόφυλο ζευγάρι με παιδί που θέλει να έρθει διακοπές και είναι ασφαλής και για τα παιδιά των γονέων που είναι ομοφυλόφιλοι.