Η σεξουαλική διέγερση διαφέρει από άτομο σε άτομο ακόμα και ανάμεσα σε άτομα με ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. Διαφορές μάλιστα μπορεί να παρατηρηθούν και στο ίδιο το άτομο, καθώς αυτό που το διεγείρει σε κάποια φάση της ζωής του μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου, την εξέλιξη των σχέσεων αλλά και τη χρήση φαρμάκων για την ενίσχυση της σεξουαλικής διέγερσης.
Παρά το σεβαστό αριθμό των μελετών που χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια στη γενετήσια περιοχή των ατόμων για να καταγράψουν τη διέγερση τους ενώ εκτίθονταν σε κάποιο σεξουαλικό ερέθισμα, σε ένα βαθμό οι πηγές και η ποικιλομορφία της σεξουαλικής απόλαυσης παραμένουν άλυτο μυστήριο. Οι μελέτες ωστόσο έχουν καταλήξει στα παρακάτω χρήσιμα συμπεράσματα.
• Το πορνό δεν καταστρέφει τη σεξουαλική ορμή.
Σήμερα είναι αρκετά δημοφιλής η θεωρία σύμφωνα με την οποία η πορνογραφία μπορεί να είναι καταστροφική για τις σχέσεις της πραγματικής ζωής. Η υπερβολική θέαση πορνό μπορεί να απευαισθητοποιήσει το θεατή στις ερωτικές εικόνες και να κάνει πιο δύσκολη τη διέγερση του από σεξουαλικά ερεθίσματα της καθημερινής ζωής. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως οι άνδρες που βλέπουν συχνότερα διαδικτυακό πορνό είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Νωρίτερα αυτό το χρόνο, όμως, δημοσιεύτηκαν κάποιες μελέτες που δε βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στη θέαση πορνό και τη ΣΔ. Άλλες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κάνουν μέτρια χρήση του πορνό έχουν πιο συχνή και ποιοτική σεξουαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με τα άτομα που δε βλέπουν καθόλου πορνό.
• Οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική περιέργεια από τους ετεροφυλόφιλους ή τους ομοφυλόφιλους
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα σώματα των αμφιφυλόφιλων ανδρών ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ένταση στις ερωτικές εικόνες ανδρών σε σύγκριση με αυτές των γυναικών. Το εύρημα αυτό μάλιστα έδωσε τροφή στον άδικο και ξεπερασμένο σκεπτικισμό αναφορικά με το εάν η αμφιφυλοφιλία είναι πράγματι ένας ξεχωριστός σεξουαλικός προσανατολισμός. Μια μελέτη του 2013, όμως, ανέδειξε ένα βασικό χαρακτηριστικό που μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι αμφιφυλόφιλοι άνδρες διεγείρονται περισσότερο από γυναίκες σε σχέση με άλλους. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι το να είναι κανείς σεξουαλικά περιπετειώδης. Με άλλα λόγια οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες που σκοράρουν υψηλά στην κλίμακα της σεξουαλικής περιέργειας τείνουν να διεγείρονται εξίσου από άνδρες και γυναίκες και ενδιαφέρονται για ένα ευρύτερο φάσμα σεξουαλικών πράξεων. Οι συγγραφείς μάλιστα υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δείχνει ότι ακόμα και στη διακεκριμένη κατηγορία των αμφιφυλόφιλων ανδρών υπάρχει ένας βαθμός σεξουαλικής ρευστότητας.
• Σε κάποιες ομοφυλόφιλες γυναίκες αρέσει να βλέπουν ανδρικό πορνό
Στην περίπτωση που χρειάζεται κανείς αποδείξεις για το εάν η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι απρόβλεπτη, υπάρχει μια μελέτη ιρλανδών και καναδών ερευνητών, στην οποία ομοφυλόφιλες γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με τις προτιμήσεις τους στο πορνό. Οι περισσότερες δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονταν για τα βίντεο με ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών γιατί τα έβρισκαν μη ρεαλιστικά, καθώς παράγονταν από ετεροφυλόφιλους άνδρες για ετεροφυλόφιλους άνδρες. Αντιθέτως, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες φαίνεται να προτιμούν τα ερωτικά φιλμ με ομοφυλόφιλους άνδρες. Αυτό συμβαίνει γιατί η ερωτική πλαστικότητα των γυναικών είναι μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών. Ενώ λοιπόν οι άνδρες διεγείρονται από φιλμ που απεικονίζουν κυρίως το δικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό, οι γυναίκες εμφανίζουν σημάδια διέγερσης στο σώμα τους όταν βλέπουν ερωτικά φιλμ που απεικονίζουν ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια ανδρών ή γυναικών, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
• Το «γυναικείο»Viagra «απελευθερώνει» τον εγκέφαλο
Η φλιμπανσερίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες δεν είναι ακριβώς η ροζ εκδοχή του διάσημου μπλε χαπιού. Αντί να αυξάνει τη ροη του αίματος στα γεννητικά όργανα, η φλιμπανσερίνη στοχεύει τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στη σεξουαλική απόκριση, τη ντοπαμίνη τη νορεπινεφρίνη και τη σεροτονίνη. Το φάρμακο αυξάνει την ποσότητα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης που είναι σαν επιταχυντές της σεξουαλικής απόκρισης σε εγκεφαλικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναστολή. Από το 2010 ο αρμόδιος οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ έχει απορρίψει δυο φορές την αίτηση για άδεια κυκλοφορίας της φλιμπανσερίνης, γιατί οι κατασκευαστές δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους του. Αναμένεται η απόφαση του οργανισμού μετά την τρίτη αίτηση των κατασκευαστών για άδεια κυκλοφορίας.
• Πολλά διάφυλα άτομα βιώνουν αλλαγές στη σεξουαλική τους επιθυμία κατά τη μετάβαση τους από το ένα φύλο στο άλλο.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, το 71% των διάφυλων ανδρών αναφέρει μια αύξηση στη σεξουαλική επιθυμία μετά τη θεραπεία επαναπροσδιορισμού του φύλου. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διαδικασία της μετάβασης λαμβάνουν τεστοστερόνη, η οποία αυξάνει τη σεξουαλική ορμή. Το αντίθετο συμβαίνει με τις διάφυλες γυναίκες, όπου το 62% αναφέρει ότι η σεξουαλική τους επιθυμία πέφτει. Κάποιες φορές μάλιστα, αλλά σίγουρα όχι πάντα, τα διάφυλα άτομα βιώνουν αλλαγές αναφορικά με το ποιος τους διεγείρει. Ένα 33% των διάφυλων γυναικών και ένα 22%των διάφυλων ανδρών ανέφεραν αλλαγή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού μετά τη μετάβαση Άλλα διάφυλα άτομα δήλωσαν ότι εξακολουθούν να έλκονται σεξουαλικά από τον ίδιο τύπο ατόμων με τη διαφορά ότι τώρα ικανοποιούνται περισσότερο από τη σεξουαλική πράξη.
• Υπάρχει το «καλό» γυμνό και το «κακό» γυμνό
Μια ερευνητική ομάδα που χρησιμοποιεί οπτικά ερεθίσματα για να εντοπίσει τους τύπους της εικόνας που προκαλούν τη μεγαλύτερη διέγερση σε μια από τις μελέτες, εξέτασε την αντίδραση των ατόμων που έβλεπαν διάφορα φιλμ, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που έδειχναν άτομα να γυμνάζονται γυμνά. Τα φιλμ αυτά τα οποία είχαν μουσική επένδυση και έδειχναν ένα άτομο τελείως γυμνό να κάνει γιόγκα, ασκήσεις καλισθενικής αγωγής, ή απλά να περιπατάει, είχαν την πιο αδύναμη σεξουαλική απόκριση.
• Το 1% του πληθυσμού μάλλον δε διεγείρεται από τίποτα
Τον περασμένο χρόνο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο British Columbia διερεύνησαν το κατά πόσο τα άτομα που ισχυρίζονται πως είναι σεξουαλικά έχουν έστω και πολύ χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. Η απάντηση είναι ότι δεν έχουν. Αντιθέτως, η ασεξουαλικότητα φαίνεται να είναι ένας ξεχωριστός σεξουαλικός προσανατολισμός. Φέτος η ίδια ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει ένα ψυχομετρικό εργαλείο, το λεγόμενο AIS ( Asexuality Identification Scale), για τον εντοπισμό των ασεξουαλικών ατόμων. Οι ερευνητές μάλιστα επισημαίνουν την ομοηχία του AIS με το ice, που στην αγγλική σημαίνει πάγος, έναν χαρακτηρισμό που αποδίδουν οι ίδιοι οι ασεξουαλικοί στους εαυτούς τους.
• Η ζωοφιλία είναι ίσως το πιο συχνό ασύνηθες διεγερτικό
Σε μια διαδικτυακή έρευνα που έλαβε χώρα τον περασμένο χρόνο, οι συμμετέχοντες καλούνταν να κατονομάσουν ότι πιο ασυνήθιστο τους διεγείρει σεξουαλικά.. Μετά την εξέταση των απαντήσεων αναδύθηκε το ζήτημα της σεξουαλικής έλξης προς τα ζώα, ιδιαίτερα τα άλογα.
• Η απάτη των αφροδισιακών τροφών
Αν και πολλές τροφές έχουν χαρακτηριστεί ως αφροδισιακές, δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά για καμία από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των στρειδιών, ότι ενισχύουν τη σεξουαλική επιθυμία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι πεπεισμένοι για την αφροδισιακή τους ιδιότητα, έχουν μάλλον βιώσει μια αλλαγή στη σεξουαλική τους επιθυμία , ακριβώς γιατί πίστευαν πολύ ότι θα συμβεί. Με αυτό τον τρόπο οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό.
Πηγή: cnn
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός και πόσο αυτό επηρεάζει τις σχέσεις των ανθρώπων; Να έχεις άλλη εθνότητα... Θρησκεία... Φύλο; Τι κοινά μπορεί να έχει ένας φιλόζωος με έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα; Ένας βιοπαλαιστής με ένα νέον που ανοίγει τα φτερά του για να «πετάξει»; Όλα συναντώνται στο μπλε της… θάλασσας! Και πιο συγκεκριμένα στην ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη, Έκτορα Σχηματαριώτη «Όλος ο κόσμος, μια θάλασσα».
Η συγκεκριμένη ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «MyRodeReel 2017» που διεξάγεται στην Αμερική, στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης αγκαλιάζοντας τους πολίτες του κόσμου.
Παράλληλα διαφημίζει τις ομορφιές της χώρας μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και στα πέρατα του κόσμου, μια και στον διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου από όλη την υφήλιο.
Σε αυτό το link μπορείτε να δείτε online την ταινία καθώς κι ένα backstage βίντεο με το πως γυρίστηκε. Επίσης μπορείτε να στηρίξετε τη συμμετοχή με την ψήφο σας πατώντας απλά “VOTE” (έως 2 Αυγούστου) καθώς και να την μοιραστείτε πατώντας “SHARE”.
Η ελληνική ταινία μικρού μήκους όμως είναι ήδη πετυχημένη, καθώς έχει καταφέρει όχι μόνο να μαγνητίσει τα βλέμματα πολλών ξένων σκηνοθετών και ανθρώπων του χώρου αλλά να αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές αλλά και διακρίσεις.
Μετά από επιλογή των κριτών ήταν στις τελικές υποψηφιότητες για τα βραβεία καλύτερης κινηματογράφησης «BEST CINEMATOGRAPHY» και μη αγγλόφωνης ταινίας «BEST NON- ENGLISH».
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Τέσσερις νέοι άνθρωποι -άγνωστοι μεταξύ τους- αποφασίζουν να πάνε στη θάλασσα.
Οι συνθήκες τους φέρνουν κοντά και γίνονται μια παρέα χωρίς να δώσουν καμία σημασία σε κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές που φαινομενικά τους διακρίνουν.
Φτάνοντας στην παραλία, ένας ηλικιωμένος άντρας τους παρατηρεί και με μια κουβέντα του, επισφραγίζει αυτή τη νέα φιλία αλλά και μία μεγάλη αλήθεια για τη ζωή γενικότερα.
Τέσσερις νέοι άνθρωποι -άγνωστοι μεταξύ τους- αποφασίζουν να πάνε στη θάλασσα.
Οι συνθήκες τους φέρνουν κοντά και γίνονται μια παρέα χωρίς να δώσουν καμία σημασία σε κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές που φαινομενικά τους διακρίνουν.
Φτάνοντας στην παραλία, ένας ηλικιωμένος άντρας τους παρατηρεί και με μια κουβέντα του, επισφραγίζει αυτή τη νέα φιλία αλλά και μία μεγάλη αλήθεια για τη ζωή γενικότερα.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:
«Η σκληρότητα και η επιθετικότητα του σύγχρονου κόσμου, μας οδήγησε στη δημιουργία αυτής της ταινίας με βασικό θέμα τον σεβασμό της διαφορετικότητας των ατόμων μέσα σε μια κοινωνία. Ρατσιστικές ή βίαιες εκδηλώσεις ενάντια σε ότιδήποτε μπορεί να μας φαίνεται “ξένο” όχι απλά δεν πρέπει να υφίστανται αλλά με συμπόνια προς τον συνάνθρωπο -και μόνο με αυτήν την σκέψη- να μη διστάζουμε και να βοηθάμε όποτε κρίνεται αναγκαίο.Όπως, λοιπόν, η θάλασσα δεν κάνει διακρίσεις -καθώς αποτελεί ένα δώρο της φύσης προς όλους- έτσι θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι. Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα του 2017.
«Η σκληρότητα και η επιθετικότητα του σύγχρονου κόσμου, μας οδήγησε στη δημιουργία αυτής της ταινίας με βασικό θέμα τον σεβασμό της διαφορετικότητας των ατόμων μέσα σε μια κοινωνία. Ρατσιστικές ή βίαιες εκδηλώσεις ενάντια σε ότιδήποτε μπορεί να μας φαίνεται “ξένο” όχι απλά δεν πρέπει να υφίστανται αλλά με συμπόνια προς τον συνάνθρωπο -και μόνο με αυτήν την σκέψη- να μη διστάζουμε και να βοηθάμε όποτε κρίνεται αναγκαίο.Όπως, λοιπόν, η θάλασσα δεν κάνει διακρίσεις -καθώς αποτελεί ένα δώρο της φύσης προς όλους- έτσι θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι. Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα του 2017.
Το τυπικό ελληνικό καλοκαίρι, κάτω από το καυτό ήλιο και το γαλάζιο της θάλασσας τονίζουν μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση του θέματος.
Οι άνθρωποι επι της ουσίας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Ένα χαμόγελο ή μια ευγενική κίνηση μπορεί να γεμίσει της ψυχές τους με τα ομορφότερα συναισθήματα κι αυτή είναι η ουσία και μόνο».
Οι άνθρωποι επι της ουσίας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Ένα χαμόγελο ή μια ευγενική κίνηση μπορεί να γεμίσει της ψυχές τους με τα ομορφότερα συναισθήματα κι αυτή είναι η ουσία και μόνο».
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε online την ταινία καθώς κι ένα backstage βίντεο με το πως γυρίστηκε.
Επίσης μπορείτε να στηρίξετε τη συμμετοχή με την ψήφο σας πατώντας απλά “VOTE”(έως 2 Αυγούστου) καθώς και να την μοιραστείτε πατώντας “SHARE”.
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε online την ταινία καθώς κι ένα backstage βίντεο με το πως γυρίστηκε.
Επίσης μπορείτε να στηρίξετε τη συμμετοχή με την ψήφο σας πατώντας απλά “VOTE”(έως 2 Αυγούστου) καθώς και να την μοιραστείτε πατώντας “SHARE”.
“WHOLE WORLD, A SEA” / “ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ”
Μικρού μήκους ταινία (3')
Μικρού μήκους ταινία (3')
Σκηνοθεσία
Έκτωρ Σχηματαριώτης
Έκτωρ Σχηματαριώτης
Σενάριο
Δήμητρα Καρακωνσταντή - Έκτωρ Σχηματαριώτης
Δήμητρα Καρακωνσταντή - Έκτωρ Σχηματαριώτης
Παίζουν
Γιάννης Φραγκίσκος
Δήμητρα Καρακωνσταντή
Παναγιώτης Κατσώλης
Ροζαλία Μιχαλοπούλου
και ο
Θεόδωρος Κατσαφάδος
Γιάννης Φραγκίσκος
Δήμητρα Καρακωνσταντή
Παναγιώτης Κατσώλης
Ροζαλία Μιχαλοπούλου
και ο
Θεόδωρος Κατσαφάδος
συμμετέχει το σκυλάκι, Βάφλα.
Συνεργείο
Κινηματογράφηση: Νίκος Σαμαράς - Έκτωρ Σχηματαριώτης
Εναέρια κινηματογράφηση: Μίλτος Σελητσανιώτης
Ηχοληψία: Δημήτρης Γιαγκουρίδης
Μουσική και μίξη ήχου: Μίλτος Σχηματαριώτης
Μακιγιάζ και μαλλιά: Πένυ Μάμμη
Backstage κάμερα: Φραγκίσκος Πενίδης
Κινηματογράφηση: Νίκος Σαμαράς - Έκτωρ Σχηματαριώτης
Εναέρια κινηματογράφηση: Μίλτος Σελητσανιώτης
Ηχοληψία: Δημήτρης Γιαγκουρίδης
Μουσική και μίξη ήχου: Μίλτος Σχηματαριώτης
Μακιγιάζ και μαλλιά: Πένυ Μάμμη
Backstage κάμερα: Φραγκίσκος Πενίδης